МВР

ОД Сливен

 

03 дек 2020

Министърът и главният секретар на МВР изказват съболезнования на семейството и близките на загинал колега

Професионалната общност на МВР загуби днес Тодор Тодоров. Младши автоконтрольорът в група „Пътен контрол“ към РУ - Нова Загора, загина при изпълнение на служебния си дълг. Житейският му и професионален път бяха прекъснати на 35 години след пътнотранспортно произшествие.
Трагичната загуба на нашия колега е поредното напомняне, че всеки един от нас трябва да осъзнае необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Защото безопасността на пътя е споделена отговорност.
Министър Христо Терзийски и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов изказват съболезнования на семейството и близките на загиналия полицай.
 
Младши автоконтрольор Тодор Тодоров работи в системата на МВР от 2013 г. Като служител в група „Пътен контрол“ към РУ - Нова Загора, вчера той се отзова на сигнал за катастрофа без пострадали на пътя между селата Радево и Сокол. Той загуби живота си, докато изпълнява задълженията си, след като служебният автомобил бе ударен от водач, употребил алкохол.

Старши комисар Димитър Величков: Скърбим за наш скъп колега и приятел, който ни бе отнет в безумната войната по пътища, с която водим ежедневна битка

С дълбоко прискърбие изказвам съболезнования на близките на младши автоконтрольор Тодор Тодоров, който загуби живота си при изпълнение на служебния си дълг. Към мен се присъединяват неговите колеги от Районно управление-Нова Загора, ръководството и  всички служители на Областната дирекция на МВР в Сливен.
2 декември ще остане за нас тежък  ден, в  който загубихме наш скъп колега и приятел.  Тодор Тодоров загуби живота си едва на 35 години, след като бе ударен от водач, употребил алкохол, докато изпълнява служебните си задължения. 
Като служители на реда ние водим постоянна битка с войната по пътищата. Ние сме първи на мястото на всяко едно пътно произшествие и съпреживяваме болката и трагедията от загубата на човешки живот. Нашите усилия да прекъснем тази черна статистика са ежедневни, но  това няма да стане, докато всеки не осъзнае, че на пътя е отговорен не само за своя собствен живот, но и за този на другите.
Тодор Тодоров ще остане завинаги в сърцата ни! Ще го помним като професионалист, добър колега и всеотдаен приятел!
Поклон пред светлата му памет!

03 дек 2020

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ПО ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

В сектор "БДС"-Сливен периодично през деня се извършва дезинфекция, по време на която се преустановява работата с граждани

ВАЖНО!

С изменение на параграф 10 от преходните и заключителни разпоредби на Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. и за преодоляване на последиците, гласувани на 06.11.2020 г., беше прието следното:

Срокът на валидност на личните карти и паспортите, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.01.2021 г., се удължава с 6 месеца.

За срока на удължаването личните карти и паспортите са валидни идентификационни документи за самоличност в Република България, а в чужбина при условията на реципрочност. При желание/необходимост всеки гражданин  може да подаде заявление за нова лична карта и паспорт и преди изтичането на удължения срок.

 Срокът на валидност на СУМПС, който изтича в периода от 13.03.2020 г. до 31.12.2020 г., се удължава със 7 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство.

Във връзка с постоянно растящия брой на заразените с корона вирус COVID-19 в страната, в ОДМВР Сливен временно се преустановява  „Организирания прием“ на заявления за издаване на български лични документи по постъпили искания  от институции, ведомства, кметства и др.

Сектор „Български документи за самоличност“ напомнят, че чрез портала за електронни административни услуги на МВР на интернет адрес:

e-uslugi.mvr.bg
всеки български гражданин, притежаващ валиден български квалифициран електронен подпис
може да подаде заявление за издаване на:
• лична карта и/или паспорт
• удостоверение за събития свързани с издаването на документи

 
Лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от Областна дирекция на МВР - Сливен, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на Сливен – РУ Нова Загора, РУ Котел, РУ Твърдица. Готовите лични документи се получават в звеното БДС на ОДМВР-Сливен, където е подадено заявлението. 
В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността по РУ, както следва:
Брой приети заявления за лични документи  
  

Работното време на служба БДС в Сливен  от 08,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
в РУ-Нова Загора е от 08,30 до 17,30 часа без прекъсване от понеделник до петък. 
Служби БДС в районните управления в Котел и Твърдица работят от 08,30 до 12,00 и от 13,00 до 17,30 часа в дните от понеделник до петък. В РУ-Котел и РУ-Твърдица не може да бъде осигурен непрекъснат прием през работния ден. Извиняваме се на гражданите за причиненото неудобство. 
Поради неосигурен лесен достъп до помещенията на БДС на хора с увреждания в РУ-Котел, прием на документи може да се извърши с мобилна станция при подадено искане по реда на чл.10 от Инструкция№Із-417/10.03.2010г. на МВР.

20 сеп 2019

ОДМВР – Сливен ще следи за спазване на въведените противоепидемични мерки по време на студентския празник и Никулден

В празничните дни екипи на ОДМВР-Сливен ще осъществяват стриктен контрол по спазване на въведените временни противоепидемични мерки. Няма да се допуска организирането и провеждането на тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека. Полицейски екипи са осъществили  информационни срещи със собственици на хотели, хижи, къщи за гости и други обекти с възможност за организиране на тържества за спазване на въведените ограничения и противоепидемичните мерки, целящи запазване на здравето и ограничаване разпространението на COVID-19. Нарушителите ще бъдат санкционирани.
Проверки в заведения и места за настаняване са извършени в град Котел, селата Жеравна, Медвен, Катунище, като и в обекти на територията на районни управления  Сливен, Нова Загора и Твърдица.
Предвижда се завишаване на контрола над общоопасните средства, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.
В периода от 6 до 9 декември са планирани  специализирани полицейски операции, в които акцент ще са недопускане  управлението на автомобили от водачи, употребили  алкохол,  наркотични вещества,  неправоспособни и такива с технически неизправности МПС. Водачите ще се проверяват за  сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и оборудване на автомобилите за движение при зимни условия.
Ще се следи за състоянието на пътна обстановка, с цел навременно информиране за метеорологичните условията и евентуалните ограничения или затваряне на пътни участъци. Създадена е организация за активно полицейско присъствие, регулиране и подпомагане на движението.

Практически препоръки към студентите и водачите на МПС

И тази година пътуванията в края на седмицата ще започнат още в петък. В неделя и в понеделник много хора ще се отправят с автомобилите си към работните места, използвайки максимално времето за почивка. Започнаха снеговалежите, на много места валят и дъждове, като нерядко се образува аквапланинг. Рано сутрин и късно вечер температурите са ниски, образуват се поледици, падат слани и мъгли. Усойните места в планините и в районите с пресечен релеф са „капани“ дори за опитни водачи.
Студентският празник е специално преживяване особено за първокурсниците. За да бъде празникът незабравим „Пътна полиция“ съветва всички НАСТОЯЩИ, БИВШИ И БЪДЕЩИ студенти:
Препоръки за началото:
Планирайте пътуването си така, че да не ограничите нито една от възможностите за забавление. Ако използвате обществен транспорт вземете всички необходими противоепидемични мерки.
При пътуване с личен транспорт не забравяйте:
Документите си – лични и на автомобила, застраховка „Гражданска отговорност“, платена пътна такса, годишен технически преглед, финансови средства, документи за резервация. 
Преди потегляне провери:техническата изправност на автомобила – спирачки, чистачки, светлини, гуми, резервна гума и инструменти за смяна, количеството на антифриз, масло и спирачна течност, медикаментите в аптечката, светлоотразителната жилетка обезопасителният триъгълник дали са на достъпно място, изправността на пожарогасителя и изправността на парното.
За по-голяма сигурност зареди:незамръзваща течност за чистачките, достатъчно гориво, храна и вода за из път, мобилния си телефон, постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, лопата за чистене на сняг, метла, четка, препарат против замръзване на уплътнители и чистачки.
Предварително помисли: по кой маршрут ще минеш, за сигурността на автомобила и пътуващите в него и за уменията на водача.
Опитът показва, че купоните са дълги и напоени обилно с емоции, енергийни напитки и алкохол. Шофирайте само трезви!
Задължително се осведомете за: прогнозата за времето в областите на дестинацията към която ще пътувате, въведените постоянни или временни ограничения, за намиращите се в близост спасителни служби и телефони за връзка, мобилния обхват в района и най-близката бензиностанция.
Препоръки за финал: не шофирайте, след употреба на алкохол или наркотици, не тръгвай на път, ако се чувстваш уморен или недоспал. Бъди концентриран и не отклонявай вниманието си по време на шофиране. Не участвай в нерегламентирани състезания!
Задължително съдържание на аптечката в автомобила: еластична лента за кръвоспиране, марлен бинт, медицински памук, стерилни превръзки, пластир за рани, адхезивен пластир за прикрепване на превръзка, триъгълна кърпа, стерилни полиетиленови ръкавици, разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръцете, безопасни игли, ножици, уред за обдишване.

При нужда от помощ звънете на тел. 112.

04 дек 2020