МВР

Пресцентър

 

Новини

ОДМВР-Бургас бе домакин на традиционна среща с абитуриенти от Природо-математическата гимназия

За четвърта поред година ОДМВР-Бургас отвори врати за абитуриентите, домакин на срещата бе областният директор старши комисар Калоян Калоянов

 

Абитуриентите се вълнуваха от въпроси, свързани с пряката полицейска работа, с повишаването на квалификацията на служителите и трудностите, срещани на „терен”. Те проявиха интерес и от работата на Базовата научно-техническа лаборатория и с любопитство слушаха разказа на експерта, който разкри част от тайните при работата по откриване, проявяване и изземване на пръстови отпечатъци, незаличени от пожар следи, възможностите на ДНК – лабораторията, ситуирана в Бургас и др. Научиха, че една от основните задачи на огледа на местопроизшествието е събирането на годни и качествени веществени доказателства, върху които да се изготвят експертизи, подпомагащи дейността по реализиране спрямо виновните на предвидената в закона санкция. Експертът отговори и на въпросите на младите математиците за степента на точност на ДНК експертизите и важността им при разкриването на престъпления.

22 мар 2019

78 гранични полицаи положиха клетва за спазване на Етичния кодекс на държавните служители в МВР

На церемонията в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР те бяха поздравени от заместник-министър Стефан Балабанов

 

78 гранични полицаи положиха клетва за спазване на Етичния кодекс на държавните служители в МВР. Тържествената церемония се състоя днес в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР, където се проведе  първоначалната 11-месечна подготовка на новоназначените полицаи. След приключването й те придобиват статут на пълноправни служители и ще се влеят в редиците на колегите на структурите от Главна дирекция „Гранична полиция“. Момчетата и момичетата от приключилия курс ще изпълняват служебните си задължения на сухоземна, речна и морска граница, на гранично-контролно пропускателни пунктове на аерогари.  

В обръщението си към тях заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов им пожела да имат силна мотивация, да не спират да се усъвършенстват и подготвят в работата си, за да продължат делото на колегите си от „Гранична полиция“, които охраняват външните граници на Европейския съюз.

Гости на тържествената церемония бяха още заместник-директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ старши комисар Бисер Костадинов, заместник-областният управител  Петър Белчев, директорите на РДГП в Смолян и Драгоман комисарите Стоян Мандаджиев и Радослав Сотиров, заместник-директорът на ОДМВР-Пазарджик комисар Ивайло Тишев, заместник-директорът на ЦСПП-Казанлък главен инспектор Петър Петров, както и техни роднини, близки и приятели.       

В ЦСПП-Пазарджик стажантите преминаха през различни видове обща и специална полицейска подготовка, изучаване на правни дисциплини, в това число и законодателството на Европейския съюз, съчетани с междинни практически стажове в структурите, където са назначени. Завършилите обучението с отличен успех получиха грамоти от ректора на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев и директора на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков. Водосвет за здраве и късмет отслужиха свещеници от Пазарджишката духовна околия.

 

22 мар 2019

Конференция по проект „Разширяване експертния капацитет на служителите на МВР за превенция на агресивни прояви в обществото, корупция и радикализация“

 

По време на конференцията бяха представени основните дейности по проекта, както и постигнатите до момента резултати. Акцент бе поставен върху успешното изпълнение на най-мащабната дейност по проекта, в рамките на която за 10 месеца са проведени 250 обучения на тема: „Управление на гнева и агресивните прояви, ефективна комуникация и устойчивост на стрес във всекидневните предизвикателства на служителите на МВР“ . Тренингите са проведени в интерактивен формат, което позволява на участниците да обменят опит помежду си и да експериментират нови поведенчески стратегии и техники за овладяване на гнева. По тази система са обучени 6 006 служители – изпълнителски състав от системата на МВР, отчетоха от Института по психология.

Гости на конференцията бяха началникът на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, парламентарният секретар на МВР Светослав Белемезов и проф. Георги Кръстев, секретар на Съвета по сигурност в Министерския съвет. Те благодариха на експертите за огромния обем свършена работа и отбелязаха, че Институтът по психология е част от системните и целенасочени усилия за разширяване на спектъра от теми и психологически услуги за подпомагане на основните дейности на МВР.

В рамките на работния формат бяха обсъдени  ключови теми, свързани с изпълнението на проекта, както и възможностите за удължаване на срока му до края на 2019 година с цел реализиране на допълнителни дейности. Представени бяха и направените заключения и препоръки на базата на анализа от обратните връзки на участниците в проекта.

 

22 мар 2019

Служители на ГДБОП задържаха трима участници в международна мрежа за трафик на наркотици от Африка към Западна Европа

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура

  

Трима участници в международна организирана престъпна група за трафик на наркотици от Африка към Западна Европа са задържани на 19 март 2019 г. в София при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура. Действията са осъществени  в изпълнение на европейска заповед за арест, издадена от Германия. Сред задържаните са българин и граждани на Танзания и Сомалия - временно пребиваващи в страната, без постоянни адреси.

Събраните доказателства сочат, че тяхната роля в рамките на широка международна престъпна мрежа е била да набират и изпращат в африкански държави български „мулета“, които да трафикират наркотици, най-вече към Италия и Германия.

Тримата влизат в полезрението на разследващите у нас преди повече от половин година. В Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство, дейността им е наблюдавана и документирана. Неотдавна Германия издава европейски заповеди за арест и за разследване на тримата, на базата на тамошно досъдебно производство срещу международна престъпна група. Повод за разследването са няколко случая на задържани количества хероин с еднакъв произход (общо над 75 кг) в Германия и в други европейски държави.

Тримата са с наложени от съда мерки за неотклонение „задържане под стража“, задействана е процедура по екстрадирането им във Федералната република.

22 мар 2019

Зам.-министър Ципов: МВР няма да строи нови бежански лагери

Министерството на вътрешните работи няма да строи нови бежански лагери, заяви категорично заместник-министър Красимир Ципов. Той поясни, че обществената поръчка е за подготовка  на площадки за временни кризисни центрове от затворен тип. тогава, когато е налице съществено увеличение на миграционен натиск. Това е вследствие от приет през 2016 г. План на МС за действия при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличение на миграционен натиск по границата на България с Турция. Тези площадки ще бъдат пуснати в експлоатация само тогава, когато е налице такъв миграционен натиск и тогава, когато този план бъде активиран. Това става с решение на МС, а планът се задейства след оценка на обстановката и решение за активиране на плана, обясни Ципов.

В тези центрове ще се осъществява дейност по първоначална обработка на задържаните незаконно преминали лица – снемане на самоличност, АФИС регистрация, ако лицата не разполагат с документи ще се провеждат интервюта от служители на ГДГП и ДАНС. Той уточни, че целта на обществената поръчка е да бъдат разчистени площадки, разположени на териториите на обекти на МВР, а това са РДГП – Елхово, Специализираният дом за временно настаняване на чужденци - Любимец и ГПУ-Малко Търново. В тези обекти няма свободен достъп, има охрана от служители на МВР. Средствата са европейски, по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“ , допълни заместник министърът и припомни, че България поиска тази помощ през 2016 г. и тя е част от отпуснатите от ЕК 160 млн. евро.

Към момента центровете за временно настаняване на чужденци са заети под 10 %. Зам.-министър Ципов обърна внимание, че през 2017, 2018 и от началото на 2019 г. сме върнали над 3000 лица, като по този начин изпълняваме един от основните приоритети на управленската програма на правителството - връщането на незаконно прибиваващи лица в държава по произход. В заключение, Красимир Ципов посочи, че проектът е одобрен от ЕК, срокът за приключването по дейностите по него е януари 2020 г. и ако те не бъдат реализирани, на България ще бъде наложена финансова корекция, която трябва да се плати от държавния бюджет. Към настоящия момент МВР разполага с капацитета на двата специализирани дома за временно настаняване на чужденци, които се намират на територията на Бусманци и Любимец. Този капацитет е 700 места.

Става дума за изграждане на временни кризисни центрове, те ще са от затворен тип, като финансирането идва по линия на спешните мерки, осигурени ЕК, потвърди и зам.-министър Милко Бернер. Той детайлно се спря на планираните предстоящи дейности, които са свързани само с подготовка на площадките в тези три района, където евентуално при необходимост ще бъдат разположени центрове - изграждане ВИК, електроинсталация, пътна комуникация, изграждане на система за сигурност – видеонаблюдение, КПП, система за охрана. Бернер отново подчерта, че тези центрове ще бъдат оборудвани и обособени единствено когато се задейства планът за действие за справяне с евентуална миграционна криза, което става само с решение на  МС.

Заместник-министър Ципов изрази категоричната позиция, че независимо от благоприятния за момента анализ, България трябва да е готова да посрещне евентуална нова миграционна вълна. Той припомни, че през 2016 г. капацитетът на МВР  и ДАБ бе запълнен над 200 %.

22 мар 2019

Висока оценка от професионалното ръководство на МВР за дейността на ОДМВР – Плевен през миналата година

Главният секретар на МВР открои добрите показатели при противодействието на телефонните измами и на престъпленията с акцизни стоки

Днес плевенската полиция проведе годишния отчет-анализ за дейността през 2018 година в присъствието на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и заместник-директора на ГД „Борба с организираната престъпност“ старши комисар Стефан Джолев. Гости на работното съвещание бяха председателят на Общински съвет Плевен Мартин Митев, кметът на общината Георг Спартански, административните ръководители на районните и окръжни прокуратура и съд, както и на Административен съд – Плевен.

Оценката на професионалното ръководство на МВР за дейността на ОДМВР – Плевен през отчетния период е висока. Главен комисар Иванов открои създадената организацията по линия на конвенционалната престъпност, както по отношение на регистрираните престъпления, така и по отношение на повишената разкриваемост. Той отбеляза добрите показатели във връзка с противодействието на телефонните измами и специализираните операции с  установени и иззети стоки без заплатен акциз.

Административният ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен Ваня Савова подчерта активното сътрудничество между ОДМВР – Плевен и прокуратурата: Постиженията на областната дирекция са безспорни, но усилията трябва да се насочат към разкриване на престъпления в сферата на икономическата престъпност, подкупите, корупцията.

Директорът на областната дирекция старши комисар Красимир Начев благодари на колегите си, че изпълняват своята мисия, въпреки всички трудности, които срещат. „Когато трябва да бъде наложено върховенството на закона, няма малки и големи победи, защото всеки един случай касае човешка съдба, човешки живот“, заяви той по време на прегледа на резултатите от дейността през изминалата година.

През 2018 г. в ОДМВР - Плевен са регистрирани 3524 престъпления при 4455 за  предходната. В структурата на криминалната престъпност на територията на областта преобладаващи са престъпленията против собствеността, с относителен дял от около 42% /намаление с близо 13% в сравнение с 2017 г./, следвани от общоопасните престъпления - към 31%, и  престъпленията против личността - около 5%.

През отчетния период служителите на ОДМВР - Плевен са разкрили 1857 престъпления от общо регистрирани 3524 престъпления, като е постигнат процент на разкриваемост от 52,64% /за 2017 - 52,21%/. Допълнително са разкрити 412 престъпления, регистрирани в предходни периоди, при 382 за отчетния период на 2017 год.

Регистрираните за периода телефонни измами са 21, при 52 за 2017 година. При измамите общо разкриваемостта през миналата година е 41,18 % или с 9,93 % по-висока спрямо 2017 година, от тях при телефонните измами е постигнатата разкриваемост 95,23% /20 разкрити/. Задържани са 20 извършители на престъпната дейност. В резултат на целенасочените действия от служителите на група „Противодействие на телефонните измами“ са възстановени и върнати на жертвите на телефонните измами парични средства в размер около 65 000  лева и златни накити.  

        През 2018 година на територията на областта са проведени множество специализирани операции, в хода на които са установени и иззети следните количества акцизни стоки без бандерол: 163 209 кутии цигари; 5 463 кг тютюн; 1 497 л алкохол; 24 056 л гориво. Заведени са 123 преписки и са образувани 91 досъдебни производства. Съставени са 32 акта за установяване на административно нарушение по ЗАДС. Постигната е разкриваемост от 89,84%, като е отчетено увеличение на разкриваемостта с 11,27 %. По иззети количества акцизни стоки без бандерол през 2018 година ОДМВР – Плевен е на второ място в страната.

         На територията, обслужвана от ОДМВР-Плевен, през 2018 година са настъпили общо 1209  автопроизшествия, от които 193 тежки пътнотранспортни произшествия със 17 загинали и 255  ранени граждани. В сравнение с 2017 година общо настъпилите ПТП са с 241 по-малко, тежките автопроизшествията със 31 по-малко, загиналите със 6 по-малко, а ранените със 39 по-малко.

22 мар 2019

За броени часове криминалисти на ОДМВР – Ямбол разкриха и задържаха петима мъже за грабеж

 

Вчера, рано сутринта в оперативна дежурна част на ОДМВР – Ямбол е постъпил сигнал, че в землището между селата Ботево и Меден кладенец, докато почивал в автомобила си  33-годишен мъж е бил нападнат от непознати, които нанесли увреждане по колата и му отнели туристическа раница, с намиращите се в нея вещи и пари. Незабавно към мястото са насочени полицейски екипи. На местопроизшествието е извършен оглед, образувано е досъдебно производство.

В резултат на предприетите от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ – ОДМВР-Ямбол и колегите им от РУ – Тунджа бързи издирвателни и процесуално-следствени действия и работа по горещи следи е установена съпричастността към престъплението на петима местни жители,  четирима от тях на възраст от 23 до 32 години и един непълнолетен.

Петимата са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа. Процесуално-следствените действия по случая продължават под наблюдението на Районна прокуратура – Ямбол.

22 мар 2019