МВР

ОД Стара Загора

 

Практически препоръки, свързани със студентския празник - 8 декември

03 дек 2015

Във връзка със студентския празник – 8 декември, хора от различни възрасти предприемат пътувания до местата за празнуване както в населени, така и в извън населени места. Пътуванията по време на празници често са свързани с рискове от настъпване на различни по тежест пътнотранспортни произшествия (ПТП) по вина и с участието и на водачите на автомобили, и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Основните рискови фактори са: липса на достатъчно шофьорски опит на водача при есенно-зимни условия; превишена или несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на мecтността скорост; предприемане на рискови маневри; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни употребили алкохол водачи.

 

Настроението на компанията и празничните емоции често водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията води и до безкритичност и опасна агресивност. Високите децибели на музиката в автомобила са допълнителен рисков фактор за попадане в ситуация за настъпване на ПТП.

 

За избягване на пътни инциденти, "Пътна полиция" препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:

1. Ако ще празнувате в населеното място, в което живеете или учите, отидете на купона без своя автомобил. Вземете такси или намерете някой да ви закара и да ви върне от заведението.
2. Ако празненството ще е в друго населено място, преценете опита си като шофьор при зимни условия. Помнете, че са възможни валежи, поледици и други зимни изненади. Погрижете се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабдете се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка и светлоотразителна жилетка и триъгълник. При възможност избягвайте шофиране на фарове.
3. Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който вие управлявате, не се изкушавайте да пиете, защото и малките дози и концентрации увеличават значително риска от катастрофа.
4. Шумът от разговори и силната музика, в допълнение към еуфоричното настроение в автомобила, пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора, затова помолете приятели си да се съобразяват с това.
5. Ако пътувате организирано в група, не се поддавайте на приятелски закачки и въвличане в "състезания", "гонки" и рискови изпреварвания. Ако вашият шофьор управлява рисково – превишава значително скopocтта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направете му забележка, за да промени начина на шофиране. Помнете, че той застрашава директно и вашия живот.
6. По пътя към мястото на празника и обратно, задължително трябва да шофира най – опитният водач от компанията. Отчитайте факта. че управлението на чужд автомобил, с чийто особености не сте свикнали, е рисково.
7. Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал. Най – добре е от вечерта да определите кой ще ви вози по обратния маршрут, за да не се увлича в наздравиците в празничната нощ и да е бодър на следващия ден. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне осем часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост не се колебайте и спрете за почивка край пътя.
8. Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава тръгнете на път с риск да закъснеете за нещо вече планирано.


 

 23 май 2017 | 17:24