МВР

ОД Русе

 

15 ное 2017

16 ноември - Ден без пешеходци - жертви на пътя

 

 

 

16 ноември се отбелязва като Ден без загинали пешеходци. Това евторият етап на традиционната акция „Зима“ – кампанията„Пешеходци и водачи за толерантност на пътя", която продължава от 11 до 20 ноември 2017 година. Тя има за цел да насочи вниманието към толерантността на пътя и поведението на водачите и пешеходците, като участници в движението. 

През тези 10 дни на кампанията пътните полицаи отново съблюдават за правилното поведение на всички участници в движението, но акцент в дейността е превенцията над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците. Целта е да се напомни, че всички имат отговорност за случващото се на пътя.

 

 

Предоставеният от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Русе АНАЛИЗ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНАТА ОБСТАНОВКА В РУСЕНСКИ РЕГИОН ЗА ПЕРИОДА ОТ 01.01.2017 г. ДО 10.11.2017 г. сочи, че на територията обслужвана от ОДМВР – Русе от началото на годината при тежки ПТП са пострадали 59 пешеходци, а са загинали 5.

В този период са регистрирани 228 тежки ПТП, при  които са пострадали общо 401 души – 386 ранени и 15 убити.

Най-много пешеходци са пострадали при тежки ПТП от вида блъскане на пешеходец. От този вид са настъпили 54 ПТП с 55 ранени и 5 загинали лица. Най-голяма тежест има Община Русе, където са настъпили 51 ПТП с 52 ранени и 4 загинали.

По основните показатели данните за ПТП от вида блъскане на пешеходец са както следва:

 

ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА ПТП

В 90,74% от случаите причина за ПТП с пешеходци са нарушенията на изискванията на ЗДвП допуснати от водачите на МПС. По тяхна вина са станали 49 ПТП с 49 ранени и 5 загинали. Поради нарушение на пешеходеца са настъпили 4 ПТП с 4 ранени.

 

НАРУШЕНИЯ НА ВОДАЧА

Най-често извършваните нарушения в региона от водачите, водещи до инциденти, са  несъобразената скорост, отнемане на предимство на пешеходец  и  неправилни маневри.

 

ПО ДЕН ОТ СЕДМИЦАТА

По дни от седмицата произшествия с пешеходци в региона най-често настъпват в следните дни:

 • Вторник  – 15 ПТП с 14  ранени лица и 1 загинал.
 • Сряда -  10 ПТП с 12  ранени лица.
 • Понеделник – 9 ПТП с 9 ранени лица и 1 загинал.

 

ПО ВРЕМЕ ОТ ДЕНОНОЩИЕТО

Най-много ПТП с пешеходци  в региона са  настъпили в часовете :

- между  10:00 и 14:00 часа -  13 ПТП с 15 ранени

- между  17:00 и 20:00 часа – 19 ПТП с  18 ранени и 2 загинали

 

ПО СЪСТОЯНИЕ НА ВРЕМЕТО И ОСВЕТЛЕНИЕ

При ясно време са станали 44 ПТП с пешеходци с 47 ранени и 3 загинали. При облачно време са настъпили 5  ПТП с 3 ранени пешеходеца и 2 загинали. При снеговалеж са станали 1 ПТП  с 1 ранен пешеходец. При дъжд са настъпили 4 ПТП с 4 ранени пешеходци.

Запазва се тенденцията най-голям брой ПТП с пешеходци да настъпват в светлата част на денонощието. При дневно осветление са станали 44 ПТП с 47 ранени и 2 загинали. При тъмнина е станало 1 ПТП  с 1 загинал.  При изкуствено осветление са настъпили 8 ПТП със 7 ранени и 2 загинали. При сумрак - 1 ПТП с 1 ранен.

За периода най-много ПТП с пешеходци са настъпили  през: м. октомври - 10 ПТП с 9 ранени и 1 загинал; м. юни - 7 ПТП с 8 ранени и 1 загинал; месец януари с 7 ПТП с 1 загинал  и 6 ранени.

В този период в населените места са възникнали  54 ПТП с пешеходци, при които са ранени 55, а 5 са загинали. В населено място от тип град са настъпили 52 ПТП с 5 загинали и 52 ранени, а в селата са настъпили 2 ПТП с 3 ранени. На пътен уличен участък са настъпили 31 ПТП с 5 загинали и 29 ранени. На кръстовище са настъпили 19 ПТП с 18 ранени.

Места с настъпили ПТП с пешеходци са :

На територията на гр. Русе

 • ул. Панайот Хитов
 • ул. Свети Георги - кръстовище с ул. Видин
 • бул. Цар Освободител - с пресечните с бул. Хр. Ботев и с бул. Липник, както и пресечната с бул. Ген.Скобелев
 • началото на  бул. Липник
 • бул. Христо Ботев, в района на бензиностанция  „Лукоил“
 • ул. Воден
 • ул. Борисова
 • бул. Цар Фердинанд
 • ул. Вардар с ул. Тетово
 • ул. Муткурова с бул. Ген. Скобелев
 • ул. Н. Вапцаров  с бул. Хр. Ботев
 • ул. Рупел
 • бул. Липник
 • ул. Братислава
 • ул. Плиска по цялата дължина и пресечната с ул. Янтра
 • ул. Доростол  с ул. Сан Стефано
 • ул. Тулча
 • бул. България
 • ул. Юндола
 • ул. Чипровци
 • бул. Хр. Ботев с ул. В. Левски

 

На територията на  РУ- Бяла, в гр. Бяла - ул. Люлин и ул. Хаджи Димитър

 

На територията на  РУ- Ветово, в гр. Ветово - ул. В. Левски

 

На територията на  РУ- Две могили, в гр. Две могили - бул. България 

 

 

ПЪТНИТЕ ПОЛИЦАИ ПРИПОМНЯТ!!!

Пешеходците трябва да знаят своите задължения и отговорности като участници в движението.

Според закона в момента, пешеходец, който прескача през парапети и мантинели, минава на червено или не спазва сигналите на регулировчика се глобява с 50 лева. За всички други нарушения, санкцията е 20 лева.

 

ОТ ПЪТНА ПОЛИЦИЯ ДАВАТ СЛЕДНИТЕ ПРЕПОРЪКИ:

• Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи – водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.
• Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!

• Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.
• Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци, и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.

• Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!
• Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничава възможностите ви.
• Станете видими за останалите участници в движението по пътищата! Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

За всички водачи на пътни превозни средства е изключително важно да намаляват скоростта, когато на и край платното се намира пешеходец, особено дете, както и да шофират с безопасна скорост, за да не се стигне до опасна ситуация или пътна злополука. Необходимо е да познават и очакват възможните реакции на децата, когато са на улицата или близо до нея.

 

 

СЪСТЕЗАНИЕ „ДЕЙСТВИЕ С ХИДРАВЛИЧЕН СПАСИТЕЛЕН КОМПЛАКТ ЗА СПАСЯВАНЕ НА ПОСТРАДАЛИ ПРИ ПТП” ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В НЕДЕЛЯ В РУСЕ ​

Заповядайте на 19 ноември от 10:00 часа пред сграда на Първа РСПБЗН-Русе 

 

С резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември е определена като Световен ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. За първи път този ден е отбелязан през 1993 г.

През настоящата 2017 година датата е 19 ноември. На този ден се отдава почит на жертвите и техните семейства и се работи за повишаване на обществената отговорност за спазване на правилата за движение по улиците и пътищата и за подпомагане на пострадалите.

Във връзка с отбелязването на този ден Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Русе ще проведе състезание „Действие с хидравличен спасителен комплект за спасяване на пострадали при ПТП”. Състезанието е вече традиция в Русе. В него ще вземат участие седем отбора от 6-те районни служби „Пожарна безопасност и защита на населението” и от сектор „Специализирани оперативни дейности” при регионалната дирекция. Целта на организаторите е да се акцентира на превенцията, да се заостри вниманието на всички участници в движението за спазване на правилата, да се насочат усилията за повече толерантност, уважение, предвидливост и споделена отговорност, за намаляване на грешките, които водят до тези безсмислени нещастия по пътищата. Важна цел на състезанието е и повишаването на оперативната готовност на екипите на РДПБЗН – Русе за извършване на спасителни дейности.

 

Каним представителите на средствата за масова информация, бивши и настоящи служители на РДПБЗН-Русе и русенската общественост на 19.11.2017 година от 10:00 часа пред сграда на Първа РСПБЗН-Русе - град Русе, бул. „Трети март” № 23.

 

 

 

14 ное 2017

ЗА БЕЗОПАСНОТО ШОФИРАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА Е ВАЖНА ТЕХНИЧЕСКАТА ИЗПРАВНОСТ НА АВТОМОБИЛИТЕ

От 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия


 

 

 

„Пътна полиция“ напомня на водачите изменението в Закона за движение по пътищата в сила от 21 януари 2017 г., че през периода от 15 ноември до 1 март се използват гуми на автомобилите, предназначени за зимни условия - с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.

 

За безопасното шофиране при зимни условия, водачите е необходима да имат предвид и следното:

 

ДВИЖИ СЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

Пътното превозно средство трябва да е технически изправно (чл. 139, ал. 1, т. 1).

Последици: Временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а”).

Глобата е между 20 и 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4 (150 лв.); чл. 180, ал. 1, т. 1 (от 20 до 150 лв.) или чл. 183, ал. 3, т. 7 (30 лв.).

 

 

ПОДДЪРЖАЙ ЧИСТАЧКИТЕ ИЗПРАВНИ

Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 4, б. „б”).

Глобата е 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4).

 

ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ГУМИ

Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март (чл. 139, ал. 1, т. 4).

Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 9).

Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5).


ЗАБРАНЕНО Е
 движението по пътищата с гуми с шипове, а

Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

  

 

ДВИЖИ СЕ С ЧИСТИ И ИЗПРАВНИ СВЕТЛИНИ И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ

Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта (чл. 101, ал. 3, т. 8).

Глобата е от 20 до 150 лв. (чл. 180, ал. 1, т. 1).

Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност (чл. 100, ал. 4, т. 2).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

При движение с ППС с животинска тяга (каруца) трябва да имаш:

 • два бели или жълти светлоотразителя отзад;
 • през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво (чл. 71, ал. 1).

Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 4).

  

 

ОБОРУДВАЙ МОТОРНОТО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш:

 • обезопасителен триъгълник;
 • аптечка;
 • пожарогасител и
 • светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

За зимата е препоръчително в МПС да имаш:

 • Антифриз;
 • резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;
 • вериги за сняг;
 • достатъчно гориво;
 • зарядно за акумулатор;
 • въже за теглене;
 • одеало и др.

 

 

ИЗПОЛЗВАЙ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА

Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка (чл. 101, ал. 1).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

 

14 ное 2017

КРИМИНАЛИСТИ НА ОДМВР - РУСЕ УСТАНОВИХА И ЗАДЪРЖАХА ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

Операцията е проведена под ръководството на окръжната прокуратура. Задържан е 41-годишен мъж

 

Специализирана полицейска операция по противодействие на наркоразпространението на територията на Русе е проведена вчера, под наблюдението на окръжната прокуратура. В рамките на полицейските действия, в близост  до жилищна кооперация на ул. Братя Миладинови, криминалистите са установили и задържали  41-годишния И.П. от Русе, у когото са намерили 50 г марихуана, 2 г кокаин и 5 г метамфетамин. Последвало е претърсване в помещение, ползвано от него, в което е открито голямо количество наркотични вещества, разпределени в различни разфасовки. Иззети са  общо  1 кг амфетамин, 300 г кокаин, близо 2.5 кг марихуана и 15 таблетки екстази. В помещението са намерени още четири електронни везни, 50 бойни патрона и самоделно взривно устройство с детонатор, което е обезвредено от екип на СОБТ – МВР.

Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, срещу него е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354 а, ал. 1 от НК.
Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

02 ное 2017

Инспектор Светослава Попова и главен инспектор Александър Ковачев от ОДМВР – Русе получиха отличия на наградите "Джовани Фалконе"


Днес на тържествена церемония в зала "22 септември" в Благоевград бяха наградени отличените магистрати и полицаи в тазгодишното издание на конкурса "Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж".

Двама служители от ОДМВР-Русе, Инспектор Светослава Попова от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и главен инспектор Александър Ковачев, началник сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, бяха отличени в конкурса с почетни грамоти за съществен принос, висок професионализъм и ефективна борба с престъпността. Те им бяха връчени от Н.Пр. Стефано Балди - посланик на Република Италия в София.

Конкурсът в памет на Джовани Фалконе, италиански прокурор и известен борец срещу мафията в Сицилия, убит през 1992 г., е учреден през 2009 г. от община Благоевград със съдействието на посолството на Република Италия. Целта му е да бъдат подкрепени усилията на магистратите и полицаите, които с риск за живота си защитават обществените интереси и авторитета на професията си, също и да съдейства за ограничаване на корупцията, влиянието на организираната престъпност, престъпленията срещу деца чрез интернет, както и за намаляване на криминалните прояви на местно и национално ниво.

През тази година за наградите "Джовани Фалконе" са били номинирани общо 15 магистрати - съдии, прокурори и 34 полицаи от различни служби и сектори на Министерството на вътрешните работи.

 

 

 

 

31 окт 2017

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО