МВР

ОД Стара Загора

 

23 апр 2019

Безопасен Великден 2019г.

 

БЕЗОПАСЕН ВЕЛИКДЕН

 

Великден е свързан с празнично настроение, с предварително планиране на свободното време, но не рядко и с реализиране на ненадейни хрумвания за пътуване. Обикновено по празници човек мисли за очакваните положителни преживявания и съвсем естествено пренебрегва дори лични принципи и правила за поведение.

Личната безопасност, а и тази на останалите – познати и непознати, членове на семейството или приятели, колеги, е от особена важност.

Не бива да забравяме, че и по време на празници на пътя има ПЕШЕХОДЦИ, ВОДАЧИ, ПЪТНИЦИ И РАБОТНИЦИ НА ПЪТЯ.

Пътуванията по Великден се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Пролетното слънце предизвиква по-голяма активност към движение. Все по-често в трафика се включват пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Много нови водачи също активно се включват в движението, но традиционно на пътя с моторни превозни средства излизат и неправоспособни водачи, които са опасни не само за себе си.

Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход-изходните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове.

След зимното обработване на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности, а не навсякъде пътищата са почистени след зимния сезон.

През Великденските празници на 2018 г. (05.04. – 09.04.2018 г.) са настъпили 74 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 8 и са ранени 103 участници в движението по пътищата. В сравнение с празничните дни на 2017 г. (13.04. – 17.04.2017 г.) ТПТП, загиналите и ранените са по-малко (110 или -36/ 14 или -6/ 141 или -38), но само от нас зависи тази година да не се случват пътни инциденти и да запазим здравето и живота си по време на движение по пътищата.

 

Как да постигнем това? Ето няколко съвета от отдел „Пътна полиция“ при Главна дирекция „Национална полиция“:

 

 

 

ПРИ НУЖДА ПОЗВЪНИ НА ТЕЛЕФОН 112

 

Отдел „Пътна полиция” при

Главна дирекция „Национална полиция”

 

 

Трима участници в схема за телефонни измами са задържани при операция на ГДНП и ОДМВР - Стара Загора и Русе

     Специализираната полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на извършвани на територията на страната телефонни измами е проведена на 19 март. Действията са осъществени от криминалисти на ОДМВР – Стара Загора и ОДМВР – Русе, координирани от ГДНП, под наблюдението на прокуратурата. В резултат на планираните действия, към 20:00 ч в гр. Бяла били задържани двама жители на село в Монтанска област, пътували в лек автомобил "Мазда". При извършено претърсване на колата униформените открили мобилни телефони, сумата от 9970 лв. и златни накити, които по първоначални данни са получени при извършени телефонни измами на териториите на Врачанска и Монтанска област. Малко по-късно в Русе е задържан и мъж от Ветово, който е трябвало да получи пренасяните пари и златни накити.

     В хода на разследването е установено, че тримата мъже са съпричастни и към четири телефонни измами, извършени на територията на Стара Загора за времето от 17.12.2018 г. до 28.02.2019 г., при които са отнети общо 24 970 лв. и за които са образувани и се водят досъдебни производства.

     На задържаните са повдигнати обвинения и с постановление на РП - Стара Загора е наложена мярка за неотклонение "Задържане под стража" за срок до 72 часа. Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава в рамките на образуваните досъдебни производства.

21 мар 2019

Служители на ГДНП, ОДМВР-Стара Загора и СДВР задържаха двама участници в телефонна измама

С решение на прокуратурата мярката за задържане на двамата е удължена до 72 часа; разследването по образуваното досъдебно производство продължава

     Мъж на 43 г. и жена на 28 г. са задържани след операция на ГДНП и ОДМВР-Стара Загора непосредствено след вземане на парична сума от телефонна измама в гр. София, в размер на 9195 лева и златни накити. Двамата са участвали като куриери (мулета), 43-годишният е с богато криминално и съдебно минало. Измамата е спрямо 74-годишна жена, която е била въвлечена в заблуждение по схемата „Съдействие на полицията за задържане на телефонни измамници“.

     При действията по разследването, извършени съвместно със служители на 02 РУ-СДВР, у мъжа е намерена сумата от над 18 хил. лева в българска и чужда валута, част от които са и предадените от 74-годишната жена пари, както и накитите. Намерени и иззети са и други вещи и предмети, свързани с осъществяваната от двамата престъпна дейност.
     По случая е образувано досъдебно производство по описа на 02 РУ-СДВР. С постановление на прокуратурата на двамата участници в престъпната схема е наложена 72-часова мярка за задържане. Работата по изясняване на случая продължава под надзора на прокуратурата. Изяснява се съпричастността на задържаните към други измами, извършени на територията страната през месец януари, тази година.

     МВР отново напомня - не съществува практика полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи. Имайте предвид, че всяко телефонно обаждане с искане на пари под различни предлози е измама! Не се доверявайте, свържете се с близките си или сигнализирайте на тел.112.

01 фев 2019

ЗА ОД НА МВР Стара Загора

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО