МВР

ОД София

 

13 юли 2018

Мащабна специализирана полицейска операция бе проведена през вчерашния ден на територията на ОДМВР- София

По разпореждане на главния секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов на 12 юли на територията на Софийска област съвместно със служители на дирекция „Жандармерия“ бе проведена специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред. В хода на полицейските действия са проверени 1715 лица и 1060 МПС. Задържани са 77 души, издирените са шестима. За констатирани административни нарушения са съставени 309 акта. Проверки са извършени в 22 пункта за черни и цветни метали, 27 заложни къщи и 22 автоморги/ автосервизи/ депа.

На територията на РУ- Ботевград са проверени 470 лица и 215 МПС. Съставени са 38 акта за установени административни нарушения. Задържани са 18 души. Установени и задържани са и двама, обявени за общодържавно издирване, които са предадени на инициатора на издирването. В рамките на спецоперацията е иззет и лек автомобил „Фолксваген Голф“ с монтирани регистрационни табели, издадени за друго МПС. Водачът- на 35- години от с. Литаково, е задържан за срок до 24 часа и срещу него е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 345, ал.1 от НК.

Множество нарушения са констатирани  по време на операцията в два пункта за изкупуване и съхранение на отпадъци от черни и цветни метали в Самоков и с. Райово. При проверките, извършени съвместно със служители на икономическа полиция в ОДМВР- София и РИОСВ, е установено, че площадките не отговарят на изискванията и са допуснати нарушения при воденето на документацията, за което са съставени констативни протоколи. В друг инспектиран обект в Самоков- за преработка и съхранение на дървесина, е установено несъответствие в електронния дневник по отношение на наличната дървесина. Съставен е констативен протокол. В рамките на спецоперацията на територията на РУ- Самоков са проверени общо 512 лица и 395 МПС; съставени са 61 акта за установени административни нарушения; задържани са 14 души.

На територията на РУ- Костенец, при извършените съвместни проверки от служители на ОДМВР- София, РУ- Костенец, Зонално жандармерийско управление- София, Регионална дирекция по горите и общинската администрация, на осем адреса в с. Костенец е установено съхранение на общо 30 кубика дърва за огрев без контролна горска марка и документи за законен произход. Съставени са девет акта по Закона за горите и незаконно добитата дървесина е иззета по надлежния ред.

От служители на РУ- Правец, при проверка в къща в с. Видраре, са установени и иззети общо 14.5 литра алкохол, разпределен в 29 половинлитрови пластмасови бутилки, без български акцизен бандерол. Материалите по случая са подготвени за изпращане в Митница- Столична за реализиране на административно- наказателна отговорност.

От служители на РУ- Етрополе е установена издирвана непълнолетна девойка от с. Малки Искър, предадена на родител в добро психическо и физическо състояние. Задържан е и непълнолетен младеж от с. Малки Искър- извършител на кражба на овца от пасище в землището на с. Лопян.

 

Нарушител зад волана е задържан за предложен подкуп на полицейски служители от РУ- Годеч

В рамките на текущата седмица това е втори случай на извършен опит за осуетяване санкционирането за констатирано нарушение по Закона за движение по пътищата

Около 13 часа вчера, в района на с. Гинци, служители на РУ- Годеч спрели за проверка лек автомобил „Ауди 80“. Униформените констатирали, че автомобилът се движи без включени дневни светлини, за което следва санкция по ЗДвП. С цел да избегне съставянето на фиш 67- годишният водач подхвърлил в патрулния автомобил сумата от 20 лева. Последвал незабавен оглед на местопроизшествието от дежурна оперативна група на областната дирекция и извършителят бил задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска окръжна прокуратура, днес 67- годишният мъж е привлечен като обвиняем за извършено престъпление по чл. 304А от НК и му е наложена мярка за неотклонение "подписка".

13 юли 2018

Извършител на тежко криминално престъпление е задържан след бързи действия на криминалистите

Минути преди полунощ на 10 юли в ОДМВР- София бил подаден сигнал за ранен охранител на фирма в Костинброд. Пострадалият 78- годишен мъж бил транспортиран в болнично заведение с прободно- проникваща рана в областта на гърба и разкъсно- контузна рана на главата. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура. След бързи оперативни и процесуално- следствени действия на криминалисти и разследващи полицаи от областната дирекция и РУ- Костинброд е установен и задържан извършителят на престъплението-  жител на с. Петърч, работник в същата фирма. По първоначални данни 21- годишният е нападнал колегата си, за да прикрие друго свое престъпление, а именно подготвяна кражба на гориво от служебен автомобил. След доклад на събраните материали в Софийска окръжна прокуратура 21- годишният мъж е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал.1 от НК като му е наложена мярка за неотклонение „гаранция в пари“ и забрана да напуска пределите на Р България.

12 юли 2018

17 дози метамфетамин и контрабанден тютюн са иззети от частен дом в Ботевград

Наркотици и предполагаеми прекурсори за тях са иззети и при акция на ихтиманските криминалисти

На 10 юли от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР- София и колегите им от РУ- Ботевград е проведена полицейска операция срещу наркоразпространението. В хода й е извършено претърсване на частен адрес в града. В една от стаите са открити и иззети 17 полиетиленови сгъвки с бели бучки с неправилна форма с тегло около 10 грама, реагиращи на метамфетамин. 35- годишният обитател на адреса е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. При проверката на жилището е открит и иззет и контрабанден тютюн с тегло около 350 грама. По случая е регистрирана преписка за извършено нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.

Полицейска операция за противодействие на престъпленията с наркотични вещества бе проведена вчера и от служители на РУ- Ихтиман. При извършена проверка на частен адрес в с. Костадинкино, обитаван от криминално проявен и осъждан столичанин, са открити и иззети стъклени и пластмасови бутилки с различни по вид и количество прахообразни и течни вещества- предполагаеми прекурсори за наркотични вещества, както и две топчета със зеленикаво-кафява тревиста маса, реагираща на марихуана. 42- годишният обитател на къщата е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура в Ихтиман.

11 юли 2018

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО