МВР

ОД София

 

11 яну 2019

Продължават активните действия за противодействие на незаконното присъединяване към електроразпределителната мрежа

Две досъдебни производства са образувани вчера след съвместни проверки на служители на РУ- Ботевград и ЧЕЗ Разпределение

В хода на продължаващите съвместни действия на полицейските служители и представителите на електроразпределителното дружество, през вчерашния ден, на територията на Ботевград, са констатирани и документирани два поредни случая на нерегламентирано присъединяване към електроразпределителната мрежа, осъществено в частни имоти. След извършен оглед на местопроизшествието, са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 234В от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура в Ботевград. 

Районното управление и дружеството ще продължат съвместните си действия за предотвратяване на нерегламентираните действия по мрежата, с цел гарантиране сигурността на електрозахранването за хората в региона.

Ученици от Етрополе са отличени в конкурса за рисунка „ПОЛИЦАЯТ Е МОЙ ПРИЯТЕЛ И УЧИТЕЛ“

Третокласниците от СУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе  Иван Павлов и Самуил Христов бяха наградени за отличното им представяне в конкурса за детска рисунка „ПОЛИЦАЯТ Е МОЙ ПРИЯТЕЛ И УЧИТЕЛ“, който се провежда за втора поредна година от Главна дирекция „Национална полиция“.  Целта на конкурса е да популяризира полицейската професия сред подрастващите. Общо три са децата в областта с отличени творби.

Талантливите малки художници бяха наградени от началника на РУ- Етрополе гл. инсп. Георги Стаменов, който ги поздрави за прекрасните рисунки и заетите призови места, като им пожела още по- големи бъдещи успехи. За значимото си постижение децата бяха поздравени и от директора на учебното заведение, както и от инспектора Детска педагогическа стая в РУ- Етрополе Миглена Сиракова.

10 яну 2019

Криминалисти от Самоков разкриха извършителите на серия взломни кражби от частни домове

Двамата рецидивисти са привлечени като обвиняеми и задържани за срок до 72 часа

В резултат на активните оперативно- издирвателни действия, предприети за разкриването на взломна кражба от гараж в с. Горни Окол, при която от владението на собственика били иззети бормашини, ъглошмайф, електрожен, моторен трион и акумулатор, криминалистите от РУ- Самоков разкрили и задържали извършителите- двама криминално проявени и осъждани самоковци, на 25 и 26 години. В хода на проведеното разследване станало ясно, че те са действали в съучастие с още двама криминално проявени и осъждани техни съграждани, като за осъществяване на престъпното деяние са използвали лек автомобил „Фолксваген Голф“.  В хода на оперативната работа  разследващият екип разкрил, че двамата рецидивисти са съпричастни към извършването и на още 10 кражби в региона, извършени в периода 10 октомври м.г. – 6 януари т.г., което същите потвърдили впоследствие със самопризнанията си пред полицейските служители. По- голямата част от инкриминираните вещи са намерени.
След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура в Самоков извършителите са привлечени в качеството на обвиняеми и им е взета 72- часова мярка за неотклонение „задържане под стража“. 

10 яну 2019

30- годишен етрополец е задържан за 72 часа и обвинен за противозаконно държане на наркотици

В рамките на последните няколко месеца етрополските полицаи неколкократно задържали 30- годишният мъж с различни по вид и тегло наркотични вещества. Срещу него били образувани общо три досъдебни производства за извършени престъпления по чл. 354А, ал.3 от НК. През септември м.г. от него били иззети топче канабис и таблетка амфетамин. 8 топчета канабис и още толкова метамфетамин били открити и иззети три месеца по- късно от автомобила му. Последният случая датира от онзи ден, когато опитал да погълне дрога, за да не бъде открита при предприетата му полицейска проверка. Намерението му било осуетено от светкавичната реакция на униформените, а след като в колата му били открити още известни количества канабис и амфетамин, мъжът за пореден път бил задържан в ареста на районното управление.
След приключване на действията на разследващия екип етрополецът е привлечен в качеството на обвиняем и е арестът му е удължен на 72 часа с прокурорско постановление.

 

10 яну 2019

ОДМВР- София със засилени превантивни мерки за обезпечаване на сигурността по време на баскетболна среща в Ботевград

Във връзка с предстоящата баскетболна среща между отборите на „Балкан“ и „Левски Лукойл“ днес от 19 часа в зала „Арена“- Ботевград в ОДМВР- София е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и недопускане на сериозни инциденти, застрашаващи сигурността на гражданите.

Предвид съществуващото напрежение между привържениците на двата отбора и големия зрителски интерес са предприети сериозни мерки за осигуряване на обществения ред преди, по време и след приключване на проявата. Полицейските действия ще се осъществяват съвместно от служители на ОДМВР- София, Дирекция „Жандармерия“ и районните управления в Ботевград, Правец и Елин Пелин.

Засилено ще е полицейското присъствие около спортната зала, както и по автомагистрала „Хемус“ и пътя Мездра- Ботевград. С цел недопускане на стълкновения между агитките на двата отбора и извършването на прояви, нарушаващи обществения ред, организирано пътуващите фенове ще бъдат съпровождани с полицейски ескорт.

Засилен пропускателен режим ще се осъществява на специално изградените за целта КПП, като всички преминаващи ще бъдат подложени на щателна проверка.

С охранителната фирма, ангажирана с охраната на срещата, са координирани начините на взаимодействие, като в тази връзка привържениците на двата отбора ще бъдат настанени в отделни зони в залата.

Напомняме, че в залата е забранено внасянето на  алкохолни напитки, наркотични или други упойващи вещества; оръжия и други опасни премети, представляващи заплаха за здравето и сигурността на гражданите;  спрейове; бутилки, включително пластмасови над 500 мл, или предмети, произведени от чуплив или от особено твърд материал; сигнални ракети, светещи тела или пиротехнически изделия; знамена и плакати с дръжки по- дълги от 1 м и с диаметър по-голям от 1 см.

На територията на спортната зона няма да бъдат допускани граждани, които отказват да бъдат проверени; носещи забранени за внасяне предмети; такива в нетрезво състояние или под въздействие на наркотични или други упойващи вещества; с наложена забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина, както и малолетни без пълнолетен придружител.

ОДМВР- София приканва гражданите, в това число и привържениците на двата отбора,  към спазване на указанията и изпълнение на разпорежданията на полицейските органи, отдавани във връзка с обезпечаването на обществения ред и сигурността в  прилежащата спортна зона. Спрямо всеки извършител на противоправно деяние ще бъдат предприети безкомпромисни мерки и санкции в рамките на законоустановените полицейски правомощия. 

 

09 яну 2019

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО