МВР

ОД Разград

 

20 юли 2018

Установиха крадците на камери за видеонаблюдение от Воден

Слyжители на Районно управление – Кубрат и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ работиха по разкриването на кражбите

 

Две кражби на охранителни камери са разкрити и документирани от криминалисти от РУ-Кубрат и ОДМВР-Разград. Първото от посегателствата бе извършено на 1 срещу 2 юли в землището на село Острово, община Завет. Тогава изчезна камера за видеонаблюдение, монтирана на дърво. В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия е установено, че извършител на деянието е криминално проявеният и осъждан И.И. /23 г./ от Острово. Дни по-късно, между 9 и 14 юли, от ТП ДЛС „Воден – Ири Хисар“ той и 26-годишният М.Р. от Острово откраднали още две камери за видеонаблюдение със СИМ-карти и акумулаторни батерии. Нанесените щети за резервата възлизат на близо 3000 лева. След установяването на извършителите, техническите устройства са намерени и върнати на потърпевшите. Продължава работата по разследването на престъпленията по чл.194 от НК.

Над 50 деца се включиха във втората Детска академия по безопасност

Експерти от НТЛ при ОДМВР-Разград разказаха на децата от втората смяна на "Еколято 2018" за своята работа. В захлас малчуганите слушаха как се извършват огледи на местопрестъпления, как се изземат следи от слюнка, кръв, мирис, за да се превърнат в доказателства за извършено криминално деяние. Участниците оставиха свои пръстови отпечатъци, а експертът им показа нагледно как "невидимото става видимо" и се снемат дактилоскопски следи.

Гости на втората за това лято академия бяха децата от ЦОП към СНЦ „Жанета”. Пред пътния полицай те показаха знания за безопасно управление на велосипеди и поставяне на предпазни колани в автомобилите.

Демонстрация за всички присъстващи направиха водачите на служебни кучета. Децата видяха как се залавя въоръжен и опасен престъпник, как кучето задържа извършител на грабеж и лице, което не се подчинява на полицейско разпореждане.

Във втората Детска академия по безопасност се включиха над 50 деца. За всички имаше подаръци от полицията - тефтерчета с ценни съвети.

 

20 юли 2018

Задържаха "муле" от телефонна измама в Разград

Криминалисти от Районно управление - Разград разкриха за часове телефонна измама и успяха да върнат парите. Около 10 часа на 16 юли неизвестно лице се обажда по стационарния телефон на 81-годишната Ш.И. от град Разград. Под предлог, че трябва да се извърши операция на неин близък роднина, възрастната разградчанка предава сумата от 380 лв на непозната жена пред дома си. В хода на образуваното по случая досъдебно производство са предприети оперативно-издирвателни действия, в резултат на които полицейските служители установили извършителите. В град Попово са задържани 27-годишната К.А. от село Богданци и 38-годишния й приятел Ю.М. Същата жена бе участник и в извършената на 3 май измама, при която друга възрастна жена от Разград бе въведена в заблуждение по телефона, че помага в полицейска акция по залавяне на телефонни измамници. Потърпевшата тогава пътува с такси до самуилското село Богданци, където на пейка в центъра на селото остави пазарска чанта с 26 000 лева. Т.нар. „мулета“ са задържани за срок от 24 часа в РУ-Разград. Работата по документиране и изясняване на случая продължава под ръководството на Прокуратурата в Разград.

17 юли 2018

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО