МВР

ОД Русе

 

14 яну 2022

МЛАДЕЖ ОТ РУСЕ, ОПИТАЛ ДА ИЗЛЪЖЕ ЛЕКАРИ И ПОЛИЦАИ, БЕ РАЗОБЛИЧЕН

 

Днес в 10:35 часа в дежурната част на ОДМВР – Русе е получена информация от спешното приемно отделение на болница „Канев“, че при тях е постъпил 19-годишен младеж от Русе с оплакване за леко нараняване на крака, който е заявил, че е бил блъснат от автомобил като пешеходец, в района на кръстовището до Пантеона в Русе.

За изясняване на случая е изпратен дежурен полицейски екип от сектор „Пътна полиция“. Пред служителите 19-годишният е заявил същото. Той уточнил, че е бил ударен от автомобил с марка БМВ, но на някои конкретни уточняващи въпроси от страна на полицаите отговарял нееднозначно и уклончиво. Униформените са предприели всички необходими действия за изясняване на произшествието и издирване на евентуалния водач, причинил ПТП. В хода на работата по случая са потърсени свидетели, разговаряно е с живущи и работещи в района, прегледани са били и записи от охранителни камери, но не е установено да е възниквало подобно произшествие. При така създалите се обстоятелства, младежът с неохота е трябвало да си признае, че е подвел работещите в спешното отделение, както и контролните органи, като е обяснил, че не е искал да ходи на работа и затова е решил да направи това.

Случаят е документиран в ОДМВР – Русе и предстои да бъде докладван по компетентност в прокуратурата.

Внимание! Не се поддавайте на телефонни измами!

Жертви стават основно възрастните хора - предупредете близките си, обяснете да не дават пари на непознати под никакъв предлог
Във връзка с регистрирани нови случаи на телефонни измами, както и опити за такива престъпни деяния, от полицията отново апелират към гражданите да бъдат бдителни, за да не попадат в подобни схеми и припомнят някои основни съвети.

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация.

 

ВНИМАНИЕ - ИЗМАМИ

МВР препоръчва:     Не давайте пари, поискани по телефон от непознат телефонен номер. При телефонно обаждане от непознат номер с искане за пари сигнализирайте на 112 или се обадете на своите близки.

Експертите напомнят основните правила на поведение, ако хората попаднат в подобна ситуация, както и най-разпространените сценарии за извършване на телефонни измами

Съвети към гражданите:

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте на обществени места до пътни табели и т.н. ;
Не се доверявайте на непознати хора;
Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;
Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда; лекар; служител на полицията или на друга институция;
Ако имате съмнение, че на телефона е Ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;
В случай на обаждане, в което някой се представя за Ваш близък, е добре да му зададете въпрос, отговора на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.;
Същото се опитайте да направите, ако се представя за служител или лекар – задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.
Ако измамниците изискват да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с Вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.

В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или директно в подразделение на полицията.

 

 

14 яну 2022

ЕКСПЕРТИТЕ ОТ РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” - РУСЕ ПРИПОМНЯТ ПРАВИЛАТА ЗА БЕЗОПАСНО ПОВЕДЕНИЕ ПРИ УСЛОЖНЕНА ЗИМНА ОБСТАНОВКА

Снежните виелици и обледяванията са едни от най-характерните бедствия за територията на област Русе, предвид преобладаващите силни североизточни ветрове и равнинния релеф. Снегонавяванията водят до блокиране на пътищата и силно затрудняват транспортните връзки между населените места,  възможно е  да поставят в рискова ситуация живота на много хора.
За зимния сезон е характерна бързата промяна в метеорологичната обстановка.

 

Експертите от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Русе припомнят правилата за безопасно поведение при усложнена зимна обстановка.

ЗА ДА НЕ СЕ ОКАЖЕТЕ В СНЕЖЕН КАПАН ПРЕЗ ЗИМАТА, ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ НА ПЪТ Е НЕОБХОДИМО:

Да следите информацията, подавана чрез средствата за масово осведомяване за  метеорологичната прогноза и  пътната обстановка в региона и извън него - не тръгвайте на път при влошени метеорологични условия,  освен ако не е крайно наложително и не сте се убедили, че пътят е почистен и проходим при зимни условия.

При обявен код за опасни явления е добре да се отложи пътуването, ако не е належащо. Част от пътищата може да бъдат затворени поради снегонавявания.

Ако непременно трябва да осъществите пътуването, за предпочитане е да ползвате  железопътен транспорт.

Ако все пак решите да пътувате  с автомобил, погрижете се автомобилът Ви да бъде изправен и оборудван за движение при зимни условия:

 - проверете изправността на отоплителната и спирачната  системи и светлинната сигнализация;

- оборудвайте автомобила с подходящи гуми, осигурете вериги против сняг, въже за теглене, лопата и др.;

 - проверете дали имате достатъчно гориво в резервоара - Винаги зареждайте автомобила си с повече гориво, отколкото Ви е необходимо за пътуването -   изчерпването на горивото през зимата в блокираните пътища може да доведе до фатални последици.

Заредете мобилния си телефон преди тръгване – винаги трябва да имате възможност за сигнализиране и търсене на помощ при попадане в бедствена ситуация.

Облечете топли дрехи и подходящи обувки преди пътуване. Подсигурете си запас от вода и храна.  Носете лекарствата, които са Ви предписани от лекар, по възможност вземете термос с чай или други топли и подсладени напитки - може да попаднете в снежен капан и да мине известно време до пристигане на спасителните служби.

Избирайте да пътувате по първокласните пътища, тъй като те се почистват с предимство - макар и да отнеме по-продължително време и да се наложи да изминете повече километри, това ще Ви гарантира по-безопасно пътуване при зимни условия.

Шофирайте бавно и внимателно, когато преминавате край сгради, електропроводи и дървета. Спазвайте указанията на компетентните органи и временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби.

Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни заведения, паркинги и мотели. По време на път следете за обстановката по радиото и ако ситуацията  се усложни, преустановете пътуването, като спрете в най-близкото населено място и там се обърнете за помощ към административните власти на съответното кметство, МВР или пътните служби.

Ограничете  излизането навън, ако не е наложително. Когато трябва да се придвижвате пеша се обличайте с топли дрехи, шал, ръкавици, носете обувки с грайфери, стъпвайте бавно и внимателно. Носете зареден мобилен телефон и фенерче. Избягвайте да се движите поединично и стойте по далеч от сгради, стълбове и дървета. Вземете мерки против измръзване на крайниците.

 

АКО ВСЕ ПАК ПОПАДНЕТЕ В БЕДСТВЕНА СИТУАЦИЯ ПРЕЗ ЗИМАТА -  ДОБРЕ Е ЗА ЗНАЕТЕ И СПАЗВАТЕ НЯКОИ ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ

Ако по време на пътуването закъсате или се  натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на МВР или на пътните служби чрез телефон 112.

Завържете дреха с ярък цвят на най-високата част от автомобила в случай на виелица,  затъване в преспи или навявания от сняг.

Избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне – гасете го периодично.

При образуване на колони от задръствания, спирайте на дистанция, която позволява изтеглянето ви и не използвайте аварийната лента – оставете я свободна за спасителните екипи.

Окажете помощ на изпадналите в беда.

 

АКО СТЕ БЛОКИРАНИ НА ПЪТ ПО ВРЕМЕ НА СНЕЖНА ВИЕЛИЦА, МОЖЕ ДА СЕ ПОЛУЧИ ПРЕОХЛАЖДАНЕ НА ОРГАНИЗМА, ПРЕМРЪЗВАНЕ ИЛИ ОТРАВЯНЕ С АВТОМОБИЛНИ ГАЗОВЕ

      ПРИ ПРЕОХЛАЖДАНЕ (ХИПОТЕРМИЯ)

За недопускане на преохлаждане на организма и необходимо  да сте облечени с подходящи връхни дрехи, в това число шапки, ушанки, ръкавици, обувки с дебели подметки, които да бъдат сухи.

 Ако това се окаже недостатъчно и студът Ви сковава, започва неконтролируемо треперене, което постепенно преминава в тресене на цялото тяло – преохлаждането вече е много сериозно. Ако въздействието на ниските температури и вятъра продължат, след половин до един час треперенето и тресенето стихва, пострадалият става безразличен към случващото,  унася се в съноподобни  видения – това е знак, че той вече е в преддверието на „бялата смърт”.

За това, още в началната фаза на преохлаждането е необходимо:

 • да  потърсите  подслон или заслон от вятъра;
 • да  потърсите помощ чрез единния номер за спешни повиквания 112;
 • да не употребявате алкохол, а само топли течности – чай, кафе, горещ шоколад или други топли подсладенинапитки; 
 • акочакате помощ на място, да не правите излишни движения, освен бърчене на лицето или свиване на пръстите;
 • ако си оказвате самопомощ или помагате на друг човек не бива да разтривате със сняг, а да затопляте чрез всички възможни топлинни източници, в това число и поставяне под мишниците, в зоната на слабините и под гръкляна  на бутилки с поносимо гореща вода, увити с плат.

   

  ПРИ ИЗМРЪЗВАНЕ

  При измръзване се засягат  най-често крайниците - пръсти, стъпала (особено ако са мокри), уши, нос, лице. При измръзване те постепенно стават безчувствени и побеляват. Ако този процес продължи над денонощие, се появява синкава демаркационна (разграничителна) линия между измръзналата, и все още жизнеспособна тъкан.

  При оказване на самопомощ и взаимопомощ е необходимо:

 • да  потърсите  подслон или заслон от вятъра;
 • да  потърсите помощ чрез единния номер за спешни повиквания 112;
 • ако можете да осигурите топлинен източник, да свалите мокрите обувки, чорапи, ръкавици и бавно да затоплите измръзналите части на тялото – плавно, с температура близка до телесната,  не повече от 42-43 градуса по Целзий;
 • измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото се преохлажда допълнително и кожата може да се нарани
 • да не давате на пострадалия алкохол;
 • крайниците на малко дете могат да бъдат затоплени, загънати и допрени до човешкото тяло с нормална човешка температура.

   

  ПРИ ОТРАВЯНЕ С АВТОМОБИЛНИ ГАЗОВЕ

  Освен премръзването, рисков фактор за Вас е отделяне от ауспуха на автомобила на токсични газове при отработване на горивото, най-опасния от които е   въглеродният оксид.  Вдишан дори и в незначителни концентрации, продължително време - над половин час, въглеродният оксид е смъртоносен.

  При попадане в снежен капан и невъзможност от придвижване:

 • Избягвайте продължителната работа на двигателя на празен ход - периодично осигурявайте възможност на газове, отделени при изгаряне на горивото, да се разсейват в околния въздух -  разривайте периодично снега около ауспуха и не позволявайте на газовете да се навлизат в купето.
 • Не затваряйте плътно всички прозорци на колата, оставете поне един леко смъкнат, за да осигурите приток на чист въздух в купето.
 • Ако се появи нервна възбуда, последвана от виене на свят, сънливост, интензивно порозовяване на кожата – това са много тревожни признаци, които предполагат интоксикация на организма и правят наложително дишане на чист въздух, и търсене на медицинска помощ в спешен порядък.

 

ВАЖНО Е ДА ПОМНИТЕ:

Не тръгвайте на път без добре зареден  резервоар на горивото и заредена батерия на мобилния телефон.

При попадане в бедствена ситуация незабавно сигнализирайте на единния номер за спешни повиквания - тел.112,  като обозначите най-точно и ясно мястото, на което се намирате с оглед по- лесното  и бързо достигане до Вас от спасителните служби.

Не злоупотребявайте със сигналите до тел. 112. Пренасочване на екипи от различни институции (Агенция „Пътна инфраструктура”, МВР, Спешна помощ) при фалшив сигнал, може да коства човешки живот в реална ситуация. Не злоупотребявайте със сигналите за непочистена пътна настилка. Според нормативната уредба се допуска снежно покритие в зависимост от различните нива и степени на поддържане.

Актуална информация за състоянието и проходимостта на пътищата от  републиканската пътна мрежа може да получите на национален телефон 070013020 или на интернет адрес: www.api.bg – Агенция „Пътна инфраструктура”

Информация за състоянието и проходимостта на пътищата от  общинската пътна мрежа може да получите от съответната община.
30 дек 2021

Тежък пътен инцидент тази сутрин на пътя Русе – Бяла. Двама са загинали, а един е тежко ранен

/с допълнителна информация/

 

 

Тежък пътен инцидент възникна тази сутрин по пътя Русе – Бяла. Произшествието е станало малко преди 6 часа, в района преди с. Волово. Автомобил „Хюндай“, движещ се в посока Бяла се е ударил в ТИР, пътуващ в обратна посока. Изпратеният на място екип на ЦСМП е констатирал, че на място са загинали двама, а друга жена е откарана с линейка към русенската болница. На местопроизшествието работят екипи на полицията. Извършва се оглед и предстои изясняване на причините и обстоятелствата, довели до инцидента.
Движението по главния път не е преустановено, затруднено е в района на произшествието и се регулира от екипите на РУ – Бяла.  

По-късно сутринта на Гара Бяла, в района на жп прелеза за Ценово е катастрофирал бус, който е останал на жп линията, но е създадена организация да бъде изтеглен и движението e освободено.

В 07:15 часа е получен сигнал и за още един пътен инцидент в района на РУ – Бяла. Той е бил за товарен автомобил, който се е завъртя напреки на пътя в района на с. Полско Косово и е затворил движението. Там също са изпратени екипи.  Допълннение:

На 30 декември около 05:50 ч. на път І-5, Русе-Бяла (на км 41+920 в посока гр. Бяла, в условията на облачно време, обилен снеговалеж, тъмна част на денонощието и пътна настилка покрита с киша, пътен участък при десен завой) движещ се в посока към гр. Бяла лек автомобил „Хюндай“ с румънска регистрация, управляван от 51-годишен мъж, по неизяснени към момента причини се е завъртял, навлязъл е в насрещната лента за движение и се е ударил странично в товарен автомобил „Волво“ с великотърновска регистрация, с водач на 47 г. Вследствие на удара лекият автомобил напуска платното за движение вляво, като пада в земеделска нива. При инцидента са загинали водачът на хюндая и пътничка на 25 г. от същото превозно средство. Друга жена на 49 г., пътувала в румънския автомобил, е пострадала и е откарана с линейка в русенската болница „Канев“, където е настанена за лечение с фрактури и други травми.
Мястото, на което е настъпило  произшествието, се характеризира като участък с концентрация на ПТП.
Причините за настъпване на ПТП са в процес на изясняване, на местопроизшествеито е извършен оглед и тече разследване
.
30 дек 2021

ЗА ОД НА МВР РУСЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО