МВР

ОД Русе

 

19 юли 2018

БЕЛЕНСКИ ПОЛИЦАИ ЗАДЪРЖАХА ВОДАЧ, ПРЕДЛОЖИЛ ИМ ПОДКУП

Образувано е бързо производство по случая


 

55-годишен мъж е задържан, след като предложил подкуп на служители на РУ-Бяла, за да не му пишат акт за нарушение на ЗДВП. На 17 юли  при осъществяване на обход по главен път I-5 /гр. Русе - гр. Велико Търново/, в района на км 51+800, екип на РУ – Бяла е забелязал, че в самото кръгово кръстовище,  между изхода за гр. Бяла и този в посока гр. Русе е спряла товарна композиция. Униформените са установили, че ТИР-ът е с турска регистрация /влекач "Mercedes" с прикачено полуремарке "Krone"/ и е с вдигната кабина, без пуснати аварийни светлини, и без поставен предупредителен светлоотразителен триъгълник, а водачът /55-годишен турски гражданин/ извършвал ремонтни дейности.
Полицаите поискали документите на шофьора и документите на управляваната от него товарна композиция, след което са го поканили до служебния автомобил, за да му съставят акт за извършеното от него нарушение на ЗДВП. Той се приближил до униформената кола, където единият от полицаите вече бил седнал на предната седалка за съставяне на акта с документите на водача. Тогава 55-годишният мъж хвърлил през отворената предна дясна врата на служебния автомобил една банкнота с номинал от 50 евро и си издърпал документите. За случилото се е сигнализирано в РУ – Бяла. На място е изпратена дежурна оперативна група, извършен е оглед и е документиран случая. Образувано е бързо производство срещу 55-годишния мъж. Той е задържан от полицаите и с постановление на прокурор му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.  

 

 

 

Безопасно лято

Практически препоръки към водачите от "Пътна полиция", ГДНП


Пътна полиция призовава водачите:

 • да подават сигнали за катастрофи, бедствия, аварии и други критични ситуации на телефон 112 и да търсят компетентна специализирана помощ (полиция, спешна помощ, противопожарна служба и други);
 • да се осведомяват предварително за маршрута и извършваните ремонти или въведената временна организация на движението по него;
 • да се движат със скорост, съобразена с:
  • пътните знаци,
  • пътната маркировка,
  • пътните условия,
  • релефа на местността и
  • конкретните метеорологични условия;
 • да са отпочинали преди пътуване;
 • да се отнасят с отговорност към шофирането особено когато превозват пътници в автомобила;
 • да помнят, че не са сами на пътя и
 • че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата.

Пътна полиция напомня, че е важно:

 • да се използват обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета);
 • да не се отвлича вниманието на водача;
 • да се правят почивки при усещане за дискомфорт или умора.

Пътна полиция препоръчва при натоварен маршрут водачът:

да бъде концентриран в шофирането;

 • да бъде търпелив, толерантен и да не предприема рискови изпреварвания;
 • да се съобразява и с останалите участници на пътя;
 • да използва алтернативен маршрут при възможност.

 

Пътна полиция припомня някои истини:

 • Ако спазваш ограниченията, времето за пристигане до крайната цел се удължава, но… с малко.
 • Ако се движиш с по-ниска скорост, си гарантираш намален риск от катастрофа.
 • За някои участъци от твоя маршрут максималната разрешена скорост може да се окаже неподходяща за момента. Често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени. Има опасности от аквапланинг.
 • Ако мислиш позитивно, взимаш правилни решения.

                       

 

ОПОЗНАЙ ОПАСНОСТИТЕ

Неправилно избрана скорост (в населени и извън населени места)

Несъобразена скорост при загуба на пътя заради липса на маркировка или лоши метеорологични условия

Неадекватно поведение в/извън населено място заради задръствания („тапи“)

Неспазване на дистанция

Неправилно превключване на светлини в тъмното

Шофиране в състояние на умора

Шофиране без концентрираност (разсейване с пътниците; разговори по телефона; писане на съобщения по телефона; лични/служебни проблеми и др.)

Шофиране без правоспособност

Шофиране в нетрезво състояние

Шофиране след употреба на наркотици

17 юли 2018

ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР МИРОСЛАВ ДАМЯНОВ Е НОВИЯТ НАЧАЛНИК НА РАЙОННО УПРАВЛЕНИЕ – ДВЕ МОГИЛИ

 

 

 

Със заповед на министъра на вътрешните работи за началник на Районно управление – Две могили при ОДМВР – Русе е назначен главен инспектор Мирослав Дамянов.

Мирослав Дамянов е роден през 1975 г. в гр. Русе. Завършил е висше образование през 2000 г. във ВИПОНД - МВР, специалност "Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред", а през 2009 година се е дипломирал и като „Магистър“ в специалност „Право" в РУ „Ангел Кънчев" - Русе.

Професионалната си кариера в системата на Министерството на вътрешните работи започва през октомври 2000 г. в Първо РУ при ОДМВР-Русе, като разузнавач в „Криминална полиция“. От 2010 година до момента е заемал длъжността началник на група в сектор „Криминална полиция“ към Първо РУ. 

Като служител на МВР Мирослав Дамянов е награждаван многократно за постигнати високи резултати в служебната си дейност.


Днес главен инспектор Дамянов бе представен официално пред състава на РУ - Две могили от заместник-директора на ОДМВР - Русе комисар Илиян Енчев, в присъствието на заместник-кметовете на Община Две могили Красимира Русинова и Георги Великов.

 

 

 

13 юли 2018

МЕСЕЧЕН БРИФИНГ В ОДМВР - РУСЕ /ЮЛИ/

 

 

Днес в ОДМВР – Русе бе даден месечен брифинг за журналисти.

 

Комисар Илиян Енчев, заместник-директор и началник на сектор „Криминална полиция“, представи пред медиите данни за работата на ОДМВР – Русе през първите шест месеца на 2018 г. и акценти по основните направления на дейност.  

Снижен е ръстът на престъпността в област Русе, като същевременно е увеличена разкриваемостта на регистираните криминални деяния

Основните приоритети в работата на ОДМВР–Русе през 2018 година са противодействието на битовата престъпност, особено в малките населени места, противодействието на престъпленията против личността, кражби, грабежи, престъпления свързани с МПС и наркотични вещества, а също и престъпленията, свързани с разпространението на стоки без платен акциз.
През първите шест месеца на 2018 година в ОДМВР – Русе са регистрирани 1164 престъпления, а за същия период на миналата година те са били 1334, като разкритите през настоящата година са с 59 повече. Най-голям структурен дял продължават да заемат престъпления против собствеността. Като цяло обстановката по отношение на най-тежките престъпления, против личността, е спокойна. Регистрирани са две тежки престъпления – убийства, които са с битов характер и са разкрити. При грабежите има тенденция за намаляване на регистрираните деяния. За 2018 г. те са 18, а  за миналата 26, като разкриваемостта е нараснала от 5 на 8 престъпления. Освен това тези деяния са извършени предимно в областния град, имат уличен характер и не са установени случаи с причинени физически увреждания на пострадалите.
Като положителна тенденция в работата на ОДМВР – Русе комисар Енчев посочи ръста на разкритите престъпления, свързани с наркотици – образувани са 45 досъдебни производства и преписки, задържани са 53 лица, иззети са 335 гр. марихуана, 150 кг. канабис- зелена листна маса, 76 растения канабис, 316 гр. амфетамин, 50 гр. метамфетамин, 2 гр. кокаин, 47 гр. хероин, 34 таблекти екстази. Намаляване се отчита и по отношение на случаите на противозаконно отнети МПС. През това шестмесечие са регистрирани 3 и са разкрити 2, а миналата година за същия период са били 12, от които са разкрити 3.
Във връзка с работата по линия на престъпленията, свързани с разпространението на стоки без платен акциз, служителите на ОДМВР – Русе отчитат също положителни резултати. В хода на провежданата активна дейност в това направление през първите 6 месеца на годината са иззети 12 653 къса цигари и 245.5 кг тютюн.
Ръководството на ОДМВР – Русе отчете зачително подобрение и положителни резултати в работата по противодействието на телефонните измами от началото на 2018 година. Статистиката показва, че има голямо занижаване в регистрираните телефонни измами през първите 6 месеца. В резултат на ефективните действия на криминалистите през изтеклото полугодие са били предотвратени щети на гражданите за над 50 000 лева и са възстановени суми на обща стойност около 20 000 лв.  Освен това с активното участие на русенските служители, работещи съвместно с колегите си от ГД “Национална полиция“ и други областни дирекции в страната, са реализирани и редица успешни операции по задържане на телефонни измамници, извършващи престъпленията и в други региони. Същевременно служителите на ОДМВР-Русе, от всички подразделения, продължават активната разяснителна кампания сред населението в малките и по-големи населени места в областта. На брифинга комисар Енчев представи пред журналисти нов проект за листовка, в малък формат, касаеща телефонните измами. На едната страна има изписано кратко и ясно предупреждение „Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда!“, а на другата страна няколко указания към хората какво трябва да направят, за да не стават жертва на тези престъпления. Той обясни, че до тази идея се е стигнало, тъй като практиката е показала, че брошурите с по-голям формат и повече информация често объркват възрастните хора. Листовката ще се разпространявана на гражданите от служителите, както и чрез съдействието на местната власт, особено в по-малките населени места.

 

През първите шест месеца на 2018 година се отчита известно подобрение по отношение на пътнотранспортната обстановка в региона. Това отбеляза на брифинга днес началникът на сектор „Пътна полиция“ главен инспектор Михаил Манов. Той съобщи, че от 01.01.2018 г. до 30.06.2018 г. в Област Русе са регистрирани 488 ПТП, като при 137 от тях са пострадали общо 182 души – 174 ранени и 8 загинали. През същия период на 2017 г. са били регистрирани 743 ПТП, като при 170  са пострадали общо 235 души – 227 ранени и 8 загинали. За първото шестмесечие на тази година, в сравнение с това на 2017 г., общият брой на ПТП е намалял с 255, броят на ПТП с пострадали граждани е по-малък с 33, броят на ранените е намалял с 53, а броят на загиналите е равен.
Главен инспектор Манов отбеляза още, че в сравнение с предходните две години, през първото полугодие на 2018 година се отчита значително нарастване, както в установените нарушения, така и по отношение на наложените санкции. Служителите от ОДМВР – Русе, осъществяващи контрол на пътното движение на територията на областта, през периода са установили 16 702 нарушения, като са съставили 4513 акта, 4576 фиша и 6832 електронни фиша. Установени и санкционирани  са 138 водача за употреба на алкохол и 21 водачи, управляващи след употреба на наркотични или други упойващи вещества. Наложени са наказания на 1058 водачи, които не са използвали обезопасителни колани, каски и 151 водачи, ползващи мобилен телефон по време на движение. Установени са 240 неправоспособни водачи. Установени са 310 водачи да управляват МПС без да имат сключена задължителна застраховка “Гражданска отговорност”.

 

 

 

 

 

11 юли 2018

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО