МВР

ОД Разград

 

12 авг 2020

Полицейска операция за контрол на пътното движение стартира от утре

Специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата извън и в малките населени места ще се проведе от 14.00 часа на 13 август до 8.00 часа на 18 август на територията на ОДМВР-Разград.

През летните месеци се наблюдава засилен трафик по републиканските и общински пътища. Това предразполага към извършване на по-голям брой нарушения на ЗДвП, което пък е предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия. Разпоредената полицейска акция цели да се осъществява засилен контрол за спазване на скоростните режими. Водачите ще бъдат проверявани за поведението им спрямо пешеходците на пътя, за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, отнемане на предимство и неплатени глоби по ЗДвП.

893 нарушения са засечени по пътищата на региона в дните от 3 до 9 август. Съставени са 505 фиша и 91 акта. Пътните полицаи са засекли шестима водачи, употребили алкохол, като при четирима от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Санкционирани са и двама мотоциклетисти. Едно превозно средство е спряно от движение заради неправоспособност на водача, а други две – заради употреба на алкохол от страна на шофьорите. През изтеклата седмица са регистрирани 5 пътно-транспортни произшествия, при които един човек е загинал, а седем души са ранени.

 

30 деца от втората смяна на „Еколято” завършиха днес Полицейската академия по безопасност

 

Инициативата, превърнала се в традиция през годините, събра под дърветата в Градския парк децата от втора смяна на „Еколято”. Разделени в две групи, заради спазването на необходимата дистанция и разпоредените противоепидемични мерки, малчуганите усвояваха знания как да реагират при критични ситуации и природни бедствия, на кого да се обадят при нужда, какви са правата и задълженията им, произтичащи от действащото в момента законодателство в страната. Инспекторите „Детска педагогическа стая” от РУ-Разград и психологът на ОДМВР бяха подготвили различни ролеви и забавни игри. Преди това обаче участниците отговаряха на въпроси от викторина.

В секцията на БЧК млади доброволци обясняваха правилата за оказване на първа помощ в различни ситуации, като децата сами участваха в демонстрациите.

Полицейската академия е финалът на всяка смяна от лятната работа на децата. След откриването на инициативата на 17 юли, днес втората смяна деца преминаха през Академията. Работата с третата смяна подрастващи е насрочена за 14 август, а четвъртата – за 28 август. Партньори на ОДМВР-Разград в осъществяването й са Български червен кръст и Центърът за ученическо, техническо и научно творчество.

Детската полицейска академия се провежда вече 20 години. Подаръците за участниците в нея /тефтерчета със съвети за безопасност и химикали/ са факт благодарение на спонсорите "Амилум България" и "Балканфарма-Разград".

 

31 юли 2020

Наркооранжерия е открита в село Островче

Двама мъже, занимаващи се с отглеждане на марихуана, са задържани при специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград, която се проведе днес на територията на село Островче. В хода на предприетите процесуално-следствени действия са извършени претърсвания в дома на 50-годишния от мъжете. В двора на къщата е открита наркооранжерия с 20 зрели растения от рода на конопа. Вътре криминалистите се натъкнали на помещение, оборудвано с вентилационна, напоителна и осветителна система, където се отглеждали още 45 растения в саксии. Намерени и иззети са над 40 броя шишета с химични вещества и прекурсори за производство на дрога. В отглеждането на канабиса 50-годишният мъж си имал помагач – 49-годишен от Попово, който живеел в къщата в Островче. Двамата са криминално проявени и осъждани: по-възрастният за престъпления, свързани с наркотици, а по-младият – за иманярство.

Продължава работата по разследване и документиране на престъпната им дейност.

 

29 юли 2020

Близо 1300 нарушения на пътя са засечени за седмица в Разградско

1294 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 20 до 26 юли 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 659 фиша и 79 акта. Пет от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. Акт е съставен и на водач, установен да управлява МПС без заплатена винетна такса.

Установени са трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Регистрациите на четири моторни превозни средства са прекратени – причината е неправоспособност на водачите.

През изтеклата седмица са регистрирани четири пътно-транспортни произшествия с четирима пострадали, сочи още справката на „Пътна полиция“.

Само в трите дни, когато се провеждаше специализирана полицейска операция по безопасност на движението, са установени 938 нарушения на скоростните режими. От 24 до 26 юли на територията на ОДМВР-Разград са проверени 441 превозни средства, а обхванатите лица са 557. Съставени са 29 акта и 127 фиша. В хода на проверките пътните полицаи са установили 9 случая, в които не се използват обезопасителните колани, двама водачи, които неправилно изпреварват друго превозно средство и трима, които не спазват пътните знаци и маркировката. 10 са засечените нарушения за неспазване на предимство и неправоспособност.

Връчените електронни фишове по време на операцията са 63.

28 юли 2020

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО