МВР

ОД Варна

 

Новини

Криминалисти от Областна дирекция на МВР – Варна разбиха оранжерия за отглеждане на марихуана, разположена в къща в с.о. „Траката”

Задържани са мъж и жена, намерени са и иззети 155 бр. растения

В хода на срециализирана полицейска операция по линия противодействие разпространението на наркотични вещества, в къща, намираща се в с.о. „Траката”, стопанисвана от 44 – годишен мъж и 37 - годишна жена, са установени три помещения, оборудвани за отглеждане на марихуана. Иззети са 155 растения в последна фаза на растеж и инкубатор с разсад за същия вид. Иззета е също суха тревиста маса с общо тегло 27,06 грама, като е установно помещение, използвано за сушилня.
По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът и жената са задържани за срок до 24 часа. Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Районната прокуратура в града.


20 яну 2021

За часове служители на Областната дирекция на МВР във Варна установиха и задържаха мъж, извършил хулигански действия след конфликт на пътя

За броени часове служители на Областната дирекция на МВР във Варна установиха и задържаха мъж, участвал в конфликтна ситуация на пътя и извършил хулигански действия спрямо друг водач.
При спор на пътя за отнето предимство, 26-годишен мъж от Варна, водач на л.а. "Фолксваген", добре известен на органите на реда, опитва саморазправа с водача на другото превозно средство, участвало в конфликтната ситуация. Същият вади въздушен пистолет и отправя заплахи към своя опонент, след което се оттегля в неизвестна посока. До физически сблъсък не се е стигнало.
След предприемане на незабавни действия по установяване на участниците в конфликтната ситуация, за броени часове, служители на ОД на МВР - Варна успяват да издирят 26-годишният мъж, извършил хулиганските действия, като същият е задържан по време на управление на л.а. "Фолксваген", след употреба на наркотични вещества.
Има образувани две досъдебни производства - за проявеното хулиганство и за управление на МПС след употреба на наркотични вещетсва. Работата по случаите продължава под надзора на Районната прокуратура във Варна.

20 яну 2021

Служители на ОДМВР – Варна задържаха извършителя на кражба на инструменти в с. Каменар

Специализирана полицейска операция беше проведена във варненското село по-рано днес

В хода на специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната  престъпност, провела се днес в с. Каменар, под наблюдението на прокуратурата, е установен извършителят на кражба на инструменти от частен дом в селото. Той е на 27 години, местен жител, добре известен на органите на реда и осъждан. Мъжът е проникнал в имота на свой съселянин, след като е разбил прозорец на къщата му, и е извършил кражбата на различни електрически инструменти. Част от откраднатите вещи е намерена. По случая има образувано досъдебно производство, работата по документиране и доказване на престъплението продължава.
Проверените по време на специализираната операция лица са 124, проверените автомобили са 70. Задържани са общо 4 души.  Установени са 5 нарушения на ЗДвП, взето е отношение във всички случаи.

 

 


15 яну 2021

Да не забравяме да бъдем внимателни на пътя е призивът на „Пътна полиция” при ОД на мВР - Варна

Коледните и новогодишните празници са светли празници, които обичайно се свързват със семейни празненства и приятелски събирания. Тази година това е различно!
2020-та години е белязана с извънредна епидемична ситуация, пред която е изправен целият свят. В страната са в сила противоепидемични мерки, целящи ограничаване разпространението на коронавирус инфекция, разписани в заповед РД-01-677 от 25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването и с удължен срок на действие със заповед РД-01-718 от 18.12.2020 г. Това определя различна организация на празничните дни и различна гледна точна относно тяхното прекарване за всички нас.
ОД на МВР – Варна предприема всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред и сигурността на града. Засилено ще бъде полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на Варна, в жилищните квартали.

Припомняме основните правила за безопасно движение по пътищата:
ЗА ВОДАЧИТЕ:
1) Прегледайте основно изправността на автомобила си и неговата готовност за движение при зимни условия! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.
Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.
2) Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! Не поставяйте предварително час за пристигане! Пътуването през зимата често е непредвидимо! Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния! Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени.
3) Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач!
4) Винаги поставяйте предпазни колани!
5) При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка, управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила. При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта.
6) При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.
7) Не сядайте зад волана след употреба на алкохол или наркотични вещества!
8) Бъди концентриран, не си отклонявай вниманието! Ако си уморен, не шофирай! 
9) Подготви се за непредвидени ситуации и аварии:
Заредете мобилния си телефон и задължително вземете със себе си зарядно устройство. А, ако имате старо мобилно устройство, заредете го и го вземете като резерв.
Подсигури се с достатъчно вода и храна за път. За дълъг път вземи одеяло за всеки случай.
Вземи със себе си пари в брой и дебитна/кредитна карта, ако имаш.
Винаги информирай близките си къде и с кого си, по какъв маршрут се движиш.
Набави си телефонните номера на спасителни, лекарски, полицейски и други аварийни служби особено ако пътуваш в чужбина.

ЗА ПЕШЕХОДЦИ
1) Обличайте се цветно! Ако може, прикачете светлоотразителни елементи на връхната си дреха!
2) При пресичане спрете или намалете музиката, свалете слушалките, за да възприемате по-добре страничните шумове от автомобили, хора, светофари! Помнете, че шапките и слушалките намаляват степента на възприятие на шумове!
3) Използвайте подлезите и надлезите за пешеходци! Пресичайте на пешеходни пътеки!
4) Дори да сте с предимство, убедете се, че шофьорът е възприел намеренията Ви, и едва тогава пресечете.
5) Не тичайте, за да хванете автобус, тролей, трамвай! По-добре изчакайте следващия, макар че може да закъснеете. Не забравяйте, че зимните обувки и дрехи, ограничават движенията на пешеходеца!

С пожелание за здраве!


23 дек 2020

Криминалисти от ОД на МВР – Варна задържаха мъж и жена при специализирана операция за предотвратяване разпространението на наркотични вещества във Варна

Действията по разследване на случая се реализират под надзора на Окръжната прокуратура в града

При специализирана операция за предотвратяване разпространението на наркотични вещества, провела се в град Варна, на адрес в ж.к. «Аспарухово», обитаван от 28-годишен мъж и 22-годишна жена, са намерени и иззети различни разфасовки и съдове, съдържащи суха тревиста маса и бяло кристално вещество. Намерени са също 8 бр. мелнички, 4 бр. мобилни  телефони, тефтер, както и парични средства в размер на 1300 лв.
Направените експертни справки установяват, че наркотичните вещества са марихуана – 106,15 грама и метамфетамин с тегло 25,54 грама. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по доказване и документиране на деянието продължава под надзора на Окръжната прокуратура във Варна. Мъжът и жената са задържани. Повдигнати са им обвинения.18 дек 2020

8 декември 2020 г. – един по-различен студентски празник

ОД на МВР е взела всички необходими мерки за спокойното протичане на студентския празник, 8 декември. Полицейските служители ще следят стриктно, както за опазването на обществния ред, така и за спазването на всички противоепидемични мерки, целящи ограничаване разпространението на коронавирус инфекция на територията на страната, разписани в заповед РД-01-677 от 25.11.2020 г. на министъра на здравеопазването.
На 6 декември започна специализирана полицейска операция за превенция с акцент върху недопускането: управление на моторни превозни средства от неправоспособни водачи или такива, употребили алкохол или наркотични вещества; управление на автомобили с технически неизправности или без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”; съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол и стоки с неясен произход.
Полицейските екипите ще са безкомпромисни към всеки гражданин, който грубо нарушава законите и разпоредбите за безопасност, и създава с поведението си опасност за останалите, както на пътя и по време на празненствата, така и по отношение на противоепидемичните мерки.
ОД на МВР – Варна напомня основните препоръки за безопасно певедение при движение по пътищата:
• Никога не шофирай пил или дрогиран!
• Ако чувстваш умора или сънливост, не шофирай!
• Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
• Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

Съветваме всеки водач на МПС да:
1) ПОДГОТВИ:
- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;
- документите на автомобила;
- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;
- документ за платена винетна такса;
- документ за преминат годишен технически преглед;

2) ПРОВЕРИ:
- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;
- гумите подходящи ли са за зимни условия;
- водата сменена ли е с антифриз;
- има ли масло;
- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;
- светлоотразителната жилетка в колата ли е;
- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е;
- има ли пожарогасител в колата;
- парното работи ли.
 3) ЗАРЕДИ:
- незамръзваща течност в резервоарчето за чистачките;
- достатъчно гориво;
- храна и вода за из път;
- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;
- постави вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;
- спрей против замръзване на уплътнители и чистачки;
- сложи и одеяло
- предвиди сума пари за аварийни ситуации;
4) ПОМИСЛИ:
- какъв да бъде маршрутът;
- кой ще кара колата – правоспособен водач ли е; опитен водач ли е;
- ако шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;
- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;
- кой ще пие алкохол – нека шофьорът не пие.
5) ОСВЕДОМИ СЕ:
- за прогнозата за времето за областите, през които преминава маршрутът ти;
- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута си;
- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;
- има ли мобилен обхват в местността, в която ще бъде купонът;
- има ли бензиностанция в близост до мястото за почивка.
               
При необходимост сигнализирай на телефон 112.

ОД на МВР – Варна призовава всички млади хора към отговорно поведение!

07 дек 2020