МВР

Пресцентър

 

19 ное 2019

Церемония по награждаване на Цветан Панков (ГДБОП) с Ордена за полицейски заслуги на Испания

На официална церемония днес Н.Пр. Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в България, връчи Орден за полицейски заслуги – Бял кръст, на комисар Цветан Панков, началник на отдел „Наркотици“ в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.
Отличието е отредено по решение на испанския министър на вътрешните работи за постигане на високи резултати в съвместни разследвания по противодействие на трафика на наркотични вещества.
В приветствените си думи посланикът подчерта отличното двустранно сътрудничество и постигнатите успехи по линия на борбата с организираната престъпност и поздрави лично Цветан Панков за проявения професионализъм.
В рамките на церемонията заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер благодари на колегите си за професионализма, с който работят и допринасят за издигане на международния авторитет на страната ни и даде висока оценка на дългогодишното партньорство с Испания.
На церемонията присъстваха също заместник-главният секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев, директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, ръководни служители на МВР и носители на ордена.

 

 

Практическо занятие в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР

Основната цел на занятието бе повишаване на качеството на практическото обучение на стажант-жандармеристите, чрез създаване на условия, близки до реалните.  В ролята на обучители влязоха служители от Дирекция «Жандармерия» в столицата и Зоналното жандармерийско управление в Пловдив - с богат практически опит и работа по охрана на масови мероприятия, опазване на обществения ред и задържане на опасни извършители на престъпления. Занятието се проведе с помощта на специализирана техника – микробуси за борба с безредиците и задържане на лица, както и водометна машина.
Новоназначените стажанти преминаха през основните етапи за изграждане на базови практически знания и умения, разиграха реална ситуация с опит да бъде пробит полицейски кордон. Демонстрирани бяха техники за придвижване самостоятелно или с помощта на транспортни средства по време на охрана на масови мероприятия. След приключване на занятието инструкторите, заедно с преподавателите от секция «Обща полицейска подготовка» и стажантите, отчетоха полезността от подобни практически занятия, бяха споделени и идеи за бъдещо ползотворно сътрудничество между ЦСПП и Дирекция «Жандармерия».

 

 

19 ное 2019

Действията в рамките на Националното пълномащабно учение „Защита 2019 г.“ продължават и в утрешния ден

По сценарий екипите от Единната спасителна система ще проиграят ситуации, свързани с овладяване на техническа авария в АЕЦ „Козлодуй“. 
Предоставяме предварителен план от отделните модули, на които медиите могат да присъстват:
От 10 до 10.30 часа представители от различни ведомства ще посетят и ще се запознаят с дейността на общинския щаб за изпълнение на Плановете за защита при бедствия на община Козлодуй. Общинското заседание ще се проведе на адрес ул. „Симеон Русков“ 3;
От 11.00 до 11.45 часа ще се извърши херметизация на обществена сграда и на хранителен магазин /ул. Симеон Русков № 2 А/ и ще се евакуират ученици от козлодуйското СУ „Св. Св. Кирил и Методий” /ул. Тодор Каблешков №1/.
От 14.00 часа главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов ще наблюдава деконтаминация, която ще се извърши от участници в занятието на специално изградения за целта Обединен контролно-пропускателен пункт в Кнежа /на изхода на града, посока Оряхово/. Очаква се на място, той да даде и кратки изявления за целта на провежданото учение.

 

19 ное 2019

Стартира двудневното Национално пълномащабно учение „Защита 2019 г.“

Целта на тренировката е проверка на действията на Единната спасителна система при технологична авария в АЕЦ „Козлодуй“

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ръководи Националния щаб, сформиран в рамките на Националното пълномащабно учение „Защита 2019 г.“. В работата на щаба участват представители на всички държавни структури, ангажирани с конкретни действия при въвеждане на Външния авариен план на АЕЦ „Козлодуй“. Целта на тазгодишната тренировка е да бъдат проверени действията на Единната спасителна система при възникване на произшествие на територията на атомната централа. Пълномащабното учение ще се проведе в рамките на два дни, като днес е щабната му част, а утре ще бъдат проиграни ситуации на територията на областите София град, Монтана, Враца и Плевен. Действията на всички структури на Единната спасителна система се наблюдават от представители на Международната агенция за атомна енергия, Беларус, Украйна и Русия, както и на посолството на Япония у нас.

Според сценария на учението, на 19 ноември, около 9 часа, в Националния оперативен център на ГДПБЗН-МВР е получено съобщение от АЕЦ „Козлодуй“ за възникнала технологична авария - паднал транспортен контейнер с отработено ядрено гориво от 30 метра височина, късат се шест от шпилките на капака и се получава отвор между деформирания капак на контейнера и корпуса му. При удара ремаркето се разрушава и парчета от него повреждат външната врата на транспортния коридор. Аварията е класифицирана като обща. На по-късен етап се предприемат действия за укриване и евакуация на населението. В условията на непрекъснато усложняваща се обстановка спасителните екипи подпомагат херметизирането на сгради в района и организират провеждането на медицински профилактики.

 

19 ное 2019

Организирана престъпна група за производство на неистински документи е неутрализирана при операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура

 

През февруари 2019 г. в ГД „Борба с организираната престъпност“ е получена оперативна информация за лица, предлагали за продажба неистински документи. В хода на предприетото разследване служителите установяват добре структурирана и активна организирана престъпна група,  работила в две направления – изработване на неистински документи и изработване на неистински парични знаци. Групата е оперирала на територията на страната и е била структурирана на две нива – първото отговаряло за набиране на клиенти, а участниците във второто ниво изготвяли неистинските документи и банкнотите. Специализираната операция е проведена на 15 ноември и е обхванала териториите на София град, Варна и Кюстендил. Задържани са шестима участници в престъпната схема. Изяснено е, че част от тях са играли ролята на куриери. Всички са с дълги криминални досиета, трима са излежавали присъди, а единият  от тях -  в затвор в Германия за фалшиви банкноти.  Извършени са претърсвания на 12 адреса, 7 моторни превозни средства и 11 обиска, в рамките на процесуално-следствените действия е установено помещение в двор на автосервиз, обособено за работилница на фалшификатите. Иззети са голямо количество готови неистински документи, български паспорти, подготвяни за подмяна на титулната страница, топъл печат с изображението на герба на България, на електронен носител са открити и печати на пътна полиция на всичките 28 областни дирекции, неистинска банкнота с номинал 100 евро. Там на място, в работен режим, е задържан и един от участниците в групата. Изготвяни са от дипломи за основно, средно и висше образование, лични карти, шофьорски книжки и паспорти, до почти цялата палитра от документи, използвани от административните институции в страната, За целта е имало и ценоразпис в зависимост от количеството, качеството и типа документ. Например - за международен паспорт и лични карти сумата била 600 лева, за свидетелство за управление – 300 лева, диплома за основно образование – 180 лева, за средно - 250 лева, а за висше – до 650 лева, неистински акт за раждане достигал до 150 лева. Основните клиенти били от Северна Македония, Албания и Косово, имало и такива от арабски и азиатски произход, съответните документи били ползвани най-вече на територията на ЕС, от услугите на групата са се възползвали и каналите за трафик на мигранти. Групата е била специализирана в направата най-вече на  лични документи - пластики, изработката била толкова качествена, че единствено специалист би могъл да различи фалшификата.

Задържаните са привлечени като обвиняеми, на трима от тях Специализираният съд  е наложил мярка „задържане под стража“, един е под „домашен арест“ заради влошено здравословно състояние, а на друг е наложена мярка „парична гаранция“.  Подробности по проведената реализация дадоха говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев. Те благодариха на служителите на ГДБОП, ДАТО и Специализираната прокуратура, работили по разследването.


 

19 ное 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 19 ноември 2019

Бургас. Криминалисти изясняват обстоятелствата около тежък инцидент. Вчера, към 18.00 часа, в бургаското Второ РУ постъпил сигнал за открито тяло на млад мъж в землището на кв. „Долно Езерово“. Своевременно изпратените екипи са отцепили района, на място е извършен щателен оглед. Констатирана е огнестрелна рана в областта на гръдния кош на жертвата, чиято самоличност към момента не е установена. Тялото е откарано в отделение „Съдебна медицина“ към УМБАЛ – Бургас. По образуваното досъдебно производство са назначени множество експертизи. Двама души са задържани за изясняване на съпричастност към случилото се. Работа по случая продължават служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР - Бургас и на Второ РУ, под прякото ръководство на прокурор от окръжната прокуратура.

София. Полицаи от столичното Трето РУ задържаха мъж в момент на сделка с незаконен тютюн. В хода на операция по противодействие на престъпления с акцизни стоки, служители на реда засекли 58-годишен и жена на 47 години, в момент на покупко-продажба на суха, растителна маса с мирис на тютюн без акцизен бандерол. Последвали процесуално-следствени действия в дома на мъжа, откъдето са иззети четири плика и един чувал със същото съдържание. Установено е, че общото тегло на растителната маса е около 20 килограма. На адреса е намерена и ловна пушка, боеприпаси за ловно оръжие, множество различни по вид и размер монети, както и пластмасова цистерна с около 100 литра течност с аромат на нефтен продукт, без документи за произход. По случая е образувано досъдебно производство, а мъжът е задържан с полицейска мярка до 24 часа. Работата по случая продължава. Събраните материали предстои да бъдат докладвани в прокуратурата.

 

Служители на Девето РУ задържаха столичанин за обсебване. Оперативно-издирвателните действия започнали след сигнал от 6 ноември - водач на таксиметров автомобил съобщил, че по-рано същия ден клиент, когото карал до ж.к. „Люлин“, поискал мобилния му телефон, за да проведе разговор, но избягал с мобилното устройство. В хода на разследването е установен и задържан извършителят - 21-годишен, криминално проявен мъж от София. В процеса на работа е установено, че той е извършил подобно престъпление няколко дни по-късно. Откраднатите вещи са намерени и иззети. След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийската районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем за продължавано престъпление по чл. 206 от НК. Наложена му мярка „задържане за срок до 72 часа“.

Сливен. Полицаи от РУ - Сливен задържаха младеж за кражба на златни накити. Сигналът за престъплението, извършено от частен имот в село Желю войвода, постъпил на 18 ноември. В резултат на предприетите издирвателни действия е арестуван 18-годишен от същото село. Той направил пълни самопризнания и върнал откраднатите бижута. Извършителят е задържан в ареста на районното управление за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Стара Загора. За часове служители на старозагорското Второ РУ разкриха извършител на посегателство. Незабавните оперативно-издирвателни действия били предприети във връзка със сигнал, постъпил в 10.30 часа на 18 ноември – жител на Стара Загора съобщил, че дни по-рано, на 16 ноември, била констатирана липсата на 150 графитни вложки от 7 тролейбуса, паркирани в тролейбусно депо в областния град. В резултат на бързите полицейски действия по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал.,1 от НК, е установен извършителят – 24-годишен старозагорец. Той е задържан за срок до 24 часа.

Пазарджик. Двама, извършили кражба от автосервиз, са задържани от велинградски криминалисти. В полицейското управление бил получен сигнал от частна охранителна фирма, че е регистрирано проникване в сградата на автосервиз в курортния град. Пристигайки на мястото полицаите установили, че е извършена кражба на таблет, собственост на фирмата. В резултат на проведеното разследване по „горещи“ следи криминалистите стигнали до самоличността на извършителите, двама велинградчани – мъж на 33 години и 35-годишната му приятелка. В хода на работата по случая органите на реда са установили, че те са проникнали и в частен дом през отвор в таванското помещение, но не успели да извършат кражба. По случая се водят производства под наблюдението на районната прокуратура във Велинград. 

Монтана. Извършител на две последователни кражби от имот разкриха служители на Участък Медковец след бързи действия по сигнал. На 17 ноември, около 23.30 часа, жител на областния град съобщил, че между 18 и 20 часа от стопанския му двор в с. Сливовик е бил отнет трактор „ТК 80”, който впоследствие намерил преобърнат, със счупени странични стъкла на кабината и поражения в двигателната част, получени при ПТП. Отзовалите се на място полицаи извършили оглед и по случая било образувано досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия по „горещи” следи, за часове в с. Медковец е установен извършителят - 34-годишен от Видин, криминално проявен и осъждан. Изяснено, че след инцидента с трактора, мъжът откраднал и мотопед „Пиаджо“ от същия имот, който предал доброволно на полицейските служители. На видинчанина са съставени 2 акта по ЗДвП. Работата по документиране на случая продължава.

Досъдебно производство е образувано във връзка със случай на гръмнала пиратка в пощенска кутия. Вчера, към 17.10 часа, в оперативната дежурна част на областната дирекция постъпил сигнал от тел. 112 за взрив във входа на жилищна сграда в Монтана. Сформирана е дежурна оперативна група от служители на РУ – Монтана. При извършения оглед полицаите установили, че е гръмнала пиратка, поставена в пощенска кутия, а в резултат са откъснати две дървени вратички на пощенски кутии и са счупени прозорците на входната врата на жилищния блок. Работата по случая продължава.

Кърджали. Двама са задържани за противозаконно отнемане на лек автомобил „Фолксваген“. Колата, паркирана в района на пазара в Кърджали, изчезнала през нощта срещу 16 ноември. 18-годишен и непълнолетен на 15 години са извършителите на престъплението, установили криминалисти от РУ - Кърджали при организираните издирвателни действия. Двамата са задържани за срок до 24 часа в управлението. Лекият автомобил  е установен вчера от полицаите изоставен на бул. “България“, след като бил блъснат в бордюр. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 346, ал. 1 от Наказателния кодекс и работата продължава разследващ полицай.

За подаден неверен сигнал на единния европейски номер 112 е образувано досъдебно производство в РУ - Кърджали по чл. 326, ал. 1 от Наказателния кодекс с постановление на Районната прокуратура. Жена от областния град сигнализирала, че двама ѝ нанесли побой и отнели два телефона. При направената по-късно проверка се оказало, че сигналът е фалшив. Разследващ полицай продължава работата по документиране на деянието.

Благоевград. Трима са задържани при акция срещу престъпленията, свързани с наркотици, проведена вчера на територията на общините Петрич и Гоце Делчев. В хода на предприетите действия, служители на РУ – Петрич извършили проверка на жилище в града, обитавано от 22-годишен местен жител. Оттам иззели около 80 топчета, съдържащи общо 61.81 грама тревиста маса, реагираща положително на канабис. Други 10 топчета с общо към 6.5 г канабис били открити в дреха на младия мъж. За случая е уведомена районната прокуратура и е образувано досъдебно производство. Междувременно, полицаи от РУ – Гоце Делчев засекли водач да шофира под въздействие на наркотични вещества. Товарният автомобил „Фолксваген Кади“, управлявани от 22-годишен мъж от Гоце Делчев, бил спрян за проверка на улица в града. След като с техническо средство било установено, че е седнал зад волана в нарушение на закона, последвал личен обиск, при който от него били иззети 2,7 грама тревиста маса, дала положителна реакция на канабис. По случая е образувано бързо производство. Около половин час след полунощ днес, в гоцеделчевското с. Корница, служители на реда проверили 27-годишен от селото. От него са иззети около 8,46 грама амфетамин и 0.58 грама марихуана. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

19 ное 2019

Информационен бюлетин - 18 ноември 2019

Бургас. Шофьор, опитал да блъсне спиращия го за проверка полицай, е задържан в ареста. Снощи униформени посетили частен дом, обитаван от водача на лек автомобил "Дачия Докер", с русенска регистрация, участник в пътен инцидент, избягал от местопроизшествието. Полицаите не открили водача, който по първоначални данни бил в нетрезво състояние. Малко по-късно на кръстовището в града служителите забелязали автомобила, но водачът му не се съобразил с подадения сигнал със СТОП-палка, рязко ускорил движението, като направил опит да блъсне спиращия го полицай. Служителят на реда успял да избегне сблъсъка, заедно с колегите си последвал лекия автомобил с включени светлинна и звукова сигнализации. След кратко преследване нарушителят спрял колата и побягнал. Минути по-късно той е задържан и отведен в полицейския арест. Установена е самоличността му – 28-годишен бургазлия. По случая е образувано досъдебно производство.

Плевен. Вчера, към 18.30 часа, на улица "Цар Борис III", служители на Първо РУ спрели за проверка  16-годишен от града. При обиск в бельото му открили полиетиленово топче, съдържащо суха зелена листна маса. Последвало претърсване и в дома му в ж.к. "Сторгозия", където униформените открили още едно пликче със същото съдържание - по данни на тийнейджъра марихуана. Предстои назначаване на физико-химична експертиза. Непълнолетният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор в РП - Плевен. За престъпление по чл. 354 „а“, ал. 1 от НК е образувано бързо производство, а работата продължава разследващ полицай.

Криминалисти на Първо РУ-Плевен работят по установяването на извършител на грабеж в село Гривица. Сигнал за извършеното престъпление е подаден в петък в късния следобед. На място пристигналите полицейски служители изяснили,  че към 17.50 часа 41-годишната собственичка на дома, докато отключвала входната врата, била нападната в гръб. Непознатият успял да грабне от дамската й чанта 200 лева и да избяга. Пострадалата е с охлузни повърхностни наранявания. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 198, ал. 1 от НК, а оперативните действия продължават под наблюдението на прокуратурата.

Видин. 18-годишен местен жител е задържан в полицейския арест за притежание на наркотици. На 15 ноември, при извършена проверка на черна платнена раница, която той мъкнел, служителите на реда открили 3 станиолени топчета с тегло 1.38 грама, съдържащи зелена на цвят суха растителна маса, реагирала при наркотеста на „канабис“. При последващо претърсване на обитаван от младежа апартамент, били открити и иззети още 16 топчета с 9.23 грама канабис. По случая е образувано бързо производство.

София област. Около 1 часа на 17 ноември 29-годишен самоковец съобщил в полицията, че по-рано на същата дата, пред дискотека в курорта Боровец, му е нанесен побой. Пострадалият бил настанен в столична болница с порезни рани, без опасност за живота. Час по-късно, в РУ-Самоков постъпил сигнал от същото лечебно заведение за приет 48-годишен мъж от Ихтиман, с фрактури на долната челюст и на носа, който заявил, че е получил травмите си при опит да разтърве участници в сбиването пред същата дискотека. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство. Посочените като извършители на побоя са обявени за общодържавно издирване. Действията по разследването продължават.

Около 18.45 часа на 16 ноември в РУ-Годеч бил получен сигнал за саморазправа в кръчмата на с. Разбоище. Изпратените веднага към мястото полицейски служители установили 60-годишен софиянец с кръвонасядания и отоци по лицето. След незабавни оперативно-издирвателни действия, минути по-късно, са задържани и извършителите - столичанин на 31 години и 26- годишен от свогенското село Лесковдол. По първоначални данни, между тях и пострадалия е възникнал спор за силна музика, прераснал в сбиване. Пострадалият е прегледан в болница и след оказана медицинска помощ е освободен. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура в Костинброд.

Шумен. Двама шуменци на 36 и на 26 години са задържани за държане на наркотични вещества в петък вечерта. Около 17.20 часа за проверка на булевард в града бил спрян водач на лек автомобил Тойота „Ланд круизер“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 36-годишен мъж от Шумен. След претърсване в автомобила били намерени около 10 грама суха зелена маса, по данни на водача - марихуана. Минути по-късно, в стая на улица „Марица“, обитавана от 26-годишен шуменец са намерени и иззети около 2 грама суха тревна маса - марихуана.  Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. За извършено престъпление по чл. 345 ал. 2 от НК е започнато досъдебно производство.

Сигнал за семеен скандал, по време на който баща нанесъл на сина си прободна рана, бил приет в РУ- Велики Преслав снощи. Към ул.“Хан Аспарух“ в град Върбица бил насочен полицейски екип. На място е установено, че 61-годишен мъж е нанесъл три прободни рани с нож на 40-годишния си син. Пострадалият е настанен в болница. За извършено престъпление по чл. 129 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

Търговище. Извършител на противозаконно отнемане на автомобил е задържан след бързи действия на униформените. Сигнал за откраднатата й кола „Фиат Пунто“ подала собственичката – обяснила, че престъплението е извършено за времето от 19 часа на 15-ти ноември до 7.25 часа на 16-ти ноември в с. Алваново.  В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия авторът на кражбата – 42-годишен местен жител, бил бързо установен и задържан. Впоследствие автомобилът е намерен изоставен в с. Пробуда. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 346 от Наказателния кодекс.

Спрямо 51-годишен мъж от Търговище е започнато досъдебно производство по чл. 325б от НК. Работата на полицаите започнала след подаден  сигнал, че на 16-ти ноември следобед в кв. „Калково“ неизвестен извършител, използвайки огнестрелно оръжие, е причинил смъртта на гръбначно животно – куче, и е причинил увреждания на друго куче. И двете животни са собственост на 40-годишен мъж от същия квартал. Назначени са експертизи.

Смолян. Служители на РУ-Мадан задържаха мъж, причинил смърт на куче. Полицаите се отзовали на сигнал, че около 11 часа на 16 ноември е бил прострелян в областта на главата питбул, собственост на 23-годишна от село Елховец. За деянието с мярка до 24 часа е арестуван 39-годишен от същото, иззета е използваната от него законно притежавана ловна пушка. След извършения на място оглед е образувано бързо производство.

София. В резултат на проведени оперативно-издирвателни действия столични криминалисти разкриха и задържаха извършители на грабежи. Сигнал за едно от престъпленията бил подаден в полицията на 13 ноември от 23-годишно момиче. Потърпевшата разказала, че предишната вечер, около 21.00 часа, на спирка на градския транспорт, в близост до метростанция „Бели Дунав“, неизвестен мъж , след като й нанесъл удар, издърпал от ръцете й мобилен телефон. След проведени бързи оперативно-издирвателни действия от служители на Второ РУ и техни колеги от сектор „Грабежи“ при СДВР е установен и задържан извършителят - 18-годишен, осъждан. Откраднатата вещ е намерена и иззета. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура, а на задържания е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. С определение на съда извършителят е осъден на 2 години условно и 4 години изпитателен срок.  На 5 ноември около 23.30 ч. 36-годишен столичанин заявил в полицията, че е бил нападнат от непознат мъж, който му откраднал мобилен телефон. След предприети издирвателни действия от служители на Трето РУ е задържан извършителят – 46-годишен мъж. Установено е, че задържаният е криминално проявен за престъпления против личността и собствеността. Инкриминираната вещ е иззета. Материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура и на мъжа е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72, след което е изменена в постоянна.

Сливен. 80 000 къса цигари без бандерол са иззети от полицията в града. Контрабандната стока е открита от служители на Икономическа полиция при спецакция по противодействие на престъпления против данъчната система. Вчера са предприети действия по установяване на лица, занимаващи се с незаконна търговия с тютюневи изделия. Полицейските служители спрели лек автомобил „Тойота“, управляван от 44-годишен мъж от София. В хода на извършените процесуално-следствени действия в автомобила са намерени и конфискувани 80 000 цигари, без акцизен бандерол. Водачът е задържан за 24 часа. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство. Операциите по установяване на лица, занимаващи се с незаконна търговия с тютюневи изделия на територията на областната дирекция продължават.

Кърджали. Досъдебно производство по чл.346, ал.1 от Наказателния кодекс за противозаконно отнемане на автомобил е образувано в РУ-Кърджали. „Фолксваген“ с кърджалийска регистрация изчезнал от улица в областния град през нощта на 16 ноември. При проведените издирвателни действия колата била открита на бул.“България“. Дежурна оперативна група е направила оглед на мястото на произшествието. Продължават действията по издирването на извършителя на престъплението.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

18 ное 2019

Информационен бюлетин - 15 ноември 2019

Хасково. Досъдебно производство за държане на нерегистрирани археологически обекти е образувано в РУ- Харманли. Вчера, на разклона между селата Йерусалимово и Георги Добрево, автопатрул спрял за проверка лек автомобил „Фолксваген“, шофиран от  36-годишен мъж. В колата, в която пътувал и 45-годишен, били открити 2 металотърсача, 2 лопати и 4 старинни монети, притежаващи характеристиките на движими културни ценности по смисъла на ЗКН. Работата по случая продължава.

