МВР

ОД Сливен

 

23 апр 2018

Трима служители на ОДМВР-Сливен с награди от главния секретар на МВР

На тържествено събрание днес директорът на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков връчи награди, обявени  със заповед на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, на трима служители за принос в разкриване на тежко криминално престъпление. 
С „ОБЯВЯВАНЕ НА БЛАГОДАРНОСТ” и парична награда в размер на 80 лева се награждават: 
-Георги Стефанов Топалов- инспектор в сектор „Криминална полиция” към РУ-Сливен
-Марина Танева Кулева -старши разследващ полицай в отдел „Разследване” към ОДМВР-Сливен
-Ивелин Кръстев Константинов- младши експерт към отдел „Криминална полиция” към ОДМВР-Сливен
Тримата получават  признание за постигнати високи резултати и за конкретен съществен принос в разкриване на серия от кражби на луксозни стоки в особено големи размери от големи търговски вериги. Полицейските служители започват работа по случая в началото на тази годината. В резултат на предприетите действия и прецизна работа на 21 февруари в момент на кражба от търговски обект в град Сливен са задържани мъж и жена от град София. В хода на разследването се установява, че двамата са отговорни са серия от кражби в цялата страна. 
 

Тренировъчна демонстрация на действия при терористична атака проведоха Областна дирекция на МВР – Сливен и Военна полиция

Обучението е в изпълнение на Националния план за противодействие на тероризма

Националният план за противодействие на тероризма в Република България предвижда комплекс от мерки, свързани с превенцията и защитата от терористични заплахи. Предмет на този план  са  дейностите на компетентните институции при различните нива на заплаха и степени на готовност в това число и организиране на обучение на служителите от министерства и ведомства за резултатно взаимодействие при терористична заплаха. 
По решение на Областния съвет по сигурност, председателстван от областния управител на Сливен Чавдар Божурски, е изготвен план за осъществяване на тренировъчни действия по координация и взаимодействие между структурите на регионално ниво при възникване на терористична атака. 
На 19 април на военния полигон „Нова село” край Сливен беше проведено първото учебно занятие, ръководено от директора на Областната дирекция на МВР в Сливен старши комисар Димитър Величков. Беше проиграна ситуация по възникнал терористичен акт, при който е открита стрелба по множество хора в обществена сграда, в центъра на град Сливен, с жертви и ранени. Целта е да се провери степента на готовност на институциите и тяхната своевременна координация и бързи действия от получаване на сигнала за атаката до неутрализирането на терористите. 
В хода на обучението беше представена тренировъчна демонстрация по задържане и обезвреждане на терористична група от служители на Тактическото звено за бързи действия към ОДМВР-Сливен и Групата  за противодействие и пресичане на терористични атаки към Регионална служба „Военна полиция”-Сливен. Представителите на двете служби демонстрираха пред всички присъстващи уменията и професионалната си подготовка за реакция при обявяване на бойна готовност в изпълнение на най-висока степен на реагиране. Двете служби представиха ситуация по преследване на терористична група, която е успяла да избяга от мястото на атаката. Бяха демонстрирани действия в ситуация на неотложност, като за нейното овладяване се използваха  автомобили, бронирани военни машини, оръжия, специализирана техника и екипировка, както и специални тактически способи за обезвреждане на извършителите.
Основните акценти в обучението бяха възможността за навременна комуникация с институциите, готовността на Центъра за спешна медицинска помощ в осигуряването на екипи и координацията между тях и полицията за осигуряване на коридор за изнасяне на ранените от мястото на атаката, осигуряване на бърза евакуация от екипи на Пожарна безопасност, както и взаимодействието с автомобилната инспекция в заградителните мероприятия и  възможността за затваряне на пътища с техника и други средства.  
 Като заключение се отчете доброто взаимодействие между институциите, които имат пряк ангажимент по овладяване на кризисната ситуация и последствията от нея. 
В обучението, ръководено от старши комисар Димитър Величков, взеха участие ръководители и представители на Областната администрация, ТД ДАНС, РД ПБЗН, Служба „Военна полиция” към МО, ДАИ, ЦСМП, Община Сливен, Военно формирование 22220-Сливен,  служители на ОДМВР-Сливен и Регионална служба „Военна полиция”-Сливен. 

20 апр 2018

ОДМВР-Сливен създава мобилни екипи за работа в малките населени места

График на срещите с местото самоуправление

По разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов  в ОДМВР-Сливен е създадена организация за сформиране на мобилни екипи от полицейски служители от отдели „Охранителна полиция“, сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, които да провеждат срещи с представители на местата власт по места в областта и същевременно да осъществяват прием на граждани.
Срещите ще се проведат по съответния график:

На 04.04.2018 г от 11:00 ч. среща в гр. Твърдица с представители на местната власт

На 11.04.2018 г. от 10:00 ч  среща в гр. Котел с представители на местната власт

На 25.04.2018 г. среща в гр. Нова Загора с представители на местната власт
H

18 апр 2018

Сектор „Пътна полиция”-Сливен започва засилени проверки за скорост

Операцията се провежда по инициатива на TISPOL и се осъществява на територията на цялата страна

От 16 до 22 април  Пътна полиция ще проведе специализирана полицейска операция за контрол на скоростта. Операцията е организирана по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL). 
Скоростта, както в България, така и в другите държави от Европейския съюз, е основната причина за възникване на тежките произшествия с най-голям брой загинали и ранени. Целта на операцията е  намаляване на пътнотранспортните произшествия, предизвикани от  бързото шофиране. Тя има освен възпитателен ефект, ката и основен превантивен ефект. Статистиката сочи, че през 2017 година в страната превишената и несъобразена скорост продължава да е най-голям дял за пътнотранспортните инциденти по вина на водачите. 
В рамките на кампанията екипи на Пътна полиция ще осъществяват засилен контрол в населените места, главните пътища, магистралите и третокласните шосета, като ще следят основно за спазване на разрешената максимална скорост за движение.
От 06,00 часа на 18 април до 06,00 часа на 19 април ще се проведе операция „24 часа контрол на скоростта”. В операцията ще се използват всички технически средства за контрол на скоростта, както през деня , така и през нощта. 
По време на последната операция на TISPOL по контрол на скоростта, проведена през 2017 година, в сектор „Пътна полиция”-Сливен са констатирани 278 нарушения на скоростния режим, като 119 от тях са по време на 24-часовия контрол. 

Пътна полиция призовава водачите, да спазват ограниченията на скоростта и  да бъдат толерантни към останалите участници в движението. 

17 апр 2018

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО