МВР

ОД Варна

 

Новини

Задържани са 24-годишен мъж и 22-годишна жена, работата по образуваното досъдебно производство продължава под наблюдението на прокуратурата

Специализирана полицейска операция по противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е проведена на 22 май на територията на гр. Варна.

В района на лятно кино „Тракия“ криминалистите задържали 24-годишен мъж, осъждан за разпространение на наркотици, от когото са иззети пакетчета с кристално вещество.

В рамките на проверката униформените установили, че в автомобила му го изчаквала 22-годишна местна жителка. 

При последвалите процесуално следствени действия в обитавани от двамата жилища на три адреса във Варна, както и в два леки автомобила, ползвани от мъжа, са намерени и иззети кокаин – 36,59 г, метамфетамин – 1896,59 г и марихуана – 966,13 г, както електронни везни, ползвани от двамата, мобилни телефони и голяма сума пари - над 20 000 лв.

По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор при Варненската окръжна прокуратура. Със съдебно решение на 24-годишния е наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по случая продължава

 

26 май 2020

Гл. комисар Ивайло Иванов: Няма никакви съмнения относно причините за смъртта на журналиста Георги Александров

Основните хипотези са нещастен случай или самоубийство

На брифинг с участието на главния секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, директора на ОД МВР – Варна ст. комисар Даниел Пашов и заместник – директора на ОД МВР – Варна комисар Андрей Ангелов днес бяха съобщени подробности по разследването на смъртта на варненския журналист Георги Александров.
Гл. комисар Ивайло Иванов посочи, че цялото професионално ръководство на ОД МВР – Варна, както и прокуратурата наблюдават работата по случая. От доказателствата, които са събрани до момента, няма никакви данни за нещо по-различно от хипотезите, обявени от апелативния прокурор – нещастен случай или самоубийство. По случая, освен професионалисти от ОД МВР – Варна, работи и екип криминалисти от Главна дирекция „Национална полиция“, с оглед пълна безпристрастност и обективност по разследването. Няма никакви съмнения относно причините за смъртта. В момента се проверяват всички трасета, по които евентуално може да се е придвижвал журналистът, преглеждат се и записи от камери. На мястото, където е открито тялото, не са намерени лични документи и вещи.
Досъдебното производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта на Георги Александров се води от Районна прокуратура Варна, съобщи апелативният прокурор, като припомни, че то е започнато, след като на 22 май около 17.30 часа в плавателния канал под Аспарухов мост, на около 60 метра източно в посока на морето, е открито тялото на мъж, разпознат впоследствие от неговите близки. Причината за смъртта е удавяне, сочат резултатите от аутопсията. Установени са височинни травми по вътрешните органи, причинени от падане от високо. Не са открити никакви медицински находки и травми, които да са причинени от насилие. Досъдебното производство работи по две основни хипотези – нещастен случай и самоубийство. След като не се е прибрал в дома си около 2 денонощия, Георги Александров е бил обявен за издирване от близките му. Служители на ОД МВР – Варна установяват движението на починалия и хората, с които се е срещал по минути и часове преди настъпването на смъртта му. Действията по разследването продължават и към момента.
 

24 май 2020

Задържаха 13 души при специализирана полицейска операция в с. Синдел

Започнати са 6 досъдебни производства за установени противозаконни присъединявания към електропреносната мрежа, водят се и 2 бързи полицейски производства за нарушени карантинни меркиСпециализирана операция по линия противодействие на битовата престъпност, установяване на извършители на престъпления и лица, влияещи негативно на оперативната обстановка в с. Синдел и региона се проведе на 19.05.2020 г. за времето от 06:00 до 14:00 ч. в с. Синдел, общ. Аврен.  От 11 групи полицейски служители бяха реализирани масирани полицейски проверки, в операцията участваха и контролни органи от Регионална дирекция по горите – Варна и от Енергоразпределително дружество „Енергопро“
    На шест адреса в селото е установено, че собствениците им противозаконно са се присъединили към електропреносната мрежа. Извършени са огледи и са започнати досъдебни производства.
    В хода на СПО са проверени общо 212 лица, задържани са 13 лица. Извършени са проверки и на лица, притежаващи късо и дълго оръжие, при които не са установени нарушения, съставени са 6 бр.констативни протоколи. Проверени са 128 МПС.
По време на операцията са съставени :
11 акта по Закона  за българските лични документи;
5 акта по Закона за движение по пътищата;
5 акта по Закона за гражданската регистрация;
1 акт по Закона за горите.
20 май 2020

Полезна информация от сектор "Български документи за самоличност" при ОДМВР - Варна

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Варна Ви уведомява, че поради изтичане срока на валидност на голям брой документи за самоличност през 2020 г. и във връзка с въведеното извънредно положение, сроковете на изтичащите в периода 13.03.2020 – 31.10.2020 г. лични карти и СУМПС се удължават с шест месеца.
Напомняме, че действа мярка за облекчаване на режима за издаване на лични документи, според която българските граждани с постоянен адрес на територията на областта могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт и СУМПС с обикновена услуга (до 30 дни) във всяко Районно управление в Област Варна, а не само в Районно управление по постоянен адрес. Получаването на готовите документи ще се извършва в звената, където са подадени заявленията.
Притежателите на валидно удостоверение за квалифициран електронен подпис (КЕП), издаден в Република България и съдържащ данни за ЕГН на лицето,  могат  да  се възползват от   „Портал  за  електронни  административни  услуги  на   Министерството  на  вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес:
https://e-uslugi.mvr.bg, за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга.


06 апр 2020

Граждани заключиха крадец на терасата си тази сутрин във Варна

27-годишния варненец е с висящи дела за кражби, грабеж и неправомерно теглене на пари от банкова карта

          В 05:45 ч. тази сутрин  (29.05.2020 г ) е съобщено, че неизвестно лице е заключено от граждани на тераса на 3-я етаж на къща в централната част на Варна. Полицейският екип, който веднага отишъл на мястото, задържа лицето, което оказало силна съпротива при задържането.
При обиск в него са намерени 2 смарт телефона, детски смарт часовник, брачна халка на потърпевш, живеещ на адреса, както и малка сума пари.
При огледа на мястото са намерени, приготвени за изнасяне, 2 раници на потърпевшите, в които са били поставени 2 лаптопа, айпад и таблет и 4 каски за велосипедисти, също собственост на живеещите на адреса.
Материалите по случая са докладвани на прокурор при ВРП, образувано е бързо полицейско производство, на лицето е повдигнато обвинение и с постановление на наблюдаващ прокурор е задържан за срок до 72 часа. Мъжът е задържан по-малко от 24 часа след освобождаването му от районно управление във Варна, където срещу него е образувано е бързо полицейско производство за кражба от магазин.

29 май 2020

Къща е изгоряла призори в с. Китка, общ. Аврен

Собствениците и трите им деца не са пострадали

          На 28.05.2020 г., в 03:40 ч. е съобщено за пожар къща, намираща се в покрайнините на с. Китка, общ. Аврен. На мястото незабавно са изпратени 3 противопожарни автомобила, екипите на които са гасили пожара до 07:00 ч. тази сутрин.
Собствениците на къщата – мъж на 46 г. и жена на 42 години, както и трите им деца – 20-годишна девойка, момиче на 16 г. и малолетно момиче на 6 г. не са пострадали.
Къщата, която е с разгъната площ 80 кв.м., с цялото ѝ обзавеждане – готварска печка, пералня, хладилник, телевизор, ел. печка, мебели, хранителни продукти, дрехи и др. са изгорели напълно. Унищожени са и личните документи на собствениците, както и други документи. От огъня са унищожени и инвалидна количка и вертикализатор, ползвани от 6-годишното дете.
Предполагаемата причина за възникването на пожара е късо съединение в ел. табло, извършва се проверка.
ОД МВР – Варна ще съдейства за бързото изготвяне на нови лични документи на потърпевшите.


28 май 2020

Задържан е водача, блъснал майка с дете на пешеходна пътека тази сутрин във Варна

Лицето никога не е притежавало свидетелство за управление на МПС

       Около 08:20 ч. на 26.05.2020 г. на пешеходна пътека на бул. „Цар Освободител, кръстовището с ул. „Ана Феликсова“ възниква ПТП, при което от л.а. „Пежо 607“ са блъснати майка на 41 г. с дете на 6 год. Пострадалите са откарани в болница, където за детето са установени контузии на лакът, коляно и лице и счупване на преден горен зъб и контузия на крак на майката. Оказана им е медицинска помощ и по-късно са насочени за домашно лечение.
    Водачът, допуснал ПТП-то, е напуснал мястото на произшествието. При проведените незабавни оперативно – издирвателни действия малко по-късно в кв. „Възраждане е намерена укритата кола. Установен и задържан е и водача – 40-годишен мъж от Варна, неправоспособен (лицето никога не е притежавало Свидетелство за управление на МПС), осъждан, (с ефективна присъда) за притежаване на наркотици, с криминални регистрации за управление на МПС след употреба на алкохол над 1,2 промила и за кражба.  
    По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура – Варна. На мястото на произшествието, както и на изоставения автомобил са извършени огледи. Водачът е задържан за срок до 24 ч., взети са му кръвни проби с оглед установяне наличие на алкохол и/или наркотични вещества. Работата по случая продължава.  

26 май 2020