МВР

ОД Силистра

 

На 17 ноември отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

Тринадесет души са загубили живота си при автопроизшествия в Силистренска област от началото на годината

За поредна година България отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия. С решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации от 26 октомври 2005 г. всяка трета неделя от месец ноември се определя като ден, в който да се почита паметта на загиналите при автомобилни катастрофи. Министерството на вътрешните работи ежегодно се присъединява към събитията, посветени на хората, загубили живота си по пътищата на страната и извън нея. През 2019 г. Световният ден се отбелязва на 17 ноември (неделя) под мотото „Животът не е резервна част“.

В Силистренска област от началото на годината до 12 ноември са станали 96 тежки автопроизшествия, при които са загинали 13 и са пострадали 123 души. За същия период на м.г. пътнотранспортните произшествия са били отново 96 с 10 жертви и 115 ранени граждани.

Със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет и Националния съвет на религиозните общности в България е взето решение във всички храмове на официалните религии в страната да се проведат служби за отдаване на почит на жертвите и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, водачи и пътници.Обръщение на министъра на вътрешните работи

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,
На 17 ноември 2019 година се отбелязва Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. В продължение на четиринадесет години, следвайки призива на Организацията на обединените нации, всяка трета неделя на месец ноември светът отдава почит на жертвите .на пътни инциденти и отправя молитви за запазване живота на кората, които участват ежедневно в движението по пътищата.
Излизайки от дома, службата, училището, музея, магазина, всеки от нас се превръща в участник в движението по пътищата било то като пешеходец, пътник или водач. Но не всеки ден всички се връщат у дома здрави и живи. Само през 2018 г. почти всеки ден по двама човека са губили живота си в пътнотранспортно произшествие, а други 15 са били ранявани.
Светът, от който е част и нашата страна, търси глобални решения за намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Различни са пътищата, по които се търсят изходите от този световен проблем. Някои от начините са обръщането на човека към самия себе си, обръщането му за помощ към ближния, но и обръщането му към вярата с надежда за промяна и спасяване на повече човешки животи.
Третата неделя на ноември е време, през което всеки от нас ще се обърне към себе си или към онзи, в когото вярва, с молба да няма тежки катастрофи. Това е време, през което непознати помежду си хора ще имат едно и също желание - да няма загинали и ранени по пътищата на страната.
Като ръководител на Министерството на вътрешните работи, пряко ангажирано за опазване здравето и живота на участниците в движението по пътищата, апелирам:
   

Нека бъдем отговорни пешеходци, водачи и пътници!

Нека възпитаваме децата си в спазване на закона!
Нека пазим здравето и живота, с което ще гарантираме пред себе си и пред обществото, че безопасността на движението по пътищата е наша лична мисия

 

   МИНИСТЪР: МЛАДЕН МАРИНОВ

 

15 ное 2019

Доброволците от Детско полицейско управление гостуваха на Районния съд в Силистра

Доброволците от Детско полицейско управление заедно с полицейски инспектор Мария Григорова днес гостуваха на Районния съд в Силистра. Визитата е включена в обучителната им програма и цели децата да се запознаят с основните дейности, мястото и ролята на органите на съдебната власт.

В качеството на домакин, административният ръководител на структурата съдия Мирослав Христов приветства гостите и ги запозна накратко със структурата на съдебната власт, съдебните органи, техните функции и спецификата на работата им.

Имат ли права децата, носят ли наказателна отговорност, в какво качество могат да се озоват в съдебната зала, къде и как могат да потърсят помощ ако станат обект на агресия или друго противоправно деяние? На тези и много други въпроси отговориха съдия Жанет Борова от Гражданската колегия и съдия Галина Василева от Наказателната колегия на съда. Те подкрепиха думите си с примери от съдебната практика и дадоха на децата ценни напътствия за законосъобразно и етично поведение.

Най-любопитните от доброволците се осмелиха да изпробват съдебните банки в качеството на съдия, прокурор, подсъдим и адвокат в импровизиран съдебен процес. Така те затвърдиха знанията за специалните правила и процедури, по които работи съдебната система, и нормативните актове, които се ползват от нейните органи.

С началото на новата учебна година започнаха занятията по националната програма „Детско полицейско управление“, която се реализира с шестокласници от СУ „Н.Й.Вапцаров“ в Силистра. С помощта на полицаи и експерти от други области децата получат знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си; за справяне в трудни ситуации вкъщи, на училище и на улицата; за своите права и отговорности; за работа в екип, уважение и толерантност към другите.

Детски полицейски управления функционират и към районните управления в Дулово и Тутракан.

07 ное 2019

Четиридесет и осем служители на ОДМВР-Силистра с награди по случай професионалния празник на българската полиция

Директорът на ОДМВР-Силистра старши комисар Юлиян Караславов награди с „Писмена похвала” 48 служители на дирекцията за проявена бдителност, инициативност и постигнати високи професионални резултати при изпълнение на поставените им задачи. Отличията са присъдени и във връзка с предстоящия утре професионален празник на българската полиция - 8 ноември, Архангеловден.

Сред наградените е началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев, както и ръководителите на охранителни групи в РУ-Силистра – главен инспектор Георги Георгиев, в РУ-Дулово – старши инспектор Михаил Михайлов, в РУ-Тутракан – старши инспектор Ивайло Цеков, а също и впд началникът на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ в областната дирекция главен инспектор Николай Маринов. Четирима експерти от Научно-техническата лаборатория към областната дирекция също получават наградата.

По предложение на районните началници са отличени дванадесет служители на група „Охрана на обществения ред” при РУ-Силистра, осем полицаи от охранителния състав на РУ-Дулово и петима служители на РУ-Тутракан.

С „Писмена похвала“ са отличени и четиринадесет разследващи полицаи от отдел „Разследване“ на дирекцията за постигнати високи резултати в професионалната дейност.

 

На 8 ноември – Св. Архангел Михаил, традиционно се отбелязва професионалният празник на българската полиция. Той е честван за първи път през 1924 г., като инициативата за отбелязването му е на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и с одобрението на Софийския митрополит денят на св. Архангел Михаил (21 ноември по стар стил) става празник на полицаите.  С решение на Министерския съвет, по предложение на Националния полицейски синдикат, традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

 

07 ное 2019

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО