МВР

СДВР

 

Новини

Предприети мерки по издаване на български лични документи

Уважаеми граждани,
Уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от СДВР, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи с платена такса за обикновена или бърза услуга във всяко едно от звената БДС от 01 РУ до 09 РУ на територията на столицата и във всяко от дежурните по график районни управления.

Заявления за издаване на документи, с внесена такса за експресна услуга, се подават в отдел „Български документи за самоличност” - СДВР (гр. София, бул. „Княгиня Мария Луиза” № 48).

Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и е с цел допринасяне на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.

Готовите лични документи се получават в звеното БДС на СДВР, където е подадено заявлението.

След направен анализ на натовареността на звената „Български документи за самоличност”, работното време е от 8.00 до 17.45 ч.

Както вече бе съобщено, статистиката отчита ръст на желаещите да подновят своите лични документи, което налага и въвеждането на по-гъвкава организация на работа. След обучение, в обслужването на гражданите ще се включат и допълнително назначени служители, които да подпомогнат работата при засилване на потока. В случай, че след попълване на състава са възможни други промени, гражданите ще бъдат своевременно осведомени.

Работно време на всички звена БДС в районните управления на територията на София в делнични дни:
От 8.00 до 17.45 ч. без обедна почивка и единично прекъсване на работа в интервала 13.00 - 13.30 ч. за дезинфекция с оглед спазване на противоепидемичните мерки.

Всяка събота - Отдел БДС - СДВР, на адрес: бул. Княгиня Мария Луиза № 48, с прием на заявления за издаване на БЛД - лични карти и паспорти с такса за експресна и обикновена услуга;

График на дежурните звена БДС при СДВР за съботните дни през месец март 2021 г., с работно време от 8.30 ч. до 14.30 ч.:


6 март - Четвърто и Пето РУ;

13 март - Шесто и Осмо РУ;

20 март - Девето и Първо РУ;

27 март - Второ и Седмо РУ.

 

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността по РУ, както следва:

 

01 мар 2021

Столични полицаи установиха и задържаха извършител на хулигански действия в автобус на градския транспорт

На 35-годишния мъж Софийската районна прокуратура е постановила задържане до 72 часа и е повдигнала обвинение

За броени дни столични полицаи установиха самоличността на извършител на хулигански действия и го задържаха, въпреки опита му да се укрие и променения му външен вид. Полицейското разследване започнало след сигнал за грубо нарушаване на обществения ред, постъпил на 15 февруари - около 17.30 ч., в автобус, движещ се по линия № 280, мъж изтръгнал с ръце стъкло на прозорец на автобуса, извадил чук и счупил стъкла на врати на превозното средство, а след това, замахвайки с чука, отправил закани към шофьора, след което избягал.

В оперативно-издирвателните действия по случая се включили служители на столичното Седмо РУ и на сектор „Издирване” в СДВР. Не след дълго разследващите влезли в следите на извършителя - 35-годишен, криминално проявен и осъждан. Той бил задържан на адрес, за който няма адресна регистрация.

В днешния ден, прокурор при Софийската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност обвиняемия за хулиганство - престъпление по чл. 325, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, както и за противозаконно повреждане на чужди движими вещи - престъпление по чл. 216, ал. 1 от НК. Постановено е задържането му за срок до 72 часа. Предстои да бъде изготвено и внесено искане до Софийския районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража”.

19 фев 2021

24-годишен столичанин, ранил смъртоносно домашен любимец, е установен и задържан в полицейския арест

На 15 януари собственикът на починалото куче - порода Стафордширд териер, потърсил помощ в Четвърто РУ. Човекът обяснил, че същия ден, към 17.45 ч., той и негов приятел разхождали домашните си любимци в района на местността „Мотописта” в ж.к. „Гоце Делчев”, към тях се приближило черно куче и двете животни се сборичкали. Докато стопанинът на териера се опитвал да ги разтърве, а собственикът на другото куче останал безучастен на гледката, се приближил друг мъж, който внезапно извадил нож, ранил териера и избягал. Собственикът веднага откарал пострадалия си любимец във ветеринарна клиника, но малко по-късно животното починало.

Криминалистите на Четвърто РУ незабавно започнали работа по случая и в рамките на предприетите оперативно-издирвателни действия по образуваното досъдебно производство установили и задържали извършителя на престъплението - 24-годишен столичанин.

След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 325б от НК.

19 яну 2021

Столични криминалисти задържаха 29-годишен мъж за държане и разпространение на наркотични вещества

От различни адреси, обитавани от задържания, са иззети над 8 килограма дрога

На 14 януари, на улица в столицата, служители на сектор „Наркотици” при СДВР задържат 29-годишен криминално проявен мъж. При последвали обиски и претърсвания в няколко жилища, обитавани от задържания, криминалистите откриват полиетиленови чували с растителна маса, пластмасова кофа, съдържаща наркотичен извлек, буркан със зелени на цвят таблетки и електронни везни. Резултатът от назначената експертна справка показва, че иззетите вещества са: 7 884.48 г марихуана; 407 г екстази и 6 490 г спиртен извлек с наличие на тетрахидроканабинол.
След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийска градска прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража” за срок до 72 часа.

19 яну 2021

Полицаи от СДВР задържаха двама мъже за държане и разпространение на наркотици

Наложени са им постоянни мерки за неотклонение „задържане под стража“; Иззети са близо 500 грама наркотични вещества – амфетамини, марихуана и кокаин

 

В хода на предприети полицейски действия, около 21.30 часа на 30 декември м.г., на паркинга на хипермаркет на столичния бул. „Ботевградско шосе“, служители на СДВР спрели за проверка лек автомобил „БМВ 520“. Зад волана бил 28-годишен мъж от Ботевград, заедно с когото пътували двама негови съграждани, на 25 и на 24 години. При контрола у 24-годишния били намерени два полиетиленови плика с бяло вещество на прах и бучки и един - с тревиста маса, а в другия пътник - саморъчно свита цигара с тревиста маса. Последвали процесуално-следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство, в хода на които от жилището на 24- годишния ботевградчанин били иззети електронна везна и пликове, съдържащи бяло прахообразно вещество и зелена растителна  маса - 101.02 грама амфетамин, 0.32 грама кокаин и 4.04 грама марихуана - видно от изготвената експертна справка.

В резултата на допълните оперативни и действия по разследването е установено, че младият мъж се снабдявал с наркотици от 29-годишен от Ловеч, като двамата уреждали сделките си на паркинга на супермаркет в ж.к. „Дървеница“. Така, още на следващия ден по обяд, ловчалията бил задържан на паркинга. При извършените обиски и претърсване в жилище, ползвано от него в ж.к. „Дървеница“, полицаите иззели електронна везна, мобилни телефони и множество полиетиленови пликове с бяло вещество на бучки и прах и тревиста маса. Резултатът от изготвената експертна справка показал, че наркотичните вещества са 205.33 грама амфетамин, 1.27 грама кокаин и 159.35 грама марихуана.

След доклад в Софийската градска прокуратура на материалите, събрани по двата случая, двамата задържани мъже от Ботевград и Ловеч са привлечени като обвиняеми за престъпления по чл. 354 а от НК. Наложени са им е мерки „задържане под стража“.

05 яну 2021

Столични полицаи разкриха инсцениран грабеж

Задържани са служителка в офис за бързи кредити и съучастникът й; Мерките им за неотклонение са удължени до 72 часа

На 25 декември миналата година, около 18.25 ч., в Седмо РУ постъпил сигнал за извършен грабеж в офис на фирма за бързи кредити в ж.к. „Младост”. Според разказа на 32-годишната служителка, около 18.00 ч. в обекта влязъл непознат мъж с предпазна маска на лицето, заплашил я с нож и тя му предала метална кутия с пари и фирмени документи.

В резултат на оперативно-издирвателните и процесуално-следствени действия, предприети в рамките на образуваното досъдебно производство, е установено, че служителката, в съучастие със свой 42-годишен приятел, инсценирали грабежа с цел прикриване на длъжностно присвояване на парична сума. При обиски и претърсвания, извършени в жилището на криминално проявения и осъждан мъж, полицаите открили и наркотични вещества.

След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура двамата са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 201 от НК, а 42-годишният получил обвинение и по чл. 354а от НК. Наложени са им мерки „задържане под стража” за срок до 72 часа.

04 яну 2021