МВР

Пресцентър

 

07 февруари 2019

Главният секретар на МВР разговаря с ръководители на Офиса за специални операции на военновъздушните сили на САЩ

 

Главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов се срещна днес с ръководни представители на Офиса за специални операции на военновъздушните сили на САЩ (AFOSI).

Заедно с главен комисар Ивайло Иванов, съдомакин на срещата бе директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов. От българска страна в срещата участваха и директорът на ГД “Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски и директорът на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ старши комисар Валентин Костов.

Американската делегация бе ръководена от полковник Кърк Стейблър, командващ силите на AFOSI – Куонтико, Вирджиния и полковник Шан Нъкълс, командващ силите за региона на Европа и Африка.

По време на разговора високо бе оценено сътрудничеството и ползотворните контакти, изградени до момента между AFOSI и Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, включително в рамките на форуми на Международната асоциация на полицейските началници. От страна на AFOSI беше  подчертано, че България е стратегически партньор за САЩ в региона.

Главният секретар на МВР посочи, че МВР предприема всички мерки за гарантиране на сигурността на американските военни в България. В тази връзка гостите изказаха благодарност за сътрудничеството на МВР и изразиха готовност за задълбочаване на контактите в бъдеще, включително чрез предоставяне на обучения за българските правоприлагащи служители в области от интерес за българската страна. 

Като важна тема в сътрудничеството бе откроено и противодействието на киберпрестъпността.

В края на срещата беше отправена покана за посещение на български представители в централата на AFOSI във Вашингтон.

Изображения

 07 февруари 2019 | 17:03