МВР

ОД Велико Търново

 

21 ное 2019

Започва третата част на акция „Зима“

Традиционно тя се провежда в периода 1-30 ноември

На 21 ноември 2019 г. започва третата кампания - „Безопасно шофиране през зимата“ – тя е насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и осветителните системи, и поведението на водачите, спрямо пешеходците. Тя ще обхване периода от 21 до 30 ноември 2019 г. 
В този период е предвидено да се извърши оглед на състоянието на пътните настилки и пътната маркировка и осветеността на участъците от уличната мрежа с повишена опасност, а при необходимост ще се изготвят предписания на стопаните им.
В рамките на акцията се провеждат множество специализирани полицейски операции, засилено е полицейското присъствие, както в населените места, така и извън тях. Независимо от обявените теми на кампаниите при установяване на нарушения на Закона за движение по пътищата и на други нормативни актове, спрямо нарушителите ще се взима отношение на място.

ИЗНЕНАДАЙ ЗИМАТА – ПОДГОТВИ СЕ ЗА НЕЯ!

Погрижи се за гумите – от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм. Гумите с шипове са забранени.

Смени водата с антифриз. 

Провери изправността на чистачките и подмени перата. Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг.

Провери работи ли парното. 

На път потегляй само с изправни спирачки. 

Зареди достатъчно гориво. Снабди се с вериги за сняг и с въже за теглене. 

Поддържай чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите. 

Провери оборудването на 3- и 4-колесното МПС – имаш ли обезопасителен триъгълник, заредена според изискванията аптечка, преминал периодична проверка пожарогасител и светлоотразителна жилетка.

Не подценявай локвите и рисковете от аквапланинг.

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация сигнализирай на телефон 112!

Пътна полиция с препоръки към водачите на автомобили

За Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия – 17 ноември

Служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново, съвместно с деца от Младежки червен кръст – В. Търново раздаваха  брошури с препоръки към водачите на моторни превозни средства. Инициативата е по повод предстоящия Световен ден за възпоменание на жертвите от пътно транспортни произшествия – 17 ноември 2019 г. Той е и част от кампанията на полицията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, която е част от традиционната акция „Зима“.
По този повод днес на територията на ОДМВР – В. Търново се провежда и специализирана полицейска операция „Пешеходец“. Санкцията за пешеходците, неспазващи Закона за движение по пътищата варира от 20 до 50 лв., а водачите, неосигурили предимство на пешеходците се наказват с глоба 100 лв. и отнемане на 8 контролни точки. От днес пътните полицаи ще налагат санкции на водачите необорудвали автомобилите си за пътуване в зимни условия.
В неделя в църковните храмове по време на отслужване на Светите литургии ще бъде вмъкнат богослужебен текст за покой на загиналите при пътно транспортни произшествия.
От началото на годината до 13 ноември 2019 г. на територията на област В. Търново са регистрирани общо 1030 пътно транспортни произшествия, от тях 204 са тежки, с 19 загинали и 291 ранени граждани. В същия период са регистрирани 47 ПТП, с участието на пешеходци, от тях 43 тежки, с 1 загинал и 44 ранени.
От началото на акция „Зима“ в областта са регистрирани 41 ПТП, от тях 6 тежки, с 1 загинал и 10 ранени граждани.
DSC_0005 DSC_0023
DSC_0049

 

15 ное 2019

Започва прием на заявления за регистрационен номер по избор - 18.11.2019 г.

От 09,30 ч. до 11,50 ч. и от 13,00 ч. до 15,30 ч. на 18.11.2019 г. съгласно Заповед УРИ 366з-1933-01.09.2015 г. на Директора на ОДМВР – В. Търново, гражданите ще имат възможност да подават заявления за предоставяне на право за ползване на регистрационен номер за автомобил по избор от наличните в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново – група ВТ 1001 – 2000, серия КС, както следва: с четири еднакви цифри по чл. 26. т. 6 от Тарифа № 4 на МВР; комбинация от цифри по желание извън посочените в чл. 26. т. 6 и т.7 от Тарифа № 4 на МВР.
Заявленията се приемат в сектор „Пътна полиция“ до изчерпване на номерата от списъка или до приключване на серията.
Подробности за технологичния ред на подаването им може да видите в интернет страницата на ОДМВР – В. Търново, раздел „Услуги“, подраздел „Пътна полиция“. Телефон за справки – 062/662 254.

15 ное 2019

ЗА ОД НА МВР ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача