МВР

ОД Силистра

 

Екипи на ОДМВР-Силистра продължават работа по противодействие на битовата престъпност в малките населени места

Село Срацимир днес бе домакин на поредна проява в рамките на информационната кампания по противодействие на телефонните измами, която ОДМВР-Силистра стартира през април т.г. На срещата присъстваха кметът на селото Георги Костадинов и началникът на РУ-Силистра главен инспектор Траян Петров.

Инспектор Ивайло Димов от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ запозна събралите се възрастни хора с механизма, по който се извършват измамите, най-актуалните сценарии, поведението и похватите на извършителите. Той подробно разясни как трябва да се реагира в случай на обаждане с искане на пари и препоръча задължително да се търси връзка с близките или с полицията при всяка съмнителна ситуация. От него и от обслужващия района полицейски инспектор Йордан Господинов присъстващите получиха изчерпателни отговори на интересуващите ги въпроси.

Наред с информационната кампания, продължава работата на мобилните екипи на ОДМВР-Силистра по противодействие на битовата престъпност и опазването на обществения ред в малките и отдалечените населени места. В тях са включени служители на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“, „Противодействие на икономическата престъпност“ и „Пътна полиция“, които всеки месец по график провеждат срещи по въпроси на сигурността с представители на местната власт и жителите на селата в цялата област. От старта на инициативата през месец септември м.г. досега са проведени над 250 такива срещи. Всеки получен сигнал се подлага на анализ, за да се набележат мерки за адекватно и бързо решаване на всеки конкретен проблем.

Същевременно в отдалечените райони продължава провеждането на специализирани полицейски операции по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпни посегателства, опазване на селскостопанската продукция и контрол на пътното движение. Създадена е организация за разтеглено работно време, включително и през тъмната част на денонощието.

Полицейската статистика на ОДМВР-Силистра показва, че за първото полугодие на 2018 г. в селата на територията на областта са регистрирани 132 престъпления, срещу 147 за същия период на м.г., т.е. налице е намаление с 10,2%. Постигнатият процент на разкриваемост към момента е 50%, като работата по разследването на престъпленията продължава.

18 юли 2018

Тутракански полицаи задържаха водач, предложил им подкуп

52-годишен мъж е задържан, след като предложил подкуп на служители на РУ-Тутракан. Вчера около 17.00 часа той управлявал товарен автомобил „МАН“ в посока Силистра, но в района на село Търновци бил спрян от пътни полицаи, тъй като гумите на ремаркето му били с нарушена цялост. В хода на проверката полицаите тествали водача с дрегер, който отчел 0.54 промила алкохолно съдържание в издишания от него въздух. В опит да избегне санкцията за установените нарушения, мъжът подхвърлил в полицейския автомобил банкнота от 50 лв.

Униформените задържали мъжа и уведомили за случая дежурната част на районното управление в Тутракан. Оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, а водачът бил задържан за срок до 24 часа.

По случая е образувано бързо производство.

18 юли 2018

639 нарушения на правилата за движение са установени при проверки на пътна полиция в периода 09-15 юли в Силистренска област

През изминалата седмица при проверки на пътна полиция в Силистренска област са установени 639 нарушения. Съставени са 27 акта и са наложени 566 глоби по фиш. Нарушенията на скоростните режими са 373, а издадените електронни фишове 374.

Засечени са двама неправоспособни водачи и други двама, шофирали след употреба на алкохол над 1.2 промила. Един водач е установен да управлява моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества, а друг без винетен стикер. Прекратени са регистрациите на 4 моторни превозни средства и е издадена една заповед за прилагане на принудителни административни мерки.

В периода 09-15 юли в Силистренска област са регистрирани 3 пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 3 пострадали граждани.

16 юли 2018

Криминалисти от ОДМВР-Силистра и РУ-Тутракан разкриха и задържаха извършители на грабеж

Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Силистра и колегите им от РУ-Тутракан разкриха и задържаха двама мъже, ограбили 75-годишен жител на село Варненци. Тежкото престъпление е извършено в нощта срещу 1 юли, когато двама маскирани нахлули в дома на самотноживеещия човек, привели го в безпомощно състояние и ограбили сумата от 27 лв.

Незабавно след получаване на сигнала за престъплението на адреса била изпратена дежурна оперативна група, а в районното управление предприети оперативно-издирвателни действия по горещи следи.

В хода на работата по случая разследващите установили двама мъже – на 39 г. и на 43 г., заподозрени като извършители.

На 10 юли били предприели процесуално-следствени действия в домовете им в село Пожарево, а двамата били задържани. Намерени и иззети били веществени доказателства, както и 22 патрона, незаконно притежавани от 39-годишния.

По-възрастният, който е бил задържан за срок до 24 часа, е направил пълни самопризнания и е привлечен в качеството на обвиняем.

След първоначалното му задържане за срок до 72 часа с постановление на прокуратурата, днес Силистренският окръжен съд е взел мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 39-годишния, който има богато криминално минало.

Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

13 юли 2018

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО