МВР

ОД Търговище

 

21 ное 2017

Днес стартира третият етап на превантивната акция „Зима“

22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътяЗа времето от 21 до 30 ноември 2017 г. в област Търговище, както и в цялата страна, се провежда третата тематична кампания под наслов „Безопасно шофиране през зимата” в рамките на традиционната акция „Зима“. Кампанията е  насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните им системи и поведението на водачите спрямо пешеходците. В рамките й утрешният ден – 22 ноември, е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя.


От началото на 2017 година до 21 ноември 2017 година в област Търговище са настъпили  25 тежки пътно-транспортни произшествия, с  пострадали в тях водачи и пътници в МПС. В тези пътни инциденти са загинали 13 и са ранени 33-ма граждани. На подходящи места край пътищата в областта ще се провеждат специализирани полицейски операции с превантивна насоченост.  От сектор „Пътна полиция“  отново напомнят на водачите на МПС да бъдат внимателни и толерантни на пътя и да шофират отговорно и със съобразена с пътните и метеорологични условия скорост.

Установен и задържан е участник в осъществяване на телефонна измама в гр. Попово
На 17.11.2017 г. след проведени в РУ-Попово оперативно-издирвателни действия е установен извършителят на измама  след обаждане на стационарен телефон, извършена на 14.11.2017 г. в гр. Попово, при която след използване на сценария за необходимост да бъде оказано съдействие на полицията за задържане на извършители на телефонни измами, от владението на 71-годишна жена от гр. Попово е отнета сумата от 5700 лв. Извършител на деянието е 59-годишният Р.Д. от с. Ясеновец, обл. Разград, който при реализиране на престъпната схема е играел ролята на куриер/муле/. Установена е съпричастността му при извършване на още две телефонни измами - в градовете Силистра и Исперих.

Р.Д. е задържан за срок до 24 ч в РУ-Попово на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 209 по описа на РУ-Попово. На Р.Д. е повдигнато обвинение на извършеното от него деяние. Същият досега не е бил известен със свои прояви на полицията.

В досегашния ход на разследването е установено, че Р.Д. е бил нает да участва в схемата за измами чрез публикувана от него обява, че си търси работа – с него са се свързали и са му предложили да изпълнява куриерски услуги. Същият не е познавал лично хората, наели го на работа. След като е взел хвърлената от балкона сума от 71-годишната жена от гр.Попово,  по телефона той е получил указания да остави парите в близост до указателната табела за гр. Русе, след като си удържи за себе си определена част от нея.

20 ное 2017

19 ноември – Ден на възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

38 тежки пътно-транспортни произшествия от началото на годината в област Търговище, в които са загинали 15 и са ранени 40 души
С резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. се призовават правителствата и международната общественост всяка трета неделя от месец ноември да се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия. През 2017 г. календарният ден за възпоменание е 19 ноември.

Отбелязването на Деня за възпоменание цели хората по цял свят да се замислят за огромните и тежки загуби, които човечеството понася от катастрофите по пътищата. Нека в този ден почетем паметта на загиналите и изкажем съболезнования на близките им. Нека всички се  замислят за опасностите  в пътното движение и как да се предпазят от тях; да си припомнят за тежките злополуки, които са се случили с тях, техни близки и приятели и да си дадат сметка  кога преди инцидента и от кого не е било извършено навреме вярното действие, за да бъде предотвратено нещастието.

До момента през 2017 г. на територията, обслужвана от ОД МВР-Търговище,  са настъпили 38 тежки пътно-транспортни произшествия, в които са загинали 15 и са ранени 40 души.

Значителна част от тежките инциденти по пътната и улична мрежа са причинени от водачи, управляващи МПС след употреба на алкохол или други упойващи вещества, и от неправоспособни водачи. Нека не забравяме, че когато сме участници в движението, е необходимо да бъдем внимателни и концентрирани, и да прилагаме нулева толерантност към тези, които застават зад волана без нужната правоспособност или шофират, употребили алкохол или наркотици. Защото отговорността на пътя е споделена отговорност. От „Пътна полиция“ призовават гражданите на 19 ноември още веднъж да преосмислят отношението си към безопасността на движението, за да запазим най-ценното – живота и здравето на хората.


17 ное 2017

16 ноември- Ден без пешеходци- жертви на пътя

Провежда се втората част на акция "Зима"


В дните на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях, 16 ноември е обявен за ден без пешеходци – жертви на пътя. В рамките на втората кампания от акция „Зима,“ пътните полицаи осъществяват засилен  контрол върху поведението на пешеходците на пътя относно спазване на правилата за безопасно пресичане. Униформените следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците. Ще бъде осъществяван превантивен контрол над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно. Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието

От началото на 2017 г. на територията на област Търговище са регистрирани 5  пътни инцидента с пешеходци. В тях са ранени трима  души, а са загинали двама. За същия период на 2016 г. пътните произшествия с пешеходци в региона са били 9, с 8 ранени и един загинал в тях.

Пътните полицаи призовават пешеходците да бъдат внимателни и да спазват правилата – да не бързат, когато пресичат; да избягват да се движат по пътното платно; да бъдат предпазливи при намалена видимост; да са търпеливи на спирките на градския транспорт. Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  възрастните пешеходци, носещи тъмни връхни дрехи или имащите опасния навик да пресичат  пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака, в тъмната част на денонощието. Злополуки с тях възникват най-често между 17.00 и 20.30 часа, сочи статистиката. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.


ВАЖНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ:

• Не бързайте да пресичате! Избирайте осветени участъци от пътя! Изчаквайте автомобилите, които приближават да преминат първи – водачите на автомобили забелязват пешеходците значително по-късно.   

• Избягвайте да се движите по пътното платно! Ако все пак се налага, трябва да сте плътно вляво на платното срещу автомобилния поток или на банкета, ако има такъв!
• Пазете се при намалена видимост! Пазете се от застигащи ви автомобили! Помнете, че водачите на приближаващите автомобили ви виждат много по-късно, отколкото предполагате.

• Бъдете предпазливи при хлъзгава настилка! Не започвайте пресичане на заледено или заснежено пътно платно! Помнете, че движението през заледен и заснежен участък е значително по-бавно и за пешеходци, и за автомобили, а спирачният път на превозното средство е удължен.
• Бъдете търпеливи на спирките на масовия градски транспорт! Не подхождайте към автобуса или тролейбуса преди да е спрял! Не се опитвайте да догоните потеглящия автобус! При слизане не бързайте веднага да пресечете пред автобуса!

• Създайте си добри условия за наблюдение на пътната обстановка и възприемане на останалите участници в движението! Бъдете нащрек! Дебелите връхни дрехи ви правят по-бавни и трудно подвижни, ограничава възможностите ви.

• Станете видими за останалите участници в движението по пътищата! Снабдете се със светлоотразителни елементи или използвайте светлоотразителна жилетка. Помнете, че когато сте с тъмни дрехи, сте трудно забележими и рискът от настъпването на пътен инцидент е много по-голям.

За всички водачи на пътни превозни средства е изключително важно да намаляват скоростта, когато на и край платното се намира пешеходец, особено дете, както и да шофират с безопасна скорост, за да не се стигне до опасна ситуация или пътна злополука. Необходимо е да познават и очакват възможните реакции на децата, когато са на улицата или близо до нея.

16 ное 2017

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача