МВР

ОД Разград

 

17 сеп 2020

Разградските огнеборци отбелязват професионалния си празник с поредица инициативи

От 14 до 18 септември се провежда традиционната седмица на пожарната безопасност

 

Победителите в областното ниво на международния конкурс „С очите си видях бедата” бяха наградени днес в залата на базата на Аварийно-спасителния отряд. В 18-тото поред издание на ежегодния конкурс „С очите си видях бедата” се включиха 53 рисунки, участвали в общинските етапи на конкурса от всички учебни заведения в Разградска област. До оценяване бяха допуснати 46 творби на малки художници. По регламент конкурсът се провежда в три категории и три възрастови групи. Наградите връчиха областният управител Гюнай Хюсмен, заместник кметът Добрин Добрев и началникът на РУО Ангел Петков.

След церемонията по награждаването всички присъстващи имаха възможност да разгледат част от машините, които разградските огнеборци използват при гасене на пожари. Със специализирано оборудване пожарникарите направиха демонстрация как се гаси пожар във висока жилищна сграда. От разгъващата се 30-метрова стълба се спусна огнеборец със знаме и надпис „Честит празник”. Демонстрация направиха и младежите от противопожарните отряди.

Преди това през седмицата пожарникарите поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши сержант Стефан Димитров в кубратското село Каменово. С кратко слово за професионалното минало и с едноминутно мълчание служителите преклониха глави пред паметта на разградския огнеборец.

В дните от 14 до 18 септември се организира традиционната седмица на пожарната безопасност. Структурите на ГДПБЗН в цялата страна провеждат редица дейности, свързани с подобряване на превенцията от пожари и бедствия, обучение на подрастващите и населението за повишаване културата на безопасност, представяне и популяризиране на професията на пожарникаря и спасителя.

 

 

Кражби на дърва, земеделска продукция и вода са разкрити при специализирана полицейска операция в РУ-Исперих

Двама души са задържани при специализирана полицейска операция, която се проведе днес на територията на община Самуил под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград. Единият от мъжете, на 46 години от Самуил, е установен да шофира след употреба на алкохол. Пробата му с дрегер отчела 2,50 промила. Другият – на 40 години от Желязковец, шофирал с 1,79 промила. В хода на спецоперацията са извършени претърсвания на имоти в селата Самуил, Хърсово, Желязковец и Голям извор. Иззети са близо 10 кубика дървесина от вида „цер“ без задължителната по закон контролна горска марка. За съхраняването на незаконна дървесина са образувани 4 проверки по чл.235, ал.1 от НК.

Четири контролно-пропускателни пункта бяха изградени днес на входно-изходните пътища в селата. В хода на операцията по противодействие на битовата престъпност в малките населени места бяха проверени 109 лица и 81 моторни превозни средства. Съставени са 27 фиша, 15 акта и 2 протокола по чл.65 от ЗМВР.

При осемте констатирани престъпления са образувани 3 бързи производства / две за шофиране след употреба на алкохол и едно за кражба на вода в село Голям извор/ и пет проверки /четири за държане на незаконно добити дърва и една за кражба на селскостопанска продукция – 85 кг царевица от частна земеделска нива в село Желязковец.

 

17 сеп 2020

Полицейските автомобили включиха за минута звукова и светлинна сигнализация в Деня без загинали на пътя

16 септември е обявен от ROADPOL за Ден с 0 жертви

Във връзка с участието на ОДМВР-Разград в кампанията, организирана от Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOL, на 16 септември служебните автомобили, осъществяващи патрулно-постова дейност и контрол на пътното движение, се движат с включен светлинен сигнал. В 12.00 часа на 16.09. – Деня без загинали на пътя, операцията бе символично сигнално оповестена. Автомобилите се позиционираха на публични места и в рамките на 1 минута включиха едновременно светлинен и звуков сигнал.

 

За пета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за европейския континент е 70 човешки живота на ден. От 2016 г. до 2019 г. проектът се реализираше от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL и беше познат под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death) - Европейски ден без загинали на пътя. По реализацията на операция EDWARD през годините от 2016 г. до 2019 г. от TISPOL, по настоящем - ROADPOL, се отчита голям успех.

През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) в периода 16-22 септември 2020 г., когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото през 2020 г. е „Stay alive and save lives", като за България е „Остани жив! Пази живота!" Организаторите от ROADPOL застъпват позицията, че за жертвите на пътя отговорността е на всички, и призовават за внимание при участие в движението по пътищата, за да защитим себе си и другите от пътни инциденти и вреди.

В тази връзка за България в Дните на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!" 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя. Главен координатор па проекта на територията на Република България е Главна дирекция „Национална полиция". 

Акцентът в операцията е върху ограничаване влиянието на разсейването на водачите по време на движение като важен фактор за предотвратяване на инциденти на пътя. Нарастващото количество доказателства предполага, че разсейването по време на шофиране, по-специално от мобилни устройства като смартфони, но също така и от вградени в превозните средства електронни системи, се превръща в една от основните причини за възникването на пътнотранспортни произшествия. Според резултатите от направено научно изследване рискът от участие в пътнотранспортно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на номер и 6,1 пъти при изпращане на текстово съобщение. Установено е също така, че разсейването е фактор при 10 до 30 % от
пътнотранспортните произшествия, а по данни на испанските органи през 2017 г. то е изпреварило превишаването на скоростта и употребата на алкохол като най-висок рисков фактор.

16 сеп 2020

Стартира акция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя"

За седмица над 700 нарушители са засечени по пътищата в Лудогорието

714 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 31 август до 6 септември 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 272 фиша и 62 акта. Три от актовете са издадени на неправоспособни шофьори.

Установени са седем водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. При един от тях концентрацията е била над 1,2 промила. Прекратена е регистрацията на 7 моторни превозни средства – при два от случаите причината е неправоспособност на водача, а при пет – употреба на алкохол от страна на шофьора.

През посочения седмичен период са регистрирани пет пътно-транспортни произшествия с един загинал и четирима ранени.

От 1 септември до 31 октомври се провежда традиционната полицейска акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Седмицата от 16 до 22.09 е обявена като „Седмица за превенция на детската пътна безопасност“. Самият Ден на превенцията – 16 септември, ще се проведе под надслов „Остани жив! Пази живота!“. Към момента се извършва оглед на районите на учебните заведения относно сигнализация с пътни знаци и маркировка, улично осветление, предпазни огради и пешеходни пътеки. При констатиране на нередности ще се изготвят протоколи за отстраняването им до ръководителите на съответните служби.

 

08 сеп 2020

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО