МВР

Пресцентър

 

21 май 2019

Министър Маринов: Работим за бързото преодоляване на последствията и щетите в Свищовския регион

 

Още вчера, след настъпването на бедствието в района на Свищов, МВР и специално пожарно-аварийните екипи работим съвместно с кмета в помощ на местните хора. За радост няма пострадали, но са нанесени сериозни разрушения на инфраструктурата – пътна и  железопътна. Ще направим детайлен обход на място. Задвижена е процедурата за оформяне на необходимите документи и преписка, за да може при следващо заседание на Комисията за защита при бедствия и аварии, от фонда, предназначен за възстановяване, да бъде включена помощ за общината, уточни министър Младен Маринов. Целта е  да помогнем максимално  за бързото  възстановяване на инфраструктурата. Подготвяме се за прочистване на затинените места, за да може при променливото време, при евентуално следващ  дъжд, да се изтичат водите и да няма допълнителни щети. Вътрешният министър уточни, че е създадена организация и за защитата на инфраструктурата и минимализиране на щетите се работи в тясно взаимодействие  с Министерството на земеделието и храните. Около 70 хил. дка са засегнатите площи при падналите градушка и дъжд. След оттичане на водите, ще бъдат обследвани площите и ще задейства държавна помощ за компенсиране на щетите, допълни  министър Десислава Танева.

Министрите на вътрешните работи Младен Маринов и на земеделието Десислава Танева и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов пристигнаха тази сутрин в Свищов. Те ще извършат оглед на място на щетите, причинени от обилните валежи в района и ще проведат работна среща с местната власт. 

Задържан е заподозрян за инцидент снощи в столицата

 

Сигнал за инцидент на територията на Първо РУ, в района на ул. „Коперник“ край бившия хотел „Плиска“ е получен снощи в полицията. Според първоначалните данни, минути преди 9.40 часа, недалече от близко заведение, възникнал спор между две компании, повечето непълнолетни. При конфликта 16-годишно момче е било прободено в областта на гърдите. С опасност за живота младежът е откара за оказване на медицинска помощ и по-късно е претърпял операция. По случая незабавно са предприети оперативно-издирвателни дейности за установяване на извършителя, обстоятелствата и причините, довели до инцидента. Образувано е досъдебно производство под наблюдението на Софийска градска прокуратура. При активните полицейски действия през нощта в Първо РУ е установена самоличността на заподозрения за извършител и рано тази сутрин той е задържан в Първо РУ. Той е непълнолетен и с него работят криминалисти и инспектори от Детска педагогическа стая.

21 май 2019

Среща в ДАНС във връзка с предоставяне на информация по искане на главния прокурор

В Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) се проведе среща под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров с участието на заместник-главния прокурор Иван Гешев, министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, директора на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов, директора на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, заместник-председателя на КПКОНПИ Антон Славчев, председателя на ДАНС Димитър Георгиев и заместник-председателя на ДАНС Недялко Недялков.
На нея бе обсъдена координацията за изпълнение на разпоредени от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров действия за предоставяне на информация за несъответствия с декларирано имотно състояние на лица, заемащи висши публични длъжности.
Уточнено беше всяка институция по компетентност да обобщи без забавяне информация, съобразно поставените от главния прокурор изисквания, за систематизиране от ДАНС и предоставяне на Прокуратурата.

20 май 2019

Неутрализирана е международна престъпна организация за незаконно производство на цигари, ръководена от българи

Неутрализирана е международна престъпна организация за незаконно производство на цигари, ръководена от българи

В тясно  сътрудничество  и непрекъснат обмен на информация между испанската Национална полиция и ГДБОП – сектор „Контрабанда“ към отдел „Митнически режими, данъчна и осигурителна система“ е разкрита международна престъпна  организация за незаконно производство на цигари на територията на Испания, с последващо разпространение в страни от ЕС. Работата по случая започнала през 2017 г., след  информация от ГДБОП към испанската Главна дирекция „Криминална полиция“  за организирана престъпна група от България, която възнамерява да изгради производство на цигари в кралството и да създаде дистрибуторска мрежа на национално и международно ниво

Изяснено е, че тютюнът е внасян от България, без да преминава митнически контрол, използван е в Испания за нелегално производство на цигари, разпространявани в последствие основно в страната на производство, в Германия и в Обединеното кралство. В процеса на работа е установено, че консумативите и машините за производството също са внесени в Испания от България. Придобитите от незаконната дейност големи парични суми бивали „изпирани“ чрез други фирми, като голяма част от тях са инвестирани в строителството на луксозни къщи и жилищни сгради у нас и в Испания. Използвани са и кредитни карти за измама в различни заведения.

В хода на съвместното разследване са установени складови помещения на престъпната група в Барселона и гр. Константи, провинция Тарагона, където криминалистите предположили, че се осъществява нелегалното производство на цигарите. Изяснено е, че ръководителят на групата в Испания е развил мрежа от законен бизнес, в чиято сянка е практикувана престъпната дейност, като за него работели над 200 души. Той и негови доверени лица, сред които испански и един молдовски гражданин, изградили мрежа от фирми за строителство, транспорт и придобиване на фирми в чужбина. Така изградената структура била високо специализирана, в практиката е ползвана шифрована комуникация, както и устройства за заглушаване на честоти. Разпространяването на нелегално произведените цигари се осъществявало при високи мерки за сигурност.

При работа в екип, след като са установени достатъчно факти и обстоятелства за престъпната дейност, в началото на април т.г. в Испания е проведена полицейска организация. В хода на акцията са осъществени многобройни претърсвания и изземвания, задържани са 22-ма души, между които и двама български граждани, и е прекратена дейността на нелегална фабрика за цигари в Константи, установена в активен производствен процес.  На територията й са задържани 15 украински и един молдовски гражданин – работници, както и българин, контролирал работния процес. Вътрешността на склада, където е била изградена нелегалната фабрика е била оборудвана със система за шумоизолация на машините, като там е била организирана и зона за живеене на работниците с легла, тоалетни, душове, кухня и др. удобства. Като мярка за сигурност по време на производствения цикъл работниците живеели вътре затворени и без мобилни телефони. Някои  от тях съобщили, че дори не знаели в коя страна се намират, тъй като в Испания влезли по суша, а в ЕС пристигнали с полети от Украйна.

При по-нататъшните действия на криминалистите в Сабадел, Галисия и Севиля са задържани шофьори на камиони, занимавали се с дистрибуция на крайния продукт.

Според испанските власти нелегалната фабрика е била с капацитет да произведе за ден кутии с цигари, достатъчни за един камион, като никога досега при полицейски действия не са засичани толкова много на брой фалшиви марки /общо 13/, произвеждани на едно място.

Намерени и иззети са 1 000 000 кутии цигари под търговските марки на 3 известни производителя и други /от общо 13 различни марки/ на обща стойност 4,5 млн. евро, както и голямо количество тютюн, консумативи, пълна поточна линия за първичната фаза  /смесване и обработка на тютюните/ и вторична фаза /производство и пакетиране на готовите изделия/.

Допълнително са иззети пари в брой, автомобили от висок клас и обемна документация за престъпната дейност. Иззетият тютюн е на стойност  над 6,5 млн. евро, което е данъчна измама в размер  от над 5,1 млн. евро.

Съвместната работа по случая продължава.

 

20 май 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 20 май 2019

София. Столични полицаи разкриха модерно оборудвана домашна оранжерия за отглеждане на марихуана. На 9 май, в хода на спецоперация по противодействие на престъпления свързани с наркотици, служители на Шесто РУ задържали 48 - годишен мъж. При последвалите процесуални действия в жилището му била установена модерно оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана. В помещението били намерени 16 саксии с растения, достигнали височина около 50 сантиметра, множество химически торове за подпомагане на растежа и отглеждането им, нагревателни лампи, влагомери, трансформатори, вентилатори, въздуховоди и два полиетиленови плика, съдържащи суха тревиста маса. По случая е образувано досъдебно производство. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетата суха тревиста маса е марихуана с тегло 11.60 грама. Предстоят експертизи и на иззетата зелена листна маса. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 в, ал.1 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“.

Видин. На 17 май около 23.58 часа на ул.“Княз Дондуков“ в областния град полицейски патрул спрял за проверка двама мъже. Те безпричинно проявили агресия и отказали да изпълнят полицейските разпореждания. За съдействие, към мястото незабавно се насочил още един дежурен екип. Буйстващите били неутрализирани и задържани, спрямо тях е използвана физическа сила и помощни средства. По време на задържането, двама от полицаите са получили леки наранявания - единият е с охлузна рана на коляното, а другият – с рана на пръста на дясната ръка. Мъжете - 30-годишен видинчанин и 31-годишен от Ново село,  били приведени в ареста и задържани за срок до 24 часа. Работата по случая продължава. По случая е  образувано досъдебно производство.

Пловдив. Бързо полицейско производство е образувано срещу шофьор, предложил подкуп на служители на реда в Асеновград. В събота, около 20 часа, на кръстовище между ул. „Цар Иван Асен“ и ул. „Росица“ екип на районното управление спрял лек автомобил „Фолксваген“. Колата управлявал 48-годишен жител, който решил да осуети проверката и подхвърлил в патрулния автомобил сумата от 45 лева. Полицаите действали незабавно и задържали мъжа. Последвалият тест с дрегер показал, че той е седнал зад волана с над 1,2 промила алкохол. Отказал е да даде кръвна проба за химически анализ. Материалите по случая са докладвани в Окръжна прокуратура – Пловдив.

Авторка на два поредни опита за кражби от магазини в областния град е задържана вчера. По обяд полицаи от Четвърто РУ се отзовали на сигнал, че посетителка в търговска верига на бул. „Шести септември“ преминала след касовата зона с незаплатени 8 бутилки марков алкохол за близо 400 лева. Установена е самоличността й - 43-годишна криминално проявена пловдивчанка, която е отведена за срок до 24 часа в районното управление. В хода на работата, съвместно с колегите им от Пето РУ, криминалистите установили, че преди задържането й жената направила подобен неуспешен опит за посегателство и от друг голям търговски обект на бул. „Цариградско шосе“. По случая е образувано досъдебно производство.

Служители на Трето РУ конфискуваха над 72000 къса цигари без български бандерол. В неделя контрабандната стока била открита в микробус „Форд“, спрян за проверка на ул. „Брезовско шосе“ в Пловдив. С полицейска заповед са задържани 37-годишният водач и 36-годишна пътничка, и двамата с присъди за престъпления с акцизни стоки. Като съпричастен към незаконната дейност в районното управление е отведен и 19-годишен родственик на жената. Материалите по образуваното досъдебно производство са докладвани в прокуратурата.

Враца. 92 кг  тютюн  са иззели  служители на „Икономическа полиция“ при областната дирекция. На улица в село Алтимир те спрели лек автомобил „Опел“, управляван от 27-годишен жител на село Буковлък. В хода на проверката били в колата те установили 11 чувала, съдържащи ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол, с общо тегло 91, 500кг. По случая е образувано  досъдебно производство.

Вчера към 19.55ч. в РУ-Бяла Слатина бил получен сигнал за семеен скандал  в частен дом в града. При пристигане на адреса, полицейските служители били посрещнати от мъж  в нетрезво състояние, който насочил агресията си към униформените  - обиждал ги, ударил единия от полицаите. Последвало задържането му в полицейския арест, по случая е образувано бързо полицейско производство.

Полицейски екипи реагирали на сигнал, подаден вчера към 17.40 ч.  за възникнал бой пред блок в Роман. По време на саморазправата било счупено стъкло на лек автомобил. В хода на предприетите действия е установено, че в саморазправата са участвали представители на две фамилии, а поводът възникнал след отправени нецензурни думи от пиян мъж. Всички участници в разпрата са разпитани и задържани.  Работата по случая продължава.

Хасково. Полицаи от Хасково и Харманли задържаха двама мъже, превозвали 18 чужденци в автомобили. В събота сутринта, на АМ “Марица“ в посока Свиленград – Пловдив, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Ауди“, управляван от 38-годишен жител на хасковското село Нова надежда. В колата били установени седмина чужденци, без документи за самоличност. Униформените подали сигнал със стоп палка и на лек автомобил „Опел“, който не спрял и продължил движението си. След кратко преследване, 39-годишният водач спрял, оказало се, че той също е натоварил в колата 11 мъже, отново без документи. Чуждите граждани – на възраст между 16 и 25 години, самоопределили се като граждани на Афганистан, са отведени в харманлийското управление, след което са транспортирани до Регистрационно-приемателния център в Харманли. Шофьорите на автомобилите, познати на органите на реда, са задържани с полицейска мярка до 24 часа. По случая е  образувано досъдебно производство.

Шумен. 36 – годишен мъж е задържан в полицията. Вчера, около 12 часа в апартамента им на ул. „Колю Фичето“ мъжът с нож е наранил в областта на корема 60-годишната си майка. Жената е откарана от екип на центъра за спешна медицинска помощ в МБАЛ-Шумен и настанена за лечение. По случая е образувано досъдебно производство.

Силистра. Досъдебно производство за проявена жестокост към гръбначно животно е образувано в РУ-Силистра. Сигналът е получен на тел.112 на 19 май, около 23.00 часа. Оперативна група е посетила адреса в село Калипетрово, където пред входа на жилищен блок било намерено безстопанствено куче с тежко увреждане, което по-късно е починало. Изясняват се обстоятелствата по случая, назначена е ветеринарномедицинска експертиза за установяване на причините, довели до смъртта на животното.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

20 май 2019

Информационен бюлетин - 17 май 2019

Силистра. Двама са задържани след опит да осуетят полицейска проверка, в колата им са намерени наркотици. Вчера около 12:00 часа в Алфатар в рамките на специализирана полицейска операция бил подаден знак за спиране към лек автомобил „Форд“, управляван от 27-годишен мъж. Водачът първоначално спрял, но след това потеглил назад и ускорил в посока село Васил Левски. Там, в гориста местност, бил намерен изоставен автомобилът, в който при претърсване са открити 1.6 грама канабис. Водачът и неговият спътник (и двамата на по 23 г.) са установени и задържани за срок до 24 часа. Пробата с техническо средство за шофиране след употреба на наркотици на 27-годишния водач е положителна. Образувани са две бързи и досъдебно производство.

Видин. 48-годишен видинчанин е задържан вчера в полицейския арест за извършена кражба. Вчера рано сутринта на тел. 112 бил получен сигнал за взломена врата на офис на ул „Цар Александър II“ в града. Установено било, че в офиса е проникнато чрез деформиране на секретната брава на входната врата и е извършена кражба на компютърна конфигурация, външно и вътрешно тяло на немонтиран климатик, копирна машина и цифров фотоапарат. В хода на проведените действия, в близост до офиса, в необитаема и полуразрушена къща, полицаите намерили част от инкриминираните вещи, а след получена оперативна информация извършили претърсване на жилище в ж.к. „Баба Тонка“, където са намерени и иззети вещи, имащи отношение по извършената кражба. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

София. Тази нощ е получен сигнал за намерено на улица в кв. „Орландовци“  безжизнено тяло на жена. Веднага към мястото са насочени разследващи екипи, установена е самоличността й- 29 –годишна, с множество криминалистически регистрации. Извършен е оглед. По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което разследването продължава под наблюдението на прокуратурата.

Ямбол. Служители от РУ-Тунджа разкриха кражба на пари от частен дом в село Болярско. Разследването започнало вчера сутринта след постъпил сигнал от възрастна жителка на селото, че през изминалата нощ от дома й е открадната дамска чанта с документи и сумата от 600 лева. В резултат на предприетите бързи оперативно-издирвателни действия е установено, че посегателството е извършено от 36-годишен мъж от Ямбол. Част от откраднатите пари са намерени и ще бъдат върнати на собственичката. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Стара Загора. Двама са задържани за кражба от жилище. Вчера 51 – годишен мъж подал сигнал в полицията, че от вилата му в село Сулица са били откраднати банкноти в евро. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите са установили и задържали  извършителите на деянието - 35-годишен мъж от с. Богомилово и 37-годишна старозагорка. По случая е образувано досъдебно производство по 194 от НК.

Варна. Вчера в с. Старо Оряхово, бил спрян за проверка лек автомобил „Ауди“, управляван от 58-годишен варненец. При извършената проверка в автомобила са установени 10 чувала, съдържащи около 120 кг нарязан тютюн без заплатен акциз. По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Районна прокуратура – Варна. Работата по доказване и документиране на престъплението продължава. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

17 май 2019

Информационен бюлетин - 16 май 2019

София. Служители на Осмо РУ задържаха 19-годишен младеж за разпространение на наркотични вещества. На 14 май, около обяд в ж.к. „Дружба“ полицаите спрели за проверка млад мъж със съмнително поведение. Установена е самоличността му - 19 годишен, от София с регистрации за престъпления, свързани с наркотици. Последвали процесуални действия в жилището му, където полицаите намерили и иззели топче растителна маса, електронна везна, множество таблетки и плик с бяло вещество на бучки. Младежът е задържан с полицейска мярка до 24 часа в Осмо РУ, а по случая е образувано досъдебно производство. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са амфетамин с тегло 66.19 грама и 0.30 грама марихуана. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Бургас. Към 17.50 часа вчера, в Четвърто РУ-Бургас е получено съобщение за инцидент в частен кабинет на бургаски психиатър в к-с «Меден Рудник». Установено е, че по време на преглед на пациент, в кабинета влязъл непознат мъж, в облекло и с каска на моторист, който безпричинно произвел три изстрела с газов пистолет. Лекарят и пациентът не са пострадали. По случая е образувано досъдебно производство.

29-годишен криминално проявен карнобатлия е задържан снощи, около 21.30 часа, в момент на кражба на пари от уличен кафеавтомат. При взломяването на кафе-автомата са причинени щети за около 70 лв. Мъжът е признал за деянието и е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

ОДМВР-София. 42-годишният криминално проявен и осъждан мъж е задържан в следобедните часове на 14 май за хулигански действия пред сградата на районното управление в Самоков. Отправяните от него ругатни и закани за побой, саморазправа и убийство спрямо полицейски служител, изпълняващ служебните си задължения, се отличавали с особена дързост и цинизъм. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура извършителят е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по  чл. 325, ал.2, вр. ал.1 от НК. С прокурорско постановление му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лева.

Четирима са задържани при полицейски операции срещу престъпления, свързани с наркотици, проведена вчера. Около 14 часа криминалисти от РУ-Ихтиман проверили в района на основно училище в града 19-годишен криминално проявен местен младеж. От него са иззети две топчета с бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин. В полицейския арест  попаднал и 41-годишен самоковец, от чийто адрес криминалисти от РУ-Самоков иззели топче суха зелена тревиста маса, реагирала на канабис. По двата случая са образувани досъдебни производства. Полиетиленово пакетче с около 5 грама суха тревиста маса, канабис, е намерено и у жителка на Етрополе, проверена вчера от служители на районното управление в града. 23-годишната е задържана за срок до 24 часа и срещу нея е образувано бързо производство. Бързо производство е започнато и срещу 25-годишен от Сливница, в дрехите на когото криминалисти от районното управление в града открили топче марихуана. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.

Благоевград. Около 22.15 часа вчера, в Гоце Делчев полицейски служители на РУ-Гоце Делчев спрели за проверка двама младежи, на 21 и 22-години, и двамата от града. В хода на проверката от единия е иззето бяло, прахообразно вещество, 1,21 грама, реагирало на амфетамин, а у втория  - амфетамин и канабис. Двамата са задържани за срок до 24 часа. Образувани са бързи производства.

Стара Загора. 31-годишен, отглеждал в дома си наркотично растение, попадна в полицейския арест. На 14 май, в рамките на проведени полицейски действия, служители на РУ-Казанлък предприели  претърсване на къща в с. Дъбово, обитаваната от старозагореца. В хода на проверката било  установено, че в една от стаите, оборудвана с осветителна, вентилационна и отоплителна системи, се отглеждали 2 растения от рода на конопа. Намерена и е иззета е 500 г суха зелена тревиста маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана. Образувани са две досъдебни производства за престъпления по чл. 354а и 354в от НК. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

Сливен. Вчера, в хода на специализирана операция по пътна безопасност в град Нова Загора, е установен водач, който управлявал след отнемане на шофьорската книжка. Около 11.30 часа на улица „Странджа“ полицейски екип е извършил проверка на 42-годишния жител на с. Кортен, водач на лек автомобил „Фиат“. Оказало се, че мъжът се е качил зад волана без свидетелство за управление на МПС, отнето му по административен ред за нарушение на ЗДвП в края на януари тази година. По случая в РУ-Нова Загора е започнато бързо производство.

Кърджали. 7,2 кг нарязан тютюн и 2940 къса цигари без акцизен бандерол са иззети при спецоперация за противодействие на разпространението на контрабандни стоки в областта. 53-годишен бил проверен снощи в 21 часа в областния град и полицаите установили, че пренася в чувал над 7 кг нарязан тютюн. Мъжът е  задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Работата по случая продължава по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс. 1340 къса контрабандни цигари били открити при проверка на автобус, товарен и лек автомобил. В частен дом в Кърджали, обитаван от 60-годишна, полицаите намерили 1600 къса цигари без акцизен бандерол. Контрабандните стоки са иззети. На притежателите на цигарите без акцизен бандерол са съставени актове по Закона за акцизите  и данъчните складове.

Пловдив. Актове по Указа за борба с дребното хулиганство са съставени на двама жители на областния град вчера. Около 17 часа в Първо РУ бил задържан 56-годишен мъж, който на ул. „Прилеп“ нарушил обществения ред и отправил обиди към отзовалите се на сигнала служители. Минути преди 22 часа в ареста на Шесто РУ попаднал криминално проявен и осъждан пловдивчанин. На ул. „Калина“ в квартал „Столипиново“ той проявил агресия и направил опит да осуети действията на униформените за преустановяване на силна музика на открито. Случаите са докладвани в прокуратурата.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

16 май 2019

Информационен бюлетин - 15 май 2019

София. За броени дни служители на Седмо РУ разкриха извършител на грабеж. На 22 април млада жена подала сигнал в полицията, че около 23 часа в парково пространство в ж.к. „Младост“ била нападната от непознат мъж, който издърпал раницата й, съдържаща лични документи, пари и други вещи и се оттеглил към улицата, където се качил в лек автомобил, управляван от друг младеж. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство били установени двама столичани на 19 и 21 години, съпричастни към деянието. По- големият от тях е разпознат като фактическия извършител на грабежа и след доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. С прокурорско постановление му е наложена мярка за задържане за 72 часа, а  шофьорът на автомобила бил разпитан като свидетел и освободен.

Хасково. Трима жители на с. Узунджово са заподозрени в извършен грабеж над 82-годишен пастир. Снощи около 22 часа, мъжът, който отглеждал овце в местността „Сърта“ край селото, чул лай на кучетата си и тръгнал към кошарата. При връщането си в караваната, в която нощувал, забелязал присъствието на двама мъже, единият от които с маска. След като го нападнали, били, завързали ръцете и краката му със сезал, те отнели наличните 1000 лева, моторна резачка, телевизор, ръчен часовник и мобилен телефон и след като излезли от караваната я заключили отвън. Едва по-късно възрастният мъж успял да се освободи и да сигнализира чрез пазача на намиращата се наблизо помпена станция за случилото се. В хода на предприетите бързи заградителни и оперативни действия в хасковското управление са задържани двама братя от селото, заподозрени за деянието. Жертвата ги е разпознал, тъй като преди време те работили при него. Като съпричастен към случая криминалистите издирват още един младеж от селото. Работата по образуваното досъдебно производство по чл.198 от НК продължава.

Двама мъже са задържани за съхранение на наркотик. Снощи към 23.30 часа в с. Добрич криминалисти спрели за проверка 17-годишен от с. Клокотница. В раницата му открили грендер с кафяво-зелено топче, реагиращо на канабис при полеви наркотест с тегло 0,82 грама. Минути по-късно полицаите извършили проверка и на лек автомобил „Хонда“, в който пътувал 33-годишен хасковлия. При обиск в дрехите му служителите на реда намерили  плик с близо 2 г канабис. От колата е иззета и кутия с 3 топчета, увити в тиксо от същата дрога, чийто грамаж е 126 грама. Последвало претърсване и  в къщата му в селото, където криминалистите намерили 17 кутии и буркан, пълни с марихуана, чийто тегло е в процес на установяване. Иззети са и 3 грендера и везна. Образувани са досъдебни производства са по чл.354-а от НК.

