МВР

ОД Сливен

 

22 ное 2017

Помещение за отглеждане на марихуана е открито в сливенското село Крушаре

Задържани са двама. Иззети са 42 растения

До разкриване на случая се е стигнало в резултат на работата на младши полицейски инспектори в участък „Запад“ към РУ-Сливен. Вчера, около 12,30 часа, полицейските служител са предприели и извършили проверка в пътен кантон, край село Крушаре, след като са забелязали двама мъже със съмнително поведение. В помещение в кантона са хванати 32-годишният С.С. от град Сливен и 34-годишният С.Й. от село Крушаре. В хода на проверката в кантона са намерени и иззети 42 растения, които при полевия тест са реагирали на марихуана. С.С. и С.Й. са задържани за 24 часа. При последвалите процесуално-следствени действия от домовете на двамата е иззета суха листна маса, съхранявана в различни съдове, която на теста е реагирала на марихуана. 
Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство. 

Световен ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия – 19 ноември 2017г.

За поредна година България отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Този ден е определен с решение на Главната асамблея на Организацията на обединените нации.

На 19 ноември от 11,00 часа в Храм паметник Св.Александър Невски ще се състои възпоменателна служба в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия.
ОДМВР-Сливен ще отбележи Световния ден като напомни на водачите да бъдат по-отговорни, толерантни и с повишено внимание, когато са на пътя. На 19 ноември от 12,00 до 13,00 часа на булевард „Г.Данчев”, до хипермаркет Кауфланд, екип на сектор „Пътна полиция”, съвместно с представители на Български червен кръст-Сливен, ще раздадат материали за пътна безопасност и полезна информация за действия при оказване на първа помощ. Водачите няма да бъдат санкционирани за евентуални нарушения, целта е да бъде заострено тяхното внимание при движение в градски условия и през предстоящия зимен сезон.

Обръщение на Министъра на вътрешните работи Валентин Радев по повод Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия:

Уважаеми дами и господа,

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Всяка година вследствие на пътнотранспортни произшествия загиват или остават с тежки травми хиляди хора.       

Голяма част от тези катастрофи е можело да бъдат предотвратени. За жалост грешките и нарушенията на участниците в движението са довели до смърт. 

Пътните инциденти са най-нелепата причина за смъртността сред хората. Катастрофите оставят трайна следа в живота на пострадалите. Мъката и страданията на семействата и близките на жертвите са големи.

Нека на този ден споменем загиналите, изкажем съболезнования на техните семейства и призовем живите да пазят живота и здравето при движение по пътищата.

Безопасността на движението е споделена отговорност и нейното подобряване не е по възможностите само на една организация или институция. Нужно и важно е всички да намерим начин проблемите на  безопасността по пътищата да имат място в ежедневието на семействата, учебните заведения, институциите и организациите.

Денят на възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия е и ден за размисъл, за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата като част от големия проблем – култура за здравословен начин на живот. Нека всички заедно - институции, организации и участници в движението, в името на живота, да дадем своя принос за безопасността и за намаляване на пострадалите в движението по пътищата.

Хубаво е, ако на този ден намерим начин да отбележим Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия в цялата страна. В памет на  загиналите и пострадалите да призовем всички да пазят както своя живот и здраве, така и живота и здравето и на другите участници в движението, да пазят и обучават своите деца и членовете на семейството.

Всеки живот си заслужава усилията.


ноември 2017 г.                                              ВАЛЕНТИН РАДЕВ
                                                                        МИНИСТЪР НА
                                                                        ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
                                                                                  

17 ное 2017

Областната дирекция на МВР в Сливен е оказала съдействие за връщането на близо1700 деца в учебните стаи

Екипи на полицията са посетили 6645 адреса съвместно с Регионалното управление по образование и Дирекция „Социално подпомагане” на територията на област Сливен

На работна среща днес, инициирана от областния управител на област Сливен Чавдар Божурски,  беше изнесена информация по актуалното състояние и конкретните резултати по прилагане на механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. От страна на ОДМВР-Сливен,  участие взеха началници на районни управления, началници на „Териториална полиция” и инспектори в „Детска педагогическа стая”. В първия етап от процеса на обхват на деца и ученици, незаписани или отписани от учебния процес, проведен в периода 07-12 септември, полицейски служители са посетили 6645 адреса. Ангажирани са 69 служители от „Териториална полиция” и инспектори „Детска педагогическа стая”. Полицейските служители оказват съдействие основно при установяването на децата и родителите по адресни регистрации, удостоверяване на тяхната самоличност, като и сигурността на екипите. По данни на доклад, изнесен от Илонка Толева, старши експерт по приобщаващо образование към Регионално управление по образование-Сливен, в резултат на съвместните усилия на институциите в детските градини и училищата са върнати 1699 деца на възраст от 5 до 16 години. В чужбина са 1862 деца, неустановени на адрес са 781. Незаетите места са 2127.  
Предстои да се анализират досега получените данни и да се покрият незаетите места. Това е предвидено да се реализира през втория етап на програмата в периода от 2 до 24 ноември. 
 

10 ное 2017

Полицията в Сливен отбелязва своя професионален празник

На 8-ми ноември българската полиция отбелязва своя професионален празник-Денят на св.Архангел Михаил. 
Честването на тази дата е въведено през 1924 година по инициатива на софийския градоначалник - О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията е потърсена  консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява следното: 
“Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”. 
С поднасяне на венци в памет на полицейски служители, загинали при изпълнение на служебния си дълг, на паметника на Хаджи Димитър и тържествено събрание Областната дирекция на МВР в Сливен отбеляза своя професионален празник. 
В тържествения ден уважение към работата по полицейските служители и техния празник засвидетелстваха областният управителна област Сливен   Чавдар Божурски, заместник кмета на община Сливен Румен Иванов и директора на ТД ДАНС Николай Чиликов.
„От вашият професионализъм, принципност и честност зависи авторитетът на ведомството, спокойствието и сигурността на всеки един гражданин и на нашите семейства. Именно вие сте стражът на законност и поради това очакванията към вас са големи. От ефективността на вашата работа зависи да оправдаем очакванията на обществото. Имаме сили и воля за това!” с тези думи старши комисар Димитър Величков, директор на областната дирекция на МВР в Сливен, се обърна към всички полицейски служители. Той изказа благодарност за постигнатите добри резултати, което нарежда Дирекцията н едно от челните места в страната. Благодари на семействата на полицаите, за тяхната обич и подкрепа. 
С нестихващи аплодисменти беше посрещнато обръщението на областния управител г-н Чавдар Божурски - полицай от кариерата и до скоро начело на областната дирекция на МВР в Сливен. „За мен беше чест да слушам от това място хора като ген. Ганев, Иван Кръстев, Кольо Стоев, Янко Янков, Велико Вълчев, и естествено ген. Манчев. В същото време имах честа и удоволствието да работя и да се уча от хора, които бяха с едно ДНК. ДНК на ченге! Така че утре е празникът на всички нас, които сме с едно и също ДНК.” С тези думи Чавдар Божурски честити празника на сливенските полицаи и им пожела живот и здраве.  
Директорът на териториалната дирекция на ДАНС Николай Чиликов, също дългогодишен полицейски служител, пожела на своите колеги здраве, професионални успехи и най-вече да бъдат себе си. 
Поздравителен адрес от името на кмета на община Сливен Стефан Радев беше прочетен от неговия заместник Румен Иванов. В него се казва: „Като кмет на община Сливен изразявам благодарност за приноса на полицията в утвърждаването на законността и обществения ред, необходими за защита на интересите на гражданите”.
На тържественото събрание 76 полицейски служители на ОДМВР-Сливен бяха наградени с „Писмена похвала” със заповед на Директор и началници на районни управления. Четирима служители бяха повишени в длъжност. 
Получени бяха благодарствени писма от управителя на „Общинска охрана и СОТ-Сливен” Петко Чолаков и граждани на Сливен. В едно от писмата г-жа Ненова казва: „ Изказвам своята благодарност към професионалните и достойни хора, работещи в ОДМВР-Сливен. Не мога да посоча имената на служителите, но съм благодарна за доказаната професионална етика и високо ниво на компетентност. На всички полицаи пожелавам много здраве, щастие и още по-високи успехи в бъдещите начинания.”
 

07 ное 2017

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО