МВР

Пресцентър

 

Новини

Служители на РУ-Силистра задържаха мъж с канабис и кокаин при операция срещу наркоразпространението

За бягство от полицейска проверка, оказана съпротива при арест и други противоправни действия срещу друг нарушител са повдигнати четири обвинения

 

Специализирана полицейска операция срещу наркоразпространението в региона е проведена на 15 ноември от служители на сектор „Криминална полиция” при РУ-Силистра. В хода полицейските действия, на обществено място в областния град бил засечен 31-годишен мъж. При извършения обиск у него полицаите намерили 104 г суха листна маса канабис и 16.4 г кокаин, идентифицирани с полеви наркотест. Още 1.8 г кокаин, електронна везна и голям брой найлонови пакетчета те открили при последвалото претърсване в дома му. След първоначалното полицейско задържане с постановление на прокуратурата мъжът бил задържан за срок до 72 часа, а с решение на Силистренския районен съд му е взета мярка за неотклонение „домашен арест“. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

След множество противоправни действия в ареста на РУ-Силистра попаднал и 32-годишен от село Средище. На 16 ноември мъжът шофирал лек автомобил „Ауди S8“ по бул. „Седми септември“ в Силистра, когато полицейски служители му подали знак за спиране със стоп-палка, тъй като видимо нарушавал правилата за движение. Той не се подчинил, а ускорил колата в посока Добрич, но малко след изхода на областния град застигнал товарен автомобил, превозващ празни кислородни бутилки, и се ударил в него. След катастрофата, от която са нанесени значителни материални щети, 32-годишният побягнал във вилната зона край града и се укрил. Преследващите го полицейски служители предприели незабавно претърсване на местността и успели да го открият в царевична нива в района на село Калипетрово. При ареста мъжът оказал яростна съпротива, но въпреки това бил задържан и отведен в районното управление, където било установено, че е лишен от право да управлява МПС. Тест с техническо средство показал, че е шофирал под въздействие на кокаин, а при извършения личен обиск у него били намерени 7 г от същото наркотично вещество. 32-годишният е бил задържан за срок до 24 часа. Към момента срещу него са повдигнати четири обвинения, работата по случая продължава.

19 ное 2018

Панихида в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия бе отслужена в „Св. Ал. Невски“

 

Днес, по повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, в храм-паметника „Св. Александър Невски“ беше отслужена панихида за упокоение на душите на загиналите при инциденти на пътя и за измолване на скорошно оздравяване на пострадалите. На нея присъстваха министърът на МВР Младен Маринов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски, началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Росен Рапчев и служители на Пътна полиция.

Всеки трябва да има своята отговорност на пътя. Днешният ден е повод всички ние – и водачи, и пешеходци, да се замислим отново за поведението си като участници в движението по пътищата, коментира комисар Росен Рапчев, началник на отдел „Пътна полиция“.

Молитви и панихиди днес се отслужват във всички християнски храмове. Вчера подобни служби имаше в храмовете на еврейската общност, а в петък на мюсюлманското изповедание.

18 ное 2018

Полицията издирва 12-годишно момче

Полицаи са открили детето в добро здраве вечерта на 16 ноември в Пловдив, предадено е на родителите

 

По молба на родителите полицията издирва 12-годишния Даниел Ангелов Дехтеров. Той е излязъл от дома си в град Стамболийски тази сутрин и оттогава е в неизвестност. Има информация, че за последен път е бил забелязан на автогара Север в Пловдив днес след обяд.

161118Момчето е високо 150 см, с кестенява коса и кафяви очи. Било е облечено със син анцуг, черно шушляково яке и сини гуменки. По данни на родителите, леко заеква, има проблеми с  ориентацията за време и пространство.

Хората, които разполагат с информация за издирваното дете, могат да сигнализират на тел.: 112, 033963311 в РУ Стамболийски или в най-близкото поделение на МВР.

16 ное 2018

Девета сесия на Смесената комисия в областта на борбата с незаконния трафик на наркотични вещества

Заместник-главният секретар на МВР главен комисар Арабаджиев ръководи българската делегация, която участва в срещата в Техеран

 

В периода 12-15 ноември в Техеран се проведе Деветата сесия на Смесената комисия в областта на борбата с незаконния трафик на наркотични вещества. В българската делегация, ръководена от заместник-главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, участваха представители на главните дирекции в МВР „Борба с организираната престъпност“ и „Гранична полиция“.

В рамките на работната сесия бяха разгледани конкретни оперативни случаи от последната година на задържани на българска граница наркотици, идващи от Иран. В този смисъл бе потвърдено приоритетното значение на борбата с трафика на наркотични вещества и прекурсори и изказано задоволство от двустранното сътрудничество в тази област. Двете страни обсъдиха също възможностите за усъвършенстване на механизмите за взаимодействие и набелязаха стъпки за бъдещо партньорство.

В рамките на визитата си в Техеран главен комисар Арабаджиев проведе двустранни срещи със заместник главния прокурор Заед Омрани, със заместник-директора на Щаба за борба с наркотиците ген. Хади Неджад, със заместник-директора на митническите служби д-р Али Могаддаси, с началника на Антинаркотичната полиция на Иран ген. Захедиан и с ректора на полицейската академия ген. Хасан Жавади.

 

 

Смесената комисия в областта на борбата с незаконния трафик на наркотични вещества е създадена в изпълнение на Меморандума за разбирателство между правителството на Република България и правителството на Ислямска Република Иран за сътрудничество в борбата с незаконния трафик на наркотични вещества и прекурсори, подписан през 2003 г. в Техеран. Настоящата сесия е девета поред за Смесената комисия. София бе домакин на срещите през 2003 г., 2009 г. и 2011 г., а Техеран – през 2007 г., 2010 г., 2013 г., 2015 г. и 2017 г.

 

16 ное 2018

Мъж и жена са задържани във връзка с тежко криминално деяние в района на жп гара Вакарел

 

Мъж на 38 и жена на 47 години, и двамата криминално проявени, от Ихтиман, бяха задържани тази сутрин на територията на с. Вакарел след незабавни заградителни действия на служителите от РУ- Ихтиман, ОДМВР- София и ГДНП. Полицейските действия бяха проведени изключително бързо и професионално, под ръководството на заместник-директора на областната дирекция, съобщи на брифинг директорът на ОДМВР- София ст. комисар Николай Спасов. Намерено и иззето е и оръжието на престъплението, което двамата са опитали да скрият при бягството си от органите на реда. В момента продължават процесуално-следствените действия за установяване на авторството на тежкото престъпление, както и на точния механизъм на извършването му, посочи ст. комисар Спасов.

Припомняме, че около 8 часа тази сутрин на тел. 112 бе подаден сигнал от началник гара Вакарел за прободен с нож 50-годишен пътник във влака Пловдив- София, който впоследствие е починал при транспортирането му към болнично заведение. Първоначалните данни сочат за възникнала свада във влака между него и двамата задържани.

Действията по разследването продължават под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура.

ОДМВР - София призовава пътувалите във влака, които биха могли да предоставят допълнителни сведения по случая и така да подпомогнат разследването, да се свържат с най-близкото поделение на МВР или да съобщят на тел. 112.

16 ное 2018

Успешно приключи проект за повишаване на капацитета, скоростта и сигурността за обмен на дактилоскопни и ДНК данни

Бенефициент по проекта „Укрепване капацитета на криминалистичните институти на България, Словакия и Унгария, с оглед предизвикателствата и реализиране на стратегическите цели на ЕС в борбата с трансграничната престъпност и тероризма” бе НИК - МВР

 

Водещ партньор по проекта бе Научноизследователски институт по криминалистика-МВР съвместно със съответните институти в Словакия и Унгария. За 34 месеца успешно бяха изпълнени поставените цели и бяха постигнати обновяване на хардуера и софтуера на  Националната ДНК база данни и на Националната автоматизирана дактилоскопна идентификационна система /AFIS/, подобрена бе скоростта за сравняванията и транзакциите, съгласно европейските правни рамки, отчете на заключителна пресконференция директорът на НИК Добринка Маркова. За националната AFIS система бяха закупени ускорител на търсенията, главен сървър, back up сървър и търсещи машини. Напълно оборудвани са и 12 работни места в НИК-МВР, допълни още Маркова. В рамките на програмата са били осъществени работни визити за обмяна на опит и добри лабораторни практики на експерти. Предприети са били необходимите мерки за прилагане на международния стандарт EN ISO/IEC 17025:2006 „Общи изисквания за компетенция на Лабораториите за изследване и изпитвания”, „Насоки за лабораториите по криминалистика” ILAC G 19, ISO/IEC 27001:2005 “Системи за управление и информационна сигурност” и добрите практики на ENFSI. Проведена е и научно-приложна конференция на тема: "Добри практики на приложение на договореностите от Прюм и Решение 2008/615/ПВР с участието на чуждестранни лектори.

Партньорите се обединиха около заключението, че реализацията на проекта е дала възможност за изпълнение на основни дейност от програмите на трите страни-участнички в областта на дактилоскопията и ДНК изследванията, във връзка със Заключенията на Съвета относно визията на Европейското криминалистично пространство 2020, включително създаването на Европейска зона за развитие на криминалистичните науки и на криминалистичната инфраструктура в Европа.

Директорът  на НИК-МВР Добринка Маркова благодари за усилената работа на колегите си от  Института по криминалистика и от Словакия и Унгария, без  които реализацията на проекта, по думите й не би била възможна. Тя изрази увереност, че ползотворното им сътрудничество ще продължи и в бъдеще.

16 ное 2018