МВР

ОД Велико Търново

 

03 дек 2021

Опасността от пожари в бита през отоплителния сезон е по-голяма

Бъдете изключително предпазливи

С настъпване на есенно-зимния сезон и понижаване на температурите започва активно използване на различни отоплителни и нагревателни уреди в домовете. Правилната поддръжка и експлоатация на тези уреди е от жизненоважно значение за безопасността.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Велико Търново отново апелира да се обръща изключително внимание, при използването  на локални отоплителни уреди на твърдо, течно или газообразно гориво или локални електрически уреди.

Много често, в следствие на неспазване на правилата за безопасна експлоатация на тези уреди или проявена небрежност, възникват пожари, причиняващи големи загуби, някои от които вземат и човешки жертви. Над 70 % от пожарите в дома през зимата са след неправилно използване на отоплителни уреди.

Най-честите причини за тези пожари са запалване, в следствие на непочистени от налепи и сажди комини, оставяне върху или в близост до отоплителен уред на горими материали, използване на неизправни, саморъчно направени или нестандартни отоплителни уреди, неправилна експлоатация на отоплителни уреди.

Не са малко случаите на загинали хора следствие на неправилна експлоатация на печки на дърва, които при непочистен комин и затворени с непълно изгаряне, отделят голямо количество въглероден окис. В резултат на това хората, които се намират в помещението, загиват от задушаване, без да разберат.

Спазването на елементарни правила ще осигури безопасността в помещенията за живеене, работа или пребиваване:

  

Обърнете внимание на състоянието на електрическата инсталация. Да не се допуска използването на подсилени предпазители. Да се проверят контактите и ако се установи, че не са добре закрепени към стената или по тях има следи от нагаряне да се поправят или подменят с нови.

 

Почистете комините. Да се осигури свободно пространство около печките на твърдо гориво и да не се поставят горими материали около тях. Така не само ще се намали вероятността от възникване на пожар, но ще се повиши ефективността на работа на отоплителните уреди.

 

Задължително уредите на твърдо гориво трябва да бъдат поставени върху негорими материали. По пода на разстояние поне метър от уреда не трябва да има килими и постелки.

 

Не трябва да се поставят дрехи върху отоплителните уреди, за сушене. Това не само е предпоставка за възникване на пожар но значително намалява ефективността на отоплителния уред.

 

Деца, трудноподвижни и възрастни хора не бива да бъдат оставяни заключени сами вкъщи. В много случаи те нямат реална преценка за рисковете при възникване на пожар, нито възможност да реагират своевременно и адекватно.

 

 

От началото на годината осем души на територията на област Велико Търново са загубили живота си, в следствие на пожари, причинени от отоплителни уреди, а други десет са с различни степени на изгаряния и наранявания, отчитат от РД „ПБЗН“ – В. Търново.

Тревожен е фактът, че при пожари през зимата загиват предимно възрастни хора, които в някои случаи са трудноподвижни или имат по-забавени реакции и не могат да реагират адекватно при такава ситуация. Само от началото на месец септември в областта при пожари в жилища са загинали 6 души, като всички са на възраст над 66 години. Четири от жертвите са на възраст над 70 години, сочи още статистиката.

 


Стриктен контрол по спазване на противоепидемичните мерки и традиционно засилено полицейско присъствие по пътищата, предприема ОДМВР – В. Търново за студентския празник

В деня на самия празник  - 8 декември ще бъдат предприети необходимите мерки  по опазване на обществения ред, както и по отношение на спазването на противоепидемичните мерки на местата, където ще празнуват организирани групи. Проверките ще се осъществяват съвместно със служители на РЗИ – В. Търново. 
Завишен ще бъде и контролът върху общоопасните средства, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества  и пиротехническите изделия. 
В периода 6-9 декември ще има засилено полицейско присъствие в районите около обектите, където ще има организирано провеждане на събития и тържества, посветени на празника. Планирани са специализирани полицейски операции, в които ще се акцентира върху недопускане на  шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични и упойващи вещества, или техните аналози, от неправоспособни водачи, управление на технически неизправни автомобили и такива без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ

за студенти – 8 декември 2021 г.

Независимо от продължаващата втора година ситуация, възникнала с разпространението на COVID, студентският празник отново ще бъде отбелязан от студенти и техни приятели. По традиция 8 декември е свързан с пътувания и неколкодневни празнувания в хижи, хотели и други подходящи за това места в страната или извън нея. През 2021 г. 8 декември е в сряда и това е предпоставка за очаквано по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно през втората половина  на седмицата. Времето създава условия за комбиниране на студентския празник с Никулден на 6 декември.
Във връзка с осигуряване на личната безопасност по време на празничните дни в началото на декември пътна полиция препоръчва:
- Помнете, че на пътя не сте сами и бъдете отговорни. Много други хора в същия момент вероятно са потеглили на път за работа или за семеен отдих.
- Предварително се информирайте за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища.
- Ако прогнозата за времето за района, в който ще празнувате, е за влошаване на метеорологичната обстановка, празнувайте на друго място.
- Ако планирате да празнувате повече от два дни в комбинация с пътуване, си осигурете не само храна, напитки и музика, а и безопасно придвижване по пътищата на страната.
- Проверете състоянието на превозното средство, с което ще пътувате, и наличността на достатъчно течности за отделните му системи.
- Ако още не сте сменили гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, направете го сега.
- Ако парното не работи и до отпътуването не може да се отстрани повредата, намерете друг превоз.
- Ако стъклопочистващата система не е изправна, отстранете повредата или пътувайте с друг автомобил.
- Не забравяйте, че в автомобила трябва да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.
- Осигурете си буксирно въже, проверете състоянието на резервната гума и съдържанието на аптечката.
- Вземете зарядни устройства за акумулатор и мобилен телефон.
- Нека шофира най-опитният – както на отиване, така и на връщане.
- Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от експерти как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“.
- Ако празникът е продължил до късно и сте пили алкохол, нека водачът да изчака до пълното си възстановяване и тогава тръгнете на път.
- Ако компанията е съгласна, изберете алтернативен транспорт.
- Ако попаднете в рискова ситуация, първо сигнализирайте на 112, а след това на близките си, на приятели и др.
КРАТКИ ПРЕПОРЪКИ:

ПРИ ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ

НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:

- документите си - лична карта, свидетелство за управление на МПС;

 • документите на автомобила;

 • сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите;

 • документ за платена пътна такса;

 • документ за преминат годишен технически преглед;

 • финансови средства;

 • документите за резервация.

  ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:

 • изправността на спирачките, чистачките парното и светлини;

 • имаш ли резервна гума и инструменти за смяна – нека са на достъпно място;

 • на достъпно място ли са: аптечката (напълно оборудвана и с медикаменти в срок на годност), светлоотразителната жилетка,

 • имаш ли обезопасителен триъгълник и пожарогасител (с преминат годишен преглед);

  ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:

 • достатъчно гориво;

 • храна и вода за из път;

 • препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;

 • сложи и одеяло.

  ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ:

 • по кой маршрут да минеш;

 • ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;

 • че това не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;

 • за сигурността на всички в автомобила – важно е да сте с поставени предпазни колани;

 • за онзи, който ще шофира на връщане – нека да спре да пие алкохол навреме и да се възстанови преди потеглянето на път, а останалите може да поемат разходите му.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ:

 • за спасителните служби в района и за начините на връзка с тях;

 • има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;

 • има ли бензиностанция наблизо.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:

- Шофирай само на трезво! Не шофирай пил или дрогиран!

- Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път!

- Ако по време на път се чувстваш зле, отбий и си почини!

- Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!

- Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

 • Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх - 5 см/1 м) - 1бр.

 • Марлен бинт - 5 см /5 м - 2 бр.

 • Марлен бинт - 8 см /5 м - 2 бр.

 • Марлен бинт - 10 см /5 м - 2 бр.

 • Пакет медицински памук - 25 г - 1 бр.

 • Стерилни превръзки за повърхностни рани - 10 см/10 см - 4 бр.

 • Стерилни превръзки за повърхностни рани - 40 см/60 см - 1 бр.

 • Пластир за рани - 3 см/6 см х 4 бр. - 2 опаковки

 • Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка - 2,5 см/2,5 м -1 бр.

 • Триъгълна кърпа - 96 см/96 см/136 см - 2 бр.

 • Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер - 2 чифта

 • Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности - 200 мл

 • Безопасни игли - 6 бр.

 • Ножици с тъпи върхове - 1 бр.

 • Уред за обдишване - 1бр.     

  При нужда от помощ се обади на телефон 112.

Пътна полиция пожелава на всички приятно и безопасно пътуване!

Отдел „Пътна полиция", Главна дирекция „Национална полиция“2021 г.03 дек 2021

134 ​излизания отчитат великотърновските огнеборци за месец ноември 2021 г.

134 излизания отчитат за месец ноември служителите от РД „ПБЗН“ – В. Търново, което е с 56 повече в сравнение със същия период на миналата година. От тях 126 произшествия, което е с 50 повече в сравнение с октомври 2020 г. 78 са пожарите, от които 58 без материални загуби. В сравнение със същия период на миналата година пожарите са били 58, от тях без материални щети – 43. Аварийно-спасителните дейности през отчетения период са 3, с една повече от отчетения период на миналата година,  45 пъти е оказвана техническа помощ, което е с 29 повече в сравнение с миналогодишния период. Има трима загинали граждани през периода на територията, обслужвана от РС „ПБЗН“ – В. Търново, Г. Оряховица и Стражица. Пострадали са двама граждани на територията на РС „ПБЗН“ – В. Търново. Регистрирано е едно лъжливо повикване. 


02 дек 2021

Предприети мерки по издаване на български документи за самоличност - 01.12.2021 г.

Натовареност на звената "Български документи за самоличонст" в ОДМВР - В. Търново по дни:
Поделение

Брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода

03 декември 2021 г.

ОДМВР – Велико Търново

Лични карти

Паспорти

СУМПС

сектор БДС- В. Търново

82

37

-

РУ Горна Оряховица

30

1

8

РУ Елена

10

2

2

РУ Павликени

11

3

1

РУ Полски Тръмбеш

0

0

0

РУ Свищов

26

3

9

РУ Стражица

9

0

1

Общо:

168

46

21


Поделение

Брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода

02 декември 2021 г.

ОДМВР – Велико Търново

Лични карти

Паспорти

СУМПС

сектор БДС- В. Търново

67

23

-

РУ Горна Оряховица

26

1

12

РУ Елена

5

1

2

РУ Павликени

13

1

6

РУ Полски Тръмбеш

0

0

0

РУ Свищов

15

3

7

РУ Стражица

6

1

1

Общо:

132

30

28


Поделение

Брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода

01 декември 2021 г.

ОДМВР – Велико Търново

Лични карти

Паспорти

СУМПС

сектор БДС- В. Търново

67

20

-

РУ Горна Оряховица

28

1

7

РУ Елена

4

0

0

РУ Павликени

8

1

5

РУ Полски Тръмбеш

0

0

0

РУ Свищов

18

2

4

РУ Стражица

10

1

2

Общо:

135

25

18

01 дек 2021

ЗА ОД НА МВР ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача