МВР

Пресцентър

 

10 август 2019

Разкрити са извършителите на две тежки криминални престъпления във Варна

Подробности от разследването бяха оповестени на пресконференция днес във Варна

 

Разследването на тежкото престъпление е започнало в ОДМВР-Варна преди десетина дни в рамките на образувано досъдебно производство след получен сигнал за открито полузаровено тяло на мъж в гората между селата Кантарджиево и Орешака. В процеса на предприетите действия по разследването е установена самоличността на убития – 66-годишен от Варна. Впоследствие, в резултат на упорита работа и целенасочени действията разследващите от ОДМВР-Варна достигнали до извършителя на криминалното деяние. Изяснено е, че той е съсед по вила на убития, тормозен от него в продължителен период от време. „Може да се каже, че убитият е тормозел своя съсед, крадял го е, заплашвал, нанасял му е побой понякога“, поясни  административният ръководител на Апелативна прокуратура – Варна Владимир Чавдаров. След решаващ напредък в разследването, вчера извършителят на убийството в местността Добрева чешма, мъж на 91 години, е задържан. Снощи са били назначени и извършени две съдебно-медицински експертизи за установяване  на медицинското му състояние, като експертното заключение е, че с оглед на възрастта и заболяванията му, той не може да пребивава в ареста, но е вменяем и може да отговаря за действията си, допълни апелативният прокурор.

Директорът на ОДМВР-Варна старши комисар  Даниел Пашов изтъкна усилията на експертите от криминалистичната лаборатория на областната дирекция, допринесли за разкриването на случая. „Благодаря на целия екип колеги за извършените многобройни действия, включително и разпитите на около 60 свидетели“ допълни Пашов. 

По втория случай, след сигнал, получен в полицията снощи, е задържан 58-годишен за убийството на жената, с която живеел. Той е известен на органите на реда. Директорът на ОД МВР – Варна заяви, че до момента няма постъпили сигнали за упражняваното домашно насилие.

Работата по доказване и документиране на двете тежки престъпления продължава под надзора на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

Заместник-главният прокурор на България Иван Гешев и ръководителят на Апелативната прокуратура във Варна изказаха своята благодарност за бързата работа и  професионализма на служителите на ОД на МВР – Варна.

Изображения

 10 август 2019 | 17:08