МВР

ОД Смолян

 

13 окт 2021

Полицейски служители изнасят беседи по пътна безопасност в училищата на територията на област Смолян

Служители на ОДМВР-Смолян изнасят беседи по пътна безопасност пред учениците от местните училища. Инициативата е традиционна за областната дирекция и се реализира със старта на всяка нова учебна година, тя е и част от мерките заложени в полицейската акция „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Беседите се провеждат по график, одобрен от Регионалното управление на образованието в областния град, като са обхванати максимален брой паралелки от всички училищни степени.

Вчера пътните полицаи бяха в ОУ „Проф. Д-р Асен Златаров“ – Смолян, при ученици от  I до VII клас. Пред най–малките възпитаници на училището, полицейски инспектор Стефан Христов от група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност“ в ОДМВР-Смолян, поднесе в достъпна форма и по интересен начин беседата, като ги учеше как да се движат безопасно и да бъдат внимателни. Разказа им за опасностите на улицата и как да се пазят. Припомни им нагледно правилните места и начините за пресичане на пътното платно при движение. Разясни и предпазните мерки при каране на велосипед, тротинетка и ховърдборд. Пред по-големите ученици беше засегнат въпросът за рисковете от безразсъдното поведение на пътя и управлението на моторни превозни средства от неправоспособни или употребили алкохол или наркотични вещества водачи. Учениците получиха информация и ценни съвети как да се грижат за безопасността си като участници в движението в качеството на пешеходци или пътници.

Децата посрещнаха с радост гостуването на служителите на реда, като задаваха много въпроси и споделяха свои наблюдения. Партньорството между смолянската полиция и училищата в региона в различни превантивни инициативи, е традиционно и полезно за формирането на отговорно поведение и дисциплинираност на подрастващите.

 

 

 

 

13.10.2021 г.                                                  Говорител на ОД МВР – Смолян

гр. Смолян


ОДМВР - Смолян обявява конкурс за осем вакантни длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка.

Съгласно заповед на Министъра на вътрешните работи в Областна дирекция на МВР – Смолян е обявен конкурс за назначаване на държавна служба за вакантни младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка, както следва:

  • полицай - старши полицай - 3 (три) вакантни длъжности;
  • младши автоконтрольор II – I степен - 4 (четири) вакантни длъжности;
  • младши полицейски инспектор – 1 (една) вакантна длъжност.


Документите за участие в конкурса ще се приемат в звено „Човешки ресурси“  при ОДМВР – Смолян до 18.10.2021 г. включително, на адрес: гр. Смолян, бул. „България” № 67, всеки работен ден от 10.00 ч. до 11.30 ч. и от 13.30 ч. до 16.30 ч.

Телефон за връзка 0301/35314


Последващата информация, за хода на конкурса, ще бъде публикувана в електронната страница на ОДМВР Смолян в рубриката „Конкурси”.

Конкурси


06 окт 2021

Ловен сезон 2021/2022 г.

Осъществяване на превенция и контрол за обезпечаване на неговото нормалното протичане

Във връзка с предстоящото откриване на новия ловен сезон за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня на 02.10.2021 г., са взети всички необходими мерки за безопасно протичане. Подписан е оперативен план за взаимодействие между Областна дирекция на МВР -  Смолян, Регионална дирекция по горитеСмолян, Южно – централно държавно предприятие – Смолян и ловните сдружение с цел осъществяване на превенция и контрол по време на провеждане на ловните излети в горските масиви на територията на областта.

В ход е извършването на инструктажи на ръководителите на дружинките по места от съответните структури на територията на ОД МВР – Смолян. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.

От извършен анализ от изминалите ловни сезони са изведени най-честите причини за допускане на инциденти:

 - стрелба по шум или неясно видима цел;

 - използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;

 - неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;

-  самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;

-  употреба на алкохол и упойващи вещества.

В област Смолян има 2962 физически лица с разрешение за носене на оръжие с ловни цели. През изминалия ловен сезон 2020/2021 г. е констатирана една злополука с ранен, след като ловецът е допуснал една от посочените причини за възникване на инцидента - неправилно боравене с огнестрелно оръжие.

Това е поводът да се напомнят някои от основните правила за безопасно поведение:

- участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;

- стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;

- стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

От утре започват съвместни проверки с представители от Регионалните дирекции по горите, държавните предприятия  в ловно стопанските райони на област Смолян, като ще се следи за актуални, заверени ловен билет и членска карта и разрешително за лов попълнено с всички реквизити (срок, място, вид дивеч и др.). През миналия ловен сезон са проверени 78 ловни дружни и 1980 ловци, като не са констатирани нарушения по Закона за лова и Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

 

 

 

01.10.2021 г.                                                  Говорител на ОД МВР – Смолян

гр. Смолян


01 окт 2021

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян уведомява жителите и пребиваващите на територията на град Смолян и областта, че днес - 1 октомври 2021 година в 11 часа ще бъде задействана сиренната система, чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.

 

Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението се тества два пъти годишно, в първия работен ден на месец април и на месец октомври в цялата страна, чрез задействане на акустичните сигнали, в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност (приета с ПМС № 48 от 01.03.2012 г., обн. ДВ бр.20 от 09.03.2012 г.). Целта на тренировката е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите. Дейностите по теста се контролират и ръководят от регионалните дирекции при ГДПБЗН – МВР.


01 окт 2021

Пожарникарите с атрактивна демонстрация в центъра на Смолян

Проявата е част от мероприятията заложени в „Седмицата на пожарната безопасност“. Смолянските огнеборци демонстрираха техника и аварийно-спасителна дейност в центъра на областния град. В действие влязоха три противопожарни автомобила, 30 - метрова автомеханична стълба и друго специално оборудване. Десетки малчугани се докоснаха до работата на огнеоборците. Те имаха възможност да се снимат в пожарен автомобил, да се качат в него и да си сложат каска. Атрактивно и интересно за жителите на града беше да наблюдават, как се действа при тежко пътно произшествие, когато се налага пострадалият бързо да бъде изваден от силно деформиран автомобил. В демонстрацията заедно с пожарникарите участие взеха членовете на Доброволното формирование към Община Смолян. Младежите – доброволци от Българския червен кръст – гр. Смолян пък демонстрираха техниките за оказване на спешна медицинска помощ на пострадалите.                                                                               

В такива екстремни и кризисни ситуации са необходими комплекс от качества – отдаденост, концентрация, самообладание, бързина и точна преценка, за да бъде спасен човешки живот.

17 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР Смолян

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО