МВР

ОД Русе

 

02 юни 2020

РЕЗУЛТАТИ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ ЗА КОНТРОЛ НА ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА, ПРОВЕДЕНА ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ

 

 

От 29 до 31 май на територията на цялата страна се проведе специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение в малките населени места. Действията на екипите бяха насочени към контрола на водачите по отношение на: неправилно изпреварване, отнемане на предимство на останалите превозни средства и на пешеходците, неспазване на пътните знаци и маркировката, както и недопускане на управление от неправоспособни водачи и такива употребили алкохол и/или наркотични вещества. Успоредно с това се следеше за спазването на скоростните режими, като за целта бе ползвана цялата налична техника от преносими и стационарно-преносими камери.

За периода на операцията, от 17:00 ч. на 29.05.2020 г. до 20:00 ч. на 31.05.2020 г., на територията на ОДМВР-Русе са проверени 374 МПС и 510 лица.
Във връзка с констатираното от полицейските служители са съставени 92 акта за установяване на административни нарушения (АУАН) и 125 глоби по фиш.
Общо 248 водачи са управлявали с превишена скорост, като за извършените нарушения са издадени 186 електронни фиша. Установени са 7 неправоспособни, управлявали МПС. Един водач е отказал да бъде изпробван за употреба на алкохол, а други трима са заловени да управляват след употреба на наркотични вещества. Съставени са 24 АУАН за управление на МПС без поставен обезопасителен колан и 13 АУАН за неправилно изпреварване, 6 АУАН за отнемане на предимство и 2 АУАН за преминаване на неразрешаващ сигнал на светофарната уредба. 33 водачи не са спазвали пътни знаци и маркировка. Връчени са 81 електронни фиша и са отнети 6 свидетелства за управление на МПС на водачи с неплатени глоби. Установени са  3-ма, управляващи МПС без сключена застраховка „Гражданска отговорност“. В хода на операцията са документирани 4 бр. ПТП с материални щети, за което е взето отношение по ЗДвП. Констатирано е едно нарушение по чл. 104 б, т. 2 от ЗДвП – използване на пътищата, отворени за обществено ползване, за други цели освен в съответствие с тяхното предназначение за превоз на хора и товари /дрифт/.
За констатирани нарушения по ЗДвП, в периода на специализираната полицейска операция, са издадени 15 бр. заповеди за прилагане на принудителна административна мярка: "временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство на водач", който управлява моторно превозно средство с концентрация на алкохол или наркотици (или при отказ за проба), за неплатени глоби, без задължителна застраховка и т.н.; както и "временно спиране от движение на пътно превозно средство".

 

 

36-ГОДИШЕН МЪЖ Е ЗАДЪРЖАН ЗА ИЗВЪРШЕНОТО ТЕЖКО КРИМИНАЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ В С. ЦЕНОВО. ПОВДИГНАТИ СА МУ ОБВИНЕНИЯ ЗА ИЗНАСИЛВАНЕ, ПРОТИВОЗАКОННО ВЛИЗАНЕ В ЖИЛИЩЕ И ГРАБЕЖ НА ПАРИ

 

 

Днес в Русе бе даден брифинг във връзка с регистрираното тежко престъпление в с. Ценово на 20 май т. г.
В брифинга участваха от ОДМВР-Русе -  директорът на областната дирекция старши комисар Теодор Атанасов и началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“  главен инспектор Петър Ванев, а от страна на прокуратурата – окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, ръководителят на Районна прокуратура-Русе Яна Илиева и  Росен Косев, надзорен прокурор на делото в Апелативна прокуратура – Велико Търново.

На 21 май след получен в полицията сигнал за извършено предишната нощ изнасилване и грабеж на пари в жилище на самотно жевееща  жена в пенсионна възраст в с. Ценово, обл. Русе, бе образувано досъдебно производство и започнато разследване по случая.
„В резултат на усилената работа на разследващите полицаи, на прокуратурата и специалисти от ГДНП – София, работещи по престъпления срещу личността и грабежи, както и със съдействието на психолози и психиатри, вече има установен извършител на деянието и е привлечен към наказателна отговорност мъж от с. Ценово /36 г./, който с постановление на прокуратурата от вчера е задържан за срок от 72 часа.“, това заяви окръжният прокурор Георги Георгиев. Той подчерта, че престъплението срещу възрастната жена е било провокирано изцяло от сексуални подбуди, а последвалият грабеж на сумата от 60 лв. не е бил основната цел на извършителя.
На 21 май, незабавно след получаване на сигнала за извършеното деяние, местопроизшествието е посетено от служители на МВР, под ръководството на директора на областната дирекция ст. комисар Теодор Атанасов, а също ръководителя на Районната прокуратура, която наблюдава досъдебното производство и окръжния прокурор Георги Георгиев като надзорен прокурор от Окръжна прокуратура – Русе. По разпореждане на главния прокурор, образуваното по случая досъдебно производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – В. Търново и Окръжна прокуратура – Русе.
Извършени са първоначални следствени действия – оглед на местопрестъпление, разпитани са свидетели, предприети са оперативни дейности, основно работа с криминалния контингент, който е осъждан за такива престъпления или има такива криминалистични регистрации. С пострадалата жена са работили специалисти от ЦПЗ – Русе, извършен е разпит пред съдия и назначена  съдебно-медицинска експертиза. Първоначалното психично състояние на жертвата е било такова, че тя е била под силен стрес от това, което се е случило, затова на по-късен етап са били събрани повече данни за механизма на престъплението и извършителя.
„Късно вечерта около 23:00 ч. на 20 май извършителят на престъплението е проникнал в пристройката към къщата, в която тя е нощувала, като преди това е развил бушона за осветлението от електрическото табло и я е поставил в такова състояние, че тя е била на тъмно, а той облечен с тъмни дрехи и с качулка на главата. През част от времето, в което е бил вътре, е осветявал с фенерче или с фенера на мобилния си телефон, което не е позволило тя да го види и да може да го разпознае категорично още от първоначалния момент“, обясни окръжният прокурор.
Началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Русе гл. инспектор Петър Ванев разказа, че полицията първоначално е извършила проверки и е разпитала лица, известни на МВР, свързани със сексуални престъпления, след което със съдействие на техни колеги от ГДНП и от съседни областни дерекции е бил разширен кръгът.  В хода на работата е проверен контингентът от близките населени места, тъй като се е предполагало, че извършителят е стигнал до адреса пеша и се е намирал в близост, след което са проверени и лица с други криминални прояви, както и такива без, отговарящи на описанието.
В хода на изясняване на случая става ясно, че е възможно извършител на престъплението да е човек от селото, който жената познава във връзка това, че посещават дом, в който едно вероизповедание провежда срещи. Това насочва и полицията към конкретното лице.  Проведени са беседи с него, след което пострадалата при извършено разпознаване по реда на НПК го е посочила като извършител на деянието. След това му е повдигнато обвинение от териториалното отделение в гр.Бяла на Районна прокуратура Русе. Обвиненията са за изнасилване, противозаконно влизане в жилище и грабеж на пари. Назначен му е служебен защитник и е проведен разпит.  Задържаният е от същото село, признава действията си, но отрича да е упражнил принуда. Мъжът е с ТЕЛК за психично заболяване. Назначена е психиатрична експертиза, която да установи дали е бил вменяем при извършване на престъплението и дали може да носи наказателна отговорност.
Гл.инспектор Ванев подчерта, че няма място за притеснения сред жителите на населеното място и региона.  „Причината тази жена да е станала жертва е лично отношение на извършителя към нея. Той е имал отношения с нея, затова е набелязал нея. Няма риск, не е избирал други жертви, не е търсил други жертви и в никакъв случай не е била причината грабеж“, обясни още началникът на сектор „ПКП“. „Доказателствата на този етап сочат, че решението за отнемането на парите е по-скоро един спонтанен акт и е взет на място, а не става въпрос за човек, който разбива жилища и влиза в домовете на възрастни хора, за да извършва грабежи“, допълни окръжният прокурор.

Предстои Районна прокуратура да внесе искане в съда в гр. Бяла за задържане под стража на 36-годишния мъж.

 

27 май 2020

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОВЕДЕНА СПЕЦИАЛИЗИРАНА ПОЛИЦЕЙСКА ОПЕРАЦИЯ

 

 

Специализирана полицейска операция бе проведена на територията на страната в рамките на почивните дни,  свързани с 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Операцията бе реализирана по разпореждане на ГДНП, с цел осигуряване безопасността на движението по пътищата, ограничаване предпоставките за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия и нарушенията на Закона за движението по пътищата.

В рамките й, за периода от 10:00 ч. на 22.05.2020 г. до 21:00 ч. на 25.05.2020 г., от служителите на ОДМВР – Русе са проверени 1075 МПС и 1259 лица.

За установените нарушения са съставени 119 акта /АУАН/ и 501 глоби по фиш. Регистрирани са 554 случая на водачи, управлявали с превишена скорост и са издадени 360 електронни фиша. Установени са 10 неправоспособни водачи,  един, който е управлявал след употреба на наркотични вещества и трима, които са седнали зад волана под въздействието на алкохол. Съставени са 23 АУАН за управление на МПС без поставен обезопасителен колан;  5 АУАН за неправилно изпреварване; 8 АУАН за отнемане на предимство и 6 АУАН за преминаване на неразрешаващ сигнал на светофарната уредба. Контролните органи са засекли 19 водача, който не спазват пътните знаци и маркировката. Връчени са 81 електронни фиша и са отнети 4 свидетелства за управление на МПС на водачи с неплатени глоби.

 

26 май 2020

2033 НАРУШЕНИЯ УСТАНОВИ ПОЛИЦИЯТА В РУСЕНСКО ПРИ ОПЕРАЦИЯТА „СКОРОСТ“

 

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението „Скорост“ се проведе от 16:00 часа на 13 май до 16:00 часа на 20 май на територията на ОДМВР-Русе, както и на територията на цялата страна, по разпореждане на ГДНП.
Статистиката в страната сочи, че голям процент от тежките пътно-транспортни произшествия с повече загинали и пострадали са причинени поради движение с превишена или несъобразена скорост. В тази връзка осъществяването на засилен контрол по спазване на скоростните режими е от изключително значение за подобряване на пътната обстановка и намаляване на жертвите на пътя. Нещо повече, намаляването на броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия с 50% до 2020 г. спрямо 2010 г. е цел, поставена от Европейската комисия пред страните-членки на Европейския съюз.
Целта на проведената полицейска акция бе да се засили контрола за спазване на разрешените скорости, подобряване на пътно-транспортната обстановка и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки катастрофи. Освен за спазване на скоростните режими в населените места и републиканската пътна мрежа, бяха извършвани проверки на водачите за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, използването на обезопасителни колани, проверка за неплатени глоби по ЗДвП и наличие на сключени застраховки „Гражданска отговорност“.

В специализираната полицейска операция на територията на ОДМВР-Русе се използваха всички налични автоматизирани технически средства за контрол на скоростта, преминали съответната метрологична проверка. Контролните екипи работеха, както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

В хода на операцията са заснети  общо 2033 нарушения: в населено място - 1830 бр., а извън населените места - 203 нарушения.

През светлата част на денонощието са заснети - 1829 нарушения, а през тъмната част на денонощието - 204 нарушения.

Издадени са 1380 електронни фиша за превишена скорост и 23 електронни фиша за липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

Иззети са 8 свидетелства за управление на МПС - за неплатени глоби и са връчени 179 електронни фиша.

Най-високата измерена превишена скорост в населено място, при ограничение на скоростта от 50 км/ч, е 98 км/ч. – на бул. България в Русе, а най-високата измерена превишена скорост за извън населено място, при ограничение на скоростта от 90 км/ч, е 155 км/ч на път I-5 Русе-Велико Търново.

 

 

21 май 2020

ЗАДЪРЖАХА ТРИМА ЗА ХУЛИГАНСКИ ДЕЙСТВИЯ СПРЯМО ОРГАНИТЕ НА РЕДА, ИЗЛЪЧВАНИ НА ЖИВО ВЪВ ФЕЙСБУК

 

На 29 април тази година в ОДМВР – Русе е постъпил сигнал за възникнал инцидент в района на пътния възел между бул. България и ул. Изгрев в Русе, където лек автомобил е претърпял ПТП. На местопроизшествието е изпратен екип на сектор „Пътна полиция“. На адреса униформените служители са установили водача автомобила и негов брат. Полицаите са предприели необходимите действия за документиране на произшествието. При обработване на документите, около 30 лица, роднини и близки на водача на катастрофиролото МПС, са се събрали на място и са започнали да извършват непристойни действия, изразяващи се отправянето на груби и нецензурни реплики, обиди по адрес на полицаите, заплахи, възпрепятстване изпълнението на служебните им задължения, провокации и викове, като същевременно всичко това е излъчвано на живо в социалната мрежа Facebook, в профила на едно от лицата. На място са изпратени още два полицейски екипа - екип от „Пътна полиция“ и един от Второ РУ.  

Във връзка със случая, по повод извършените непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото и служителите на МВР, е образувано досъдебно производство по чл. 325 от НК и е започнала работа по изясняването  и документираното му.

При предприетите по-нататъшните действия от служители на Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и Специализираното тактическо звено за бързи действия при ОДМВР Русе, под непосредственото ръководство на прокурор от Районна прокуратура - Русе, три от лицата, които са отправяли обиди и закани към служителите на МВР са установени на обитавания от тях адрес и задържани. Това са трима мъже на 19, 20 и 23 г. В хода на работата по разследването са намерени наркотични вещества в тях, иззети са мобилните телефони, с които са заснемани престъпните действия на лицата.

Мъжете са задържани в ОДМВР Русе, предстои повдигане на обвинения и още работа по документирането на престъпната дейност на лицата. 13 май 2020

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО