МВР

ОД Разград

 

13 ное 2018

340 глоби по фиш са наложени за седмица на шофьори-нарушители

460 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 5 до 11 ноември 2018 г. За седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 339 фиша и 97 акта. 6 от актовете са на неправоспособни водачи. По време на контролната дейност са засечени 2-ма водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, като и двамата са били с концентрация над 1,2 промила.

Санкционирани са и 4-ма мотоциклетисти.

5 моторни превозни средства са спрени от движение – при три от случаите регистрацията е прекратена поради неправоспособност на водача, в два от случаите - заради употреба на алкохол.

През периода пътните полицаи са извършили 37 проверки за употреба на наркотични вещества.

Настъпилите пътно-транспортни произшествия са две с двама пострадали.

Колийн Господинова от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф” грабна първа награда в конкурса за есе на тема „Ако бях полицай”

39 творби се включиха в инициативата

 

Осмокласничка от Езиковата гимназия в Разград се пребори в конкуренция с 39 есета за първото място в конкурса. Инициираната от Районно управление – Разград надпревара на тема „Ако бях полицай” бе посветена на професионалния празник на полицията – 8 ноември. Включиха се възпитаници на общо 7 учебни заведения – 6 от град Разград и едно от град Цар Калоян.

Церемонията по награждаването се проведе днес в залата на Общински съвет – Разград. На нея присъстваха областният управител Гюнай Хюсмен, кметът д-р Валентин Василев, директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев, началникът на РУО Ангел Петков, началникът на РУ-Разград главен инспектор Станимир Станев и заместник-кметът Ердинч Хасанов. Областният управител изказа удивлението си, че вижда „полицията в различна светлина, а не като репресивен орган” и пожела конкурсът да се превърне в традиция. Началникът на РУ-Разград Станимир Станев обяви пред присъстващите, че всички представени есета са изключително конкурентни и журито е било затруднено в избора си. „Проявеният интерес към конкурса означава, че в полицията няма да има дефицит на кадри”, добави той.

След като всички участници получиха своите грамоти, в залата бяха отворени пликовете с имената на победителите. Наградата на Регионалния инспекторат получи Елис Рамаданова – единадесетокласничка от Математическата гимназия. Трето място и наградата на РУ-Разград отиде при Христо Маринов, осмокласник от Езиковата гимназия. На второ място се класира Арзу Мехмедова, 11 кл. от ПГО „Станка Николица”, която получи таблет от областния управител. Лаптопът, осигурен от кмета на община Разград, отиде при Колийн Господинова от Езиковата гимназия. Есето на победителката ще бъде публикувано във вестник „Екип 7”.

 

12 ное 2018

На Архангеловден полицаите отбелязват своя професионален празник

 

Децата от четири детски градини в Разград станаха съпричастни към професионалния празник на полицейските служители. Малчуганите от ЦДГ „Митко Палаузов”, „Славейче”, „Зорница” и „Шестте ястребинчета” имаха възможност навръх 8 ноември да се запознаят отблизо с полицейските автомобили и служебните кучета. В демонстрациите се включиха и експертите от „Научно-криминалистическата лаборатория”.

Отбелязването на празника на българската полиция е въведено през 1924 г. по предложение на Софийския градоначалник – о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светец-патрон е потърсена консултация от Светия синод и след обсъждане е избран Св. Архангел Михаил. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: „Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите“. Денят се е отбелязвал до 1943 г. С решение на Министерски съвет е възстановен като празник на полицията през 1998 г.

 

08 ное 2018

Внимание: Опасност от пожари!

С понижаване на средните денонощни температури и необходимостта от отопление на сградите през есенно-зимния сезон, значително се увеличават предпоставките за възникване на пожари, приоритетно в бита и обществения сектор, което ни дава основателна причина да се замислим:

- за изправността на системите и уредите ни за отопление през зимата;

- за мерки, които могат да бъдат взети с цел превенция на подобен род инциденти;

- за вниманието, от което се нуждаят и изискват средствата ни за отопление.

От 01.11.2017 г. до 31.03.2018 г. в Разградска област са настъпили 68 пожара. 37 от тях са били с материални загуби, останалите – без значителни щети, предимно в коминни тела. През миналия отоплителен сезон са загинали 2-ма души, един е пострадал. Пожарите с жертви са станали на 10 и 15 март 2018 година, съответно в Разград и село Осенец. Третият случай е на пострадала жена на 3 декември 2017 година в село Юпер.

Статистиката сочи, че е редно да се замислим дали не можем да обърнем малко повече внимание на възрастните и самотни съседи и роднини – да ги навестим, да проверим отоплителните им уреди, да им помогнем с избора на такива, да поговорим с тях за опасностите и да изострим вниманието им към рисковите ситуации.

Особено внимание трябва да се обръща на състоянието на електрическите инсталации, изправността, начина на монтаж и използването на отоплителните уреди, състоянието и изправността на автоматиката на отоплителните котли.

10 правила срещу пожарите в бита през зимата

 

07 ное 2018

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО