МВР

ОД Търговище

 

25 фев 2020

Незаконно притежавани боеприпаси са намерени в къща в гр. Антоново по време на специализирана полицейска операцияСпециализирана полицейска операция за противодействие и ограничаване на битовата престъпност и подобряване на пътната безопасност бе проведена нa 24.02.2020 г. на територията на гр. Антоново под надзора на Окръжна прокуратура-Търговище. В нея участваха служители на РУ-Омуртаг, Участък Антоново и два екипа на Държавно горско стопанство-Омуртаг.

На място са били изградени 5 контролно-пропускателни пункта, където са извършвани масирани проверки. Освен установяването на извършители на криминални деяния и на правонарушения, по време на операцията е осъществен и активен пътен контрол. Проверени са общо 189 моторни превозни средства и 214 лица. Установени са 6 лица с криминалистически регистрации, които са доведени в Участък Антоново. За констатирани нарушения по Закона за движение по пътищата  на водачи са съставени 25 акта и са наложени 25 глоби по фиш. Контролните органи  са съставили и 3 акта за Кодекса за застраховането, и един – по Закона за гражданската регистрация. Проверени са и 5 търговски обекта, в които не са установени нарушения.

По време на акцията при извършен обиск в дома на 48-годишен мъж от  гр. Антоново са открити ловни патрони – 12-ти калибър, незаконно притежавани от него. Собственикът е бивш ловец, чието ловно оръжие обаче е било отнето, след като същият е бил осъден за управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от него въздух над 1,2 промила/престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс/. Боеприпасите са иззети по надлежния ред. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Омуртаг.

В хода на операцията при извършена полицейска проверка в друг частен имот в гр. Антоново – собственост на 66-годишен мъж, е установено, че същият  съхранява около 1 кг ситно нарязан тютюн, необлепен с акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон. По случая в РУ-Омуртаг се извършва проверка по чл. 234, ал. 1 от Наказателния кодекс.


Двама мъже - извършители на грабеж, са установени и задържани в Търговище след незабавни действия на полицията

Потърпевшият, от когото е била отнета сумата от 2000 лв., е гражданин на Белгия
На 20.02.2020 г. около 23,30 ч в гр. Търговище две маскирани лица са отнели чрез използване на сила сумата от 2000 лв. от владението на 50-годишен мъж – белгийски гражданин, пребиваващ в Република България. Веднага след получаване на сигнал за инцидента в РУ-Търговище са предприети незабавни действия за установяване на извършителите на деянието. Упоритата  професионална работа на криминалистите от РУ-Търговище и на техни колеги от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция своевременно е дала своя резултат  -  само за няколко часа извършителите на грабежа са установени и задържани. Това са 26-годишен мъж от гр. Търговище и 21-годишен мъж от с. Лиляк, община Търговище.

При извършени процесуално-следствени действия „Претърсване и изземване“ в условията на неотложност в дома на единия от тях е намерена паричната сума от 2000 лв., отнета от потърпевшия при грабежа, както и двете маски, които извършителите използвали. Двамата са задържани за срок до 24 ч в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Днес предстои те да бъдат привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 198 от Наказателния кодекс.

По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище. Действията по разследването продължават и се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Търговище.24 фев 2020

В областната дирекция е обявен е конкурс за назначаване на полицейски служителиОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – ТЪРГОВИЩЕ

обявява КОНКУРС ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА в МВР за 16
 вакантни  младши изпълнителски длъжности:  

-    ПОЛИЦАЙ – СТАРШИ ПОЛИЦАЙ в Районно управление – Търговище  - 8 бр.
-    ПОЛИЦАЙ – СТАРШИ ПОЛИЦАЙ в Районно управление – Попово – 5 бр.
-    ПОЛИЦАЙ – СТАРШИ ПОЛИЦАЙ в Районно управление – Омуртаг - 2 бр.
-    МЛ. АВТОКОНТРОЛЬОР в сектор „Пътна полиция“ – 1 бр.

Срок за подаване на документите за участие в конкурса: от 20.02.2020 г. до 20.03.2020 г. Документи се приемат в „Човешки ресурси” при ОДМВР – Търговище, всеки делничен ден от 10.00 до 12.00 и от 15.00 до 17.00 часа.

За повече информация относно изискванията към кандидатите и необходимите документи за участие в конкурса: тел. 0601/60363 и 0601/60374 - “Човешки ресурси”

21 фев 2020

Мъж, увредил лек автомобил, е установен при спецоперация в с. Голямо Градище

В рамките на акцията е задържан и водач на МПС, опитал се да попречи на полицейска проверка, образувано е и бързо полицейско производство за управление на МПС с прекратена регистрацияСпециализирана полицейска операция за противодействие и ограничаване на битовата престъпност бе проведена днес на територията на с. Голямо Градище, община Опака, под ръководството на Окръжна прокуратура-Търговище. В нея участваха служители на РУ-Попово, Участък Опака и на сектор „Пътна полиция“ в областната дирекция.

На изходите на селото бяха изградени 3 контролно-пропускателни пункта, където се извършваха масирани проверки. Освен установяването на извършители на криминални деяния и на правонарушения, по време на операцията е осъществен и активен пътен контрол. Проверени са общо 87 моторни превозни средства и 138 лица, установени са 6 лица с криминалистически регистрации, които са доведени в Участък Опака. За констатирани нарушения по ЗДвП на водачи са съставени 9 акта и са наложени 29 глоби по фиш. На 33-годишен правоспособен шофьор, жител на селото, е съставен акт по Закона за МВР - при спиране на управлявания от него автомобил, той опитал да осуети проверката. Мъжът е задържан за срок до 24 ч в РУ-Попово.

В хода на акцията е установен 43-годишен извършител на  увреждане на лек автомобил “Опел Астра“ с великотърновска регистрация, паркиран на улица в съседното село Гърчиново – срязани са били четирите му гуми. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 216 от НК по описа на РУ-Попово. Установен е и 70-годишен правоспособен водач от с. Цар Асен, управлявал лек автомобил „Волга“, чиято регистрация е била служебно прекратена поради непрехвърляне на собствеността на автомобила в законноустановения срок след продажбата му. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 345, ал. 2 от НК - за управление на МПС, нерегистрирано по надлежния ред.

Проверени са и 7 търговски обекта в с. Голямо Градище, като не са констатирани нарушения на нормативните изисквания.

20 фев 2020

В сектор „БДС“ връчиха документите за самоличност на работещите в основно училище в Търговище, чиито заявления бяха приети на място с мобилна станция
В края на м. януари т. г. след подадена заявка за организиран прием на заявления за подмяна на документи за самоличност чрез мобилен екип на сектор „Български документи за самоличност“ посети I ОУ „Христо Ботев“ в гр. Търговище, където  бяха приети заявления за издаване на български лични документи от 30 души от училището -  педагогически и непедагогически персонал.

Заявленията на пожелалите да подменят личните си документи бяха разпечатани предварително от информационната система на МВР, а на място  служителите от сектор „Български лични документи“ извършиха проверка и при необходимост корекция на съдържащите се във формуляра данни. С помощта на мобилна станция  бе осъществено снемането на биометричните данни . Заплащането на необходимите такси по Тарифа № 4 бе извършено чрез ПОС терминално устройство на място в училището. Така процесът по подмяна на документите за самоличност значително се съкращава, а обслужването на  едно лице се извършва за кратко време.

Днес упълномощен представител на учителите и непедагогическия персонал на училището получи изготвените документи – лични карти и паспорти в сградата на сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Търговище.
От сектор „Български документи за самоличност“ в областната дирекция напомнят на ръководителите на институции, фирми и учреждения, че продължават да се приемат молби за организиран прием на заявления за подмяна на български лични документи чрез мобилна станция.  За целта следва да се подаде молба до директора на областната дирекция на МВР, да бъде приложен списък с имената на желаещите служители, чиито документи за самоличност изтичат през 2020 г., и да се посочи лице за контакт. Повече информация по въпроса могат да бъде получена на тел. 0601/60355 и 0601/60421. Приемът се осъществява по желание на място във фирмата или в сградата на сектор „Български лични документи“ при ОДМВР-Търговище. Както вече бе споменато, това спестява на гражданите чакане пред  гишетата на службата за подаване и получаване на документите.

От сектора отново напомнят на жителите на областта, че всички лица с постоянен адрес на територията и могат да подават заявления за издаване на български лични документи  и преди изтичане срока на валидността им. И още – че всички те могат да подават заявления за издаване и подмяна на български лични документи във всяко едно звено на РУ в състава на дирекцията/т.е. – в  РУ-Попово и РУ-Омуртаг/, както и в сектор „БДС“ при ОДМВР – Търговище, независимо от постоянния си адрес. Заявления за подмяна на свидетелства за управление на МПС гражданите могат да подават и в съответните районни управления по постоянния им адрес, освен в сектор „Пътна полиция“.

От началото на м. февруари т.г. до момента в сектор „Български документи за самоличност“ при областната дирекция и в звената му в  районните управления в Попово и Омуртаг са приети общо 931 заявления за подмяна на лични карти, срещу 497 такива заявления, приети за аналогичния период на 2019 год.


20 фев 2020

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО