МВР

ОД Велико Търново

 

21 ное 2017

В Пътна полиция приемат заявления за регистрационен номер по избор

От 09,30 ч. до 11,50 ч. и от 13,00 ч. до 15,30 ч. на 24.11.2017 г. съгласно Заповед УРИ 366з-1933-01.09.2015 г. на Директора на ОДМВР – В. Търново, гражданите ще имат възможност да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от наличните в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново – група ВТ 6001 – 7000, серия КМ, както следва: с четири еднакви цифри по чл. 26. т. 6 от Тарифа № 4 на МВР; комбинация от цифри по желание извън посочените в чл. 26. т. 6 и т.7 от Тарифа № 4 на МВР.
Заявленията се приемат в сектор „Пътна полиция“ до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията.
Подробности за технологичния ред на подаването им може да видите в интернет страницата на ОДМВР – В. Търново, раздел „Услуги“, подраздел „Пътна полиция“. Телефон за справки – 062/662 254.

На 21 ноември стартира третата част на акция "Зима"

През периода 21 – 30. 11. 2017 г. чрез кампанията „Безопасно шофиране през зимата“ дейността ще бъде насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи и над поведението на водачите на пътни превозни средства в т.ч. и спрямо пешеходците. Специализираните полицейски операции ще се извършват на подходящи места край пътя, като се създаде организация на място да се извършват проверки с уредите за проверка на фаровете.
Водачите ще бъдат информирани за възможностите за извършване на техническа консултация за изправността и подготовката на превозното средство за движение при зимни условия и проверка на фаровете на автомобилите в периода на кампанията в техническите центрове на основните партньори в акция „Зима“.
Денят 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в автомобили-жертви на пътя.
Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване на нарушения на Закона за движението по пътищата и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взима отношение на място.

20 ное 2017

Пътни полицаи проведоха опреснителни лекции на търговски представители на „Загорка“

Инициативата е обвързана със Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия

33-ма търговски представители за Северна България на „Загорка“ АД преминаха днес опреснителен курс за водачи на превозни средства. Инициативата се проведе съвместно със сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново, Съюза на българските автомобилисти – В. Търново и представители на „Загорка“ АД. 
Курсът започна с лекция на тема „Пътно-транспортната обстановка на територията на област В. Търново и най-честите причини за пътно-транспортни произшествия“ . Участниците проявиха интерес към видеозаснемането и конкретни казуси, с които са се сблъсквали на пътя. Повече стационарни камери и по-солени глоби  за превишаване на скоростта ще решат проблема с тежките пътни инциденти, смятат по-голяма част от курсистите. Останалите споделиха мнение, че трябва да се повиши културата на пътя.
След лекционната част участниците проведоха изпит на листовки, а след това и на полигон.
Най-добре  представилите се и в теоретичната, и практическата част получиха поощрителни грамоти.
Инициативата бе обвързана и с предстоящия Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспротни произшествия.  Тази година за това е определена датата 19 ноември. Всяка година вследствие на пътни инциденти загиват и биват ранени и осакатени стотици деца, младежи, зрели и възрастни хора. Голяма част от тези инциденти са били предотвратими. Те са свързани с грешки и нарушения на участниците в движението, както и с пропуски на проектантите на пътно транспортната система.
Денят за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия е и ден за размисъл , за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Ден, в който да си дадем ясна сметка, че всички - институции, организации, участници в движението в името на живота трябва да дадем своя принос, за да спрем тази безсмислена война по пътищата.
От началото на годината до края на месец октомври в област В. Търново са регистрирани общо 1 167 пътни инцидента, от които 158 тежки, с 20 загинали и 205 ранени граждани. През същия период на миналата година са били регистрирани общо 1298 пътни произшествия, от тях 187 са били тежки, с 23 загинали и 254 ранени граждани.
Само през месец октомври 2017 година на територията на ОДМВР – В. Търново са регистрирани 124 произшествия, от тях 24 тежки, с 4 загинали и 32 ранени граждани. Основната причина за тежките инциденти остава несъобразената скорост, отчитат от Пътна полиция.

IMG_0002 IMG_0001 IMG_0010 IMG_0008

16 ное 2017

На 11 ноември стартира втората част на акция "Зима"

През периода 11 – 20. 11. 2017 г. дейността на полицията ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците, чрез кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“.
През седмицата ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения да бъдат налагани ефективни санкции.  Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.          Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение.  

Бъди видим през зимата и в тъмното

Пешеходците трябва да обличат светли връхни дрехи или да използват светлоотразителни елементи.
Да се оглеждат и ослушват, особено ако са с шапка или качулка.  Пешеходците трябва да се движат по тротоара или банкета, в случай, че няма такива се движи по платното за движение противоположно на движението на превозните средства.  

Глобата е 20 лв.

При организирано движение на група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка и задължително групата се води от най-малко двама възрастни. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подае сигнал съ Стоп палка или с ръка, за да спре движението на автомобили.

Глобата е до 30 лв. за водача на групата.

10 ное 2017

Организирана престъпна група за разпространяване на наркотици е задържана в района на гр. Стражица

Операцията е проведена от служители на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“ - МВР под ръководството на Специализираната прокуратура

При проведена специализирана операция на територията на гр. Стражица е задържана организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици. В полицейския арест са задържани четирима мъже – двама наркодилъри, и двама полицаи – служители на РУ-Стражица. Операцията е реализирана от служители на ГДБОП, колегите им от ОДМВР-Вeлико Търново и Дирекция „Вътрешна сигурност“- МВР, под ръководството на Специализираната прокуратура.
Подробности около разследването оповестиха днес главният секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов, директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ гл. комисар Ивайло Спиридонов и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. В резултат на проведените професионални действия, групата е задържана в момент на извършване на сделка. В хода на операцията са извършени претърсвания на 10 адреса и автомобили на територията на Великотърновска област. Задържан е и пети участник в престъпната дейност  - производител на марихуаната. В дома му са намерени 32 чувала с марихуана , други 6 чувала от наркотичното вещество са открити у наркодилърите. Освен дрогата, са иззети електронна везна, мобилни телефонни, пари и други предмети, съотносими към случая.
Разследването срещу членовете на групата е започнало през май тази година по образувано досъдебно производство. По първоначални данни, групата е действала от началото на 2015 година.  Установен е и начинът, по който е работела  -  лица извън групата произвеждат марихуана, предават ги за разпространение, а служителите на МВР  осигуряват „чадър“ на дилърите.  Според данните, полицаите са изземали наркотиците от закупилите ги,  връщали ги обратно на наркоразпространителя и така те са повишавали маржа на печалбата.
Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов даде висока оценка за работата на колегите си от ВеликоТърново. Той обясни, че  още в средата на 2015 г. те са получили оперативната информация за разпространение на наркотици на територията на Стражица и Велико Търново, както и за участие на полицейски служители в престъпната дейност. По думите му, работата на местно ниво е изключително сложна в такива ситуации, защото самите полицаи познават стила на работа, имат и изграден авторитет. Въпреки това, благодарение на проведено упорито и професионално разследване, престъпната група бе разкрита и неутрализирана.
На четиримата задържани са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества и мярката им за задържане е удължена до 72 часа.  Работата по документирането на случая продължава.

10 ное 2017

ЗА ОД НА МВР ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача