МВР

ОД Търговище

 

18 юли 2018

За полугодието най-много са пътните инциденти, причинени от управление на МПС с превишена или несъобразена скорост, и от неправилни маневри на водачите

Наблюдава се чувствително намаление на броя на инцидентите на пътя с материални щетиЗа първото шестмесечие на 2018 г. на територията, обслужвана от ОД на МВР Търговище, са регистрирани 24 тежки ПТП, със 7 загинали  и 26 ранени в тях граждани. В сравнение с първите 6 месеца на  2017 г. наблюдаваме увеличение на тежките ПТП с 3 /12.5%/, намаление на загиналите в тях граждани с двама /22.2%/ и запазване броя на ранените граждани. За периода са регистрирани и 166 ПТП с материални щети, които са с 23 по-малко от сравнявания период на предходната година.

Анализът на причините за регистрираните в областта през първите 6 месеца на годината пътни инциденти сочи като най-често срещана причина управлението на МПС с превишена и несъобразена скорост – 7 настъпили заради това инциденти с двама загинали и 9 ранени граждани, и неправилните маневри на водачите – също придизвикали 7 ПТП, с 4 загинали и 7 ранени в тях граждани. 4 от тежките произшествия на пътя са причинени от нарушения на правилата за движение от страна на пешеходци, по 2 – заради отнемане на предимство или управление на МПС от неправоспособни водачи.

12 /50%/ от тежките пътни инциденти са настъпили извън населените места по републиканска и общинска пътна мрежа, при които са ранени 13/50%/ граждани и са загинали 7 граждани/100%/. 19 от тежките ПТП с 16  ранени граждани и 6 загинали  в тях граждани са настъпили на суха пътна настилка. При мокра и заснежена настилка са регистрирани 5 ПТП. Голяма част от  произшествията  - 18 /75%/, са настъпили при дневно осветление.
Установените за периода нарушения на Закона за движение по пътищата на областта са 16724, като на нарушителите са съставени съответно 2868 акта и 13870 фиша. В сравнение с 2017 г. констатираните нарушения са с 1137 по- малко, като съставените актове са с 200 по вече, а фишовете  със 1323 по - малко.
Най-голям дял  - 52.2 % от общия брой на констатираните нарушения, са за управление на МПС с превишена и несъобразена скорост. В резултат и на регулярно осъществяваната от служителите на сектора активна превантивна дейност за намаляване на пътния травматизъм в областта се наблюдава намаление на установените груби нарушения на правилата за движение по пътищата като превишена скорост/със 962 по-малко от първото полугодие на 2017-та/ и неправоспособност/със 130 по-малко/, които често причиняват пътни инциденти с тежки последици. Продължава обаче практиката често при движение на МПС да не се ползват обезопасителни колани или каски, за което свидетелствува увеличението на констатираните нарушения от този вид със 171. През първите шест месеца на годината увеличение бележат и констатираните престъпления по чл.343 б, ал. 3 от Наказателния кодекс – управление на МПС след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

Към 30.06.2018г. на отчет в сектор “Пътна полиция“ на  ОДМВР Търговище се водят 50832 броя пътни превозни средства/ППС/. Голям дял от тях заемат автомобилите – 43427 бр., мотоциклетите и мотопедите са 2 964, а  товарните автомобили, трактори, ремаркета , специални машини и други  ППС са 4441 бр. За периода в сектора са установени 2 ППС, обявени на общодържавно издирване.  Към 30.06.2018 г. в сектора се водят на отчет 76 317 бр. водачи на МПС.

Служителите  му осъществяват постоянна информационна кампания за пътна безопасност сред подрастващите. Целта е по този начин децата още от ранна възраст да научат основните правила за безопасно участие в пътното движение и у тях да бъде формирано убеждението, че спазването на тези правила няма алтернатива. В тази връзка през разглеждания период са проведени 34 срещи с учениците от началните класове в училищата на територията на област Търговище, на които са изнесени специализирани лекции и беседи, касаещи безопасното поведение на пътя. За периода пътни полицаи участваха и в провеждането на 3 викторини по безопасност на движението в училища от областта.
Над 30 деца от образователен център в областния град гостуваха на полицаите от РУ-Търговище

Децата се запознаха със спецификата на професията полицай, за която някои от тях мечтаятДнес сградата на РУ-Търговище бе огласена за известно време от жизнерадостна детска гълчава и много усмивки. От ръководството  на управлението с удоволствие приеха предложението да се срещнат с деца от образователен център „Усмивки“ в Търговище. Така  32 деца на възраст от 7 до 9 години заедно с трима свои преподаватели, за пръв път влязоха в сградата, водени от голямото си желание да научат повече за професията полицай.

Децата и техните учители бяха посрещнати и придружавани от полицейски инспектор Владимир Върбанов и младши полицейски инспектор Галина Георгиева, служители в група „Териториална полиция“ на управлението. И може би защото и двамата служители са униформени, разговорът започна именно с полицейската униформа – какви атрибути включва тя, какво я отличава от формените облекла на други институции. Полицейските инспектори им показаха помощните средства, които използват служителите на реда – стоп-палки, каски, щитове, бронежилетки, а гостите им получиха възможност да се снимат с някои от тях. Децата видяха помещенията за разпит, за осъществяване на полицейска закрила, както и тези за задържане на извършители на правонарушения. Те с интерес разгледаха и патрулния полицейски автомобил, като особено любопитно за тях бе това, което го отличава от останалите автомобили – специалната звукова и светлинна сигнализация. Обяснено им бе какви са действията на служителите на реда при спиране на автомобил на пътя и при извършване на полицейска проверка. В хода на разговора  някои от гостуващите деца споделиха, че мечтаят, като пораснат, да станат и те полицаи, и се заинтересуваха как може да реализират тази си мечта.

Изключително сме благодарни на полицейските служители за вълнуващата среща. Те бяха  много мили с децата, които научиха от тях, че за да си полицай, освен да бъдеш смел, трябва да си и добър човек. И вече повечето мечтаят да станат такива.“ – заяви г-жа Светлана Храброва, ръководител на центъра.

11 юли 2018

„Точно това е пътят, по който се повишава общественото доверие и вярата в институцията МВР като цяло“

В ОД МВР-Търговище е получено писмо от жена от гражданка от Сливен, което е адресирано до директора на дирекцията. В него се казва:


„На 24.06.2018 г. аз и 7-годишната ми внучка бяхме на гости на роднини във вашия прекрасен град. За съжаление преживяхме неприятен инцидент, когато пред очите ми трима пияни младежи надраскаха колата ми и като цяло имаха непристойно поведение. След направената от нас забележка единият от тях удари моята сестра и след това всички избягаха.

Имахме щастието в този момент на помощ да ни се притекат полицейските служители Илиян Илиев, Николай Николов и Кирил Кирилов. Те наистина в рамките само на 5 минути заловиха извършителите на това злодеяние. Не вярвах, че е възможна такава бърза и професионална реакция от страна на полицията, но аз я видях с очите си.

Позволете ми пред вас и пред цялата общественост на град Търговище да изкажа своята голяма и искрена признателност към тези достойни българи. Със своята светкавична реакция, прецизност и високи морални качества те осигуриха за мен и близките ми подкрепа и сигурност в този тревожен момент. Вашите служители проявиха безупречна подготовка и изключителна готовност да запазят сигурността на жителите и гостите на град Търговище. Убедена съм, че и занапред ще продължат да изпълняват нелеката си служба като доблестни и смели хора. Точно това е пътят, по който се повишава общественото доверие и вярата в институцията МВР като цяло!

Моята скромна молба е полицаите, които ми помогнаха, да бъдат наградени или отличени по някакъв начин за своята доблестна постъпка. Тя е пример за останалите служители, но и за всички нас като общество. Себеотрицанието и усърдието им трябва да бъдат хилядократно възнаградени!

Мили момчета, бъдете горди със себе си! От все сърце ви благодаря! Възхитена съм от вас! Желая ви здраве и благополучие!“

                                                        С уважение: Снежана Колева
                                                                             Гр. Сливен

Посочените в писмото трима полицейски служители са: ст. инсп. Кирил Кирилов, началник на група „Териториална полиция“ в РУ-Търговище, и мл. инспектори Илиян Илиев и Николай Николов, мл. автоконтрольори в сектор „Пътна полоиция“ на ОД МВР-Търговище. Случаят, който е повод за благодарственото писмо, фигурира в информационния бюлетин на дирекцията от 25.06.2018 г.


10 юли 2018

Задържана е участничка в схема за реализиране на телефонни измами в Търговище

Работи се за доказване на евентуална съпричастност на 64-годишната жена и към няколко извършени измами на територията на ПоповоНа 4.07.2018 г. след проведени в РУ-Търговище незабавни  оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установена и задържана участничка в схема, по която са извършени няколко телефонни измами в гр. Търговище. Извършител на деянията е 64-годишната Д.Й. от гр. Варна, живееща в гр. Търговище. Установена е съпричастността й към извършени на 2 и 3.07.2018 г. в областния център четири телефонни измами, реализирани по една и съща схема – чрез въвеждане в заблуждение на граждани посредством обаждане на стационарен телефон за необходимост да окажат съдействие на полицейски служители, които в момента провеждали операция по задържане на извършители на телефонни измами. По този начин за два дни са били отнети от граждани на гр. Търговище общо около 9250 лв., 1510 турски лири и 60 грама златни накити.

На 2.07.2018 г. от владението на 31-годишна жена по споменатия измамен начин е била отнета сумата от 2000 лв., а  от 85-годишен мъж -  сумата от 700 лв., 150 турски лири и около 50 г златни накити. На следващия ден след въвеждане в заблуждение по вече споменатата схема от владението на 49-годишна жена от гр. Търговище е отнета сумата от 1200 лв. и 1360 турски лири, а 69-годишна нейна съгражданка се е разделила със сумата от 5350 лв. и около 10 грама златни накити.

По случаите са образувани досъдебни производства по описа на РУ-Търговище. Д.Й. е задържана в управлението за срок до 24 ч на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Същата е разпитана и е признала участието си в измамната схема. Отнетите пари и ценности ще бъдат върнати на собствениците им. Д. Й. е привлечена в качеството на обвиняем за извършени престъпления по чл. 209, ал. 1 от Наказателния кодекс. В момента се работи по доказване на евентуална  нейна съпричастност и към няколко телефонни измами, осъществени под същия претекст през м. юни на територията на град Попово. Действията по разследването се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Попово.
От РУ-Търговище информират, че за последните 3 дни са получени множество сигнали от граждани на гр. Търговище за извършени опити за телефонни измами посредством обаждане на стационарни телефони.

От полицията отново напомнят на хората под никакъв предлог да не представят пари или ценности на непознати, обадили им се по телефона. Полицията никога не търси по подобен начин съдействие от граждани при осъществяване на дейността си. В случай на получено такова обаждане е необходимо разговорът да бъде прекъснат и своевременно да сигнализират на свои близки и на единния телефон за спешни обаждания 112.

06 юли 2018

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО