МВР

ОД Разград

 

03 юни 2020

Автомобили, злато и пари са иззети при спецакция срещу незаконна лихварска дейност

Баща и син – лихвари са задържани при специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград, която се проведе на територията на село Китанчево, община Исперих. Фамилията се е занимавала с незаконната дейност поне от две години, съобщиха на пресконференция днес окръжният прокурор Тихомир Тодоров и директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев. В хода на предприетите процесуално-следствени действия са извършени претърсвания на четири имота. Иззети са 6 автомобила, собственост на лихварите, сред които и луксозен джип, както и други 13 превозни средства, прибрани като обезпечение по отпуснати заеми от 45-годишния баща. Мъжът е криминално проявен. Той и 20-годишния му син вече имат повдигнати обвинения за незаконната лихварска дейност. При обиските са иззети мобилни телефони, лаптопи, газов пистолет, близо 5 000 евро, 12 500 лв и половин килограм златни накити. Предстои назначаването на оценъчни експертизи, тъй като фамилията разполага с три къщи в Китанчево, апартамент в град Исперих и декари земеделска земя.

Два контролно-пропускателни пункта бяха изградени днес на входно-изходните пътища в селото. Общо 73 служители от ОДМВР-Разград и Жандармерия - Варна с 20 автомобила участваха в акцията.

В хода на специализираната операция бяха проверени 806 лица и 521 моторни превозни средства. Установени са 45 нарушения по ЗДвП. Съставени са 25 фиша и 20 акта, а регистрацията на едно превозно средство е прекратена. Връчени са 30 електронни фиша.

Проведени са шест беседи с лица от активния криминален контингент.

Задържани за срок до 24 часа по ЗМВР са още две лица – криминално проявени и осъждани мъже на 44 и на 53 години от Китанчево. Срещу по-младият е образувано досъдебно производство за извършена кражба на близо 15 кубика дърва, а срещу другият – проверка за същото престъпление.

Повече от половината засечени през седмицата пътни нарушения са установени по време на СПО в малките населени места

773 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 25 до 31 май 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 383 фиша и 43 акта. Четири от актовете са издадени на неправоспособни шофьори. За неправилно поведение на пътя са санкционирани двама пешеходци.

Установени са двама водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. И при двамата концентрацията е била над 1,2 промила. Регистрациите на пет моторни превозни средства са прекратени – две от тях заради неправоспособност на водачите, две заради употреба на алкохол от страна на шофьорите и едно за употреба на наркотични вещества При проверките за употреба на дрога през изтеклата седмица е отчетен един положителен тест.

През периода е регистрирано едно пътно-транспортно произшествие, при което са пострадали двама души, сочи статистиката на „Пътна полиция“.

391 нарушения на скоростните режими са установени по време на специализираната полицейска операция за контрол на движението по пътищата в малките населени места, която се проведе от 17.00 часа на 29 май до 20.00 часа на 31 май на територията на ОДМВР-Разград. Според изготвения анализ общият брой проверени МПС са 883, а обхванатите лица са 1113. Съставени са 41 акта и 173 фиша. В хода на проверките пътните полицаи са установили един водач, употребил алкохол, с концентрация над 1,2 промила и един, който неправилно изпреварва друго превозно средство. 13 са засечените нарушения за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски. Двама водачи са отнели предимство на МПС, а трима от шофьорите се оказали неправоспособни.

Връчените електронни фишове по време на операцията са 42.

02 юни 2020

Контрол на пътното движение в малките населени места стартира от днес

Специализирана полицейска операция за контрол на движението по пътищата в малките населени места ще се проведе от 17.00 часа на 29 май до 20.00 часа на 31 май на територията на ОДМВР-Разград.

От началото на 2020 година пътно-транспортната обстановка е сравнително спокойна. С отпадането на наложените противоепидемични мерки, свързани с въведеното на 13.03.2020 г. извънредно положение, се наблюдава увеличаване на интензивността на движение по пътищата. Не малка част от нарушенията на разпоредбите на ЗДвП от страна на шофьорите се извършват в малките населени места и създават предпоставки за възникване на катастрофи. Разпоредената полицейска акция цели засилен контрол за подобряване на пътно-транспортната обстановка и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки катастрофи. Освен за спазване на скоростните режими, водачите ще бъдат проверявани за поведението им спрямо пешеходците на пътя, за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, отнемане на предимство, неплатени глоби по ЗДвП и наличие на сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

557 нарушения на скоростните режими са установени по време на специализираната полицейска операция по безопасност на движението, която се проведе от 10.00 часа на 22 май до 21.00 часа на 25 май на територията на ОДМВР-Разград. Според изготвения анализ общият брой проверени МПС са 848, а обхванатите лица са 1056. Съставени са 44 акта и 141 фиша. В хода на проверките пътните полицаи са установили двама водачи, употребили алкохол, с концентрация над 1,2 промила. 15 са засечените нарушения за неизползване на обезопасителни системи, колани и каски. 37 водачи са санкционирани за неспазване на пътните знаци и маркировката. Трима са отнели предимство на МПС, а един от шофьорите е бил неправоспособен.

Връчените електронни фишове по време на операцията са 49.

29 май 2020

15 рисунки на победители в областния конкурс „С очите си видях бедата” отиват на национален кръг в София

 

В 18-тото поред издание на ежегодния конкурс „С очите си видях бедата” се включиха 53 рисунки, участвали в общинските етапи на конкурса от всички учебни заведения в Разградска област. До оценяване бяха допуснати 46 творби на малки художници. 7 от изпратените рисунки не отговаряха на стандарта за участие. Жури в състав директорът на Художествената галерия Тодор Тодоров, Теодор Даскалов – зам. директор на ДТ „Антон Страшимиров”, Николай Миланов от РУО на МОН и Даринка Димитрова от отдел „Образование” към община Разград оцени днес рисунките и определи победителите.

По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи.

В ПЪРВА КАТЕГОРИЯ: Деца и ученици от всички общообразователни училища и центровете за подкрепа на личностно развитие в системата на предучилищното и училищно образование.

1. Първа възрастова група (от 7 до 10 г.) журито класира на:

І-во място – Съла Мехмед, 2 клас – ОУ „Паисий Хилендарски”, с. Езерче

ІІ-ро място – Гьокай Хаджиахмедов, 2 клас – ОУ „Паисий Хилендарски”, с. Езерче

ІІІ-томясто – Теодор Росенов, 9 г. – ОУ „И.С.Тургенев”, Разград;

2. Втора възрастова група (от 11 до 13 г.) класира на:

І-во място – Виктория Неделчева, 12 г. – ОУ „И.С.Тургенев”, Разград

ІІ-ро място – Менексе Исаева, 13 г. – ОУ „Св. Св. Кирил и Методи”, с. Ясеновец

ІІІ-то място – Айгюл Шабан – ОУ „Васил Левски”, с. Тодорово, община Исперих

В тази група поощрителна награда бе присъдена на Хелин Ахмед, 12 г., ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”, с. Самуил

3. Трета възрастова група (от 14 до 18 г.) класира на:

ІІІ-то място – Алейна Сезаиева, 14 г. от ОУ „Христо Смирненски”, град Кубрат;

ВЪВ ВТОРА КАТЕГОРИЯ: Деца и ученици от специализирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство.

1. Първа възрастова група (от 7 до 10 г.) комисията класира на:

І-во място – Ефсун Юкселова, 8 г. – ЦПРЛ-ЦРД „Школа по изобразително изкуство“ гр. Разград

ІІ-ро място – Ъшъл Юкселова, 9 г. – ЦПРЛ-ЦРД „Школа по изобразително изкуство“ гр. Разград

ІІІ-томясто – Светлозара Христова, 10 г. – ЦПРЛ-ЦРД „Школа по изобразително изкуство“ гр. Разград

2. Втора възрастова група (от 11 до 13 г.) класира на:

І-во място – Христиана Кившанова – ЦПРЛ-ЦРД „Школа по изобразително изкуство“ гр. Разград

ІІ-ро място – Росица Василева – ЦПРЛ-ЦРД „Школа по изобразително изкуство“, гр. Разград

ІІІ-то място – Михаела Димитрова - ЦПРЛ-ЦРД „Школа по изобразително изкуство“, гр. Разград

3. Трета възрастова група (от 14 до 18 г.) класира на:

І-во място – Михаил Димитров от ЦПРЛ-ЦРД „Школа по изобразително изкуство“, гр. Разград

Отличените рисунки ще бъдат включени в националния кръг на конкурса, който ще се проведе през месец октомври в София. Преди да отпътуват те ще бъдат изложени в Художествена галерия „Проф. Илия Петров”. Наградените деца ще получат призовете си в Седмицата на пожарната безопасност.

27 май 2020

Над 1200 нарушения на скоростните режими са засечени при операция "Скорост"

От днес стартира нова специализирана акция за контрол на движението

1228 нарушения на скоростните режими са установени по време на специализираната полицейска операция по безопасност на движението „Скорост“, която се проведе от 16.00 часа на 13 май до 16.00 часа на 20 май на територията на ОДМВР-Разград. Според изготвения анализ 993 от тях са констатирани в населените места. Т.нар. „тринога“ е заснела 900 водачи, шофиращи със скорост над разрешената в градове и села – 875 от тях през деня и 25 през нощта. Извън населените места общият брой установени нарушения за скорост са 235. В специализираната полицейска операция бяха използвани всички автоматизирани технически средства за контрол на скоростта, преминали метрологична проверка.

По време на полицейската операция са отнети 13 СУМПС заради неплатени глоби. Връчени са 141 електронни фиша на водачи и пътници в автомобили.

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението ще се проведе от 10.00 часа на 22 май до 21.00 часа на 25 май на територията на ОДМВР-Разград. През предстоящите почивни дни във връзка с 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, се очаква увеличение на пътния поток по републиканската мрежа и в населените места. Разпоредената полицейска акция цели засилен контрол за подобряване на пътно-транспортната обстановка и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки катастрофи. Освен за спазване на скоростните режими, водачите ще бъдат проверявани за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, отнемане на предимство, неплатени глоби по ЗДвП и наличие на сключена застраховка „Гражданска отговорност“.

Контрол ще се извършва и във връзка със спазването на въведените противоепидемични мерки по отношение на завършващите ХІІ клас – да не се допускат пътни инциденти и нарушения на обществения ред както от страна на зрелостниците, така и от страна на придружаващите ги.

22 май 2020

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО