МВР

ОД Русе

 

12 дек 2019

“ДА ПРАВИМ ДОБРО!” БЕШЕ МОТОТО НА КОЛЕДНОТО ТЪРЖЕСТВО С ДЕЦАТА ОТ ДЕТСКИТЕ ПОЛИЦЕЙСКИ УПРАВЛЕНИЯ ПРИ ОДМВР - РУСЕ

Над 140 деца от цялата област участваха в първото по рода си годишно събитие по програмата „Детско полицейско управление“ ​

 

 

„Коледа е не просто един от християнските празници, Коледа е празник на надеждата, на любовта между хората, тя е символ на Добротата. За влюбения тя е денят, в който ще докаже любовта си, за вярващия денят, в който ще се поклони на Христос, за болния - лъч надежда, а за малките деца - това е вълшебната нощ, в която Дядо Коледа влиза през комина и оставя чудни подаръци под елхата. Знаем, че всеки има своя собствена Коледа, a днес ние ще сътворим нашата…„

Така започна коледното тържество под надслов „Да правим добро!“, което се състоя в Областната дирекция на МВР в Русе днес . На първото по рода си събитие си дадоха среща над 140 ученици: децата-доброволци от втория випуск, в рамките на националната програма „Детско полицейско управление“ в Русенска област, от ОУ „Иван Вазов“ – Русе, Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" - град Русе; НУ "Петко Рачев Славейков" – гр. Бяла; СУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Сливо поле и СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ – гр. Две могили, както и техни съученици приятели и учители.

Сред официалните гости на тържеството бяха Свилен Иванов, зам.-областен управител на Област Русе; директорът на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе Георги Игнатов, началникът на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева, директори и преподаватели от училища в областта, комисар Димитър Павлов, директор на РДПБЗН – Русе, представители на дирекция „Вътрешна сигурност“ – МВР, както и ръководството на Областната дирекция на МВР, домакини на събитието.

Домакините и гости отправиха своите сърдечни поздравления към децата и техните преподаватели, както и към всички партниращи в програмата.  

Учениците споделиха своите мисли и впечатления от участието си в детското полицейско управление. Ето някои от тях: Лили:“Постъпих в „Детско полицейско управление“, защото обичам и искам да помагам на хората. Разбрах, че трябва да се спазват всички закони на държавата ни. Показаха ни как да се отбраняваме и да оказваме първа помощ при инцидент. Академията ми е полезна, с това че мога да реагирам по най- правилния и полезен за мен и останалите хора начин.“

Никола: „Защото искам да стана полицай, да вземам бързи решения и да помагам на хората“

 Евгени: Желая  да бъда или полицай, или пожарникар, защото са смели и достойни хора.

 

По време на събитието бяха отличени част от децата, участвали в националния конкурс „Аз и Детското полицейско управление“, обявен през тази година  от Главна дирекция „Национална полиция“ -МВР. Директорът на ОДМВР – Русе ст. Комисар Теодор Атанасов връчи награди и грамоти на Габриела Тодорова от НУ „П. Р. Славейков“ в Бяла, Виктория Тодорова от ОУ „Иван Вазов“ в Русе и Юлия Димитрова от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Две могили, както и на Нехир Исаева от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Сливо поле, която бе вече отличена и на националната церемония в гр. София, проведена на 10 декември.

Богатата празнична програма, изпълнена с много емоция, включваше песни и танци, рецитали, подготвени и изпълнени от деца от детските полицейски управления от всички учебни заведения, както и от техни съученици и приятели.  Главната роля в организацията на програмата и в перфектното водене имаше екипът на СУПНЕ "Фридрих Шилер" - град Русе, в лицето на ръководство, преподаватели и ученици.

В края на събитието, присъщо за коледно тържество, организаторите бяха подготвили за всяко от децата коледни изненади, част от тях осигурени по проект "Остани чист, кажи не на корупцията", изпълняван от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР. А в ролята на Дядо Коледа влязоха униформени служители от полицията и пожарната. След това всички си направиха обща снимка за спомен при коледната елха пред областната дирекция.

 

ОТ РЕГИОНАЛНА ДИРЕКЦИЯ „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО“ В РУСЕ ПРИПОМНЯТ ПРАВИЛАТА ЗА БЕЗОПАСНОСТ ПРЕЗ ЕСЕННО-ЗИМНИЯ ПОЖАРООПАСЕН СЕЗОН
С настъпване на есенно-зимния сезон на територията на Русенска област зачестяват пожарите, свързани с нарушаване на правилата за пожарна безопасност по време на отоплителния сезон. По статистически данни екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе от началото на месец октомври са реагирали на следните произшествия, които са нанесли преки материални загуби:
- пожари вследствие на възникнало късо съединение в ел. инсталацията, поради претоварване на ел. инсталацията или неизправност в самата нея, неизправни отоплителни уреди- 4 броя;
възникнали пожари, заради неизправни печки или котел на твърдо гориво, или човешки грешки при експлоатация им - 3 броя;
запалени сажди в комини, при което се е получило задимяване, запалване на горими материали в помещения и покривна конструкция – 2 броя;
пожари в изоставени постройки, предизвикани от човешка намеса, заради небрежност при боравене с открит огън или палене на огън – 2 броя.

Неизменно изводите от пожарната обстановка през есенно-зимния пожароопасен сезон сочат, че най-често (над 95%) пожарите възникват в жилищно-комуналното стопанство и са вследствие на небрежност и подценяване на мерките за пожарна безопасност. Това потвърждава и статистиката през този и миналите сезони. Продължава да се допускат груби грешки при ползването на отоплителни уреди, като пример за това е инцидента на 29.11.2019 г., при който собственик на къща, в опит да разпали печка на твърдо гориво с лесно запалима течност – бензин, е предизвикал пожар в къщата, в която живее.

Една от водещите причини при характерните за сезона пожари е  - късо електрическо  съединение, вследствие на амортизирани или технически неизправни електрически и отоплителни уреди и съоръжения. Не са изключения и тежките инциденти, вследствие неправилна употреба на газови уреди. Най-често жертви на пожари са възрастните хора и децата.Обърнете внимание на основните съвети на пожарникарите!

Не пестете от своята безопасност!

При опасност незабавно съобщете на телефон 112 - единния европейски номер за спешни повиквания!

Следвайте инструкциите на дежурния оператор!

 

І. ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНО ПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ:

1. Не претоварвайте електрическата мрежа и ограничете ползването на уредите – това води до късо съединение, които са предпоставка за пожари! Всяка електрическа инсталация е оразмерена да „издържи“ определени електрически товари!

2. Ползвайте само стандартни и по възможност автоматичните електрически предпазители (бушони)! Бушонът е предпазно устройство, което трябва да изключи, т. е. първо той да „изгори“, ако електрическата верига бъде претоварена или някой уред се повреди. По този начин се спира протичането на ток през веригата и се предотвратява прогряване на изолацията и възникването на пожар.

3. Ползвайте само изправни електрически уреди и съоръжения!

4. Монтажът на електрически отоплителни уреди оставете на технически грамотно, а най-добре на правоспособно лице!

5. Следвайте стриктно инструкцията на производителя относно начините на монтаж, експлоатация, поддръжка!

6. Не оставайте работещи електроуреди без наблюдение!

7. Не оставайте децата без наблюдение в близост до работещи отоплителните уреди!

8. Не ползвайте самоделни, много евтини и електроуреди с неясен произход и качество!

9. Не ползвайте уреди с открити реотани!

10. При болни или трудноподвижни членовете на семейството, избирайте най-безопасните уреди, които са на пазара!

11. Поставяйте отоплителните електроуреди на безопасно разстояние от горими и леснозапалими вещества и материали! Използвайте негорими подложки!


ІІ. ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНО ПОЛЗВАНЕ НА ОТОПЛИТЕЛНИ УРЕДИ НА ТВЪРДО ГОРИВО:

1. Отново предупреждаваме: Не ползвайте самоделни, много евтини и други отоплителни уреди с неясен произход и качество!

2. Ползвайте само стандартни – технически изправни отоплителни уреди! Монтирайте ги на безопасно разстояние от горими и леснозапалими вещества и материали, и задължително поставяйте върху негорими подложки!

3. Следвайте инструкцията на производителя за монтаж, експлоатация и поддръжка на уреда! Трябва да знаете, че дори отоплителните печки на твърдо гориво са сложни технически съоръжения, чиито горивни камери са конструирани за конкретен тип гориво! Не всички печки, предназначени за дърва, по тази причина не са подходящи за работа с въглища, особено по-калоричните! Следва прогаряне на стените, които най-често са от тънки стоманени листове (ламарина), което е предпоставка за пожар!

4. Създайте подходящи условия, при които няма възможност въглени и искри да попаднат върху намиращи се в близост горими и леснозапалими вещества и материали!

5. Не оставайте газови уреди и бутилки в близост до отоплителните уреди! Може да последва взрив следствие нагряването, разширяването на газа и повишаването на налягането в бутилката!

6. Не съхранявайте горивото (дърва и въглища) в непосредствена близост до отоплителния уред. У дома съхранявайте количества за ежедневната употреба!

7. Не разпалвайте отоплителните уреди със запалителни течности, които не са предназначени за такъв вид дейност! Не се изкушавайте от рискови предложения на пазара!

8. Изхвърляйте сгурията и пепелта само в негорими метални съдове!

9. Никога не изхвърляйте, макар и изгаснала сгурия в пластмасовите контейнери за разделно събиране на отпадъци!

10. Когато почиствате уреда от пепел и въглени, използвайте метален съд с капак.

11. Проветрявайте редовно отопляваните помещения!

12. Не забравяйте комините! Ползвайте услугите за изграждането и поддръжането им от специалисти! Комините трябва да са добре измазани и без пукнатини. Периодично ги почиствайте от натрупани сажди – поне два пъти в годината и задължително преди сезона!

13. Всички димоотводи (кюнци) трябва да са стабилно укрепени и монтирани на безопасно разстояние от горими конструкции.

14. При монтиране на димоотводите (кюнците) на отоплителните тела не се допуска заустване в тях на въздуховоди от вентилационни съоръжения.

15. Напомняме, че вентилационните комини (канали) за абсорбаторите в кухните са отделно от диомоотводните комини.

 

ІІІ. ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНО ПОЛЗВАНЕ НА УРЕДИ, РАБОТЕЩИ НА ТЕЧНО ГОРИВО:

1. Течните горива са по-калорични и макар и не толкова икономични, но за да ползвате комфортно и безопасно предимствата им, не допускайте компромиси с изискванията за безопасността им и се научете да ги експлоатирате според инструкциите на производителите!

2. Ползвайте само стандартни и технически изправни уреди!

3. Монтажът на уредите винаги трябва да е на безопасно разстояние от горими и леснозапалими вещества и материали!

4. Съхранявайте горивото в искробезопасни съдове (метални и от специални искробезопасни материали!) в количества за едноднодневна употреба и извън жилищните помещения!

5. Не забравяйте, че комините трябва да са добре измазани и  без пукнатини, а димоотводите – добре укрепени!

 

ІV. ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНО ПОЛЗВАНЕ НА УРЕДИ С ГАЗ ПРОПАН–БУТАН С ОБОЗНАЧЕНИЕ LPG (ВТЕЧНЕН ПЕТРОЛЕН ГАЗ):

За устройство и безопасна експлоатация на уреди, работещи с газ пропан–бутан се прилага Наредбата за устройство, безопасна експлоатация и технически надзор на газови съоръжения и инсталации за втечнени въглеводородни газове (приета с постановление на Министерски съвет №243/2004 г.). Компетентност по прилагането и контрола на тази наредба имат органите за технически надзор.

Гражданите трябва да знаят, че ползвателят на газови системи и инсталации е длъжен да осигури тяхната безопасна и безаварийна експлоатация, да осигури тяхнятя поддържка и проверка за съответствие с изискванията на наредбите и техническата им документация, да ги ползва по предназначение, което е определено в инструкциите на производителя.

Въглеводородната смес, наричана пропан–бутан, представлява горим и взривоопасен газ, който е по–тежък от въздуха и при изтичане се наслоява в долните части на помещенията. По тази причина той никога не бива да се съхранява и употребява в подземни помещения, както и в такива, пода на които е по–ниско от кота нула (нивото на терена

1. Ползвайте само регистрирани изправни бутилки, преминали периодичен технически преглед, съгласно инструкциите на производителите! Съгласно Закона за техническите изисквания на продуктите, всички битови газови уреди се предоставят на купувачите със съответната техническа документация и би следвало да отговарят на всички изисквания.

2. Зареждайте бутилките за газ само при оторизиран и лицензиран от държавните органи за технически надзор доставчик! Гражданите трябва да знаят, че всички пунктове за пълнене на газови бутилки на битови абонати, трябва да са разположени в отделни специално оборудвани сгради, като те могат да бъдат и в района на дадена бензиностанция (но трябва да отговарят на специални изисквания).

В стандартните и безопасно напълнени бутилки количеството газ да бъде максимум до 80% от капацитета на бутилката при нормални условия 20 оС.

3. Никога бутилките напълнени с пропан–бутан не се съхраняват и експлоатират в близост до източници на топлина – печки, комини, котлони и нагрети повърхности!

4. Всички, които имат контакт с бутилки, трябва да спазват изискванията за безопасност при транспортиране и съхранение.

5. Никога не се използват редуцир–вентили, които не са предназначени за битови бутилки за газ пропан–бутан, както и такива които са с напукани или разкъсани уплътнения. Редуцир–вентил със счупена или повредена игла не трябва да се експлоатира!

6. Не се използат стари, напукани и повредени маркучи, такива с дължина над 1,5 м, както и прегънати или с липсващи притягащи скоби. Опасни за експлоатация са и маркучи, които не са предназначени за газ пропан–бутан.

7. Никога не бива уредите, работещи с газ пропан–бутан да се използват без наблюдение, както и от неинструктирано лице, от деца и хора с намалена физическа дееспособност.

8. Имайте предвид, че при загасване по някаква причина на пламъка, газът продължава да изтича от бутилката и загазова обема на помещението. Тогава има опасност от взрив и трябва незабавно да се спре изтичането на газ от крана и да се осигури проветряване на помещението! Препоръчваме газови уреди, които са със защита при изгасване на пламъка.

9. Трябва да знаете, че туристическите газови бутилки са предназначени за работа при естествена вентилация.


АКО УСЕТИТЕ МИРИС НА ГАЗ!!!

1. Проверете дали сте затворили добре вентила. Ако той е отворен, опитайте да го затворите, за прекратите работата на уреда.

2. Незабавно проветрете помещението!


АКО ИМА МИРИС И ТЕЧ НА ГАЗ, КОЙТО НЕ МОЖЕТЕ БЪРЗО ДА ПРЕУСТАНОВИТЕ САМИ!

1. Отворете прозорец за да осигурите свеж въздух и намаляване концентрацията на газ във въздуха!

2. По възможност изнесете изпускащата бутилка на открито!

3. Постарайте се незабавно да отстраните потенциалните източници за запалване - електрическа искра вследствие включване/изключване на електроуреди или осветление, статично електричество от триене на дрехи от изкуствена материя, тютюнопушене и т.н. Не ползвайте и мобилни апарати!

4. Предупредете съседите за опасността и помогнете на децата и възрастните да се евакуират своевременно!


V. ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНО ПОЛЗВАНЕ НА ГАЗ МЕТАН (ПРИРОДЕН ГАЗ) С ОБОЗНАЧЕНИЕ NPG (НАТУРАЛЕН ПРИРОДЕН ГАЗ):

Газификацията в страната е процес, развиващ се с бързи темпове и много домакинства ползват преимуществата на централното доставяне на екологично чистия и калоричен природен газ метан.

Най-добре е гражданите да използват услугите на акредитирани фирми, които да извършват надзор и периодическа проверка на газовите им уреди. В различните други обекти също обслужващият персонал и ръководителите са длъжни да регистрират газовите уреди и инсталации пред органите за технически надзор. Те могат да се пускат в експлоатация само с тяхното разрешение, когато съответстват на всички изисквания. Периодично трябва да им се извършва технически преглед, който да се отразява в документация и да бъде с маркировка. Стриктно спазвайте инструкциите за безопасна експлоатация, предоставени Ви от газоразпределителното дружество, което Ви обслужва!


АКО УСЕТИТЕ МИРИС НА ГАЗ!

1. Веднага се обадете на АВАРИЙНИТЕ ЕКИПИ НА ВАШЕТО ГАЗОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНО ДРУЖЕСТВО и на ЕДИННИЯ ЕВРОПЕЙСКИ НОМЕР ЗА СПЕШНИ ПОВИКВАНИЯ 112.

2. Действайте в следната последователност:

  • Прекратете експлоатацията на уредите, работещи с метан.
  • Затворете крановете към уредите и на самите уреди;
  • Отворете прозорците;
  • Не палете огън и не пушете;
  • Не включвайте и не изключвайте никакво осветление, електрически уреди, звънци и т.н;
  • Вземете мерки по уведомяване и евакуиране на застрашените хора на открито и на безопасно разстояние от мястото на теча на газ.За допълнителни препоръки „Официален информационен сайт на ГДПБЗН-МВР” http://pojarna.com/


05 дек 2019

График на мобилните екипи от ОДМВР-Русе за месец декември 2019 година ​ ​


През месец декември 2019 година 
мобилните екипи от ОДМВР-Русе ще осъществяват срещи и прием на граждани в населените места в областта по следния график:
   

населено място

дата

час*

с. Долна Студена
с. Босилковци
с. Пейчиново
с. Полско Косово


05.12.2019 г.


10:00 - 15:00 ч.

с. Ценово
с. Брестовица
с. Волово
с. Ботров


10. 12.2019 г.


10:00 - 15:00 ч.

с. Пет кладенци
с. Бистренци
с. Дряновец
с. Копривец


17.12.2019 г.


10:00 - 15:00 ч.


 
* Гражданите ще се уведомяват, чрез кметовете или представителите на съответната местна администрация за местата на срещите и по-конкретни часове.

Ръководството на ОДМВР – Русе въведе и реализира организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта. По разпореждане на главния секретар на МВР, от месец ноември 2017 година, мобилни екипи от служители в отделите “Криминална полиция” и “Охранителна полиция” ежемесечно посещават малките и по-отдалечени села и градове в Русенска област.

Служителите, ангажирани с тази превантивна дейност, осъществяват срещи с жителите и представителите на местната власт два пъти седмично в четири населени места на територията на две районни управления, извън областния град. Целта е хората да имат възможност пряко да информират униформените за нарушения на обществения ред и Закона за движение по пътищата, извършени или подготвяни престъпления, както и за случаи, за които е необходима намесата на други компетентни  институции. След приключване на срещите, приетите в писмен вид сигнали се завеждат в деловодството на районното управление, на чиято територия е населеното място или според района по местоизвършване на деянието/нарушението и се предприемат действия за проверка. Сигналите, касаещи други институции, служителите препращат по компетентност към звената на съответните държавни или местни администрации.

 

 

04 дек 2019

ЗАСИЛЕНО ПОЛИЦЕЙСКО ПРИСЪСТВИЕ ЗА СТУДЕНТСКИЯ ПРАЗНИК

Експертите припомнят най-важните препоръки за пътна безопасност

 

 

Планирани са активни действия на полицията в навечерието и по време на студентския празник 8 декември в районите на заведенията, хотелите и ресторантите, в които ще се провеждат тържества, както и по трасетата за придвижване. Служители от МВР са провели работни срещи и са уточнили механизмите за взаимодействие и мерките за безопасност с представители на частни охранителни фирми, ангажирани с дейности по охрана на различните обекти, както и със собствениците и управителите на хотели, къщи за гости, питейни и увеселителни заведения.

В навечерието на празника, на самия ден 8 декември, както и след него, от ОДМВР - Русе е планирано провеждането на специализирани полицейски операции по различни линии. Една от основните задачи на полицията ще бъде засиленият контрол за безопасност на движението, като пътните полицаи ще следят строго за превишена скорост, управление на МПС от неправоспособни водачи, от такива употребили алкохол и/или наркотични вещества, както и за други нарушения.

Призивът към студентите /бивши и настоящи/ е да празнуват разумно; да спазват правилата за движение, когато шофират; и да не нарушават обществения ред, за да не помрачават празничното настроение.

 

Телефонът за сигнали при произшествия и нарушения е 112.

 

 

#ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ КЪМ СТУДЕНТИТЕ, във връзка със студентския празник тази година, дават експертите от отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция”.

 

 

 

 

 

 

04 дек 2019

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО