МВР

ОД Силистра

 

20 юли 2017

Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с трафик на хора с цел сексуална експлоатация

Действията, ръководени от Специализираната прокуратура, са проведени в рамките на международна специализирана полицейска операция в изпълнение на Молба за правна помощ от Кралство Белгия

Операцията в страната ни е реализирана на 18 юли на територията на Силистра. Целта е била неутрализиране на организирана престъпна група, занимавала се с трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Операцията е проведена от служители на сектор „Трафик на хора“ в ГДБОП и колегите им от Русе, Разград, Силистра, Добрич. В действията са включени и полицаи от ОДМВР-Силистра и РУ-Тутракан. Акцията е във връзка с международна полицейска операция в изпълнение на Молба за правна помощ от Кралство Белгия и водено там наказателното производство срещу организирана престъпна група от български граждани за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация и пране на пари. Установена е лидерката на групата – С.Й. /76г./, както и петима нейни помагачи.  Изяснено е, че повече от 15 години дамата е пребивавала в Белгия и е стопанисвала публичен дом в Брюксел.  В хода на проведените действия у нас са извършени претърсвания на пет адреса на територията на Силистренска област. Оттам са иззети документи, в това число и нотариални актове, вносни бележки, извлечения от банкови сметки, банкови преводи, над 164 000 евро и близо 600 лева, мобилни телефони, лаптоп, канабис и други вещи и предмети, съотносими към предмета на разследване.
Установени и са разпитани двама свидетели и две жертви на престъпната схема. С постановление на прокуратурата мярката за задържане на С.Й. и нейната сътрудничка С.З. /49г./ е удължена до 72 часа. Работата по документирането на случая продължава,  предстои Окръжната прокуратура в Силистра да внесе искания в Силистренския окръжен съд за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двете задържани.

Наркооранжерия е открита при операция на служители на ОДМВР-Силистра

Служители на ОДМВР-Силистра откриха оранжерия за отглеждане на канабис в землището на село Срацимир. Специализираната полицейска операция е проведена вчера под ръководството на Окръжната прокуратура и е резултат на предварителна оперативна работа по проверка на придобита информация за производство на наркотични вещества в региона.

В наркооранжерията, която била разположена в едноетажна тухлена постройка – бивша кравеферма, криминалистите намерили 272 култивирани зрели растения от рода на конопа, засадени в саксии със специално обогатена почвена смес. Помещението било оборудвано с електронна система, поддържаща определена влажност, светлина и топлина и снабдено с уредба за капково напояване. В близост били открити пластмасови туби с течни торове и препарати, използвани в наркопроизводството.

В съседно помещение криминалистите намерили 9.45 кг суха листна маса канабис. Там били разположени и специални стелажи за сушене на продукцията, няколко саксии с почва и предпазно работно облекло със следи от канабис.

На този етап на полицейското разследване по случая е заподозрян 48-годишният С.П. – с богато криминално минало, включително и с осъдителни присъди. Той е задържан за срок до 24 часа, предстои внасяне на искане за постоянна мярка „Задържане под стража”.

Образувано е досъдебно производство по чл. 354 А, ал. 1 от НК.

19 юли 2017

Двама силистренски полицаи наградени с най-високото професионално отличие в системата на МВР

Със заповед на министъра на вътрешните работи заместник-директорът на ОДМВР-Силистра комисар Мартин Недялков и началникът на сектор „Криминална полиция” главен инспектор Пешо Петров са наградени с най-високото професионално отличие в системата на МВР – „Почетен знак”- ІІІ степен. Отличието им е присъдено за показан висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения и във връзка с празника на МВР.
Наградените ръководни служители имат съществена роля за постигнатите високи резултати в противодействието на криминалната престъпност на територията на Силистренска област. Тяхна е и основната заслуга при разкриването на сложния казус с убийството на младата жена край село Руйно в началото на март тази година.

07 юли 2017

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО