МВР

ОД Варна

 

12 авг 2020

Криминалисти на ОДМВР-Варна задържаха трима съучастници в грабеж, придружен с убийство ​

Оперативните действия са осъществени под ръководството на Окръжна прокуратура-Варна


Извършени са арести на 22-годишна жена и на двама мъже - на 43 и 34 г., тримата от гр. Русе.  На 08.08.2020 г. по обяд бил получен сигнал за открит починал гост в стая на хотел във Варна, чужд гражданин. При извършения първоначален оглед не били открити следи от насилие, но експертите забелязали, че от стаята на жертвата видимо липсвали вещи. След извършената аутопсия била констатирана причината за смъртта - остро настъпила интоксикация (свръхдоза упойващи вещества).

В резултат на стартиралите незабавни оперативни действия, само в рамките на денонощие, криминалистите на ОДМВР-Варна  влезли в дирите на извършителите на престъплението.  При задържането на лицата в тях са намерени и наркотични вещества. В рамките на процесуално-следствените действия са открити  вещите на жертвата. 

По случая е образувано досъдебното производство за извършен грабеж, придружен с убийство, като лицето е било поставено в безпомощно състояние и деянието е извършено от три лица, сговорили се предварително да вършат грабежи. Разследването продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Проверява се съпричастността на тримата и към други подобни престъпления на територията на страната. Предстои привличането на задържаните като обвиняеми и за други престъпления.

 

 

 

Възстановено е движението в кръстовището пред община Варна, което беше блокирано от палатков лагер

Без напрежение протече специализираната полицейска операция

В ранните часове на деня във Варна е проведена специализирана полицейска операция за възстановяване на обществения ред. В палатките, разпънати в кръстовището пред община – Варна, са установени 17 души, които са уведомени, че трябва да напуснат пътното платно на булеварда и да премествт палтките, за да бъде възстановен нормалният трафик и обществен ред.

Поради отказа да изпълнят полицейското разпореждане, в полицията са отведени двама мъже, където са им съставени АУАН по чл. 9, ал. 3 от Закона за сдвижение по пътищата и по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане. След предупреждение да не нарушават обществения ред, са освободени.

Към момента е възстановено движението в кръстовището пред общината, което беше блокирано с палатков лагер. 

Ръководството на ОДМВР – Варна изказва благодарност към протестиращите, проявили разбиране и оказали съдействие на служителите.  Многократно е изразявана позицията, че полицията уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права, то това не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на останалите жители да се придвижват свободно.

Отново призовава всички граждани да спазват Конституцията и законите на страната.

 

07 авг 2020

Служители на отдел „Икономическа полиция“ разкриха случай на изнудване с участието на служител на Община Варна

На двама мъже е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“

В резултат от действия по разследване във връзка със сигнал за изнудване на собственик на недвижим имот, под ръководството на прокурор от Окръжна прокуратура – Варна, при получаване на сумата от 10 000 лв. е задържан 29-годишен мъж, известен на органите на реда.
Във връзка с образуваното по случая досъдебно производство са извършени претърсвания на адреси във Варна. От работното място на едно от лицата, съпричастни към деянието, е иззета документация, относима към престъпната дейност. Задържани са общо трима мъже – на 29 години, на 47 години и на 36 години. Последният е установен като служител на Община Варна, участвал в престъпната дейност.
Спрямо 47-годишният мъж и спрямо 36-годишният са взети мерки за неотклонение – задържане под стража. 29-годишният е установен като посредник, наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция в размер на 5000 лв.“.
Работата по доказване и документиране на престъпната дейност продължава под надзора на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна.
 

04 авг 2020

13 души са задържани в хода на специализирана полицейска операция във Варна и областта

Главният прокурор Иван Гешев посети гр. Девня и гр. Суворово във връзка с провеждаща се в района специализирана операция по противодействие на „битовата престъпност“

В хода на специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната  престъпност, проведена на територията на Варненска област, под наблюдението на прокуратурата, криминалистите от ОД на МВР в града са разкрили седем престъпления, образувани са пет бързи полицейски производства и две досъдебни производства. Три от производствата са за притежание на наркотични вещества, три са за управление на МПС след употреба на наркотици, едно за използване на неистинско СУМПС.
При полицейските действия са проверени общо 486 лица, от които 42-ма криминално проявени. Задържани са 13 души, двама от тях обявени за общодържавно издирване. 345 са проверените автомобили, съставени са 22 АУАН и са връчени 55 фиша по ЗДвП.
Специализираната операция се проведе под специалния надзор на главния прокурор на България Иван Гешев.

 

04 авг 2020

ЗА ОД НА МВР ВАРНА

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО