МВР

Пресцентър

 

Новини

Служители на Четвърто РУ установиха извършител на грабеж

Задържането му е осъществено с активното съдействие на гранични полицаи

Действия по разследването стартирали на 18 септември след сигнал, подаден от 26-годишен мъж. Пред полицаите той обяснил, че около 3.00 часа същия ден на кръстовището на улиците „Неофит Рилски“  и „Княз Борис I“ водач на таксиметров автомобил му издърпал от ръката портфейл с пари и лични документи. В резултата на предприетите оперативно-издирвателни действия криминалистите установили самоличността на извършителя - 43-годишен столичанин, с криминалистически регистрации. Мъжът опитал да се укрие като напусне страната, но бил засечен и задържан от служители на ГДГП на граничния пункт.

След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.


28 окт 2021

Уточнение

Започнала е процедура по отнемане на лиценза на частна охранителна фирма

 

Във връзка със засиления медиен интерес от ГДНП уточняват, че е започнала процедура по отнемане на лиценз за извършване на частна охранителна дейност на българско дружество.

Основанието за това е проверка, извършена от ГДНП, в хода на която са постъпили данни за съдружник в дружеството, който е привлечен като обвиняем за престъпление от общ характер. В 30-дневен срок от настъпване на това обстоятелство (чл. 47, т. 5, б. „б” от Закона за частната охранителна дейност) той е трябвало да прекрати участието си в търговското дружество, което не е изпълнено. Това е основание административният орган в лицето на ГДНП да изпълни задълженията си съгласно чл. 49, ал. 1, т. 2 от ЗЧОД и да пристъпи към отнемане на лиценза за частна охранителна дейност.

Спазвайки административнопроизводствените правила, компетентният административен орган е уведомил дружеството по надлежния ред. Представител на фирмата е получил лично съобщението за започналата процедура вчера, късно следобед в ГДНП, с което са изпълнени разпоредбите на чл. 26, ал. 1 от АПК.

 


28 окт 2021

Двама македонски граждани са задържани за извършени кражби на територията на Бургас

Разследването е проведено от криминалисти на ОДМВР-Бургас с активното съдействие на колегите им от СДВР

В резултат на предприети активни оперативни действия криминалисти на ОДМВР-Бургас, заедно с колегите им от СДВР, установиха и задържаха двама македонци - на 50 и 54 години, извършили, според събраните данни, кражби на парични суми. Разследването започнало след подадени сигнали, преди няколко дни. В хода му била установена и схемата, по която чужденците действали. Те  влизали като клиенти в заведения и се оглеждали за небрежно закачени или оставени върху облегалката на стол връхни дрехи, а при напускането на обекта, докато се обличали, успявали ловко да пребъркат дрехите на посетителите. По тази схема те успели да си „набавят“ сумата от 500 долара, 540 лв., 195 евро и 200 египетски паунда. Изяснено е, че двамата направили безуспешни опити да приложат схемата и в някои заведения в централната градска част. След неуспеха си, за да прикрият следите, побързали да  отпътуват за София, но в резултат на професионално проведените оперативни действия чуждите граждани били засечени от столичните криминалисти, докато се придвижвали с л.а. „Ауди“.
Задържани са за срок от едно денонощие в полицейския арест. Работата по  цялостното документиране на престъпната им дейност продължава под прякото наблюдение и ръководство на Районна прокуратура – Бургас.


27 окт 2021

Гл. комисар Станев: Ангажирали сме сериозен ресурс от служители на ГДНП и ОДМВР-Ловеч за ускорена проверка на строителството на АМ „Хемус“

 

Проверката основно се извършва от ГДНП, част от нея  - в участъка на лот 4 и 5 от автомагистрала „Хемус“ , е възложена и на служители от ОДМВР-Ловеч. Директорът на ГДНП поясни, че по данни на МРРБ средствата, отпуснати за лот 4, са 75 милиона лв., от които 72 млн. са преведени на пловдивска фирма, още 91 милиона лева, от които 74 милиона са преведени на фирма подизпълнител на следващия лот 5.

ОДМВР-Ловеч проверява в детайли договорите, включително  собствеността на терените, отчужденията, разрешението за строеж, наличието на наеми за техника и доставка на материали. Целта ни е да проследим в детайли цялостното движение и усвояване на отпуснатите, преведени и усвоени до момента средства. Снимките, заснети с дрон на терена, обхващащи лот 4 и 5, ще се приобщят към документацията на проверката, по този начин ще се действа и за останалите участъци.

Гл. комисар Станев увери, че  инспекцията ще продължи с ускорени темпове, именно затова е ангажиран сериозен ресурс от служители на ГДНП и областните дирекции.


27 окт 2021

Български гражданин е задържан в ареста на ОДМВР-Плевен за извършена от него телефонна измама на територията на Гърция

Успешната операция е реализирана с активното съдействие на ГДНП във взаимодействие с гръцките власти

 

Действията са организирани в резултат на активното взаимодействие между българските и гръцките власти по противодействие на телефонните измами. Със съдействието на служители от сектор „Измами“ при ГД „Национална полиция“, плевенски криминалисти са събрали достатъчно доказателства за ареста на 25-годишен български гражданин. В хода на работата е установено, че той е съпричастен към извършена на 25 октомври в град Аталанти телефонна измама. След поредица от телефонни разговори, потърпевшата, 66-годишна гръцка гражданка, му предала сумата от 25 хиляди евро.

Акцията по задържането на мъжа е проведена вчера в село Ясен. Той предал част от парите доброволно и те са приобщени към материалите по случая. Първоначално 25-годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа по ЗМВР за извършена телефонна измама. Работата по документирането на престъпната дейност продължава. Сезирана е Районната прокуратура – Плевен.


27 окт 2021

Модерно оборудвана оранжерия за марихуана разкриха служители на столичното Първо РУ

 

На 25 октомври, при операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, криминалисти от Първо РУ задържали 41- годишен столичанин. В хода на процесуално- следствените действия те предприели претърсване на обитаваното от него жилище в ж.к. „Слатина“, където разкрили оборудвана оранжерия за отглеждане на марихуана. От апартамента са открити почти 100 саксии с насаждения, достигнали различен стадии на растеж, както и голямо количество суха тревиста маса. Иззето е  високотехнологично оборудване  и консумативи за отглеждане на растенията -  вентилатори, въздуховоди, лампи и торове.

По случая е образувано досъдебно производство, назначени са експертизи. Предстои доклад на събраните материали в прокуратурата.


26 окт 2021