Пловдив. Млад пловдивчанин е заподозрян за грабеж. В понеделник полицаи от Първо РУ предприели проверка на сигнал от 18-годишен водач на лек автомобил „Хонда“. Той разказал, че около 16.30 часа, на кръстовище между ул. „Михалаки Георгиев“ и ул. „Славееви гори“ между неговия автомобил и лек автомобил „Опел“ настъпила катастрофа с материални щети. При възникналия спор за вината водачът на другата кола нанесъл удар в лицето на момчето и му отнел 100 лева, след което потеглил в неизвестна посока. В резултат на проведените издирвателни действия вчера бил установен и задържан 23-годишният извършител. Срещу него е образувано досъдебно производство по чл. 198 от НК. 

Ловеч. След проведени оперативно-издирвателни действия полицаи от РУ Тетевен са установили и задържали двама жители на града на възраст 20 и 21 години, които в нощта на 10 срещу 11 май проникнали в частен дом в Тетевен и отнели телевизор и други вещи за бита. Младежите са направили пълни самопризнания за извършеното деяние, а вещите - предмет на престъплението, са намерени и иззети. Работата по установяване на цялостната престъпна дейност на лицата продължава.         

        

Стара Загора. Вчера, на територията на областния град, е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с държане и разпространение на наркотици. В хода й, след  закупуване на наркотични вещества, са задържани шестима на възраст между 17 и 36 г. от Стара Загора и 26-годишна от Асеновград. У тях са намерени 4 полиетиленови пликчета, съдържащи метамфетамин. Задържан е и 56 – годишен мъж, у когото са открити 13 полиетиленови пликчета, съдържащи метамфетамин и полиетиленово топче с около 2 г марихуана. При последвала проверка в дома му, криминалистите иззели още 20 г метамфетамин и 18 полиетиленови пликчета с аналогично съдържание. По случаите са образувани три бързи производства за престъпления по чл.354а от НК. Работата продължава.

Ямбол.  Служители от РУ – Елхово са задържали двама мъже за притежание на наркотици. Специализираната полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е проведена вчера на територията на град Елхово.  В хода на полицейските действия е проверен 34-годишен жител на града, който предал по надлежен ред намиращите се в него около 3,5 г марихуана. При извършени процесуално-следствени действия в жилище, обитавано от 36-годишен мъж, криминалистите намерили и иззели около 120 г  марихуана, прекурсори и различни химически вещества, служещи за приготвяне на синтетична дрога. По случаите са образувани досъдебни производства. Мъжете са задържани с полицейски заповеди  за срок до 24 часа. Работата продължава под надзора на Районна прокуратура -Елхово.

Кърджали. Над 90 грама марихуана са иззети от криминалисти от РУ-Кърджали при специализирана операция за противодействие на разпространението на дрога вчера. Извършено е претърсване в две жилища в областния град. В апартамент, обитаван от 22-годишен, били открити 90 грама суха листна маса, която при тест реагирала на марихуана. Още 1 грам от същия наркотик е намерен в жилище, в което живее 18-годишен. Драгата е иззета и на съхранение в РУ-Кърджали, а притежателите ѝ са задържани за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства по чл.354а, ал.3, т.1 от НК за незаконно придобиване и държане на наркотични вещества.

Пазарджик. Двама са задържани за притежание на наркотици през изминалото денонощие. Вчера следобед криминалисти на РУ-Пещера проверили 40- годишен мъж от града. У него било открито топче, съдържащо бяло прахообразно вещество, както и таблетка “Subutex”. При направения полеви наркотест веществото реагирало положително на метамфетамин. През нощта на улица в Пазарджик автопатрул засякъл 41-годишен, у когото при обиска е иззето неголямо количество амфетамин. Двамата мъже са задържани в арестите на управленията в Пещера и Пазарджик. По случаите са образувани бързи производства.

Бургас. В резултат на съвместните полицейски действия на служители от група ”Издирване” към отдел „Криминална полиция” и сектор „Миграция” при ОДМВР – Бургас е задържана 42 годишна руска гражданка. Тя е  издирвана с червена бюлетина и мярка „задържане и екстрадиция” от Интерпол – Москва за извършени измами в особено големи размери. Информирани са Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” – МВР и Бургаска окръжна прокуратура за вземане на постоянна мярка за задържане.

Варна. Криминалисти работят по разследването на тежко криминално престъпление. Жертва на убийство е 74-годишна жена, живуща на територията на Трето РУ. По случая е образувано досъдебно производство,  действията по разследването продължават под ръководството на прокурор от Окръжната прокуратура в града.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

15 май 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018