МВР

ОД Сливен

 

15 май 2019

Звената "Български документи за самоличност" ще работят и в деня на изборите за членове на Европейския парламент

Служителите ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас

Служителите на звената „Български документи за самоличност“  в СДВР и ОДМВР в страната ще работят на 26 май 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа. В седмицата преди датата, когато ще се проведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

   1.  Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 21 май 2019 г. до 25 май 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 26 май 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.;
    2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;

     3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЕДИНСТВЕНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 26 МАЙ 2019 Г. Документът се прилага към избирателния списък за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Доброволците от Детско полицейско управление в Сливен приключиха успешно учебната година

Днес директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков тържествено закри учебната година по проекта Детско полицейско управление. 24 четвъртокласници от ОУ „Д-р Ив. Селимински” в Сливен получиха грамоти за участието си в проекта. 
„Поздравявам ви с успешното завършване. Впечатлен съм от сериозността, с която  приехте това предизвикателство и ви благодаря, че бяхте част от този проект. Вярвам, че полицаите, пожарникарите, доброволците от Българския червен кръст, планинските спасители и всички, ангажирани с проекта Детско полицейско управление, са помогнали да добиете знания, умения и е изградило положително отношение към тези професии”, каза при закриването директорът на ОДМВР-Сливен. На церемонията присъстваха полицейски служители, участвали в обучението на младите доброволци,  от РУ-Сливен, „Териториална полиция”, сектор „Пътна полиция” и сектор  „Научно-техническа лаборатория”. 
Началото на национална програма „Детско полицейско управление“ за ранна превенция сред подрастващите стартира официално от 1-ви октомври миналата година в цялата страна. Приз месец май в ОДМВР-Сливен приключиха работа четири детски управления, разпределени  в учебни заведения в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Участие са взели 91 деца от третите и четвъртите класове. 
Проектът е резултат от споразумение между МВР, МОН, Българския туристически съюз, Българския червен кръст и неправителствени организации. Идеята на авторите е децата, забавлявайки се, да опознаят полицейската професия, да получават знания и умения за опазване на своя живот и този на приятелите си. Целта на програмата е ранната превенция на подрастващите в утвърждаването на ценностно отношение към законите в  страната и създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации.
 

22 май 2019

ОДМВР-Сливен: Над 900 нарушения на ЗДвП за една седмица в сливенско

Петима водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол над 1,2 промила

От 13  до 19 май  на територията на ОДМВР-Сливен са проведени специализирани операции по контрол и пътна безопасност, разпоредени от директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков.  
Екипи, сформирани от служители на Пътна полиция и районните управления в Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел са проверили 2210 моторни превозни средства, и 2306 лица. Констатирани са 911  нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховане.
За една седмица на територията на ОДМВР-Сливен с мобилни и стационарни камери са констатирани 410 нарушения на скоростта и 1 автомобил без застраховка Гражданска отговорност. Издадени са 418 електронни фиша за скорост и 1 електронен фиш за автомобил без застраховка. 
В поделенията на Пътна полиция и при проверки на пътя са връчени 86 фиша и са отнети 4 шофьорски книжки за неплатени глоби.
За други нарушения са съставени 752 фиша. Актовете са 136. 
Установени са 3 неправоспособни водачи. 5 водачи са хванати да управляват след употреба на алкохол, като всички са с над 1,2 промила, за което са образувани бързи производства. 
3 са управлявали МПС след употреба на наркотици.
Общо отнетите свидетелства за управление на МПС са 15, като три от тях за липса на застраховка Гражданска отговорност.

В Сливен, Котел и Нова Загора са съставени общо 138 фиша за неправилно паркиране.

Завишена остава патрулната дейност по отношение установяване на лица, които управляват под въздействието на наркотични вещества и алкохол.  

Освен за скорост ще се следи за нарушения, които пряко влияят на пътния травматизъм, употребата на наркотици и алкохол, правоспособност, застраховка Гражданска отговорност, спазване на предимство, сигнализация и маркировка. 
Тази седмица са предвидени специализирани операции във връзка с абитуриентските балове, по контрол на скоростта, употребата на алкохол, наркотици, ще се следи са безопасното поведението в автомобилите на празнуващите. 

21 май 2019

ОДМВР-Сливен с мерки за предстоящите абитуриентски балове и тържествата по случай 24 май

Във връзка с предстоящите абитуриентски балове и публичните прояви, свързани с честването на 24 май- Деня на българската просвета и култура в ОДМВР-Сливен е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, недопускане на  пътно-транспортни произшествия.  
Проведени са срещи с Регионалния инспекторат по образование, училищните ръководства, органите на местното самоуправление и местната администрация, на които са обсъдени и приети съвместни мерки  по опазването на обществения ред и безопасността на младежите при тяхното придвижване към и от местата за празнуване. 
Засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и местата, където се събират абитуриенти и автомобил, както и обезпечаване на маршрутите, по които ще се  извозват. Извършват се проверки на местата, където ще се организират тържествата от служители на районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица и регионалните служби Пожарна безопасност и защита на населението. При проверките  особено внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията, за недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение и нетрезво състояние, които биха предизвикали нарушения на обществения ред. Предприети са мерки за недопускане на нерегламентирано използване на пиротехнически средства на обществени места. На срещи, проведени със звената  за охраната на учебните заведения  и с ръководствата на частни охранителни фирми, са предприети мерките по безопасност и недопускане на инциденти и навременното взаимодействие с полицейските структури. 
Превантивна кампания “Абитуриенти” ще се проведе от сектор “Пътна полиция” на теорията на общините Сливен, Котел, Нова Загора и Твърдица. Ще има засилено полицейско присъствие по контрол на движението с цел недопускане на инциденти при предвижването на абитуриентите и превантивен контрол на маршрутите. При необходимост ще бъде осигурено съпровождане с полицейски автомобил на колони от МПС, превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили. 
Засилено полицейско присъствие ще има в района на кръстовище Розова градина и по протежение на бул.“Цар Освободител“ до паметника на Хаджи Димитър. 
През 2018 година по време на абитуриентските тържества няма допуснати пътни произшествия с участието на абитуриенти и не са допуснати инциденти и нарушаване на обществения ред. Призоваваме гражданите, абитуриентите, техните родители, учители и близки да бъдат бдителни и при случаи на противообществени прояви да сигнализират своевременно на органите на реда. 

Практически препоръки към абитуриенти за безопасно шофиране и недопускане на пътни произшествия
Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители и приятели. В празнично настроение човек е склонен към компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до пътен инцидент и наранявания.
За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:   
Спазвай Закона за движението по пътищата
Осведоми се за новите изменения в Закона за движението по пътищата 
 Погрижи се за своята безопасност 
 Бъди емоционален, но се контролирай
 Не прекалявай с алкохола по време на бала
 Ако ще шофираш, не пий алкохол 
Избери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него
Ако не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си „умения“ точно на бала
При нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление
Спазвай Закона за движението по пътищата 
Законът и Правилникът за прилагане на Закона за движението по пътищата важат и през празничните и почивните дни. Нарушенията не остават незабелязани. Все по-често те се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобила в момента на извършването на нарушението.
Осведоми се за новите изменения в Закона за движението по пътищата 
От тази година са в сила изменения и допълнения в Закона за движението по пътищата и голяма част от тях касаят управлението на моторни превозни средства от неправоспособни водачи и от водачи под въздействието на алкохол или наркотични вещества или техни аналози. Санкциите са сериозни и за собствениците на превозните средства, които са им ги предоставили.
 Погрижи се за своята безопасност
Грижата за личната сигурност и безопасност са водещи в живота на всеки човек. Не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на твоя абитуриентски бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. Помни, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите.
 Бъди емоционален, но се контролирай
Еуфорията не може да скрие опасностите на пътя. Тя не е оправдание за извършване на необмислени и рискови действия. Комбинацията от емоции и еуфория е лош съветник и води до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност. Самоконтролът в такива моменти не пречи на приповдигнатото настроение, но оставя повече спомени от преживените емоции. 
Не прекалявай с алкохола по време на бала
Алкохолът не е най-доброто средство за повишаване на настроението. Той има много странични ефекти, които се проявяват по различно време. Възможно е алкохолното опиянение дори да развали празничното ти настроение и това на приятелите ти. Може да попаднеш в различни рискови ситуации в следствие на „смелите“ решения, взети под въздействието на алкохол.
 Ако ще шофираш, не пий алкохол
Ако ти ще шофираш до ресторанта и обратно, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач на празничната кола. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан. 
Избери родител или близък да ти бъде шофьор на бала и след него
Предварително изберете шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Ако си правоспособен водач, не шофирай под въздействие на алкохол. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Използвай, че си в центъра на вниманието и се изпълняват твоите желания, като помолиш и останалите да не рискуват празникът да се провали. При нужда потърси съдействие и от родителите или други близки.
Ако не си правоспособен водач, не демонстрирай шофьорските си „умения“ точно на бала
 Ако все още не си правоспособен водач, но имаш известни познания, не ги демонстрирай точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.
При нужда позвъни на телефон 112 или отиди в най-близкото районно управление 
Помогни си и сам, като бъдеш внимателен и не се примиряваш с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Не забравяй, че винаги може да се обадиш на телефон 112 и да поискаш помощ. Подсигури се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молбата ти за помощ.
Освен единния телефон за спешни повиквания 112  гражданите могат да подават сигнали и на телефоните:
044/ 644 333 – Районно управление на МВР-Сливен
044/ 644 475 – Районно управление на МВР-Нова Загора
044/ 644 485 – Районно управление на МВР-Котел
044/ 644 495 – Районно управление на МВР-Твърдица
044/ 644 336 – Районна служба пожарна безопасност и защита на населението.  

Отдел „Пътна полиция” –
Главна дирекция „Национална полиция”, 2019 г.
ОДМВР – Сливен  пожелава на всички абитуриенти весел и незабравим празник!
 

20 май 2019

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО