МВР

ОД Шумен

 

15 сеп 2021

ОДМВР- Шумен с инициатива по пътна безопасност насочена към най-малките участници в движението

Мотото на кампанията е „Спри огледай се и премини, безопасно до училище и до дома стигни“

За пореден път  шуменската полиция стартира инициатива, свързани с безопасността на движението в областта. С началото на учебната година се дава старт  на кампанията „Спри огледай се и премини, безопасно до училище и до дома стигни“. За разлика от други години, когато насоките са били към водачите, тази година е насочена изцяло към децата. Идеята е да изучват правилата сами и с подкрепата на своите родители да ги прилагат до училище и вкъщи. Работата с деца от предходни инициативи показва, че след активна дейности с тях правилата се запомнят и се спазват. При най-малките участници в пътното движение трябва да се формират знанията, че правилата са полезни и  като ги прилагат стават отговорни на пътя.

Всички първокласници в областта ще получат занимателни въртящи „спинъри“. Те са отпечатани с любезното съдействие на фирма от Шумен. Съдържат познати от уроците по безопасност на движението в детската градина стихчета. Подредени са по цвят и при правилно подреждане могат да бъдат прочетени кратки правила за правилно придвижване до и от училище.

Спазваме традицията и продължаваме да работим по подобряване на безопасността по пътищата, опазване на живота и здравето на жителите на областта. Приоритетно ще работим с децата, защото това, на което ги научим днес, ще може да приложат утре. Благодаря на г-н Индже, че за пореден път застава зад нашите идеи и вярвам, че всичко което правим има положителен резултат. Бих искал да пожелая от мое име и от името на ръководството на областната дирекция на всички първокласници да бъдат здрави. Да  бъде успешна учебната година  за всички ученици, и  заедно да споделим отговорността за тяхната безопасност, пожела директорът на ОДМВР- Шумен ст. комисар Георги Гендов

Фикрет Индже, председател на надзорния съвет на фирмата пожела на всички първокласници в област Шумен здраве, късмет и успех през новата учебна година и им напомни да бъдат много внимателни на пътя.

Вярвам, че когато приключи учебната година първокласниците освен, че ще могат да четат сами правилата ще са ги научили добре. Сигурни сме, че осъществяват контрол и над родителите си по време на движение. Няма родител, който да не чуе посланията от детето си. Затова вярваме, че именно децата ще бъдат коректив за поведението на пътя на своите родители- за внимателно шофиране, за поставяне на колан, за превозване на децата в обезопасителни системи, обобщи комисар Йордан Дундаков от ОДМВР- Шумен.


"Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

На 15 септември стартира  традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“.  Тя ще продължи до края на месец октомври и ще се проведе с различни инициативи. Първата започва на 15 септември- Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата“. Ще продължи до 22 септември, когато е обявеният от министъра на вътрешните работи Ден без загинали на пътя.

През периода на предстоящата учебна година ще се осигури полицейско присъствие, с превантивен ефект преди и в края на учебните часове.
И тази година ще продължат изнасянето на беседи по пътна безопасност от служители на Пътна полиция към областната дирекция в Шумен. Те ще се провеждат съобразно наложените противоепидемични мерки от здравните власти, при необходимост ОДМВР- Шумен има готовност за онлайн уроци. С РУО и ръководствата на учебните заведения се съгласуват и участия в родителски срещи, с включена тема по пътна безопасност за ангажиране и активиране на настоятелствата за подобряване на детската пътна безопасност.

 

Преди началото на учебната година се извършват проверки в районите на детските градини и училищата за маркировка, осветление, сигнализация с пътни знаци. Извършват се охранителни проверки на учебните заведения. Провеждат се срещи с охранителите да следят за хора със съмнително поведение и действията, които трябва да предприемат като забележат противообществени прояви.

08 сеп 2021

Преброяването започна, не пускайте в домовете си непознати

 

От днес започна официалното преброяване на населението. Електронно можем да се преброим електронно в първите десет дни. От 18 септември до 3 октомври преброяването ще бъде чрез посещения в домакинствата. Преброителите могат да посетят дома ни от 8 часа сутринта до 20 часа вечерта. ОДМВР- Шумен призовава възрастните и самотни хора да бъдат особено внимателни когато непознати посещават домовете им. Според инструкциите на НСИ при възможност преброяването да става на открито или на закрити широки пространства, с осигурено проветряване с физическа дистанция от 1,5м. Отправяме апел към младите да обяснят на по-възрастните си близки и роднини, които нямат достъп до интернет да не допускат в домовете си непознати, защото могат да станат жертва на измама или кражба. Преброителите се обозначават и легитимират. Ако непознат посети жилището ви по какъвто и да е повод, настоява да влезе вътре,  и ви се стори съмнителен потърсете съвет от ваш близък, или се свържете с полицията.

07 сеп 2021

Резултати от акцията на пътна полиция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"

23 специализирани полицейски операции по безопасност на движението са проведени през юли и август по време на традиционната акция на пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“. В рамките на проверките през двата месеца са констатирани 3677 нарушения. Най-много са за неспазване на скоростните режими- 2570. Установени са 8 водачи, които са шофирали след употреба на алкохол, четирима след употреба на наркотични вещества или техни аналози, санкционирани са двама , които са отнели предимство на пешеходци. През юли и август при проверки са засечени 27 неправоспособни водачи, четирима от тях са били малолетни или непълнолетни. 159 участници в движението са санкционирани за неползване на обезопасителен колан. Девет са случаите, в които е установено предоставяне на управление на моторни превозни средства на неправоспособни водачи, петима от тях са били малолетни или непълнолетни. В рамките на операцията са установени нарушения, за които са съставени 398 акта и са наложени 810 глоби с фиш. Издадени са 1245 електронни фиша за нарушаване на скоростта.

03 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР ШУМЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО