МВР

ОД Велико Търново

 

16 ное 2018

Брошури с препоръки към водачите на моторни превозни средства раздаваха пътни полицаи и деца от БЧК

Инициативата е по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия - 18 ноември

Брошури с препоръки към водачите на автомобили раздаваха деца от Младежки червен кръст – В. Търново, съвместно със служители на Пътна полиция в центъра на старата столица. Инициативата е част от мероприятията на ОДМВР – В. Търново, организирани по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия – 18 ноември и традиционната акция на полицията „Зима“.
Листовките съдържат информация, относно това какви трябва да са гумите на автомобила през зимния сезон и имат за цел да напомнят на водачите да проверят и да държат в изправност чистачките, фаровете, спирачната система, парното, оборудването на автомобила с обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.  
Целта на кампанията е да заостри вниманието на водачите, които имат ангажимент да подготвят максимално добре автомобилите си за движение в зимни условия, да бъдат внимателни на пътя, да се съобразяват с пътните и атмосферни условия и препоръките на полицията, за да се избегнат тежки пътни инциденти и неприятни ситуации.
Защото най-важната цел на всяко пътуване и безпроблемното пристигане.

 IMG_7949 IMG_7974 IMG_7976 IMG_7965 IMG_7988 IMG_7992

Демонстрации на полицейска и пожарна техника предшестваха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия

Демонстрация на полицейска и пожарна техника гледаха  ученици от СУ „Вела Благоева“ във В. Търново. Инициативата е на ОДМВР – В. Търново, РД „ПБЗН“ – В. Търново, БЧК и Областна управа по повод предстоящия Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия – 18 ноември. Децата имаха възможност да научат при сигнал за тежка катастрофа кои са структурите, които се отзовават на сигнала, и какви са задълженията им на място. От пожарната показаха нагледно хидравлична техника, която се използва в такива ситуации, а от Пътна полиция – В. Търново отправиха и препоръки към присъстващите да бъдат внимателни и да спазват правилата за движение по пътищата. 
С изключителен интерес ученици от 10, 11 и 12 клас наблюдаваха и презентация на видеоматериал заснет по време на тежки пътни произшествия, регистрирани на територията на област В. Търново и действията на пожарна и полиция в реална обстановка.
От Български червен кръст – В. Търново пък бяха предоставени симулативни очила, които децата изпробваха и разбраха как и какво вижда човек употребил алкохол около 1,25 промила.
С резолюция на Асамблеята на Обединените нации от 26 октомври 2005 г. за повишаване на безопасността на движение по пътищата в целия свят се отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия.
Идеята на тази инициатива е освен да почетем паметта на загиналите при пътни инциденти и да си направим равносметка за собственото отношение и култура на пътя. Защото черните статистики в полицейските сводки се пишат с участието на всеки един от нас. Произшествията са резултат от човешки грешки, повечето от които биха могли да бъдат предвидени и избегнати.
Мероприятията, организирани по този повод ще продължат и в петък на 16 ноември, когато представители на Младежки червен кръст във В. Търново, съвместно със служители на Пътна полиция в централната част на В. Търново ще раздават на водачите листовки с препоръки за безопасно шофиране при зимни условия .

DSCN2804 DSCN2805 DSCN2807 DSCN2809 DSCN2812 DSCN2824 DSCN2826 DSCN2834 DSCN2829 DSCN2831

14 ное 2018

36-годишен мъж от Г. Оряховица е обвинен в извършването на тежко криминално престъпление

Сигнал за случая е получен на 10 ноември в 17,28 ч. от 36-годишен мъж. Той е съобщил, че е намерил в жилището си в железничарския град млада жена в безпомощно състояние. Изпратените на адреса екипи на полицията и Спешна помощ са установили 45-годишна жена от Г. Оряховица с множество наранявания по тялото и са констатирали смъртта й. Още на следващия ден, като съпричастен към случая за общодържавно издирване бе обявен друг 36-годишен мъж от същия град. След проведени множество оперативно  издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия на 12 ноември той беше задържан в района на автогарата в родния си град. Мъжът е известен на полицията и осъждан. Вчера той е привлечен, като обвиняем за причиняване на смърт по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост и за причиняване на средна телесна повреда на подателя на сигнала. Мярката му за задържане е удължена на 72 часа. Работата по документиране на случая продължава под ръководството на Окръжна прокуратура.

 

14 ное 2018

МВР: Няма протест, който да разрешава блокирането на магистрали и главни пътища, законите важат за всички

На 11ноември за времето от 17,00 ч. до 20,30 ч. на територията на гр. В. Търново беше заявено и разрешено провеждането автомотошествие. Преди започването му, около 2000 човека от протестиращите, без необходимото разрешение затвориха главен път І-4 на кръгово кръстовище ул. „Магистрална“ и ул. „Краков“ в гр. В. Търново в двете посоки.
Охраната на мероприятието бе осъществена от 40 полицейски служители. По време на мероприятието инциденти не са допуснати. Съставени са 12 протокола за предупреждение. Проведени са беседи с организатори и участници в протеста, с цел предотвратяване на действия, нарушаващи обществения ред и маршрута на движение. Двама граждани са проверени за употреба на алкохол. На единия пробата е била отрицателна, другия е отказал проба с техническо средство, за което му е бил съставен акт по ЗДвП.

 

13 ное 2018

ЗА ОД НА МВР ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача