МВР

ОД Варна

 

Новини

В момент на сделка с над 5 кг наркотични вещества са задържани двама мъже от Варна

Разследването се ръководи от Окръжна прокуратура в града

При проведена специализирана полицейска операция, в момент на сделка с наркотични вещества, са задържани двама мъже от Варна. Двамата са на възраст 29 години и са добре известни на органите на реда.
При предприетите действия по разследване на случая, са извършени претърсвания на шест адреса в града и на четири автомобила. Иззети са 1000 гр. кокаин и 4518 гр. марихуана, боеприпаси и електронна везна със следи от наркотични вещества.
По случая е образувано досъдебно производство. Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под надзора на Окръжната прокуратура - Варна. Извършителите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

23 окт 2020

Криминалисти от ОД на МВР - Варна задържаха за разпространение на наркотични вещества мъж на 31 години

На същия е повдигнато обвинение, задържан е за срок до 72 часа

При провеждане на специализирана полицейска операция, непосредствено след продажба на наркотични вещества, е задържан 31-годишен мъж от Варна, познат на органите на реда. В мъжа и в автомобил, управляван от него, е намерена суха тревиста маса.
Последвалите действия по разследване на случая, продължили в дома на 31-годишния мъж, установяват наличието на допълнителни количества от същото наркотично вещество в жилището. Намерени са също електронна везна със следи от марихуана, таблетки ексази и 0,19 г. хероин, парични суми, пакетеча за дозиране и мобилни телефони. Общото иззето количество марихуана е 2,66 кг.
Работата по документиране и доказване на извършеното престъпление продължава под надзора на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна. На извършителя е повдигнато обвинение, задържан е за срок до 72 часа.
В хода на операцията са задържани още двама мъже - на 22 г. и на 20 г., от които са иззети 37 бр. пакетчета със суха тревиста маса с общо количество 44,48 грама.
По случая е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокурор от Окръжната прокуратура.

19 окт 2020

19-годишен мъж от с. Горен чифлик е установен като извършител на кражба на два леки автомобила

7 лица са задържани при специализирана полицейска операцията във Варненско

В хода на специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната  престъпност, провела се на територията на община Долни чифлик, под наблюдението на прокуратурата, е установен извършителят на две кражби на леки автомобили, извършени в с. Горен чифлик през изминалата седмица. Извършителят е на 19 години, местен жител, добре известен на органите на реда. По случаите има образувани досъдебни производства, работата по документиране на престъпленията продължава.
По време на операцията са образувани три бързи полицейски производства – за управление на МПС без свидетелство за правоспособност и в срок на изтърпяване на административно наказание, за управление на автомобил след употреба на алкохол с концентрация от 1,8 промила в издишания въздух и за притежание на наркотично вещество – марихуана (0,03 гр.). Образувана е преписка срещу малолетен ученик от с. Старо Оряхово, извършил кражбата на мобилен телефон.
Проверените по време на специализираната операция лица са 587, проверените автомобили са 349. Задържани са общо 7 души.  Установени са 45 нарушения на ЗДвП, взето е отношение във всички случаи.

14 окт 2020

Нива с около 5400 растения марихуана е открита в близост до язовир Цонево

На мястото е изградена поливна система, има генератор за ток, пръскачки, както и множество торове и препарати за растителна защита

 В хода на специализирана полицейска операция по противодействие на битовата  престъпност, проведена под наблюдението на прокуратурата на 28 и 29.09.2020 г. на територията на общините Провадия – гр. Провадия и с. Градинарово и общ. Дългопол - - с. Аспарухово и с. Сава, служителите от ОД на МВР Варна провериха 315 лица и 185 МПС.
    На 29.09.2020 г. в землищата на селата Сава и Аспарухово, общ. Дългопол, в близост до язовир „Цонево“ е открита нива с площ около 2,5 дка, с около 5400 растения марихуана, засети в прави редици и на еднакво разстояние едно от друго. На мястото е изградена поливна система за капково напояване, има пръскачки и генератор за ток. Иззети са също и множество торове и препарати за растителна защита и др. вещи. По случая е образувано досъдебно производство, под наблюдението на прокурор от ТО Провадия при Районна прокуратура – Варна. Процесуално – следствените и оперативно – издирвателните действия продължават и в момента – извършени са претърсвания на адрес във Варна, за срок от 24 ч. по ЗМВР са задържани 2 лица, за които се проверява евентуалната им съпричастност към отглеждането на растенията.
    В специализирана полицейска операция участваха 62 служители на ОД МВР – Варна и Зонално жандармерийско управление – Варна. При проверките са профилактирани 33 лица от криминалния контингент, задържани са 15 лица. Съставени са 18 АУАН и 22 фиша. Образувани са две бързи полицейски производства – за притежаване на наркотици и за управление на МПС след употреба на наркотици.


01 окт 2020

41-годишен мъж от Бургас, представил се за общински служител и въвел в заблуждение пенсионери, е задържан при специализираната полицейска операция във Варна и областта

23-ма са задържаните при операцията лица

В хода на специализирана полицейска операция по противодействие на конвенционалната  престъпност, провела се на територията на община Аксаково и община Варна, под наблюдението на прокуратурата, е задържан 41-годишен мъж от Бургас, извършил кражба и въвел в заблуждение самотноживущи възрастни хора. Установено е, че мъжът се е представял за общински служител и е предлагал на потърпевшите да им съдейства за увеличение на пенсиите или да им осигури евтини дърва. Измамите са извършени на територията на няколко области. На мъжа е повдигнато обвинение, задържан е за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.
Проверените по време на специализираната операция лица са 476, проверените автомобили са 360. Задържани са общо 23 души – четирима са известни на органите на реда във връзка с джебчийски кражби, седем души са проявени по линия на различни измами и седем са извършителите на кражби.  Установени са 45 нарушения на ЗДвП, взето е отношение във всички случаи, като в три от тях става дума за управление на МПС без свидетелство за провоспособност.

24 сеп 2020

Спад в броя на регистрираните пътно – транспортни произшествия през 2020 година

Без жертви във Варна и областта на 16 септември – Денят без жертви на пътя

Спад в броя на пътно – транспортни произшествия, в броя на загиналите и броя на ранените  отчете старши инспектор Драгомир Ганчев от сектор „Пътна полиция”при ОД на МВР – Варна на среща с медиите.
През изминалия период на 2020 г. са регистрирани 412 ПТП с пострадали във Варна и областта, загиналите са 17, а ранениете – 516. За сравнение, през същия период на 2019 година са регистрирани 500 ПТП с пострадали, 32-ма са загиналите, 649 - ранените. По – малко са и произшествията с участието на деца до 17 годишна възраст – 59, загинало е 1 дете – пътник в автомобил, 62 са ранените.
Старши инспектор Ганчев напомни, че грижата към децата и учениците е приоритет за „Пътната полиция” през цялата година, а засиленото полицейско присъствие в районите на  училища и детски градини в град Варна и в областта ще продължи до края на месец октомври.
ОД на МВР – Варна по традиция е активен участник в образователния процес чрез различните си инциативи, които в различни форми реализират беседи с учениците - от най-малките до най-големите и припомняне на основните правила за безопасност на движението. И през учебната 2020г./2021 г. работата с децата и подрастващите ще продължи.
Без жертви на пътя премина и специално определения „Ден без жертви на пътя” – 16 септември.

17 сеп 2020