МВР

ОД Стара Загора

 

01 юли 2020

ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН КОНТРОЛЪТ, ОСЪЩЕСТВЯВАН ОТ ОДМВР – СТАРА ЗАГОРА, ЗА СПАЗВАНЕ НА СКОРОСТНИТЕ РЕЖИМИ НА АВТОМАГИСТРАЛА „ТРАКИЯ“ И АВТОМАГИСТРАЛА „МАРИЦА“ ЩЕ БЪДЕ ЗАСИЛЕН

     През летния сезон, с цел недопускане създаването на предпоставки за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали, контролът за спазване на скоростните режими на автомагистрала „Тракия“ и автомагистрала „Марица“, осъществяван с технически средства от ОДМВР – Стара Загора, ще бъде засилен.
     В периода от 01.01.2020 г. до 29.06.2020 г., с камери за контрол на скоростните режими, от ОДМВР – Стара Загора са установени 4439 нарушения на АМ „Тракия“ и АМ „Марица“.
     От тях за движение с превишена скорост от 180 км./час до 200 км./час – 40 нарушения и за движение с превишена скорост над 200 км./час – 10 нарушения.
На 28.06.2020 г. на км.228 на АМ „Тракия“ е заснето нарушение на лек автомобил „Мерцедес С500 Майбах“, който се е движил със скорост от 248 км./час при ограничение от 140 км./час. В този случай наложената на водача глоба ще бъде в размер на 1150 лв.
     Напомняме на водачите на МПС да се движат със съобразена скорост, в рамките на установените ограничения, като спазват следните препоръки:
Тръгването на път с личния автомобил трябва да бъде грижливо подготвено. Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния, за да избегнете върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.
     Преди това прегледайте основно изправността на спирачната система, гумите, светлините, чистачките. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона. Нека шофира най-опитния водач. Натовареният трафик не е подходящ момент за усъвършенстване на уменията на неопитни водачи.
     Не се поддавайте на нетърпението и припряността - не предприемайте рискови изпреварвания. По-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща дистанция, която не притеснява колегата Ви в автомобила пред Вашия. При образуване на колона на автомагистрала в никакъв случай не заемайте аварийната лента, за да има достъп за линейки, автомобили на полицията и пътните органи. Ако попаднете в задръстване запазете спокойствие и бъдете търпеливи. Прояви на нервност, агресивност, опити за рискови маневри, няма да ускорят придвижването Ви, а само ще усложнят ситуацията.
Не се изкушавайте от хубавото време и сухите пътища - спазвайте ограниченията на скоростта и ползвайте предпазни колани. Повече от половината жертви на тежки катастрофи са загинали поради неправилно подбрана скорост. Почти всички, загинали при движение с висока скорост, са били без обезопасителни колани. Поставяйте непременно предпазните колани преди пътуването и настоявайте всички Ваши спътници в автомобила да сторят това. Не превозвайте деца в автомобила без обезопасителни системи (седалки и столчета), чието ползване е задължително по Закона за движението по пътищата.
     При движение по тъмно намалявайте скоростта при превключване от дълги на къси светлини, за да имате възможност да спрете в зоната на видимостта пред Вас. Така ще се предпазите от блъскане на неправилно движещ се пешеходец с тъмни дрехи, когото ще забележите на броени метри пред автомобила.
В населено място и близо до него бъдете предпазливи, тъй като се движат несигнализирани велосипеди, каруци и други превозни средства.
     В никакъв случай не сядайте зад волана, ако не са изминали поне 8 часа от времето на употреба на алкохол, както и непосредствено след обилно нахранване, което води до сънливост.
     При забелязване на пешеходец в нетрезво състояние на платното, в риск да бъде блъснат от автомобил, спрете и го изведете извън платното. Сигнализирайте на полицията на тел. 112 за вземане на допълнителни мерки. Веднага потърсете полицията за намеса и при опит на пиян или неправоспособен водач да седне зад волана.
      Пътните полицаи апелират специално към водачите на мотопеди и мотоциклети - задължително да спазват ограниченията в скоростта и да ползват предпазни каски.

Криминалисти на ОДМВР-Стара Загора установиха и задържаха двама извършители на грабеж над възрастна жена

     Полицейските действия са проведени под ръководството на прокуратурата
Разследване в рамките на образувано досъдебно производство за престъпление по чл.198, ал.1 от НК, е извършено под ръководството на прокуратурата. На 24 април са арестувани двама мъже – на 64 и 54 години, от Ветрен. Те са осъждани за тежко умишлено престъпление на „ефективно“ лишаване от свобода за срок не по-малко от 1 година, поради което извършеното от тях в съучастие престъпление е преквалифицирано като такова извършено в условията на опасен рецидив. Оперативните действия са започнали на 18 април, след сигнал за извършено нападение над възрастна жена в дома й в село Дъбово, община Мъглиж. В хода им са предприети множество процесуално–следствени действия, довели до разкриването на извършителите.
     Двамата са привлечени като обвиняеми и с постановление на Окръжна прокуратура-Стара Загора от 25.04.2020г. са задържани за срок от 72-часа, а впоследствие по внесени днес от прокуратурата искания в Окръжен съд-Стара Загора, спрямо тях е взета мярка за неотклонение “задържане под стража“.
Подробности по извършеното разследване оповестиха окръжният прокурор Дичо Атанасов и директорът на ОДМВР-Стара Загора старши комисар Стоян Стоянов. Двамата посочиха, че противодействието на битовата престъпност остава приоритет в работата и това не се е променило въпреки извънредно положение в страната. В малките населени места е организирано активно полицейско присъствие чрез мобилни екипи от служители на ОДМВР- Стара Загора и от териториалните районни управления към дирекцията. С актуални проблеми и сигнали за престъпления или различни нарушения са ангажирани и районните инспектори, посещаващи по график малките населени места.

27 апр 2020

ЗА ОД НА МВР Стара Загора

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО