МВР

ОД Варна

 

13 май 2021

Криминалисти от ОДМВР – Варна разкриха поредната оранжерия за отглеждане на марихуана

Специализираната полицейска операция е проведена на 12 май, под наблюдението на прокуратурата

В рамките на специализирана полицейска операция, проведена под ръководството на прокуратурата, криминалистите предприели претърсване на имот в местността„Панорама“ в к.к. Златни пясъци, стопанисван от 60 - годишен варненец. В хода на процесуално-следствените действия са открити две помещения, пригодени  за отглеждане на растенията от рода на конопа, оборудвани и със специална техника за това. Иззети са и 43 кг  обрани и приготвени за сушене растения.

По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на Окръжна прокуратура - Варна.

Припомняме, че на 6 април т.г., в рамките на аналогична операция, криминалисти от областната дирекция откриха изградена оранжерия за отглеждане на канабис в гараж в града, собственост на 50-годишен местен жител. От помещението униформените иззеха  106 стръка растения, отглеждани в саксии. При задържането от мъжа бяха иззети 25 700 евро и малко над 4100 лв.

 


ОДМВР - Варна с препоръки към абитуриентите

Абитуриентските празници винаги са изпълнени с много емоции и вълнуващи преживявания. Празнуват не само завършващите училище, но и техните родители и приятели. В празнично настроение човек е склонен към компромиси, но когато те са свързани с неправилно поведение на пътя, това може да доведе до пътен инцидент и наранявания.

За да остане празничното настроение, „Пътна полиция“ съветва:

Спазвай Закона за движение по пътищата           

Дори по време на празници разпоредбите на Закона за движение по пътищата остават в сила. Нарушенията все по-често се документират с автоматизирани технически средства и не се налага спирането на автомобилите на място.

Мисли за собствената си безопасност

Винаги поставяй собствената си сигурност на преден план! Не позволявай рисковото поведение на приятелите да те постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на абитуриентския бал. Най-рисковото поведение е: управление с превишена скорост; извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали; агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.

Намери си шофьор за бала и след него

Предварително си избери шофьор за празничното шествие с автомобили. Това може да е родител или друг близък. Не се качвай в кола с шофьор, който вече е пил. Помоли и останалите да не рискуват празникът да се провали. При необходимост потърси съдействие от родителите или друг близък.

Ако ще шофирате, не пийте алкохол

Ако си правоспособен водач и ти ще шофираш по време на празниците, не пий алкохол. Ако все пак решиш да се забавляваш по този начин, навреме си осигури трезвен и опитен водач. Не забравяй, че изпитият алкохол подвежда към вземане на „смели” решения, а крайният резултат е нежелан и неприятен.

Не се дрогирай и не шофирай след употреба на наркотици

Шофирането след употреба на наркотични вещества или техните аналози е престъпление. Рисковете за катастрофа на пътя са големи не само за шофьора, но също така за спътниците му и за останалите участници в движението по пътя. Спомените от бала ще са по-дълготрайни и приятни, ако не си под влияние на наркотици.

Ако не си правоспособен водач, не шофирай

Ако все още нямаш шофьорска книжка, но имаш известни познания, не ги демонстрирай точно на бала. Емоциите в този момент може да се окажат лош съветник. Рискът от попадане в пътен инцидент в подобна ситуация е много по-голям.

Празнувай, но се контролирай

Празниците и доброто настроение не скриват опасностите и не може да са оправдание или спасение при необмислени и рискови действия, необуздано поведение и противообществени прояви. Комбинацията от емоции и еуфория води до непредпазливост, безкритичност и опасна агресивност понякога, както в поведението на пътя, така и на самия празник. Самоконтролът и отговорното поведение не пречат на настроението. Бъди отговорен и не губи линията на доброто поведение, за да ти останат повече хубави спомени.

 

Полицейските служители ще следят за предотвратяване на нарушения на обществения ред на местата на пребиваване на абитуриентите и придружаващите ги. Ще съблюдават за спазването на добрия тон на празника и ще останат до празнуващите докрай.

 

При нужда позвъни на телефон 112

Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията на обществения ред, които може да застрашат и сигурността на движението по пътищата. Винаги можете да се обадите на телефон 112 и да потърсите помощ. Подсигурете се и с телефонните номера на близки, които биха се отзовали на молба за помощ.

Весели празници и на добър час на всички млади хора!

 

 


18 май 2021

Животът на пътя е с предимство

20 участници мерят сили в надпреварата „Най-добър млад шофьор на България“

 

Кампанията у нас се провежда от Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР и БЧК. Основната ѝ цел е намаляване на жертвите на пътя, като се обърне внимание на младите хора, започващи сега стажа си зад волана.

Условията за участие са шофьорите да са на възраст между 18 и 26 години с до 5 години стаж като водачи и да са без нарушения. Първият кръг вече приключи, а днес във Варна е кулминацията - участниците се състезават в реална обстановка на пътя и трябва да покажат умения по оказване на долекарска помощ.

В церемония преди гонката участваха инж. Емил Панчев, председател на СБА, гл. инспектор Калоян Драганов от отдел „Пътна полиция“ в ГДНП, Милен Марков от ДАБДП, д-р Надежда Тодоровска – зам.-генерален директор на БЧК.

Главен инспектор Драганов информира, че през изминалата 2020 година у нас са регистрирани 642 тежки пътнотранспортни произшествия, в които са участвали водачи със стаж до 2 години зад волана. При тях са загинали 52 и са ранени 897 души. От данните на Пътна полиция стана ясно още, че водачите със стаж до 2 години през 2020 г. са били 657, като за 129 от тях не са установени нарушения на ЗДвП, но за други 146 са установени до две нарушения, 262 са реализирали повече от две, а за други 13 от тях са констатирани повече от 21 нарушения.

Преди старта инж. Панчев призова младите водачи да карат внимателно, да спазват Закона за движение по пътищата и бъдат толерантни на пътя. От БЧК напомниха, че едно от основните задължения на водачите е оказване на помощ на пострадали при ПТП и апелираха участниците и всички млади хора периодично да опресняват знанията си по оказване на първа долекарска помощ.


14 май 2021

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО