МВР

Пресцентър

 

Новини

Десетима са задържани при операция та ГДНП и СДВР, осъществена под наблюдението на Специализираната прокуратура

Добрата комуникация между институциите доведе до успешен резултат, заяви главният секретар на МВР

Органите на реда доказаха, че могат да се справят с тежка операция. Това каза главният секретар на МВР г. комисар Ивайло Иванов на брифинг по повод операцията за разследване за незаконни действия при вноса и утилизирането на отпадъци.  В него участваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, Ангел Илиев, административен ръководител на Специализираната прокуратура, Ангел Кънев, зам.-административен ръководител на Специализираната прокуратура и Генка Брезашка, прокурор от Специализираната прокуратура. 

В операцията от МВР са участвали служители от СДВР и ГДНП, общо над 35 екипа и са проверени над 40 обекта, допълни главният секретар на МВР. Той определи операцията като една от най-трудните, но е доведена до успешен край, за което е помогнала добрата комуникация между институциите.

Говорителят на главния прокурор обяви, че като обвиняеми са задържани 10 лица. От тях 7 за организирана престъпна група, създадена с користна цел и с участието на длъжностни лица, а други 3 – за данъчни престъпления. Един от обвинените за участие в организирана престъпна група има повдигнато и вторично обвинение, то е за управление на опасни отпадъци. Спрямо четирима от участниците в групата прокуратурата ще поиска от съда да им се наложи най-тежката мярка „задържане под стража“, за други двама – „домашен арест“. На последния член на групата ще се изиска „парична гаранция“.

30 май 2020

Варненски полицаи задържаха на местопрестъплението извършител на кражба

27-годишният мъж проникнал в жилище на 3 етаж, но съобразителните собственици успели да го заключат на терасата

 

Тази сутрин, към 5.45 часа, служители на варненското Първо РУ се отзовали на сигнал - непознат мъж, проникнал незаконно в апартамент на 3 етаж на къща в централната част на града, е бил заключен на тераса. Полицейският екип пристигнал бързо на мястото и задържал натрапника, въпреки оказаната силна съпротива.

При обиск, у задържания полицаите открили отнети от жилището два мобилни телефона, детски смарт часовник, брачна халка, както и малка сума пари. При последвалия оглед намерили, приготвени за изнасяне, две раници на потърпевшите, в които били поставени два лаптопа, айпад и таблет и четири каски за велосипедисти.

Материалите по случая са докладвани на прокурор при Варненската районна прокуратура, образувано е бързо производство. На извършителя – варненец на 27 години, е повдигнато обвинение и с постановление на наблюдаващ прокурор е постановена мярка за неотклонение до 72 часа. Мъжът е задържан по-малко от 24 часа след освобождаването му от районно управление във Варна, където срещу него е образувано е бързо производство за кражба от магазин.

29 май 2020

Представители на МВР – с награди от Прокуратурата на Република България

Отличията са за показан професионализъм и взаимодействие по разкриване и разследване на дела с висок обществен интерес и значимост

 

На официална церемония в сградата на МВР главният прокурор Иван Гешев награди ръководители и служители на Прокуратурата на Република България, Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Технически операции“ за показан висок професионализъм и отлично взаимодействие по разкриване и разследване на дела с висок обществен интерес и значимост.

Сред наградените бяха министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, председателят на ДАНС  Димитър Георгиев, зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков, председателят на ДАТО инж. Цветан Китов, зам.- ръководителите на Специализирана прокуратура  Ангел Кънев и Валентина Маджарова, административният ръководител на Военно-окръжна прокуратура – София Петър Димов, както и директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“  МВР Стефчо Банков. Отличия получиха още прокурори и следователи от  Специализирана прокуратура, прокурори от Софийска градска прокуратура, разследващи от специализираното междуведомствено звено към Специализирана прокуратура, както и полицейски служители от СДВР и ГД „Национална полиция“.

Поздравявам всички с постигнатите резултати, въпреки усилията, които полагахме по време на пандемията. Нашите колеги от министерството, които бяха на първа линия, бяха възнаградени, но смятам, че има и друга първа линия, на която именно сте вие. Затова днес можем да изкажем благодарност към всички, които работиха по емблематични случаи и въпреки затрудненията ги доведохме до успешен край. В хода на съвместната ни дейност срещаме трудности, но когато работим заедно, нещата се получават. Уверен съм, че ще продължим в тази посока – заяви министър Младен Маринов по време на церемонията. Той също връчи награди на служители от МВР и ДАТО.

29 май 2020

В ход е специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места

 

От днес до 31 май на територията на цялата страна е в ход специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места. Екипите на Пътна полиция ще следят за неправилно изпреварване, отнемане на предимство на останалите превозни средства и на пешеходците, неспазване на пътните знаци и маркировката, както и недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива употребили алкохол и/или наркотични вещества.

Успоредно с това ще се извършва и контрол на скоростните режими, като за целта ще се използва цялата налична техника от преносими и стационарно-преносими камери. Патрулите на място ще правят и проверки за неплатени задължения за нарушения на ЗДвП и невръчени електронни фишове.

 

29 май 2020

32 200 МПС са проверени по време на специализираната полицейска операция, проведена от 22 до 25 май

32 200 моторни превозни средства и 40 913 водачи и пътници са проверени по време на специализираната полицейска операция за спазване на правилата за движение по пътищата, проведена във времето от 22 до 25 май.  Това съобщи на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГД „Национална полиция“. От патрулите са констатирани 14 416 нарушения, за които са съставени 10 939 фиша и 3 477 акта за установени административни нарушения.

Най-много са констатираните нарушения на скоростните режими – 17 123, случаите на неспазена пътна маркировка или знак са били 1224, а 1178 водачи и пътници са били санкционирани за неизползване на обезопасителни системи.

По време на операцията са били установени и 178 неправоспособни водачи и 89 случая на шофьори, седнали зад волана след употреба на алкохол, както и 29, управлявали след употреба на наркотични вещества.

По време на операцията са били връчени и 2973 електронни фиша. 

 

 

29 май 2020

Столични полицаи задържаха трима мъже с фалшиви еврови банкноти

Софийската градска прокуратура ги е привлякла към наказателна отговорност; Иззети са общо 100 банкноти с номинал от 100 евро

 

На 26 май, при проверка на ул. „Козлодуй“, полицаи от СДВР задържаха трима мъже. При извършен обиск, у двама от тях били открити подправени обща 99 банкноти с номинал от 100 евро. В третия мъж разследващите намерили една банкнота със същия номинал, като според първоначалните данни с нея двамата му заплатили, за да бъдат превозени с автомобил.

По случая е образувано досъдебно производство за държане на неистински парични средства в големи количества, работата по което се ръководи от Софийската градска прокуратура. Тримата мъже са привлечени към наказателна отговорност – двама за извършено от тях престъпление по чл. 244, ал. 1, вр. чл. 20 от НК (прокарване в обръщение на неистински парични знаци), а третият - за това, че знаел за престъпното им деяние и не съобщил за това на властта (по чл. 248, ал. 1 от НК).

Действията по разследването продължават.

28 май 2020

ОДМВР-Кюстендил предприема специализирана полицейска операция за охрана на селскостопанската реколта в областта ​

До пика  на кампанията по прибирането на черешите охраната ще се поеме от служители на ОДМВР – Кюстендил  и   РДГП – Кюстендил, след 8 юни  ще се включват и служители на  дирекция „Жандармерия“ на МВР, обобщи  началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Васил Паргов. Той уточни, че специализираната полицейска операциа за охрана и недопускане на  извършването на престъпления по време на прибирането на селскостопанската реколта в Кюстендилска област   стартира на  1 юни. Ще  бъдат изградени 2 КПП-та в района на черешовите масиви. Обходи ще се осъществяват и в по-малките населени места, където обработваемите площи са по-малко, но присъствието на униформени  ще предотврати опити за посегателства, както и за извършване и на други  престъпления. Комисар Паргов подчерта, че анализът от традиционно провежданите такива операции в годините са доказали своя положителен ефект – значително е снижението на конвенционалната престъпност.
И тази година маршрутите на полицейските екипи ще бъдат съгласувани с местната власт, поетапно ще се увеличават и екипите в районите с черешови насаждения, пунктовете за изкупуване на реколта и тези  за наемане на работна ръка. Ще се следи за преустановяването на работа в масивите след 20.00 ч., за спазването на правилата на местната власт за  наемането на  работници по прибирането на реколтата и извозването им от земеделските масиви, за работното време  на пунктовете за изкупуване на черешите. Охранителната операция ще се осъществява на територията на четири общини, обслужвани от РУ Кюстендил и РУ Бобов дол и ще продължи до приключването на прибирането на селскостопанската продукция в областта.

 

28 май 2020

Служители на СДВР иззеха голямо количество наркотици, предназначени за пазарите в Азия и Западна Европа

Работата продължава под надзора на СГП

Служители на сектор „Наркотици“ на СДВР и Седмо РУ иззеха голямо количество наркотици. Оперативно-издирвателните действия са в продължение на работата по случая от 24 май, когато бяха иззети 40 кг кокаин. Направени са 2 следствени експеримента – в жилище, обитавано от обвиняемия и автомобил. Действията на полицията са проведени в условията на неотложност и под наблюдението на Софийска градска прокуратура.

В апартамента са намерени наркотични вещества – разпределени в 327 пакета и укрити в различни части на жилището. Общото количество е над 320 кг. Пакетите били опаковани по един и същи начин, с 8 различни щампи, в зависимост от чистотата на кокаина. Иззети са още професионална машина за пакетиране и везна. Извършени са разпити на свидетели.

Цената на иззетото снощи количество е около 10 млн. евро, а при улично разпространение би достигнала около 81 млн. лева. Според събраната оперативна информация, наркотикът е бил предназначен за пазара в Азия и Западна Европа. Много малка част от него е била предвидена за разпространение в България – уточни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Действията по разследването продължават По случая са назначени и съответните експертизи.

27 май 2020