МВР

ОД Шумен

 

19 юли 2017

Криминалисти от полицейското управление във Велики Преслав разкриха за няколко часа извършители на грабеж

Задържаните са криминално проявени и осъждани

Криминалисти от полицейското управление във Велики Преслав разкриха за няколко часа извършители на грабеж. Малко след 6 часа сутринта 91-годишна жена от село Имренчево подала сигнал на кмета, че няколко часа по-рано в дома й влезли двама мъже. Проникнали в имота около 02 часа след полунощ на 18 юли, след като счупили стъкло на входна врата.  Поискали парите й. Единият направил опит да я души, последвал удар с възглавницата по главата на възрастната жена. Намерили 190 лева и ги отнели. Рано сутринта жената се обадила на кмета на селото, а той веднага съобщил в полицията. В хода на проведените бързи мероприятия извършителите били установени и задържани за срок до 24 часа. Това са криминално проявените К.К. /33г./ от Велики Преслав и Е.И./24г./ от Велики Преслав. За случая е уведомен прокурор в Окръжна прокуратура – Шумен. Действията по разследването са продължили под негов надзор. К.К. е разпитан пред съдия в Окръжен съд- Шумен, където направил  пълни самопризнания. Отнетата парична сума от жената е намерена. Е.И. запазил пълно мълчание през цялото време, помнил само, че били заедно в заведение, където се черпили. К.К. е известен на полицията като автор на 10 кражби. Обект на посегателства са били мазета и частни къщи в Имренчево и региона. Три пъти е извършвал кражба на пчелен мед, противозаконно е отнемал ракия, вино, консерви с месо, телевизор, медни съдове, разсад за домати, чанта с документи и сумата от 100 лева. Осъждан е многократно. Е.И. е осъждан три пъти- два пъти за палеж и един път за хулиганство придружено със съпротива на орган на властта, след като причинил смърт на котка. Автор е на кражба, на нанесена телесна повреда, унищожавал е и е повреждал чуждо имущество. В късните следобедни часове  вчера с постановление на прокурор двамата са задържани за срок до 72 часа, привлечени са като обвиняеми за извършено престъпление по чл. 198 ал. 1 от НК. Назначени са експертизи. Работата по документиране на престъплението продължава.

Мъж от Шумен въвел в заблуждение 20 -годишно момиче, успял да "измъкне" от нея близо 3000 лева

24-годишният поддържал теза, че с парите плаща да я пазят от мъж, който я заплашва

24-годишен мъж от Шумен бил задържан след получен сигнал в областната дирекция в Шумен, че е съпричастен към извършена измама. В хода на проверката било установено, че в продължение на няколко месеца Н.Б. въвеждал в заблуда 20-годишно момиче също от града. За целта мъжът направил неистински профил в социална мрежа. Чрез съобщения започнал отправя заплахи, че ако не започне да работи за него ще й се случат лоши неща. Н.Б., който иначе й  бил приятел я „успокоил“ . Предложил да наемат охрана, която да се грижи денонощно за сигурността й тъй като знаел, че тези хора, които я заплашват няма да се спрат пред нищо.  Казал, че ще се грижи за нея и ще й помага докато може. В един момент обаче заявил, че повече няма възможност да плаща за охраната й, както и че е редно тя да даде някакви пари. За няколко месеца успял да измъкне от нея близо 3000 лева. Проведени са разпити. Изяснено било, че в този период Н.Б. успял да изтегли онлайн кредити на името на свой приятел в размер на 1800 лева. Работата по документиране на престъплението  по чл. 209 ал. 1 от НК продължава. Мъжът не е криминално проявен. Образуван е заявителски материал. Случаят ще бъде докладван на прокурор в РП- Шумен.

17 юли 2017

За нов опит за измама с последвал опит за кражба сигнализират в полицията

Призоваваме хората да бъдта внимателни

За нов опит за измама с последвал опит за кражба е получен сигнал в областната дирекция.  Случаят е в края на миналата седмица. На стационарен телефон в  счетоводна къща в Шумен е получено обаждане от мъж, който се представил за служител на куриерска фирма. Съобщил, че в 16 часа ще достави пратка на адреса.  Обаждането леко озадачило служителите в офиса тъй като обикновено получавали смс- и от куриерските фирми за пратки. Заради това, че получавали по няколко на ден обаче решили, че техен клиент може би ползва услуга на други куриери. Минути преди 16 часа в офиса на фирмата влязъл добре облечен мъж, който обяснил, че има фирма и че иска да ползва счетоводни услуги. Съобщил, че спечелил обществена поръчка за доставка в детски заведения на зехтин, но тъй като не бил от града искал някой тук на място да му движи счетоводството. Мъжът боравел добре с  терминологията, демонстрирал добро материално положение. По време на разговора на домофон звъннал „куриерът“. Питал дали има някой в офиса, за да достави пратката. След това поканил служител да слезе до колата му, за да я предаде. В този момент „бизнесменът“ продължавал да стои в счетоводната кантора. Една от служителките слязла за пратка, но куриерът  вече го нямало. Върнала се в офиса и се досетила, че вероятно става дума за измама. Съобщила на мъжа си, който веднага дошъл на място. При пристигането му в офиса едната от жените му казала, че  установила липса на портмоне със  сумата от 1500 лева, което било в дамската й чанта.  В този момент „бизнесменът“ казал, че видял портмоне и попитал дали не е това, което търсят. То било на съвсем различно място в офиса,  парите били в него.  Мъжът по най-бързия начин напуснал  офиса.  При разговор с техни колеги в други счетоводни къщи разбрали, че на още две места в града непознати се опитвали да приложат същата схема. Напомняме на всички, че куриерите носят баджове на съответните фирми, към които работят. Носят достатъчно обозначителни знаци, че са служители към определена фирма, някой са и с фирмени дрехи. Нека  служителите в офиси да бъдат внимателни и да не оставят сами непознати хора в помещенията. Ако имат някакви подозрения, че са потенциална жертва на измамници веднага да подадат сигнал на телефон 112.

 

14 юли 2017

Водачи на автомобили подават сигнали за велосипедисти, които изскачат рязко на пътя

Апелираме за отговорно шофиране и толерантност на пътя

От началото на месеца в дежурната част на ОДМВР- Шумен са получени десетки сигнали от водачи на моторни превозни средства, които съобщават за велосипедисти, които изскачат рязко на пътното платно. Част от сигналите са за водачи на велосипеди, които се движат рисково, на задна гума и не подават навреме сигнал с ръка за смяна на посоката си на движение. Водачите на велосипеди са уязвими участници в движението по пътищата. Малкият габарит и липсата на задължителните светлоотразители на велосипедите, както и неизползването на светлоотразителни жилетки от водачите ги прави почти незабележими за останалите участници в движението. Напомняме, че като велосипедист сте водач на пътно превозно средство. Не забравяйте, че тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи! Родителите да обясняват на децата си, че когато преминават по пешеходна пътека трябва да  бутат, а не да  карат колелото. Движете се възможно най- близо до дясната граница на платното за движение! Ненавършили 12 години деца може да карат колелото си по тротоара, а на пътното платно те могат да управляват велосипеда си само с придружител, навършил 16 години! Помнете, че ако бутате велосипеда, сте пешеходец! Запомнете, че на автомагистрали и скоростни пътища е забранено движението на велосипеди!

Помнете, че трябва да се пазите сами. Не освобождавайте педалите и дръжте кормилото с ръка! Не се движете успоредно или в непосредствена близост до друг велосипед и не се дръжте за друго превозно средство. Не возете втори човек на велосипеда. Сигнализирайте маневрите отрано! Осигурявайте предимство и бъдете толерантни,  бъдете внимателни при маневриране и на кръстовища.
Неизправното колело е опасно и за велосипедиста, и за останалите участници в движението! Всеки велосипед трябва да има изправни спирачки,  звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.13 юли 2017

68 неправоспособни водачи са установени при проверки в Шуменско през месец юни

Униформените са констатирали малко над 3900 нарушения по пътищата в региона

Най-много са нарушенията за скорост. От общо 3907 нарушения, констатирани от началото до края на месец юни, тези за скорост са 1283.  454 водачи са били санкционирани за неправилно паркиране или спиране, наложените глоби с фиш за това нарушение са 436, съставени са и 18 акта.  В 269 от случаите шофьорите са били с нередовни пътни документи. Без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ са установени 70 водачи.При проверките в областта са установени 68 неправоспособни. Технически неизправни превозни средства са управлявали 126 водачи. В 207 от случаите шофьорите не са ползвали колани или каски.

133 са моторните превозни средства, спрени от движение след установена техническа неизправност, които са били без регистрационни табели или без „Гражданска отговорност“.

През юни са засечени 37 водачи, които са седнали зад волана след употреба на алкохол. С промили над 1, 2 са били 20, а в 17 от случаите шофьорите са били с концентрация на алкохола под 1, 2 промила.  

840 са наложените глоби с фиш за превишение на максимално позволената скорост.  Най-много 709  са тези, които са превишили скоростта с под 31 км/час над разрешената. 94 от водачите са санкционирани за превишаване на скоростта със скорост от 31 до 40 км/час.  В 25 от случаите шофьорите са управлявали с превишена над максимално допустимата скорост между 41 и 50 км/час. С над 50 км/час над позволената са установени и санкционирани 12 водачи. 11 юли 2017

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО