МВР

ОД Варна

 

02 юли 2018

Междуведомствен координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие

Директни телефони за сигнали от граждани - 052/652 238 и 0888/377723


В началото на месец юли за трета поредна година стартира Междуведомствения координационен център за съвместна работа на МВР и НАП по Северното Черноморие, който се помещава в сградата на Областна дирекция на МВР - Варна. 


Смисълът на координационния център е да подпомага дейността на всички органи, които имат контролни функции във връзка с туристическия сезон.

Трите основни направления на работа на координационното звено са: съвместни патрули в курортните комплекси и крайбрежни зони на Варна; съвместни действия по отношение на контрола на работа на нощните заведения; изграждане на контролни фискални пунктове на територията на курортите в областите Варна и Добрич. 

Сигнали за нередности от страна на граждани към Междуведомствения координационен център могат да бъдат подавани на тел. 052/652 238 и 0888/377723

Безопасно поведение преди, по време и след наводнение

Според прогнозата на НИМХ–БАН за 26 и 27 юни се очакват интензивни валежи /на места до 50-70 л./кв.м./, придружени с гръмотевични бури и условия за градушки. Обявен е жълт код за областите Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София област, София град, Пазарджик, Смолян, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич и оранжев код за областите Велико Търново, Габрово, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Ямбол и Хасково. Най-голяма е вероятността за валежи в следобедните часове, вечерта и през нощта срещу сряда. Според прогнозата за времето е възможно да има значителни по количество валежи в западната половина от страната, а интензивни (за кратко време значителни количества) - в крайните югоизточни райони, в Централна България и на места в Североизточна България.
От ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са изготвени и изпратени писма до областните управители, в които са дадени указания за предприемане на превантивни действия по почистване и наблюдение на критични точки от канализационната и пътната инфраструктура на населените места, както и осигуряване на информация за съответните водни обекти. В структурите на ОДМВР е създадена организация за оказване на съдействие на местната власт, при необходимост. Дадени са допълнителни указания на териториалните структури на ГДПБЗН за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и местната власт, основните съставни части на ЕСС за прогнозите за очакваните опасни явления и за проследяване на динамиката на метеорологичната прогноза.
 
Безопасно поведение преди, по време и след наводнение, които е важно хората да предприемат, за да запазят на живота, здравето и имуществото си:

- да не изпада в паника, да преценят ситуацията и намерят безопасно за тях място, ако е необходимо;

- да не пресичат силно течащи води, ако се придвижват с МПС. Изключително опасни са опитите за спасяване на превозното средство, тъй като само 15 см силно течаща вода е в състояние да движи автомобилите;

- задължително да изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете си;

- да имат осигурени пакети със суха храна и чиста питейна вода. В случай на сериозни наводнения не е препоръчително използване на водата от чешмата, има опасност тя да бъде замърсена от високите подпочвени нива на водата;

- да подготвят документите си;

- да имат план за действие със семейството – контакти с деца, роднини и близки;

- да се осведомяват от националните медии за ситуацията в района, в които се намират или там, където искат да отидат;

- да не влизат в подлези;

- когато са сред природата е важно да не застават под мостове, да не се движат в дерета или други подобни места, където би могло да се получи силен отток на вода, който носи дървета, камъни и други тежки предмети, опасни за живота.

- ако се намират в обществена сграда, да спазват указанията на хората, които се грижат там за тяхната безопасност.


26 юни 2018

Стартира полицейска акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“

Ежегодно през лятната ваканция на децата се организира традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в продължение на повече от 20 години и целта й е  ограничаване на причините и условията за настъпване на пътно-транспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци. 
Във връзка с кампанията началото на месец юни служители на „Пътна полиция” взеха участие в превърналото се в традиция за Варна състезание – викторина „Ваканция, здравей! Да играем безопасно!“, организирано от Областна дирекция на МВР – Варна и Дирекция „Превенции” към Община Варна. Там те припомниха на децата основните правила за безопасност на пътя, а малчуганите имаха възможност да участват в забавни игри, да редят пъзели от пътни знаци и да отговарят на въпроси във викторината, подготвена от полицаите на тази тема.
В рамките на акция „Ваканция” се организират още беседи по безопасност на движението по пътищата с учениците. На срещите с тях полицейските служители дават препоръки за безопасна игра, за правилно движение по пътищата като пешеходци, колоездачи, а на по-големите и като водачи на МПС. С децата се обсъждат конкретни ситуации, дават се примери от реални пътно – транспортни произшесвтия, използват се нагледни материали. През месеците юни - август се провеждат  редица специализирани полицейски операции и е създадена организация за засилено полицейско присъствие и контрол на движението по пътищата.
В оставащите дни до края на месец юни са предвидени редица мерки за обезпечаване на училищата, както и всички питейни и увеселителни заведения, в които деца ще се събират да отпразнуват приключването на учебните часове. 
Традиционно е създадена организация, съвместно с Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” и с Регионалните управления по образование, за обмен на информация за подготвяните през лятната ваканция организирани екскурзии с деца. Извършват се задължителни проверки на водачите на превозните средства за недопускане управлението на автобуси под въздействие на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Проверява се техническата изправност на автобусите, с които се возят децата, а водачите им се инструктират.
При проверки по пътищата на страната пътните полицаи стриктно следят за използването на обезопасителни колани/каски от водачи и пътници на всички места в МПС, както и за обезопасителни/специални системи (столчета, седалки) при превозване на деца.
Ваканцията е време за почивка, игри и забавления за всички деца – малки и по-големи. Развлеченията за тях са различни и всяка възраст има своите представи за добре прекарано лятно време. За всички обаче е еднакво важно да бъдат в безопасност и да проявят отговорността си в поведението си на пътя! 
За една спокойна и щастлива ваканция, нека спазваме Препоръките за ежедневен прием от деца – пешеходци, велосипедисти, шофьори на моторни превозни средства и пътницина „Пътна полиция”.

22 юни 2018

Девета благотворителна кампания "С обич за децата, в памет на бащите герои"

Областна дирекция на вътрешните работи в гр. Варна подкрепя благотворителната кампания в помощ на децата

За девета поредна година Областна дирекция на вътрешните работи в гр. Варна подкрепя благотворителната кампания в помощ  на децата и семействата на загиналите и пострадали при и по повод изпълнение на служебния си дълг служители от структурите на Министерство на вътрешните работи и Министерство на правосъдието в гр. Варна.
Събитието се осъществява с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и с подкрепата на Варненска и Великопреславска митрополия, Община Варна, ОД на МВР Варна, ГД „Охрана“, ГД „Изпълнение на наказанията“, Военна полиция – Варна и Министерство на отбраната. Патрон на кампанията е обласният управител Стоян Пасев.
На 24 юни, от 10:00 до 14:00 часа, на входа на Морската градина, до Слънчевия часовеник на Варна, ще се проведе благотворителен детски концерт и демонстрации на полицейска и военна техника. Събитието ще бъде открито от Духовия оркестър на ВМС, а в него ще вземат участие близо 150 деца.
Организатори на кампанията са Синдикална федерация на служителите в МВР – СФМВР и Синдикат на служителите на затворите в България – ССЗБ. 
Средствата, събрани по време на концерта ще отидат за подпомагане на децата и семействата на загиналите и пострадали служители на назованите структури.

Банкова сметка за дарения: 
BG51UBBS80021014037340 в банка ОББ /при превод по сметката моля изрично да бъде упоменато основанието за превода/


 

21 юни 2018

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО