МВР

ОД Смолян

 

17 ное 2017

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ВЪЗПОМЕНАНИЕ НА ЖЕРТВИТЕ НА ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ – 19 НОЕМВРИ 2017 Г.

Днес, 19.11.2017 г. в 12.00 ч. в цялата смолянска област се проведоха инициативи за отбелязването на Световния ден за възпоменание на жертвите на ПТП.
На пешеходната пътека на бул. „България“ пред църквата „Св. Висарион Смоленски“, директорът на ОД МВР – Смолян старши комисар Николай Димов, кмета на община Смолян Николай Мелемов, както и зам.-областния управител на област Смолян – Адриан Петров, заедно с група ученици и учители поднесоха цветя в памет на жертвите при ПТП.
Полицейски и противопожарни автомобили в цялата област пуснаха звукова и светлинна сигнализация и с едноминутно мълчание  бе почетена паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия.

В предвидените инициативи участие взеха освен служителите от „Пътна полиция“ от всички районни управления, при  ОД МВР – Смолян и РД ПБЗН – Смолян, доброволци от БКЧ, служители на ЦСМП, както и областна администрация на област Смолян.

ЗАПОЧНА ДЕТСКА ПОЛИЦЕЙСКА АКАДЕМИЯ – СМОЛЯН, 2017 ГОДИНА

Детска полицейска академия официално стартира на 14.11.2017 г., от 16.00 ч. в сградата на Областна дирекция на МВР – гр. Смолян.

Повече от 20 деца, ученици от V клас от ОУ “Стою Шишков” гр. Смолян, кв. Устово, са проявили желание да участват в тазгодишната Детска полицейска академия. Учениците ще се обучават от инспектор от Детска педагогическа стая при ОД МВР – Смолян – Николай Митрев веднъж седмично до края на месец април.

За поредна 18 година се провежда Детска полицейска академия, чието начало тази година отново бе поставено тържествено от директора на ОД МВР – Смолян, старши комисар Николай Димов. Той приветства младите полицаи, като им пожела успех и да се забавляват. Едновременно с това, той изказа искреното си желанието, след приключването на Академията, да се научат как да бъдат в помощ на полицията и най-вече на хората в беда, както и да съдействат щом има нужда. Всички бъдещи полицаи получиха специално изработени тениски с официалното лого на ДПА.

И тази година Детската полицейска академия ще предложи на участниците много интересни занимания, атрактивни демонстрации, а наред с това и полезна информация, насочена към личната им безопасност и превенция на престъпни деяния. Децата ще имат възможност да се запознаят със структурата на МВР, да се срещнат лично със служителите в тези служби и да научат от тях подробности за дейността им, ще им бъде разяснено какво е престъпление, видовете наказателна отговорност, как трябва да реагират, в случай че станат свидетели на престъпление.

В сектор “Пътна полиция” децата ще имат възможност да затвърдят основните правила за пътна безопасност, след което ще се включат в акция заедно с пътните полицаи и ще раздават на участниците в движението брошури, изготвени от самите тях. Отново ще се проведе и едно от най-атрактивните занимания в рамките на Детската полицейска академия - стрелбата с малокалибрено оръжие и среща полицейско куче-водач.

Ще бъдат организирани посещения в Районната служба ”Пожарна безопасност и защита на населението”, където участниците в Детската полицейска академия ще научат как да действат при пожар, при бедствия и ще се премерят сили в забавни състезания по пожароприложен спорт.

Ще посетят и Регионалната дирекция “Гранича полиция”, където ще се запознаят с дейността на граничните полицаи. Предвиждат е и други занимания, които ще са интересни и вълнуващи.

Основната задача, която си поставя ОД МВР - Смолян, организирайки за поредна година Детска полицейска академия, е да утвърди правилното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да ги запознае с функциите на основните звена в МВР, както и да развие умението им да работят в екип, да формират негативно отношение към правонарушенията и правонарушителите сред обществеността и особено в училище. Да придобият умения и навици при вземане на решение, касаещи собствената (лична) безопасност.

14 ное 2017

8-ми ноември - Професионален празник на българската полиция и денят на Св. Архангел Михаил

ОД МВР - Смолян организира редица мероприятия в чест на професионалния празник на българската полиция

Днес се проведе турнир по стрелба с пистолет “Макаров” и малокалибрен пистолет, организиран от ОД МВР - Смолян. В турнира участваха  9 отбора от Районните управления “Полиция” в областта, сборен отбор от ОДМВР - Смолян, РД ”Гранична полиция” – Смолян, 101 Алпийски батальон, както и отбор от Областна администрация – Смолян и Регионална здравноосигурителна каса – гр. Смолян.

Класиралите се на челните места получиха почетни грамоти от директора на ОД МВР – Смолян старши комисар Николай Димов, който поздрави победителите и всички участници в надпреварата.

 

Отборно класиране на стрелба с пистолет „Макаров“

 

I – отборът на РУ - Смолян

II – отборът на РУ - Чепеларе

III – 101 Алпийски батальон

 

Отборно класиране на стрелба с малокалибрен пистолет

 

1. Областна администрация - Смолян

2. Регионална здравноосигурителна каса – гр. Смолян

 

- На 07.11.2017 г. ученици и граждани имаха възможност  да посетят Районните управления от областта и да разгледат сградата на управлението, кабинета на началника, оперативната дежурна част, патрулните автомобили, оръжия и помощни средства на въоръжение в МВР. На този ден бе организиран “Ден на отворените врати” по случай празника на полицията, като всеки, проявил интерес и желание, бе запознат отблизо с естеството на полицейската дейност.

 

- На 14.11.2017 г. в ОД МВР – Смолян официално ще стартира поредната Детска полицейска академия. През учебната 2017 - 2018 г. тя ще се проведе с ученици от V клас от IV ОУ “Стою Шишков” гр. Смолян. Основната задача, която е поставена при провеждането й е да утвърди ценното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, да ги запознае с функциите на основните звена в МВР, както и да развие умението им да работят в екип, да формират негативно отношение към правонарушенията и правонарушителите сред обществеността и особено в училище. Да придобият умения и навици при вземане на решение, касаещи собствената (лична) безопасност.

 

Честването на 8 ноември, като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на Софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца - патрон на полицията, е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява:

“Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите.”

С телеграма № 7932 от 24-ти септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: "За патронен празник на цялата полиция в царството се определя Св. Архангел Михаил - 21-ви ноември /8-ми ноември – нов стил/.

Така 8-ми ноември е честван тържествено като патронен празник на полицията от 1924 до 1943 г. С решение на Министерския съвет, традицията 8-ми ноември да се чества като професионален празник на българската полиция, е възстановена през 1998 г.

07 ное 2017

ЗАПОЧВА ТРАДИЦИОННА АКЦИЯ “ЗИМА”

Традиционно отдел „Пътна полиция“ към Главна дирекция „Национална полиция”, провежда превантивна кампания за ограничаване на пътнотранспортни травматизъм и превенция над поведението на водачите и пешеходците предвид предстоящия зимен сезон.

За времето от 01 ноември до 30 ноември 2017 г. се организира традиционна Акция „Зима”, съвместно с традиционните партньори от Съюза на българските автомобилисти и Българския Червен кръст, като при възможност могат да се включат и други участници.

               От 01.01.2017 г. до 30.09.2017 г. в страната са регистрирани 5086 тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 473 и са ранени 6457 участници в движението по пътищата. В сравнение със същия период на миналата, през деветте месеца на 2016 г. ТПТП са били 5648 – с 562 повече, загиналите са били 528 – с 55 повече, а ранените са били 7143 – с 686 повече.

01 ное 2017

СЕДЕМ ВАЖНИ ПРАВИЛА С ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

ДВИЖИ СЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
- Пътното превозно средство трябва да е технически изправно (чл. 139, ал. 1, т. 1).
Последици: Временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а”).
- Велосипедът трябва да е с изправни:
 Спирачки;
 звънец (чл. 79, т. 1 и 2).
Глобата е между 20 и 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4 (150 лв.); чл. 180, ал. 1, т. 1 (от 20 до 150 лв.) или чл. 183, ал. 3, т. 7 (30 лв.).

ПОДДЪРЖАЙ ЧИСТАЧКИТЕ ИЗПРАВНИ
Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 4, б. „б”).
Глобата е 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4).

ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ГУМИ
- Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март (чл. 139, ал. 1, т. 4).
- Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 9).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5).
- ЗАБРАНЕНО Е движението по пътищата с гуми с шипове, а
- Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

ДВИЖИ СЕ С ЧИСТИ И ИЗПРАВНИ СВЕТЛИНИ И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ
- Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта (чл. 101, ал. 3, т. 8).
Глобата е от 20 до 150 лв. (чл. 180, ал. 1, т. 1).
- Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност (чл. 100, ал. 4, т. 2).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- При движение с ППС с животинска тяга (каруца) трябва да имаш:
 два бели или жълти светлоотразителя отзад;
 през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво (чл. 71, ал. 1).
- При движение с велосипед трябва да имаш:
 устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад;
 бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата (чл. 79, т. 3 и 4).
Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 4).

ОБОРУДВАЙ МОТОРНОТО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО
- Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш:
 обезопасителен триъгълник;
 аптечка;
 пожарогасител и
 светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- За зимата е препоръчително в МПС да имаш:
 Антифриз;
 резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;
 вериги за сняг;
 достатъчно гориво;
 зарядно за акумулатор;
 въже за теглене;
 одеало и др.

ИЗПОЛЗВАЙ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА
- Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка (чл. 101, ал. 1).
Глобата е до 20 лв. (чл. 185).
- При движение с велосипед си сложи светлоотразителната жилетка:
 в тъмната част на денонощието;
 при намалена видимост и
 извън населени места (чл. 80, т. 1).
Глобата е 10 лв. (чл. 183, ал. 1, т. 5).

БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО
- Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.
- Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.
- Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл. 108, ал. 1).
- Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл. 108, ал. 2, т. 1).
Глобата е 20 лв. (чл. 184, ал. 3).
- Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл. 112, ал. 1).
Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци (чл. 184, ал. 1, т. 1).
 
Препоръките са изготвени от Главна дирекция “Национална полиция” , 2017г.      

01 ное 2017

ЗА ОД НА МВР Смолян

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО