МВР

ОД Разград

 

15 яну 2019

9061 видеоклипа за превишена скорост са заснети за една година на територията, обслужвана от ОДМВР-Разград

Данните и състоянието на криминалната престъпност бяха оповестени на брифинг днес

Намаление в броя на регистрираните криминални престъпления се наблюдава през месец декември на територията на ОДМВР-Разград. Анализът на криминогенната обстановка сочи, че най-осезателно е то при т.нар. престъпления против собствеността – 16р32 %. Това каза на месечния брифинг пред журналисти заместник-директорът на ОДМВР-Разград комисар Константин Костов. През м.декември са регистрирани пет телефонни измами на територията на гр.Разград. Нанесените щети за потърпевшите лица са в размер на 24 300 лева. Разкрити са две от регистрираните през периода измами.

Проведени през месец декември са 6 СПО на територията на всички РУ, спрямо т. нар. активен криминален контингент по линия «Наркотици». В резултат на това са образувани 4 досъдебни производства за притежание и разпространение на наркотични вещества, както и 2 бързи производства за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества.

От началото на 2018 г. в ОДМВР-Разград са регистрирани 54 престъпления съставомерни по чл.354а от НК – притежание и разпространение на наркотични вещества. 32 са били те за същия период на 2017 г., което е увеличение с над 68,75%.

Иззетите количества наркотични вещества през месец декември са 90.05 грама амфетамин и 4.5 грама марихуана.

През декември са проведени 36 специализирани полицейски операции за противодействие на престъпленията, опазване на обществения ред, осигуряване на безопасността на движението и намаляване на предпоставките за настъпване на тежки ПТП.

С т.нар. „тринога“ са установени 201 нарушения за скорост в малки населени места на територията на ОДМВР – Разград. С мобилната система за видеоконтрол TFR1-M са установени 446 нарушения. Това съобщи комисар Божидар Божков, началник отдел „Охранителна полиция“. Най-фрапиращите засечени нарушения са превишения на скоростта с 57 км/ч извън населено място. Реализираната административно-наказателна дейност се изразява в издаването на 1244 документа, в това число 448 електронни фиша, 362 акта и 434 фиша.

На брифинга бе анонсирано предстоящото 20-то /юбилейно/ издание на конкурса за авторско послание срещу наркотиците „Живот без дрога“, организиран от ОДМВР-Разград. То ще се проведе на 20 март 2019 година, а спортният му модул е предвиден за 27 март 2019 г.

Близо 120 санкциониращи документа са издадени на шофьори-нарушители през първата седмица от Новата година

163 нарушения на Закона за движение по пътищата са констатирани в периода от 1 до 6 януари 2019 г. Едно от нарушенията е било на пешеходец, който е санкциониран. За седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 69 фиша и 49 акта. Два от актовете са на неправоспособни водачи. По време на контролната дейност са засечени петима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол, като при двама от тях концентрацията е била над 1,2 промила.

5 моторни превозни средства са спрени от движение - едно заради неправоспособност на водача, три заради употреба на алкохол и едно заради употреба на наркотични вещества.

През периода пътните полицаи са извършили 14 проверки за употреба на дрога. Една от пробите е била положителна.

Настъпили са три пътно-транспортни произшествия с четирима пострадали, сочи още седмичната справка на сектор „Пътна полиция“ – Разград.

08 яну 2019

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО