МВР

ОД Силистра

 

Директорът на ОДМВР-Силистра награди три деца за отлично представяне в Националния конкурс за рисунка „Полицаят е мой приятел и учител

Директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов награди три деца за отлично представяне в Националния конкурс за рисунка „Полицаят е мой приятел и учител“, организиран от Главна дирекция „Национална полиция“.

Петокласничката Ясемин Сенай от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в село Правда спечели престижното четвърто място в надпревара с 84 творби, класирани за участие в националния кръг на конкурса. Днес в присъствието на училищния директор, класния ръководител и майката на момичето старши комисар Караславов връчи грамота и индивидуален подарък на Ясемин и я поздрави за достойното представяне, пожелавайки ѝ здраве и нови, още по-големи успехи.

Поощрителни награди и грамоти получиха още две деца – петокласничката Ърмак Абтураман от село Яребица и Димана Иванова, ученичка от III клас на ОУ „Христо Ботев“ в Тутракан. Пред техните съученици и учители областният директор поздрави децата и ги похвали за постигнатия успех.

Националният конкурс за детска рисунка „Полицаят е мой приятел и учител“ се проведе в края на миналата година в рамките на дейностите по програма „Детско полицейско управление“. Със свои творби в него участваха доброволци от всички детски полицейски управления в страната. За награждаване бяха класирани седем от постъпилите общо 84 рисунки в национален мащаб.

По време на церемонията „Полицай на годината 2018“ с рисунките от конкурса бе проведен благотворителен търг, средствата от който постъпиха по сметка на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители на МВР.

08 яну 2019

График за посещение на населени места без постоянно полицейско присъствие от мобилни екипи на ОДМВР-Силистра за месец януари 2019 г.

Съгласно график, утвърден от директора на ОДМВР-Силистра, през месец януари 2019 г. мобилен екип, включващ служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и сектор „Пътна полиция“, ще проведе срещи по въпроси на сигурността и реда с представители на местната власт и жители на следните населени места:

 

Община Силистра

Село Българка – 10.01.2019 г., 09.30 часа

Село Срацимир – 10.01.2019 г. , 10.15 часа

Село Поп Кралево – 10.01.2019 г., 11.00 часа

Село Главан – 10.01.2019 г., 12.00 часа

Село Богорово – 10.01.2019 г., 13.00 часа

 

Община Алфатар

Село Чуковец – 17.01.2019 г., 09.30 часа

Село Цар Асен – 17.01.2019 г. , 10.15 часа

Село Алеково – 17.01.2019 г., 11.00 часа

Село Бистра – 17.01.2019 г., 12.00 часа

Село Васил Левски – 17.01.2019 г., 14.00 часа

 

Община Кайнарджа

Село Светослав – 24.01.2019 г., 09.45 часа

Село Господиново – 24.01.2019 г. , 10.30 часа

Село Давидово – 24.01.2019 г., 11.15 часа

Село Поп Русаново – 24.01.2019 г., 12.00 часа

Село Посев – 24.01.2019 г., 14.00 часа

 

Община Тутракан

Село Белица – 31.01.2019 г., 10.00 часа

Село Шуменци – 31.01.2019 г. , 11.00 часа

Село Варненци – 31.01.2019 г., 12.45 часа

Село Старо село – 31.01.2019 г., 13.30 часа

 

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, обслужващи съответния район. Гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали във връзка с пътната безопасност, опазването на обществения ред, за извършени престъпления, както и сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.

28 дек 2018

Не се доверявайте и не давайте пари на непознати

Най-често прилаганата схема сред телефонните измами е „оказване на съдействие на полицията“

В повечето случаи схемата се прилага спрямо възрастни хора в големите градове, които при първото обаждане са сами.

Сценариите може да са различни, но измамниците ще направят всичко възможно да задържат жертвата на слушалката, после ще я стресират, ще я изолират и накрая ще я убедят, че те са единственото възможно решение и тя трябва да направи всичко, което й кажат. Всичко започва с едно обаждане от непознат. Възможно е от другата страна на слушалката човекът да се представи за служител на реда. В един от вариантите той ще предупреди, че ще последва обаждане от измамници, което се и случва. Следва нов разговор, в който е възможно да се включи и друг човек, представящ се за роднина или лекар. Разговорът започва с това, че ваш роднина е пострадал, и че трябва да се осигурят пари за да му се помогне – било да се излекува, да избегне проблеми със закона, вариантите са много. Обикновено на тези думи никой не реагира, но започват брутални заплахи, езикът се променя, става крайно циничен. Жертвата в този момент вече е силно стресирана. Следва нов разговор, той пак е със „служител на реда“, който уж успокоява жертвата и в подходящия момент я убеждава, че хората, които са я стресирали, могат да бъдат заловени, но за тази цел трябва да се заложи капан с пари или ценности, които тя спешно трябва да осигури, ще последват обещания, че парите или ценностите ще бъдат върнати.  „Добрият“ герой от другата страна на слушалката ще даде и указания как да стане предаването на парите и ценностите. При всички мними гаранции, жертвата се е доверила, убедена, че помага, вярва в „добрата развръзка“ и изпълнява указанията. Разбира, че е измамена, едва часове по-късно, когато номерата, с които е говорила, изведнъж замлъкнат. Междувременно измамниците са изпратили мулетата да вземат парите и правят всичко възможно да унищожат следите си, свързващи ги с престъпната дейност.

За да се добие представа как реално се случва една измама, ето един реален случай:

Възрастна жена от голям областен град получава обаждане в късен сутрешен час на стационарния си телефон. Непознат мъжки глас се представя за началник на едно от районните управления в града. Той обяснява, че работят по задържането на четирима мъже от банда телефонни измамници, които са много опасни, и моли жената да помогне като изцяло се съгласи с измамниците, за да може полицията да ги залови с доказателства. Добавя, че поддържа връзка с прокурор и телевизия, която ще заснима цялата операция. По молба на представилия се за полицейски началник, жената му диктува мобилния си телефон, за да държи постоянно връзка с него. В последствие на стационарния пост се обажда мъж, който иска всичките й пари, следва и заплаха за живота. По инструкция на мнимия полицай жената събира и слага наличните в дома си пари в плик. Според инструкцията поставя плика в хладилна чанта, защото „тя не се засичала от уредите на измамниците“ и ги хвърли през терасата на жилището си. Пак по инструкция на мнимия служител на реда тя се скрива, защото щяло да има престрелка.

20 дек 2018

В навечерието на Рождество Христово доброволците от Детско полицейско управление – Силистра посетиха Катедралния храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел”

Дни преди светлия християнски празник Рождество Христово доброволците от Детско полицейско управление – Силистра посетиха Катедралния храм „Св.Св. първоапостоли Петър и Павел” в областния град, заедно с инспектора в Детска педагогическа стая Ирена Мърова и полицейски инспектор Мария Григорова, ръководител на проекта. Тук се проведе поредното занятие от тяхната програма, свързано със запознаване с християнските празници, вярвания и добродетели.

На достъпен език енорийският свещеник Георги Попов разказа на децата за раждането на Исус Христос и религиозния смисъл на този светъл празник. Той се спря и на символиката в народните традиции, олицитворяваща духовната радост,  топлината, близостта със семейството, обединението между хората.

От свещеника всяко дете получи в дар малка икона с пожелание за здраве, доброта и любов в семействата.

19 дек 2018

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО