МВР

Пресцентър

 

21 ное 2019

Предизвикателствата в управлението на човешките ресурси в МВР

​Това е темата на семинар, организиран от вътрешното ведомство с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел“

 

Административния секретар на МВР Бойко Славчев и Богдан Мирчев - представител на Фондация „Ханс Зайдел“ за България, която е дългогодишен партньор на вътрешното ведомство в провеждането на обучения и семинари, откриха двудневен форум на тема „Предизвикателствата в управлението на човешките ресурси в МВР“.  В него участват директорите на дирекциите „Координация и административно обслужване“ и „Човешки ресурси“, началниците на административни отдели и служители по направление „Човешки ресурси“ от всички областни дирекции на МВР.

Освен предизвикателствата в управлението на човешките ресурси в МВР, ще бъдат засегнати и организационно-щатни въпроси, реда и начина на оценяване на държавните служители, както и промените в ЗДСл, влизащи в сила след 1 октомври 2019 г.

Служители на Дирекция „Човешки ресурси“ ще представят особеностите при провеждане на интервюта в конкурсните процедури в МВР, както и предстоящите изменения в Закона за МВР в областта на дисциплинарната отговорност.

В рамките на форума ще се дискутират и най-новите изисквания за защита на личните данни от длъжностното лице по защита на личните данни, както и актуалните въпроси, свързани с административното обслужване.

При съвместна операция на ГДНП и ОДМВР – Бургас е задържан авторът на кражба на скъпоструваща техника

 

Криминалисти на ОДМВР-Бургас започнали разследване през месец юни, след получен сигнал за кражба на багер от района на строителен обект. Установено било, че след кражбата багерът е натоварен на камион и вероятно пласиран на друга строителна фирма. В хода на оперативните действия  криминалистите влезли в следите на 50-годишен мъж от Стара Загора, с множество криминалистически регистрации, „специализирал“ се в кражби на голяма строителна техника. В резултат на извършената точна координация, тази сутрин мъжът е локализиран и задържан в района на столичния бул. „Тодор Каблешков“.

Той е конвоиран до ОДМВР - Бургас, където работата по образуваното досъдебно производство по случая продължава. Мъжът вече е привлечен в качеството на обвиняем за кражба на скъпоструваща строителна техника и с прокурорска заповед му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Под наблюдението на Бургаската районна прокуратура ще се изясняват всички детайли, свързани с престъпната дейност на задържания, включително и съпричастността му към други две аналогични кражби.

20 ное 2019

Държавата разполага с възможности и техника за справяне с последствията от евентуална авария

Главен комисар Ивайло Иванов: Институциите доказаха необходимата подготовка за реакция при извънредни ситуации

Най-важната цел на Национално пълномащабно учение „Защита 2019 г.“ е да проиграем на практика евентуална ситуация, да направим необходимата стиковка, за да е ясно как ангажираните институции реагират и как се справят – това обясни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов в края на двудневните тренировъчни действия, в които, освен МВР, участват и други министерства с огромен брой служители. Той даде много добра оценка за готовността и координацията: От видяното в Националния щаб в София и на терен смятам, че държавата е готова да действа в такава ситуация. Впечатлен съм от възможностите и техниката, с които разполагаме. Координацията е на ниво. Една такава ситуация, с авария в ядрена централа, не може да бъде предвидена, но хората трябва да знаят, че институциите, които са ангажирани със справяне с последствията, знаят какво да направят и имат необходимата подготовка.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов подчерта, че при евентуална авария най-важното е хората да запазят спокойствие, защото паниката е лош съветник. Следването на указанията на институциите, разпространявани чрез медиите, не е само пожелателно, но и задължително за населението с оглед безопасността. По думите му, аварийните екипи на АЕЦ Козлодуй са изключително добре подготвени, а ръководството на централата и в момента проиграва много тежък вариант на производствена авария.

 

В рамките на двудневното пълномащабно учение „Защита 2019 г.“ тази сутрин в АЕЦ Козлодуй бе разигран следният сценарий: След отказ на система за безопасност, е преустановено охлаждането на отработеното гориво в приреакторния басейн на спрения за планов годишен ремонт 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Констатирано е изхвърляне на радиоактивни вещества в атмосферата. Случващото се е класифицирано от АЕЦ-а като „Обща авария”. Незабавно е активиран Аварийният план на атомната централа. Уведомени са кметствата на общините Козлодуй и Мизия, Агенцията за ядрено регулиране, ГДПБЗН, Министерството на енергетиката, както и оперативните центрове към областните управления ПБЗН във Враца и Монтана. Междувременно, по време на транспортни операции от 5 блок към Хранилището за отработено гориво, пада контейнер с гориво, което довежда до разхерметизирането на контейнера и изхвърляне на радиоактивни частици в ограничен периметър около него. Пострадали са шестима души от обслужващия транспортирането персонал на централата, на които веднага е оказана първа долекарска помощ от Служба „Трудова медицина” в АЕЦ, след което са транспортирани в МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Козлодуй. На персонала, осъществяващ тези дейности, е разпоредено да използва индивидуални средства за защита (маски, филтри, дихателни апарати) и защитно облекло. Ремонтният персонал е изведен от блока. На работещите на площадката на атомната централа е препоръчана йодна профилактика и защитна мярка „укриване” във вътрешността и в приземните етажи на обитаемите сгради, с добре уплътнени прозорци и врати. С помощта на Районна служба ПБЗН – АЕЦ „Козлодуй”, повредата е отстранена. Радиационната обстановка се нормализира. Дежурният авариен персонал на АЕЦ-а продължава да работи по график на площадката на централата по отстраняване на пораженията. Планират се възстановителни дейности, оценка на състоянието на съоръженията след аварията и предстои почистване на замърсените с радиоактивност райони. Извършена е  херметизация на сграда на хранителен магазин в Козлодуй , проиграна е евакуация на ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.  След подаване на информация в Националния щаб е получено разпореждане и са разгърнати обединени контролно-пропускателни пунктове в зоната на Кнежа и Лехчево, предприета е и организация за провеждане на евакуация при необходимост.


 

20 ное 2019

Деца отправиха послания за безопасно шофиране към водачите

ГД „Национална полиция“ е партньор в кампанията „Посланията на есенния лист“, организирана от Националния дворец на децата

 

Днес, деца от няколко столични училища се състезаваха във викторина за правилата за движение по пътищата и се надпреварваха за най-бързо подреждане на пъзел - пътен знак. Инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ - ГДНП прикани децата да напомнят на своите родители да бъдат по-толерантни и внимателни на пътя. Тя раздаде подаръци на включилите се във викторината и получи от тях послание на есенен лист.

На едно от оживените кръстовища до Двореца децата, с помощта на служители от ГДНП и СДВР, учениците раздадоха изписани послания на изчакващите на червен сигнал на светофара водачи. Те бяха прикрепени към есенни листа и изработени от техни връстници.

 

За осма поредна година Главната дирекция „Национална полиция“ е партньор в кампанията за безопасност на движението „Посланията на есенния лист“. Тя се организира от Националния дворец на децата.

20 ное 2019

Главен комисар Ивайло Иванов: Двудневното учение е добра атестация за всички институции, ангажирани с конкретни действия при защита на населението

 

В рамките на провеждащото се Национално пълномащабно учение „Защита 2019 г.“ главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов се запозна на място с работата на екипите, участващи в  учение „Защита 2019 г.“ в Козлодуй и Враца. Той даде висока оценка за осъществената координация между всички институции, които работят както на терен, така и в съответните щабове. Изрази задоволство и от техниката, с която се извършват действията по заложения предварителен план на учението. Гл.комисар Иванов посочи, че провеждащата се мащабна  учебна тренировка е една добра атестация  за всички ангажирани с конкретни действия при защита на населението, а целта е постигане на още по-добро взаимодействие на институциите, което би допринесло за вземането на най-адекватни и точни решения при евентуална реална ситуация.

Главният секретар на МВР наблюдава реакцията на екипите на терен при  разиграването на сценарий на авария в 5 блок на АЕЦ Козлодуй, както и херметизация на обществена сграда и на хранителен магазин /ул. Симеон Русков № 2 А/ и евакуиране ученици от козлодуйското СУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Той се запозна с работата и със създадената учебна обстановка от Областния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия.

Тренировъчните действия в рамките на учението се наблюдават и от представители на Международната агенция за атомна енергия, експерти от ГДПБЗН  и от Министерството на здравеопазването.

20 ное 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 21 ноември 2019

София област. Криминалисти от РУ-Ботевград и РУ-Костинброд разкриха противозаконни отнемания на автомобили на територията на столицата. Работата по първия случай започнала след като автопатрул на РУ-Ботевград посетил сигнал за пътен инцидент с лек автомобил „Фолксваген Пасат“ в района на с. Новачене. От извършените справки било установено, че колата е обявена за общодържавно издирване като противозаконно отнета от столичния Студентски град. В хода на предприетото разследване криминалистите стигнали и до извършителя на престъплението - 22- годишен криминално проявен от врачанското село Оходен. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура мъжът е привлечен в качеството на обвиняем.

В същото време издирван лек автомобил, противозаконно отнет от София, бе установен и на територията на РУ-Костинброд. Разкриването на престъплението започнало със сигнал за лек автомобил „Фолксваген Голф“, самокатастрофирал челно в крайпътно дърво. Изпратените на място полицаи извършили необходимите справки и след като установили, че автомобилът се издирва от Столичното Второ РУ, по случая било образувано досъдебно производство. В рамките на разследването, проведено съвместно с криминалисти от ОДМВР- София, е установен и задържан извършителят на престъпното посегателство. След доклад на материалите от разследването пред районната прокуратура 39-годишният криминално проявен и осъждан мъж от Правец е привлечен като обвиняем и с прокурорско постановление му е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Хасково. Над половин килограм канабис са иззели служители на РУ- Димитровград. Вчера към 13 часа на булевард „3 март“ те спрели за проверка лек автомобил „Ауди“, шофиран от 30-годишен. При инспекцията те открили в колата торбичка със суха листна маса с тегло 6,32 г. В хода на предприетите действия е извършено претърсване в дома му в града и в обитавана от него къща в с. Странско, откъдето са иззети още 179,7 г от същата дрога и 9 стръка с тегло 405 грама, реагиращи на марихуана при полеви тест. Работата по образуваното по чл.354а, ал.3 от НК досъдебно производство продължава.

Пазарджик. Над 2 кг златни бижута са иззети от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик в хода на предприета вчера проверка на търговски обекти на територията на квартал „Изток“. В златарски магазин, собственост на 66-годишен мъж от Пазарджик, те открили множество златни накити без документи за произход и без никаква маркировка от лаборатория за контрол върху изделията от благородни метали. Част от бижутата били гравирани с логото на известни търговски марки. Иззети са общо 444 накити с тегло от 2510 грама. На място е извършен оглед,  образувано е полицейско производство за престъпление по чл. 172 „б“, ал.1 от Наказателния кодекс. Работата по случая продължава.

Мъж, отнел противозаконно лек автомобил, е задържан в резултат на разследване, проведено от велинградски полицаи. Оперативните действия стартирали в понеделник рано сутринта, когато за престъплението сигнализирал жител на Ракитово, установявайки липсата на паркираната в двора на къщата му кола. В хода на предприетото активно разследване, криминалистите влезли в дирите на 24-годишен от Кричим. С помощта на колегите им от РУ-Стамболийски и ОДМВР-Пловдив мъжът е установен и задържан. Работата по случая продължава, води се полицейско производство.  

Монтана. Своевременен сигнал от гражданин в полицията доведе до разкриването и задържането на двама извършители на кражба от лек автомобил. Човекът позвънил в полицията, когато прибирайки се късно вечерта към дома си забелязал непознатите, наведени над колата в опит да отнемат катализатора. Незабавно към адреса били насочени дежурни екипи, които засекли мъжете – на 30 и 23 години, докато още се „трудели“ на място. Единият от тях предал тръборез, използван при опита за кражба на катализатора, както и крик, чифт ръкавици и фенер - тип „челник”. Двамата са отведени в полицейския арест, а работата по документирането на случая продължава.

Благоевград. В хода на проведена акция по противодействие на съхранението и разпространението на наркотични вещества, вчера по обяд в Кресна, е извършена проверка на къща, обитавана от 40-годишен мъж. При претърсването криминалистите открили и иззели около 25,73 грама суха, тревиста маса, която реагирала положително на канабис при наркотеста. Мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава.

Ямбол. Криминалисти разследват кражба от частен дом на ул. „Яне Сандански“ в града. По данни на собственичката, в дома й е проникнато през счупен прозорец и са отнети  телевизор, мобилен телефон, килими, и други вещи. В хода на полицейските дейности за съпричастност към деянието е задържан 21-годишен местен жител. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

21 ное 2019

Информационен бюлетин - 20 ноември 2019

София. Криминалисти задържаха 50-годишен рецидивист за грабеж. Сигналът в полицията подала 73-годишна жена - на 2 ноември непознат, след нанесен побой, й отнел пари, мобилен телефон и лични документи. В резултат на предприетите оперативно – издирвателни действия служители на Осмо РУ установили и задържали извършителя -  мъж от село Ракита, с криминалистични регистрации в полицията и осъждан. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура на мъжа е повдигнато обвинение по чл. 198 от НК и с прокурорско постановление мярката му за задържане е удължена за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

Изясняват се обстоятелствата около инцидент в столицата. Снощи, към 21.00 часа, в полицията бил получен сигнал за намерено тяло на жена на пътно платно в района на местността „Толева махала“. На място незабавно са насочени екипи на полицията и спешна помощ. Установена е самоличността на жената – 56- годишна, а медиците констатирали смъртта й. Според първоначалните данни се касае за пътнотранспортно произшествие с неустановен автомобил и водач. По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което под наблюдението на прокуратурата, ще се изясняват всички обстоятелства и факти около инцидента, предприети са действия за установяването на водача и превозното средство.

Перник. Вчера 39-годишен перничанин е подал сигнал в полицията за срязана тента на магазин за хранителни стоки в пернишкия кв. „Изток“. На място бил извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което е задържан 34-годишен мъж, заподозрян за извършеното престъпление. Той е с криминалистични регистрации в полицията. Работата по изясняване на всички обстоятелства около случая продължава.  

Пазарджик. Множество артикули, носещи логото на известни марки, са иззети от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при областната дирекция в хода на полицейска операция, проведена на територията на квартал „Изток“. От проверените магазини за дрехи били иззети над 200 различни по вид артикула  - спортни комлекти, блузи, дънки и обувки, носещи логото на известни световни марки. Срещу трима са образувани полицейски производства. Засилените проверки в тази посока продължават на територията на целия град.

Стара Загора. 30–годишен е задържан в полицейския арест в хода на  проведена специализирана операция по противодействие на наркопроизводството и разпространението на наркотици. Вчера криминалистите предприели претърсване на имот в с. Крън и в двора открили обособена оранжерия с посадени растения от рода на конопа. На тавана на къщата те намерили окачени множество полусухи растения от рода на конопа, с листна маса с общо тегло 3,08 кг. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354в, ал. 1 от НК, а работата по него продължава под надзора на прокуратурата.

Кърджали. Водач, седнал зад волана след употреба на кокаин, е задържан в РУ-Кърджали. 46-годишният шофьор бил спрян за проверка на ул.“Републиканска“ в областния град вчера около 14 часа. Тестът за наркотици отчел положителен резултат за употреба на кокаин. Издаден е талон за медицинско изследване и са взети проби за химически анализ. Водачът е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувано е бързо производство по чл.343б, ал.3 от Наказателния кодекс.

Нерегистриран автомобил бил засечен от полицейски служители от РУ-Кърджали. При проверка до разклона за село Груево на товарен „ДАФ“, управляван от 58-годишен, било установено, че моторното превозно средство е със служебно прекратена регистрация на основание чл.143, ал.11 от ЗДвП. Сектор „Охранителна полиция“ извършва проверката по случая.

София – област. Петима, превозвали незаконно добити дърва, са задържани от етрополските полицаи. Около 17.53 часа вчера автопатрул на РУ- Етрополе спрял за проверка микробус „Форд Транзит“, натоварен с дърва за огрев, движещ се по бул. „Партизански“. С намерение да избегне проверката, водачът подкарал буса към домашния си адрес, като в близост до него натоварените дърва били изхвърлени. Полицейските служители реагирали незабавно, установили и задържали криминално проявения мъж и четиримата му спътници, всичките от Етрополе. Превозваните 4 кубика дървесина - без поставена контролна марка, превозен билет и документи за произход, са иззети и оставени на отговорно пазене заедно с буса. От служители на Държавно горско стопанство - Етрополе са съставени два акта по Закона за горите.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

20 ное 2019

Информационен бюлетин - 19 ноември 2019

Бургас. Криминалисти изясняват обстоятелствата около тежък инцидент. Вчера, към 18.00 часа, в бургаското Второ РУ постъпил сигнал за открито тяло на млад мъж в землището на кв. „Долно Езерово“. Своевременно изпратените екипи са отцепили района, на място е извършен щателен оглед. Констатирана е огнестрелна рана в областта на гръдния кош на жертвата, чиято самоличност към момента не е установена. Тялото е откарано в отделение „Съдебна медицина“ към УМБАЛ – Бургас. По образуваното досъдебно производство са назначени множество експертизи. Двама души са задържани за изясняване на съпричастност към случилото се. Работа по случая продължават служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР - Бургас и на Второ РУ, под прякото ръководство на прокурор от окръжната прокуратура.

София. Полицаи от столичното Трето РУ задържаха мъж в момент на сделка с незаконен тютюн. В хода на операция по противодействие на престъпления с акцизни стоки, служители на реда засекли 58-годишен и жена на 47 години, в момент на покупко-продажба на суха, растителна маса с мирис на тютюн без акцизен бандерол. Последвали процесуално-следствени действия в дома на мъжа, откъдето са иззети четири плика и един чувал със същото съдържание. Установено е, че общото тегло на растителната маса е около 20 килограма. На адреса е намерена и ловна пушка, боеприпаси за ловно оръжие, множество различни по вид и размер монети, както и пластмасова цистерна с около 100 литра течност с аромат на нефтен продукт, без документи за произход. По случая е образувано досъдебно производство, а мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Работата по случая продължава. Събраните материали предстои да бъдат докладвани в прокуратурата.

 

Служители на Девето РУ задържаха столичанин за обсебване. Оперативно-издирвателните действия започнали след сигнал от 6 ноември - водач на таксиметров автомобил съобщил, че по-рано същия ден клиент, когото карал до ж.к. „Люлин“, поискал мобилния му телефон, за да проведе разговор, но избягал с мобилното устройство. В хода на разследването е установен и задържан извършителят - 21-годишен, криминално проявен мъж от София. В процеса на работа е установено, че той е извършил подобно престъпление няколко дни по-късно. Откраднатите вещи са намерени и иззети. След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийската районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за продължавано престъпление по чл. 206 от НК. Наложена му мярка „задържане за срок до 72 часа“.

Сливен. Полицаи от РУ - Сливен задържаха младеж за кражба на златни накити. Сигналът за престъплението, извършено от частен имот в село Желю войвода, постъпил на 18 ноември. В резултат на предприетите издирвателни действия е арестуван 18-годишен от същото село. Той направил пълни самопризнания и върнал откраднатите бижута. Извършителят е задържан в ареста на районното управление за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Стара Загора. За часове служители на старозагорското Второ РУ разкриха извършител на посегателство. Незабавните оперативно-издирвателни действия били предприети във връзка със сигнал, постъпил в 10.30 часа на 18 ноември – жител на Стара Загора съобщил, че дни по-рано, на 16 ноември, била констатирана липсата на 150 графитни вложки от 7 тролейбуса, паркирани в тролейбусно депо в областния град. В резултат на бързите полицейски действия по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал.,1 от НК, е установен извършителят – 24-годишен старозагорец. Той е задържан за срок до 24 часа.

Пазарджик. Двама, извършили кражба от автосервиз, са задържани от велинградски криминалисти. В полицейското управление бил получен сигнал от частна охранителна фирма, че е регистрирано проникване в сградата на автосервиз в курортния град. Пристигайки на мястото полицаите установили, че е извършена кражба на таблет, собственост на фирмата. В резултат на проведеното разследване по „горещи“ следи криминалистите стигнали до самоличността на извършителите, двама велинградчани – мъж на 33 години и 35-годишната му приятелка. В хода на работата по случая органите на реда са установили, че те са проникнали и в частен дом през отвор в таванското помещение, но не успели да извършат кражба. По случая се водят производства под наблюдението на районната прокуратура във Велинград. 

Монтана. Извършител на две последователни кражби от имот разкриха служители на Участък Медковец след бързи действия по сигнал. На 17 ноември, около 23.30 часа, жител на областния град съобщил, че между 18 и 20 часа от стопанския му двор в с. Сливовик е бил отнет трактор „ТК 80”, който впоследствие намерил преобърнат, със счупени странични стъкла на кабината и поражения в двигателната част, получени при ПТП. Отзовалите се на място полицаи извършили оглед и по случая било образувано досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия по „горещи” следи, за часове в с. Медковец е установен извършителят - 34-годишен от Видин, криминално проявен и осъждан. Изяснено, че след инцидента с трактора, мъжът откраднал и мотопед „Пиаджо“ от същия имот, който предал доброволно на полицейските служители. На видинчанина са съставени 2 акта по ЗДвП. Работата по документиране на случая продължава.

Досъдебно производство е образувано във връзка със случай на гръмнала пиратка в пощенска кутия. Вчера, към 17.10 часа, в оперативната дежурна част на областната дирекция постъпил сигнал от тел. 112 за взрив във входа на жилищна сграда в Монтана. Сформирана е дежурна оперативна група от служители на РУ – Монтана. При извършения оглед полицаите установили, че е гръмнала пиратка, поставена в пощенска кутия, а в резултат са откъснати две дървени вратички на пощенски кутии и са счупени прозорците на входната врата на жилищния блок. Работата по случая продължава.

Кърджали. Двама са задържани за противозаконно отнемане на лек автомобил „Фолксваген“. Колата, паркирана в района на пазара в Кърджали, изчезнала през нощта срещу 16 ноември. 18-годишен и непълнолетен на 15 години са извършителите на престъплението, установили криминалисти от РУ - Кърджали при организираните издирвателни действия. Двамата са задържани за срок до 24 часа в управлението. Лекият автомобил  е установен вчера от полицаите изоставен на бул. “България“, след като бил блъснат в бордюр. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 346, ал. 1 от Наказателния кодекс и работата продължава разследващ полицай.

За подаден неверен сигнал на единния европейски номер 112 е образувано досъдебно производство в РУ - Кърджали по чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс с постановление на Районната прокуратура. Жена от областния град сигнализирала, че двама ѝ нанесли побой и отнели два телефона. При направената по-късно проверка се оказало, че сигналът е фалшив. Разследващ полицай продължава работата по документиране на деянието.

Благоевград. Трима са задържани при акция срещу престъпленията, свързани с наркотици, проведена вчера на територията на общините Петрич и Гоце Делчев. В хода на предприетите действия, служители на РУ – Петрич извършили проверка на жилище в града, обитавано от 22-годишен местен жител. Оттам иззели около 80 топчета, съдържащи общо 61.81 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис. Други 10 топчета с общо към 6.5 г канабис били открити в дреха на младия мъж. За случая е уведомена районната прокуратура и е образувано досъдебно производство. Междувременно, полицаи от РУ – Гоце Делчев засекли водач да шофира под въздействие на наркотични вещества. Товарният автомобил „Фолксваген Кади“, управлявани от 22-годишен мъж от Гоце Делчев, бил спрян за проверка на улица в града. След като с техническо средство било установено, че е седнал зад волана в нарушение на закона, последвал личен обиск, при който от него били иззети 2,7 грама тревиста маса, дала положителна реакция на канабис. По случая е образувано бързо производство. Около половин час след полунощ днес, в гоцеделчевското с. Корница, служители на реда проверили 27-годишен от селото. От него са иззети около 8,46 грама амфетамин и 0.58 грама марихуана. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

19 ное 2019

Информационен бюлетин - 18 ноември 2019

Бургас. Шофьор, опитал да блъсне спиращия го за проверка полицай, е задържан в ареста. Снощи униформени посетили частен дом, обитаван от водача на лек автомобил "Дачия Докер", с русенска регистрация, участник в пътен инцидент, избягал от местопроизшествието. Полицаите не открили водача, който по първоначални данни бил в нетрезво състояние. Малко по-късно на кръстовището в града служителите забелязали автомобила, но водачът му не се съобразил с подадения сигнал със СТОП-палка, рязко ускорил движението, като направил опит да блъсне спиращия го полицай. Служителят на реда успял да избегне сблъсъка, заедно с колегите си последвал лекия автомобил с включени светлинна и звукова сигнализации. След кратко преследване нарушителят спрял колата и побягнал. Минути по-късно той е задържан и отведен в полицейския арест. Установена е самоличността му – 28-годишен бургазлия. По случая е образувано досъдебно производство.

Плевен. Вчера, към 18.30 часа, на улица "Цар Борис III", служители на Първо РУ спрели за проверка  16-годишен от града. При обиск в бельото му открили полиетиленово топче, съдържащо суха зелена листна маса. Последвало претърсване и в дома му в ж.к. "Сторгозия", където униформените открили още едно пликче със същото съдържание - по данни на тийнейджъра марихуана. Предстои назначаване на физико-химична експертиза. Непълнолетният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор в РП - Плевен. За престъпление по чл. 354 „а“, ал. 1 от НК е образувано бързо производство, а работата продължава разследващ полицай.

Криминалисти на Първо РУ-Плевен работят по установяването на извършител на грабеж в село Гривица. Сигнал за извършеното престъпление е подаден в петък в късния следобед. На място пристигналите полицейски служители изяснили,  че към 17.50 часа 41-годишната собственичка на дома, докато отключвала входната врата, била нападната в гръб. Непознатият успял да грабне от дамската й чанта 200 лева и да избяга. Пострадалата е с охлузни повърхностни наранявания. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 198, ал. 1 от НК, а оперативните действия продължават под наблюдението на прокуратурата.

Видин. 18-годишен местен жител е задържан в полицейския арест за притежание на наркотици. На 15 ноември, при извършена проверка на черна платнена раница, която той мъкнел, служителите на реда открили 3 станиолени топчета с тегло 1.38 грама, съдържащи зелена на цвят суха растителна маса, реагирала при наркотеста на „канабис“. При последващо претърсване на обитаван от младежа апартамент, били открити и иззети още 16 топчета с 9.23 грама канабис. По случая е образувано бързо производство.

София област. Около 1 часа на 17 ноември 29-годишен самоковец съобщил в полицията, че по-рано на същата дата, пред дискотека в курорта Боровец, му е нанесен побой. Пострадалият бил настанен в столична болница с порезни рани, без опасност за живота. Час по-късно, в РУ-Самоков постъпил сигнал от същото лечебно заведение за приет 48-годишен мъж от Ихтиман, с фрактури на долната челюст и на носа, който заявил, че е получил травмите си при опит да разтърве участници в сбиването пред същата дискотека. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство. Посочените като извършители на побоя са обявени за общодържавно издирване. Действията по разследването продължават.

Около 18.45 часа на 16 ноември в РУ-Годеч бил получен сигнал за саморазправа в кръчмата на с. Разбоище. Изпратените веднага към мястото полицейски служители установили 60-годишен софиянец с кръвонасядания и отоци по лицето. След незабавни оперативно-издирвателни действия, минути по-късно, са задържани и извършителите - столичанин на 31 години и 26- годишен от свогенското село Лесковдол. По първоначални данни, между тях и пострадалия е възникнал спор за силна музика, прераснал в сбиване. Пострадалият е прегледан в болница и след оказана медицинска помощ е освободен. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура в Костинброд.

Шумен. Двама шуменци на 36 и на 26 години са задържани за държане на наркотични вещества в петък вечерта. Около 17.20 часа за проверка на булевард в града бил спрян водач на лек автомобил Тойота „Ланд круизер“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 36-годишен мъж от Шумен. След претърсване в автомобила били намерени около 10 грама суха зелена маса, по данни на водача - марихуана. Минути по-късно, в стая на улица „Марица“, обитавана от 26-годишен шуменец са намерени и иззети около 2 грама суха тревна маса - марихуана.  Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. За извършено престъпление по чл. 345 ал. 2 от НК е започнато досъдебно производство.

Сигнал за семеен скандал, по време на който баща нанесъл на сина си прободна рана, бил приет в РУ- Велики Преслав снощи. Към ул.“Хан Аспарух“ в град Върбица бил насочен полицейски екип. На място е установено, че 61-годишен мъж е нанесъл три прободни рани с нож на 40-годишния си син. Пострадалият е настанен в болница. За извършено престъпление по чл. 129 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

Търговище. Извършител на противозаконно отнемане на автомобил е задържан след бързи действия на униформените. Сигнал за откраднатата й кола „Фиат Пунто“ подала собственичката – обяснила, че престъплението е извършено за времето от 19 часа на 15-ти ноември до 7.25 часа на 16-ти ноември в с. Алваново.  В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия авторът на кражбата – 42-годишен местен жител, бил бързо установен и задържан. Впоследствие автомобилът е намерен изоставен в с. Пробуда. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 346 от Наказателния кодекс.

Спрямо 51-годишен мъж от Търговище е започнато досъдебно производство по чл. 325б от НК. Работата на полицаите започнала след подаден  сигнал, че на 16-ти ноември следобед в кв. „Калково“ неизвестен извършител, използвайки огнестрелно оръжие, е причинил смъртта на гръбначно животно – куче, и е причинил увреждания на друго куче. И двете животни са собственост на 40-годишен мъж от същия квартал. Назначени са експертизи.

Смолян. Служители на РУ-Мадан задържаха мъж, причинил смърт на куче. Полицаите се отзовали на сигнал, че около 11 часа на 16 ноември е бил прострелян в областта на главата питбул, собственост на 23-годишна от село Елховец. За деянието с мярка до 24 часа е арестуван 39-годишен от същото, иззета е използваната от него законно притежавана ловна пушка. След извършения на място оглед е образувано бързо производство.

София. В резултат на проведени оперативно-издирвателни действия столични криминалисти разкриха и задържаха извършители на грабежи. Сигнал за едно от престъпленията бил подаден в полицията на 13 ноември от 23-годишно момиче. Потърпевшата разказала, че предишната вечер, около 21.00 часа, на спирка на градския транспорт, в близост до метростанция „Бели Дунав“, неизвестен мъж , след като й нанесъл удар, издърпал от ръцете й мобилен телефон. След проведени бързи оперативно-издирвателни действия от служители на Второ РУ и техни колеги от сектор „Грабежи“ при СДВР е установен и задържан извършителят - 18-годишен, осъждан. Откраднатата вещ е намерена и иззета. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура, а на задържания е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. С определение на съда извършителят е осъден на 2 години условно и 4 години изпитателен срок.  На 5 ноември около 23.30 ч. 36-годишен столичанин заявил в полицията, че е бил нападнат от непознат мъж, който му откраднал мобилен телефон. След предприети издирвателни действия от служители на Трето РУ е задържан извършителят – 46-годишен мъж. Установено е, че задържаният е криминално проявен за престъпления против личността и собствеността. Инкриминираната вещ е иззета. Материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура и на мъжа е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72, след което е изменена в постоянна.

Сливен. 80 000 къса цигари без бандерол са иззети от полицията в града. Контрабандната стока е открита от служители на Икономическа полиция при спецакция по противодействие на престъпления против данъчната система. Вчера са предприети действия по установяване на лица, занимаващи се с незаконна търговия с тютюневи изделия. Полицейските служители спрели лек автомобил „Тойота“, управляван от 44-годишен мъж от София. В хода на извършените процесуално-следствени действия в автомобила са намерени и конфискувани 80 000 цигари, без акцизен бандерол. Водачът е задържан за 24 часа. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство. Операциите по установяване на лица, занимаващи се с незаконна търговия с тютюневи изделия на територията на областната дирекция продължават.

Кърджали. Досъдебно производство по чл.346, ал.1 от Наказателния кодекс за противозаконно отнемане на автомобил е образувано в РУ-Кърджали. „Фолксваген“ с кърджалийска регистрация изчезнал от улица в областния град през нощта на 16 ноември. При проведените издирвателни действия колата била открита на бул.“България“. Дежурна оперативна група е направила оглед на мястото на произшествието. Продължават действията по издирването на извършителя на престъплението.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

18 ное 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018