МВР

ОД Шумен

 

Информационен бюлетин № 315/11.11.2019 г.

11 ное 2019

За времето от четвъртък до неделя на територията, обслужвана от ОДМВР- Шумен  са регистрирани 9  пътнотранспортни произшествия. За различни констатирани нарушения полицейските служители са съставили 90 акта, наложени са  245 глоби  с фиш.

Разкрити престъпления:  Двама са задържани за притежание на наркотични вещества след извършена проверка на 10 ноември в Шумен. Около 14:15 часа на бул. “Велики Преслав“ до входа на казино полицейски служители  извършили проверка на лек автомобил Тойота „Селика“ с шуменска регистрация. В автомобила били двама местни жители – водачът, на 25 години и спътникът му на 20. В тях са намерени едно полиетиленово  и едно хартиено пликче със суха тревиста маса, която по техни данни е „чай за пушене“. Иззетото вещество предстои да бъде лабораторно изследвано. За извършено престъпление по чл. 354 „А“ ал. 3 от НК е образувано досъдебно производство.

62-годишна жена от Нови пазар е настанена в МБАЛ- Шумен в тежко състояние и с опасност за живота след като 40-годишен мъж й нанесъл побой. Скандалът възникнал около 14:15 часа на 10 ноември пред жилищен блок, в който живеели двамата. Мъжът нанесъл множество удари с твърд предмет по главата и тялото на своята съседка. След преглед в болницата в Шумен  медици установили  множество фрактури на лява подбедрица, седем ребра на гръден кош и черепно-мозъчна травма. Извършителят бил задържан за срок до 24 часа в полицейското управление в града. За извършено престъпление по чл. 129 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

Неправоспособен водач бил установен да шофира след употреба на алкохол. Проверката от екип на сектор „Пътна полиция“ била извършена около 23:35 часа на кръстовище, образувано от улиците „ Владайско въстание“  и „Ришки проход“. Спрян бил водач на лек автомобил Опел „Астра“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 39-годишен от село Друмево. Не представил шофьорска книжка, а след справка станало ясно, че е неправоспособен. Освен това лъхал на алкохол. Тестван бил с дрегер, който отчел 1,35 промила алкохол в издишания въздух. Дал е кръвна проба за анализ, след това бил задържан за срок до 24 часа в РУ- Шумен. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл.343 „Б“ от НК.

Около 21:57 часа на 10 ноември за проверка в село Царев брод бил спрян водач на лек автомобил Воксхол „Зафира“ с шуменска регистрация. Зад волана бил 45-годишен жител на село Живково. Тестван бил с дрегер, който отчел 1,89 промила алкохол в издишания въздух. Водачът не е дал кръвна проба за химичен анализ. Задържан е за срок до 24 часа в полицейското управление в Шумен. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл. 343 „Б“ ал. 1 от НК.

 42-годишен мъж от Шумен бил намерен от близки в безпомощно състояние около 19:15 часа на 8 ноември. Той бил във външна баня в двор на къща на ул.“Първа“ в града. Открити били следи от поражение от електричество. Откаран е с екип на спешна помощ в МБАЛ- Шумен и е настанен в ОАИЛ с травма на главата, изгаряния по тялото, с опасност за живота. Образувано е досъдебно производство.

 

79-годишен водач е пострадал при пътнотранспортно произшествие на 7 ноември. Около 18 часа близо до село Друмево мъжът, който бил зад волана на лек автомобил Рено „Лагуна“ с шуменска регистрация навлязъл в лентата за насрещно движение. Ударил странично в предна лява част идващия  насрещно лек автомобил Фиат „Уно“ с шуменска регистрация, управляван от 14-годишна неправоспособна негова съжителка. След удара мъжът бил откаран в МБАЛ- Шумен, където му е установена фрактура на дясна раменна става и вътрешен кръвоизлив. Настанен е за лечение с опасност за живота. За извършено престъпление по чл.343 ал. 1от НК е образувано досъдебно производство.

 

На 9 ноември в дежурната част на РУ- Шумен бил приет сигнал за пътнотранспортно произшествие между селата Овчарово и Илия Блъсково. Към мястото на инцидента бил насочен полицейски екип. След пристигане униформените заварили изоставен катастрофирал лек автомобил ВАЗ 2108, който бил без регистрационни табели.  След проведени издирвателни действия водачът бил установен- 29-годишен жител на село Салманово. За извършено престъпление по чл. 345 ал. 2 от НК е образувано досъдебно производство.

Незаконно присъединяване към електропреносната мрежа било установено след проверка на 8 ноември в имот на ул.“ Цар Асен“ в Нови пазар. Тя била извършена около 10 часа съвместно със служители на електроразпределителното дружество. Установено било, че в имота на 45-годишен мъже се ползва ток, който не се отчита. За извършено престъпление по чл. 234 В ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

 

Пожарна безопасност и защита на населението. На четири сигнала за произшествия са реагирали дежурните екипи на РДПБЗН- Шумен на 7 срещу 8 ноември.  Екип от Шумен е оказал съдействие на 7 ноември в ранния следобед за пренасяне на болен мъж от жилището му в града до екип на спешна помощ.  Ликвидиран е пожар в сухи треви в землището на село Струйно, сигнал за който е приет малко след 17 часа. Пламъците са погасени с 2 тона вода.  В 18:27 часа на 7 ноември е получен сигнал за пожар в стърнище в землището на село Никола Козлево. Пламъците били на площ от 290 000 кв.м. В гасенето им се включили петима души от Доброволното формирование към община Никола Козлево със ЗИЛ 131. Пожарът е ликвидиран от  екип от каолиновската пожарна с  помощта на 6 тона вода.  Ликвидиран е пожар и в сухи треви в землището на село Иваново, който възникнал след небрежност при боравене с открит огън. Загасен е с помощта на 1000 л. вода.

 На 8 ноември са приети и отработени два сигнала за пожари в сухи треви. Единият бил в кв. Кирково на Велики Преслав, а другият в землището на село Конево. За гасенето им са ползвани 2 тона вода, не са допуснати материални загуби. 

На 9 ноември  в 12:54 часа е приет сигнал за пожар в сеновал в село Красен дол. На място бил пратен екип на РСПБЗН- Каолиново. Огнеборците заварили да горят бали на рула по около 500 кг. Всяко. Унищожени са 80 бали фураж и 90 кв.м. покривна конструкция. Пожарът бил погасен с помощта на 21 тона вода. Спасена е една сграда. При извършения оглед за установяване на причините за пожара станало имало съмнение за умисъл. В хода на проведените бързи действия извършителят на палежа бил установен- 38-годишен местен жител. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 331 ал. 1 от НК.

На 10 ноември малко след 01:00 часа е потърсена помощ за пренасяне на болен мъж в жилището му на ул.“Петра“ в Шумен.

В 12:04 часа в неделя е съобщено, че от жилищен блок на ул.“Северна“ в Шумен има люлеещ се декоративен панел. На място бил пратен екип, който установил, че над осми етаж в блока има корозия на металния елемент. Зоната под панела бил обезопасена.

В 12:37 часа в неделя е приет сигнал за пожар в отпадъци в двор в жк “Тракия“ в Шумен. На място бил пратен екип. Пожарът, който е без материални загуби бил загасен с помощта на 1000 л. вода.  

В 20:33 часа на 10 ноември е потърсено съдействие за оказване на  помощ на болна жена в жилището й на ул.“Ген. Драгомиров“ в Шумен.

 11 ноември 2019 | 15:47