МВР

Пресцентър

 

Новини

Различни наркотични вещества са иззети при полицейска акция за противодействие на притежанието и разпространението на наркотици в Габрово

При операцията, проведена от криминалисти от ОДМВР-Габрово под наблюдението на прокуратурата, са задържани петима души

 

Полицейските действия започнали в ранните часове на 7 април. В хода на операцията, криминалисти предприели претърсване в три апартамента в града. В едно от жилищата са открити  над 110 грама метамфетамин, близо 16 грама хероин, таблетки екстази, както и различни препарати, ползвани за прекурсори. Собственикът  - 44-годишен криминално проявен, е задържан за срок до 72 часа,  повдигнато му е обвинение за държане на наркотични вещества с цел разпространение. С полицейска мярка са били задържани и засечените в апартамента мъж на 38 години и 19-годишна. По случая са започнати две досъдебни производства по чл.354а и 354в от НК. В рамките на операцията, за срок до 24 часа, са задържани още двама, на 37 г. и на 35 г., след като от жилищата им са иззети канабис и амфетамин. Спрямо тях са образувани бързи производство от чл.354а от НК. Работата на разследващите продължава под наблюдението на прокуратурата.

 


09 апр 2021

Гл.инспектор Близнаков: Основната ни цел е да намалим жертвите на пътя

От 19 часа тази вечер до 14 април т.г. започва специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства

 

От утре на много места в страната се открива мотосезон 2021. Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им, коментира гл.инспектор Близнаков. Той  отбеляза, че произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания. От началото на годината са загинали двама водачи на двуколесни моторни превозни средства. През 2020 г. възникналите  пътнотранспортни произшествия с участие на водачи на мотоциклети и мотопеди са 501. При тях са загинали 31 души, а 390 са ранени.

Наблюдаваме завишаване на дисциплината при водачите на мотоциклети и мотопеди, но въпреки това не липсват случаи на неспазване на правилата. Именно към тях е насочена и започващата от днес специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от водачи на двуколесни моторни превозни средства, уточни Близнаков. Той подчерта, че основната цел е намаляване на жертвите на пътя, а единственият начин за това е правилата да се спазват от всички и да се управлява разумно. Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.

Напомняме на водачите, че наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева, съобщи още гл.инспектор Лъчезар Близнаков.


09 апр 2021

Криминалисти от РУ-Приморско разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана с. Ясна поляна

Иззети са над 20 килограма суха тревна маса; 53-годишен е задържан за срок до 72 часа; операцията е проведена под ръководството на прокуратурата

 

Полицейските действия са осъществени вчера, когато е извършено претърсване в дома на 53-годишен криминално проявен мъж в с. Ясна поляна. Криминалистите установили, че мазето на къщата било изцяло пригодено за отглеждане на марихуана и оборудвано за целта със 17 кварцови лампи с адаптори и вентилатори, както и пет сушилни. От оранжерията са иззети  270 саксии с част от стеблата на конопени растения, мелачка, съдържаща суха зелена тревна маса, и два чувала със суха зелена тревна маса – всичко с общо тегло около 20 кг, течни торови препарати, електронна везна.

Материалите, събрани по образуваното досъдебно производство,  са докладвани в Районна прокуратура – Бургас. 53-годишният мъж е привлечен като обвиняем и е задържан за срок до 72 часа с оглед внасяне на искане до Районен съд – Бургас за вземане на постоянна мярка за неотклонение.


08 апр 2021

Благодарствена грамота и плакет за директора на ОДМВР и окръжния прокурор на Разград

 Старши комисар Константин Костов и прокурор Тихомир Тодоров получиха наградите на работна среща с директора на Северно-централно държавно предприятие ДП-Габрово инж. Цветелин Миланов и директора на Ири Хисар” инж. Кирил Колев. Поводът за отличията бе  бързото разкриване на извършителите на жестокото убийство на животно от защитен вид. Сигнал за намерен убит зубър бе подаден от служители на Държавно ловно стопанство около 9.50 часа на 29 март, които откриват  останките от животното в землището на разградското село Черковна. По случая веднага беше образувано досъдебно производство по чл.278 Г, ал.1 от НК. В рамките на  разследването, осъществено под ръководството на Окръжна прокуратура-Разград, криминалистите бързо установиха и задържаха трима мъже от село Дянково – на 36, 31 и 27 години, съпричастни към извършеното престъпление, двама от които с криминалистически регистрации и осъждани за увреждания, кражби и незаконна сеч. При извършените претърсвания на пет адреса в разградското село Дянково, бяха иззети веществени доказателства, както и  16 кучета от четири породи, обучени за бракониерския лов и използвани за да блокират преследваното животно.
Това не е единственият случай, в който доброто взаимодействие и сътрудничество между полиция, прокуратура и ръководство на ДЛС „Воден” дава резултат. През последните пет години в ОДМВР-Разград са регистрирани 11 криминални деяния, свързани с кражби на камери за видеонаблюдение от държавното ловно стопанство, бракониерски лов и държане на оръжия без надлежни разрешителни. Разследването и разкриването им е приоритет в дейността на полицейските служители. На срещата днес ръководните служители на трите институции се договориха да продължат сътрудничеството помежду си в интерес на опазването на реда и законността. 

 


07 апр 2021

Преподаватели и служители на ЦСПП обогатиха парковата площ на центъра с нови фиданки

Само за три дни  преподаватели и служители от Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик /ЦСПП/ при Академията на МВР, подпомогнати от представители на горското стопанство в Белово, засадиха  близо 170 фиданки от различни дървесни видове на територията на учебното заведение. Инициативата, предприета от ръководството на центъра в Пазарджик, е  свързана с отбелязването на  традиционната Седмица на гората. Тя бе осъществена с помощта на Академията на МВР, Държавните горски стопанства Белово, Ракитово и Алабак. Директорът на ЦСПП-Пазарджик комисар Станимир Калоферов благодари сърдечно на ръководството на Академията на МВР, на горските стопанства - предоставили фиданките, и на служителите на полицейската школа за приноса им в благородната кампания.  
Полицейският център е разположен на обща площ от близо 96 декара, като освен административни и учебни сгради има достатъчно площ, заета от паркове и градини. За крехките насаждения ще се грижат служителите на центъра, консултирани от горските работници, а общата цел е по този начин да бъдат обновени зелените площи в района.


07 апр 2021

Две успешни акции по противодействие на производството и разпространението на наркотици, проведени от криминалисти на ОДМВР-Русе

Открита е оранжерия за отглеждане на марихуана, продукти и пособия за наркопроизводство и различни видове дрога, оръжия и боеприпаси; полицейските действия са осъществени под надзора на прокуратурата

Eдната от операциите е проведена на територията на Русенско и Силистренско. В района на град Сливо поле служители от ОДМВР-Русе предприели проверка на лек автомобил „Фиат“, управляван от 49-годишен мъж от Силистренско, известен на правораздавателните органи. При претърсването на колата те открили в сак с дрехи укрити близо 2 кг марихуана. В рамките на предприетите незабавни действия, под надзора на Окръжна прокуратура – Русе и със съдействие на колегите им от ОДМВР-Силистра, на територията на община Кайнарджа криминалистите установили адреса на къща, ползвана от въпросния мъж като оранжерия за отглеждане на марихуана. В специално оборудвано помещение са открити насаждения марихуана, а също продукти и техника за култивиране на конопеното растение. 49-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа по ЗМВР.
Втората операция е осъществена вчера в следобедните часове. Около 15.30 на главния път Русе – Бяла, в района на х. „Приста“,  полицейските служители подали сигнал за спиране на водача на лек автомобил „Ауди“, с разградска регистрация. Шофирал, 31-годишен мъж от Русе, с него пътувала и 26-годишна негова съгражданка. При проверката водачът е отказал проба за употреба на наркотични вещества, а при личен обиск от него са иззети четири зелени триъгълни хапчета, синьо правоъгълно хапче и  син прах, дали положителна реакция за „екстази“ при полевия наркотест, опаковка от алуминиево фолио, съдържаща около 0,5 г кокаин и малък пакет с около грам кристалообразно вещество – метамфетамин. Предприети са по-нататъшни процесуално-следствени действия, в хода на които на адрес в Русе криминалистите намерили и иззели около 140 г метамфетамин, таблетки екстази, марихуана, около 2 г кокаин, неистинска банкнота с номинал от 50 лв.,  над 40 различни боеприпаса за огнестрелно оръжие, няколко пистолета и части за оръжия -  затворни блокове, ръкохватки, пълнители и др. 31-годишният мъж е задържан от русенските полицаи за срок до 24 часа по ЗМВР.
По двата случая са образувани досъдебни  производства, а разследването продължава под надзора на прокуратурата.  

 


07 апр 2021

Модерна наркооранжерия в монтанското село Говежда разкриха криминалисти на ОДМВР-Монтана

Операцията е проведена под ръководството на прокуратурата

Полицейските действия са осъществени след получен оперативен сигнал. В хода на операцията е извършено претърсване в района на землището на с. Говежда, община Георги Дамяново, където криминалисти от ОДМВР и РУ - Монтана  открили модерно оборудвана наркооранжерия. В две от помещенията, с площ от около 300 кв.м., ползвани преди време като свинеферма, е открита впечатляващи техника за отглеждане на растения от индийски коноп - цифрова апаратура за измерване и поддържане на температурата и влажността на въздуха, система за капково напояване, 3 вентилатора, 41 осветителни тела, уред, 38 ел.трансформатора. От едното помещение са иззети 600 големи растения от вида на конопа, други 340 растения с размери от 3 см до 140 см от същия вид и  1 300 разсъда. В съседна сграда, пригодена като разсадник за индийския коноп, са открити освен растения, опаковъчна машина и кантар.
Това е третата мащабна по размери наркооранжерия, разкрита в областта през последните шест месеца. Тези престъпления са латентни и трудно се установяват, особено в обезлюдени балкански села, където всички бивши селскостопански сгради са потънали в растителност, в случая далеч от пътя, в края на населеното място. Постройките бивали посещавани рядко от ползвателите - два пъти в месеца. Важното в случая е, че е пресечена престъпна дейност, наркотикът не е продаден на улицата, не са генерирани финансови средства за подпомагане на престъпната дейност на извършителите, коментира ст. комисар Пламен Томов, директор на ОДМВР-Монтана. Образуваното досъдебно производство се води за извършени престъпления по чл. 354в, ал. 1 от НК и чл. 354а, ал. 1 от НК – отглеждане на растения от рода на конопа и незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение. За това говорят намерените 18 кг суха тревна маса канабис, пликове, машина за вакуумно пакетиране и електронна везна. Разследването по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура – Монтана. Понастоящем се установяват собствениците на въпросните помещения, уточни окръжният прокурор Росен Петков.

 


07 апр 2021

Служители на ОДМВР – Ямбол иззеха над 76 000 къса контрабандни цигари

 

Специализираната полицейска операция за противодействие на незаконната търговия с акцизни стоки е проведена на 6 април от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР - Ямбол. В хода на полицейските действия са установени двама 59-годишни мъже, в момент на подготовка за транспортиране на един мастербокс /10 000 къса/ цигари без акцизен бандерол. При последвалите процесуално-следствени действия в два имота, собственост на мъжете са намерени и иззети общо още 5 мастербокса, 80 стека и 9 кутии цигари без бандерол  /66 180  къса/.
Двамата мъже са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. 
По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал.1 от НК, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

 


07 апр 2021