МВР

ОД Разград

 

Мерки за подобряване на безопасността на движението, ограничаване на предпоставките за ПТП и гарантиране на сигурността на гражданите по време на Великденските празници

06 апр 2015

ОДМВР-Разград предприема мерки за гарантиране на сигурността, спокойствието на гражданите и опазването на обществения ред през предстоящите Великденски празници. Засилено полицейско присъствие ще има в районите около храмовете и по време на богослуженията. Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението в областта вече извършиха проверки за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност в 14 православни храма, в които ще се провеждат тържествени ритуали. При проверките особено внимание бе обърнато на създадената организация за пожарна безопасност, изправността на електрическите и отоплителните инсталации, наличието и изправността на пожаротехническите средства за първоначално пожарогасене. Проверени бяха създадените условия за безопасна евакуация и успешно пожарогасене.

При проверките са констатирани 7 нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, като голямата част от тях касаят недооборудване на храмовете с пожаротехнически средства за първоначално пожарогасене. За отстраняването на несъответствията са връчени 7 разпореждания на съответните длъжностни лица.

Максимален брой служители на Пътна полиция ще бъдат включени в регулирането и контрола на движението в дните, в които се очаква най-висока интензивност на движението – в деня преди почивните дни - на 09.04.2015 г. от 11,00 до 22,00 ч.; на 10.04.2015 г. от 08,00 до 18,00 ч. и в последния почивен ден - 13.04.2015 г. от 10,30 до 23,00 ч. В тези часове засиленото присъствие на пътните полицаи ще бъде предимно по главните пътища и в районите на конфликтните участъци с концентрация на ПТП, пътни възли и кръстовища, бензиностанции и крайпътни паркинги, мотели и заведения. Униформените служители ще предприемат действия за улесняване на пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на движението и паркирането в подходите и районите на масово посещавани църковни  храмове.

През почивните празнични дни ще бъдат организирани и проведени полицейски операции “Алкохол и неправоспособност”, като ще се обърне внимание и на третокласните и общински пътища, подходите и районите на посещавани питейни заведения и дискотеки. Ще се взема отношение към водачи и пътници без поставени обезопасителни колани, липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите”, управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди, употреба на алкохол и други нарушения на Закона за движение по пътищата. Същевременно ще текат и полицейски операции “Скорост”, при които ще се използват техническите средства за контрол на скоростта чрез мобилните системи, а при необходимост ще се използват и наличните измерители на скоростта. Нарушителите ще бъдат спирани и санкционирани на място при стриктно спазване на законовите разпоредби. Стриктен контрол ще се осъществява и по спазване на заповедта на Агенция „Пътна инфраструктура” за въвеждане на временна организация на движението по участъци от републиканската пътна мрежа на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително състав с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, за времето от 16,00 ч. до 20,00 ч. в последния работен ден преди празниците и от 14,00 ч. до 20,00 ч. в последния празничен ден.

По време на Великденските празници за дните от 17.04.2014 г. до 21.04.2014 г. в страната бяха регистрирани 89 тежки пътнотранспортни произшествия (ПТП), при които загинаха 15 и бяха ранени 126 (от които 92 леко ранени и 34 тежко ранени) граждани.

Практически препоръки към водачи на мотопеди и мотоциклети (.doc)

Практически препоръки за предотвратяване на пътно-транспортни произшествия през почивните дни (.doc)

Анализ на състоянието на безопасността на движението по пътищата в страната през Великденските празници на 2014 г. (.doc)

 23 май 2017 | 17:00