МВР

ОД Варна

 

Новини

Оранжерия за отглеждане на марихуана е разкрита в гараж във Варна

Операцията е проведена от криминалисти на ОДМВР-Варна, под наблюдението на прокуратурата; задържан е 50-годишният собственик на помещението


Полицейските действия са осъществени вчера. В хода на операцията криминалистите предприели претърсване в гараж на къща в областния град, приспособена за оранжерия за отглеждане на марихуана. В него имало изградени вентилационна, напоителна и осветителна системи. От помещението са иззети 106 стръка растения – канабис, отглеждани в пригодени за саксии найлонови чували с пръст, и 125 литра течен тор, разпределен в туби.
Задържан, като заподозрян за извършител на деянието, е 50-годишен мъж от Варна, познат на МВР. При задържането му в него са намерени и иззети 25 700 евро и малко над 4100 лв.
Разследването по случая продължава под надзора на прокурор при Районна прокуратура Варна, в рамките на образуваното досъдебно производство.
 


06 апр 2021

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за НС

Служителите ще работят и на 04 април 2021 г. от 08.30 до 19.30 часа; гражданите могат да подават искания за удостоверения до 19.00 часа

В седмицата преди 04 април 2021 г., когато ще се проведат изборите за Народно събрание е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:
В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 02 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 30 март 2021 г. до 03 април  2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 04 април 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 03.04.2021 г. (събота) и на 04.04.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР;
Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта;
В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
 
Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 04 АПРИЛ 2021 Г. 

25 мар 2021

Тест на Националната система за ранно предупреждение на 1 април

Сирените ще бъдат задействани в 11 часа


Уведомяваме жителите и пребиваващите на територията на град Варна, че на 1 април, в 11 часа ще бъде задействана сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата.
Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.
Тренировката ще се извърши за проверка на техническото състояние на националната система и за обучение на населението.
Припомняме, че системата се тества два пъти годишно в първия работен ден на месеците април и октомври - в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.  Целта е проверка на техническото състояние на изградената сиренна система, повишаване уменията за задействане на системата и излъчване на информация на живо, а също и обучение на населението за разпознаване на сигналите.
 

01 апр 2021

ЗАДЪРЖАН Е 35-ГОДИШЕН, ЗАПОДОЗРЯН ЗА ИЗВЪРШИТЕЛ НА УБИЙСТВО В С. ПОПОВИЧ, ОБЩ. БЯЛА

ДЕЯНИЕТО Е ИЗВЪРШЕНО НА 22.03.2021 Г. ВЕЧЕРТА.

На 22.03.2021г., в 23:17 ч е получен сигнал, че в с. Попович, общ. Бяла, в помещение /бивше заведение/ е открит в безпомощно състояние 40-годишен мъж от същото село. На мястото екип на ЦСМП - гр.Бяла констатира смъртта на лицето.
При проведените неотложни оперативно – издирвателни действия, като съпричастен към случая е задържан 35- годишен мъж от селото. 
Установено е, че около 18:00 ч. на 22.03.2021 г. двамата мъже отишли в помещението да се почерпят. Между двамата възниква скандал, който прераства в сбиване, при което на жертвата са нанесени множество удари с бар-стол. 
Заподозреният за извършител на деянието се прибирал в дома си и опитал да  унищожи улики, свързани с деянието. 
На мястото на произшествието е извършен оглед, случаят е докладван на прокурор при Окръжна прокуратура – Варна. Образувано е досъдебно производство. С постановление на прокурор за 72 ч. е задържан 35-годишния мъж, заподозрян за извършител на деянието. Работата по случая продължава. 

24 мар 2021

Дейността на органите на МВР на територията на с. Синдел за периода 01.01.2020 г до настоящия момент

23.03.2021 г.


Село Синдел се обслужва от общо четирима служители на Участък „Полиция“ Белослав и Аврен при Четвърто РУ-Варна, които работят и в село Синдел всекидневно от понеделник до петък. Селото е включено и в маршрутите на екипите, изпълняващи патрулно-постовата дейност, които също правят своите обходи там. За посочения период от тези служители са съставени общо 324 АУАН по Закона за Българските лични документи, 36 фиша и 57 АУАН по ЗДвП и 6 бр. АУАН по Закона за здравето.
 
Извън ежедневното обслужване от ПУ - Белослав и Аврен, от началото на 2020 г. до момента в селото са проведени общо 130 акции с участието на служители от сектор „Специализирани полицейски сили“ в ОДМВР – Варна  и от Зонално жандарамерийско управление – Варна - т.е.на всеки три дни в селото е работил или екип на СПС, или на ЗЖУ.
 
През последната година в с. Синдел и селата наоколо, под надзора на Окръжна прокуратура – Варна,  са проведени множество специализирани полицейски операции. Проверени са близо 1300 лица, задържани са 50 и са установени 3 лица, обявени за издирване, в т.ч. и издирван от Интерпол. Активно се работи и с лица от криминалния контингент, които с противоправното си поведение влияят върху криминогенната обстановка в региона, както и с криминално проявени, срещу които се водят 2 или повече производства. В хода на специализираните операции са съставени общо 51 акта за установени административни нарушения по Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи, Закона за гражданската регистрация, Закона за горите,  и др. Образувани са общо 10 досъдебни производства, започнати са и 3 бързи производства.
Статистиката на регистрираните криминални деяния сочи, че от 01.01.2020г. до момента голяма част от регистрираните в с. Синдел престъпления са за управление на нерегистрирани или дерегистрирани МПС и за управление на МПС без свидетелство за правоуправление. Много малко са регистрираните чисто криминални престъпления – кражби, грабежи и др.
 
За посочения период са проведени общо 14 срещи между началника на Четвърто РУ-Варна и кмета на с.Синдел. Обсъждани са възникнали проблеми, системно е  оказвано съдействие на органите на местната власт.
 
Към настоящия момент на трите входно-изходните пътища от и за с.Синдел са монтирани камери за видеонаблюдение.

23 мар 2021

КРИМИНАЛНО ПРОЯВЕН, УЧАСТВАЛ В ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ФАЛШИВИ ПЕТДЕСЕТОЛЕВКИ И ПЛАЩАЛ С ТЯХ РАЗЛИЧНИ УСЛУГИ ИЗ ВАРНА Е ЗАДЪРЖАН НА 19.03.2021 Г.

РАБОТИЛНИЦАТА, В КОЯТО СА ПЕЧАТАНИ ФАЛШИВИТЕ ПАРИ Е НАМЕРЕНА В КВАРТИРА ВЪВ ВАРНА

На 15.03.2021г., в рамките на три часа, от денонощен магазин, от таксиметрова фирма и от пицария във Варна са получени сигнали, че за стоките и услугите им е платено с неистински банкноти, копюр 50 лева. 
При незабавните действия на полицейските служители бързо е установено, че лице на 21 години, криминално проявен за грабежи, е съпричастен към деянието. Установена е и нарочно наета за престъпна дейност квартира в гр.Варна. 
Със случая е запознат прокурор при Окръжна прокуратура - Варна и под негов надзор на 19.03.2021 г. са предприети действия по претърсване на адреса. В апартамента е намерена е действаща печатна работилница за неистински парични знаци. Иззети са над 80 готови неистински банкноти копюри от 50 лева, с повтарящи се серийни номера, емисия 2019г. и над 500 бр. неизрязани неистински банкноти, също копюри от 50 лв. 
Намерени и иззети са също и устройство за печат, хартия, голям брой холограмни стикери/лайсни, имитиращи защитната лента и всички необходими за производството на фалшификати инструменти.
По случая е образувано досъдебно производство. Лицето е задържано за срок от 24 ч., а по-късно, с постановление на прокурор при Окръжна прокуратура – Варна е задържан за срок от 72 часа. Работата по случая продължава, с оглед установяване съпричастност и на други лица към престъпните деяния. 


22 мар 2021

Мобилните полицейски екипи - в помощ на хората в малките и отдалечени населени места във Варненска област

График на посещенията за месеците март и април

В изпълнение на плана за противодействие на конвенционалната престъпност на МВР, въведената от ръководството на ОД на МВР във Варна организация, целяща по-активно присъствие на полицейски служители в малките населени места в областта, продължава да е в действие.
Сформираните мобилни екипи за посещения в населени места без постоянно полицейско присъствие, с участието на служители от отделите „Криминална полиция”, „Икономическа полиция" и „Охранителна полиция” и районните управления, продължават по график да реализират срещи с жители на населените места и представители на местната власт, по време на които могат да бъдат поставени актуални проблеми и да бъдат подавани сигнали за престъпления или различни нарушения. 

15 мар 2021