МВР

ОД Шумен

 

25 фев 2020

Внимание! Опити за телефонни измами!

Телефонни измамници атакуват жителите на Нови пазар и няколко села между които Златна нива и Войвода. Пред две седмици на стационарен телефон на възрастна жена в едно от селата позвънил непознат и казал, че се обажда „лекарят“. Жената попитала  дали е д-р Динев, и получила утвърдителен отговор.  „Лекарят“ помолил жената за услуга. Обяснил й, че в момента е в командировка и семинар във Варна, но трябвало да получи лекарства от град Попово. Успял да убеди жената да тръгне към град Попово, и да занесе сумата от 1600 лева, за да получи скъпоструващи лекарства. Обяснил й, че като се върне от командировка ще й даде парите. Жената тръгнала, но по пътя след разговор с нейни близки разбрала, че става дума за измама. След това последвали обаждания на стационарни телефонни номера в Нови пазар и няколко села. Непознат се представял за д-р Динев и правил опити да измами по същата схема жителите. Казвал, че е в командировка, но трябвало да получи скъпоструващи лекарства. Уговарял хората да приготвят различни парични суми, за да вземат медикаментите, като ги уверявал, че ще им възстанови парите като се прибере в града. Заради съвпадение на името на доктора, който имал практика в региона няколко от пациентите му решили, че ще помогнат. Споделили с кварталния полицай, който им казал, че това е опит за телефонна измама.

Призоваваме всички да не вярват на непознати по телефона, които им се представят за длъжностни лица. Колкото и убедително да ви говорят като ви се обадят и с каквито и познати за вас имена да си служат поискат ли ви пари под някаква форма- това е измама.

При подобни обаждания веднага се свържете с ваши близки или с полицията. На телефон 112 ще ви свържат с дежурните полицаи в районните управления, откъдето ще ви дадат съвет какво да правите, ако попаднете в такава ситуация.

Срещи с кметове на пет населени места проведоха мобилни полицейски екипи от областната дирекция на полицията в Шумен

Инспектори от криминална, охранителна и икономическа полиция посетиха селата Църквица, Долина, Лятно, Сини вир и Омарчево, за да установят дали има нерешени проблеми, поставени на вниманието на полицейските служители.  Кметът на село Църквица  Рамадан Хасан съобщи, че миналата година от  мобилните екипи е потърсено съдействие за поставяне на ограничители на скоростта до детската градина. Ограничителите са поставени. Кметът на село Долина Нурхан Ибрямов също благодари на полицейските служители за съдействието, че на главната улица  „Георги Димитров“ до детската градина са поставени изкуствени ограничители на скоростта тип „легнал полицай“.  В село Лятно обобщиха, че няма нарушения на обществени ред, няма и посегателства. Кметът Ахмед Динар съобщи, че търси вариант за монтиране на видеокамери на входа и изхода на селото.  Пътни знаци и ограничители на скоростта в района на спирката на училищния автобус поиска да бъдат поставени в село Сини вир кметът Билял Селим. Полицейските служители ще изготвят и изпратят уведомително писмо за вземане на отношение. Кметският наместник в село Омарчево Катя Михайлова сподели, че в селото е спокойно и че нямат нерешени проблеми. Кметовете на петте населени места информираха, че кварталните полицаи посещават селата по утвърден график, имат постоянна телефона връзка с тях, и при необходимост реагират веднага.

21 фев 2020

Четирима са задържани за извършени престъпления по време на проведена специализирана полицейска операция в новопазарското село Стоян Михайловски

Четирима са задържани за извършени престъпления по време на проведена специализирана полицейска операция  в новопазарското село Стоян Михайловски за противодействие на битовата престъпност. Трима от задържаните са за неправилно присъединяване към електропреносната мрежа- престъпление по чл. 234  В ал. 1 от НК , а един за държане на наркотични вещества/ престъпление по чл. 354 А ал. 3 от НК/. На три адреса в селото в ранните сутрешни часове  полицейски и служители на електроразпределителното дружество  установили незаконно прикачване към мрежата с помощта на дървени прътове, като по този начин не се отчитала правилно потребената енергия. Образувани са три досъдебни производства, задържани са трима местни жители –мъж на 57 години мъж , 25-годишен мъж и 57-годишна жена. При извършена проверка и последвал личен обиск на 29-годишен жител на Нови пазар били намерени около 10 гр. суха листна тревна маса, която по негови данни е  „марихуана“.  При последвало претърсване в жилище в Нови пазар е намерено около един грам бяло прахообразно вещество, за което заявил, че е амфетамин. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление в Нови пазар, случаят е докладван на компетентната прокуратура. Работата по образуваните производства продължава под надзора на РП-Шумен. В следобедните часове в землището на селото е установен 45-годишен жител на Стоян Михайловски в момент на извършване на кражба от горски масив на около 0,6 куб.м. дърва за огрев. Регистриран е заявителски материал.

По време на специализираната полицейска операция са проверени 278 моторни превозни средства, 342 лица като деветима са криминално проявени. По време на проверките са установени 25 административни нарушения, за които са съставени 9 акта и са наложени 16 глоби с фиш .Със системата за видеоконтрол са засечени 18 нарушения на скоростните режими. Двама водачи са шофирали с превишена скорост в населено място- единият с 30, другият с 52 км/час повече от максимално разрешената скорост. Полицейската операция, в която участваха 15 служители на РУ- Нови пазар от охранителна, криминална, териториална  и пътна полиция  се проведе под ръководството на Окръжна прокуратура- Шумен.

 

19 фев 2020

Отчет пред обществеността за дейността на полицейските служители от участък Каспичан през 2019 година се проведе в Плиска

През изминалата година  в града са регистрирани 15 криминални престъпления, 12 от тях са разкрити. Приключените преписки са 230. През годината в приемната на полицейския инспектор свои проблеми са споделили 63 жители на града.  Със самотноживущи хора са проведени 125 беседи, проведени са 125 срещи с граждани за решаване на  въпроси от компетентността на полицията. През годината в учебните и детски заведения са изнесени 107 лекции по безопасност на движението. По време на отчета директорът на ОУ “Свети Паисий Хилендарски“  Марияна Петрова благодари на полицейските служители за  превантивна работа с  децата.

Оказва се, че най-често се подават жалби за битови конфликти и скандали след скарване, сбиване и закани за нанасяне на телесни увреждания, които стават  под въздействие на алкохол. Според данните, изнесени от полицай Петър Христов, по-голямата част от престъпленията се извършват през зимния период и в тъмните часове на денонощието.  Кражбите са по-често от лично и частно имущество- черни и цветни метали, пари и техника, като извършителите се насочват към отдалечени и изоставени имоти и селскостопански постройки. По време на отчета полицейският служител отново напомни на възрастните хора да си заключват жилищата и да  укрепват добре селскостопанските постройки, за да няма посегателства. Кметът на Плиска Тонка Начева присъства  на отчета и благодари за доброто сътрудничество и бързите и навременни реакции на полицаите при сигнали за нарушаване на обществения ред и различни престъпни посегателства.

19 фев 2020

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО