МВР

Пресцентър

 

22 юни 2010

Служители на ГДБОП пресякоха нелегално разпространение на книги в интернет пространството

Операцията на служителите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП е проведена под прякото ръководство на СРП, срещу шестчленна група е образувано дознание

Пресцентърът разполага с видеоматериал

Успешната операция по пресичане на пиратско разпространение на книги  в интернет пространството, посредством сайта “chitanka.info”, е проведена от спецполицаите от сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП,  под прякото наблюдение на СРП.
Акцията е реализирана след разследване по сигнали на ощетени -  Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи.  В хода му е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България. При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в София В хода на претърсванията са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание.  
 Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници  и др. По данни на спецполицаите, чрез нелегалния сайт, който е действал повече от две години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.
Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от “Съвета за защита на  интелектуалната собственост” към Министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство. Припомняме, че само преди месец служителите на ГДБОП предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан  26-годишен, който чрез интернет сайт http://bookbg.net/ продавал срещу sms на цена от 4.80 лева сканиран вариант на произведенията.

Изображения

 15 август 2018 | 07:35