Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми.

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018

22 държави от ЕС обединиха усилия в кампания срещу джебчийството

#ProtectYourPocket започва едновременно със старта на Световната купа по футбол

Кампания  за превенция на джебчийството по време на масови мероприятия #ProtectYourPocket  (Защити своя джоб), започва едновременно със старта на Световната купа по футбол.

Превантивната инициатива е финансирана от Фонд „Вътрешна сигурност“ на Европейския съюз и е реализирана от Европейската мрежа за превенция на престъпността (EUCPN). В нея държавите-членки се стремят да засилят борбата срещу този вид престъпление, като предупреждават и информират гражданите за това как могат да се защитят.

Джебчийството е едно от най-старите и най-разпространените престъпления в света. Въпреки това дори и днес последиците за жертвите са сериозни. Те ще трябва да заменят всички откраднати стоки, което коства време и пари. Освен това, да бъдеш жертва на джебчийска кражба води до преживяване на чувство на несигурност. Ето защо 22 европейски държави-членки, членуващи в EUCPN и EUROPOL, обединиха усилията си за стартиране на тази кампания.

Повече информация за това как да се защитите, ще намерите на уебсайта на EUCPN.

13 юни 2018

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2018 г.

Януари

2017 г.

Януари
Декември

2016 г.

Декември

12 дек 2017

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 107 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Своята съпричастност към благотворителната кампания засвидетелства и младо семейство от София. Младоженците преведоха средства по сметката за дарения, набрани по време на сватбеното им тържество. Вместо цветя, те помолили гостите да заделят тази сума за децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари.

Наскоро, пожарникар от Варна и съпругата му направиха същия жест и, след молба към гостите на сватбата си да помогнат на кампанията, набраха средства за децата на служители на МВР, загубили живота си или пострадали по време на служба.

През 2017 г. се навършват 14 години от старта на Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Традиционно тя се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи.

27 сеп 2017