МВР

Пресцентър

 

Новини

Полицаи разкриха извършителите на кражби на камери за видеонаблюдение във Воден

Устройства са намерени и върнати на собствениците

 

Две кражби на охранителни камери са разкрити и документирани от криминалисти от РУ - Кубрат и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към ОДМВР - Разград.

Първото от посегателствата бе извършено на 1 срещу 2 юли в землището на село Острово. Тогава изчезна камера за видеонаблюдение, монтирана на дърво. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия е установено, че извършител на деянието е 23-годишен от село Острово, криминално проявен и осъждан. Дни по-късно, между 9 и 14 юли, заедно с 26-годишен от същото село откраднали от ловното стопанство във Воден още две камери за видеонаблюдение със СИМ карти и акумулаторни батерии. Техническите устройства са намерени и върнати на собствениците.

Работата по разследването на престъпленията по чл.194 от НК продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Кубрат.

20 юли 2018

Гранични полицаи от ГПУ - Трън задържаха след преследване каналджия и седем чужденци

 

Вчера към 20.30 ч. граничен полицейски автопатрул от ГПУ-Трън забелязал лек автомобил „Ауди“ и джип „Гранд Чероки“, движещи се един след друг към българо-сръбската граница. Двамата гранични полицаи незабавно подали сигнал в дежурната част и последвали съмнителните коли. Въпреки подадените звукови и светлинни сигнали към водачите, те продължили движение в опит да избягат.

На пътя между махала Русимовци и разклона за село Декьовци лекият автомобил пропуснал отпред джипа. Впоследствие се оказало, че мигрантите са натоварени в джипа и така му е дадена възможност да се измъкне от преследването. Междувременно, шофьорът на лекия автомобил опитал да избута от пътя граничните полицаи, като блъснал отдясно служебния автомобил. Независимо от всичко, високопроходимият автомобил на Гранична полиция успял да настигне джипа в землището на село Горочевци. След кратко преследване и предупредителни изстрели във въздуха граничните полицаи задържали шофьора - 45-годишен, криминално проявен от София, който направил опит да избяга. При проверката в джипа са открити седем чужденци, по първоначални данни иракчани.

Каналджията и мигрантите са задържани в ГПУ-Трън. Уведомена е районната прокуратура. Действията по случая продължават.

20 юли 2018

91 жандармеристи положиха тържествена клетва за спазване на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР

Церемонията се състоя в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР

С днешната тържествена церемония завършва шестмесечната първоначална професионална подготовка на стажантите от Дирекция „Жандармерия“ при Главна дирекция „Национална полиция“.

През изминалите месеци те получиха познания по общи и специализирани полицейски дисциплини: правна, тактическа, стрелкова, криминалистическа и психологическа подготовка, полицейска лична защита, оказване на долекарска помощ. След приключване на обучението си стажантите придобиват статут на пълноправни полицаи и ще изпълняват своите задачи в Зоналното жандармерийско управление в София.

В своето обръщение съветникът на министъра на вътрешните работи доц. д-р Петър Моллов пожела на младите служители успехи в нелеката им ежедневна професионална дейност и изрази увереност, че те ще продължават своето развитие в полицейската кариера.

Завършилите с отличен успех стажанти бяха наградени от името на Ректора на Академията на МВР и Директора на ЦСПП - Пазарджик.  Празничен водосвет за здраве и успех отслужиха свещеници от Пазарджишката духовна околия.     

Гости на тържествената церемония бяха Михаил Златанов – оперативен помощник на главния секретар, старши комисар Йордан Рогачев – директор на ОДМВР - Пазарджик, Петър Белчев – заместник-областен управител, комисар доц. д-р Станимир Илиев – заместник-декан на факултет „Полиция“ в АМВР. На събитието присъстваха и комисар Борис Танев – началник на Зонално жандармерийско управление - София, директорите на ЦСПП в Пазарджик и Казанлък комисарите Стоян Зайков и Красимир Иванов, родители и близки на стажантите.

20 юли 2018

За поредна година пожарникарите отбелязаха тържествено Илинден

За 18-и пореден път, изправени пред параклиса, построен с ваши средства и доброволен труд, отдаваме почит на един от най-уважаваните и тачен едновременно от християни, мюсюлмани и юдеи светец. Според Светите книги и народните ни вярвания, той  носи дъжд, закриля живота и пази реколтата на стопаните от пожар. Не случайно Св. пророк Илия е закрилник и ревностен застъпник на българските огнеборци. С тези думи заместник-министър Красимир Ципов се обърна към пожарникарите и ги поздрави от името на министъра на вътрешните работи. Той посочи, че днес е и ден, в който си спомняме с възхищение за онези наши колеги, които пожертваха себе си, спасявайки чужд живот. Те изпълниха завета на пожарникарите – замениха един огнен миг за вечност.

Зам.-министър Ципов припомни, че само преди седмица, при последните наводнения в различни части на страната, служителите на ГДПБЗН за пореден път доказаха, че изпълняват с достойнство високо благородната си професия.

 

За поредна година българските огнеборци отбелязаха деня на своя закрилник - Старозаветния пророк Илия. По традиция в двора на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” бяха отслужени заупокойна литургия за загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари и водосвет за Илинден. Представители на Светата Българска православна църква благословиха обредния хляб, както и всички служители на противопожарната служба и гости на тържеството.

Празничният ден е повод да почетем делата на всички, посветили живота си на борбата с пожарите и бедствията, както и на онези колеги, които със своята жертвоготовност избраха да застанат до огнената колесница на Свети Пророк Илия. Поклон! Скъпи колеги, пожелавам Ви много професионални успехи и удовлетворение от отговорната работа, която изпълнявате. Бъдете живи и здрави, все така с достойнство носете своя професионален дълг и нека огън да има само във Вашите благородни сърца, каза в поздравителното си слово към служителите на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.

Присъстващите поднесоха венец от името на ръководството на МВР и цветя на мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари

 

***

Параклисът в двора на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” е построен и тържествено осветен през 2001 година. Той носи името на светеца Гръмовник – Старозаветния пророк Илия, който според народните вярвания пази хората и тяхното стопанство от огнената стихия. Строежът на храма е извършен с доброволен труд и средства на служителите от главната дирекция. Върху двата странични витража на параклиса са изобразени символи на пожарникарската професия, а върху централния – огън и два меча.

 

 

20 юли 2018

20 полицейски производства и полицейски преписки са образувани през изминалото денонощие на територията на Пазарджишка област

Резултатите са от проведена вчера операция по противодействие на конвенционалната престъпност; задържани са четирима за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси и за предмети с културно-историческа стойност

В операцията са участвали екипи на ОДМВР-Пазарджик,районните управления в областта, както и служители на Зоналното жандармерийско управление в Пловдив. При проверки в жилищата на 62-годишна жителка от баташкото село Фотиново, 64-годишен от село Сестримо и 45-годишен  от съседното село Мененкьово са намерени две ловни пушки и 152 боеприпаса от различен вид и калибър, притежавани без необходимите разрешителни. При проведено претърсване в дома на 43-годишен от с. Црънча служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ открили освен гладкоцевна пушка и 98 патрона за нея, металдетектор и множество предмети с културно-историческа стойност -  накити, монети, метален кръст. 

В рамките на полицейските действия от жилища, стопански постройки, гаражни помещения и автомобили са иззети общо 30 000 къса контрабандни цигари и 33.4 килограма сух нарязан тютюн.

Спрямо петима мъже и четири жени са образувани полицейски производства или преписки.

При осъществения пътен контрол са засечени двама водачи, управлявали под въздействието на наркотици и един - под въздействието на алкохол. Двама са шофирали нерегистрирани по надлежния ред мотопед и лек автомобил. Акцията продължава и през днешния ден.   

 

20 юли 2018