МВР

ОД Разград

 

07 апр 2020

14 досъдебни производства са образувани в ОДМВР-Разград от началото на извънредното положение заради коронавируса

Общо 21 са съставените актове по Закона за здравето от началото на въведеното извънредно положение в страната до момента. Седем от тях са на територията на РУ-Разград, а 14 в РУ-Исперих.

Мерките срещу разпространението на COVID-19 изключват пребиваването на спортни и детски площадки, паркове, градски градини, съоръжения на открити и закрити обществени места. Целта е да се ограничи струпването на много хора на едно място. Според новоприетия член 209 А от Закона за здравето „който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, се наказва с глоба.

Проверките за изпълнението на разпоредбите се извършват ежедневно от полицейските служители на територията на четирите Районни управления. Със заповед на директора на ОДМВР-Разград упълномощени да съставят актове за установяване на административни нарушения по чл.209а от Закона за здравето са полицейските инспектори.

От началото на въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавирус в ОДМВР-Разград са образувани 14 разследвания по чл. 355 от НК. Те са резултат от ежедневните проверки по спазване на наложена карантина на лица, завърнали се от други държави. Две от производствата са бързи. Едно от досъдебните производства е по чл. 326 от Наказателния кодекс.

 

Удълженият с 6 месеца срок на личните документи е валиден само на територията на България

96 заявления за издаване на лични карти са приети в ОДМВР-Разград в седмицата от 27 март до 3 април. 34 са постъпилите заявления за паспорти, а 46 - за подновяване на свидетелства за управление на МПС. Структурите на сектор „БДС“ работят при спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания, разпоредени със заповед на здравния министър във връзка с обявеното извънредно положение в страната. Предприетите действия за предсрочно подновяване на лични документи драстично са намалили броя на изтичащите лични карти. Статистиката сочи, че са останали 64 изтекли лични карти за януари, също толкова за февруари, 101 документа са изтекли през март, а през настоящия месец април изтича валидността на 291 документа.

Съгласно параграф 10 от Преходните и заключителни разпоредби на новоприетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, срокът на валидност на личните карти и шофьорските книжки, който изтича между 13 март и 31 октомври 2020 г., се удължава с шест месеца. В посочения срок на удължаване тези лични карти ще са валиден идентификационен документ за самоличност, а СУМПС – валиден удостоверителен документ за правоспособност за управление на МПС, но само на територията на Република България. Тъй като предоставянето на административни услуги по издаване на български лични документи няма да преустановява своя режим на работа, по желание на тези граждани ще могат да им се издават нови документи и преди изтичане на удължения 6-месечен срок.

 

06 апр 2020

ОДМВР-Разград благодари на Областна администрация за подкрепата в действията на полицията по контролно-пропускателните пунктове

 

Служителите на ОДМВР-Разград, ангажирани на контролно-пропускателните пунктове с дейността по ограничаване на разпространението на COVID-19 в региона, получиха 14 комплекта пътни знаци, осигурени от Областна администрация - Разград. На 7-те КПП-та, изградени от 21 март на входно-изходните артерии на град Разград, са разпределени по един комплект, състоящ се от два знака с надписи на английски и на български език и метални стойки. Обозначителните съоръжения са изработени във фирма в град Антоново и платени със средства на Областната управа. Съобразени са със Закона за МВР и Българския държавен стандарт за такъв тип знаци. 

Днес Директорът на ОДМВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев изпрати благодарствено писмо, адресирано до областния управител на Разград. „С действията по предоставяне на полицейските служители на оборудване за КПП – 14 комплекта знаци с метални стойки, Вие и Вашият екип подпомагате работата на униформените, ангажирани с изпълнението на задачите за ограничаване на заразната болест по контролно-пропусквателните пунктове! Благодарим Ви, че сте истински партньор на полицията в реализирането на разпоредените мерки във връзка с извънредното положение в страната! ”, се казва в писмото.

31 мар 2020

За седмица са установени 53 нарушения на Закона за движение по пътищата

53 нарушения на Закона за движение по пътищата са установени в периода от 23 до 29 март 2020 г. През посочената седмица eкипите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Разград са съставили 163 фиша и 25 акта. Един от актовете е на неправоспособен шофьор.

Установени са трима водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол - концентрацията и при тримата е била над 1,2 промила. Регистрациите на четири моторни превозни средства са прекратени – една от тях заради неправоспособност на водача, две заради употреба на алкохол и една заради употреба на наркотици от страна на шофьора.

Две са положителните проби за шофиране след употреба на упойващи вещества.

През седмицата са регистрирани четири пътно-транспортно произшествия с шестима пострадали, сочи още статистиката на „Пътна полиция“.

31 мар 2020

Обновена бланка – декларация, която да улесни придвижването на хора през КПП в областния град

Промяната в бланката-декларация, разработена от МВР, е относно преминаване през КПП във връзка с трудова дейност. В декларацията по новия образец отпада заверката от работодателя в т.3. Гражданите ще удостоверяват това обстоятелство със служебна бележка, издадена от работодателя или друг служебен документ /служебна карта, пропуск/, който носят в себе си.

Попълнените декларации ще се събират от служителите на КПП с цел контрол на изпълнението на мярката и възможност за проверка на попълнените в нея данни.

Гражданите, които пътуват по други неотложни причини, представят лична карта и декларация. Декларацията и в този случай ще остава при служителите на КПП.

Припомняме, че в съответствие със заповедта на министъра на здравеопазването от 21 март 2020 г. за въвеждането на нови противоепидемични мерки, се допуска влизането и излизането на граждани през КПП само при възникнала неотложна необходимост.

 

 

25 мар 2020

ЗА ОД НА МВР РАЗГРАД

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО