МВР

ОД Търговище

 

09 яну 2019

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. януари 2019 г.Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. януари 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят малки и отдалечени населени места в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред, както следва:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 17.01.2019 г
.:  в селата  Голямо Соколово(10 ч), Бистра(13 ч) и Съединение(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово – на 24.01.2019 г.:
в селата Гагово(10 ч), Паламарца(13 ч) и Кардам(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг - на 31.01.2019 г.: в селата Орач(10 ч), Кьосевци и Стойново(13 ч), и Малоградец(15 ч).

Втори участник в схема за телефонни измами за по-малко от месец задържаха криминалисти на РУ-Попово


Участник в схема за телефонни измами задържаха служители на РУ-Попово в резултат на предприети незабавни оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия няколко часа след получаване на сигнал за осъществена такава измама. На 8.01.2019 г. в управлението е бил получен сигнал, че 86-годишна самотноживееща жена в гр. Попово е била въведена в заблуждение чрез обаждане на стационарния й телефон и под предлог за необходимост да окаже съдействие на полицейски служители, провеждащи операция за задържане извършители на телефонни измами, от владението й е била отнета сумата от 985 лв.

Обадилият й се по телефона непознат мъж се представил за полицейски служител, който й обяснил, че вероятно ще получи обаждане от извършители на измами, и я посъветвал стриктно да изпълни исканията им, тъй като по този начин ще помогне на полицията за тяхното задържане. Жената действително получила обаждане с  настоятелно искане да предаде парите, с които разполага, защото в противен случай последствията за нея щели да бъдат тежки. Тя събрала парите и ги оставила в найлонова торбичка пред входната врата на къщата си. После бързо се прибрала, спазвайки и друго указание, дадено й по телефона от мнимия полицейски служител – да не стои в близост до прозорците на дома си, защото в хода на операцията може да има престрелка и това да бъде опасно за нея.

След предприети незабавни действия за установяване на човека, взел оставените от възрастната жена пари, в които били включени няколко екипа служители на РУ-Попово, на автогарата в гр. Попово е бил задържан 50-годишен мъж от с. Априлово, община Попово. За съшия е установено, че е бил „нает“ предишния ден след публикуване на обява в Интернет, че си търси работа. Мъж, представил се за лекар, го „наел“ да събира и доставя по предназначение документи от негови „пациенти“. Участието в гореспоменатата измама на практика било стартът на 50-годишния в тази му „дейност“. След като прибрал оставените от възрастната жена пари, съгласно указанията, които получил от „работодателя си“, той заминал да ги занесе в град в друга област, като си приспаднал 350 лв. от тях за свършената от него работа. На връщане бил задържан на Автогара Попово. Намерените у него пари ще бъдат върнати на потърпевшата.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Попово. 50-годишният мъж е задържан в управлението на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Предстои днес да му бъде повдигнато обвинение. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Попово.

Преди по-малко от месец - на 18.12.2019 г., криминалисти от РУ-Попово установиха и задържаха друг мъж, участвал като куриер при реализиране на телефонни измами на други две възрастни жени в гр. Попово, на обща стойност близо 4 хил. лв.
09 яну 2019

5 водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол, и двама – под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, са установени по пътищата на областта по празницитеЗа времето от 21.12.2018 г. до 1.01.2019 г. с цел осигуряване безопасността на движението по пътищата на област Търговище по време на коледните и новогодишни празници чрез осъществяване на активен контрол върху него бе проведена специализирана полицейска операция.  В  нея участваха екипи, съставени от служители на сектор „Пътна полиция“ в дирекцията и на „Териториална полиция“ в районните управления, притежаващи правомощия за работа по Закона за движение по пътищата. Един от акцентите в осъществяваната контролна дейност бе недопускане управление на МПС от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техните аналози, тъй като това създава сериозен риск както за тях самите, така и за другите участници в движението.

В хода на  превантивната акция за горепосочения период от време в област Търговище са установени 5 случая на управление на МПС след употреба на алкохол. В 4 от случаите водачите са шофирали с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух от 0,5 до 1,2 промила, за което са санкционирани по административен ред, а в един водач е шофирал с алкохол над 1,2 промила - престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс, за което е образувано бързо полицейско производство. На съответните водачи са съставени актове за установяване на административно нарушение и са издадени заповеди за прилагане на принудителна административна мярка по чл. 171, т. 1, буква“б“ от Закона за движение по пътищата – „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“. На други трима собственици на МПС е наложена принудителна административна мярка „Временно спиране от движение на пътното превозно  средство“ по чл. 171, т. 2, буква“и“ - за това, че допускат или предоставят управление на МПС на лице, което е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила. В хода на операцията са установени и два случая на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества или техни аналози, за което са образувани бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс, и са издадени  заповеди за прилагане на принудителна административна мярка „временно отнемане на свидетелството за управление на МПС“. По време на операцията са издадени и пет заповеди за принудителна административна мярка по чл. 171, т. 2а от Закона за движение по пътищата – „прекратяване регистрацията на пътно превозно средство“, за срок от 6 месеца до една година - за управление на МПС след употреба на алкохол или на наркотични вещества или техни аналози.

През периода бе осъществяван и регулярен контрол за спазване от водачите на МПС на скоростните режими. За последната седмица на изминалата 2018 г. със стационарно преносим уред за контрол на скоростта (СПУКС) са  заснети 135 такива нарушения, а с мобилните системи за контрол– други 33.  През седмицата на водачи на МПС в областта са издадени 524 електронни фиша за неспазване на скоростните режими.03 яну 2019

Как гражданите да боравят разумно с пиротехнически изделия и да съдействат за опазване на имуществото си през празничните дниВ навечерието на новогодишните празници от ОД МВР-Търговище отправят съвети към гражданите на областта относно:

Опазване сигурността на домовете им и на движимото им имущество:
•    При пазаруване внимавайте за джебчии! Те умело използват празничното оживление по търговските улици, в хипермаркетите и около пазарите. Сливат се с тълпата, възползват се от еуфорията на хората и понижената им бдителност, за да  пребъркат джобове и чанти. Не забравяйте, че джебчиите посягат главно на портмонета в носени през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи! При пазаруване дръжте чантата си затворена и плътно притисната да тялото ви. Не носете портмоне или големи суми пари във външните джобове на дрехите си.
•    Ако ще отсъствате от дома си по празниците, съобщете това на колкото се може по-ограничен кръг хора, които са ви наистина близки. Помолете някого от тях или съседи, на които имате доверие, да наглеждат жилището ви. Не оставяйте в него големи парични суми и ценност – имайте предвид, че това са най-предпочитаните от извършителите домови кражби. Избягвайте да съобщавате на всеослушание, че напускате за известно време жилището;  въздържайте се да оповестявате в социалните мрежи, че ви предстои пътуване, т.е. че домът ви за известно време ще остане празен. Предупредете и децата си да не вършат това.
•    Преди да тръгнете на път, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци в дома ви са добре затворени, а електроуредите – изключени. И, разбира се, проверете дали сте заключили входната врата, като е удачно, ако имате възможност, тя да бъде с повече от един заключващ механизъм. Вратата към жилището ви трябва да е заключена дори и когато вие сте вътре в него.

Стриктно спазване на правилата за безопасност при боравене с пиротехнически изделия
Ако решите да използвате в празничната новогодишна нощ пиротехнически изделия с увеселителна цел:

•    Закупете ги вие, съхранявайте ги грижливо до празничната вечер и внимавайте да не попадат в ръцете на вашите непълнолетни деца. Важно е  да се упражнява постоянен родителски контрол, тъй като паленето на бенгалски огън и свещички до елхите или до други лесно запалими предмети е  твърде опасно.
•    Имайте предвид, че много от пиротехническите средства са пожароопасни. Те не трябва да се хвърлят безразборно от прозорци и тераси, тъй като това може да доведе до възникване на пожари в стопански постройки, съседни тераси, горими навеси и др. а също така и до нараняване на хора. Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия - същите подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.
•    Не забравяйте, че е забранена употребата на пиротехнически изделия в превозни средства и в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани много хора.

На територията на областта е в ход специализирана полицейска операция за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие, и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества. Извършват се проверки   в търговските обекти за спазване изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехнически изделия и недопускане на нерегламентираната им продажба на места без разрешение. До момента в рамките на операцията, която ще приключи в началото на 2019 г., са  съставени актове за установяване на административно нарушение на двама граждани: в единия случай се касае за нерегламентирана продажба на пиротехнически изделия без разрешение за това,а в другия – за  употреба на такива на място, където това не е разрешено според наредбата за спазване на обществения ред в съответната община. Създадена е и необходимата организация за обезпечаване безопасността на движението по главните и вторoкласни пътища в областта и по вътрешноградската мрежа предвид очаквания интензивен трафик на МПС през празничните и почивни дни. В тези дни по пътищата на областта ще има засилено полицейско присъствие с цел подпомагане и регулиране на движението на МПС и за ограничаване на предпоставките за пътни инцидент.

28 дек 2018

Практически препоръки за безопасно движение по пътищата по време на Коледните и новогодишните празници


Коледните и новогодишните празници са свързани предимно със семейни и приятелски пътувания. Цели семейства потеглят на път, а през последните години  - дори зад пределите на страната. Това повишава интензивността на автомобилния трафик, но същевременно много хора като пешеходци се отправят към магазините за подаръци и ежедневни покупки.
За да останат празниците незабравими и за да не бъдат помрачени от нежелани пътни инциденти, oт „Пътна полиция“ препоръчват:

 
ЗА ВОДАЧИ
На път потегляй само с технически изправен автомобил!
Осведоми се за прогнозата за времето и за въведените ограничения по маршрута си!
При препоръка от собствениците на пътищата и от контролните органи да не се предприемат пътувания освен ако не е абсолютно належащо, се съобрази и изчакай да отмине ситуацията!
Вземи всички нужни документи – лични и на автомобила!
Зареди достатъчно гориво!
Провери задължителното оборудване за автомобила и съдържанието на аптечката!
Напълни резервоарчето с незамръзваща течност за чистачки и провери дали чистачките работят!
Постави в багажника вериги за сняг и буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка!
Не рискувай живота си и този на семейството си!
Бъди толерантен на пътя! Давай предимство на пешеходците!
 
ЗА МАРШРУТА
Провери има ли въведени ограничения по твоя маршрут!
Планирай резервен маршрут!
Ако маршрутът е дълъг, планирай повече почивки!
При въведени временни ограничения за движение не ги нарушавай! Дори да не виждаш причина за ограничението, тя може да е няколко километра след поставената сигнализация!
 
ЗА ОСВЕДОМЕНОСТТА
Информирай се за ограничения по маршрута си!
Осведоми се за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях!
Ако пътната обстановка е влошена заради метеорологични условия, нека зад волана остане най-опитният!
Ако има нов водач, нека не се учи на майсторско шофиране при влошени метеорологични условия!
Ако ще празнуваш извън населено място, информирай се има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде празникът!
Разбери има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка!
 
ЗА АВТОМОБИЛА
Почисти го изцяло, ако е валял сняг!
Осигури обезопасителна седалка/столче за превоз на децата си!
Провери:
•    маслото;
•    антифриза;
•    състоянието и налягането на гумите;
•    изправни ли са светлините;
•    работи ли отоплителната инсталация на автомобила! Ако не работи, намери друг автомобил или използвай друг вид транспорт;
•    добре ли е закрепена обезопасителната седалка за превоз на деца!
•    светлоотразителната жилетка в колата ли е;
•    обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;
•    пожарогасителят в колата ли е.
 
ЗА ДОКУМЕНТИТЕ
Носи всички нужни документи – лични и на автомобила!
Ако задължителната ти застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите изтича, сключи нова навреме!
Ако ще пътуваш зад граница, не забравяй личната си карта/паспорта и зелената карта!
 
ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ШОФЬОРА

Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
Ако си уморен, не шофирай!
Ако си пил алкохол, не потегляй на път дори за кратък маршрут!
Никога не шофирай, ако си дрогиран!
В тъмното бъди концентриран в районите на кръстовища! Пешеходците често са с тъмни дрехи и ги виждаш в последния момент.
 
ЗА ОБЩАТА СИГУРНОСТ
За сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите!
Настанете децата в специални седалки/столчета за превоз на деца!
Спазвай пътните знаци и маркировка!
Спазвай дистанция!
При повече от един шофьор се сменяйте по-често!
За почивка избирай крайпътни обекти с паркинг, за да се предпазиш от пътен инцидент заради неправилно спиране или паркиране!
Не се движи и не спирай без причина в лентата за принудително спиране на автомагистралите!
Ако си спрял в аварийната лента на магистралата, обозначи мястото със светлоотразителен триъгълник (поставя се на не по-малко от 100 метра от превозното средство)!
Не застрашавай живота на други семейства!
 
ЗА НЕПРЕДВИДЕНИ СЛУЧАИ
Винаги информирай близките си къде и с кого ще празнуваш и по какъв маршрут ще пътуваш!
Вземи със себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш!
Подсигури се с достатъчно вода и храна за из път.
Вземи одеяло за всеки случай.
Зареди мобилния телефон! Подсигури различни зарядни устройства!
Вземи течност за размразяване на стъкла/ключалки!
Зареди багажника с резервни количества антифриз, масло, течност за чистачки!
 
ЗА ПЕШЕХОДЦИ
Облечи се с цветна (светла) връхна дреха! Ако нямаш, добави светлоотразителни елементи!
При пресичане спри или намали музиката, свали слушалките, за да възприемаш по-добре страничните шумове от автомобили, хора, светофари!
Използвай изградените подлези и надлези за пешеходци!
Пресичай на пешеходна пътека!
Дори да си с предимство, убеди се, че шофьорът те е възприел, и едва тогава пресечи.
Не тичай, за да хванеш автобуса, тролея, трамвая! Изчакай следващия. Закъснение от 10-15 минути е по-приемливо от травма от падане или пътна катастрофа.
Ако трябва да пазаруваш, излез малко по-късно, когато се очаква тротоарите да са почистени или опесъчени.
Помни, че дебелите зимни дрехи и шапките ограничават движенията на пешеходеца и намаляват степента на възприятие на шумове!
 
При попадане в рискова ситуация първо подай сигнал на телефон 112 и едва тогава се свържи с близките си или се индикирай в социалните мрежи.
 


21 дек 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО