МВР

ОД Силистра

 

Пожарникари направиха демонстрация в центъра на Силистра в чест на професионалния си празник

Основни видове техника, оборудване и професионални умения за гасене на пожар показаха вчера силистренските огнеборци в централната част на града. Демонстрацията се проведе в рамките на Седмицата на пожарната безопасност и в чест на професионалния празник на българските огнеборци – 14 септември.

Гражданите и гостите на града имаха възможност да наблюдават действия с 30-метрова автомеханична стълба и работа с лафетен струйник – техника, която позволява  гасене на пожари от разстояние. Пред публиката пожарникарите разиграха още професионални действия за гасене на „пожар“ с прахов пожарогасител.

С ентусиазъм от възможността да изпробват умения за работа с пожарникарския шланг се възползваха най-любопитните зрители – децата.

13 сеп 2019

На старта на новата учебна година отново традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“

Акцията под наслов „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“ ще продължи до 31 октомври 2019 г. Целта на инициативата е осигуряването на добър обществен ред, безопасност на движението и гарантиране сигурността на децата във връзка с откриването на новата учебна 2019/2020 година. Периодът от 23 до 29 септември е обявен за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а датата 28 септември за Ден на превенцията.

По време на акцията ще се осъществява засилен полицейски контрол в районите на училищата, особено в началото и края на учебния ден. Ще се следи за спазване на ограниченията на скоростта и за безопасното пресичане на децата и техните придружители.

В ход са работни срещи с директорите на учебните заведения, Регионалното управление на образованието и местната власт за набелязване на съвместни действия за повишаване на сигурността на децата. В сградите на детските градини и училищата текат охранителни проверки с оглед отстраняване на евентуални пропуски и предприемане на допълнителни мерки за охрана и сигурност.

Планирани са системни проверки в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи пребиваване на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца.

На първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъде заселено. Чрез специални планове за разстановка на силите, изработени от районните управления, ще се осигури присъствие на полицейски сили в проблемните участъци през цялата учебна година.

 

Статистика: От началото на 2019 г. до 31 август в Силистренска област с участието на деца са регистрирани 19 пътнотранспортни произшествия, 11 от които тежки с 1 жертва и 10 ранени. На 22 август т.г. около 20:10 часа по пътя между селата Поляна и Попина 17-годишно момче загива в качеството на пътник при тежка катастрофа с лек автомобил БМВ. Пострадалите при автопроизшествия деца са 10 - 6 като пътници, 3 като пешеходци и 1 като водач на моторно превозно средство.

 

Практически препоръки за безопасност на пътя

12 сеп 2019

Пет деца получиха награди като областни победители в конкурса за рисунка „С очите си видях бедата”

Пет деца днес получиха награди като победители на областно ниво от националния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата”, организиран от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, днес в Силистра.

В първа възрастова група – от 06 до 10 г., призовите места спечелиха възпитаниците на Детска градина „Добруджа“ в Силистра Димитър Станимиров и Дария Василева, класирани съответно на първо и второ място.

При по-големите – от 11 до 13 г., първо място е присъдено на Мелиса Махмуд – ученичка от СУ „Васил Левски“ в Дулово, втори е класиран Атакан Мюмюн от ОУ „Д-р Петър Беров“ в село Чернолик, а трети – Туче Бахри от СУ „Васил Левски“ в Дулово.

Грамоти и предметни награди на победителите връчи старши инспектор Тодор Димитров, началник на група „Превантивен и контрол и превантивна дейност“ при РД „Пожарна безопасност и защита на населението”- Силистра.

12 сеп 2019

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО