МВР

Пресцентър

 

Новини

Старт на ежегодната полицейска кампания „Безопасно лято“ в Бургас

Близо 100 възпитаници на бургаската детска градина в к-с „Славейков” участваха в началото на превантивната полицейска кампания „Безопасно лято“ – част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”. В наситения с игри и песни спортен празник те демонстрираха познанията си по пътна безопасност, безпогрешно определиха вида на различните пътни знаци, рисковите места за пресичане на пешеходци, както и правилната светофарна сигнализация за преминаване по пешеходната пътека.
Специален гост на превантивното събитие бе Константин Вангелов, младши автоконтрольор в моторизирано звено Сигма” към сектор „Пътна полиция” в ОДМВР – Бургас.
Кампанията „Безопасно лято“ – част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” има за цел предотвратяване на пътнотранспортния травматизъм през активния туристически сезон от 1 юли до 31 август, като основната контролна дейност е насочена към установяване на нарушения, пряко влияещи върху травматизма за съответната територия. Проверки се извършват не само на водачите на превозни средства, но и на пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и водачите на АТВ и на пътни превозни средства с животинска тяга. В населените места контролът е насочен към участъците с пешеходни пътеки и в районите с наблюдавано неправилно и рисково пресичане на пешеходци.


24 юни 2021

Министър Бойко Рашков: Либерални наказания не могат да окажат възпиращо въздействие върху трафикантите за хора

Специалният представител за борба с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи и министър Рашков, председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) акцентираха върху превенцията като добра стратегия за справяне с проблема

По думите на Валиант Ричи, България е на прав път и сега е моментът чрез политическа воля да се надгради постигнатото, за да бъде солидна и резултатна борбата с трафика на хора.

България е държава - източник на жертви на трудовата или сексуалната експлоатация, а основна причина е ниският стандарт и бедността на някои слоеве от населението, което се поддава на внушение – отбеляза министър Рашков.

Според Валиант Ричи, предизвикателство остават недостатъчно тежките санкции за извършителите, в т. ч. и големият брой условни присъди. Трафикът на хора е сериозно престъпление, заплаха за сигурността и тежко нарушение на правата на човека. Трафикантите трябва да носят отговорност за причинената вреда с наказания, които отразяват тежестта на престъплението.

Либерални наказания не могат да окажат превантивно и възпиращо въздействие върху дееца. Налагането им не съдейства при възстановяването и преодоляването на психологическите травми на пострадалите, не им дава увереност и чувство на сигурност - посочи министър Рашков. Той открои необходимостта от планиране и провеждане на обучения за представителите на всички институции, ангажирани в противодействието на трафика на хора.

 

Според цитираните на пресконференцията статистически данни, общият брой пострадали за 2020 г. е 458. В него се включват и формално идентифицираните жертви на трафик от предходни години. От тях 359 са жени, 61 мъже и 31 деца. Общият брой пострадали от трафик на хора с цел сексуална експлоатация е 336, от които 333 жени, 3 мъже и 24 малолетни и непълнолетни. Жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация са станали 69 души, от които 54 мъже, 15 жени и 5 деца. В същото време осъдителните присъди са относително малко на брой. 


24 юни 2021

Министър Бойко Рашков награди три служителки в банкови офиси за смелост и гражданска доблест

На специална церемония в сградата на министерството Цецка Цекина, Кристина Костова и Снежанка Йорданова получиха плакети на МВР

Бих искал да обърнем повече внимание на три жени с качества, които не се забелязват  често.  Очевидно, не са много хората с необходимия кураж в критични моменти да реагират хладнокръвно, да преодолеят опасността и да запазят самообладание, когато срещу тях е въоръжен престъпник. Именно затова ръководството на МВР смята, че трябва да отличи действията им. Такива личности не трябва да бъдат отминавани с мълчание.  Нещо повече – поведението им може да е пример и за други жени, че  има смисъл да проявят смелост и да защитят себе си, а и мястото, където работят. Не знам точно какви качества трябва да притежават жените, за да реагират така, но те са пред нас. Една от тях – Цецка Цекина сама осъществи „граждански арест“ при извършване на престъпление и с правомерното си действие прояви героизъм, оставайки сама с въоръжен човек в затворено помещение. Тя рискува живота си и аз, като министър не мога да остана безразличен. Благодаря й за себеотрицанието, за смелостта и доблестта, за изпълнения граждански дълг.

Като общество можем да сме щастливи, че постъпката й не е единствена. Почти идентично е поведението на други две служителки в банков офис във Варна, където Кристина Костова и Снежанка Йорданова предотвратиха опит за грабеж. Със самообладание и преценени реакции  те успяват да прогонят нападателя, поставяйки живота си в риск.

Оценявам действията им с възхищение, благодаря им и съм щастлив, че имаме такива поводи да отличим достойно и смело поведение. Те са герои, вместо да отстъпят и да се подчинят на нападателя, каквато би била обичайната реакция, с действията трите служителки помогнаха и на МВР нападателите да бъдат заловени и те ще отидат на съд.

Министър Рашков изказа благодарност и към служителите на МВР за професионалните действия, довели до бързото задържане на двамата извършители.

На церемонията присъстваха още заместник-министрите на вътрешните работи Енчо Мирчев и Емил Ганчев, изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, директорите на Областните дирекции на МВР в Кюстендил и Варна.

 

Припомняме, че  професионалната реакция и подаденият навременен сигнал от служителката на банков клон в Дупница Цецка Цекина доведе до бързото разкриване на извършителя на въоръжен грабеж. На 17 юни в офиса влязъл клиент, но подозрителното му поведение направило впечатление на Цекина – касиер в офиса. Тя веднага натиснала  паник-бутона, заключила вратата и така успяла да възпрепятства действията на нападателя. Мъжът произвел изстрели, изблъскал я, успял да грабне наличните в касата средства, да освободи вратата и да избяга. Благодарение на подадения от служителката сигнал и нейната първоначална реакция, при предприетите незабавни  оперативно-издирвателни действия за по-малко от час и половина от извършеното престъпление мъжът бе установен и задържан.

Във втория случай бе предотвратен опит за грабеж от банков офис във Варна. Според подадения в полицията сигнал на 17 юни към 17.32 часа, в офис на банка нахлул неизвестен, който бързо преминал зад бюрата на служителките, доближил касата, застанал плътно до Кристина Костова, която въпреки  заплашителния  тон и „заповедта“ да му даде наличните пари /по данни на банката – 11 500 лв./, отказала хладнокръвно. По същото време в офиса се върнала и втората служителка – Снежанка Йорданова. Тя запазила самообладание и бързо успяла да натисне паник-бутона. Грабнала стойката за клиенти и тръгнала заплашително към нападателя. Той бързо напуснал офиса. При незабавно предприетите действия от служители на Първо РУ-Врана и отдел криминална полиция мъжът е задържан.

 


24 юни 2021

Нова детска площадка по безопасност на движението в основно училище в Пазарджик

Инициативата е в рамките на акцията на пътната полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

 

Детската площадка по безопасност на движението е изградена в двора на основно училище „Проф. Иван Батаклиев” в Пазарджик. На церемонията по откриването й днес присъстваха представители на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР - Пазарджик, ученици, преподаватели, родители. Пожелания за безопасна ваканция към децата отправиха директорът на учебното заведение, както и полицейските служители, които оповестиха предприетите мерки за опазване здравето и живота на подрастващите на пътя. По-големите ученици припомниха основните правила за движение в градска среда, правилното поведение на пешеходците и велосипедистите. Децата имаха възможност на практика да демонстрират - пеша, с ролери, тротинетки и велосипеди - познания за пресичане, даване на предимство, спазване на сигналите на светофарите, маркировката и други.


24 юни 2021

Бъдещи полицаи с поредно занятие с практическа насоченост в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при АМВР

 

Активно продължават занятията с практическа насоченост със стажантите на първоначална полицейска подготовка в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. Този път обучението бе проведено от опитните служители на сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР - Пловдив. В него взеха участие и преподавателите от секция „Обща полицейска подготовка” при ЦСПП - Пазарджик. Занятието обхвана стажанти, които ще изпълняват служебните си задължения в Главна дирекция „Национална полиция” и сектор „Метрополитен” при СДВР. Основната тема на обучение бе свързана с опазване на обществения ред при провеждане на масови мероприятия. На обучаемите бяха демонстрирани възможностите на специалното полицейско оборудване, неговото правилно поставяне и използване. Бяха изяснени основните принципи и базови тактически познания при охрана на масови мероприятия от всякакъв вид. Акцент бе поставен и върху стриктното и точно изпълнение на полицейските правомощия, опазване живота и здравето на гражданите и участващите в охраната полицейски служители.  

Провеждането на занятия с реално прилагане на полицейски правомощия имат изключително значение за формирането на практически умения и навици у младите полицейски служители. Те ги поставят в ситуации, близки до реалните, и дават възможност утвърждаване на екипния модел на работа.  


24 юни 2021

20 нови услуги вече са достъпни чрез Портала за електронни административни услуги на МВР

В резултат на реализирания от Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ проект е извършено надграждане и интеграция на Портала със системите за е-автентикация, е-връчване и е-плащане

 

Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ приключи изпълнението на проект „Реализиране на електронни административни услуги“ по Оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Чрез надградения и с нова визия Портал за електронни административни услуги от 21 юни 2021 г. са достъпни разработените 20 нови услуги по направления на дейност „Пътна полиция“, „Контрол на общоопасните средства“ и „Частна охранителна дейност“. По електронен път гражданите и организациите могат да заявяват административни услуги, както досега, и по направленията „Български документи за самоличност“, „Миграция“, „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Освен допълнителните административни услуги, Порталът вече разполага с гъвкав и адаптивен механизъм за визуализация и предоставяне на информацията при заявяване на електронни административни услуги. Повишена е и степента на автоматизация на досега съществуващите услуги.

 

За да ползвате електронните услуги на МВР, е необходимо да притежавате валидно средство за електронна идентификация с високо ниво на сигурност - квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден от доставчици на квалифицирани удостоверителни услуги, вписани в националния доверителен списък на Комисията за регулиране на съобщенията. При използване на КЕП за подписване на заявление е необходимо да имате инсталирано приложението BISS на B-trust. Можете да изтеглите приложението от тук. 

За извършване на справки и плащания в Портала (включително за дължими глоби по Закона за движение по пътищата, наложени от органите на Пътна полиция), не се изисква КЕП и BISS.

 

 

Резултат от изпълнението на проекта е надграден Портал за електронни административни услуги на МВР. Разработени и достъпни са нови 20 услуги. Направена е интеграция на Портала със системите за е-автентикация, е-връчване и е-плащане (съгласно изискванията на Закона за електронното управление), с Търговския регистър, с Регистър БУЛСТАТ на Агенцията по вписванията, с Националната агенция за приходите, с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, с информационните системи на Нотариалната камара и с Камарата на частните съдебни изпълнители, с автоматизираните информационни системи (АИС) на МВР – „Регистрация на превозни средства и собствениците им“, „Български документи за самоличност“, „Административнонаказателна дейност“ и други.

Техническите решения в проекта са съобразени с актуалните стратегически документи и изискванията на действащата в Република България нормативна уредба и законодателството на Европейския съюз. Те осигуряват постигането на основни цели в областта на електронното управление и улесняване на гражданите и организациите в процеса на административно обслужване.

Предложения от практически и технически характер с цел подобряване на Портала и използваемостта на електронните услуги на МВР следва да бъдат изпращани на имейл [email protected], а по отношение на конкретните услуги – на имейлите, предоставени за контакт по направление на дейност.

 


23 юни 2021

Двама с влезли в сила присъди са задържани при операции на служители от ГДНП

Действията са реализирани на териториите на СДВР и ОДМВР-Хасково

41-годишен от Петрич е установен и задържан в рамките на операция, осъществена от служители от сектор „Издирване“, ГДНП. Действията са проведени на 22 юни на територията на София, където е установен и мъжът. Той е с влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за срок от 2 години, постановена му на 22 юли 2020 г. от Окръжния съд в Благоевград за престъпление по чл. 325, ал. 1 вр. ал. 1 от НК - съпротива на орган на властта. Във връзка с това той е обявен и за общодържавно издирване с мярка „задържане“.

При друга операция, проведена днес, но на територията на Свиленград, е установен и задържан 39-годишен, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест и екстрадиция по искане на съда в гр. Солун - Гърция. Спрямо него има влязла в сила присъда „лишаване от свобода“ за срок от 16 години, постановена от съдебните власти в южната ни съседка за трафик на хора и незаконно притежание на оръжие.

И по двата случая са уведомени съответните компетентни прокуратури.


23 юни 2021