МВР

Пресцентър

 

Новини

Доклад за проведения функционален анализ на политиката по пътна безопасност бе представен на форум в столицата

Зам.-министър Балабанов: През изминалата 2018г. загиналите по пътищата у нас са със 70 по-малко

На кръгла маса в София, организирана днес от администрацията на Министерския съвет на Република България,  беше представен Доклад за проведения функционален анализ на политиката по пътна безопасност. Участваха зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, заместник-министри на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на регионалното развитие и благоустройството, на образованието и науката, ръководни служители от ГД „Национална полиция“, експерти и представители на държавната администрация и неправителствения сектор, имащи отношение към проблема. 

През изминалата 2018г. по пътищата са загинали със 70 по-малко, в сравнение с предходната 2017г., през която също е отбелязан спад, посочи по време на форума зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той изрази надежда тази тенденция да се запази.

 

15 яну 2019

Началникът на пожарната служба в Подкова е комплексен победител в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината-2018“

Областният управител Никола Чанев награди с грамота Ризван Кьоров, спасил ученик при пожар в учебно заведение в Кърджали

 

Четирима огнеборци от Кърджали бяха наградени днес като победители в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината“ с грамоти и купи. Областният управител Никола Чанев връчи отличията на комплексния победител главен инспектор Румен Стоянов, началник на РСПБЗН-Подкова. В направление „Контролна дейност“ първенци са инспектор Ангел Колев от РСПБЗН-Кърджали и младши инспектор Танер Юсеин от РСПБЗН-Джебел, а в направление „Пожарогасителна и спасителна дейност“ младши инспектор Валентин Чолаков от РСПБЗН-Кърджали. Те получиха наградите си от комисар Сергей Заимов, директор на РДПБЗН-Кърджали, който със своя заповед отличи победителите и с „писмена похвала“.  Четиримата служители ще участват в заключителния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината 2018“

В категория „Отличени“ в областния етап грамота и плакет получи Нурай Хасан, доброволец от формированието „Черноочене 2016“, за спасяване на човек, попаднал в критична ситуация. Колективната награда в тази категория отиде при доброволното формирование към община Крумовград за съществен конкретен принос при овладяване на пожари и участие в спасителни операции.

Областният управител отличи с грамота и предметна награда инспектор Ризван Кьоров в група „Оперативен център“ в РДПБЗН-Кърджали, който само преди дни спаси ученик от ПГ „Васил Левски“  при евакуация по време на пожар в сградата на учебното заведение. Никола Чанев поздрави всички наградени и колегите им за себеотрицанието, мъжеството и професионализма, който проявяват в критични и бедствени ситуации, когато гражданите най-много се нуждаят от помощ.

14 яну 2019

Предприети са своевременни действия за отстраняване на техническия проблем в информационната система за издаване на документите за самоличност

Временно не се извършват административни услуги, свързани с издаване на лични документи, включително и свидетелства за управление на МПС

Установен е техническият проблем и са предприети своевременни мерки за отстраняването му. Проблемът е между клиентското приложение и централната база данни, уточни Младен Петров, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в МВР. В момента всички други услуги работят с тази база данни, системата извършва всички останали справки, включително и електронните услуги, проблемът е свързан с обработката на информацията при  подаване и издаване на нови документи.

МВР поднася и извинения на гражданите за причинените неудобства.

 

 

14 яну 2019

Участник в телефонни измами е задържан с част от парите на жертвите след бързи действия на криминалисти от ОДМВР-Ловеч

Той е приведен в ареста с постоянна мярка „задържане под стража“

 

При съвместни действия, предприети на 9 януари от криминалисти от ОД МВР-Ловеч, РУ-Ловеч и РУ-Троян е задържан 49-годишен, криминално проявен мъж от Ловеч непосредствено след като взел 2 660 лева от 75-годишна жена от с.Стефаново. В хода на разследването е изяснено, че потърпевшата, под влиянието на отправените й заплахи е била откарана с такси до с.Врабево и използвана, за да получи пари и от друга измамена жена, на 86-години, която е предала спестяванията си от 6 870 лв.

Установено е, че задържаният е работил като таксиметров шофьор в Ловеч и е криминално проявен по чл.194 и 195 от НК. При последвалите процесуално следствени действия, в жилище в града, обитавано от него полицаите открили и иззели още 2000 лв., златни монети и незаконно притежавано огнестрелно оръжие и боеприпаси. Според криминалисти, задържаният е на по-високо ниво в йерархията на телефонните измамници и в последните месеци често е пътувал до Румъния и обратно. Разследващите са установили и съпричастността му към телефонни измами, извършени на територията на гр.Троян в три последователни дни в края на месец ноември 2018 г, както и на 6 януари 2019 г., на обща стойност около 40 000 лева.

Първоначално ловчанлията е задържан с полицейска мярка до 24 часа, привлечен е в качеството на обвиняем по чл.209 ал.1 от НК, а на 10 януари, с разпореждане на Районна прокуратура –Ловеч е задържан за срок от 72 часа. Днес Районен съд – Ловеч му е наложил постоянна мярка „задържане под стража“ и той е приведен в ареста в Ловеч.

През 2018 г., на територията обслужвана от ОД МВР-Ловеч са регистрирани 31 телефонни измами, като 16 от тях са разкрити, съобщи на брифинг директорът на ОД МВР-Ловеч старши комисар Милен Маринов. Криминалистите отново разясниха основните „сценарии“ на телефонните измами, а ръководството на областната дирекция за пореден път призова хората да не се доверяват на непознати и да не им предоставят пари и ценности по никакъв повод.

11 яну 2019

Наркодилър е задържан от столични полицаи

На хванатия в момента на сделка 38-годишен мъж е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Специализираната операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, е проведена на 8 януари от служители на сектор „Наркотици“ в СДВР.

В хода на акцията, на ул. „Средна гора“ служители задържали в момент на покупко-продажба 38-годишен дилър и негова клиентка. При последвалите процесуално-следствени действия у тях и в жилището на продавача са намерени и иззети множество различни по вид и с разнообразно съдържание разфасовки с наркотични вещества, както и електронна везна. Резултатът от назначената експертна справка показал, че вещества са: 1.32 г марихуана; 0.60 г амфетамин; 0.11 г хероин; таблетки Ривотрил; и 0.5 кубика Метадон.

Мъжът и жената били задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура, дилърът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Клиентката е разпитана в качеството на свидетел и освободена.

11 яну 2019