МВР

Пресцентър

 

1803 ареста по време на Европейските дни за противодействие на финансовите мулета

​Българските правоохранителни органи идентифицираха 96 финансови мулета, четирима набирачи и 222 жертви на престъпната дейност

 

Международната операция за противодействие на финансовите мулета (European Money Mule Action, EMMA7) е координирана от Европол в сътрудничество с 26 държави, Евроджъст, Интерпол, Европейската банкова федерация (EBF) и FinTech FinCrime Exchange. Съвместните действия доведоха до 1803 ареста и идентифицирането на над 18 000 финансови мулета. Установено е също така, че финансови мулета са били използвани за пране на пари, добити чрез широк спектър от онлайн измами, сред които измами при електронна търговия и фишинг.

В хода на оперативните действия, проведени в периода 15 септември – 30 ноември, са идентифицирани 18 351 финансови мулета и 324 набирачи. Арестувани са 1803 души и са започнати 2503 разследвания. Докладваните измамни транзакции са 7000 и са предотвратени загуби в размер на 67,5 милиона евро.

На територията на България в действията по ЕММА участват ГД „Борба с организираната престъпност“ – МВР, прокуратурата, а като партньор е привлечена Асоциацията на банките в България. В хода на действията у нас правоохранителните органи са идентифицирали 96 финансови мулета, четирима набирачи и 222 жертви на престъпната дейност. Установени са 177 неправомерни транзакции на обща стойност 5 507 559 евро, като са предотвратени щети в размер на 5 817 504 евро (блокирани неоторизирани преводи).

За тези около два месеца и половина правоприлагащи органи, финансови институции и частния сектор обединиха усилия срещу прането на пари в Европа, Азия, Северна Америка, Колумбия и Австралия. Освен фокуса върху „изпирането“ на печалби чрез мрежи от финансови мулета, разследващите насочиха вниманието си и върху добиване на информация за източниците на тези незаконни печалби, хвърляйки повече светлина върху размера и естеството на престъпните икономики, които финансовите мулета обслужват.

 

 

Проектът European Money Mule Action (EMMA) е създаден през 2016 г. по инициатива на Европол, Евроджъст и Европейската банкова федерация. Изграден е около идеята, че споделянето на публично-частна информация е от ключово значение за борбата със сложните съвременни престъпления.

Участващи държави: Австралия, Белгия, България, Германия, Гърция, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Колумбия, Молдова, Нидерландия, Обединеното кралство, Полша, Португалия, Румъния, САЩ, Сингапур, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Хонконг-Китай, Чехия, Швейцария, Швеция.

 

03 дек 2021

Съвместният контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция отбеляза 5 години от създаването си

​Опитът ни през годините показва, че колкото по-активно се използват възможностите на центъра от всички ангажирани институции, толкова по-добри са резултатите от тяхното професионално взаимодействие – заяви на церемонията главният секретар на МВР

 

На ГКПП "Капитан Андреево" бе официално отбелязана петата годишнина от откриването на Съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция. Центърът бе открит през 2016 г. и през последните пет години се доказа като един от най-важните инструменти на тристранното сътрудничество по охраната на границите, противодействието на нелегалната миграция, борбата срещу трафика на хора, контрабандата и митническите нарушения.

В изказването си по време на официалното събитие главен комисар Петър Тодоров, главен секретар на МВР, заяви, че центърът е уникален по вида си и представлява доказала се форма на работещо партньорство между три съседни страни: две държави членки и държава кандидат за членство в ЕС в лицето на Република Турция. "Опитът ни през годините показва, че колкото по-активно се използват възможностите на съвместния център от всички ангажирани институции, толкова по-добри са резултатите от тяхното професионално взаимодействие. Това води след себе си и до още по-интензивен обмен на информация и своевременни действия във всеки отделен случай."

Ръководителят на гръцката делегация, генерал майор Димитриос Малиос, заяви, че отбелязването на петата годишнина на съвместния контактен център демонстрира общата воля и готовност на трите държави да си взаимодействат още по-ефективно в отговор на общите предизвикателства за сигурността. Ръководителят на турската делегация Мехмет Акташ, генерален директор на Националната полиция на Турция, сподели, че съвместният контактен център е един от най-добрите примери за засилено регионално сътрудничество и модел на взаимодействие в отговор на предизвикателствата на нелегалната миграция, трансграничната организирана престъпност в различните й форми и проявления.

В края на официалното събитие главният секретар на МВР изрази още веднъж увереност, че съвместният контактен център ще продължи да се развива и доказва и в бъдеще като символ на взаимно доверие и ефективно партньорство между България, Гърция и Турция. Ръководителите на трите делегации заявиха единодушно ангажимент, че дейността на центъра може да се промотира като добра практика, която и други държави да последват и прилагат в техните региони.

  

 


03 дек 2021

Пътна полиция с препоръки към студентите, които ще поемат към местата за празнуване с кола

 

В навечерието на студентския празник – 8 декември, от Пътна полиция отправят апел за отговорно и безопасно шофиране към младите хора, които ще поемат на път с колите си през следващите дни. Нека празнуващите не забравят, че на пътя не са сами и носят отговорност както за своя, така и за живота на останалите участници в движението.

Важно е предварителното информиране за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища. Проверката на състоянието на превозното средство, с което ще пътуват, е задължителна - то трябва да е заредено с достатъчно гориво и течности за отделните му системи. През зимния сезон колите трябва да са с гуми, подходящи за условията или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Ако парното не работи и до отпътуването повредата не може да бъде отстранена, се препоръчва намирането на друг превоз.

В автомобила трябва да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка и резервна гума. По време на път могат да се случат множество непредвидени ситуации, ето защо е добре в колата да има буксирно въже, зарядни устройства за акумулатор и зареден мобилен телефон.

Нека шофира най-опитният както на отиване, така и на връщане. Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от експерти как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“. Задължително за празнуващите, на които предстои да шофират, е да си осигурят време за възстановяване както от веселбата, така и от алкохола.

При попадне в рискова ситуация, първо сигнализирайте на 112, а след това на близките, на приятели.

 

Препоръки на Пътна полиция при пътуване с личен транспорт

 

НАЙ-ВАЖНОТО:

- Шофирайте само на трезво! Не шофирайте пили или дрогирани!

- Ако чувствате умора или сънливост, не тръгвайте на път!

- Ако по време на път се чувствате зле, отбийте и си починете!

- Бъдете концентрирани, не отклонявайте вниманието си при шофиране!

- Не участвайте в нерегламентирани състезания (гонки)!

 

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ВЗЕМЕТЕ:

- личната карта, свидетелството за управление на МПС;

- документите на автомобила;

- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;

- документа за платена пътна такса;

- документа за преминат годишен технически преглед;

- финансови средства.

 

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРЕТЕ:

- изправността на спирачките, чистачките парното и светлините;

- за наличието на резервна гума и инструменти за смяна – нека са на достъпно място; 

- на достъпно място ли са аптечката (напълно оборудвана и с медикаменти в срок на годност) и светлоотразителната жилетка,

- имате ли обезопасителен триъгълник и пожарогасител (с преминат годишен преглед).

 

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДЕТЕ:

- достатъчно гориво;

- храна и вода за из път;

- препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;

- сложите и одеяло.

 

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛЕТЕ:

- по кой маршрут да минете;

- ако не шофирате, правоспособен водач ли ще кара колата;

- че това не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;

- за сигурността на всички в автомобила – важно е да сте с поставени предпазни колани;

- за онзи, който ще шофира на връщане – нека да спре да пие алкохол навреме и да се възстанови преди потеглянето на път.

 

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМЕТЕ:

- за спасителните служби в района и за начините за връзка с тях;

- има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;

- има ли бензиностанция наблизо.

 

 

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

- Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх - 5 см/1 м) – 1;

- Марлен бинт - 5 см /5 м – 2;

- Марлен бинт - 8 см /5 м – 2;

- Марлен бинт - 10 см /5 м – 2;

- Пакет медицински памук - 25 г – 1;

- Стерилни превръзки за повърхностни рани - 10 см/10 см – 4;

- Стерилни превръзки за повърхностни рани - 40 см/60 см – 1;

- Пластир за рани - 3 см/6 см х 4 бр. - 2 опаковки;

- Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка - 2,5 см/2,5 м – 1;

- Триъгълна кърпа - 96 см/96 см/136 см – 2;

- Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер - 2 чифта;

- Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл;

- Безопасни игли – 6;

- Ножици с тъпи върхове – 1;

- Уред за обдишване – 1.

     

При нужда от помощ се обадете на телефон 112.

 

Пътна полиция пожелава на всички весел празник, приятно и безопасно пътуване!

 

 


03 дек 2021

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 3 декември 2021

Велико Търново. 43-годишен мъж е задържан в полицейския арест, след като в нетрезво състояние е стрелял с карабината си в междублоково пространство в Лясковец. Сигнал за случая е получен вчера сутринта. На адреса незабавно е изпратен полицейски екип, който е установил мъжа, произвел изстрел със законно притежаваната си карабина, както и изстреляната гилза. При тестване за употреба на алкохол с техническо средство, апаратът е отчел високи промили. Взета му е кръвна проба за химичен анализ. Задържан е за срок до 24 часа по ЗМВР. Законно притежаваните му две оръжия и боеприпасите за тях са иззети. По случая е започнато досъдебно производство.

 

Извършител на две домови кражби разкриха служители на РУ в града. Деянията са извършени на 30 август тази година от жилища в с. Шереметя - от едното били откраднати мъжка чанта със  сумата от 350 лв., а от другото -  300 лв. В хода на проведените по образуваното досъдебно производство действия по разследването криминалистите влезли в дирите на извършителя на двете деяния - 38-годишен мъж от с. Стоян Михайловски, известен на полицията и многократно осъждан. След доклад на материалите в прокуратурата, той е привлечен като обвиняем. Към момента е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ по друго досъдебно производство и пребивава в затвора в Ловеч.

 

Пазарджик. Мъж, направил неуспешен опит за грабеж, е задържан от служители на РУ-Пазарджик. Според данните да момента снощи  около 23.00 часа той влязъл в денонощен магазин в областния град, извадил кухненски нож и заплашил продавачката и поискал  да му даде наличната в касата сума.  В този момент наблизо преминал гражданин, който видял случващото се в търговския обект и бързо уведомил автопатрул на РУ-Пазарджик. Полицаите реагирали светкавично и на място задържали мъжа - 50-годишен от  Пазарджик. Срещу него е  образувано бързо производство.

 

Мъж е задържан в ареста заради извършена от него груба хулиганска проява и демонстративно неподчинение на полицейски служители.  Вчера следобед в РУ-Септември е получен сигнал от служител на пропуска в общинската администрация в Белово. Той обяснил, че млад мъж се е сбил с група лица в центъра на града, след което опитал да влезе в сградата на общината. Афектираният мъж се качил в „БМВ“-то си и започнал да прави рискови маневри и дрифтове по улиците в центъра на Белово. Незабавно на мястото пристигнал автопатрул от местния полицейски участък. Униформените подали сигнал на рисковия шофьор да спре, но той вместо това той ускорил автомобила и продължил с демонстративното въртене на гуми по улиците на градчето. Малко по-късно мъжът бил засечен пред дома му, като по време на задържането е оказал  съпротива на двамата полицаи. Той е приведен в ареста на РУ-Септември, а спрямо него е образувано досъдебно производство за хулиганство.        

 

Вчера неизвестен проникнал в параклис „Свети Анастасий“ в пазарджишкото село Мало Конаре. Установено е, че е извършена кражба на икони и църковна литература. С работата по случая се заели служители от сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик. В рамките на извършените действия „по горещи следи“ органите на реда влезли в дирите на 56-годишен местен жител от селото. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Видин Вчера на тел. 112 постъпил сигнал за противозаконно отнет лек автомобил „Фолксваген Голф“ с видинска регистрация, паркиран пред частен имот в кв. „Нов път“. Два часа по-късно колата била открита изоставена на друга улица в квартала. Оперативна група е извършила оглед на място. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия служителите на реда установили автора на посегателството – 19-годишен от Ново село. Младежът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

Пловдив. Двама младежи са задържани непосредствено след противозаконно отнемане на чужд автомобил. Бързите оперативни и издирвателни действия на служителите от РУ – Стамболийски стартирали вчера сутринта по сигнал за установена липса на “Фолксваген“, който бил паркиран предната вечер пред адрес в с. Цалапица. В хода на работата по „горещи следи“ още същия ден колата била открита катастрофирала в землището на селото, а малко по-късно били установени и извършителите – 22-годишен, осъждан, и 17-годишно момче. С полицейска заповед двамата са задържани за едно денонощие. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдение на районната прокуратура. 

Задържан е водачът на цистерната с гориво, която вчера катастрофира в района на 133-ти км на автомагистрала „Тракия“. Припомняме, че сигналът бе получен в ОДМВР – Пловдив около 15.40 ч. - тежкотоварното превозно средство премина през разделителната мантинела и навлезе в насрещното движение в посока Бургас, като предизвика затруднение на трафика за няколко часа. При произшествието няма пострадали хора.  На място 60-годишният шофьор е тестван за употреба на алкохол, резултатът е отрицателен. Драг чекът обаче реагирал положително на амфетамин. На мъжа е взета кръвна проба за химически анализ. По случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани в прокуратурата. 

 

София област. Противозаконно отнет автомобил е открит след незабавни действия на полицейски служители. Минути след 7 часа на 2 декември жител на Божурище сигнализирал в полицията, че автомобилът му е бил откраднат. Собственикът заявил, че е оставил колата пред дома си с работещ двигател и с ключ в контакта, докато вземе децата си, за да ги закара на училище и детска градина. Излизайки повторно от къщата установил, че колата я няма. В резултат на незабавните оперативно-издирвателни действия, предприети от криминалисти от районните управление в Сливница и Костинброд и колегите им от ОДМВР-София, автомобилът „Шкода Октавия“ е намерен паркиран на улица в Костинброд. На местопроизшествието е извършен оглед, по случая е образувано досъдебно производство в рамките на което ще се установява и извършителя на престъплението

 

Близо 3000 къса безакцизни цигари са иззети от магазин в Ботевград. Вчера на територията на града бе проведена специализирана полицейска операция срещу нелегалната търговия с акцизни стоки. В хода на извършените проверки, в магазин за бельо, служители на икономическа полиция при областната дирекция установили и иззели общо 2980 къса цигари без български бандерол. По случая е регистрирана преписка за извършено административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

Кърджали. Двама са задържани с около 45 грама наркотици при специализирана операция на полицейските управления в Кърджали и Кирково вчера. Около 20 часа в областния град бил проверен 19-годишен, у когото била намерена суха листна маса, реагирала на марихуана при тестване. След претърсване в жилище, обитавано от мъжа, полицейски служители открили още около 20 грама от същия наркотик. Притежателят на дрогата е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. За същото престъпление в РУ-Кирково е задържан 25-годишен. Той се придвижвал с „БМВ“ и при проверка в колата полицейски служители открили около 9 грама суха листна маса, която при направен тест реагирала на марихуана. При последвало претърсване в жилище, обитавано от мъжа, от същата дрога били намерени още 14 грама. Наркотиците са иззети, образувани са досъдебни производства за незаконно притежаване на високорискови наркотични вещества.

 

Бургас. Служители от РУ-Камено установили извършител на измама. Работата по случая започнала в края на октомври месец, когато 51 - годишна жена заявила в  полицията, че  е изпратила сумата от 200 лева като капаро за пелети за огрев. Поръчката била направена по интернет обява. Пред униформените  тя разказала, че след като изпратила парите обявата била изтрита, телефонът за връзка изключен, а пратката така и не пристигнала. След  извършените оперативно-издирвателни дейности униформените установили извършителя на измамата – 17-годишен младеж от Ветово, обл. Русе, с криминалистически регистрации. Пред  криминалистите той е направил пълни самопризнания по случая,  с протокол за доброволно предаване е възстановил цялата сума - предмет на измамата. Работата по цялостно документиране на престъпната дейност на 17-годишния младеж продължава. Уведомена е прокуратурата.

 

Сливен. Криминалисти  задържаха 19-годишен младеж, съпричастен към извършена телефонна измама. На 1 декември 66-годишен мъж от Сливен е бил въведен в заблуждение след телефонно обаждане по схемата „оказване съдействие на полицията“. Въвлечен в измамната схема, мъжът  предал сумата от 2000 лева, като я оставил до контейнер за смет. Задържаният е без криминални прояви от село Кипилово. При задържането той е предал голяма част от сумата, която е приобщена към досъдебното производство. Работата по случая продължава.

  

Монтана. Вчера в с. Мокреш, общ. Вълчедръм, младши полицейски инспектор извършил проверка във връзка с изясняване съпричастността към престъпление против собствеността. В хода й 44-годишен жител на столицата, с настоящ адрес в селото, отправил обидни думи към униформения заплашил го и с брадва. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група на РУ Лом. Извършен е оглед и последващи процесуално-следствени действия, при които са иззети веществени доказателства. По случая са разпитани свидетели и образувано досъдебно производство по чл. 325 ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК. 44-годишният нарушител е задържан. Работа по случая продължава Участък Вълчедръм.

 

Кюстендил. Вчера в РУ - Дупница с полицейска заповед за нарушаване на съдебна заповед за защита от домашно насилие е задържан  33-годишен мъж. Той е нанесъл щети и в арестното помещение, като е изкъртил плочки от стената. С постановление на  прокурор  мярката му за задържане е удължена на 72 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Плевен. Вчера 11.20 часа в областния град, в района на бившия бирен завод, екип на Първо РУ е задържал в момент на кражба на кабели двама мъже. Установена е самоличността им – 25-годишен и 29-годишен, плевенчани. Според данните да момента, използвайки тесла, те счупили прозорец на халето, проникнали в него и нарязали различни по вид и сечение медни проводници. Нанесените материални щети са в процес на установяване. Уведомен е прокурор. Образувано е бързо производство. Работата по случая продължава.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


03 дек 2021

Информационен бюлетин - 2 декември 2021

София. 61- годишна столичанка е задържана от служители на Пето РУ за измама. На 30 ноември синът на възрастна жена потърсил помощ в полицията - преди два дни майка му отворила на непозната, която се представила за доставчик и под предлог предлагане на цветя принудила възрастната жена да й даде сума пари. В резултат на предприетите оперативно - издирвателни действия на следващия ден   извършителката на деянието попаднала в полицейския капан. Предстои доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в прокуратурата.

 

Полицаи от Шесто РУ задържаха 29 - годишен след опит за грабеж. Работа по случая започнала на 21 ноември, когато 33- годишна жена подала сигнал в полицията - около 21.40 часа, на ул. „Деспот Слав“ непознат я повалил на земята, нанесъл й побой и се опитал да й отнеме дамската чанта. В хода на оперативно – издирвателните действия криминалистите установили и задържали извършителя на престъплението – 29 - годишен от пловдивското село Богданица. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

22- годишен попадна в полицейския арест за разпространение на наркотици. Той е задържан на 29 ноември в хода на спецоперация за противодействие на престъпления, свързани с наркотици, заедно с негов клиент, непосредствено след покупко - продажба на наркотични вещества. При последвали процесуално- следствени действия в жилището на дилъра  са иззети три пликчета, съдържащи бяло вещество на бучки и прах. Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетото вещество е 34.28 грама амфетамин. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура 22- годишният продавач е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Плевен. Криминалисти работят по установяването на извършители на тежко криминално престъпление. Разследването е започнало вчера, когато е открито безжизненото тяло на непълнолетно момче в района на Кнежа. Извършен е оглед на място. Има задържани, чиято съпричастност към извършеното деяние се установява.. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под надзора на прокуратурата.

 

Стара Загора. Вчера сутринта в РУ - Казанлък бил получен сигнал от ФСМП - Казанлък за приет мъж с прободна рана в областта на корема. Пред разследващите той разказал, че е ранен при възникнал скандал в апартамент в града. Нападателят -  42-годишен мъж, е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство по чл.129, ал.2 от НК. Работата продължава под ръководството на прокуратурата.

 

Пазарджик. Продължават активните действия по противодействие на престъпления, свързани с  разпространението и притежаването на наркотици. Снощи на кръстовище в града криминалисти спрели за проверка лек автомобил “Тойота“, управляван от 30-годишен мъж. При последвалия обиск у него било открито малко полиетиленово пликче с бял прах. При направения полеви наркотест съдържанието реагирало положително на амфетамин. Дрогата е иззета, а мъжът задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Срещу него е образувано бързо производство. 22-годишен жител на пазарджишкото село Добровница бил засечен с лека кола от автопатрул при РУ-Пазарджик. Полицейските служители установили, че той носи в себе си плик с неголямо количество марихуана. Освен това той бил зад волана и под въздействието на същия по вид наркотик. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 часа, а по случая е образувано бързо производство.  

 

Хасково. Незаконно оръжие и боеприпаси иззеха полицаи от мъж в с. Рабово. Вчера по обяд, служители от участъка в Стамболово предприели проверка на имот, стопанисван от 61-годишен мъж. Под куп с дърва, укрити в бетонни тръби, униформените намерили торба с ловна пушка едноцевка, 12 кал., с неустановена марка и номер. В полиетиленов плик били открити и 12 ловни патрона за същото оръжие. Собственикът  не е представил разрешително за тях. Предал ги е на служителите с протокол по образуваното досъдебно производство.

 

Сливен. 22 – годишен е задържан за притежание на наркотици. Тази сутрин, на улица в града бил проверен 22-годишен местен жител. В него било намерено пликче, съдържащо кристалообразно вещество, което при теста е реагирало на метамфетамин Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Криминалисти на РУ-Твърдица разкриха автора на грабеж, извършен в началото на месец ноември в село Сборище.  Извършителят – 18- годишен, с криминалистически регистрации е задържан в полицията. В хода на разследването е установено, че след като е използвал сила и заплаха, той е отнел мобилен телефон от 25-годишем мъж. Работата по образуваното досъдебното производство продължава.  

 

Кюстендил. Вчера рилски полицаи са задържали 37-годишен местен жител за извършена кражба на пари от къща в града. По данни на заявителя кражбата била извършена предната вечер. В резултат на предприети специализирани действия полицаите установили извършителя и по-голямата част от парите са иззети от него. Той е с криминалистически регистрации в полицията с множество противозаконни деяния, осъждан е. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

 

Досъдебно производство е образувано за държане на наркотично вещество. У 27-годишен мъж, изтърпяващ наказание в затворническото общежитие в с. Самораново, бил открит хероин - 1.86 грама. Видът с наркотика е установен с полеви наркотест. За случая е уведомена прокуратурата.

 

Пловдив. Близо 1000 къса цигари и 3 кг тютюн са иззели вчера полицаи от Трето РУ при специализирана операция за пресичане на нерегламентираната търговия със стоки без български бандерол на територията на пловдивския район „Северен“. Срещу 67-годишна жена и двама мъже - на 53 и 73 години, са започнати предварителни проверки по чл 234 от НК.  Същия ден колегите им от Първомай установили, че 66-годишна жителка съхранява в дома си безакцизни 160 къса саморъчно свити папироси. Допълнително от адреса е иззета и машинка за пълненето им.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


02 дек 2021

Информационен бюлетин – 1 декември 2021

София. В резултат на проведени бързи оперативно-издирвателни действия столични полицаи разкриха и задържаха двама извършители на грабеж. Сигнал за престъплението бил подаден в полицията на 28 ноември от майката на пострадалия. Тя разказала, че около 22.30 часа предишния ден в автобус на спирката на Община „Младост“, на сина й е бил нанесен побой от група момчета, които със сила  му отнели диоптрични очила и бейзболна шапка. След проведени издирвателни действия на служители от Седмо РУ са установени и задържани двама младежи, на 16 и 18 години, известни на полицията. Събраните материали са докладвани в Софийска районна прокуратура и на двамата са повдигнати обвинения:  на 16-годишния по чл. 198 от НК и му е наложена мярка „надзор на ИДПС“, а на 18-годишния – по чл. 131 от НК с наложена мярка за неотклонение  „задържане под стража“ за срок до 72 часа. 

 

Служители на  Пето РУ задържаха криминално проявен мъж за кражба от автомобил. На 24 ноември в полицията постъпил сигнал за разбит автомобил, паркиран на ул. „Васил Кирков“, и извършена кражба на авторадио. След незабавни действия на служителите от Пето РУ  е задържан 43-годишен мъж с криминални прояви и осъждан. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура извършителят е привлечен като обвиняем по чл. 195 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение  „подписка“.

 

Видин. Криминалисти от РУ-Белоградчик разкриха и задържаха извършителите на кражби от товарни автомобили. В нощта на 29 срещу 30 ноември от резервоара на влекач „Мерцедес Бенц“ с румънска регистрация, паркиран на ул. „Първа“ в Медовница, неизвестни източили 400 литра дизелово гориво. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия авторите на деянието – 20-годишен от селото и 26-годишен криминално проявен от Гара Орешец, били установени и задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Около 150 литра от откраднатото гориво е намерено и иззето по надлежния ред. По случая е образувано досъдебно производство.

Вчера в ареста на РУ-Белоградчик е задържан и 22-годишен криминално проявен жител на с. Гара Орешец. Изяснено е, че е извършил кражба на 150 консерви компот от полуремаркето на полски товарен автомобил. Превозното средство било паркирано в отбивка на главен път Е-79 (в близост до Димово), а посегателството осъществено в нощта на 15 срещу 16 октомври. В дома на мъжа разследващите открили и иззели част от откраднатите консерви. Работата по образуваното досъдебно производство продължава. 

 

Кърджали. Криминалисти от РУ-Кърджали разкриха за часове кражба на четири акумулатора и около 370 литра гориво от два товарни автомобила, паркирани в областния град. Сигналите били подадени вчера, след което незабавно стартирали действия по разкриване на престъпленията и установяване на извършителите. В хода на операцията, за срок до 24 часа, са задържани трима мъже – на 18, 19 и 20 години. Извършен е оглед на местопроизшествието, а част от откраднатите вещи са открити и иззети. Образувани са досъдебни производства, работата по пълното документиране на които продължават служители на сектор „Криминална полиция“ и разследващ полицай.

 

Хасково. 31-годишен е задържан за кражба от златарско ателие в областния град. Вчера към 8.17 часа на спешния телефон било получено съобщение от частна охранителна фирма за проникване в охраняван от тях златарски магазин. Изпратените на място полицейски екипи установили, че е счупена стъклена витрина на ателие на улица „В. Търново“, откъдето по данни на 54-годишния собственик са откраднати 400 грама златни накити. В резултат на предприетото незабавно разследване по горещи следи полицаите установили и задържали заподозрения в извършеното престъпление младеж от с. Криво поле. Пред служителите познайникът на полицията признал за стореното и предал с протокол инкриминираните вещи. Задържан е за срок до 24 часа по образуваното досъдебно производство.

 

Сливен: Притежание на наркотици е установено от служители на сектор „Специални тактически действия“ към ОДМВР-Сливен. Вчера, при проверка в игрална зала в сливенския квартал „Надежда“, униформените открили у 38-годишен посетител стъклена лула и плик, съдържащ кристалообразно вещество. При извършения полеви тест веществото реагирала на метамфетамин. Мъжът е отведен в РУ-Сливен и задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство. 

 

Криминалисти на ОДМВР - Сливен работят по установяването на извършители на измама, отмъкнали от 66- годишен мъж голяма сума пари. Според данните до момента, вчера той получил обаждане на стационарния телефон от непознат, който се представил за полицейски служител. Последвала добре познатата схема оказване  съдействие на органите на реда при задържането на телефонни измамници чрез предоставянето на наличните пари и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати”. След като бил въведен в заблуждение мъжът предал парична сума в размер около 2000 лева. По случая е образувано досъдебно производство.  От областната дирекция на МВР в Сливен отново апелират за бдителност. Да се проверява информацията преди да се дават пари и ценности, а при получаване на подобно обаждане телефонната връзка да бъде незабавно прекъсната. Възможно е схемата да бъде променена, но искането на пари и ценности остава.

 

Стара Загора. Вчeра към 17.10 часа в РУ-Казанлък е получено съобщение, че в близост до пътя за връх “Бузлуджа“ e намерен мъж в безпомощно състояние, с нанесена прободна рана по тялото. Пострадалият е настанен за лечение в МБАЛ-Казанлък, с опасност за живота. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.115, вр. с чл.18, ал.1 от НК. Работата по случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура- Стара Загора.

 

Пловдив. Мъж е заподозрян за проявена жестокост към гръбначни животни. В края на миналата седмица на тел. 112 постъпило съобщение, че в землището на село Брестовица са открити простреляни четири кучета с неустановена порода, три от които – смъртоносно. На местопроизшествието е извършен оглед от служители на РУ-Стамболийски и по случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325б, ал. 1 от НК. В хода на проведените оперативни и издирвателни действия разследващите установили, че извършител е 55-годишен мъж. С протокол за доброволно предаване от него е иззета законно притежавана ловна пушка, с която е стрелял по животните.

 

Пазарджик. Продължават активните действия за противодействие на притежаването и разпространението на наркотици в областта. Вчера в хода на полицейска акция служители от сектор «Противодействие на криминалната престъпност» при ОДМВР-Пазарджик извършили претърсване на апартамент в областния град, обитавано от 24-годишна. Вътре криминалистите открили полиетиленов плик с бяло прахообразно вещество и още един със суха листна маса. След направени полеви наркотестове се оказало, че става дума за амфетамин и марихуана. Намерена е и електронна везна. Дрогата е иззета, а притежателката й – задържана в ареста за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, води се досъдебно производство под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик.

 

Варна. Двама варненци, известни на полицията, са задържани за срок до 24 часа. Преди дни 35 - годишна жена и мъж на 38 години били проверени от служителите на реда от Първо РУ. От тях полицаите иззели бяло кристално и кафяво прахообразно вещество. Според експертната справка, наркотичните вещества са метамфетамин и хероин. По случаите са образувани досъдебни производства, материалите са предадени на прокуратурата.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 


01 дек 2021

Информационен бюлетин – 30 ноември 2021

София. 38 - годишен е задържан в Четвърто РУ след агресивно поведение на пътя. На 28 ноември, малко преди обяд 32- годишен столичанин подал сигнал в полицията - минути по - рано на бул. „Симеоновско шосе“, докато управлявал лек автомобил „Тойота“, бил засечен от водач на „Хонда“ и след размяна на реплики шофьорът на хондата му нанесъл удар в лицето и счупил предното стъкло на автомобила. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия бил задържан 38- годишен, съпричастен към деянието. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 325 и 131 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 500 лева.

 

Служители на Пето РУ задържаха 54 – годишна за кражба. Сигналът за откраднато портмоне бил подаден на 20 ноември.  Пред разследващите 34- годишна жена обяснила, че около обяд в супермаркет на бул. „Ботевградско шосе“ установила, че липсва портмонето й, съдържащо пари и банкови карти. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия била установена и задържана извършителката на деянието – 54 - годишна, осъждана за подобни прояви. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура задържаната е привлечена като обвиняема за престъпление по чл. 194 от НК. Наложена й е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. След сключено споразумение е осъдена на лишаване от свобода за срок от 4 месеца.

 

23- годишен попадна в ареста на Трето РУ за притежание и разпространение на наркотици. Иззети са над 500 грама наркотични вещества. Мъжът е задържан на  22 ноември около 9.30 часа в ж.к. „Западен парк“ от служители на Трето РУ. В хода на предприетите процесуално- следствени действия в жилище, ползвано от него под наем, полицаите намерили и иззели 6 стъклени буркана и 2 плика с тревиста маса, 7 таблетки в различни  цветове, 4 пликчета с кафяво вещество, 3 буркана с гъби, 3 бучки с неправилна форма, плик с кристално вещество, плик с жълто на цвят прахообразно вещество, метална преса и 2 електронни везни. Резултатът от изготвената експертна справка показал, че иззетите вещества са 500 грама канабис,12.22 грама хашиш,1.68 грама амфетамин и 7.47 грама  MDMA. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Бургас. Вчера сутринта в РУ - Несебър бил получен сигнал за инцидент на улица „Еделвайс“ в града. Пострадал е 28 – годишен, който е настанен с черепно-мозъчна травма, с опасност за живота в УМБАЛ – Бургас. В резултат на проведените незабавни полицейски действия бил установен и задържан извършителят на побоя – 31-годишен мъж, с криминалистически регистрации в полицията. Извършен е оглед на местопроизшествието,  разпитани са свидетели. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

 

Пловдив. Мъж  е задържан при опит за кражба от частен адрес в областния град. Около 22 ч. снощи, пловдивчанка потърсила помощ от полицията, след като при прибиране в дома си забелязала вътре непознат, който бил влязъл през разбит прозорец. В резултат на бързата и адекватна реакция на пристигналите два дежурни патрула на Второ РУ, 37-годишният криминално проявен и осъждан извършител бил заловен докато се канел да открадне различни вещи от жилището. С полицейска заповед мъжът е задържан за едно денонощие,  образувано е бързо производство.

 

Габрово. За броени минути севлиевски полицаи задържаха 22-годишен младеж, противозаконно отнел лек автомобил. Вчера в 9.05 часа жителка на Севлиево подала сигнал в управлението, след като установила липсата на автомобила си „Ауди А6“, паркиран пред дома ѝ. В резултат на предприетите оперативно- издирвателни действия, само след 15 минути колата била открита. 22 – годишният е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство по чл.346, ал.1 от Наказателния кодекс.

 

Шумен. Криминалисти задържаха двама мъже за притежание на наркотични вещества. След получена информация и незабавни оперативни действия около 12.30 часа вчера на улица на входа на Шумен за проверка бил спрян лек автомобил „БМВ“, управляван от 47-годишен мъж от село Изгрев. В колата пътувал и 20-годишен от същото село. След извършена проверка в  автомобила бил намерен плик със 120 г метамфетамин и друг с около 80 г тревиста маса – марихуана. При последвали процесуално – следствени действия в дома на 47-годишния са намерени два пистолета, единият със заличени номера и надписи, а другият марка „Кузей“.  Иззети са два пълнителя с общо 33 боеприпаси. В обитавана от него квартира в Шумен криминалисти иззели още две огнестрелни оръжия- пистолет със заличени номера, другият -  марка „Кузей“, двата с пълни пълнители с боеприпаси. Двамата са задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. Те с криминалистически регистрации в полицията.  Работата по образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 354 А, ал. 1 от НК продължава под надзора на прокуратурата.

 

Благоевград. В хода на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества, проведена вчера съвместно от служители на ТЗБОП Благоевград и РУ-Петрич, е задържан 30-годишен мъж. Той бил проверен на изхода на с. Кавракирово, като в чантата му били открити 315 грама суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис. При последвалите процесуално – следствени действия в дома му е намерена и втора чанта с 220 грама от същия наркотик. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354А, ал 3  от НК.

 

Вчера, след получен сигнал за държане на високорисково наркотично вещество, са извършени незабавни действия в жилище на ул. „Зора“ в Благоевград, обитавано от 33-годишен местен жител. Открити са 26.6 грама канабис. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354А, ал. 3 от НК, уведомена е прокуратурата.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

30 ное 2021

МВР в медиите

Кампании

За първия учебен ден децата на загинали и пострадали служители получиха по 700 лева от МВР

 

Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Подпомаганите от благотворителната инициатива 88 деца получиха по 700 лева за 15 септември. Финансовата подкрепа за първия учебен ден е утвърдена вече от години традиция, възможна благодарение на всички дарители, които засвидетелстват своята ангажираност с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, даряващи ежемесечно средства от заплатите си.

Благодарим на спомоществователите, които са опора в ежедневието на децата, претърпели тежката загуба на родител.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.


13 сеп 2021

България е основен двигател в най-новата европейска кампания за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация #BlindBetting

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора с финансовата подкрепа на EMPACT стартират кампания за превенция на трафика на хора с фокус върху сексуалната експлоатация. #BlindBettingе реализирана от изцяло български екип и се провежда под надслов „Не залагай съдбата си на карта“.Целта е да насочи вниманието на обществото и рисковите групи към методите за въвличане в престъпните мрежи по трафик, както и към разпознаването и подпомагането на жертвите на сексуална експлоатация.
#BlindBetting включва два видеоклипа, брошура и плакат, създадени от българска рекламна агенция и под режисурата на едно от най-големите имена в рекламната и филмовата индустрия в България и извън нея – Валери Милев. Символиката в превенционните материали представя най-популярния начин за склоняване на млади момичета и въвличането им в експлоатационните мрежи на трафикантите – метода „loverboy“. Жертвите, водени от мечтите си за по-добър живот, залагат на сляпо, а дори понякога и съзнателно избират да предоставят сексуални услуги, без да очакват, че друг ще печели от продажбата на телата им. Изборът им води до насилие, зависимост, срам и страх. Пътят назад е труден, но жертвата трябва да знае, че има хора, които ще са там, за да ѝ помогнат да се възстанови и отново да поеме контрол над живота си.
Кампанията ще се разпространи на територията на 26 европейски държави: Австрия, Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Швейцария и Обединеното Кралство. Всички рекламни материали са адаптирани на официалните им езици са им предоставени за ползване.
На територията на България #BlindBetting ще протече на два етапа– от 28.06 до 31.07.2021 г. и от 18.10 (Европейски ден за борба с трафика на хора) до 30.11.2021 г. Първият етап е насочен към превенция на потенциалните жертви на престъплението – млади момичета и жени от различни социални класи, с различно образование и семейна среда, тъй като всяка една от тях би могла да попадне в ситуация на трафик – без оглед на възраст, социален статус и образованост. Вторият етап е адресиран към ползвателите на сексуални услуги, особено в страните, в които тази дейност е легализирана. Целта е да се повиши тяхната информираност по отношение на трафика на хора, както и ангажираността им в борбата с тази престъпна дейност.
ГДБОП и НКБТХ изказват благодарност на всички партньори - над 20 правителствени и неправителствени организации в България, сред които министерства, агенции, дирекции,  представители на частния сектор, с които споделяме еднакви ценности и се борим за реализирането на общи цели. Всички те изявиха желание и готовност да се включат в #BlindBetting и безвъзмездно да предоставят своята подкрепа за каузата, разпространявайки превенционните материали според възможностите си. С тяхна помощ ще разширим кръга от социално-ангажирани бизнеси и институции с оглед мултидисциплинарното и всестранно противодействие на престъплението трафик на хора.
Активно поддържаме идеята за публично-частните партньорства като един от начините за отстояване на гражданска позиция и за успешно противодействие на трафика на хора, но също и на всяка друга престъпна активност, застрашаваща бъдещето на цялото българско общество. 


28 юни 2021

Подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Участващите в благотворителната кампания на министерството 89 деца получиха по 400 лева за Великден; на шест от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 800 лева

Каузата да дарим грижа и внимание на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари продължава да ни обединява, независимо от трудностите, пред които обществото ни се изправя през последната година. Благородните жестове в дни на изпитания отново осигуриха възможност за предоставяне на финансова подкрепа на децата, споделящи обща съдба.

Със средствата, набрани в рамките на благотворителната кампания на МВР, 89 деца бяха подпомогнати с по 400 лева по повод Великденските празници. По традиция, част от финансовите средства бяха заделени и за завършващите средното си образование – през 2021 г. шестима зрелостници, момичета и момчета от София, Плевен, Пловдив и Сливен, получиха по 800 лева.

Благодарим на хората, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Със своята безкористност те превръщат загрижеността в действие.

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през изминалата 2020 година, участващите в благотворителната кампания на министерството деца получиха по 1000 лева за Коледа. По случай пролетните празници за тях бяха осигурени по 300 лева, а на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

 


23 апр 2021