МВР

ОД Силистра

 

20 сеп 2018

В Европейския ден без загинали на пътя – без пътнотранспортни произшествия в Силистренска област

На 19 септември, когато сред страните-членки на ТИСПОЛ, бе осъществен проектът EDWARD - European Day Without A Road Death – Европейски ден без загинали на пътя, в Силистренска област няма регистрирани пътнотранспортни произшествия, показва справка от сектор „Пътна полиция“.

Като партньор в инициативата, ОДМВР-Силистра проведе 24-часова специализирана полицейска операция, целяща да се подпомогне безопасното придвижване на участниците в движението и да се намалят предпоставките за пътнотранспортни произшествия. В нея бяха включени максимален брой служители и всички технически средства за контрол на скоростта.

В хода на операцията полицейските служители са проверили 98 моторни превозни средства. Установените нарушения са 163, за които за съставени 102 електронни фиша, 2 акта и са наложени 59 глоби по фиш.

Връчени са 5 електронни фиша, издадена е 1 заповед за прилагане на принудителни административни мерки и е отнето 1 свидетелство на управление на МПС.

Проектът EDWARD - European Day Without A Road Death – Европейски ден без загинали на пътя се осъществява за трета поредна година сред страните-членки на ТИСПОЛ. Целта е на този ден да няма загинали при пътнотранспортни произшествия.

На 19 септември – Операция „Европейски ден без загинали на пътя - EDWARD”

За трета поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ТИСПОЛ, сред страните-членки и техните партньори се осъществява проектът EDWARD - European Day Without A Road Death – Европейски ден без загинали на пътя. Проектът е подкрепен от Европейската комисия и ще се проведе на 19 септември, а целта е на този ден да няма загинали при пътни инциденти.

Всички, които са съпричастни към идеята на EDWARD – граждани, институции, организации, представители на различни браншове и техните структури, могат да се регистрират като партньори на адрес: http://roadsafetydays.eu и да дадат обещание за пътна безопасност. Желаещите могат да участват във фотоконкурс на ТИСПОЛ като изпратят 3 от своите най-добри фотографии до 19 октомври 2018 г. на адрес: [email protected] .

За Република България мотото на операцията е „Безопасни мобилни комбинации за живот“ в контекста на темата на Европейската седмица на мобилността (16-22 септември 2018 г.) „Мултимодалност“ с подтема „Комбинирай, движи се!“ За главен координатор на изпълнението на операцията за страната ни е определена ГД „Национална полиция“.

В Европейския ден без жертви на пътя в Силистренска област ще се проведе 24-часов контрол на движението по пътищата. В операцията ще се включат максимален брой полицейски служители, а спрямо нарушителите ще се прилага принципът „Нулева толерантност“. Ще бъдат използвани всички технически средства и тези за контрол на скоростта.

Полицейските екипи ще следят за спазване на скоростните режими, за шофиране от неправоспособни или употребили алкохол водачи, за използване на предпазни колани и за други нарушения. Целта е да се подпомогне безопасното придвижване на участниците в движението и да се намалят предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

На всеки час данни за настъпилите тежки пътнотранспортни произшествия ще се подават към ГД „Национална полиция”, а информацията ще бъде обобщавана и публикувана на интернет страницата на МВР.

17 сеп 2018

Внимание! Телефонни измамници атакуват областта

Масова атака са предприели телефонни измамници днес в областта. Обаждания са получени не само в областния град, но и в някои от по-малките населени места, като е приложена актуалната напоследък схема за участие в полицейска операция.

Криминалисти отново припомнят как действат престъпниците. Обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора. Първоначалното обаждане е от мъж или жена, представящи се за близки или роднини на жертвата, които искат пари по класическа схема – обикновено за лечение на болен, но го правят по толкова груб и очевиден начин, че атакуваният да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой.

Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващо обаждане - от мним полицейския служител, който иска съдействие за залавянето на престъпниците. След като получи съгласие, дава указания мъжът или жената да хвърли през балкона наличните си пари или да ги остави на определено място, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията.

Измамниците често искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

За пореден път ОДМВР-Силистра алармира: Не давайте пари и ценности на непознати под никакъв е предлог!

Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.

Не се доверявайте на хора, които не познавате. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона.

Поговорете с възрастните си близки за телефонните измами –  обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте какви са престъпните схеми и как да реагират, ако попаднат в такава ситуация.

 

В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел.112 или се свържете с дежурния в ОДМВР-Силистра на тел. (086) 886 323.

13 сеп 2018

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО