МВР

Пресцентър

 

Новини

Зам.-министър Стефан Балабанов призова за повече толерантност на пътя

Той бе гост на старта на мероприятието "Масовото нощно каране" 2018

Кампанията за безопасност на движение по пътищата, организирана от „София райдърс” се провежда за четвърта поредна година. Снощи шествието на мотористите в София отново събра хиляди водачи на две гуми. Зам.-министър Стефан Балабанов призова за толерантност на пътя и подчерта, че МВР стои зад инициативата на мотористите. Той отбеляза, че ролята на полицията е да охранява шествието, с цел да не допусне инциденти в момента, който мотористите почитат жертвите на пътни инциденти. Носителят на европейския трофей и четирикратен рали шампион на България Крум Дончев, призна, че на пистата се чувства по-спокоен, отколкото на пътя и напомни, че участниците в движението трябва да бъдат много концентрирани. Призивът ми към всички е да покажем, че и ние сме част от пътната мрежа, да внимаваме и най-вече да бъдем толерантни. Има място за всички на пътя. И дано там, където сме тръгнали да стигнем живи и здрави. Защото всички имаме семейства и приятели, които ни чакат”, допълни Георги Янчев от „София райдърс”. Шествието премина без инциденти и под засилена полицейска охрана.

23 сеп 2018

На ГКПП-Видин гранични полицаи и митнически инспектори задържаха 5 кг хероин, укрит в тайник на лека кола

Автомобилът „Мерцедес“ с българска регистрация е спрян за проверка на излизане от страната към 19.30 часа на 18 септември в района на ГКПП – Дунав мост Видин. Колата е селектирана от гранични полицаи, по чиято инициатива е поискана щателна митническа проверка. Първоначално превозното средство е сканирано с рентгенова апаратура.  Рентгенът  установил отклонение в конструкцията на автомобила.  В помощ на митническите инспектори е включено и специализираното куче Хера. В областта на багажника е установен добре замаскиран тайник зад регистрационния номер на колата.  Под  ръководството на дежурен разследващ полицай от ГПУ Видин и в присъствието на шофьора на колата, от тайника са извадени 10  правоъгълни пакета, обвити с индиго и облепени с тиксо. Общото тегло на извадените пакети е 5090 грама. Съдържанието на пакетите е проверено с полеви наркотест, който е реагирал на хероин. 
По случая е в ГПУ Видин е образувано досъдебно производство. Водачът на автомобила е задържан в следствения арест.

21 сеп 2018

МВР предприема всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на предстоящите празници

Създадена е организация за засилен контрол по пътищата, осигурени са допълнителни екипи по граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния

Набелязани са конкретни мерки и е създадена организация във връзка с всички прояви, свързани с  честването на Деня на независимостта, чиито акцент ще е във Велико Търново, съобщиха от „Охранителна полиция“-ГДНП. Ще бъдат изградени допълнителни контролно-пропускателни пунктове,на които ще се извършват проверки включително и с метал-детектори.  В почивните дни ще бъде засилено полицейското присъствие, в градовете ще има допълнителни полицейски екипи, а в малките населени места ще бъдат включени екипи на жандармерията. 

През следващите 3 почивни дни се очаква и засилен трафик по пътищата на страната и през граничните пунктове.  Основно вниманието на пътните полицаи ще бъде насочено по направленията към ГКПП- тата с Гърция и пътната мрежа към Велико Търново. Тези, които  ще пътуват в посока на Велико Търново, могат да се възползват от сайта на общинската администрация, където е  публикувана временната организация на движението. Още днес в следобедните часове ще започнем насищане на пътната мрежа с екипи на „Пътна полиция“, обясни инспектор Петър Соколов от отдел „Пътна полиция“. За територията на останалата част от страната също са предвидени екипи, които да подпомагат движението. Той призова пътуващите да подават своевременно сигнали в случаи на агресивно шофиране, за да могат полицейските екипи, които са в близост до мястото да реагират бързо спрямо тези водачи и да бъдат предприети съответните мерки по Закона за движение на пътищата. Инспектор Соколов напомни, че в отделни участъци има продължаващи ремонти и апелира шофьорите да проявят повече толерантност, за да не се допуснат тежки инциденти.

Гл.инспектор Любомир Костадинов, от отдел „Пътна полиция“ към СДВР добави, че от 13.30 часа на входно-изходните артерии на столицата ще се разполагат екипи, които да осигуряват трафика извън и в София. Очакваме потокът към магистрала „Хемус“ да е голям, ще се опитаме да направим две ленти на изход, каза той. Той уточни, че по направление Перник лентите също са две, а за 24 септември ще се обърне още една лента за вход. На магистрала „Люлин“ няма да има ограничения за товарни и леки автомобили, но водачите трябва да се съобразяват с временната организация, тъй като там текат ремонти. Той напомни и за стесненията на  17-ти км на АМ „Тракия“.

По повод шествието „Нощно каране“в София, в памет на загиналите мотористи, ще се включат около 1000 мотора и се очакват затруднения. Според предварителния график те няма да влизат в центъра на столицата и мероприятието трябва да приключи  до 21.30 ч., според  разрешението на Столична община. Участниците са предупредени да са с изправни мотори и с документи, които ще бъдат проверявани. Във връзка с Деня на мобилността в утрешния ден  ще бъде затворен „големият център“ в столицата от 10.00 до 17.00 часа. Това няма как  да не създаде допълнителни затруднения на хората, които се предвиждат между „Люлин“, „Цариградско шосе“ и „Младост“, допълни той.

Главен инспектор Аксиния Дейкова от ГД„Гранична полиция“ съобщи, че вече се наблюдава засилен трафик по границата, но засега няма струпвания. За следващите дни ще бъдат осигурени максимален брой служители по граничните пунктове с Гърция, Сърбия и Румъния. Тя препоръча преди да се предприеме пътуване, да се предвиди достатъчно време, след това да се провери валидността на документите, които ще бъдат ползвани за пътуване. Особено внимание да се обърне на документите, които придружават непълнотлетните и малолетните лица. По думите ѝ е създадена организация, така че на граничните пунктове да се осигури добро взаимодействие с останалите служби в граничния контрол.

 

21 сеп 2018

Криминалисти разкриха домашна наркоплантация в село Голобрад

Криминалисти от полицейските управления в Ардино и Кърджали разкриха домашна наркоплантация за отглеждане и обработка на марихуана в специализирана съвместна операция за противодействие на разпространението на наркотици. В стопанска постройка в  ардинското село Голобрад полицаите открили  обрана и окачена да съхне част от наркореколтата.  Иззети са 350 грама сухи съцветия от наркотика, готови за употреба и  5,6 кг полусуха листна маса. В дворното място е имало засети растения от същата дрога, като ожънатата зелена маса е 8,3 кг. Дежурно – оперативна група извършила оглед на мястото.  

С полицейска мярка за 24 часа са задържани трима мъже на 31, 33 и 37 години. Образувано е досъдебно производство  по чл. 354 а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс.

Работата по случая продължава под наблюдението на Районната прокуратура в Ардино.

                     

21 сеп 2018

След незабавни действия полицаи от РУ – Сливница издириха и задържаха мъж за хулиганство на пътя

 

Бързи заградителни действия служители на РУ – Сливница предприели по сигнал, постъпил в полицията около 8.30 часа вчера. Според информацията, 20-ина минути по-рано на кръстовище в Божурище, лек автомобил „Ауди“ засякъл микробус „Фолксваген Транспортер“, след което водачът на колата нанесъл удари с юмруци по главата на другия шофьор и напуснал мястото на инцидента.

В резултат на незабавната реакция скоро полицаите установили и задържали извършителя на деянието. Срещу криминално проявения и осъждан 33-годишен мъж било образувано бързо производство, приключено и докладвано още същия ден в Районна прокуратура - Сливница. Той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 131, ал.1 вр. чл. 130 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

21 сеп 2018

Взаимно съдействие и подкрепа при решаване на принципни проблеми на служителите на МВР

Това декларираха министърът на вътрешните работи и представителите на синдикалните организации в МВР след днешната среща

 

„Поканих представителите на синдикатите в МВР, тъй като мой дълг в качеството ми на министър е както да представя моите виждания за  работата, така и да чуя от тях основните проблеми“. Това заяви след срещата, състояла се днес в Министерството на вътрешните работи, министър Младен Маринов. Той подчерта важната роля на синдикалните организации, независими от политическото и професионалното ръководство на МВР, както като коректив на ръководството, така и за съдействие при запознаване с актуалните въпроси и за защита на интересите и законовите действията на служителите пред обществото.

Вътрешният министър обобщи темите, по отношение на които има пълно съвпадение на мненията на отделните синдикални организации, засягащи основен кръг от служители: законодателните промени, подлагани на обсъждане; част от социалните пакети; и чисто практически, свързани с административна тежест и с униформеното облекло – който е сред въпросите в процес на решаване.

Синдикалните организации пожелаха успех на министър Маринов на новата позиция, отчитайки, че от успеха на един министър до голяма степен зависят успехите на хората, работещи във ведомството. Заявено бе пълно съдействие и подкрепа към вътрешния министър при преодоляване на принципни проблеми, които не могат да бъдат решени бързо, сред които хроничното недофинансиране на министерството и мотивацията на служителите.

На срещата с представителите на синдикалните организации в МВР участваха също заместник-министър Стефан Балабанов, заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, както и директорите на главните дирекции „Национална полиция“ и „Гранична полиция“ – главен комисар Христо Терзийски и главен комисар Светлан Кичиков.

21 сеп 2018