Бургас. В хода на проведени допълнителни полицейски действия по разследване на задържаните за пет взломни кражби на пари и вещи от автомобили и търговски обект, в кварталите „Изгрев“ и „Зорница“, извършени през  миналата седмица, е установено, че двамата криминално проявени бургазлии /на 22 и 24 години/ са автори и на противозаконното отнемане на лек автомобил с бургаска регистрация, ползван от 51 годишна местна жителка. Автомобилът бил отнет в района на бл. 22 в кв. „Изгрев“, а впоследствие - открит отключен и със срязани кабели под волана. Мъжете направили пълни самопризнания по случая. С постановление на наблюдаващия досъдебното производство окръжен прокурор, съдържащо присъединените престъпления, 24 годишният мъж е привлечен в качеството на обвиняем и задържан за срок до 72 часа.  Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на двамата продължава.

Пловдив. Бързо производство е образувано срещу 31-годишен пловдивчанин за притежание на наркотици. При обиск вчера служители на Пето РУ открили у мъжа три бучки бяло прахообразно вещество, което реагирало на амфетамин. С полицейска заповед извършителят е задържан за срок до 24 часа.

Търговище. Два случая на държане на наркотични вещества са установени по време на проведена на територията на Търговище специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотични вещества. При извършена вчера следобед полицейска проверка на 26-годишен мъж от с. Божурка са намерени 0.52 г суха зелена тревиста маса и 0.35 грама кристално вещество, които  при полеви наркотест дали характерната реакция на канабис и метамфетамин. Друг 26-годишен жител на с. Подгорица също попднал в полицейския арест, след като служителите на реда открили в него канабис с тегло 0.45 грама и 0.30 г кристално вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин. И двамата младежи са задържани на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случаите са образувани досъдебни производства по чл. 354а, ал. 3 от Наказателния кодекс.

Варна. Бързо полицейско производство е образувано срещу 78-годишен мъж от с. Старо Оряхово. Незабавно след подаден сигнал в полицията за простреляно и сериозно пострадало домашно куче, както и извършен оглед на място, стартирали оперативно- издирвателните действия за установяването на извършителя на престъплението. Така, за кратко време  бил установен и задържан мъжът, установено е, че той е прострелял животното със законно притежавано ловно оръжие. Материалите по случая са докладвани в Районна прокуратура – Варна.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

15 ное 2019

Информационен бюлетин - 14 ноември 2019

Пазарджик. Двама са задържани за разпространение на наркотици при акция на служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР - Пазарджик. В хода на реализацията, под наблюдението на прокурор от окръжната прокуратура, на един от входовете към областния град екипите спрели лек автомобил „Опел“, управляван от 39-годишен жител на пазарджишкото село Мокрище. До него пътувал мъж на 30 години от пещерското село Радилово. При последвалия личен обиск на двамата мъже били открити общо три полиетиленови плика с бяло прахообразно вещество – амфетамин с общо тегло 317 грама, видно от полевия наркотест. В жилището на единия от мъжете полицаите открили и електронна везна. Двамата са задържани първоначално за срок от 24 часа. С постановление на наблюдаващ прокурор срокът на арест е удължен до 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документиране на престъпната дейност на двамата продължава.

Служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ - Пазарджик също задържаха мъж, притежаващ наркотици. Вчера, около 14.00 часа, на улица в областния град екипите спрели за проверка 32-годишен пазарджиклия. У него открили метална кутия, съдържаща суха листна маса. Полевият наркотест отчел положителна реакция на марихуана. Иззетата дрога е с маса малко над 35 грама. Притежателят и е задържан в ареста за срок до 24 часа. Започнато е бързо производство.

Бургас. Домашна лаборатория за наркотици разкриха полицаи от бургаското Пето РУ. Вчера служителите на реда извършили претърсване в дома на 27-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия в кв. „Сарафово“. Оттам те иззели съставки за производство на метамфетамин, фолио с остатъци от жълтеникаво кристалобразно вещество /пико/, стъклен капак със засъхнало пико, 30 опаковки от медикамент, ползван за производство на метамфетамин, саморъчно свита цигара с марихуана и др. Бургазлията е задържан за срок от 24 часа. Работата по цялостното документиране на случая продължава.

Двама тийнейджъри, запалили лодка и нарязали гуми на автомобил, са установени за часове от служители на РУ – Приморско. Бързите оперативни действия били предприети, след като вчера, около 7.50 часа, в полицията постъпил сигнал за горяща рибарска лодка на колесар, паркирана в животновъдната зона в Приморско. Огънят унищожил напълно лодката, засегната е и част от селскостопанска постройка в близост. При извършения оглед, в дворно място бил установен и паркиран лек автомобил „Ауди А4“ с четири нарязани гуми. В резултат на бързите полицейски действия са установени извършителите – двама младежи от Приморско, на 15 и на 17 години, които направили пълни самопризнания. Работата по случая продължава.

Пловдив. Криминалисти от РУ – Асеновград задържаха извършител на палеж. Около 5 ч. във вторник, чрез тел. 112 в полицейското управление постъпил сигнал за обхваната в пламъци необитаема сграда на ул. „Копринарска“. В резултат на бързите действия на огнеборците пожарът е локализиран и потушен, без да се разрасне. Засегнати са част от дървено стълбище и 30 кв. метра гредоред. При огледа на местопроизшествието са установени данни за умисъл и при последвалите бързи оперативни действия е задържан 41-годишният извършител. Мъжът е с криминални прояви и осъждан. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава под наблюдение на прокуратурата.

Автори на кражба са задържани в РУ-Стамболийски. Активните действия по разследването стартирали във вторник, непосредствено след сигнал за откраднати крепежни елементи от строителен обект на пътя между Михалково и Кричим. В хода на работата служителите събрали доказателства, че посегателството е дело на двама криминално проявени жители на Кричим, на 32 и на 34 години. С полицейска заповед те са задържани за срок до 24 часа.

Плевен. Предмети с белезите на археологически културни ценности, са установени от служители на Специализираните полицейски сили на областната дирекция. Вчера, в землището на село Ракита, местността „Кабара“, те предприели проверка на паркиран „Форд Галакси“ и на предната  му седалка открили две керамични изделия и монета. В близост до автомобила установили собственикът на автомобила – 50-годишен местен жител, както и две жени на 51 и 39 години, съответно от Варна и Плевен, които носели саморъчно направени металдетектори. Тримата са задържани за срок до 24 часа. Предстои назначаване на експертизи на иззетите предмети. За случая е уведомена Окръжна прокуратура - Плевен. Работата на разследващите продължава в рамките на образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 277 а, ал. 3 от НК.

Видин. Предполагаеми археологически обекти са открити и при специализирана полицейска операция на територията на с. Дреновец. В рамките на проведените вчера действия са извършени шест претърсвания на частни имоти и МПС. Открити и иззети са 8 монети, пръстен и предмет с кръгла форма, носещи белезите на археологически обекти. Намерени са също 20 кубика дърва за огрев без документи за законен произход и 337 грама нарязан тютюн без изискуемия по закон бандерол. По случаите в ОДМВР - Видин и РУ - Белоградчик са образувани пет досъдебни производства и е взето административно отношение по Закона за акцизите и данъчните складове.

Хасково. Полицаи задържаха 33-годишен мъж за кражба. По първоначални данни вчера сутринта, той влязъл в къща в с. Момково и отмъкнал оставени в скрин 24 грама златни накити. След сигнал от 32-годишната собственичка, веднага били предприети действия по разследването и не след дълго полицаите попаднали в следите на автора на престъплението – местен жител. Той признал за деянието и върнал с протокол откраднатото. За подобно престъпление в ареста на РУ - Харманли е задържан и 43-годишен мъж от града. Преди два дни той откраднал от 22-годишен младеж златен синджир с тегло 90 грама, 50 евро и 80 лева. След задържането си е признал за кражбата пред разследващите.

С 24-часова мярка за задържане са и двама хасковлии, на 36 и на 33 години. Вчера, около 19 часа, пред магазин на булевард „България“ те заплашили с нож 35-годишен свой познат и му поискали пари. Потърпевшият успял да влезе в магазина и да позвъни в полицията. Малко по-късно двамата са установени и задържани по стартиралото досъдебно производство.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

14 ное 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018