МВР

ОД Силистра

 

22 ное 2017

Служители на ОДМВР-Силистра се обучаваха по въпроси, свързани с насилието на честта

Обучение по въпроси, свързани с насилието на честта, бе проведено с близо 40 служители на ОДМВР-Силистра в областния град през вчерашния ден. Представители на фондация „Джендър проект в България” представиха тематиката пред служители на криминална и охранителна полиция, инспектори от детските педагогически стаи и разследващи полицаи от районните управления в Силистра, Дулово и Тутракан. В партньорство с организации от няколко европейски страни фондацията реализира проект „Посланици на добра воля срещу насилието на честта”, в който участва и полицията на град Валенсия, Кралство Испания.

Целта на проведеното обучение бе полицейските служители да придобият необходимите умения за превенция, идентификация, оценка и комуникиране на новите форми на насилие срещу жените.

В обучителната програма бяха застъпени теми за европейските и общите правила за насилието, насилствения брак и т.нар. „престъпленията на честта”. Представен бе Наръчник за въздействие в помощ на жените – жертви или тези в ситуация на риск.  В рамките на формата полицейските служители представиха и дискутираха с лекторите конкретни случаи и различни форми на насилие от професионалната си практика. С тях бе обсъдена възможността да се присъединят към изграждащата се транснационална мрежа „Посланици на честта”, включваща организации и индивидуални членове от цяла Европа.

Действията за справяне с формите на насилие са постоянен елемент от обучението на полицейските служители на ОДМВР-Силистра. От началото на 2017 г. са издадени 29 заповеди за защита по Закона за защита от домашно насилие, а през изминалата 2016 г. тези заповеди са 26.

На 19 ноември отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

Седемнадесет души са загубили живота си при автопроизшествия в Силистренска област от началото на годината

17 ное 2017

Проверка и плащане на глоби към Пътна полиция може да се извършват онлайн

На сайта на МВР на адрес  https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index водачите могат да извършват проверка дали имат излезли наказателни постановления или фишове. Проверката може да става по ЕГН и номер на свидетелството за управление на МПС (т.нар. шофьорска книжка)

Начините за плащания са няколко:

- през електронния портал на МВР,

- чрез офис на банка,

- чрез пощенски запис,

- чрез кеш-терминал,

- чрез офисите на системите за бързи плащания и

- чрез интернет банкиране.

Важно е също шофьорите да знаят, че след като направят проверка в сайта на МВР за дължими глоби, те могат да използват бутона „плати“.

При всеки един от начините за заплащане на дължими глоби за извършени нарушения на Закона за движението по пътищата е необходимо да се изпълнят следните условия:

І. С един платежен документ да се заплати едно задължение.

ІІ. Задължението се заплаща наведнъж в пълния му размер (или с посочената отстъпка САМО АКО е електронен фиш (серия „К“).

ІІІ. В платежния документ задължително коректно трябва да бъдат попълнени следните данни:

При плащане на наказателно постановление (НП) нарушителят трябва да попълни:

1. Номер на НП и дата на съставянето му – при номерата на НП, издадени след 2014 г. е особено важно да не се пропускат тиретата в номера на документа, например – 00-0000-000000.

2. Точен размер на наложената глоба.

3.  Име, презиме, фамилия на задълженото лице (независимо от вносителя (наредителя) на глобата).

4.  ЕГН на задълженото лице.

5. Банковата сметка, по която трябва да постъпят средствата, като сметката е тази, посочена в НП.

При плащане на задължения по фиш/електронен фиш се попълва:

1. Серия и номер на фиша, дата на издаване.

2. Точен размер на глобата.

3. Име, презиме, фамилия (наименование на фирма) на задълженото лице (независимо от вносителя на глобата).

4. ЕГН/ЕИК по БУЛСТАТ на задълженото лице.

5. Банковата сметка, по която трябва да постъпят средствата, като сметката е тази, посочена във фиша/електронния фиш.

 

Внимание за често допусканите грешки при плащане на НП:

 

1. С един платежен документ се плащат повече от едно задължения, в т. ч. по фиш/електронен фиш и/или задължения за наложени наказания за извършени нарушения на други закони. Различните нарушения на законите изискват заплащане на дължимите глоби по различни банкови сметки. Недопустимо е нареждането (прехвърлянето) на платени дължими суми от една бюджетна сметка към друга.

2. Вместо нoмера на НП се попълва бланкетният номер на документа.

3. Вместо НП в платежния документ като основание за плащане се посочва „АУАН” (Акт за установяване на административно нарушение). АУАН е документът, с който е установено извършеното нарушение, като се посочва коя точно законова разпоредба е нарушена. С АУАН не се налага наказание за извършеното нарушение.

Сметки, по които трябва да става плащането: 

За глоби по наказателни постановления, наложени от органите на „Пътна полиция“ – МВР за нарушения на Закона за движението по пътищата, сметката е:

На името на: Главна дирекция „Национална полиция“

BUIB BGSF СИБАНК АД

BG 41 BUIB 9888 3122 9441 01

 

До края на 2017 г. глобите по фиш може да се плащат по бюджетна сметка:

BG 59 BUIB 9888 3322 9441 00

До края на 2017 г. глобите по НП може да се плащат по бюджетна сметка:

BG 32 BUIB 9888 3322 9441 01    

 

За глоби по електронни фишове, наложени от органите на „Пътна полиция“ – МВР за нарушения на Закона за движението по пътищата, сметката е:

На името на: МВР

BG 64 BNBG 9661 3100 1477 01

Сметката за глоби по фишове и наказателни постановления, наложени от органите на „Пътна полиция“ – МВР за нарушения на Кодекса за застраховането, е:

 

На името на: Гаранционен фонд

BUIB BGSF СИБАНК АД

BG 56 BUIB 9888 1092 0526 00

 

14 ное 2017

Ученици от ПГМТ „Владимир Комаров” гостуваха на пътни полицаи в ОДМВР-Силистра

Група ученици от ПГМТ „Владимир Комаров” и техният ръководител Ивелина Филипова посетиха днес ОДМВР-Силистра. В рамките на проект „Движи се безопасно”, финансиран от  Община Силистра, те се срещнаха със служители на група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност”, за да обсъдят правилното поведение на пешеходците и колоездачите като участници в движението.

Инспектор Деян Атанасов разясни на младите хора кои са най-често допусканите нарушения, опасностите, които крият, както и какви санкции се налагат за тях. Той демонстрира как функционират техническите средства, с които си служат пътните полицаи – радиостанция, дрегери за установяване на употреба на алкохол или наркотични вещества и станция за отдалечен достъп, позволяваща справка в реално време в информационните масиви на МВР.

Учениците имаха възможност да разгледат и част от техническите средства и оръжия, които ползват служителите на ОДМВР-Силистра.

Отговор получиха многобройните им въпроси не само по темата за пътната безопасност, а и за други аспекти на полицейската професия.

Превенцията на детския пътен травматизъм е основен акцент в работата на сектор „Пътна полиция” в областната дирекция. В началото на всяка учебна година негови представители влизат в класните стаи, за да запознаят децата с правилата за безопасно поведение на пътя. От средата на месец октомври досега са посетени 11 учебни заведения в областта, като занятията продължават, съгласно график, утвърден от Регионалното управление на образованието в Силистра.

09 ное 2017

Двадесет и седем служители на ОДМВР-Силистра наградени по случай професионалния празник на българската полиция

Директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Кристиян Петров награди с „Писмена похвала” 27 служители на дирекцията, показали висок професионализъм и инициативност при изпълнение на служебните си задължения. Наградите им се връчват и по повод професионалния празник на българската полиция 8 ноември – Архангеловден.

Отличени са единадесет служители на група „Охрана на обществения ред” при РУ-Силистра, трима от сектор „Пътна полиция” и един от отдел „Охранителна полиция” към областната дирекция. Сред наградените са още петима полицаи от РУ-Тутракан, един от РУ-Дулово и един от Участък – Айдемир, както и трима експерти от Научно-техническата лаборатория.

Двама разследващи полицаи от отдел „Разследване” също получават награди за съществен личен принос в разследването на конкретни дела.

На 8 ноември – Св. Архангел Михаил, традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция. Той е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за отбелязването му е на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и с одобрението на Софийския митрополит денят на св. Архангел Михаил (21 ноември по стар стил) става празник на полицаите.  С решение на Министерския съвет, по предложение на Националния полицейски синдикат, традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

07 ное 2017

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО