МВР

Пресцентър

 

Новини

Предизвикателствата в управлението на човешките ресурси в МВР

​Това е темата на семинар, организиран от вътрешното ведомство с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел“

 

Административния секретар на МВР Бойко Славчев и Богдан Мирчев - представител на Фондация „Ханс Зайдел“ за България, която е дългогодишен партньор на вътрешното ведомство в провеждането на обучения и семинари, откриха двудневен форум на тема „Предизвикателствата в управлението на човешките ресурси в МВР“.  В него участват директорите на дирекциите „Координация и административно обслужване“ и „Човешки ресурси“, началниците на административни отдели и служители по направление „Човешки ресурси“ от всички областни дирекции на МВР.

Освен предизвикателствата в управлението на човешките ресурси в МВР, ще бъдат засегнати и организационно-щатни въпроси, реда и начина на оценяване на държавните служители, както и промените в ЗДСл, влизащи в сила след 1 октомври 2019 г.

Служители на Дирекция „Човешки ресурси“ ще представят особеностите при провеждане на интервюта в конкурсните процедури в МВР, както и предстоящите изменения в Закона за МВР в областта на дисциплинарната отговорност.

В рамките на форума ще се дискутират и най-новите изисквания за защита на личните данни от длъжностното лице по защита на личните данни, както и актуалните въпроси, свързани с административното обслужване.

21 ное 2019

При съвместна операция на ГДНП и ОДМВР – Бургас е задържан авторът на кражба на скъпоструваща техника

 

Криминалисти на ОДМВР-Бургас започнали разследване през месец юни, след получен сигнал за кражба на багер от района на строителен обект. Установено било, че след кражбата багерът е натоварен на камион и вероятно пласиран на друга строителна фирма. В хода на оперативните действия  криминалистите влезли в следите на 50-годишен мъж от Стара Загора, с множество криминалистически регистрации, „специализирал“ се в кражби на голяма строителна техника. В резултат на извършената точна координация, тази сутрин мъжът е локализиран и задържан в района на столичния бул. „Тодор Каблешков“.

Той е конвоиран до ОДМВР - Бургас, където работата по образуваното досъдебно производство по случая продължава. Мъжът вече е привлечен в качеството на обвиняем за кражба на скъпоструваща строителна техника и с прокурорска заповед му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Под наблюдението на Бургаската районна прокуратура ще се изясняват всички детайли, свързани с престъпната дейност на задържания, включително и съпричастността му към други две аналогични кражби.

20 ное 2019

Държавата разполага с възможности и техника за справяне с последствията от евентуална авария

Главен комисар Ивайло Иванов: Институциите доказаха необходимата подготовка за реакция при извънредни ситуации

Най-важната цел на Национално пълномащабно учение „Защита 2019 г.“ е да проиграем на практика евентуална ситуация, да направим необходимата стиковка, за да е ясно как ангажираните институции реагират и как се справят – това обясни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов в края на двудневните тренировъчни действия, в които, освен МВР, участват и други министерства с огромен брой служители. Той даде много добра оценка за готовността и координацията: От видяното в Националния щаб в София и на терен смятам, че държавата е готова да действа в такава ситуация. Впечатлен съм от възможностите и техниката, с които разполагаме. Координацията е на ниво. Една такава ситуация, с авария в ядрена централа, не може да бъде предвидена, но хората трябва да знаят, че институциите, които са ангажирани със справяне с последствията, знаят какво да направят и имат необходимата подготовка.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов подчерта, че при евентуална авария най-важното е хората да запазят спокойствие, защото паниката е лош съветник. Следването на указанията на институциите, разпространявани чрез медиите, не е само пожелателно, но и задължително за населението с оглед безопасността. По думите му, аварийните екипи на АЕЦ Козлодуй са изключително добре подготвени, а ръководството на централата и в момента проиграва много тежък вариант на производствена авария.

 

В рамките на двудневното пълномащабно учение „Защита 2019 г.“ тази сутрин в АЕЦ Козлодуй бе разигран следният сценарий: След отказ на система за безопасност, е преустановено охлаждането на отработеното гориво в приреакторния басейн на спрения за планов годишен ремонт 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Констатирано е изхвърляне на радиоактивни вещества в атмосферата. Случващото се е класифицирано от АЕЦ-а като „Обща авария”. Незабавно е активиран Аварийният план на атомната централа. Уведомени са кметствата на общините Козлодуй и Мизия, Агенцията за ядрено регулиране, ГДПБЗН, Министерството на енергетиката, както и оперативните центрове към областните управления ПБЗН във Враца и Монтана. Междувременно, по време на транспортни операции от 5 блок към Хранилището за отработено гориво, пада контейнер с гориво, което довежда до разхерметизирането на контейнера и изхвърляне на радиоактивни частици в ограничен периметър около него. Пострадали са шестима души от обслужващия транспортирането персонал на централата, на които веднага е оказана първа долекарска помощ от Служба „Трудова медицина” в АЕЦ, след което са транспортирани в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Козлодуй. На персонала, осъществяващ тези дейности, е разпоредено да използва индивидуални средства за защита (маски, филтри, дихателни апарати) и защитно облекло. Ремонтният персонал е изведен от блока. На работещите на площадката на атомната централа е препоръчана йодна профилактика и защитна мярка „укриване” във вътрешността и в приземните етажи на обитаемите сгради, с добре уплътнени прозорци и врати. С помощта на Районна служба ПБЗН – АЕЦ „Козлодуй”, повредата е отстранена. Радиационната обстановка се нормализира. Дежурният авариен персонал на АЕЦ-а продължава да работи по график на площадката на централата по отстраняване на пораженията. Планират се възстановителни дейности, оценка на състоянието на съоръженията след аварията и предстои почистване на замърсените с радиоактивност райони. Извършена е  херметизация на сграда на хранителен магазин в Козлодуй , проиграна е евакуация на ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.  След подаване на информация в Националния щаб е получено разпореждане и са разгърнати обединени контролно-пропускателни пунктове в зоната на Кнежа и Лехчево, предприета е и организация за провеждане на евакуация при необходимост.


 

20 ное 2019

Деца отправиха послания за безопасно шофиране към водачите

ГД „Национална полиция“ е партньор в кампанията „Посланията на есенния лист“, организирана от Националния дворец на децата

 

Днес, деца от няколко столични училища се състезаваха във викторина за правилата за движение по пътищата и се надпреварваха за най-бързо подреждане на пъзел - пътен знак. Инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ - ГДНП прикани децата да напомнят на своите родители да бъдат по-толерантни и внимателни на пътя. Тя раздаде подаръци на включилите се във викторината и получи от тях послание на есенен лист.

На едно от оживените кръстовища до Двореца децата, с помощта на служители от ГДНП и СДВР, учениците раздадоха изписани послания на изчакващите на червен сигнал на светофара водачи. Те бяха прикрепени към есенни листа и изработени от техни връстници.

 

За осма поредна година Главната дирекция „Национална полиция“ е партньор в кампанията за безопасност на движението „Посланията на есенния лист“. Тя се организира от Националния дворец на децата.

20 ное 2019

Главен комисар Ивайло Иванов: Двудневното учение е добра атестация за всички институции, ангажирани с конкретни действия при защита на населението

 

В рамките на провеждащото се Национално пълномащабно учение „Защита 2019 г.“ главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов се запозна на място с работата на екипите, участващи в  учение „Защита 2019 г.“ в Козлодуй и Враца. Той даде висока оценка за осъществената координация между всички институции, които работят както на терен, така и в съответните щабове. Изрази задоволство и от техниката, с която се извършват действията по заложения предварителен план на учението. Гл.комисар Иванов посочи, че провеждащата се мащабна  учебна тренировка е една добра атестация  за всички ангажирани с конкретни действия при защита на населението, а целта е постигане на още по-добро взаимодействие на институциите, което би допринесло за вземането на най-адекватни и точни решения при евентуална реална ситуация.

Главният секретар на МВР наблюдава реакцията на екипите на терен при  разиграването на сценарий на авария в 5 блок на АЕЦ Козлодуй, както и херметизация на обществена сграда и на хранителен магазин /ул. Симеон Русков № 2 А/ и евакуиране ученици от козлодуйското СУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Той се запозна с работата и със създадената учебна обстановка от Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия.

Тренировъчните действия в рамките на учението се наблюдават и от представители на Международната агенция за атомна енергия, експерти от ГДПБЗН  и от Министерството на здравеопазването.

20 ное 2019

Видин бе домакин на състезание под мотото „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат“

В игрите участваха отбори от шест училища в областния град

Ученическото състезание е съвместна инициатива на Главна дирекция „Национална полиция“ и Съюза на пивоварите, осигурил наградния фонд.  В игрите участваха шест отбора /петокласници и шестокласници/ от шест видински училища  - СУ “П.Р.Славейков“, ППМГ „Екзарх Антим I“, ОУ „Любен Каравелов“, СУ “Св.св.Кирил и Методий“, СУ „Цар Симеон Велики“ и ОУ „Иван Вазов“. Те премериха сили в няколко дисциплини под зоркия поглед на жури, съставено от изявени видински спортисти - ръководители на  местните спортни клубове.

За доброто настроение на участниците и гостите се погрижиха съставът за народни танци и мажоретките от СУ “Св. св. Кирил и Методий“.   Зрителите наблюдаваха  и атрактивна приятелска футболна среща между отборите на детски спортен клуб „Пегас Спорт“ и полицейски служители от спортен клуб „Видапол“ при ОДМВР-Видин.
Всички участници получиха купи, медали грамоти и подаръци.

Събитието уважиха директорът на ОДМВР – Видин старши комисар Петър Коцин, инспекторите Зорница Шуманова, Боряна Томова и Павлин Василев от ГДНП, кметът на града д-р Цветан Ценков, представители на областта, Съюза на пивоварите, педагози, представители на МКБППМН и Общински съвет по наркотични вещества-Видин.

 

Кампанията „Спортът е по-добрият начин децата да пораснат” е част от дейностите на  Главна дирекция „Национална полиция“ - МВР за превенция на правонарушения, извършени от подрастващи. Тя е заложена като приоритет в изпълнение на целите на Националния съвет за превенция на престъпността. Осъществява се във връзка със сключено споразумение със Съюза на пивоварите в Република България за реализиране на спортни дейности, насочени към популяризиране на физическото възпитание и спорта сред подрастващите като алтернатива и начин на живот.

 

 

 

 

 

20 ное 2019

Министър Младен Маринов замина на официално посещение в Република Азербайджан

Българска делегация, водена от министър  Младен Маринов, отпътува за Република Азербайджан. В делегацията са включени директорите на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов и на ГДГП гл. комисар Светлан Кичиков.
В рамките на официалното посещение  е планирана среща на министър Маринов с Н. Пр. Илхам Алиев, Президент на Република Азербайджан.
По време на визитата българският вътрешен министър ще проведе работни срещи с генерал-полковник Вилаят Ейвазов, министър на вътрешните работи на Република Азербайджан, с генерал-полковник Елчин Гулиев, директор на Държавната гранична служба, с  директора на Държавната служба по миграция, съветник 3-ти ранг Вусал Хусейнов. Българската делегация ще посети и “ASAN Service” Център No на Държавната агенция за публични услуги и социални иновации към Президента на Република Азербайджан. 

 

20 ное 2019

Среща на министър Маринов с Н.Пр. Херо Мустафа, новоназначен посланик на САЩ в София

 

На срещата, проведена на 19 ноември т.г., министърът на вътрешните работи Младен Маринов приветства г-жа Мустафа и отправи пожелания за успешен мандат. Изказа отлична оценка за съвместната работа с екипа на посолството, за двустранния обмен с правоприлагащите агенции на САЩ и за дългогодишното съдействие на американската страна по линия на обучението на полицейските структури. Подчерта ключовата важност на това партньорство, което има подкрепа на най-високо политическо ниво, и изрази волята на българската страна то да продължи и да бъде надграждано.
Посланик Мустафа на свой ред благодари за топлия прием, сподели отличните си впечатления от България и изцяло подкрепи оценката за сътрудничеството по линия на сигурността. Очерта приоритетите си на работа, между които засилване на икономическото и военното партньорство, енергийна сигурност, борба с корупцията, върховенството на закона. Подчерта, че се очаква сътрудничеството с България да бъде издигнато на стратегическо ниво.
Двете страни обмениха също виждания за сътрудничество по линия на киберсигурността и противодействието на киберпрестъпленията, както и в други области от взаимен интерес. Обсъдиха възможностите за съвместни инициативи с държавите от Западните Балкани, като споделиха оценката си за ключовото значение на въпросите на сигурността в региона.

 

20 ное 2019