МВР

Пресцентър

 

20 юли 2021

Главен комисар Николов: Празничният ден е повод да почетем делата на всички, посветили живота си на борбата с пожарите и бедствията

Днес е храмов празник на параклисите в двора на ГД „Пожарна безопасност и спасяване”, както и пред пожарните служби в Брезник, Свищов и Кърджали

 

За поредна година българските огнеборци отбелязаха деня на своя закрилник - старозаветния пророк Илия. По традиция в двора на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” бяха отслужени заупокойна литургия за загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари и водосвет за Илинден. Отец Атанас от храм „Света Троица“ на Българската православна църква благослови обредния хляб, както и всички служители на противопожарната служба и гости на тържеството.

„Празничният ден е повод да почетем делата на всички, посветили живота си на борбата с пожарите и бедствията, както и на онези колеги, които със своята жертвоготовност застанаха до огнената колесница на свети пророк Илия. Поклон! Скъпи колеги, пожелавам Ви много професионални успехи и удовлетворение от отговорната работа, която изпълнявате. Бъдете живи и здрави, с достойнство носете своя професионален дълг и нека огън да има само във Вашите благородни сърца“, каза в поздравителното си слово към служителите на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов.

В края на тържеството бяха поднесени цветя на мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари. Гости на церемонията бяха заместник министрите на вътрешните работи Емил Ганчев и Енчо Мирчев, изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, почетният председател на БЧК акад. Христо Григоров, д-р х.к., директори на дирекции във вътрешното министерство, ръководствата на ГДПБЗН, СДПБЗН и РДПБЗН София, ветерани, доброволци и служители.

 

 

Параклисът в двора на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” е построен и тържествено осветен през 2001 година. Той носи името на светеца Гръмовник – Старозаветния пророк Илия, който според народните вярвания пази хората и тяхното стопанство от огнената стихия. Строежът на храма е извършен с доброволен труд и средства на служителите от главната дирекция. Върху двата странични витража на параклиса са изобразени символи на пожарникарската професия, а върху централния – огън и два меча.


 20 юли 2021 | 12:49