МВР

ОД Стара Загора

 

03 дек 2020

Незаконен пункт за продажба на горива разкриха служители на Участък – Гурково при РУ – Казанлък

Иззети са общо 1700 литра дизелово гориво и 130 литра бензин; Двама са задържани за срок до 24 часа

     До разкриването на незаконната дейност се стигнало, след като на 1 декември, на уширение на третокласен път между Гурково и с. Конаре, била извършена полицейска проверка на товарен автомобил „Ивеко Дейли“ с намиращи се в него баща и син - на 49 и на 19 години. В товарния отсек на автомобила служители на Участък - Гурково при РУ – Казанлък открили помпа с разпънати маркучи и осем метални варела с вместимост от 200 литра, съдържащи различно количество дизелово гориво. При последвала допълнителна проверка в дома на двамата в Гурково е установен гараж, пригоден за продажба на горива. Там полицаите открили съд с вместимост от 1000 литра, съдържащ дизелово гориво, с прикрепени брояч и пистолет за зареждане на горивото. В помещението са намерени и различни по вместимост пластмасови бутилки, съдържащи бензин и дизелово гориво. Иззети са общо 1700 литра дизелово гориво и 130 литра бензин, както и товарният автомобил.

     Двамата са задържани за срок до 24 часа. В РУ - Казанлък е започната проверка за извършено престъпление по чл. 234 от НК, която продължава съвместно със служители на Агенция „Митници“, Пловдив.

Криминалисти на ГДНП и колегите им от ОДМВР-Стара Загора задържаха трима мъже за иманярство

Действията са проведени под надзора на Окръжна прокуратура - Стара Загора, която извършва разследване по досъдебни производства за иманярство и държане на предмети с белезите на културно-исторически ценности

     Множество монети, оръжие и предмети - с видими белези на кулкурно-исторически ценности, и металдетектори са открити при операция на служители от ГД “Национална полиция“ и ОДМВР-Стара Загора. Действията са проведени на 11 ноември на територията на община Казанлък, под надзора на Окръжната прокуратура.
     При предприетото претърсване в дома на 55-годишен жител на Казанлък криминалистите намерили 3 металдетектора, йонен детектанализатор и множество старинни монети от тракийската, римската и византийската епохи. От друг адрес в града, собственост на 68-годишен, са иззети още 7 саморъчно изработени металдетектора, 3 старинни монети от тракийската епоха и мобилен телефон с 2 СИМ-карти, съотносими към извършваната незаконна дейност. Още един металдетектор, средновековна монета, острие от средновековно оръжие и керамичен съд от тракийската епоха са открити и при претърсване на дома на 61-годишен жител на Шейново.
     По случая са образувани три досъдебни производства по чл. 278 , ал. 6 от НК и чл. 277а, ал. 7 от НК за незаконно проучване на местности, регистрирани като паметници на културата, чрез използване на специални технически средства, държане на монети и предмети, представляващи културно-историческа ценност. По досъдебните производства предстои да бъде назначена експертиза и на иззетото количество предмети. Работата по доказването на цялостната престъпна дейност на тримата задържани продължава под ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора.

12 ное 2020

ЗАСИЛЕНА Е ДЕЙНОСТТА НА ОДМВР – СТАРА ЗАГОРА ПО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА НЕЗАКОННАТА ТЪРГОВИЯ С АКЦИЗНИ СТОКИ

     На 29.10.2020 г. от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР - Стара Загора е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления с акцизни стоки без бандерол, в хода на която в гр. Стара Загора, кв. "Зора", е спрян л.а. "Сузуки", управляван от 52-годишен мъж. При извършената проверка е установено, че в товарния отсек на автомобила водачът превозва 6 полиетиленови торби, съдържащи общо 60 кг. ситно нарязан тютюн без акцизен бандерол. В ОДМВР – Стара Загора е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.
     На същата дата служители на Участък - Павел баня при РУ - Казанлък са извършили проверка в частен дом, намиращ се в с. Осетеново, общ. Павел баня, обитаван от 47-годишна жена, при която тя доброволно е предала 49 кутии цигари от марките “Карелия” и “Давидоф” без акцизен бандерол. В РУ - Казанлък е започната проверка за извършено престъпление по чл.234, ал.1 от НК.
     На 29.10.2020 г. от служители на Първо РУ - Стара Загора е извършена проверка в дома на 49-годишен мъж в гр. Стара Загора, кв. “Зора”, при която са намерени и са иззети 105 къса саморъчно свити цигари без акцизен бандерол. Започната е проверка за извършено престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

     Противодействието на престъпленията с акцизни стоки, ущетяващи бюджета, е приоритет в дейността на ОДМВР - Стара Загора. Засилените проверки на търговски обекти, питейни и увеселителни заведения и лица, за които има информация, че извършват такава престъпна дейност, ще продължат и в бъдеще.

30 окт 2020

ЗА ОД НА МВР Стара Загора

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО