МВР

Пресцентър

 

Новини

Ст. комисар Янко Янколов: Нашата основна задача си остава грижата за безопасността на хората

В рамките на денонощие криминалисти на ОДМВР-Враца разкриха извършител на престъпление

Въпреки допълнителните ангажименти, които има полицията в последните седмици, нашата основна задача си остава грижата за безопасността на хората, заяви директорът  на ОД МВР- Враца старши комисар Янко Янколов.  В резултат на предприети незабавни действия, само за часове, след подаден сигнал за нападение над 81-годишна жена и извършена кражба от дома й, бе установен и задържан авторът - 14-годишен жител на Враца. Съобщението в полицията бе получено към 22.00 часа на 5 април. Според първоначалните данни непознатият нахлува в жилището на възрастната жена и след упражнено насилие бяга оттам с мобилния й телефон, златен пръстен и 40 лева. Веднага след извършения на място оглед започва и разследването, проведено под ръководството на прокуратурата. Доброто взаимодействие и професионализъм доведе и до бързото разкриване на случая, подчерта окръжният прокурор на Враца Десислав Начков. Той  коментира и степента на наказанието, предвидена в закона по отношение на малолетни и непълнолетни извършители на подобни деяния. По думите на административния ръководител на Софийска апелативна прокуратура Радослав Димов възрастта на  извършителите на подобни престъпление  продължава да пада, като  характерно за тях е  все по- ниския социален статус и образование.  Прокурор Димов се срещна и разговаря с дъщерята на пострадалата възрастна  жена и я увери, че извършителят на това престъпление ще получи отреденото му по закон наказание.

07 апр 2020

Голямо количество контрабанден тютюн и наркотици са открити при полицейска операция на ОДМВР-Благоевград

Задържани са 28 лица, операцията е осъществена под наблюдението на прокуратурата

 

Полицейските действия са започнали в ранните часове днес. Операцията, проведена под наблюдението на прокуратурата на територията на един от кварталите в областния град, е била насочена към  противодействие на престъпността и недопускане на противозаконни деяния в условията на засилените мерки. 

За срок до 24 часа в полицейския арест са задържани общо 28 лица, част от които - за притежание на акцизни стоки и наркотици, а други – за установяване на съпричастност към различни престъпни прояви. 

В рамките на операцията са претърсени няколко адреса в квартала. В една от къщите са намерени  близо 87 килограма нарязан тютюн, без задължителен бандеролен знак, а от друга са иззети около   1,6 грама марихуана, 0,4 грама амфетамин, електронна везна и гриндер. Полицейските действия продължават под ръководството на РП-Благоевград.                    

07 апр 2020

Шестима са задържани при специализирана полицейска операция за противодействие срещу битовата престъпност в три села в област Пловдив

Полицейските действия са осъществени на територията на Трилистник, Скутаре и Рогош

 

Четирима мъже и две жени са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР при проведена на 5 и 6 април 2020 г. специализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност на територията на с. Трилистник, с. Скутаре и с. Рогош. В акцията са участвали служители на секторите „Специализирани полицейски сили“ и „Пътна полиция“ към ОДМВР-Пловдив и служители на Районно управление - Труд. Образувани са три досъдебни производства и три проверки във връзка с незаконно държане на акцизни стоки без бандерол – цигари, алкохол и нарязан тютюн, както и за незаконна сеч на дърва без позволително. Шестимата задържани са на възраст от 23 г. до 62 г. По време на планирана полицейска операция са проверени 125 лица и 119 моторни превозни средства, съставени са 11 акта и 6 фиша по Закона за движение по пътищата,  2 акта по Закона за българските лични документи и общо 10 акта за установяване на административно нарушение  – струпване на хора в парк и безцелно движение по улиците на изброените села.

06 апр 2020

В резултат на предприети незабавни полицейски действия са задържани извършители на дързък грабеж

Главният секретар на МВР и главният прокурор Иван Гешев бяха в с. Трилистник, където се проведе специализирана операция срещу битовата престъпност

 

Арестуваните са 32-годишен мъж и 16-годишен непълнолетен, нападнали и ограбили 86-годишен жител на с. Трилистник. Престъплението е извършено минути след полунощ на 5 април т.г.  Двамата нахлули в дома на възрастния мъж, разбивайки  входната врата. След като нападнали и били жертвата си, те преровили жилището, открили портфейла му, отнели наличните  100 лева и избягали, изхвърляйки портмонето.  Незабавно след получения на тел. 112 сигнал, започнало и разследването на криминалисти от  ОД МВР – Пловдив и РУ -Труд, под ръководството на Окръжна и Районна прокуратура, гр. Пловдив.  Само за няколко часа авторите на престъплението – жители на селото, били установени и задържани. Днес  двамата ще бъдат привлечени към наказателна отговорност за извършения в съучастие грабеж /престъпление по чл. 198, ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от НК, а за непълнолетния извършител и вр. чл. 63, ал.1, т.3 от НК/ и ще бъдат задържани от наблюдаващия прокурор за срок от 72 часа. Предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо тях на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Непълнолетният е осъждан за извършено от него блудство през 2019 г., като настоящото му деяние е в рамките на определения му от съда изпитателен срок на условното осъждане. Разследването по случая продължава, като до момента са  извършени разпити на свидетели, оглед, претърсване и изземване. Иззети са веществени доказателства. Предстои назначаване на експертизи.

В с. Трилистник днес бяха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов , където бе проведена специализирана операция срещу битовата престъпност.

Двамата се срещнаха  с кмета на селото, който сърдечно  благодари на началника на РПУ -Труд гл. инспектор Коста Кючуков и на служителите от ОД МВР –Пловдив за бързите действия.

Главен комисар Иванов и главният прокурор посетиха потърпевшия, който се възстановява от нанесените травми.

06 апр 2020

МВР и прокуратурата с принос в неутрализирането на международна престъпна група

В България действията са осъществени от служителите на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР, под надзора на прокуратурата

На 2 април полицейските и съдебни органи на Германия, Австрия, Сърбия и България е осъществена мащабни съвместни действия по неутрализирането на международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, корупция, компютърни престъпления и изпиране на пари. С неутрализирането на участниците в организираната  престъпна  групата на българска територия са ангажирани служителите на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР, Специализираната прокуратура, Софийската градска прокуратура, под надзора на Върховната касационна прокуратура. Действията им са координирани с партньорските служби от Националното бюро на България в Евроджъст.

В рамките на операцията на територията на  България са задържани трима български и един германски гражданин, двама от които са сред предполагаемите ръководители на групата. В Сърбия са задържани пет лица, поставени под наблюдение са повече от тридесет банкови сметки, запорирани са движими вещи и парични средства. В Германия е блокирана банкова сметка на престъпната група с над 2.5 милиона евро.

Разследването срещу международната престъпна група започва Главната прокуратура в гр. Бамберг, Германия  преди близо година, съвместно с екип на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията. Подкрепа в обмена на информация и координиране на действията по разследването оказват Европол и Агенцията на ЕС за сътрудничество в наказателното правосъдие Евроджъст.

Пострадали от действията  на  престъпната мрежа са хиляди граждани на десетки европейски и други държави. Разследващи изчисляват, че щетите от  измамите възлизат на близо 80 млн. евро при положение, че голям брой пострадали  лица не са подали  жалба.

Изяснен е механизмът на финансовата измама: участниците в престъпната дейност насърчават по електронна поща и с рекламни банери потенциалните жертви-„инвеститори“ да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции и други финансови  инструменти срещу начална такса от 250 евро. Онези, които откликнат, незабавно биват „атакувани“ от т.нар. агенти и „лични брокери“, базирани в „центрове за обаждания“ (колцентрове), предимно в Белград и София. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява движението на парите си и по-точно, как те се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика след „инвестирането“ на всяка сума тя била превеждана от участници в групата по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции с цел изпирането на парите, средствата били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група и разпределяни между участниците в нея. Четиримата уличени за участие в международната престъпна групата на територията на България са задържани в София, въз основа  на издадени Европейски заповеди за арест. За германския гражданин Софийският градски съд определи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Други двама от задържаните са под домашен арест, а един – с наложена парична гаранция.

Действията на българските прокурорски и полицейски органи при съвместната ре

06 апр 2020

Криминалисти на Пазарджик задържаха 52-годишен за тежко престъпление

Сигнал за мъж в безпомощно състояние в жилище в града бил подаден в полицията снощи, малко след 21.00 часа.  Веднага на място са изпратени екипи на полицията и Бърза помощ, които открили безжизнено тялото на 31– годишен. Извършен е оглед от дежурна група при РУ-Пазарджик с участието на съдебен лекар, уведомена е и прокуратурата.
В резултат на проведените незабавни оперативни действия криминалистите установили и задържали собственика на апартамента – 52 годишен мъж, с криминални регистрации в полиция и осъждан. Открити са и веществени доказателства имащи отношение към извършеното престъпление. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа.
Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата.    

 

   

05 апр 2020