МВР

ОД Русе

 

13 сеп 2019

Русенци за 3-та поредна година станаха абсолютни шампиони на България в състезанията по полицейска лична защита и карате за служители на МВР

Отборът на ОДМВР – Русе завоюва първото място в комплексното класиране, като грабна шампионски и призови места в отборните и индивидуални дисциплини ​

 

Финален етап на Националния преглед по полицейска лична защита и Републиканско първенство по карате за служители на МВР се проведе от 11 до 13 септември 2019 г.  в град Варна, спортна зала „Юнашки салон“.  В надпреварата участваха 16 отбора от цялата страна, представители на различни подразделения в МВР.

ОДМВР – Русе взе участие с два отбора, с водач и треньор Станислав Станчев, главен инструктор по полицейска лична защита на ОДМВР-Русе. Русенските състезатели премериха сили в отборната надпревара по полицейска лична защита и в индивидуалните дисциплини - „ката” и „кумите”.

В оспорваната отборна надпревара, на финала се наложи нашите отбори да се изправят един срещу друг в битката за купата. В крайна сметка Отборът „Русе -1” в състав Александър Йорданов и Светослав Бодуров  зае първото място и стана републикански шампион на България в „полицейска лична защита“. Другият ни тим „Русе – 2” в състав Станислав Георгиев, Теодор Иванов и Милен Атанасов, който се е наложи да влезе в последната битка, заради травма на колегата си, се класира на второ място.

При индивидуалните срещи, в дисциплината „ката“ – русенецът Светослав Бодуров заслужено стана първи при мъжете. В дисциплината „комите“, в категория до 75 кг, служителите на русенската областна дирекция на МВР Станислав Георгиев и Светослав Бодуров се класираха на двете 3-ти места. В категорията до 84 кг., в тази дисциплина, русенецът Александър Йорданов зае второ място, след като не успя да влезе в последната битка, заради травма, което доведе до служебната победа на опонента му. 

В крайното комплексно класиране на Републиканските състезания по полицейска лична защита и карате за служители на МВР заслужено служителите на ОДМВР - Русе станаха шампиони на България, като заеха първото място, оставяки зад себе си тимовете на Академия на МВР и ОДМВР - Пловдив.

 Спортът „Полицейска лична защита” е създаден за практикуване от служителите с полицейски правомощия и се явява съществена част от целия процес на обучение в системата на МВР. Дисциплините са с подчертано специализиран характер и симулират ситуации близки до реалните. Независимо, че придобитите умения се изграждат в един процес, подчинен на спортни правила, необходими са решителни, безкомпромисни и творчески действия. Постигнатите спортни резултати са показател за равнище на професионална подготовка.

Целта при упражняването на спорта „Полицейска лична защита” е изграждане и запазване на постоянно високо ниво на тренираност на полицейските служители през целия трудов път.

ДВЕ СПЕЦАКЦИИ СРЕЩУ НАРКОРАЗПРОСТРАНЕНИЕТО ПРОВЕДОХА РУСЕНСКИТЕ КРИМИНАЛИСТИ

При полицейски действия, извършени под надзора на прокуратурата, са иззети количества амфетамин, марихуана, крадени регистрационни табели и отглеждани канабисови растения

 

 

 

На 12 септември 2019 година се проведоха две паралелни специализирани полицейски операции, насочени срещу наркоразпространението. Действията, реализирани на територията на две населени места в Русенско, са извършени от служители на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и Специализираното тактическо звено за бързи действия при ОДМВР – Русе, под ръководството на Окръжна прокуратура – Русе.

В рамките на едната акция е направено претърсване в имот в град Мартен, където криминалистите са открили -  125 грама амфетамин, субстанции, използвани за разреждането на наркотичното вещество, 11 броя саморъчно свити цигари, чието съдържание при полеви наркотест е дало положителна реакция за марихуана, както и комплект крадени регистрационни табели. Собственикът на имота, 43-годишен мъж, е криминално проявен и в срок на условна присъда за друго тежко умишлено престъпление. Той е задържан с постановление на прокуратурата за 72 часа. По случая се води досъдебно производство и работата по документиране на цялостната му престъпна дейност продължава.    

В рамките на паралелно проведени действия на територията на с. Бръшлен, община Сливо поле, е установено друго лице – 39-годишен мъж, оглеждал марихуана с цел последваща продажба на територията на страната. В рамките на проверката вчера са установени канабисови насаждения, които са иззети и предстои да бъде назначена физико-химична експертиза. Работата на полицията по случая продължава, като  предстоят и други допълнителни действия, с оглед  документиране на престъпната дейност на лицето.

        

13 сеп 2019

РУСЕ ДНЕС Е ДОМАКИН НА ТРАДИЦИОННАТА СРЕЩА МЕЖДУ РУМЪНСКИ И БЪЛГАРСКИ ПЪТНИ ПОЛИЦАИ

В приятелски футболен мач русенските полицаи биха колегите си от Гюргево с 8:3
Днес в Русе се проведе традиционната среща между румънски и български пътни полицаи и приятелски футболен мач между представителни отбори от двете страни.

Срещата бе официално открита от директора на ОДМВР – Русе ст.комисар Теодор Атанасов. Събитието от българска страна уважиха областният управител на Русе Галин Григоров, заместник-областният управител Валентин Колев, ръководни и редови служители от ОДМВР - Русе, а от румънска страна директорът на Румънската пътна полиция полицейски квестор Бречеа Флорентин, началникът на Пътната полиция в Окръжен инспекторат на полицията – Гюргево главен комисар Мариан Попеску и други техни колеги.

Дългогодишно е сътрудничество на ОДМВР – Русе с органите на полицията на Република Румъния и по-конкретно в Регион Гюргево. Смесени екипи на пътна полиция от България и Румъния традиционно осъществяват съвместни контролни проверки по безопасността на движението през различни периоди от годината – туристически сезон, празници и др., когато се очаква по интензивен трафик от румънски и български граждани. Служителите на реда контролират спазването на правилата за движение и нормативните изисквания към участниците в движението на територията на съответната държава, в двата съседни гранични региона – Русе и Гюргево.

Осъществяването на съвместната дейност е основана на взаимния позитивен опит и вече традиционни отношения, както и на базата на подписаните през 2010 г. в Гюргево „Правила за извършване на съвместни действия на пътните полицаи в пограничните райони и осъществяване на съвместна патрулно-постова дейност за опазване на обществения ред от страна на компетентните органи на Република България и Румъния“ .

В духа на традиционното професионално сътрудничество днес на терена на стадион „Дунав“ в гр. Русе се състоя и приятелски футболен мач между представителни отбори от двете страни. Превърнали се в една добра традиция, тези спортни срещи сплотяват полицейските служители на двете съседни държави и чрез духа на спорта развиват в тях редица качества, полезни и в полицейската им работа.

Футболният мач премина също в дух на колегиалност и приятелска атмосфера. Срещата се изигра в две полувремена по 30 минути и въпреки оспорваната надпревара, русенските полицаи надделяха с категоричното 8:3.

Медали, купи и грамоти на участниците връчи началникът на сектор „Пътна полиция“ – Русе гл. инспектор Михаил Манов.

 

 

 

12 сеп 2019

В навечерието на професионалния празник на българските пожарникари и спасители бяха наградени 13 служители от РДПБЗН – Русе


Днес пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари, намиращ се пред сградата на Първа РСПБЗН в Русе, бе проведена официална церемония във връзка с професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – 14 септември.

На церемонията присъстваха областният управител на Русе Галин Григоров, заместник-областният управител Валентин Колев, директорът ОДМВР-Русе старши комисар Теодор Атанасов и неговият заместник комисар Илиян Енчев, началникът на „Районен център 112“ Полина Трендафилова, директорът на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе Георги Игнатов и др.

Гостите и служителите приветства комисар Димитър Павлов, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе: „Днес се прекланяме пред саможертвата на пожарникарите, отдали живота си и загинали при изпълнение на служебния дълг, с ясното съзнание за риска, който носи професията ни в името на спокойствието и сигурността на хората. Това ни задължава да сме по-отговорни, по-подготвени и сплотени пред предизвикателствата, които поднася ежедневието. Имаме сили и възможности да работим всеотдайно, така както очаква обществото от нас.“
Поздравление към служителите отправи областният управител Галин Григоров.

По време на церемонията бяха прочетени заповеди за награждаване на 13 служители от РДПБЗН – Русе. Със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, за проявена инициативност, постигнати високи и трайни резултати при изпълнение на служебните задачи с отличие „Почетен медал“ бе удостоен главен инспектор Красимир Владов, началник на Районна служба „ПБЗН -. Бяла. Със заповед на директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов са наградени 5 служители, а със заповед на директора на РДПБЗН - Русе комисар Димитър Павлов – 7 служители.

Събитието продължи с ритуал по поднасяне на венци и цветя и отдаване на почит пред паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

След церемонията част от гостите се запознаха с напредъка по ремонтните дейности на сградата на Първа районна служба „ПБЗН“, който се извършва по трансграничен българо-румънски проект с европейски средства и съфинансиране от държавния бюджет.

 

12 сеп 2019

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО