МВР

ОД Търговище

 

02 дек 2021

Близо два пъти повече пътни превозни средства са проверени в областта по време на акция „ЗИМА“ в сравнение с миналогодишното й издание

За неспазване на правилата за движение освен водачи на МПС са санкционирани 24 пешеходци и 9 души, управлявали каруци
Основната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2021 г. традиционна превантивна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” бе подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия.   Акцентът на активната контролна дейност бе върху ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, особено с участието на някои рискови групи участници в движението – пешеходци, велосипедисти, водачи на ППС с животинска тяга, както и на водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия или управляващи неподготвени за този сезон автомобили.

От 2014 г. насам акцията включва три тематични кампании, ориентирани към различни категории участници в движението по улиците и пътищата – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“. В хода й по пътищата на областта бяха осъществени три специализирани полицейски операции и се провеждаха регулярни проверки за безопасността на движението. През м.ноември т. г. на територията на област Търговище контролните органи са проверили общо 964 пътни превозни средства/ППС/, което представлява чувствително увеличение с проверените през миналогодишното издание на традиционната превантивна акция ППС – 511. От проверените по време на настоящата превантивна акция ППС 662 са леки автомобила, 241 - товарни автомобили, 24 – ППС с животинска тяга/каруци/, 9 - селскостопански машини, 11 – мотопеди, 8 - велосипеди, 7 – мотоциклети, и 2 – индивидуални електрически превозни средства.

От извършените проверки прави впечатление, че голямата част от водачите подхождат с необходимата отговорност към подготовката на  своите МПС за управление при зимни условия - установените по време на акцията случаи на управление на ППС с неизправности са едва 11. Най-много са случаите на управление на превозни средства с разкъсани или износени гуми - 8. Констатиран е само един случай на управление на МПС с неизправности по осветителните системи и сигнализацията му.

За установените от тях нарушения контролните органи са съставили 2 акта за установяване на административно нарушение и са наложили 9 глоби по фиш по Закона за движение по пътищата/Тук не са включени издадените електронни фишове/, като една от тях е наложена на велосипедист. Прави впечатление и че за неспазване на нормативните изисквания за пътна безопасност са санкционирани 9 водачи на ППС с животинска тяга - съставени са 3 акта и са наложени 6 глоби по фиш на управляващи каруци. Освен водачи на ППС в хода на акцията са санкционирани и 24 пешеходци за неспазване на правилата за движение, като на трима от тях са съставени актове за неправилно пресичане, а на 21 са наложени глоби по фиш.

По време на превантивната кампания служителите на „Пътна полиция“ са изготвили 3 предписания до органите на АПИ, свързани с необходимост от отстраняване на недостатъци по пътни настилки и сигнализацията с пътни знаци и маркировка. Две от тях вече са изпълнени. Изготвени са и 3 предписания до органи на местната власт за необходимост от подобряване на улично осветление и отстраняване недостатъци по пътните настилки, сигнализацията с пътни знаци и пътната маркировка, които са изпълнени своевременно.

От ГДНП напомнят на шофьорите да не оставят автомобилите си с ключ в контакта и без надзор
Това е и нарушение на закона, но и предпоставка колата да стане обект на противозаконно отнемане
С настъпването на зимния сезон са налице предпоставки моторните превозни средства да станат лесно обект на кражба. Въпреки че не се наблюдава зачестяване на противозаконно отнемане на МПС, от ГД ”Национална полиция” напомнят на водачите да не напускат автомобилите си незаключени с поставен ключ в контакта или с работещ двигател. Това е предпоставка колата да стане лесен обект на кражба.  

Посегателствата над автомобили „на ключ“ най-често се случват в три основни ситуации:
- пред жилищата и офисите, когато водачите чистят колите си от сняг или се опитват да затоплят купето преди предстоящо пътуване;
- при изпращането на децата в училище или детската градина;
 -при бързи покупки от павилиони и гишета по улиците.


Дори и за кратък период от време, автомобилите никога не бива да бъдат оставяни незаключени. Такова е и изискването на чл. 96 от ЗДвП.01 дек 2021

Изборният ден в Търговище приключи без нарушения на обществения ред
В област Търговище дeнят нa втория тур от избopитe зa президент и вицепрезидент на Република България пpeминa в cпoĸoйнa oбcтaнoвĸa, бeз cъщecтвeни нapyшeния нa oбщecтвeния peд и инциденти. Kъм 20,16 ч пpиĸлючи paбoтa и пocлeднaтa избиpaтeлнa ceĸция в oблacттa.    Cъздaдeнa e нeoбxoдимaтa opгaнизaция зa oбeзпeчaвaнe нa oxpaнa oт cлyжитeлитe нa MBP пpи тpaнcпopтиpaнeтo нa избopнитe ĸнижa и пpeдaвaнeтo им oт ceĸциoннитe избиpaтeлни ĸoмиcии/CИK/ в Paйoннaтa избиpaтeлнa ĸoмиcия/PИK/. Πpeнacянeтo нa избopнитe мaтepиaли oт PИK дo ЦИK-Coфия cъщo щe бъдe oбeзпeчeнo c пoлицeйcĸa oxpaнa.    

От 16.11.2021 г., когато в паспортните служби започна приемът на искания за издаване на удостоверения за гласуване, до края на днешния изборен ден, в  сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Търговище и в звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг са издадени  6 удостоверения за гласуване нa гpaждaни, ĸoитo нe пpитeжaвaт вaлидни дoĸyмeнти (личнa ĸapтa или личeн /зeлeн/ пacпopт), зaщoтo ca изгyбeни, oтĸpaднaти, пoвpeдeни, yнищoжeни или c изтeĸъл cpoĸ. Днес в сектора и в звената му в двете районни управления са връчени 15 изработени лични карти на такива граждани.

Πpoдължaвa cъвмecтнaтa paбoтa нa oпepaтивния щaб в OДMBP-Тъpгoвищe c инcтитyциитe, aнгaжиpaни c избopния пpoцec. Дeжypнитe пoлицeйcĸи eĸипи ocтaвaт в гoтoвнocт зa peaгиpaнe пpи възниĸнaлa нeoбxoдимocт.

21 ное 2021

В спокойна обстановка започна изборният ден в област Търговище

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Търговище и звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг ще работят днес от 08,30 ч. до 19,30 ч.
Денят на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България в областта започна в спокойна обстановка. Преди началото му не са регистрирани нарушения на обществения ред. Снощи охраната на всички избирателни секции в областта бе поета от полицейски служители, тази сутрин секционните помещения са предадени на съответните избирателни комисии. Около 260 служители на МВР са пряко ангажирани с охраната на избирателните секции в региона в деня на вота. Предприети са всички необходими мерки за обезпечаване на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойното и законосъобразно протичане на изборния ден. Сформираните мобилни полицейски екипи са в готовност незабавно да реагират на евентуални сигнали за престъпления против политическите права на гражданите, и да извършват прецизни проверки по тях.

Припомняме, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.
По решение на СИК при необходимост председателят на комисията може да поиска съдействие от органите на МВР за възстановяване на реда в помещението.


Създадена е организация сектор„Български документи за самоличност“ в областната дирекция и звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг да работят днес от 8.30 до 19.30 часа.  Служителите им ще издават  удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок) с оглед на упражняване на избирателните права на гражданите. Искания за удостоверения се приемат до 19 ч.
В сектора и в паспортните звена в РУ-Попово и РУ-Омуртаг  за периода от  16.11.2021 г. до  момента са издадени 6 удостоверения на граждани, непритежаващи валидни документи за самоличност, с които те да упражнят правото си на глас. За същия период от време са издадени и връчени на граждани 236 лични карти. От „Български документи за самоличност“ припомнят, че удостоверение за гласуване се издава само след приемане на заявление за издаване на лична карта и след платена такса за услугата. То се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден -  21 ноември 2021 г.

Напомняме на гражданите  още, че могат да подават сигнали за нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на функциониращата денонощно в Министерството на вътрешните работи открита линия - телефон 02/9011298, и имейл – [email protected]  Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са съотносими към дейността на МВР. Сигнали се приемат и в районните управления в Търговище, Попово и Омуртаг, както и на тел. 112.
21 ное 2021

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Достъп до обществена информация