МВР

ОД Търговище

 

13 дек 2019

Дете от Търговище – сред 94-те деца на загинали и пострадали при изпълнение на дълга си служители на МВР, подпомогнати от националната благотворителна кампания, организирана от министерството

С помощта на всички дарители децата получиха за Коледа по 900 лева, както и ваучери на обща стойност 1000 лева от дългогодишните поддръжници на инициативата „Технополис“ и „Билла България“

 „Подкрепата помежду ни прави всички ни по силни пред предизвикателствата на живота. Общата ни каузата е да се чувствате сигурни и да знаете, че сте и винаги ще бъдете част от голямото семейство на МВР“. С тези думи  на 12.12.2019 г. министърът на вътрешните работи Младен Маринов посрещна на предколедно тържество повече от 50 деца от цялата страна. Събитието бе организирано в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Пред своите гости министър Маринов представи клипа на Коледната кампания за 2019 г., изработен от Пресцентъра на МВР. Той отправи и специална благодарност към своите служители, участващи в Комисията, ангажирана с реализиране на благотворителната инициатива в името на по-успешното и уверено бъдеще на децата на колегите, които загубихме, но които ни завещаха пример за професионална чест и достойнство.

И през настоящата година спомоществователите на благотворителната кампания бяха осигурили много подаръци за децата, сред които бе и 15-годишната Златина Здравкова от гр. Търговище – дете на рано починал служител на РУ-Търговище. Тя е ученичка в девети клас на СУ „Проф. Никола Маринов“ в областния център.


Министър Маринов заедно с верния приятел и поддръжник на благотворителната кампания от самото й начало Тодор Белчев - председател на Съвета на директорите на „Видеолукс холдинг“, раздаде на децата подаръците, подготвени тази година за тях. Ваучери на стойност 850 лева и други изненади осигуриха “Технополис” и “Практикер”. За поредна година кампанията на МВР получи подкрепата и на „БИЛА - България“, които дариха ваучери на стойност 150 лева.

На предколедното събиране, организирано съвместно от МВР и Технополис, присъстваха заместник-министър Милко Бернер, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, заместникът му главен комисар Георги Арабаджиев, директорите на главните дирекции „Национална полиция“ и „Пожарна безопасност и защита на населението“ главните комисари Христо Терзийски и Николай Николов, административният секретар на МВР Бойко Славчев, директори на административни дирекции в МВР.

339 заявления за издаване на лични документи са приети за седмица в звената на „БДС“ в дирекцията


339 заявления за издаване на лични карти и на паспорти са приети в звената на „БДС“ от  6.12.2019 г. до момента – информираха от сектора. Оттам напомнят на гражданите, че всички лица с постоянен адрес на територията на област Търговище имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи преди изтичане срока на валидността им. Известно е,     че през 2020 година изтича валидността на голям брой български лични документи, и по този начин на гражданите се  предлага възможност да изберат за подаване на своите заявления по-малко натоварено време.  Това те могат да направят във всяко едно звено на РУ в състава на дирекцията/т.е. – в  РУ-Попово и РУ-Омуртаг/, както и в сектор „БДС“ при ОДМВР – Търговище. Гражданите могат да изберат предпочитано от тях звено „БДС“, различно от това по постоянния им адрес, в което да подадат своите заявления. Готовите документи се получават в това звено „БДС“, където е подадено заявлението.

Работното време на сектора и на звената му в РУ-Попово и РУ-Омуртаг е всеки делничен ден от 8,30 до 17,30 ч. Телефони за информация: сектор „БДС“ в областната дирекция  - 0601/60262; 0601/60425; в звено „БДС“ в РУ-Попово - 0608/42507, вътр. 215, и в звено „БДС“ в РУ-Омуртаг - 0601/60517.

На гражданите се предоставя и възможност да се информират за ежедневната натовареност на звената „БДС“ в областта с цел да изберат най-удобния за тях вариант за подаване на заявления посредством Интернет страницата на ОД МВР-Търговище. Повече информация за това можете да намерите
тук:

12 дек 2019

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. декември 2019 г.

Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. декември 2019 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят малки  населени места  в областта и ще проведат срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред в следните 9 села от областта:


На територията, обслужвана от РУ-Търговище  на 12 .12.2019 г.:  в селата  Васил Левски(10 ч), Дралфа(13 ч) и Стража(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Поповона 19.12.2019 г.: в селата Кардам(10 ч), Дриново(13 ч) и Ломци(15 ч).

На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг на 19.12.2019 г. – в селата Трескавец(10 ч), Любичево(13 ч) и Моравка(15 ч).

10 дек 2019

Днес стартира операция за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества

Акцията е инициирана от TISPOL , продължава до 15 декември, и се провежда на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа

От днес до 15 декември на територията България, включително и в нашата област, както и на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на „Пътна полиция „(TISPOL), се провежда операция за недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите.

Според  статистиката една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е точно управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.
По време на проверките пътните полицаи ще следят и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, за невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби, наложени по Закона за движение по пътищата.09 дек 2019

Предприемат се мерки за контрол на продажбата на пиротехнически изделия и съхранението на оръжиеСпециализирана полицейска операция  за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие, и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества стартира  днес в ОД МВР-Търговище. Превантивната акция ще продължи до края на м. декември 2019 г. Активните контролни действия се предприемат във връзка с наближаващите коледни и новогодишни празници, когато по разбираеми причини се увеличава закупуването и използването на различни видове пиротехнически изделия от гражданите. В хода й системно ще се извършват внезапни проверки в обекти, притежаващи лиценз за търговия с пиротехнически изделия/в област Търговище те са 16 на брой/, на складове за взривни вещества и на ловно-рибарски магазини. Паралелно ще се извършват проверки и на лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, относно неговото надеждно съхранение.

Акцентът при провеждането на акцията е върху спазване на нормативно регламентираните изисквания за съхранението и търговията с оръжия, боеприпаси и взривни вещества, както и недопускане продажбата на пиротехнически изделия на лица под определената в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/ЗОБВВПИ/ възраст (С този закон е въведена забрана за продажба на фойерверки от категория F1/бенгалски огън, конфети и др./ на лица под 12-годишна възраст; от категория F2 – на лица под 16-годишна възраст; и от категория F3 – на лица под 18-годишна възраст). В специализираната операция ще участват служители от областната дирекция на МВР и от районните управления в състава й. От полицията предупреждават, че ще бъде проявявана нулева толерантност при установяване на нарушения на законовите и подзаконовите нормативни актове.


Какво задължително трябва да знаем за продажбата, съхранението и употребата на пиротехническите изделия?

•    Забранена е извършването на търговска дейност по продажбата им без наличието на разрешително за търговия, издадено от МВР.
•    Всяко пиротехническо изделие следва да има инструкция за употребата му на български език. Забранена е продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия или на такива в разкъсана или неоригинална опаковка, както и без обозначение на произхода им.
•    Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства и в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани много хора. В случай на неспазване на тези разпоредби нарушителите ще бъдат санкционирани по наредбите за спазване на обществения ред в общините на област Търговище.
•    Не се допуска използването на пиротехнически изделия в закрити помещения с изключение на фойерверки от категория 1/бенгалски огън, конфети, бездимни фонтани за торти, гърмящи топчета – капси, и др./
•    В домашни условия пиротехническите изделия трябва да бъдат съхранявани на места, които не са достъпни за деца. Никога не трябва да се забравя, че, попаднали в детски ръце, те биха могли да бъдат твърде опасна „играчка“
•    При употребата на пиротехнически изделия следва стриктно да бъдат спазвани изискванията на производителя, които могат да бъдат различни за всяко от тях
•    Да се хвърлят „пиратки“ от балкона е твърде опасна практика, защото в този момент отдолу може да преминава човек, който да бъде наранен
•    В никакъв случай не трябва да се използва огнестрелно оръжие с увеселителна цел, тъй като това създава съвсем реална опасност от нещастни случаи, които да помрачат празничния дух и настроение.

09 дек 2019

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО