МВР

ОД Русе

 

07 юли 2017

ОДМВР – РУСЕ НА ПЪРВО МЯСТО В НАЦИОНАЛНАТА КУПА ПО ПОЛИЦЕЙСКА ЛИЧНА ЗАЩИТА И КАРАТЕ ЗА СЛУЖИТЕЛИ НА МВР ​

9 МЕДАЛА И 3 КУПИ ЗАВОЮВАХА РУСЕНСКИТЕ ПОЛИЦАИ

 

 

 

От 6 до 8 юли 2017 година в град Бургас се провежда Национална купа по Полицейска лична защита и карате за служители на МВР. Състезанията са част от утвърдения Спортен календар на „Спортна асоциация - МВР" за 2017 г.

3 купи и 9 медала грабнаха русенци след оспорвани, достойни битки и надпревари.

Областна дирекция на МВР – Русе представиха трима състезатели, полицейски служители – Александър Йорданов, Светослав Бодуров и Станислав Георгиев.

 

Русенската изява бе повече от достойна, като в състезанието по полицейска лична защита отборът на ОДМВР – Русе, в състав Александър Йорданов и Светослав Бодуров се класира на първо място.

В дисциплината „Карате кумите” в категория до 84 кг., русенецът Александър Йорданов е заел първото място. Той се е класирал втори в състезанието по „ката“.

В категорията до 75 килограма Станислав Георгиев е завоювал първо място в „кумите“ и трето в „ката“. В същата категория Светослав Бодуров е заел втора позиция в „кумите“ и трета в „ката“.

 

В крайното комплексно класиране отборът на ОДМВР – Русе загърби конкуренцията, като завърши на първо място.

 

РУСЕНКИ ЗАВОЮВАХА ТРЕТО МЯСТО В СТРЕЛБАТА С ПИСТОЛЕТ НА РЕПУБЛИКАНСКО НИВО

 

 

Републикански преглед по стрелба с пистолет за служители на МВР се проведе във Варна от 27 до 30 юни 2017 година. Спортната проява е неразделна част от стрелковата подготовка в МВР и е важен компонент от Спортния календар за 2017 година, утвърден от Спортна асоциация – МВР.

В надпреварата са взели участие 23 отбора, сформирани от служители от различни структури на министерството на вътрешните работи в страната, общо 110 състезатели.

Отборът на Областна дирекция на МВР – Русе е заел 10 място в комплексното класиране.

В индивидуалната надпревара при жените Людмила Пенева от ОДМВР – Русе се е класирала на 6 място и е удостоена с грамота.

Русенските състезателки – Людмила Пенева и Венета Сорева (на снимката) са показали отличните си умения като в отборната надпревара при жените, са завоювали медалите и купата за третото място.

 


*******

Състезанията по стрелба с пистолет са организирана дейност за усъвършенстване и затвърждаване на специфични познания и умения, повишаване нивото на психическа устойчивост на служителите. В състезанията се изпълняват техники, усвоени и усъвършенствани в процеса на обучение в стрелкова подготовка.

 

30 юни 2017

НА 6 ЮЛИ С БЛАГОТВОРИТЕЛНА ФУТБОЛНА СРЕЩА ЩЕ БЪДАТ ОТБЕЛЯЗАНИ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ПРАЗНИЦИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ СТРУКТУРИТE НА МВР В РУСЕ И МИТНИЦА - РУСЕ

Събитието ще бъде придружено от демонстрация на полицейска, противопожарна и митническата техника, оборудване и екипировкаПОКАНА


Професионалните празници на служителите от МВР и Митницата в Русе ще бъдат отбелязани с благотворителна футболна среща. Тя ще се състои на 6 юли от 17:00 часа на  игрището в спортния комплекс на Русенски Университет „Ангел Кънчев“. 

Базата е любезно предоставена за благотворителната цел на събитието от ръководството на висшето учебно заведение!

Мачът ще се проведе при отворени врати за всички любители на този спорт.
Ще бъде организиран пункт за набиране на парични дарения, които след срещата ще бъдат изброени в присъствието на комисия и предоставени на Сдружение „Смело сърце“ за подпомагане на деца с увреждания и техните семейства.  Активисти на сдружението и учредения към него Клуб „Майки със смели сърца“ ще направят малка изложба-базар на изработени от деца с увреждания и техните родители сувенири.

Събитието ще бъде придружено от демонстрация на полицейска, противопожарна и митническата техника, оборудване и екипировка.  Митническото куче Ран ще направи демонстрация как се откриват големи количества тютюневи изделия.  Екипите от МВР ще покажат своите професионални действия в ситуации близки до реалните.

 

  •   На 5 юли се отбелязва професионалният празник на Министерството на вътрешните работи. Изграждането на полицейската институция в България започва след приемането на Търновската конституция (16.04.1879 г.). На 5 юли 1879 г. с указ №1 на княз Александър I Батенберг се сформира Министерството на вътрешните дела като част от първото българско правителство след Освобождението.  С Решение 79 на Министерския съвет от 28 февруари 1992 г. датата 5 юли е обявена за професионален празник на МВР.
  •  На 7 юли професионален празник честват българските  митнически служители. На тази дата през 1879 г. с Указ №2 на княз Александър І Батенберг се създават митници и митнически пунктове, „за да се запазят интересите на Княжеството".  Този управленски акт се случва веднага след назначаването на първото българско правителство и създаването на първите институции в държавата.  Датата е обявена за празник на българските митници с решение на правителството от септември 2015 г.

 

 

УВАЖАЕМИ ГРАЖДАНИ, ЖИТЕЛИ И ГОСТИ НА ГРАД РУСЕ, 

ЗА НАС ЩЕ БЪДЕ УДОВОЛСТВИЕ АКО ВИЕ И ВАШИТЕ БЛИЗКИ ПРИСЪСТВАТЕ НА СЪБИТИЕТО И ПОДКРЕПИТЕ БЛАГОРОДНАТА НИ КАУЗА!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!
03 юли 2017

ТРИМА УЧАСТНИЦИ В ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМИ СА ЗАДЪРЖАНИ ПРИ СПЕЦАКЦИЯ, РЕАЛИЗИРАНА ПОД РЪКОВОДСТВОТО НА ГДНП

В операцията са участвали служители на областните дирекции в Русе и Велико Търново, както и жандармеристи

 

 

Специализираната полицейска операция е проведена на 14 и 15 юни на територията на градовете Русе и Ветово. Тя е осъществена под ръководството на ГД „Национална полиция“ и в нея са участвали служители на ГД „Национална полиция“, на областните дирекции във Велико Търново и Русе и дирекция „Жандармерия“.

В хода на операцията са задържани трима жители на Ветово – М.Д. /29г./, А.А. /30г./ и З.Х. /47г./ - известни на полицията и осъждани. При извършени претърсвания в техни имоти на територията на Русе и Ветово са иззети множество мобилни телефони, СИМ карти, златни накити и значителна сума пари. В процеса на разследването е установено, че в периода 12 май – 4 юни тази година тримата, след предварителен сговор и в различно съучастие, са извършили 7 телефонни измами във Велико Търново. При всички случаи е използвана добре познатата схема „съдействие при задържане на телефонни измамници“. По първоначални данни от престъпната си дейност тримата са успели да измъкнат от потърпевшите около 20 000 лева и златни накити.

След доклад на материалите в прокуратурата тримата са привлечени, като обвиняеми, наложени са им мерки за неотклонение „задържане под стража“. Работата по документиране на престъпната им дейност продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

22 юни 2017

ГД „НАЦИОНАЛНА ПОЛИЦИЯ“ ПРЕДПРИЕМА СЕРИЯ ОТ ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ СИГУРНОСТТА ПО ПЪТИЩАТА НА СТРАНАТА В РАМКИТЕ НА АКЦИЯ „ЛЯТО“

Акцията ще продължи от 19 юни до 15 септември 2017 година

 

Създаването на условия за опазване на живота и здравето при движение по пътищата на българските граждани, гостите на страната и транзитно преминаващите граждани на трети страни е приоритет на правителството на Република България и на МВР. През лятото трафикът по републиканските пътища се увеличава, с което се повишава и рискът от пътнотранспортни произшествия, както със загинали и ранени, така и с материални щети. През летните месеци основните причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия са движението с несъобразена и превишена скорост, навлизането в насрещното движение, отнемането на предимство, управлението на моторни превозни средства при преумора и/или след употреба на алкохол или наркотични вещества или техни аналози, неправилни маневри, неправилен превоз на пътници, навлизане в участъци, забранени за движение на определени категории превозни средства или участници в движението - бавно движещи се МПС, пътни превозни средства с животинска тяга, велосипеди, пешеходци) и др.

През летните месеци на 2016 г. (в периода 1 юни – 31 август 2016 г.) на територията на страната са настъпили 2283 тежки пътни инцидента, при които са загинали 223 и са ранени 2975 участници в движението по пътищата. Най-голям – 403 е броят на инцидентите, при които е блъснат пешеходец - загиналите са 21, а ранените – 408. Най-много са загиналите - 44 души при челни удари между МПС, като броят на произшествията е 192, а на ранените – 358. Най-много са ранените – 435 при странично сблъскване между МПС – тези произшествия са 299, а ранените – 28.

Най-голям брой тежки пътни инциденти – 2218 са допуснати поради нарушения на водачите. При тези произшествия загиналите са 215 и са ранени 2906 участници в движението по пътищата. Поради несъобразена и превишена скорост от водачите са предизвикани 798 тежки ПТП, при които са загинали 105 и са ранени 1104 човека. При навлизане в насрещното движение при 112 ПТП, допуснати от водачи, с 39 загинали и 179 ранени. Поради отнемане на предимство по вина на водачите са настъпили 736 тежки ПТП, при които са загинали 35 и са ранени 917 участници в движението по пътищата. При неправилно изпреварване водачите са предизвикали 40 ПТП, при които са загинали 3 и са ранени 69 човека.

След анализа на пътно-транспортния травматизъм, ГД „Национална полиция“ предприема серия от превантивни мерки в рамките на акция „Лято“ от 19 юни до 15 септември 2017 година за повишаване пътната сигурност на летовниците и транзитно преминаващите през страната, за улесняване на трафика по основните пътни артерии към курортите и граничните пунктове. Планирани са дейности за засилен контрол на пътното движение, непрекъснато актуализиране на информацията за възникнали затруднения по участъци със засилен трафик и на входно-изходните артерии на населените места по натоварените маршрути.

Специално внимание контролиращите органи ще насочат към нарушенията с пряко влияние върху пътния травматизъм, към водачите на мотопеди и мотоциклети, а също и към фирмите, предоставящи под наем МПС –за предотвратяване на шофирането от неправоспособни. В населените места контролът ще е съсредоточен в районите с интензивен пешеходен трафик – с изградени или липсващи пешеходни пътеки и участъците на неправилно и рисково пресичане.

 

АНАЛИЗ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНАТА ОБСТАНОВКА В РЕГИОН РУСЕ ЗА ПЕРИОДА 15.06.2016 г. ДО 15.09.2016 г.

 

 

 

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

 

Пътна полиция призовава водачите

- да се движат с повишено внимание

- да са отпочинали преди пътуване

- да се отнасят с отговорност към шофирането

- да помнят, че не са сами на пътя и

- че от поведението им зависи не само техният, но и животът на останалите участници в движението по пътищата

Важно е

- използването на обезопасителни колани и системи за деца (седалки; столчета)

- водачите да не си отвличат вниманието с неприсъщи при шофиране дейности, а да следят пътната обстановка

- при дискомфорт или умора водачът да спре за кратък отдих

При интензивно движение

- вниманието трябва да е насочено към движещите се насреща автомобили

- да не се предприемат рискови изпреварвания

- да се предпазват останалите участници на пътя

- да се знае къде по маршрута има ремонти

Истина е, че

- спазването на скоростта удължава, но с малко времето на пътуване

- по-ниската скорост гарантира намален риск от настъпване на ПТП

- в отделни участъци максималната ограничителна скорост може да се окаже неподходяща за момента – често времето е променливо, пътните настилки са мокри, а на места – наводнени

Лятно безопасно шофиране

СКОРОСТ

- ВИНАГИ съобразявай скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила; неговите спирачни възможности; състоянието на платното, видимостта.

- ПРЕДВИЖДАЙ внезапната поява на човек, животно или изхвърлен предмет на платното за движение.

- Намали скоростта макар и само с 10 км/ч. – така многократно ще намалее вероятността от катастрофа.

- НЕ СЕ УВЛИЧАЙ по рисковите водачи, които те изпреварват и се движат с превишена скорост.

- НЕ СИ ОПРЕДЕЛЯЙ предварително точен час на пристигане и не насрочвай срещи, защото евентуалното забавяне ще те притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.

- НЕ СЕ АФЕКТИРАЙ/НЕРВИРАЙ, когато колоната автомобили се движи бавно. ВИНАГИ има обективна причина за това. Афектът може само да навреди. ПОМНИ, че най-безопасно е да се движиш със скоростта на колоната.

Когато ШОФИРАШ ПО ТЪМНО при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявай скоростта дотолкова, че да ти осигурява възможност за спиране в осветения участък пред твоя автомобил. Така ще реагираш успешно, ако забележиш съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако те заслепяват насрещни светлини, намали още скоростта.

В НАСЕЛЕНО МЯСТО при преминаване:

- през оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца,

- покрай паркирани автомобили,

- покрай паркове и градинки,

- покрай спирки на обществения транспорт,

- при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др.

- НАМАЛЯВАЙ скоростта до минимум, за да успееш да реагираш и предотвратиш злополука при внезапно поява на опасност на пътя.

- При по-висока скорост си осигури ПО-ГОЛЯМА ДИСТАНЦИЯ от автомобила пред теб. Малката дистанция те приближава до удар при рязко спиране, напряга те и увеличава агресивността.

- Когато возиш деца, НАМАЛИ значително средната СКОРОСТ, увеличи дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка.

ИЗПРЕВАРВАНЕ, НАВЛИЗАНЕ В ЛЕНТАТА ЗА НАСРЕЩНО ДВИЖЕНИЕ И СПАЗВАНЕ НА ПРЕДИМСТВО

- Винаги поддържай такава ДИСТАНЦИЯ, която да позволи на изпреварващ те автомобил да заеме място пред твоя.

- Предприемай ИЗПРЕВАРВАНЕ само при пълна сигурност, че може да завършиш маневрата без опасност от сблъсък с насрещен автомобил. Недопустимо е да започнеш такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движи стриктно в своята лента за движение, без да „сечеш” завоите и да навлизаш в насрещното движение.

- При изпреварване НЕ ЗАВИВАЙ РЯЗКО и в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил – така лесно може да загубиш контрол: да се преобърнеш или да навлезеш отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.

- Когато се движиш по един и същи маршрут със свои близки и приятели, не се стреми да сте “в пакет”, без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това ще те принуди да изпреварваш рисково, за да не се откъснеш от групата. По-добре си ОПРЕДЕЛЕТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО място край пътя, където да спрете и да се изчакате. Далеч по-безопасно е всеки да се движи самостоятелно и сам да оценява обстановката. Тя във всеки момент е различна за отделните водачи.

- Не се настройвай агресивно и отмъстително към другите на пътя. НЕ ТЪРСИ „РЕВАНШ”, КОГАТО ТЕ ИЗПРЕВАРЯТ.

- Съобразявай се с ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА АВТОМОБИЛА. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започни маневрата само когато имаш достатъчна видимост напред, без насрещно движение.

- На автомагистрала ПРИ ИЗПРЕВАРВАНЕ бъди възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат немалко мощни автомобили, чиито водачи превишават драстично разрешената скорост и които ще те застигнат за броени секунди.

- Най-често причината ЗА ОТНЕМАНЕ НА ПРЕДИМСТВО при преминаване през кръстовища Е НЕВНИМАНИЕ, РАЗСЕЯНОСТ или ПРИБЪРЗАНО ВЗЕТО РЕШЕНИЕ.

- Когато пресичаш кръстовище със светофарна уредба, НЕ НАВЛИЗАЙ ПРИ ЖЪЛТ СИГНАЛ НА СВЕТОФАРА. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с жълт сигнал.

- При потегляне, след като е светнал зеленият сигнал, ОЩЕ ВЕДНЪЖ СЕ ОГЛЕДАЙТЕ дали не преминават автомобили на червено.

- Оглеждай се за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяй, че когато си ЗАМИСЛЕН И РАЗСЕЯН, МОЖЕ ДА НЕ ЗАБЕЛЕЖИШ приближаващ автомобил по пътя с предимство.

- Бъди особено предпазливи към деца, юноши, възрастни на велосипеди, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

 

ШОФИРАНЕ НА ТРЕЗВО И С КОНЦЕНТРИРАНО ВНИМАНИЕ

НЕ ПОТЕГЛЯЙ НА ПЪТ:

- ако си преуморен или

- ако си спал малко напоследък;

- непосредствено след обилно ядене – ще те споходи опасна сънливост.

При преумора ОТ ЛЯТНАТА ЖЕГА СПИРАЙ ПО-ЧЕСТО за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.

ДЪЛГИЯТ МАРШРУТ до летния курорт и обратно е по-добре да изминеш, след като си се наспал добре и потеглиш в ранните сутрешни часове. Така ще бъдеш възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

- Малките дози АЛКОХОЛ съвсем не са безопасни. Макар да ги смяташ за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват различни реакции при различните хора, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и забавят реакциите на шофьора.

- Ако подозираш, че ще се изкушиш в компанията и ще пийнеш алкохол, ПРЕДВАРИТЕЛНО ОСИГУРИ ШОФЬОР, който да остане трезвен до края на вечерта и да те вози. Дай автомобилните ключове на съпругата или определения да шофира още преди да си употребил алкохол.

 

ПРАВОСПОСОБНОСТ

- Като родител бъди безкомпромисен и НЕ РАЗРЕШАВАЙ УПРАВЛЕНИЕТО нито пък предоставяй мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория. Много родители са загубили синове и дъщери заради това, че не са се намесили навреме.

- Ако имаш информация и си свидетел в твоя квартал НА УПРАВЛЕНИЕ ОТ НЕПРАВОСПОСОБНИ, сигнализирай в най-близкото управление на МВР.

- Направи всичко необходимо и възможно, за да НЕ ДОПУСНЕШ управление от НЕПРАВОСПОСОБЕН ИЛИ УПОТРЕБИЛ АЛКОХОЛ, дори с риск да влезеш в конфликт. Потърси съдействие от полицията. С това ще предотвратиш катастрофа и ще спасиш хора.

 

ВИНАГИ ИЗПОЛЗВАЙ ПРЕДПАЗНА КАСКА, КОЛАН И СИСТЕМИ ЗА ОБЕЗОПАСЯВАНЕ НА ДЕЦА!!!

При попадане в пътен инцидент позвъни на телефон 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР.

 

 

Отдел „Пътна полиция”

Главна дирекция „Национална полиция”

2017 г.

 

22 юни 2017

ЗА ОД НА МВР РУСЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО