МВР

ОД Търговище

 

19 май 2020

Две ученички от гр. Попово намериха плик с 290 лв. и го предадоха в полицията

Те бяха приети от ръководството на РУ-Попово и получиха благодарствени грамоти за доблестната си постъпка
Случката се разиграла следобеда на 18 май 2020 г.  в гр. Попово.  Две момичета от същия град – седмокласничката в ОУ „Любен Каравелов“ Татяна Стоянова и осмокласничката в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ Виктория Борисова, вървейки по градския площад, изведнъж съзрели паднал на земята найлонов плик, съдържащ сумата от 290 лв. Не се поколебали нито за миг в решението си веднага да тръгнат за районното управление на полицията с плика. Дежурните служители, на които предали намерената парична сума, ги поздравили за доблестта. След което  в управлението своевременно установили кой е собственикът на изгубения плик.

Днес децата бяха приети в РУ-Попово от началника на  управлението гл. инсп. Ивелин Христов и от началника на  група „Охранителна полиция“ в него ст. инсп. Стефан Стефанов. Христов поздрави двете ученички за доблестната постъпка и им връчи благодарствена грамота от името на ръководството на областната дирекция.   „Родителите ви могат да се гордеят, че са възпитали деца като вас. Вярвам, че постъпката ви ще бъде добър пример и за ваши връстници, и ако някога на някого от тях се случи да намери чужда вещ, надявам сега постъпи по аналогичен начин“ – каза гл. инсп. Христов.

Момичетата бяха категорични, че никога не им е минавала и през ум друга мисъл освен тази – да предадат веднага парите в полицията. Така са ги учили вкъщи. Не се наложило, намирайки парите, да се консултират за решението си с когото и да е – били единодушни. „Първо си помислихме, че това може да е пенсията на някой възрастен човек…  И че е много вероятно това да са последните пари на някого, с които той е разчитал да изкара месеца в настоящото трудно време на епидемия“ – споделиха двете приятелки. Едва след като предали парите в полицията, те се обадили на родителите си, които искрено се зарадвали  и ги поздравили за стореното.

На срещата присъства и  жената, неволно изпуснала на площада плика с парите, без да забележи. Тя разказа, че работи в потребителна кооперация и била излязла по работа. Парите били служебни.  Просълзена и развълнувана,  жената благодари на двете момичета за техния жест.

     


Изображения

 19 май 2020 | 16:49