МВР

ОД Шумен

 

20 сеп 2018

Операция EDWARD: Без пътнотранспортни произшествия на територията на областта

Нито едно пътнотранспортно произшествие не е възникнало на територията на ОДМВР- Шумен по време на 24-часовата полицейска операция във връзка с Европейския ден без загинали на пътя, която се проведе на територията на всички страни- членки на Европейския съюз. При извършени проверки униформените са установили общо 280 нарушения. Съставени са 67 акта, наложени са 85 глоби с фиш, установени са 128 нарушения на скоростните режими.

 По време на проверките са установени двама водачи, които управлявали в село Осмар и село Изгрев трактори, които не били регистрирани по надлежния ред. За престъпления по чл. 345 ал. 2 от НК са образувани бързи производства. В следобедните часове вчера в село Калино за проверка бил спрян водач на лек автомобил Фиат „Типо“ със софийска регистрация. Изяснено било, че табелите били предназначени за друг автомобил и освен това били от стар образец. За извършено престъпление по чл. 345 ал. 1 от НК е започнато бързо производство.

Преди обяд за проверка между селата Хан Крум и Троица бил спрян водач на лек автомобил Шкода „Октавия“ с варненска регистрация. Зад волана бил Н.Б. /27г./ от Варна. Тестван бил за шофиране след употреба на наркотични вещества. Била отчетена положителна на татрахидрокабинол проба. Задържан бил за срок до 24 часа в РУ- Велики Преслав. За извършено престъпление по чл. 343 Б ал. 3 от НК е образувано бързо производство.

ОДМВР- Шумен ще се включи в операция EDWARD - Европейски ден без загинали на пътя

Операция EDWARD ще се проведе на 19 септември

Операция EDWARD - Европейски ден без загинали на пътя (Еuropean Day Without A Road Death) се организира от Европейската мрежа на службите на пътна полиция TISPOL, като целта е в този ден да няма нито един загинал човек по пътищата на територията на стария континент

ОДМВР- Шумен ще се включи в инициативата на 19 септември. На територията на областта ще се проведе специализирана полицейска операция. Служители на сектор „Пътна полиция“ ще раздават на водачите информационни брошури. Те са отпечатани от Община Шумен, която е партньор на областната дирекция за Европейския ден без загинали на пътя.

Европейският ден без загинали на пътя е част от Европейската седмица на мобилността, която се провежда от 16 септември до 22 септември. Мотото на седмицата на мобилността е „Мултимодалност” с подтема „Комбинирай! Движи се!”. Идеята е хората да използват различни превозни средства, за да се придвижват алтернативно и по-безопасно. И в контекста на това, което е предоставено от организатора - Европейската комисия, избрахме като координатор за България заглавие „Безопасни мобилни комбинации за живот”.

 

17 сеп 2018

С урок по пътна безопасност започна новата учебна година в ЦДГ „ Слънце“

Беседата по безопасност на пътя беше изнесена от служител на сектор „Пътна полиция“ минути преди за първи път деца от втора група да излязат заедно извън пределите на забавачката. За да избегнат опасностите, които ги дебнат по пътното платно г-жа Виолета Николова и полицай Ивайло Дончев им припомниха основните правила за придвижване.  Въпреки крехката си възраст всички бяха наясно как трябва да пресичат по пешеходна пътека. Оглеждаме се наляво, надясно и бързо пресичаме, но без да бягаме , обясниха пред униформеният служители децата. Полицай Дончев им напомни, че не трябва да пресичат сами, защото още са много малки, а когато пресичат с близките си да ги хващат за ръка. Децата се запознаха отблизо  с помощните средства на пътния полицай, разгледаха патрулен автомобил, и си припомниха какво е значението на светлинните сигнали на светофара.  След „теоретичната“ последва и „практическа“ част. В контролирана среда малчуганите показаха, че придвижването им по пътя трябва да бъде със светлоотразителни елементи по дрехите, обувките ли раницата, за да ги виждат шофьорите . Пресичат само на пешеходна пътека и познават трите цвята на светофара. По пътя си припомниха, че в автомобил трябва да сядат само на задната седалка в специално столче и задължително да им бъде поставен обезопасителен колан. 

17 сеп 2018

1156 произшествия са възникнали от началото на годината до момента в област Шумен

Противопожарните екипи са погасили 619 пожара

През изминалата година служителите осъществяващи държавен противопожарен контрол са извършили  29 комплексни,  592 контролни и 841 тематични проверки в обектите. За отстраняване на констатирани нарушения са връчени 162 противопожарни разпореждания. За допуснати административни нарушения са съставени 35 акта.

Служителите осъществяващи държавен противопожарен контрол в областта на новото строителство са изготвили становища на проектна документация и са участвали във въвеждането в експлоатация на 185 обекта.

По направление защита на населението са проверени 182 обекта.

В периода 18–21 септември 2018 г. предстои провеждане на  ХVІХ републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ в к. к. Албена.

В началото на месец октомври предстои провеждане на  републиканското ученическо състезание по защита при бедствия, пожари и извънредни състезания в гр. Бургас.

До момента на територията, обслужвана от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен са възникнали 1156 произшествия, като пожарите са 619, аварийно спасителни дейности и техническа помощ са  445 и 92 други произшествия.

За сравнение през 2017 година са възникнали 961 произшествия, като пожарите са 590, аварийно спасителни дейности и техническа помощ са  357 и 14 други произшествия.

Най-голям брой произшествия са възникнали през 2012 година - 1720.

За последните пет години загиналите при пожари са както следва: 2014 г. – 1 човек, 2015 г. – 2 човека, 2016 г. – 1 човек, 2017 г. – 1 човек и 2018 г. – 2 човека.

Приоритетните задачи, които стоят пред Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и в частност пред Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен към настоящия момент са доразвиване и обучение на доброволни формирования, както и качествена превенция и обучение на населението с цел защита от природни бедствия. В тази връзка на територията на област Шумен в процес на изграждане е един от шестте областни учебни центъра за обучение на населението за действия при природни бедствия.

За съществен принос при изпълнение на служебните си задължения с „Писмена похвала“ е награден 1 служител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от Главния секретар на МВР.

За образцово изпълнение на служебните си задължения и по повод професионалния празник на служителите на Министерството на вътрешните работи с „Грамота“ е награден 1 служител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от Административния секретар на МВР.

За конкретен съществен принос и проявена инициативност с „Писмена похвала“ са наградени 4 служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

За конкретен личен принос при изпълнение на служебните си задължения и по случай професионалния празник на служителите на Министерството на вътрешните работи с „Писмена похвала“ е награден 1 служител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

За конкретен личен принос при изпълнение на служебните си задължения и по случай професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с „Писмена похвала“ е награден 1 служител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

За съществен принос при изпълнение на конкретна задача и по случай професионалния празник на служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ с „Писмена похвала“ са наградени 15 служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен от директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Шумен.

 

14 сеп 2018

ОДМВР- Шумен ще се погрижи за сигурността на децата през първия учебен ден, планирани са редица дейности за гарантиране на живота и здравето им през цялата учебна година

Завърши и последният етап от кампанията на областната дирекция „Да пазим нашите деца“

Засилено полицейско присъствие в районите на учебните заведения е предвидено по време на тържествата за първия учебен ден 17- ти септември. В определените като опасни и с концентрация на произшествия участъци сигурността също ще бъде обезпечена. Цивилни и униформени полицаи ще следят за недопускане на инциденти и нарушаване на обществения ред. Активизиран е контролът над търговските обекти в близост до училища и детски градини за недопускане продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни лица. През цялата година ще се извършват проверки на питейни и увеселителни заведения. Ще се следи стриктно дали в тях  се допускат  непълнолетни и малолетни след 22:00 часа без придружители. Полицейски и младши полицейски служители са извършили проверки дали в района на училищата и детските градини има маркировка, парапети пред входа на заведенията, които да възпрепятстват внезапното излизане на децата на пътя и пропускателните режими. Към момента е констатирано, че маркировката до НУ „Княз Борис I” в Шумен има нужда от опресняване. Пред ДДРЛГ Детелина липсват преграда, която да възпрепятства спонтанно излизане на децата върху пътното платно, липсва и маркировка на пешеходната пътека на кръстовището с на ул.“Възрожденец“ с улица „Свобода“.

В последните часове  от лятната ваканция деца от Велики Преслав участваха в мероприятия свързани с безопасността на пътя. С помощта на полицейски служители спираха водачи на моторни превозни средства на входа и изхода на Велики Преслав, за да ги призоват за повече внимание на пътя по време на учебната година. Най-малкият от тях беше Александър, който ще прекрачи за първи път училищния праг. На висок глас прочете на водачите основите правила, описани в листовката свързани с разумното шофиране. Всеки шофьор освен въздействащите детски послания получи сенник за автомобил и информационна листовка.

13 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО