МВР

Пресцентър

 

10 юни 2019

Министър Младен Маринов откри изложба „140 години МВР и 25 години Международна полицейска асоциация – Секция България“

В навечерието на празника вътрешният министър валидира пощенски филателни издания на тема „140 години от създаването на МВР“ - пощенска марка в блок – 25 години от учредяването на българската секция на Международната полицейска асоциация

С особена радост откривам изложба, посветена на 140- годишнината от създаването на МВР.  Дори в исторически план тази годишнина не само е достолепна, но и написана с кръвта и усилията на всички колеги, които през годините са дали живота си за държавността и за сигурността на българското общество и на които дължим почит, заяви министър Младен Маринов. Той поздрави организаторите за реализираната идея служителите на МВР и обществеността да се запознаят с историята и развитието на ведомството. По думите му днес Министерството на вътрешните работи отговаря на всички изисквания на европейските закони, практики, имаме изградено доверие и взаимодействие с партньорските служби, включително и тези, които не са в ЕС. На международно ниво участваме в структури като Интерпол, Европол, и всички тези, които се занимават с противодействие на престъпността. Министерството разполага с необходимия капацитет и ресурс, върви и  естественото подмладяване на състава.  

В рамките на откриването на експозицията министър Младен Маринов и  главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки валидираха пощенски филателни издания на тема „140 години от създаването на МВР“ -  пощенска марка в блок – 25 години от учредяването на българската секция на Международната полицейска асоциация. Дънешки посочи, че на марката, посветена на 140  години от създаването на МВР, е изобразен каменният лъв, пазител на сградата на МВР, знак – олицетворение на силата, мъжеството и великодушието повече от осем десетилетия, а надписът – „Законност, правда, ред“, изписан върху знамето,събира в себе си смисъла на полицейската служба в полза на родината. В тази категория трябва да включим и илюстрованата пощенска карта, посветена на 25 -годишнина от учредяването на българската секция на Международната полицейска организация, допълни главният изпълнителен директор на Български пощи. Той поясни, че целите й са да създават и усилват връзките между пазителите на реда, да се повишава международното взаимодействие на социалната, културната и професионалната сфера, да се запази световния мир и да се подобрява обществения облик на полицията.

Съчетаваме освен предстоящия празник на МВР и отбелязването на 25 години Международна полицейска асоциация – Секция България, уточни Благой Тодоров, директор на дирекция „ Информация и архив“. Той посочи, че за първи път Музеят на МВР прави опит да проследи историята на ведомството в цялост.

Председателят на българската полицейска организация Огнян Богоев благодари на министър Маринов за  изграденото отлично сътрудничество.  Той припомни, че българската секция е приета за пълноправен член на 10 юни 1994 г. на конгреса в Люксембург. Оттогава насам секцията непрекъснато се развива и към момента има над 4000 членове с 13 изградени секции В сътрудничество с МВР и структурите на ведомството сме си поставили за цел в следващите няколко години да бъдат изградени такива регионални секции и в останалите области, посочи още Богоев.

От името на вицепрезидента на Международната полицейска асоциация представителят на израелската секция д-р Еран Израел поздрави организаторите за кратките срокове, с които е реализирана идеята. Като жест на уважение той подари на министър Маринов знак „Емблема на мира“.

В рамките на експозицията „140 години МВР и 25 години Международна полицейска асоциация – Секция България“ са представени униформи, снимков и документален материал, хладно и огнестрелно оръжие, вещи, наградна система и плакети, свързани с историята на Министерството на вътрешните работи  и Международната полицейска асоциация.

Музеят на МВР е отворен за посетители всеки ден, без събота и неделя, от 9 – 17 часа.

 10 юни 2019 | 16:13