МВР

ОД Стара Загора

 

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

07 дек 2016

за ограничаване на пътнотранспортните произшествия по време на
студентския празник – 8 декември 2016 г.

     По време на студентския празник – 8 декември, хора от различни възрасти се отправят на път, за да празнуват. Пътуванията по време на празници са свързани с известни рискове за настъпване на пътнотранспортни произшествия (ПТП). Често вината е не само на водачите, но и на пътуващите в превозните средства компании от настоящи и бивши студенти. Основните рискови фактори са: липса на достатъчно шофьорски опит на водача при есенно-зимни условия; превишена или несъобразена с пътните и атмосферните условия и с релефа на местността скорост; предприемане на рискови маневри; отнемане на предимство и управление на автомобили от неправоспособни или употребили алкохол водачи. 
     Настроението и празничните емоции често водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията води и до безкритичност и опасна агресивност. Усилването на музиката в автомобила е допълнителен рисков фактор за попадане в ситуация за настъпване на ПТП.

     За ограничаване на пътни инциденти „Пътна полиция“ препоръчва на студентите и техните близки следните превантивни мерки:
         
Ако ще празнуваш в населеното място, в което живееш или учиш, отиди в заведението без своя автомобил. Наеми такси или помоли някой близък да те закара, а после и да те върне от купона.
       Ако празненството ще е в друго населено място, прецени опита си като шофьор при зимни условия. Помни, че зимата се характеризира с мъгла, заскрежаване, валежи, поледици и други неприятни изненади. Погрижи се автомобилът да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; а светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Снабди се с вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник. При възможност пътувай през светлата част на деня, избягвай шофиране на фарове.
       Ако празникът започне с алкохол още в автомобила, който управляваш, не се изкушавай да пиеш! И малките дози и концентрации са опасни и увеличават риска от катастрофа.
      Шумът от разговори и силната музика в допълнение към приповдигнатото настроение в автомобила пречат на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помоли приятелите си да се съобразят с това.
      Ако пътуваш организирано в група, не се поддавай на приятелски закачки и въвличане в „състезания”, „гонки” и рискови изпреварвания. Ако твоят шофьор управлява рисково, като превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа, направи му забележка да промени начина на шофиране. Помни, че той застрашава директно и твоя живот.
      По пътя към мястото на празника и обратно е задължително да шофира най-опитният водач от компанията. Отчети факта, че управлението на чужд автомобил, с чиито особености не си свикнал, е рисково.
      Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и напълно освежен. Най-добре е от предния ден да определите кой ще шофира по обратния маршрут, за да не се увлича в наздравиците в празничната нощ и да е бодър на следващия ден.
      Не сядай зад волана, ако още не си напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост не се колебай и спреш за почивка край пътя.
      Ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохола, не правете компромис. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава потеглете на път с риск да закъснеете и да нарушите предварителния план.
    
При необходимост сигнализирай на телефон 112.

 

     Пожелаваме на всички настоящи и бивши студенти приятни празнични дни и безопасно пътуване!Отдел „Пътна полиция“,
Главна дирекция “Национална полиция”
 

 

 


 


 

 23 май 2017 | 17:24