МВР

ОД Шумен

 

14 окт 2019

В ОДМВР- Шумен започна полицейска операция за проверка на товарни автомобили и автобуси

От днес на територията на ОДМВР- Шумен започва полицейска операция за проверка на товарни автомобили и автобуси.  Операцията ще се проведе на територията на цялата страна и в  европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. Операциите за контрол над товарните автомобили и автобусите са заложени в плана за проверки през 2019 г. поради факта, че при възникване на тежко ПТП с участието на товарни автомобили, последиците и броя на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с другите тежки ПТП. Основните причини за възникналите инциденти с участието на товарни автомобили са неспазване времето за почивка от водачите, превишенията на скоростта, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

По време на проверките по метода “широкообхватен контрол”, да се осъществява контрол за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, както и заплатена ли е необходимата винетна такса за ползване за определен срок на пътищата от републиканската пътна мрежа.

Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР- Шумен ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и кметове

Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР- Шумен ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и кметове.  Служителите ще работят и на 27 октомври 2019 година от 08:30 до 19:30 часа.

В седмицата преди 27 октомври 2019 г., когато ще се проведат изборите е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:
1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:
1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 22 октомври  2019 г. до 26 октомври  2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 27 октомври  2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

При произвеждане на втори тур на избори  за кметове / 03.11.2019г./ ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г., включително съгласно описания по-горе начин.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 27 октомври 2019 година. 

 

11 окт 2019

3609 са установените нарушения на водачите през месец септември на територията на ОДМВР- Шумен

3609 са установените нарушения на водачите през месец септември на територията на ОДМВР- Шумен. 1194 от тях са за нарушаване на скоростните режими. За неспазване на предимство, знаци и сигнали са санкционирани 250 водачи, а за неправилно спиране и паркиране 326.  По време на извършени проверки са били установени 127 водачи, които не са ползвали обезопасителен колан или каска, 189 са управлявали технически неизправно моторно превозно средство,  а 382 са били с нередовни пътни документи. Установени са 44 неправоспособни водачи.  Пътните полицаи са отнели временно шофьорските книжки на 49 водачи, които са били с наложено наказание „глоба“ , която не е била заплатена в срока на доброволно плащане, други 26 водачи са останали без свидетелство за управление, тъй като са управлявали автомобил, който е бил без застраховка „Гражданска отговорност“.  Прекратена е регистрацията на 48 пътни превозни средства, като в 39 от случаите заради това, че собственик на автомобил управлява без да е правоспособен или е с временно отнето свидетелство.  В другите 9 случая регистрацията е била прекратена след като собственик на превозно средство управлява след употреба на алкохол с концентрация над 0.5 промила.

През деветия месец на годината в Шуменско са възникнали 75 пътнотранспортни произшествия, 19 от тях са тежки. Загинали са трима, а ранените в катастрофи са 27.

11 окт 2019

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен започнаха масови проверки на ловните дружинки в областта по време на откриването на ловния сезон на групов лов на дива свиня

Ловният сезон приключва на 28 февруари, като дотогава по време на излетите дружинките ще бъдат системно проверявани от служители на МВР и РДГ

Полицейски служители от областната дирекция в Шумен  започнаха масови проверки  на ловните дружинки в областта по време на откриването на ловния сезон на групов лов на дива свиня. Униформените осъществяват контрол при пренасяне на оръжието на ловците. По време на проверките преди начало на ловните излети полицейските служители ще обръщат внимание за безопасно боравене с огнестрелно оръжие и стрелба само по цел, която е ясно видима, на забраната за носене и ползване на оръжие след употреба на алкохол, наркотични и упойващи вещества. 

Проверка на членска карта, заверен билет за лов за настоящата година и инструктаж за безопасност- така започна първият излет  на дружинката в село Драгоево в местността  „Средуръта“ .  Полицай Марин  Савов извърши проверка на разрешителните и начина на пренасяне на оръжията на ловците . Според нормативните изисквания оръжието  трябва да бъде в затворено в  транспортен куфар или в калъф, който има заключващо устройство на спусъка. Обърна внимание ите и заклюващите устройва на на оруне или с нетипично поведение да подадат сигнал към компетна правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждане на лов. Най- младият ловец  в дружинката,  в която членуват 70 ловци растният на 68. В ата година и инструктаж за безопасност- така започна първият излет в м ловци е на 30 години, а най-възрастният на 68.  

Проведени са инструктажи с ръководителите на ловните сдружения, като им е обърнато внимание да се спазват правилата за безопасност при боравене с оръжие и боеприпаси. Надяваме се на отговорно отношение, за да приключи сезонът без инциденти,  каза директорът на ОДМВР- Шумен ст.комисар  Ялчън Расим. Във връзка с необходимостта от превенция за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете,  ловът трябва  да се провежда при стриктно изпълнение на мерки за биосигурност и дезинфекция. Ловците са инструктирани да са бдителни и ако установят умрели диви свине или с нетипично поведение да подадат сигнал към компетентните служби, допълни Расим.

През 2018 година по време на ловни излети са проверени 269 ловци, нарушения не са констатирани. 3 212 са ловците, които се водят на отчет в сектор „КОС“ към ОДМВР- Шумен.  Общият брой огнестрелно оръжие, което се води на отчет и контрол към 30.06.2019 г. е  7 123, от които  5 578  броя са за ловни цели, а  1 545 са  собственост на юридически лица и еднолични търговци, придобито от тях за служебни и граждански цели.

Ловният сезон приключва на 28 февруари, като дотогава по време на излетите дружинките ще бъдат системно проверявани от служители на МВР и РДГ.

05 окт 2019

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО