МВР

ОД Русе

 

03 юли 2020

СПЕЦОПЕРАЦИЯ СРЕЩУ БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ, ДЪРЖАНЕТО И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА СЕ ПРОВЕДЕ В РУСЕНСКО ​

Действията са реализирани под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Русе

 

 

 

 

Под надзора на Окръжна прокуратура град Русе на първи юли бе проведена поредната специализирана полицейска операция на ОДМВР – Русе, по противодействие на битовата престъпност, държането и разпространението на наркотици. В акцията участваха служители от Първо и Второ РУ, и сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Русе. Действията са реализирани на територията на гр. Русе и други населени места в  област Русе.

В хода на операцията са извършени редица оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия - претърсвания и изземвания в апартаменти, къщи и други имоти, установяване на лица, съпричастни към криминални деяния и други закононарушения, както и други проверки, свързани с компетенциите на полицейските органи.

При претърсванията в 7 имота – четири на адреси в Русе и още три в села в областта, са установени 5 лица, имащи отношение към престъпна дейност, като са намерени и иззети общо около 100 грама зелена тревна маса, реагираща при полеви тест на марихуана, също мобилни телефони, техника и други вещи. Проведени са множество разпити и други следствени действия. Работата по случая продължава в хода на образувано досъдебно производство, като всички действия по разследването се докладват на Окръжна прокуратура - Русе.

Две от лицата, мъже на 24 г. и 35 г., са привлечени в качеството им на обвиняеми и са задържани за срок от 72 часа с постановление на прокуратурата. Работата по документирането на цялостната престъпна дейност продължава, както и издирването на други лица, съпричастни към извършените престъпления. 

РУСЕНКИ СРЕД НАЙ-ТОЧНИТЕ В СТРЕЛБАТА С ПИСТОЛЕТ НА РЕПУБЛИКАНСКОТО ПЪРВЕНСТВО ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР

Отборът на ОДМВР – Русе отново е в първата десетка на странатаРепубликански преглед по стрелба с пистолет за служители на МВР, финална част, се проведе от 2 юли до днес в гр. Варна. 25 отбора от служители на МВР в подразделения на вътрешното ведомство от цялата страна премериха бързина, точност и прецизност в стрелбата. Републиканският преглед по стрелба с пистолет за служители на МВР се организира и провежда на основание „Специализираната методика по стрелкова подготовка на служителите на МВР” и утвърдения Спортен календар на Спортна асоциация – МВР. Организатори: „Спортна асоциация – МВР”, ОД МВР - Варна, Централен спортен клуб „Стрелкова асоциация МВР” и ЦБПС при АМВР.

Русе представиха 6 служители - 5 от ОДМВР-Русе и един от ТЗ БОП – Русе.

В оспорваните битки, при ожесточена конкуренция, русенските състезатели се класираха за финалите и влязоха в челните места.  

При жените в отборното класиране, тимът Людмила Пенева от ОДМВР – Русе и Венета Сорева от ТЗ БОП – Русе, отново се наредиха сред най точните жени - стрелци, като се класираха на 4 място.

В комплексното класиране, сред 25-те участващи отбора, русенските служители на МВР се представиха достойно в турнира и влязоха в първата десетка, като завоюваха 8 позиция.

 

 

 

 

*******

Състезанията по стрелба с пистолет са организирана дейност за усъвършенстване и затвърждаване на специфични познания и умения, повишаване нивото на психическа устойчивост на служителите в МВР. В състезанията се изпълняват техники, усвоени и усъвършенствани в процеса на обучение в стрелкова подготовка.

 

 

03 юли 2020

ОПЕРАЦИЯ ПО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ СЕ ПРОВЕДЕ ДНЕС В РУСЕНСКИЯ КВАРТАЛ „СЕЛЕМЕТЯ“

Действията са реализирани под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Русе ​

 

 

Под надзора на Окръжна прокуратура град Русе, днес от служители на ОДМВР–Русе бе проведена поредната специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност, в частност на посегателства срещу собствеността на гражданите, незаконна сеч на дървесен материал, спазване на режима за употреба и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси по реда на ЗОБВВПИ, държане на акцизни стоки без надлежно разрешително и укриване на лица, обявени за издирване. Действията се реализираха на територията на кв. „Селеметя“ в Русе.
В хода на операцията са проверени 59 МПС, образувано е едно досъдебно производство по чл. 343в, ал. 2 - за установено лице, управлявало мотоциклет без СУМПС; съставени са 12 акта /АУАН/ и 4 фиша за констатирани нарушения по ЗДВП. Служителите на реда са установили едно лице, обявено на местно издирване.
Проверени са 4 адреса в кв. «Селеметя», за които са постъпили данни, че е възможно собствениците да държат акцизни стоки без бандерол. При извършените обстойни проверки на имотите нарушения не са констатирани. Проверени са други 3 адреса на територията на квартала, с оглед спазване на режима за употреба и съхранение на огнестрелни оръжия и боеприпаси по реда на ЗОБВВПИ, но нарушения не са констатирани.

В резултат на извършените оперативно-издирвателни действия и проверките на лица са установени извършителите на няколко престъпления, за които са били регистрирани преписки:

  • за извършено престъпление по чл. 354а от НК - за това, че служители от Първо РУ – Русе при полицейска проверка и личен обиск на 19-годишен русенец, са установили, че той държи около 2 грама суха тревна маса с жълто-зелен цвят и характерен мирис на марихуана.
  • за извършено престъпление по чл. 249, ал.1 от НК - за това, че на 08.05.2020 г, неизвестно лице е извършило неправомерно плащане с дебитната карта на жена от гр. Бургас, при направена поръчка в интернет, в приложение, за доставка на храна до адрес в Русе. Изяснено е, че извършител на деянието е 17-годишен русенец, до момента без криминални прояви.
  • за извършено деяние по чл. 130, ал.1, вр. чл. 325 от НК – за това, че на 24.04.2020 год. около 15:00 часа на тел. 112 е подаден сигнал за лице намиращото се в гр. Русе в близост до кръстовището на бул. „Съединение“ и бул. „Цар Освободител“, което е пострадало с охлузна рана в областта на врата. Изпратеният на място наряд на групата за охрана на обществения ред е установил на адреса 49-годишен мъж. Той бяснил на полицаите, че управлявайки велосипеда си е пресичал кръстовището по бул. „Цар Освободител“, от кръгово движение в посока хотел „Рига“ и най-вероятно е бил прострелян с неизвестно оръжие от шофьор на таксиметров автомобил, тъй като докато изчаквали на червен сигнал на светофара между тях е възникнал словесен конфликт. Установен е извършителя на деянието - 31-годишен мъж, известен на правораздавателните органи. Станало е ясно, че оръжието, което е използвал е пластмасов пистолет, изстрелващ пластмасови топчета с размер около 5 мм.
  • за престъпление по чл.144, ал.3 от  НК. На 11.06.2020г., чрез тел. 112 е получен сигнал от жена от Русе, че приятелят й е бил заплашен с убийство, като към него е бил насочен пистолет, докато са били в автобила си, спрян на кръстовището на бул. „Хр. Ботев и бул. „Цар Освободител“ в гр. Русе. Като извършител на деянието е установен 21-годишен от Русе, известен на правораздавателните органи. Оръжието използвано при заплахата е детска играчка.
  • за извършено престъпление по чл. 194, ал.1 от НК. От началото на месец май 2020 год., до 05.06.2020 год., от магазин на ул. „Стрешер планина“ са били извършени две кражби, които са били заявени в полицията. В единия случай на 2 юни е сигнализирано за отнети 6 бр. смесителни батерии, на обща стойност около 400.00 лв, а в другия на 05.06.2020 г. за откраднат 1бр. електрически прободен трион, на стойност 220.00 лв. Като извършител е разкрит 34-годишен русенец, известен на правораздавателните институции.
  • за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1 от НК. На 11.06.2020 г. в Първо РУ е получен сигнал от жена, че от  06.06.2020 г. до подаването на сигнала неизвестен извършител е отнел от избеното помещение на адреса й велосипед с 28“ гуми, бял на цвят, с неустановена марка, на стойност за около 180 лева. Полицаите са установили като извършител техен познайник на 26 г. от Русе.

 

 

 

 

 

19 юни 2020

ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ ОТ ПРОВЕРКИТЕ НА ГКПП ДУНАВ МОСТ СА ПЛАТЕНИ ГЛОБИ ЗА 18 000 ЛВ И СА ВРЪЧЕНИ 748 ЕЛЕКТРОННИ ФИША ЗА НАД 104 000 ЛВ.

ИЗДАДЕНИ СА 16 АКТА И 21 ЗАПОВЕДИ ЗА ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ

 

 

Новата функционалност на автоматизираната информационна система „Граничен контрол“ бе представена днес пред журналисти на ГКПП – Дунав мост от директора на РДГП – Русе комисар Димитър Чорбаджиев и началника на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР –Русе гл.инспектор Михаил Манов.

От 17 юни стартира въвеждането и тестването в реални условия на системата, свързана с административно-наказателна дейност по ЗДвП, на граничните пунктове в страната.

Всички водачи с глоби се пренасочват от граничните полицаи към пътните, на отделно обособено гише, на втора линия. Там служителите на сектор „Пътна полиция“ връчват на гражданите фишове, актове, наказателни постановления и се издават заповеди за принудителни административни мерки, като глобите могат да се заплащат на място, чрез инсталиран на граничния пункт ПОС терминал, което се отразява веднага в системата на МВР.

Контролът се извършва на вход и изход от страната. Спецификата на ГКПП – Дунав мост е, че проверките на излизане от България се извършват  на румънска територия  - ГКПП Гюргево и там българските полицаи нямат право да налагат санкции. „Няма как на територията на друга държава ние да извършваме тази дейност. Ако се наложи на някой от гражданите да му бъде отнето свидетелството за управление на МПС, той ще бъде върнат на територията на България, където ще се предприемат действията, които предвижда заканът“, обясни комисар Димитър Чорбаджиев. В такива случаи тези граждани ще бъдат конвоирани с колата си обратно до пункта в Русе. „Има водачи, които са неправоспособни и минават граничен контрол или такива които са лишени от право да управляват. В този случай се отнемат и регистрационните табели”, посочи като пример гл. инспектор Михаил Манов.

Началникът на сектор „Пътна полиция“  обобщи резултатите от първите два дни, след старта на проверките.  За 17 и 18 юни са връчени 748 електронни фиша на стойност над 104 000 лв. Чрез ПОС са платени общо 256 задължения, на обща стойност около 18 000 лв, По други канали за заплащане (банки, онлайн, фирми за платежни услуги и т.н.) са платени още 29 задължения на стойност 4 650 лв. Издадени са 16 акта и 21 заповеди за принудителни административни мерки (отнемане на свидетелство за управление на МПС, сваляне на регистрационни табели, неправоспособност).

 

 

 

19 юни 2020

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО