МВР

Пресцентър

 

Новини

Взети са всички необходими мерки с цел осигуряване на реда и нормалното протичане на абитуриентските балове в страната

Във връзка с баловете на зрелостниците служители на ГДПБЗН са проверили 634 обекта, на които по предварителна информация се предвиждат абитуриентски балове. В 55 от тях са били констатирани нарушения, за които са издадени съответни разпореждания и са съставени актове за установени административни нарушения, уточни комисар Георги Толин от ГДПБЗН. Служители на Охранителна полиция са провели срещи с ръководствата на всички училища и фирмите, извършващи частна охранителна дейност, допълни гл. инспектор Георги Георгиев от отдел „Охранителна полиция в ГДНП. В заведенията няма да бъдат допускани хора в явно нетрезво състояние. Ще се следи и да не се внасят оръжия и пиротехника. Взети са всички необходими мерки, за  да се осигури безпрепятствено придвижване на зрелостниците от местата им за събиране до онези, на които ще празнуват, каза инспектор Мария Ботева от ГДНП. Тя призова абитуриентите и съпровождащите ги  да се съобразяват с указанията на контролните органи и стриктно да спазват въведените ограничения.

Главен инспектор Красимира Стоядинова от отдел „Охранителна полиция“в СДВР уточни,  че на територията на София има общо 128 училища, които са заявили, че ще имат празнуващи. Организирани са тържества в 43 увеселителни заведения, като основните са в централната градска част. Столичната Пътна полиция ще подпомага движението на абитуриентите, но няма да ги съпровожда организирано, поясни комисар Любомир Костадинов – зам.-началник на отдел „Пътна полиция“ в  СДВР.

По отношение очаквания засилен трафик през трите почивни дни, по заповед на Агенция „Пътна инфраструктура“, утре ще бъде ограничено движението на  товарните автомобили от 14 часа. Подобна мярка е предвидена и за 26 май, но забраната ще влезе в сила от 12 часа. Нов момент е, че движението на товарните автомобили ще бъде ограничено и в един от почивните дни, а именно на 24 май от 9 до 12 часа. Създадена е организация от Пътна полиция да се подпомага трафикът, като на 23 май ще се работи приоритетно да се подпомогнат напускащите градовете, а в последния почивен ден – подпомагане на завръщащите се, отбелязаха от пътна полиция в ГДНП.
Пътна полиция дава и
практически препоръки, насочени към абитуриентите.

 

22 май 2019

Без сериозни инциденти премина футболната среща между отборите на „Левски” и „ЦСКА- София“

Трима са задържани; петима души във видимо нетрезво състояние не бяха допуснати на стадиона

В резултат на предприетата от ръководството на СДВР организация, не са регистрирани напрежение и по-сериозни инциденти по време на днешната футболна среща от първенството на Първа професионална лига между отборите на ПФК „Левски” и ПФК ”ЦСКА- София” на Националния стадион „Васил Левски”. Не бяха допуснати нарушения на обществения ред и в столицата.

Столичната полиция предприе всички необходими мерки за обезпечаване на реда и сигурността на гражданите. Посетителите на спортното събитие бяха проверявани на изградените в района на стадиона контролно-пропускателни пунктове.

Преди, по време и след приключване на футболната среща са задържани трима – двама с наркотици, и един с маска. На петима са им съставени актове по Закона за българските лични документи, и петима във видимо нетрезво състояние са били върнати от входовете на стадиона.

21 май 2019

МВР подкрепи второто издание на проекта Индекс за безопасно шофиране

Днес бе дадено началото на второто издание на проекта Индекс за безопасно шофиране - SDIndex (Safe Drive Index), в чийто фокус е изследване на поведението на водачите в България. Организатор на проекта е SDI, а партньори в него са министерствата на вътрешните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на образованието и науката,както и Дружеството на психолозите в България.

МВР подкрепя всяка кампания, насочена към превенция и намаляване на жертвите от пътнотранспортни произшествия, посочи началникът на отдел „Пътна полиция“в ГДНП комисар Росен Рапчев. Той добави, че инициативата е изключително полезна в общите усилията за постигане на генералната цел – а именно намаляване на жертвите и травматизма на пътя. Той отново призова всички участници в движението към повече отговорност и толерантност.

Индексът за безопасно шофиране е национално проучване, което показва самооценката на водачите на автомобили на собствените им реакции и умения на пътя. Амбицията на организаторите тази година е в него освен водачите на леки автомобили да бъдат включени и шофьорите на автобусите и товарните превозни средства. Платформата на проекта е достъпна онлайн и всеки би могъл да се присъедини към нея.

 

21 май 2019

България е домакин на регионално обучение по iARMS на Балканите

Двудневно обучение по iARMS  - база данни на Интерпол, която позволява държавите да въвеждат записи относно изгубени и откраднати огнестрелни оръжия и улеснява проследяването на възстановените оръжия, стартира днес. Домакин на инициативата на Международната организация на криминалната полиция е България . В нея участват служители от дирекции на МВР, както и представители на Интерпол, Република Северна македония, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватска, Гърция, Румъния, Мисията на ООН в Косово. Един от инструментите, които Програмата за огнестрелни оръжия на Интерпол представя е Референтна таблица за огнестрелни оръжия, която редовно се обновява  - интерактивен онлайн инструмент, който предлага хиляди изображения на огнестрелни оръжия и референции, с цел подпомагане на разследващите власти в описанието и идентифицирането на възстановени оръжия. Таблицата представя и различни характерни белези, които биха спомогнали за проследяването на огнестрелно оръжие.  Целта на организираното обучение е постигане на правилно идентифициране и описание на огнестрелното оръжие, като една от най – важните стъпки в процеса на проследяване.

21 май 2019

Министър Маринов: Работим за бързото преодоляване на последствията и щетите в Свищовския регион

 

Още вчера, след настъпването на бедствието в района на Свищов, МВР и специално пожарно-аварийните екипи работим съвместно с кмета в помощ на местните хора. За радост няма пострадали, но са нанесени сериозни разрушения на инфраструктурата – пътна и  железопътна. Ще направим детайлен обход на място. Задвижена е процедурата за оформяне на необходимите документи и преписка, за да може при следващо заседание на Комисията за защита при бедствия и аварии, от фонда, предназначен за възстановяване, да бъде включена помощ за общината, уточни министър Младен Маринов. Целта е  да помогнем максимално  за бързото  възстановяване на инфраструктурата. Подготвяме се за прочистване на затинените места, за да може при променливото време, при евентуално следващ  дъжд, да се изтичат водите и да няма допълнителни щети. Вътрешният министър уточни, че е създадена организация и за защитата на инфраструктурата и минимализиране на щетите се работи в тясно взаимодействие  с Министерството на земеделието и храните. Около 70 хил. дка са засегнатите площи при падналите градушка и дъжд. След оттичане на водите, ще бъдат обследвани площите и ще задейства държавна помощ за компенсиране на щетите, допълни  министър Десислава Танева.

Министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на земеделието Десислава Танева и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов пристигнаха тази сутрин в Свищов. Те ще извършат оглед на място на щетите, причинени от обилните валежи в района и ще проведат работна среща с местната власт. 

21 май 2019

Задържан е заподозрян за инцидент снощи в столицата

 

Сигнал за инцидент на територията на Първо РУ, в района на ул. „Коперник“ край бившия хотел „Плиска“ е получен снощи в полицията. Според първоначалните данни, минути преди 9.40 часа, недалече от близко заведение, възникнал спор между две компании, повечето непълнолетни. При конфликта 16-годишно момче е било прободено в областта на гърдите. С опасност за живота младежът е откара за оказване на медицинска помощ и по-късно е претърпял операция. По случая незабавно са предприети оперативно-издирвателни дейности за установяване на извършителя, обстоятелствата и причините, довели до инцидента. Образувано е досъдебно производство под наблюдението на Софийска градска прокуратура. При активните полицейски действия през нощта в Първо РУ е установена самоличността на заподозрения за извършител и рано тази сутрин той е задържан в Първо РУ. Той е непълнолетен и с него работят криминалисти и инспектори от Детска педагогическа стая.

21 май 2019