МВР

ОД Шумен

 

22 ное 2017

22 ноември - Ден без водачи и пътници в МПС- жертви на пътя

Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ продължава в област Шумен

Кампания „Безопасно шофиране през зимата“  се провежда в рамките на Акция „Зима“. Тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците. Тя ще продължи до 30 ноември. Днес, 22 ноември, е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС- жертви на пътя. 

За времето от 13 до 17 часа ще се проведат две полицейски операции по метода на широкообвахтния контрол в Шуменско. Едната ще бъде на главен път Шумен- Велики Преслав, а другата по пътя Шумен- Карнобат. Контролът ще бъде насочен над техническата изправност на автомобилите и осветителните им системи, над поведението на пътниците, както и на водачите на пътни превозни средства. 

54 водачи на товарни автомобили са установени в рамките на десет дни без винетни стикери

В област Шумен приключи специализираната полицейска операция за засилен контрол над товарните автомобили и автобусите. Операцията се проведе за времето от 4 до 17 ноември. За 15 дни екипи на Пътна полиция са установили 54 водачи, които са управлявали автомобили без заплатена винетна такса. Десет са наложените глоби с фиш за това, че винетния стикер не е залепен на указаното място. По време на проверките са установени и двама водачи, които са управлявали след употреба на алкохол с концентрация  до 1, 2 промила. Едно превозно средство е с прекратена регистрация след като било установено, че водачът управлява след употреба на алкохол. Временно спрян от движение е друг автомобил, управляван от  водач в нетрезво състояние, който не е собственик. 21 ное 2017

16 ноември - Ден без пешеходци- жертви на пътя

Кампанията "Пешеходци и водачи за толерантност на пътя продължава" като част от Акция "Зима"

Продължават инициативите в ОДМВР- Шумен във връзка с провеждащата  се Акция „Зима“ на територията на областта. 16  ноември е обявен за Ден без пешеходци- жертви на пътя. В тази връзка ще се проведе операция в Шумен и Нови пазар, по време на която ще се следи за пешеходци, които пресичат на необозначени места. Контрол ще има и над пешеходци, които създават предпоставки за пътни инциденти , изскачат рязко на пътното платно, пресичат неправилно на места, където има голям поток на автомобили. Ще се обръща внимание на пешеходци, които умишлено се бавят докато пресичат. Кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ ще продължи до 20 ноември.  Операцията  днес ще се проведе на шест места в Шумен от 14 до 17 часа.

16 ное 2017

Засилен контрол над товарните автомобили и автобусите в Шуменско

Акцент в проверките -имат ли автомобилите заплатени винетни такси

Засиленият контрол върху товарните автомобили и автобусите на територията на област Шумен продължава. Екипи на „Пътна полиция“ продължават проверките над автомобилите за наличие на винетен стикер и заплатена винетна такси. За времето от 4 до 14 ноември на територията на областта са съставени 21 акта за установени административни нарушения на водачи, за това че са управлявали автомобил без заплатена винетна такса. Седем глоби с фиш са съставени на водачи, които са имали винетен стикер, но той не е бил залепен. От движение до момента е спрян един автомобил заради незаплатена винетна такса. По време на проверките са установени и двама водачи, които са управлявали след употреба на алкохол с концентрация  до 1, 2 промила. Едно превозно средство е с прекратена регистрация след като било установено, че водачът управлява след употреба на алкохол. Временно спрян от движение е друг автомобил, управляван от  водач в нетрезво състояние, който не е собственик. 

 

За неизпълнение на това задължение е предвидена глоба до 20 лв.

 

16 ное 2017

"Пътна полиция" няпомня, че влезе в сила задължителното шофиране със зимни гуми

Oт 15 ноември до 1 март автомобилите трябва да бъдат оборудвани с гуми, предназначени за зимни условия с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. В хода на специализираната операция „Зима“, която се провежда на територията на областта, полицаите ще извършват проверка и на гумите на моторните превозни средства, като глобата при нарушение е 50 лв. За безопасно движение при зимни условия важна е техническата изправност на автомобилите. При констатирано такова нарушение следва временно спиране на превозното средство до отстраняване на неизправността. Глоба от 150 лв. предвижда законът, ако стъклочистачките не работят. За неизправни светлини се налага санкция в размер от 20 до 150 лв. Задължително е оборудването на моторното превозно средство с аптечка, пожарогасител, обезопасителен триъгълник и светлоотразителна жилетка, като при констатирано нарушение на това изискване глобата е до 20 лв. Водачите трябва да знаят, че когато са извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда, трябва да сложат светлоотразителна жилетка. За неизпълнение на това задължение е предвидена глоба до 20 лв.

15 ное 2017

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО