МВР

ОД Търговище

 

20 ное 2019

Служители на РУ-Попово осъществиха две превантивни инициативи с деца от училище и детска градина

Първокласници посетиха управлението, а полицейски служители си говориха с малчуганите в детскa градина за основните правила за пътна безопасност
Интересен бе поводът за първата среша наживо с полицейски служители на децата от I-в клас на основно училище „Любен Каравелов“ в  гр. Попово – отбелязване на Деня на бащата. Водени от своя класен ръководител г-жа Илиана Петрова и нейна колежка, децата пристъпиха прага на РУ-Попово с интерес и очаквано вълнение. Техни домакини бяха началникът на група „Охранителна полиция“ в управлението ст. инсп. Стефан Стефанов, полицейски инспектор Йордан Станчев и мл. експерт в НТЛ/научно-техническа лаборатория/ Николай Иванов. Служителите разказаха на децата на нелеката професия в служба на гражданите, която са избрали, и им показаха различни помощни средства, които използват при изпълнение на професионалните си задачи. Малките ученици се надпреварваха да се снимат със стоп-палката, бронежилетката и защитната каска, и ентусиазирано разглеждаха полицейската униформа. Целта на жизнерадостната среща бе да спомогне за формиране у децата още от ранната им възраст на уважение към реда, законността и работата на правоохранителните органи.

Другата превантивна инициатива бе осъществена в детска градина“Здравец“  в гр. Попово. Там на малчуганите гостува Иван Иванов, инспектор „Пътен контрол“ в РУ-Попово. По интересен и съобразен с възрастта им начин на децата бяха представени основни правила за пътна безопасност, които трябва да спазват всички участници в движението. Така например за вида на пешеходната пътека „зебра“ бе направена аналогия с животното зебра, а три празни кръга един над друг децата трябваше да оцветят с трите светлини, използвани от светофарните уредби. Срещата с униформения полицейски служител им донесе на  възпитаниците на детското заведение много положителни емоции и допълни познанията им по така актуалната тема за сигурността на улицата и на пътното платно.
 

Без констатирани сериозни нарушения по време на специализирана полицейска операция

Едномесечната превантивна акция бе за осъществяване на контрол относно безопасното съхранение, носене и използване на оръжията по време на ловния сезон
С откриване на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня в областта стартира едномесечна специализирана полицейска операция, чиято основна цел бе ограничаване на предпоставките за извършване на престъпления, закононарушения и инциденти по време на ловните излети. В хода й от страна на контролните органи системно бяха извършвани проверки, чиято цел бе ограничаване на предпоставките за извършване на нарушения на Закона за оръжията,  боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия//ЗОБВВП/.

В хода на полицейската акция са извършени 29 проверки на ловни дружинки, включващи 348 организирани ловци от област Търговище. Проверени са и 28 физически лица относно правилното и безопасно съхранение на късо огнестрелно оръжие. Koнстатирани са две нарушения. Едното е за съхранение на боеприпаси в количества над допустимите, за което е заведен заявителски материал по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс, а другото е   за притежаване на газово оръжие, което не е регистрирано по съответния ред  - за него е съставен акт за установяване на административно нарушение по ЗОБВВП. Не са допуснати инциденти по време на проведените досега през сезона ловни излети в областта.

Осъществяваните от служителите на  ОД МВР-Търговище превантивни мерки и извършваните от тях проверки на ловните дружинки и на  техните членове ще продължат през целия ловен сезон.19 ное 2019

Днес в храм „Св.И. Рилски“ в гр. Търговище бе отслужена панихида за загиналите в пътни инциденти
По повод Световния ден за възпоминание на жертвите от пътно-транспортни произшествия на 17 ноември във всички храмове в страната днес бяха отслужени служби. Панихида за упокоение на душите на загиналите при инциденти на пътя и за измолване на скорошно оздравяване на пострадалите в тях бе отслужена и от ставрофорен иконом Славчо Проданов  в храм „Св. Иван Рилски“ в гр. Търговище.

На нея присъстваха: директорът на ОД МВР-Търговище ст. комисар Николай Ненков, началникът на отдел „Охранителна полиция“ в дирекцията комисар Димитър Димитров, началникът на сектор „Пътна полиция“ гл. инсп. Иван Стефанов, и други служители на структурата. Да почетат паметта на загиналите в храма бяха дошли и кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, народният представител от Tърговищка област д-р Венка Стоянова  от ПП „ГЕРБ“, административният ръководител на Районна прокуратура-Търговище Любен Владимиров, секретарят на община Търговище Христалина Халачева,  представители на търговищкия мотоклуб „THE KEEPERS”, граждани.

В края на службата бе отслужен молебен за здравето на всички участници в движението по пътищата и за безопасно придвижване по тях.

 Във връзка със Световния ден за възпоминание на жертвите от пътно-транспортни произшествия днес панихида в памет на  загиналите бе  отслужена и в православния храм „Св. Успение Богородично“ в гр. Попово, на която присъстваха началникът на РУ- Попово гл. инсп. Ивелин Христов и други ръководни служители от управлението.


17 ное 2019

На 17 декември отбелязваме тазгодишния Световен ден за възпоминание на жертвите от ПТПС резолюция на Генералната асамблея на Организацията на Обединените нации  от 26 октомври 2005 г.  се призовават правителствата  и международната общественост всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като “Световен ден за възпоминание на жертвите от пътно-транспортни произшествия”. От тогава ежегодно на този ден чрез различни инициативи изразяваме почитта си на изгубените в пътни инциденти човешки животи. През 2019 г. календарният ден за възпоменание е 17 ноември. То ще се проведе под мотото: „Животът не е резервна част“.  

 Денят за възпоминание е учреден с цел хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Въпреки мащабните усилия данните в световен мащаб сочат, че висок брой жертви на път . Всяка година по целия свят най-малко 1,3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени в ПТП.

Във връзка с този ден във всички храмове на официалните религии в страната ще се проведат служби за отдаване на почит към жертвите на пътни инциденти, за  измолване на скорошно оздравяване на пострадалите в тях, и за молитва за запазване живота на хората, които участват в движението като пешеходци, пътници или водачи.  В православните храмове службата ще бъде на 17 ноември. Такива служби ще има и в област Търговище.  В храм „Св. И. Рилски“ в областния център тя ще започне на този ден от 9 часа.

За поредна година МВР се присъединява към инициативата и със своите партньори кани всички граждани да посетят храмовете на своите вероизповедания, за да споделят всеобщата цел - да пазим живота си и този на другите, когато се движим по пътищата.

Нека заедно почетем паметта на всички загинали в пътни инциденти!


15 ное 2019

На вниманието на шофьоритеOт „Пътна полиция“ напомнят на водачите да обърнат специално внимание на състоянието на гумите на техните превозни средства. Според чл. 139, ал. 4 от Закона за движение по пътищата, движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март. Неспазилите това изискване се санкционират по реда на чл. 183, ал. 4, т. 5, който предвижда глоба от 50 лева.

Припомняме на всички участници в движението по пътищата – водачи и пешеходци, че е в ход акция „Зима“. Тя е разделена на три етапа. Първият бе от 1 ноември до 10 ноември, акцентът беше поставен върху контрола на водачите на велосипеди и пътни превозни средства, задвижвани от животинска тяга. Вторият, който е в ход в момента, е насочен към поведението на пешеходците. Третият етап стартира на 20 ноември и ще е със специално внимание към водачите на моторни превозни средства. Те трябва да подготвят автомобилите си за управление в зимни условия. Това означава, че освен на гумите, водачите трябва да обърнат внимание и на осветителната и стъклопочистващата системи на автомобилите си.

14 ное 2019

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО