МВР

ОД Варна

 

19 сеп 2019

Министърът на вътрешните работи откри нова сграда на Втора РСПБЗН във Варна

Министър Младен Маринов заедно с областния управител на Варна Стоян Пасев символично прерязаха лентата на новата сграда, в която ще работят пожарникарите на Втора РСПБЗН във Варна. Щастлив съм да видя чисто нова и функционална сграда, построена по всички стандарти на противопожарната дейност, която дава възможност на колегите да изпълняват своите задължения, да почиват и да са в готовност по всяко едно време да реагират, заяви министър Маринов. Той припомни, че само през вчерашния ден, в района на Варна са възникнали четири пожара, потушени благодарение на бързата реакция и професионализма на пожарникарите в региона. Вътрешният министър подчерта, че осигуряването на модерна работна среда, техника и защита на огнеборците е сред приоритетите на ръководството на вътрешното ведомство, като уточни, че в рамките на управленския период е заложено обновяването на 31 сгради за нуждите на пожарните служби в страната, 25 от които вече са готови, а останалите в процес на довършване. Той пожела на колегите здраве, по-малко инциденти, сила и кураж при носене на службата в полза на обществото.
На официалната церемония по откриване на новата сграда на Втора РСПБЗН присъстваха също главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, началникът на кабинета на министъра на вътрешните работи Михаил Златанов, директорът на ОДМВР- Варна старши комисар Даниел Пашов, както и представители на общинската администрация.


Втора РСПБЗН-Варна е създадена през 1969 г. и оттогава не е извършван съществен ремонт на помещенията. Съществуващите сгради са били построени по различно време, като първата от тях, двуетажна, е построена още през 30-те години на миналия век.
Разходите за реновиране на част от съществуващите постройки и за дострояване на нови помещения са за близо 1 400 000 лева. Извършените дейности са финансирани по Оперативна програма „Околна среда“. Строителството на сградите се е осъществило на два етапа – през 2013-2014 г. и през 2018 г. В рамките на инвестиционните дейности са подобрени цялостно материално-битовите условия и условията на труд на пожарникарите. Осигурени са възможности за отдих и спорт, облагородено е пространството около службата.
Втора РСПБЗН осигурява пожарната безопасност на територията на варненския кв. „Аспарухово“ и на общините Белослав и Аврен, с население от близо 45 хил. души. Щатът на пожарната е от 29 човека.
 
 

 

Министър Маринов: Ученията са от ключово значение за ефективните действия на институциите в реални ситуации

„Учението на практика цели да се проиграят действията на всички институции, ангажирани в такива сложни ситуации, и на терен да се установи как всяка една от тях действа по начин, който да осигури възможността за ефективно разследване още в първите минути и часове, паралелно със спасителните действия. Идеята е да проиграем съществуващите планове и сценарии, така че максимално да приближим тренировъчните до действията в реална ситуация“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Той обясни, че това е начинът, който дава и повече увереност на екипите, участващи реално в подобни тежки ситуации. В контекста на ангажимента на Националната система 112, вътрешният министър изтъкна, че задачата е на базата на постигнатото да бъде доразвивана функционалността й така, че подаден сигнал да постъпва и да се управлява от едно място и той да достига до всички институции, които имат отношение или реакция. Когато системата обединява повече институции, ще има повече ефективност от нея.
Министър Маринов, заедно със заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев, главния с главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, началника на кабинета на вътрешния министър Михаил Златанов, директора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението главен комисар Николай Николов, директора на ОДМВР – Варна старши комисар Даниел Пашов и представители на институциите с участващи сили, наблюдават тренировъчните действия за търсене и спасяване при авиационни произшествия.
В ежегодното съвместно учебно занятие участие взеха съставни части от Единната спасителна система – МВР, МТИТС, МО, МЗ, БЧК и други, както и Община Варна. По предварителен сценарий постъпва сигнал за самолет в аварийна, на около 20 км от Варна бедстващото въздухоплавателно средство изчезва от радарите. В следващите минути на единния телефон за спешни повиквания постъпват множество сигнали за паднал самолет във водата на плажа в кв. „Аспарухово“. Морска вертолетна авиобаза „Чайка” извършва подготовка на вертолет за излитане и за участие в спасителната операция. Междувременно, в РДПБЗН – Варна реагира на получен сигнал за авиационно произшествие и възникнал пожар в гората до плажната ивица. Оперативният дежурен център оповестява и изпраща сили и средства на ведомството на местопроизшествието. Сформираният временен оперативен щаб, в който участват ръководствата на РДПБЗН, БЧК, ОДМВР и други, на място координира оперативните действия по отцепване на района, осигуряване на коридор за движение на спасителна техника, изграждане на полеви медицински център и за ограничаване на движението на плавателни съдове в района на произшествието. Екипите предприемат действия за търсене и спасяване по суша и вода, както и за погасяване на възникналия пожар, а водолазен екип издирва „черната кутия“ на самолета под вода. Извършват се също фото и видеозаснемане под вода на района на катастрофата, оценка на екологичната обстановка в района, под вода, и ограничаване на разлив на гориво в морето. Спасени са бедстващи от плавателни съдове в морския участък. След приключване на спасителните действия започва почистване на бреговата ивица от горивни и смазочни материали и материали от инцидента.


 

19 сеп 2019

След специализирана операция на ОД на МВР – Варна е задържан 45-годишен мъж, занимавал се с разпространение на високорискови наркотични вещества

Задържан е и разпространител, подчинен на същия

Вчера, на територията на град Варна, е проведена полицейска операция по линия противодействие на наркоразпространението под ръководството на Окръжната прокуратура в града.
В резултат от полицейските действия на криминалисти от ОД на МВР – Варна, е задържан 45-годишният Ю.Т. от Варна, добре познат на органите на реда и многократно осъждан. В тайници са намерени и иззети 93,65 гр. хероин и 4,49 гр. производно на амфетамин, а в дома му - парични средства.
При полицейските действия е задържан също Ф.М. (55 г.), известен на МВР, който също се е занимавал с разпространение на наркотични вещества. В него са намерени и иззети 1,57 гр. хероин и 1,93 гр. производно на амфетамин, както и множество златни накити.
Иззети са 4 бр. луксозни автомобили.
По случая е образувано досъдебно производство. Работата по документиране и доказване на извършените престъпления продължава под надзора на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.

 

18 сеп 2019

За поредна година е в ход акцията на МВР „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя”

Текат засилени полицейски проверки на всички автобуси, извършващи превоз на деца

„Бе даден успешен и безавариен старт на новата учебна година на територията на област Варна”, заяви на среща с представители на медиите комисар Илиян Илиев – началник на отдел „Охранителна полиция” при ОД на МВР – Варна. „За поредна година децата са поставени във фокуса на нашата работа и опазването на тяхното здраве е постоянен приоритет в работата ни като полицаи” добави комисар Илиев.
ОД на МВР – Варна участва активно в образователния процес чрез различните си инциативи - беседи с учениците - от най-малките до най-големите и припомняне на основните правила за безопасност; програмата на МВР „Детско полицейско управление”, специално организираните срещи на полицейски служители с учениците от 11 и 12 клас, на които предстои да придобият правоспособност или са млади водачи, и онагледяването на опасни ситуации и ПТП, придружено с дискусии по темата безопасно поведение на пътя, както и работата с най-малките (1 – 4 клас), които се превърнаха в проверяващи поведението на своите родители с инициативата „Спазваме правилата заедно”, реализирана с подкрепата на Община Варна.
Началникът на сектор „Пътна полиция” – гл. инспектор Петко Камбуров анонсира започналите проверки съвместно с местната структура на ДАИ на всички автобуси и техните водачи, ангажирани с транспорта на деца и ученици. Той обърна внимание на огледите, които са извършени на пътната маркировка и вертикалната сигнализация на пътната мрежа и на парапетите, които следва да бъдат разположени пред входовете на учебните заведения.
Комисар Илиев и главен инспекор Камбуров разясниха последващите действия на служителите от „Пътна полиция” и техните колеги от териториалните структури, които през цялата учебна 2019 – 2020 година ще влизат по график в учебните заведения и ще провеждат различен вид занимания с учениците от всички възрастови групи. Камбуров призова родителите на ученици да определят възможно най-безопасен и точен маршрут за придвижване на децата им от училище до вкъщи и да им осигурят светлоотразителни елементи, които да ги направят видими за останалите участници в движението.
В заключение комисар Илиев призова всички водачи на МПС, когато преминават в районите около учебни заведения, „да намалят скоростта, да изострят вниманието си и да пазят децата, което е най-важната цел за всички нас.”

17 сеп 2019

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО