МВР

ОД Смолян

 

17 фев 2020

БЪЛГАРСКИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ

             При проведения изнесен прием за подаване за заявления за български лични документи на 13 и 14 февруари в с.Баните са приети заявления за издаване на 229 български лични документи, от които 170 лични карти, 34 паспорта и 25 свидетелства за управление на МПС.  Наблюдава се увеличен прием на заявления за издаване на български лични документи, като през миналата седмица са приети заявления за издаване на 1050 документи, което е с 46  повече от предходната седмица.

            Организиран е изнесен пункт за прием за заявления и връчване на издадени български лични документи в сградата на участък – Доспат към РУ-Девин, който ще се проведе на 20.02.2020г. и на 21.02.2020г. Създадена е организация за приемане на заявления за издаване на лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС, и за  връчване на издадените до момента български лични документи.  Информираме гражданите, че съществува възможност таксата за издаване на документите да бъде платена на място. Служителите ще работят с непрекъснато работно време, без обедна почивка. Гражданите, които са подали заявления за издаване на лични документи на 20-21 февруари ще могат да получат новите си лични карти, паспорти и свидетелства за управление на МПС на 19 март в сградата на Участък – Доспат.

 След тези дати, всеки може да получи документите си за самоличност в РУ-Девин. 

Организиран е изнесен прием на заявления за издаване на български лични документи на 19.02.2020г. от 10.00 до 12.00 ч.,  по предварително приложен от кметството списък на граждани на с. Сивино и с. Люлка, общ.Смолян, при което плащането на таксите ще става на място.

На 20.02.2020 г. ще бъде организиран изнесен пункт за връчване на издадени български документи в сградата на участък – Рудозем към РУ-Мадан, с работно време от 09.00 ч. до 17.00 ч. без обедна почивка.

            Приканваме гражданите да се възползват от създадените възможности за подаване на заявления в различите общини, като така ще спестят време и нерви от чакане на опашки, закъснели или провалени летни пътувания и почивки, което неминуемо ще се случи, ако се изчаква последния възможен срок за подмяната на личните документи.

 

Награждаване на победителите в националния конкурс „Пожарникар на годината – 2019г.“

          На официална церемония в Националния дворец на културата гр.София днес бяха връчени наградите в националния конкурс „Пожарникар на годината – 2019г.“.  
          Със заповед на директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гл.комисар Николай Николов са определени  победителите и отличените в заключителния етап на Националния конкурс „Пожарникар на годината – 2019г.“
          Подгласник в раздел „В“  - пожарникар на годината от направление „Контролна дейност“, подраздел за държавни служители е мл.инспектор Иван Минков – мл.инспектор в РСПБЗН – Чепеларе към РДПБЗН-Смолян.
          В категорията „Отличен“ за конкретен съществен принос за осигуряване на пожарна безопасност и защита на населението грамоти и плакети получиха Денис Брахомов и Марчево Адилов от с.Елховец, общ.Рудозем, обл.Смолян.  
          На церемонията по награждаването присъства министърът на вътрешните работи Младен Маринов, директорът на ГД „Национална полиция“ гл.комисар Хирсто Терзийски, зам.главният секретар на МВР гл.комисар  Георги Арабаджиев и други висши ръководни служители от МВР, както и кмета на гр.София г-жа Йорданка Фандъкова.

 

07 фев 2020

Награждаване на служители от РДПБЗН Смолян - победители в Национален конкурс „Пожарникар на годината“- 2019 год.

Днес в  сградата на РДПБЗН Смолян се проведе церемония по награждаване на служители от РДПБЗН Смолян – победители на областното ниво в Национален  конкурс  „Пожарникар на годината“- 2019 год.  Наградите връчи директорът на РДПБЗН Смолян -  комисар Симеон Цървуланов.

Победители в конкурса на областно ниво са:

-Инспектор Красимир Карамфилов Йосифов – служител от  РСПБЗН Златоград - в категорията  „Пожарникар на годината“ от направление „Контролна дейност“ -  под раздел за държавни служители с висше образование

-Младши инспектор Иван Йорданов Минков - служител в РС ПБЗН Чепеларе - в категорията  „Пожарникар на годината“ от направление „Контролна дейност“ - под раздел за държавни служители със средно образование.

-Младши инспектор Пламен Карамфилов Калемджиев – пожарникар в група "Пожарогителна и спасителна дейност" на РС ПБЗН Смолян в категорията “Пожарникар на годината” от направление „Пожарогасителна и спасителна дейност” - под раздел за държавни служители със средно образование.

 На церемонията специално внимание се отдели на двамата младежи Денис Неджмиев Брахомов  и Марчело Мелихов Адилов от село Елховец, общ. Рудозем. Те бяха наградени с плакети за гражданска доблест за спасяването от сигурна смърт на възрастна жена при пожар в жилищна сграда в с.Чокманово.

Двамата младежи заедно с младши инспектор Иван Йорданов Минков бяха избрани да представляват  Регионалната дирекция ПБЗН Смолян на конкурса на национално ниво.

             

30 яну 2020

РЕЗУЛТАТИ ОТ ДЕЙНОСТТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ СЕКТОР „ПЪТНА ПОЛИЦИЯ“ ПРИ ОДМВР-СМОЛЯН ЗА ПЕРИОДА 01.01.2019г. – 31.12.2019г.

 

Намаление на катастрофите със 73, на загиналите - с един, и на ранените с 8 отчита ОДМВР-Смолян за 2019г. Четирима са загинали при катастрофи през годината, а през 2018г. те са били петима.За дванадесетте месеца на годината са установени 263 водачи, управлявали МПС под въздействието на алкохол или наркотични вещества, като 29-ма водачи, които са били видимо под влиянието на алкохол или наркотични вещества, са отказали да бъдат тествани с техническо средство. 146-ма са установените неправоспособни водачи.

През 2019г. на територията на ОДМВР-Смолян са регистрирани 326 пътно-транспортни произшествия, при 75 от тях са загинали четирима участници в движението и 106 са ранени. За същия период на миналата година произшествията са били 399, като при 87 от тях са убити петима участници движението и 114 са ранени. Забелязва се намаление на броя на произшествията, намаление на тежките ПТП и на тези с убити и ранени участници в движението. 

За констатираните през годината 32927 нарушения на Закона за движение по пътищата  са съставени 3222 акта за установяване на административно нарушение, 14919 фиша и 14139 електронни фиша. От установените нарушения 32455 са извършени от водачите. Най-честото нарушение на правилата за движение е управлението на автомобил с несъобразена скорост - 14093 случая. 45 – водачи са превишили разрешената скорост с повече от 50км/ч. Уточняваме, че водач, който превиши разрешената максимална скорост в населено място с над 50км/ч. се  наказва с глоба 700лв. и три месеца лишаване от право да управлява моторно превозно средство, като за  всеки следващи 5км/ч глобата се увеличава с 50лв. За същото нарушение, извършено извън населено място наказанието е  глоба 600лв., като за всеки следващи 5км/ч. глобата се увеличава с 50лв. Водачът на моторно превозно средство за обществен превоз на пътници и опасни товари, който превиши скоростта с над 50км/ч получава наказание 1000лв. глоба и три месеца лишаване от право да управлява МПС, като за всеки 5км/ч над 50 км/ч глобата се увеличава с 50лв.  От 21 януари към посочените наказания за превишаване на скоростта с повече от 20км/ч се прибавя отнемане на контролни точки, чийто брой зависи от превишаването на максимално разрешената скорост. 1731 са случаите на неспазване на предимство, знаци и сигнали. 3302 случая на неправилно паркиране, 930 – на неправилни маневри, 845 случая на управление на технически неизправно МПС. В 2766 от случаите водачите са били с нередовни документи. Констатирани са 956 случая на неизползване на обезопасителни колани, 264 случая на ползване на мобилен телефон при управление на МПС. 

Най-честите причини на катастрофи на територията на Смолянска област са както следва: 64 от пътно-транспортните произшествия поради неправилно движение по пътното платно, 57 произшествия са възникнали поради извършване на неправилни маневри от водачите, 28– поради неспазване на предимство, знаци и сигнали.

За дванадесетте месеца на 2019г. са констатирани 196 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол, като в 82 от случаите концентрацията е била до 1,2 промила. В 94 случая концентрацията на алкохол в кръвта на водача е била над 1,2 промила и за тях  са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК. За такова престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева. 20 водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на алкохол. 58 водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева. Деветима водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на наркотични вещества.

Органите на „Пътна полиция“ при ОДМВР-Смолян са констатирали  233 нарушения на правилата за движение, извършени от пешеходци, за които са съставени 13 акта за установяване на административно нарушение и 220 фиша. Две пътно-транспортни произшествия са настъпили в резултат на нарушения, извършени от пешеходци.

 

17 яну 2020

ЗА ОД НА МВР Смолян

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО