МВР

ОД Шумен

 

18 ное 2018

С минута мълчание в памет на загиналите в пътнотранспортни произшествия започна дежурството на полицейските екипи в ОДМВР- Шумен

Всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите

С минута мълчание в памет на загиналите в  пътнотранспортни произшествия започна дежурството на полицейските екипи в ОДМВР- Шумен. По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите . Ежегодно в резултат на катастрофи по пътищата на страната ни стотици губят живота си, хиляди получават тежки наранявания и боледуват продължително, значителен е и броят на пострадалите с увреждания за цял живот.

179  са тежките катастрофи, възникнали на територията на ОДМВР- Шумен от началото на годината до днешния ден. 18 са загубили живота си на пътя, 103 са ранените по време на инциденти.  Най-много са загиналите при пътни инциденти извън населени места- 14 / седем водачи, трима пешеходци и четирима пътници/.

В храмовете в областта почетоха жертвите при пътни инциденти. В храм „Св. Възнесение Господне“ архиерейският наместник отец  Димитър отслужи заупокойна молитва в памет на всички загинали участници в движението.  В Арменската апостолическа църква „Света Богородица“ в Шумен ахидякон Вартан Ананян  отслужи литургия ,по време на която бе почетена паметта на загиналите на пътя. Районният мюфтия Месут Мехмедов  се включи в отбелязването на Световния  ден за възпоменание на жертвите.В памет на жертвите ще бъдат отслужени молитви  в Томбул джамия. Духовниците отправиха апели  за по-разумно и внимателно движение по пътищата.

Денят за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за любовта между хората, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. 

Протестиращи са затворили пътен възел Белокопитово

Създадена е организация автомобилите да се пренасочват по алтернативни маршрути

Протестиращи граждани са затворили принудително движението за автомобили на пътен възел Белокопитово. Полицейски служители са на място. Създадена е организация за пренасочване на преминаващите автомобили по алтернативни маршрути.

Пътуващите от Русе и Разград в посока към Варна се отклоняват през селата Струйно- Длъжко- Тимарево – Хитрино,  по I-7 и АМ“Хемус“.

По обратния път - от Варна за Русе движението се осъществява по същия маршрут.

Пътуващите от Варна към София на пътен възел Каспичан се пренасочват по път I-2 след това по I-7 ,  Велики Преслав в посока към гр. Търговище

Пътуващите от Търговище в посока Варна се движат през Велики Преслав. Тези, които са попаднали в задръстването могат да използват общински път през село Градище.

Припомняме, че принудителното затваряне на пътища от Републиканската пътна мрежа е административно нарушение съгласно Закона за движение по пътищата

 

 

18 ное 2018

640 пътнотранспортни произшествия са възникнали на територията на област Шумен от началото на годината

Загинали са 13 души, ранени в катастрофи са 85

От началото на година до  13 ноември включително на територията на ОДМВР- Шумен са възникнали  640  пътнотранспортни произшествия.  Загиналите са 13,  ранените са 85.  За същия период на миналата година катастрофите са били 587, в които са загинали 18 участници в движението, а 75 са били ранени.

През тази година най-голям е броят на катастрофите, които са станали след странично сблъскване  между моторни превозни средства- 115. При тези произшествия е загинал един, а  други десет участници в движението са ранени. Двама са загинали, а шестима са ранени в произшествия след удар между автомобили отзад. Общият брой на катастрофите от този вид са 66.  Трима са загиналите след челен удар, 12 са ранените.  Пешеходците, които са загубили живота са и на пътя след като са били блъснати от автомобили са трима, пострадали в същите по вид катастрофи са 22.  След удар в дърво е загинал един, ранените са двама. След преобръщане на моторно превозно средство на  пътното платно е починал един, а други двама са ранени.

65 са пътните инциденти, които са възникнали след блъскане в крайпътно съоръжение, 52  са възникнали след удар в паркиран автомобил, 26 след удар в дърво.

Недяла е денят, в който са погубени най-много човешки животи на пътя.  Петима за загинали след катастрофи в последния ден от седмицата, 17 са ранените в общо  77  пътни инциденти. Петък е денят  с най-много регистрирани произшествия тази година- 109. 98 са инцидентите в четвъртък,  в които е загинал един и са ранени 13 участници в движението. До 13 ноември включително в денят вторник не е имало жертви на пътя, ранени при катастрофи са 10 души.

През 2017 година  неделя и сряда са били дните с най-много жертви на пътя. Шестима са загинали при катастрофи в неделя, а ранени са били 12. В деня сряда живота си на пътя са загубили шест души, а други осем са пострадали.

 

 

15 ное 2018

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО