МВР

ОД Разград

 

18 май 2021

Поредица от срещи с бъдещи първокласници стартират инспекторите Детска педагогическа стая в Разград

Инспекторите „Детска педагогическа стая“ от РУ-Разград стартират от днес своя проект „Шарени балони“. Идеята е да се работи по ранната специфична превенция на детското поведение, като се възпитава у подрастващите инстинкт за самосъхранение, взаимопомощ, уважение и толерантност към различното.

До края на месец май ще бъдат посетени всички предучилищни групи в детските градини на територията на община Разград. Като използват приказния свят и неговите герои, които са близки до детското разбиране за „добро“ и „лошо“, инспекторите ще дискутират и темата „Опасният непознат“. Поредицата от срещи с бъдещите първокласници ще завърши с детски празник, посветен на международния ден на детето – 1 юни. С помощта на презентация на тема „Умната книга“, децата от целевата група ще бъдат въведени в света на книгата и детската приказка. В Детския отдел на библиотека „Проф. Боян Пенев“ малките участници ще имат възможност и да споделят откъс от любима приказка или фраза на любим герой. Темата на празничното събитие е „Детският приказен свят – реален и вълшебен“.

Целта на инициативата е да се повиши мотивацията за себепознаване у подрастващите, да се изградят умения и навици „Как да играем безопасно“ и да се формира реална представа за „добро“ и „лошо“. За малчуганите са предвидени грамоти, награди и лакомства.

Различни инициативи, посветени на 1 юни – Деня на детето, са планирани и в останалите три Районни управления на територията на ОДМВР-Разград.

 


ОДМВР – Разград предприема засилени мерки за предотвратяване на пътни инциденти и престъпления по време на абитуриентските балове

 

Във връзка с необходимостта от осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението по време на абитуриентските балове в област Разград, служителите от ОДМВР – Разград са извършили съвместни проверки с представители на ПБЗН, РЗИ и други отговорни институции в увеселителните заведения, в които абитуриентите ще празнуват. Проведени са срещи с директорите на училищата, които изпращат зрелостници и чиито възпитаници предприемат организирани празнувания. Завишен е контролът по пренасянето и употребата на обществени места на пиротехнически изделия. Засилено ще бъде полицейското присъствие по главните пътища и в районите на заведенията и местата, където абитуриентите ще се събират. При необходимост автомобилите, превозващи абитуриенти, ще бъдат съпровождани от полицейски автомобили, за да не се допускат задръствания, пътни инциденти и други нарушения на Закона за движение по пътищата.

Празничните поводи не са оправдание за безотговорно отношение и създаване на неудобства за останалите участници в пътното движение. Най-честите нарушения, констатирани по време на абитуриентските балове, са показване през прозорците, сядане върху рамките на вратите и изправяне от седалките на мотоциклетите.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:

   

 1. Осведоми се за новите изменения в Закона за движението по пътищата
 2.  

   

 3. Погрижи се за своята безопасност
 4.  

   

 5. Бъди емоционален, но се контролирай
 6.  

   

 7. Не прекалявай с алкохола по време на бала
 8.  

   

 9. Ако ще шофираш, не пий алкохол и не приемай наркотици
 10.  

   

 11. Избери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него
 12.  

   

 13. Ако не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си „умения“ точно на бала
 14.  

   

 15. При нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление
 16.  

На територията на ОДМВР-Разград до момента са санкционирани петима абитуриенти за безотговорното си поведение на пътя. Служителите на реда няма да толерират по никакъв начин подобни прояви, застрашаващи живота и здравето на младите хора.


17 май 2021

Специален час по полицейска лична защита за петокласниците от ОУ „Н.Й.Вапцаров” - Разград

Седмица преди отново да преминат на дистанционно обучение, малките доброволци от Детското полицейско управление в училище „Вапцаров” имаха много специален час. Тактики от полицейската лична защита им показаха инструкторите от ОДМВР-Разград Иван Атанасов и Калоян Славов. След задължителната загрявка децата имаха възможност да научат и тренират захвати, удари и техники, които полицаите използват при преследване и залавяне на престъпници. Заради силния интерес това бе второ занятие по темата. По време на часа петокласниците усвоиха техники на падане и самозащита. Инструкторите по полицейска лична защита и участниците си обещаха, че това няма да е последната им среща.

Занятията в Детското полицейско управление продължават. Вече година учениците с класен ръководител Кремена Обрешкова се запознават с различните структури в полицията, законите и основната дейност на полицейските служители. Под ръководството на инспектор Детска педагогическа стая Тезджан Бошнакова малчуганите трупат знания и умения за опазване на техния живот, справяне в трудни ситуации вкъщи или на улицата.

Националната програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, създадена със заповед на главния секретар на МВР. Заложените теми и методически указания са разработени от групата, в която влизат представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания децата да получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; за справяне в трудни ситуации вкъщи, на училище и на улицата; за своите права и отговорности; за работа в екип, уважение и толерантност към другите. В обучителния процес участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози, експерти от БЧК, БТС и други партньори.


11 май 2021

Близо 700 нарушения по пътищата са установени за седмица в Разградско

685 са общо нарушенията на Закона за движение по пътищата, установени в периода от 3до 9 май 2021 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 276 фиша и 60 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. За неправилно поведение на пътя е санкциониран и един велосипедист.

Установени са осем водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При четирима от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратени са регистрациите на девет моторни превозни средства – в три от случаите причината е неправоспособност на водачите, в пет от тях – употребата на алкохол и в един – употреба на наркотични вещества.

През изтеклата седмица са регистрирани две пътно-транспортни произшествия с четирима пострадали, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

От 10 май започнаха засилени проверки на товарни автомобили и автобуси. В рамките на операцията по линия на ROADPOL до 16 май ще се следи за спазване времето на почивка от водачите, спазване на скоростните режими, претоварване и превоз на необезопасени товари, както и за употреба на алкохол и упойващи вещества.


11 май 2021

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО