МВР

ОД Шумен

 

18 май 2021

ОДМВР- Шумен въвежда засилени мерки за сигурност и опазване на обществения ред по време на предстоящите абитуриентски тържества и масови прояви, свързани с 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

ОДМВР- Шумен въвежда засилени мерки за сигурност и опазване на обществения ред по време на предстоящите абитуриентски тържества и масови прояви, свързани с 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. За да не се допускат инциденти ще бъде засилен контролът на пътното движение при организирано придвижване на абитуриенти. Проверки ще бъдат извършвани в районите около заведенията през в нощта на баловете.

Полицейски служители са се срещнали с охранители на заведенията, в които ще празнуват абитуриентите, и в  нощните заведения. За да няма нарушения на обществения ред са дадени са указания да бъде затегнат пропускателния режим и да не се допускат младежи с агресивно поведение, във видимо  нетрезво състояние, както и такива, които носят съмнителни пакети.

 

 

 

 

Пътна полиция напомня:

 

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движението по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място. Помни, че няма ненаказани нарушители, но това може да се случи и малко след бала.

Мисли за собствената си безопасност!

Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план! Никога не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг инцидент. Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с:

- управление с несъобразена или превишена скорост;

- неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора;

- извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;

- отнемане на предимство;

- преминаване на червен сигнал на светофара;

- управление от неправоспособни водачи;

- управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;

- подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;

- возене на повече пътници от броя на местата за сядане.

Празнувай, но се контролирай

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да бъдат оправдание или спасение при необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението, но оставят повече спомени.

Намери си шофьор за бала и след него

Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания – помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.

Ако ще шофираш, не пий алкохол

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен. 

Не шофирай след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техни аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още не си достатъчно подготвен водач, но имаш правоспособност за управление на МПС, не демонстрирай уменията си точно по време на бала. Движението в колона, шофирането под влияние на приповдигнато настроение и по-силен шум от музика и емоционални викове изискват по-добри шофьорски умения, търпение и психологическа устойчивост. За неопитния водач рискът от попадане в критична ситуация в подобна ситуация е много по-голям.

При нужда позвъни на телефон 112 

Помагай си сам! Бъди внимателен и не се примирявай с нарушенията, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да потърсиш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на най-близките ти хора, които ще ти помогнат по всяко време.

 

 

Петокласници от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Смядово проведоха поредното си практическо занятие по програмата Детско полицейско управление

Петокласници от СУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Смядово  проведоха поредното си практическо занятие по програмата Детско полицейско управление свързано с лична защита. Началникът на  участъка на полицията в Смядово ст. инсп. Венцислав Асенов и инсп. Красимира Димитрова Детска педагогическа стая в РУ- Велики Преслав запознаха децата с основните правила, които полицейските служители трябва да спазват при изпълнение на служебните си задължения за да гарантират собствената си безопасност по време на работа. Мл. пол. инсп. Милен Миланов демонстрира пред децата различни хватки, удари и техники.

Петокласниците се запознаха  отблизо с полицейските кучета Айк и Дара. Пред учениците водачите им мл.инсп. Добромир Добрев и мл.иснп Ивайло Панайотов демонстрираха елементи от обща дресировка. Най- голям интерес предизвика неутрализиране след нападение над полицейски служител и  задържането на престъпник от четириногите.

13 май 2021

Полицейски служители ще се погрижат за опазване на обществения ред при изпращане на абитуриентите на 14 май

Полицейски служители ще се погрижат опазване на обществения ред в районите на училищата по време на изпращане на абитуриентите на 14 май. От всички учебни заведения е получен часови  график за изпращането им и е  създадена е организация за охрана и осигуряване на безопасността на движението. В района на учебните заведения ще се следи за неправилно паркиране, за да не се допускат произшествия.

Провеждат се срещи с училищните ръководства, за да се обсъдят мерките по  безопасност – пожарна и на обществения ред, както и безопасността на движението по време на баловете. Правят се охранително обследвания в училищата. Към абитуриентите се отправят препоръки за безопасност, насочени най-вече към това да не управляват след употреба на алкохол, да не нарушават обществения ред, да не създават предпоставки за инциденти като се показват през вратите и люковете на автомобилите, с които се придвижват по време на бала. 

12 май 2021

Осем неправоспособни водачи са установени да шофират в Шуменско през последните две седмици

 

Осем неправоспособни водачи са установени по пътищата в област Шумен по време на специализираната полицейска операция по безопасност на движението, която се проведе за периода от 29 април до 9 май.  Проверени са 987 пътни превозни средства, 1057 водачи и пътници. Седем водачи са установени да шофира след употреба на алкохол, като с над 1,2 промила са били петима. Трима са установени да шофират след употреба на наркотични вещества или техни аналози. За неизползване на обезопасителни системи, колани и каски са санкционирани 71 водачи, 11 са ползвали мобилен телефон по време на управление без да ползват устройство „свободни ръце“. Без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са установени  да шофират 9 водачи. 86 са санкционирани за неспазване на пътни знаци и маркировка, осем за неправилно движение или изпреварване по пътното платно, двама са преминали на забраняващ сигнал на светофарна уредба.

В периода са установени 1549 нарушения на скоростните режими, като 868 от тях са били извън населено място, а 681 в населени места в областта.

От 5 до 9 май в Шуменско са извършени 33 водачи на двуколесни моторни превозни средства. Установен е един неправоспособен,  водач,  който управлявал без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, и двама които управляват мотори, които не са регистрирани по надлежния ред. При проверките  не са установени водачи на двуколесни моторни превозни средства, които управляват след употреба на алкохол.


11 май 2021

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО