МВР

ОД Търговище

 

19 апр 2018

232 нарушения, свързани с неспазване на скоростните режими, са констатирани за 24 часа в област Търговище

Проведената специализирана операция е в рамките на едноседмична акция за контрол на скоростта, инициирана от TISPOL


За времето от 6,00 ч часа на 18 април до 6,00 ч часа на 19 април 2018 г. в страната бе проведена специализирана полицейска операция „24 часа скорост“, която е част от едноседмична акция на  за контрол на скоростта, залегнала в календара на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция „(TISPOL). Основната цел на превантивната инициатива бе да се обърне внимание на водачите на МПС, че превишаването на скоростта е един от основните фактори за възникване за тежки пътни инциденти – както у нас, така и в страните от ЕС. Засилени проверки за спазване на скоростните режими се проведоха паралелно във всички страни – членки на TISPOL. Подобни операции се провеждат от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция“ от 2013 г.

 В област Търговище екипите на сектор „Пътна полиция“ осъществяваха контрол основно за спазване на максимално допустимата скорост на движение на МПС в населените места, първокласните, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа, посредством мобилни камери и  т.нар.камера на тринога.

Операцията в областта бе осъществена в 8 точки за контрол на скоростта. За посочения 24-часов период от време  служителите на “Пътна полиция“ са установили общо 232 нарушения на скоростните режими. 167 от тях са регистрирани с т. нар камера на тринога/8 от тях са в тъмната част на денонощието/ и 65– с мобилни камери. По време на операцията са констатирани 4 случая на движение на МПС в населено място с над максимално допустимите 50 км/ч. Най-голямото констатирано превишаване на максимално допустимата скорост в населено място е с 64 км/ч. Екипите, ангажирани в операцията, в хода й са констатирали и 49  други нарушения на Закона за движение по пътищата. По време на провеждането й в област Търговище не са регистрирани тежки пътни инциденти с пострадали в тях хора.

От началото на 2018 г. досега на територията на област Търговище са регистрирани 13 тежки пътно-транспортни произшествия с 5 загинали и 14 ранени в тях граждани, като значителна част от тези пътни инциденти са причинени именно от управление на МПС с превишена или несъобразена скорост. За първите три месеца от настоящата година  на територията, обслужвана от дирекцията, са издадени 3754 електронни фиша на водачи на МПС за нарушения на скоростните режими, като наложените с тях глоби са на обща стойност 442 369 лв.

График за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. април 2018 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. април 2018 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“ и на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят населени места в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:

12.04.2018 г. – община Търговище: селата Дралфа, Кръшно, Маково и Миладиновци
18.04.2018 г.  – община Попово: селата Зараево, Козица, Захари Стояново и Садина
25.04.2018 г. – община Омуртаг:  селата Любичево, Трескавец, Моравка и Коноп.

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазване на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. На  тези ежемесечни срещи на гражданите и представителите на местната власт се дава възможност власт да подават сигнали за нарушения по Закона за движение по пътищата, за нарушения на обществения ред и за извършени престъпления, както и за подават сигнали, които налагат предприемане на действия от други компетентни институции.


18 апр 2018

В 6 ч на 18.04.2018 г. стартира 24-часова операция за контрол на скоростта на МПСОт 16 до 22.04.2018 г. в цялата страна се провежда специализирана полицейска операция за осъществяване на активен контрол за спазване на разрешената максимална скорост на движение на МПС. Превантивната акция, която е част от календара на европейската мрежа на службите на „Пътна полиция“ – „TISPOL”, чийто член е и Република България, има за цел намаляване на пътния травматизъм, една от основните предпоставки за който е именно неспазването на скоростните режими.

В хода на операцията за времето от 06,00 ч на 18.04.2018 г. до 06,00 ч на 19.04.2018 г. у нас ще бъде проведена непрекъсната 24-часова операция за контрол на скоростта. В хода й екипите на „Пътна полиция“ ще осъществяват контролната си дейност в населените места, по пътищата от републиканската пътна мрежа и по третокласните пътища.  Точките за контрол на скоростта на територията на област Търговище ще бъдат съобразени по време и място с интензивността на движението, с участъците по пътищата, където има условия за управление на МПС с висока скорост,както и в районите около училища и детски градини. При проверките пътните полицаи ще използват всички налични технически средства за контрол на скоростта, както в светлата, така и в тъмната част на денонощието.

Представителите на средствата за масово осведомяване могат да се информират от пресцентъра на ОД МВР-Търговище за текущите резултати от операцията по всяко време oт нейното провеждане. След приключването й своевременно ще им бъдат предоставени обобщените данни от нея.

По време на проведена аналогична 24-часова операция в област Търговище през м. април миналата година със стационарна камера бяха констатирани 71 нарушения на скоростта, а с мобилни камери – 11. Установени бяха два случая на управление на МПС в населено място със скорост над 50 км/ч. Констатиран бе и случай на управление на лек автомобил от 27-годишен водач след употреба на наркотичните вещества метамфетамин и канабис.

17 апр 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО