МВР

Пресцентър

 

Информационен бюлетин - 22 май 2020

22 май 2020

 

Шумен. Незаконни оръжия и боеприпаси са открити и иззети при полицейска проверка. Вчера, в хода на инспекция на  лек автомобил  „Мерцедес“, шофиран от 58-годишен мъж, униформените намерили пистолет без марка и номер със седем патрона в него, а при претърсване в дома му в Шумен  е открит гладкоцевен ловен автомат „Браунинг“ с 37 патрона за него, 50 патрона за газ-сигнален пистолет и 21 ловни патрона за гладкоцевно оръжие. Установено е, че оръжието и боеприпасите са били регистрирани за съхранение на друг адрес. По случая е образуваното  досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339 ал. 1 от НК. Работата продължава под надзора на прокуратурата.

Пловдив. Дилър на метамфетамин задържаха полицейски служители от Шесто РУ. В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на разпространението, съхранението и употребата на наркотично вещества,  служители на криминална полиция в Шесто РУ задържали в лек автомобил  двама криминално проявени мъже, на 27 и 30 години от Пловдив. При проверката, извършена на улица «Вратцата» по- възрастният изхвърлил през прозореца на превозното средство предмети - част от наргиле. При претърсване на автомобила е открито и високо рисково наркотично вещество. Последвало претърсване и в апартамент на улица «Ландос», обитаван от двамата. В жилището са открити 44 найлонови пликчета с бяло вещество на кристали. От изготвената химическа експертна справка е установено, че веществото е метамфетамин на кристали, с тегло 52,11 гр. Двамата мъже – извършителя на престъплението и неговия съучастник са задържани в ареста за срок до 24 часа по ЗМВР, а след доклад на дежурен прокурор е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 354 А ал 1 от НК. 

Ямбол. Служители от ОДМВР – Ямбол разкриха кражба от фирмена база в село Калчево. Разследването започнало в средата на февруари, след постъпил сигнал за констатирана кражба на около 10 тона  отсевка – ситна фракция на слънчоглед от производствената база. В хода на разследването е изяснен механизмът на извършването на кражбата и съпричастните към него. При полицейска операция, на 20 май са установени и задържани извършителите на посегателството, установен е и товарният автомобил, с който е извършена кражбата, а инкриминираната продукция е върната на собственика по надлежен ред. Вчера, в рамките на досъдебното производство двама мъже на 32 и 23 години са привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено престъпление  по чл. 195 , ал. 1 , т. 4  и т. 5 , вр. с чл. 194 , ал. 1 НК. Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Ямбол.

Ловеч. Двама мъже са задържани и в гр.Априлциза притежание на наркотици. На 21 май, на територията на общините Троян и Априлци е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност в малките населени места. В операцията, осъществена под надзора на Окръжна прокуратура-Ловеч участие са взели служители от РУ-Троян, Участък-Априлци и ЗЖУ-Плевен.В хода на предприетите действия, на адрес в Априлци, обитаван от 52-годишен мъж са открити  засети и се отглеждани 8 растения от рода на конопа, а при последвало претърсване в жилището са намерени и иззети около 900 грама суха зелена листна маса. При полеви тест веществото е реагирало на канабис. Мъжът е задържан, а по случая е образувано досъдебно производство.

В друг частен дом в града, обитаван от 41-годишен мъж, полицаите открили 4 буркана със суха зелена тревиста маса, с тегло 920 гр., която след извършен полеви тест е реагирала отново на наркотичното вещество канабис. Намерени са и 23 спринцовки, всяка с вместимост 5 куб.см., пълни с кафява течност и реагиращи при тестване на  канабис. В хода на последвалите процесуално следствените действия, в жилището на 41 –годишния мъж полицаите открили и специално пригодено и оборудвано помещение за отглеждане на канабис, с изградени в него напоителна, осветителна и вентилационна автоматични системи.

Обитателят на имота е задържан за срок от 24 часа в РУ Троян, образувано е досъдебно производство и работата по двата случая продължава под ръководството на Районна прокуратура - Троян.

Хасково. Двама мъже са задържани за грабеж. Сигналът в полицията подал жител на село Гарваново - около полунощ двама го пресрещнали в селото и след използване на физическа сила му отнели мобилния телефон. В резултат на бързите оперативно – издирвателни действия, полицаите установили и задържали извършителите - на 33 и 28 години от Хасково, с криминални регистрации в полицията. Инкриминираната вещ е предадена с протокол на разследващите. По случая е образувано бързо производство  по чл.198 ал.1 от НК.

 

Кърджали. За отправени заплахи 49-годишен е задържан в РУ-Ардино. Инцидентът станал около 4.30 часа вчера в село Бял извор. По първоначални данни, след отправена забележка от 24-годишен за силна музика, последвала агресивна реакция за саморазправа от страна на по-възрастния мъж. Група „Охранителна полиция“ продължава работата по случая с оглед на чл.144, ал.3 за отправени закани за убийство.

 

Стара Загора. Наркотични вещества са иззели полицаи в Чирпан и Стара Загора. Служители на РУ - Чирпан проверили 16-годишен, който предал две полиетиленови пликчета, съдържащи 3,73 г суха зеленокафява тревиста маса - марихуана, и полиетиленово пликче със синтетично наркотични вещество във вид на таблетки – екстази, 1,60 грама. В хода на процесуално-следствени действия в жилище в Стара Загора служители на Второ РУ открили бяло прахообразно вещество, с тегло 9,84 г, дало при наркотеста характерна реакция на метамфетамин. 44-годишната жена, обитателка на жилището, е задържана с полицейска мярка за срок до 24 часа. По двата случая са образувани бързи производства по чл. 354а, ал.1 от НК и работата им продължава под надзора на прокуратурата.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 22 май 2020 | 14:23