МВР

ОД Търговище

 

22 яну 2020

Над 1000 заявления за преиздаване на лични карти са приети в звената на „БДС“от началото на годинатаОт началото на м. януари т. г. до днес в сектор „БДС“ на областната дирекция са приети 1002 заявления за заявления за преиздаване на лични карти, което повече от два пъти превишава приетите такива заявления за аналогичния период на 2019 г. – 482. Ръст бележат и приетите от началото на тази година заявления за преиздаване на паспорти – 726 срещу 583 за същия период на 2019 г.

Добре известно е, че през настоящата 2020 година изтича валидността на голям брой български лични документи. Затова от  сектора напомнят, че всички лица с постоянен адрес на територията на област Търговище  могат да подават заявления за издаване на български лични документи преди изтичане срока на валидността им.

От сектор „Български документи за самоличност“ напомнят на гражданите още, че всички хора с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР –Търговище,  могат да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно звено на РУ в състава на дирекцията/т.е. – в  РУ-Попово и РУ-Омуртаг/, както и в сектор „БДС“ при ОДМВР – Търговище. Готовите документи се получават в звеното, където е подадено заявлението. Мярката се предприема с цел създаване на удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено,което може да е различно от това по постоянния им адрес.

Гражданите, които имат постоянен адрес в област Търговище, могат да подават заявления за подмяна на свидетелствата им за управление на МПС/СУМПС/ поради изтичане срока им на валидност в сектор „Пътна полиция“ на областната дирекция, в РУ-Попово или в РУ-Омуртаг.

На институции, фирми и учреждения се напомня за възможността чрез организиран прием с мобилна станция при заявено от тях желание да бъдат обслужени в кратки срокове по отношение подновяване на личните документи на техните служители. За целта следва да се подаде молба до директора на областната дирекция и да бъде приложен списък с имената на желаещите служители, чиито документи за самоличност изтичат през 2020 г. (Повече информация по въпроса могат да бъде получена на тел. 0601/60355). През настоящата седмица например предстои екип от служители на „БДС“ с мобилна станция да посети едно от основните училища в гр. Търговище.

Гражданите, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги.

Всички, които се интересуват от ежедневната натовареност на звената „БДС“ в областта с цел да изберат най-удобния за тях вариант за подаване на заявления, могат да се информират за това от Интернет страницата на ОД МВР-Търговище. Повече информация за това можете да намерите
тук:ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака

Към потребителите - Не отваряйте съобщенията, директно ги изтривайте! Целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства
ГДБОП предупреждава за активна СПАМ атака спрямо гражданите, а целта е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи.  Съобщенията се изпращат от маскиран и нереален пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“, и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

Уточняваме, че в МВР не съществува електронна поща с такъв адрес.
МВР напомня, че такава практика не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно. Затова – не го отваряйте и директно го изтрийте.

От специализиран отдел „Киберпрестъпност“ на ГДБОП посочват, че в днешни дни СПАМ кампаниите излизат от обичайната си цел: разпращане на непоискани търговски съобщения с рекламна цел и придобиват вид на кибератаки, които целят заразяване на устройства на крайните интернет потребители. Сигнализират още и за други СПАМ атаки, при които получателите вече биват изнудвани да заплащат определени суми пари в крипто валута. Откупът се изисква, за да не бъдат разпространени нецензурирани снимки на получилите на съобщението.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.   

15 яну 2020

ГРАФИК за осъществяване на срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители от ОДМВР-Търговище през м. януари 2020 г.
Във връзка с утвърден от директора на ОД МВР-Търговище план през м. януари 2020 г. в област Търговище мобилен екип, съставен от служители на отдел „Охранителна полиция“, на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, и на районните управления в състава на дирекцията, ще посетят следните 9 малки  населени места  в областта и ще проведат там срещи с представители на местната власт и граждани по местни проблеми по сигурността и обществения ред:


– На територията, обслужвана от РУ-Търговище  -  на 16 .01.2020 г.:  в селата  Драгановец(10 ч), Вардун(13 ч) и Черковна(15 ч).

- На територията, обслужвана от РУ-Попово –на 23.01.2020 г.: в селата Голямо Градище(10 ч), Люблен(13 ч) и Гърчиново(15 ч).

-  На територията, обслужвана от РУ-Омуртаг – на 30.01.2020 г. – в селата Птичево(10 ч), Горско село(13 ч) и Змейно(15 ч).
07 яну 2020

6 случая на управление на МПС след употреба на алкохол са констатирани по време на полицейска операция през зимните празнициВъв връзка с отминалите коледни и новогодишни празници и свързаното с тях увеличаване на автомобилния трафик с цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата на територията на област Търговище бе проведена специализирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност“. Нейната основна цел бе нулева толерантност към водачи, управляващи МПС след  употреба на алкохол, под въздействието на наркотични вещества или пък без да притежават свидетелство за правоуправление. Същевременно в хода на акцията бе осъществяван и активен контрол за спазване от водачите на МПС на скоростните режими, като за целта  бяха използвани всички налични технически средства.

Установени са 3 случая на управление на МПС с концентрация на алкохол в издишания от водача въздух между 0,5 и 1,2 промила, и други 3 случая на управление с концентрация на алкохол над 1,2 промила, което е престъпление от общ характер – по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. Най-високата измерена концентрация на алкохол в издишания от водач въздух е 3,1 промила. За шофиране след употреба на алкохол служители на областната дирекция са съставили на съответните водачи на МПС 6 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата. Издадени са общо 10 заповеди за принудителна административна мярка по Закона за движение по пътищата на водачи, управлявали МПС след употреба на алкохол, от които: 6 – по чл. 171, т. 1, буква „б“ – временно отнемане на свидетелството за управление на съответния водач; 1 – по чл. 171, т. 2, буква „б“от същия закон - временно спиране от движение на превозното средство; и 3 – по чл. 171, т. 2а – прекратяване на регистрацията на МПС.

Най-високата измерена скорост на движение на МПС по пътищата на областта през горепосочения период от време е 133 км/ч извън населено място/при ограничение за движение с до 90 км/ч/, и 129 км/ч в населено място – при ограничение за движение със скорост до 50 км/ч.

По време на операцията не са установени случаи на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества.

03 яну 2020

6 акта за нарушения на ЗОБВВПИ са съставени по време на специализирана полицейска операция
Приключи специализирана полицейска операция за осъществяване на активен контрол върху съхранението на ловно и огнестрелно оръжие, и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, обектите за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества, която стартира на 9.12.2019 г. Активните контролни действия бяха предприети във връзка с коледните и новогодишни празници, когато по разбираеми причини се увеличава закупуването и използването на различни видове пиротехнически изделия от гражданите. В хода й системно бяха извършвани внезапни проверки в обекти, притежаващи лиценз за търговия с пиротехнически изделия/в област Търговище те са 16 на брой/, на складове за взривни вещества и на ловно-рибарски магазини. Паралелно се извършваха и проверки на лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, относно неговото надеждно съхранение и носене. В специализираната операция участваха служители от областната дирекция на МВР и от районните управления в състава й.

В хода на акцията са извършени проверки на 7 ловно-рибарски магазина в област Търговище. Полицейските служители са проверили и 104 физически лица относно спазване на нормативните изисквания за носене, съхраняване и правилна употреба на ловно и бойно оръжие. По време на специализираната операция органите на реда са извършили и 10 проверки в магазини, където се продават пиротехнически изделия,  както и 6 такива в складове съхранение на взривни вещества.
За констатирани нарушения на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия/ЗОБВВПИ/  полицейските служители са съставили 6 акта за установяване на административно нарушение, като един от тях е за нерегламентирана употреба на пиротехнически изделия.02 яну 2020

ЗА ОД НА МВР ТЪРГОВИЩЕ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО