МВР

ОД Разград

 

21 мар 2019

Рок група “Soda A’coustic”, създателите на „Живот без дрога” и порастналите участници на една сцена за 20-годишния юбилей

Голямата награда грабна група "Dreamers"

 

С видеопослание от дългогодишен участник в конкурса „Живот без дрога” стартира 20-тото издание. От огромен мултимедиен екран Деля Харалампиева и нейните ученици честитиха юбилея на всички присъстващи в залата. За откриването двама от порастналите вече победители в първото издание на конкурса изтупаха от праха своето авторско парче, с което в далечната 2000 г. са спечелили голямата награда. Песента „Защо ли” на група „Уел ноун” прозвуча в изпълнение на Димитър Героев, Адриан Маджаров, неговата ученичка Дея Куманова и старите рокаджии Диян Максимов, Евгени Якимов и Илко Костов.

Плакет „20 години „Живот без дрога” бе връчен на създателя на конкурса – тогавашния директор на ОДМВР-Разград Радослав Иванов. Такива плакети получиха всички съмишленици, дългогодишни партньори, спонсори и членове на журито.

И водещите бяха бивши участници в конкурса. Преди 13 години рапърът Танжу Чолак бе любимец на публиката, а Никола Николов има общо 7 награди от четирите си участия в конкурса. Желание и възможност да се качат отново на сцената на „Живот без дрога” имаха и други бивши участници – Михаил Вълчев, Станислав Михайлов от група „Outtacontrol”, Катерина Йорданова. Част от емблематичните участници от предходни издания бяха изпратили видеопосланията си – освен Деля Харалампиева, емоционални поздрави отправиха Декстъра, който от години живее и работи в Оклахома, Ивайло Петков, който в момента пребивава във Варна.

Заради 20-годишния юбилей в регламента влизаше възможността да се изпълни кавър на авторска песен, участвала предишна година в конкурса. Общо девет бяха песните, включени в състезателната програма. Специалната награда на директора на ОДМВР получи единствената участвала група „Dreamers”. Момчетата се явиха с авторско парче „Изгубени души” и кавър на авторска песен от 2005 г. – „Черни сълзи” на група „Инферно”. Призът за най-добър текст получи Анита Георгиева от Кубрат, за най-добра музика бе отличен дуетът Деница Николова и Мартин Пенев. За най-добро изпълнение наградата бе присъдена Диляра Назиф от Исперих. Тя взе и наградата на Музикална школа „Илия Бърнев”. За изпълнение на кавър върху песен от преходни издания награда получи Васил Петров от ОУ „Васил Левски”.

Награди раздадоха и институциите-партньори в конкурса: РУО на МОН отличи Ана-Мария Георгиева от Исперих, отдел „Образование” към община Разград – Александра Овчарова от Кубрат, а Центърът за работа с деца – вокална група „Little angels“ от Кубрат.
Концерт на рок група „Soda A'coustic” бе подаръкът към всички присъстващи по повод 20-годишния юбилей на „Живот без дрога”. В състава на бандата влизат дългогодишният участник в инициативата Евгени Марков и Диян Максимов от журито на конкурса.
Изпълнение на песента „Заедно” от „Soda A'coustic”, организатори, жури и наградени участници ознаменува финала на юбилейното издание.

Организатор на инициативата “Живот без дрога” е Областна дирекция на МВР – Разград, а дългогодишни спонсори са “Амилум – България” ЕАД и “Балканфарма - Разград” АД.
Всички участници получиха ранички и тениски с логото на конкурса, както и книжка-алманах за историята на „Живот без дрога”.

 

Второкласници от училище „Васил Левски” се срещнаха с началника на „Пътна полиция”, за да придвижат проект за създаден от тях пътен знак

 

Кой и как разрешава къде да бъде поставен нов пътен знак, кои институции отговарят за организацията на пътното движение в населено място, на какви параметри се подчинява изработването на един пътен знак – тези и още много въпроси зададоха второкласниците на ръководещия сектор „Пътна полиция” в Разград старши инспектор Теодор Тодоров. Срещата бе пореден етап от дейностите по проекта „Пазители на пътя”, по който децата работят повече от два месеца. Измисленият от тях пътен знак е с форма на щит, а дейностите са провокирани от злополука с тяхна съученичка, пострадала при пътен инцидент. От старши инспектор Тодоров малчуганите научиха, че поставянето на пътен знак зависи от община Разград, която е стопанин на пътя. Заедно със своя класен ръководител г-жа Валентина Георгиева те ще трябва да направят предложение до Общинската комисия по безопасност на движението, която, след одобрение, ще даде зелена светлина на проекта. Наредба 18 пък е нормативният документ, който указва параметрите на видовете пътни знаци.

Срещата се превърна в дискусия по проблема с пътната безопасност на пешеходци, пътници в автомобили, велосипедисти. Децата сами представиха дейностите си до момента - чрез ролеви игри влезли в „обувките на полицая“, като разигравали сценки и спирали „нарушители“ на пътя за проверки, с помощта на родителите си снимали с фотоапарати, телефони и видеорегистратори опасни кръстовища и участъци в града.

Като част от проекта в момента второкласниците подготвят флашмоб „Спри, детето запази!“. За осъществяването му те поискаха съдействието на пътните полицаи, които трябва да спрат движението и да гарантират безопасността на участниците.

 

19 мар 2019

Шестима пияни водачи са засечени през седмицата от "Пътна полиция"

571 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 11 до 17 март 2019 г. За седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 403 фиша и 93 акта. Девет от актовете са на неправоспособни водачи. Установени са шестима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, като двама от тях са засечени с концентрация над 1,2 промила.

Седем моторни превозни средства са спрени от движение - четири заради неправоспособност на водача, едно заради употреба на алкохол и две заради употреба на наркотични вещества.

През периода пътните полицаи са извършили 23 проверки за употреба на дрога. Една от пробите е била положителна за наличие на упойващи вещества.

Настъпило е едно пътно-транспортно произшествие с двама ранени, сочи още седмичната справка на сектор „Пътна полиция“ – Разград.

 

19 мар 2019

Трудното намиране на експерти в различни области забавя срочността на разследването

Ръководството на МВР обмисля децентрализация на някои видове експертизи

Да се децентрализира извършването на експертизи за синтетична дрога поиска директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев от представителите на ръководството на МВР. Заради липсата на вещи лица и забавянето на външни експертизи възниква проблем със сроковете по досъдебните производства, мотивира се той. При възможност децентрализацията би могла да се направи поне на регионален принцип в дирекциите, където съществуват БНТЛ. Заместник директорът на ГДНП старши комисар Благородна Макева обясни, че се обмисля такъв вариант и за други видове експертизи. За 5 областни дирекции тази година ще бъдат закупени газхроматографи, добави тя.

Старши комисар Макева и директорът на ГД“БОП“ главен комисар Ивайло Спиридонов присъстваха на годишния отчет за дейността на ОДМВР-Разград. Те подчертаха, че прави впечатление доброто познаване на криминалния контингент и 24 %-ния ръст на бързите производства в Разградската дирекция. В структурата на регистрираната криминална престъпност доминиращи за периода са общоопасните престъпления с относителен дял от 42,24%. Нивото на разкриваемост е доста над средното за страната – 64 %.

Значително подобрение на средата за сигурност се наблюдава по линия „Наркотици“. Увеличението е с 68,75% спрямо 2017 г. Регистрирани през 2018 г. са 54 престъпления за притежание и разпространение на наркотични вещества, като за 2017 г. са били 32. Образувани са и 34 досъдебни производства за управление на МПС под въздействие на наркотични вещества. В резултат на проведени реализации през 2018г. са иззети - 40,4 грама „амфетамин”, 116,1 грама „марихуана“, 165,575кг. зелена листна маса „марихуана“, 1,1 грама хашиш, 1097,63 грама дизайнерска дрога „чай“, 10,1 грама кокаин, 134,3 грама „хероин“, 8,7 грама метаамфетамин на прах и 30 524 таблетки екстази с общо тегло 11,50 килограма.

Главен комисар Спиридонов подчерта, че в работата по криминалния контингент активно би могъл да се използва и съставът на Охранителна полиция. Представителите на ръководството на МВР информираха присъстващите, че предстои закупуването на нови автомобили и техника, които да подпомогнат служителите в ежедневната им работа. Тази година ще бъдат пуснати в експлоатация и две нови информационни системи.

На годишния отчет присъстваха окръжният прокурор Тихомир Тодоров, административните ръководители на Районните прокуратури, както и общинските кметове от Разградска област. Подчертано бе, че тази година предстоят две изключително отговорни задачи – законосъобразното протичане на местните избори и изборите за евродепутати.

15 мар 2019

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО