МВР

ОД Шумен

 

20 ное 2019

Полицаи тестваха за алкохол спортисти от СК „Шуменска крепост“ с дрегер преди тренировка

На срещата, организирана от треньора на тима Галин Методиев присъстваха комисар Йордан Дундаков н-к отдел „Охранителна полиция“ , началникът на „Пътна полиция „ гл. инсп. Веселин Георгиев и колегата му ст. инсп. Румен Стоянов . Пред състезатели от всички възрастови групи униформените обясниха на децата начините, по които трябва да се предпазят от употреба на наркотици. Румен Стоянов разказа за случай на задържане на лица, които се занимават с притежание на наркотици. Често тези хора използват за незаконната си дейност такива, които нямат криминални прояви и са с чисто съдебно минало. Пазете се от непознати, които ви обещават да изкарате пари набързо, защото те със сигурност ще бъдат спечелени по незаконен начин. След като ви установи полицията, отговорност та за действията ви е ваша, обясни Румен Стоянов. Обърнато им беше внимание да не приемат от познати или непознати предложения да опитват чай за пушене или други наркотични вещества или техни аналози. Повечето от присъстващите в залата ще станат шофьори след време, но отсега искаме да ви кажем, че шофирането след употреба на алкохол или наркотични вещества е престъпление, обясни началникът на пътната полиция гл.инсп. Веселин Георгиев. Нагледно им показа как се тестват водачи, които шофират след употреба на алкохол. Пробата на тестa за алкохол в издишания въздух на Теодора Иванова беше отрицателна. Пред пътните полицаи децата споделиха ситуации от своето ежедневие, на които са ставали свидетели. Разказаха за шофьори, които не им дават предимство на пешеходни пътеки и за такива, които според тях карат бързо и неразумно в града. Когато станете свидетели на такава ситуация ни помогнете да намерим нарушителя, призова комисар Йордан Дундаков. Обадете се на телефон 112 и съобщете. Нетърпимостта ви към нарушенията, които виждате сега ще ви помогне да станете добър водач. И съм сигурен, че след време няма да допускате грешките, които днес виждате, че правят шофьорите. Мечтайте и си сбъдвайте мечтите, бъдете разумни и растете преди всичко като добри граждани, каза в заключение комисар Дундаков. В края на лекцията дойде изненадата, подготвена за рождения ден на треньора Галин Методиев. В кратко видео, с кадри от различни състезания бойците от клуба отправиха своите поздравления и благодарности за постиженията, за сплотеността и за всичко, на което ги учат в СК „Шуменска крепост“.

333 нарушения на скоростните режими са засечени и установени от мобилна камера на РУ- Нови пазар за ден

333 нарушения на скоростните режими са засечени и установени от мобилна камера на РУ- Нови пазар за времето от 09:00 до 13:30 часа днес. Контролът на скоростта е бил в гр. Каспичан, където ограничението на скоростта е 50 км/ час.  Седем от водачите са преминали през периметъра на мобилната камера с повече от 50 км/ час над максимално разрешената скорост и ще бъдат лишени от правото да управляват, както предвижда Закона за движение по пътищата.

 

През месец октомври на територията на ОДМВР- Шумен са установени 4295 нарушения водачите, като от тях за скорост са били 1257.  Регистрирани са 104 пътнотранспортни произшествия, 11 от тях са тежки с 12 ранени участници в движението. За неправилно паркиране и спиране са санкционирани 558 водачи. Установени са 15, които са седнали зад волана след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, двама с промили от 0,5 до 0, 8 и други двама, които са шофирали след употреба на алкохол над 0,8 до 1,2 промила. Установени са 35 неправоспособни водачи. Временно са отнети свидетелствата за управление на моторно превозно средство на 112 водачи през месец октомври.

14 ное 2019

Ученици от Каолиново “шофираха” с 1,7 промила алкохол

Демонстрацията беше част от обучение по пътна безопасност

Винаги има алтернатива на шофирането в нетрезво състояние и винаги трябва да си поставяте колан, дори и при кратки пътувания – с тези думи започна обучението на ученици от училищата в Каолиново, Никола Козлево и село Браничево. То е част от образователната програма на РС- Нови пазар. В залата на НЧ ”Просвета” в Каолиново бяха презентирани клипове на реални ситуации от пътя. Кадри от видео регистратори,  запечатали тежки пътни инциденти бяха ключови за осъзнаване на необходимостта от ползване на обезопасителни колани. Пред учениците полицейски служители от ОДМВР- Шумен  напомниха за пореден път, че никой не е застрахован от подобни ситуации на пътя. Искаме да ви предпазим, затова сме тук. Напомняме, че задължително зад волана на автомобила трябва да сядате само ако сте правоспособни. Никога не сядайте, ако сте употребили алкохол, апелираха полицаите. От Българската асоциация на пострадали при катастрофи обясниха на участниците в обучението, че поставянето на колан трае само  7 секунди и че по този начин пътниците и водачите инвестират в живота си.

Най- атрактивната част от обучението на учениците и бъдещите водачи на моторни превозно средства беше демонстрацията с “алко очила”. Тестваха ги ученици, които трябваше да преминат през три конуса след “употреба на алкохол с 1,7 промила”. Повечето от “водачите” се спъваха, блъскаха и излизаха от очертанията на пътя. След този тест бяха категорични, че няма да шофират ако са пили алкохол.

Най-малките участници в обучението бяха четвъртокласници от СУ” Цанко Бакалов Церковски”, участници в Детско полицейско управление. Показаха добри знания по пътна безопасност  и отговориха безпогрешно на въпросите на комисар Йордан Дундаков,  свързани с правилата за движение.

13 ное 2019

Спортни мероприятия и демонстрации за празника на полицията в Шумен

Директорът на ОДМВР- Шумен откри спортните мероприятия във връзка с празника. С залата на СУ“ Йоан Екзарх Български“ полицаи мериха сили във футболен турнир и борба. Техники за задържане и отвеждане на престъпници демонстрираха спецполицаи от областната дирекция. Тимът на РУ- Каолиново спечели футболният турнир, втори се класираха полицейските служители на РУ- Велики Преслав, а третото място зае отборът на РУ- Шумен. В надпреварата по борба първо място зае Красимир Кавунски, втори се класира Минчо Ненов, третото място остана за Милен Петков, тримата от РУ- Шумен. Събитието беше уважено от проф. Соня Тончева, гл.ас. Радостина Жечева и доц. Теодора Евтимова от МУ “Проф. д-р П.Стоянов“ Варна, филиал Шумен. Студенти от четвърти курс, специалност „Медицинска сестра“ премериха кръвното налягана на участниците в спортните мероприятия, на полицейски служители и на журналисти.

В навечерието на професионалния празник на българската полиция – 8-ми ноември директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Ялчън Расим отправи поздрав към служителите в дирекцията. Да си полицай не е професия, а дълг.  Професията ни е трудна, изисква всеотдайност, дисциплина и хуманизъм.  Пожелавам на всички да отстояват принципите на професията ни, с чест да следвате професионалния си път, каза в приветствието си директорът на областната дирекция.  Той отчете спад на престъпленията с близо 9% тази година в сравнение със същия период на миналата година - с 13 на сто са намалели кражбите, а с 33% грабежите. Увеличение с 5% има при престъпленията против личността и с около 7 на сто при наркотиците.

07 ное 2019

Осмокласник от ПГ по икономика в Шумен Иван Иванов намери и върна портмоне с лични документи, кредитна и дебитна карти и парична сума

Осмокласник от ПГ по икономика в Шумен Иван Иванов намери и върна портмоне с лични документи, кредитна и дебитна карти и с парична сума от над 300 лева на 49-годишна жена. Малко след 14 часа днес момчето се движило с велосипеда си в кв. Тракия, отивал да  направи малък ремонт на колелото. До търговски обект забелязал червено портмоне с пари и документи. Отишъл до дома си и казал на близките си, че отива в полицията да го предаде. В районното управление дошъл с колелото. Униформени служители се свързали веднага по телефона със собственичката на портмонето и тя дойде, за да си го получи лично от Иван.  С прегръдка и треперещ от вълнение глас жената благодари за огромния жест на осмокласника. Разбрах, че съм си загубила портмонето почти веднага. Върнах се на мястото, но не го намерих. Много се надявах да го намери дете. Защото са честни и възпитани в добро, сподели развълнувана жената.  Иван й разказа, че е бързал да го донесе в полицията, за да може собственичката да си го получи бързо и да не се притеснява че е загубила пари и документи. Благодаря и на родителите ти, моето момче. Доброто се възнаграждава, повярвай ми, каза с благодарност 49-годишната шуменка.

 

Портмоне с лична и дебитна карта и с малка парична сума е предадено  в полицията от служител на Окръжен съд – Шумен. То било намерено в централната част на града. Собственичката му, 16-годишно момиче от село Гусла, така и не разбрала, че го е загубила. Благодари на дамата, която предала портмонето в полицейското управление чрез полицейските служители, които се свързали с нея по телефона.

06 ное 2019

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО