МВР

Пресцентър

 

Новини

Пътна полиция ще предоставя безвъзмездно устройства „hands free“ на нови собственици на автомобили

Инициативата, подкрепена от министъра на вътрешните работи, е на двама евродепутати; Покана - 25 септември/понеделник/, 11.00 часа; отдел „Пътна полиция“- СДВР ул. „Лъчезар Станчев“ №4

 

Евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев подкрепиха със своя инициатива усилията за по-малко жертви на пътя в рамките на провеждащата се превантивна кампания. Те предоставиха безвъзмездно на „Пътна полиция“- ГДНП устройства „hands free“, като идеята е тези устройства да стигнат до по-голям брой нови водачи на автомобили. Инициативата получи пълната подкрепа на министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

На 25 септември 2017 г. /понеделник/ в 11.00 ч. на пункта на столичната пътна полиция, ще бъдат представени подробности за превантивната кампания, на място и водачи, които регистрират превозните си средства, ще получат безвъзмездно устройства „hands free“.

 

24 сеп 2017

Криминалисти от РУ-Нови пазар откриха модерна оранжерия за отглеждане на канабис в покрайнините на града

Операцията е реализирана на 21 септември под надзор на прокурор от Окръжна прокуратура-Шумен

 

Около 9:30 часа вчера е извършено претърсване в стопанска постройка в землището на Нови пазар, собственост на местния жител В.Ч./39г./.Там криминалистите открили две помещения, пригодени за отглеждане на канабис. В едното имало 77 саксии с канабисови растения, всяко от които било достигнало различен стадий на развитие. Наркооранжерията от закрит тип била оборудвана с вентилационна, отоплителна, осветителна и поливна инсталации в работен режим.  По този начин за растежа на растенията били създадени много добри условия. Всяко от тях било с височина между 50 и 80 см. При извършения полеви наркотест  са реагирали на „канабис“. В съседно помещение са открити препарати, съоръжения и материали, подпомагащи оптималния им растеж. По време на извършените процесуално-следствени действия са открити и иззети два плика зелена тревиста маса с общо тегло около 340 г. В.Ч. бил установен на място. По време на задържането му оказал съпротива. Мъжът е криминално проявен. Известен е на полицията с кражба на стоки от хранителен магазин, кражба на метален стълб край язовир, кражба на значително количество машинно масло от предприятие в Нови пазар, кражба на метали. Осъждан е за унищожаване на електрически стълб и за кражба на метали. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар. Образувано е досъдебно производство. След доклад на материалите в Окръжна прокуратура-Шумен мъжът е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 354 А и  354 В от НК, и мярката му за задържане е удължена до 72 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под ръководството на ОП-Шумен.

22 сеп 2017

Заместник-министър Стефан Балабанов се включи в честването на Деня на независимостта в Пловдив

 

В Пловдив 109-годишнината от обявяването на независимостта на България бе отбелязана с молебен в храм „Св. Неделя“, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Александър Малинов и пресъздаване на историческите събития от 22 септември 1908 година. На церемонията присъстваха представители на областната и общинска управа,  общественици, жители и гости на Пловдив. Сред официалните лица бе и заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, който поднесе цветя пред колоната-символ на независимостта.
Празничната програма завърши с тържествен ритуал на едноименния площад в града, под звуците на Духовия оркестър, слово на историка доц. Симеон Кацаров и приветствени залпове от почетната рота на комитет „Родолюбие“.

22 сеп 2017

Приключи операцията на Пътна полиция ЕDWARD

В продължение на 24 часа на територията на България се проведе операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя, инициирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ.

                        В рамките на операцията в страната настъпиха 19 тежки пътнотранспортни произшествия с един загинал и 25 ранени участници в движението по пътищата. Независимо от фаталния изход на пътния инцидент, отнел живота на една жена, постигнатият резултат трябва да бъде оценен подобаващо, защото са малко събитията, които могат да мотивират хората да се обединят около една идея така, както се случи в дните преди и на 21 септември – всички ние заедно се стермихме към една цел – да спасим животи.

                        "Пътна полиция" благодари на всички партньори, които подкрепиха операция EDWARD, с което доказахме, че ЗАЕДНО СТИГАМЕ ПО-ДАЛЕЧЕ.

 

22 сеп 2017

17 тежки ПТП са регистрирани до 20 часа на 21 септември

В 00:00 ч. на 21 септември 2017 г. на територията на България започна операция „EDWARD“ – Европейски ден без загинали на пътя, инициирана от Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ.
Към 20:00 ч. на територията на страната са регистрирани 17 тежки пътнотранспортни произшествия с един загинал и 24 ранени.
Жена загуби живота си при сблъсък между 2 леки автомобила, други две са ранени, едната е с опасност за живота.
68-годишен мъж с повече от 47 години стаж като водач самокатастрофира при движение в населено място. Оказана му е лекарска помощ.

22-годишен младеж със стаж като водач 1 година самокатастрофира с лек автомобил в стълб при движение в населено място. Друг млад мъж на 24 години със стаж като водач 9 месеца е ранен при ПТП между 2 леки автомобила.
При спиране да пропусне движещи се по път с предимство моторни превозни средства, автобус е блъснат отзад от микробус с водач със стаж 23 години, който е ранен без опасност за живота.
68-годишен мъж с повече от 47 години стаж като водач самокатастрофира при движение в населено място и му е оказана лекарска помощ.
Двама водачи на двуколесни МПС (мотоциклет и мотопед) пострадаха леко при инциденти – единият самокатастрофира, а другият претърпя сблсък с лек автомобил.
Четирима пешеходци пострадаха в произшествия с лек автомобил. Пострадалите са откарани за преглед в болнични заведения.
В 17 ПТП пострадалите мъже са 17, а жените – 7, една от тях загина като водач на лек автомобил. От ранените 17 мъже 13 са водачи, 3 са пътници, а 1 – пешеходец. От 7 пострадали жени 3 са пешеходки, 2 – водачи (една от които – загинала), а другите 2 – пътнички. От общо 24 пострадали 5 са чужденци.

В 17 пътни инцидента са участвали общо 29 МПС – 23 леки, 2 товарни автомобила и по 1 автобус, микробус, мотоциклет и мотопед.
В един от пътните инциденти с пострадали до момента е установено управление на МПС след употреба на  алкохол.
Допуснати са 2 ПТП с материални щети, при които водачите са управлявали МПС след употреба на алкохол.

21 сеп 2017

Повдигнати са обвинения на мъж и жена от Айтос за причинена телесна повреда на полицай

Както съобщихме, мъж /43г./ и жена /40г./ са задържани  след сигнал за семеен скандал в Айтос, получен, вчера към 18:10 часа. Към адреса бе изпратен автопатрул от трима полицаи, които прекратили разправията, задържали А.Д. и А.Г.и ги отвели в районното управление. При случая  пострада един от полицейските служители, който е отведен в болница за оказване на медицинска помощ. Образувано бе досъдебно производство. Уведомена бе прокуратурата и по-късно днес  РП – Айтос повдигна обвинения  на двамата  за нанесена лека телесна повреда на полицай при изпълнение на служебните задължения. Двамата са задържани за 72 часа. Предстои Районна прокуратура – Айтос да внесе в съда искане за определяне на постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.

21 сеп 2017

Стажанти от Дирекция „Жандармерия“ - ГД„Национална полиция“ положиха клетва за спазване на Етичния кодекс на държавните служители в МВР

С тържествена церемония стажанти от Дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Национална полиция“ положиха клетва за спазване на Етичния кодекс на държавните служители в МВР. Присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, ректорът на Академията на МВР старши комисар д-р Неделчо Стойчев, директорите на ОДМВР и РДПБЗН в Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев и комисар Иван Панайотов, областният управител на пазарджишка област Стефан Мирев. Сред гостите бяха и заместник-директорът на Дирекция „Жандармерия“ комисар Михаил Златанов, директорите на центровете за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР в Пазарджик и Казанлък комисарите Стоян Зайков и Красимир Иванов.

С клетвата приключва първоначалната професионална подготовка на 85 стажанти от Дирекция „Жандармерия“, които ще се върнат като пълноправни полицаи в Зоналните жандармерийски управления в София, Пловдив, Варна и Бургас. След кратък период на въвеждане в работата, те ще изпълняват на терен в пълен обем функциите, вменени им от закона.

„Ако спазвате положената днес клетва и прилагате наученото от вашите преподаватели, ще имате достойна кариера, от която с основание ще се гордеете на финала на професионалния си път“, каза в обръщението си заместник-министър Балабанов. Той припомни на младите полицаи да пазят живота и имуществото на хората, както и да се грижат за своята безопасност при изпълнение на служебните задължения.

Водосвет за здраве на всички присъстващи отслужи епископ Яков – втори викарен епископ на Пловдивския митрополит, заедно със свещеници от епархията.

21 сеп 2017

Пътна полиция ще предоставя безвъзмездно устройства „hands free“ на нови собственици на автомобили

Инициативата, подкрепена от министъра на вътрешните работи, е на двама евродепутати; 25 септември/понеделник/, 11.00 часа; отдел „Пътна полиция“- СДВР ул. „Лъчезар Станчев“ №4

Евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев подкрепиха със своя инициатива усилията за по-малко жертви на пътя в рамките на провеждащата се превантивна кампания. Те предоставиха безвъзмездно на „Пътна полиция“- ГДНП устройства „hands free“, като идеята е тези устройства да стигнат до по-голям брой нови водачи на автомобили. Инициативата получи пълната подкрепа на министъра на вътрешните работи Валентин Радев.

На 25 септември 2017 г. /понеделник/ в 11.00 ч. на пункта на столичната пътна полиция, ще бъдат представени подробности за превантивната кампания, на място и водачи, които регистрират превозните си средства, ще получат безвъзмездно устройства „hands free“.

21 сеп 2017