МВР

ОД Велико Търново

 

Новини

Ученици от Свищов се включиха в международно обучение за безопасна интеракция между велосипедисти и камионите на пътя

Обучение за безопасна интеракция между велосипедисти и камиони, част от глобалната образователна програма „Виждам те. Виждаш ме.“, се проведе днес в СУ “Николай Катранов“ в Свищов. В него взеха участие около 50 деца. Учениците бяха запознати със спецификите на движението на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат. Те се качиха в кабината на камиона, за да могат да видят къде са „мъртвите точки“, в които водачът не може да ги види в огледалата.
Инспектор Ташко Ташков полицейски инспектор „Пътен контрол“ при РУ – Свищов представи правилата, които трябва да спазват велосипедистите на пътното платно.
От началото на годината до 15 октомври 2019 г. на територията на област В. Търново са регистрирани общо 9 катастрофи с участието на велосипедисти. От тях две са с материални щети. Ранени са 7 граждани, от които 2-ма пешеходци и 5-ма велосипедисти. 
„Виждам те. Виждаш ме.“ е международна образователна кампания разработена от VolvoTruck, която се провежда вече в над 20 държави по света. Обучителите са професионални водачи на товарни автомобили от логистичната компания Транспрес, които участват в кампанията на доброволни начала. Проектът се осъществява с подкрепата на ГД „Национална полиция“.
През месец май в инициативата участваха и ученици от ОУ „Патриарх Евтимий“ в областния град.

DSC_0001 DSC_0025     DSC_0012 DSC_0023     DSC_0031 DSC_0050

18 окт 2019

ПОКАНА за обучение по програмата "Виждам те. Виждаш ме."

На 18 октомври 14,30 ч. в СУ „Николай Катранов“ в гр. Свищов ще се проведе обучение по международната програма “Виждам те. Виждаш ме.” за безопасна интеракция между велосипедистите и камионите на пътя.
В теоретичната част на обучението учениците ще бъдат запознати със спецификите на движението на камионите на пътя, кои са основните рискови ситуации и как могат да ги избегнат.
Експерти от група „Пътен контрол“ при РУ – Свищов ще запознаят участниците с правилата за велосипедистите на пътя. В практическата част децата ще имат възможност да се качат в кабината на камион, за да могат лично да видят къде са “мъртвите точки”, в които шофьорът не може да ги види в огледалата.
Образователната кампания „Виждам те. Виждаш ме.“ е разработена от Volvo Trucks и се провежда в над 20 държави по света. В България програмата се изпълнява с участието на обучители-професионални шофьори на камиони от логистичната компания Транспрес, с подкрепата на Главна дирекция “Национална полиция”.
Очакваме ваш екип! Заповядайте!

16 окт 2019

138 катастрофи са регистрирани в областта в периода 01.01.19 г. – 31.08.19 г.

От началото на годината до края на месец август на територията на област В. Търново са регистрирани общо 138 катастрофи, с 13 загинали и 208 ранени граждани. За същия период на миналата година катастрофите са били 150, загиналите – 11, а ранените -181.
През същия период в страната са регистрирани 4 325 катастрофи, с 379 загинали и 5514 пострадали граждани.
Най-голям брой пострадали и загинали при пътни инциденти граждани на територията на област В. Търново се наблюдава през месеците юни, юли и август, съответно ранените са били 32, 35 и 33, а загиналите 3, 3 и 5. Следват месеците април – 28 ранени граждани, януари – 25 ранени, май – 22, с 2 убити, февруари- 18 и март – 15, без загинали граждани.
Данните от анализите, направени за цялата страна сочат, че отново най-честата причина за тежки пътни инциденти е по вина на водачите.
През отчетения период на територията на областта са загинали 9 граждани, като водачи, а пострадалите са 89. Ранени са 35 пешеходци, загинали са 4-ма пътници и 82 са били ранени. През периода има ранени и 2-ма работници на пътя.
Най-голям е броят на произшествията в община В.Търново – 53, с 1 загинал и 77 ранени, следват Г. Оряховица с 20 ПТП, с 1 загинал и 30 ранени, Свищов – 16 ПТП, с 2 загинали и 22 ранени, Павликени – 15 ПТП, с 1 загинал и 22 ранени, П. Тръмбеш – 12 ПТП, с 3 загинали и 17 ранени, Лясковец – 9 ПТП, с 20 ранени, Елена – 7 ПТП, с 3 загинали и 14 ранени, Стражица – 3 ПТП, с 3 ранени и Златарица – 3 ПТП, с 2 загинали и 3 ранени.
През периода на територията на област В. Търново са съставени 6 647 акта и са наложени 20 650 глоби по фиш, издадени са и 21 959 електронни фиша.

15 окт 2019

Полицейското управление в Стражица вече има началник

Заместник-директорът на ОДМВР – В. Търново комисар Христо Христов представи днес пред състава на полицейското управление в Стражица новия началник – гл. инсп. Димитър Минков. 
Той е роден на 1 април 1968 г. в П. Тръмбеш. Започнал е работа в системата на МВР през 1988 г. Работил е като дознател, младши разузнавач, районен инспектор, разузнавач, началник група „Противодействие на престъпността“ в полицейското управление в родния си град. От 2007 г. до 2010 г. той оглавява полицейското управление там. Известно време след това работи, като разузнавач в РУ „Транспортна полиция“ в Г. Оряховица. През 2014 г. постъпва на работа, като разузнавач в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР – В. Търново.
Със заповед на Министъра на вътрешните работи от днес временно е преназначен за началник на РУ – Стражица, за период от 1 година.
Той наследи гл. инсп. Мирослав Тодоров, който през месец август тази година напусна системата на МВР по собствено желание. 
DSC_0008

08 окт 2019

Полиция и горски инструктираха и провериха ловни дружинки в областта

В деня на откриването на новия ловен сезон за лов на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня полицейски инспектори по „Контрол на общоопасните средства“ и служители на група „Пътен контрол“ при съответните полицейски управления в областта, служители на отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – В. Търново и РД по горите – В. Търново извършиха инструктаж и проверки на ловните дружинки в областта.
Специално внимание както от ръководителите на дружинките, така и от полицейските служители бе обърнато на мерките за биосигурност и дезинфекция за ограничаване на разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Те призоваха за повече бдителност по време на ловния излет за установяване на умрели животни или такива с нетипично поведение.
Акцентирано бе и на стриктното спазване на правилата за безопасност и изискването за пренасянето на огнестрелно оръжие, да е в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.
Участници в днешният ловен излет бяха изпробвани и за употреба на алкохол.
От извършения анализ в сектор „КОС“ при ГД „Национална полиция“ най-честите причини за допуснати предишни инциденти са: стрелбата по шум или неясно видима цел, използване на сачми над 6 мм по време на групов лов на дива свиня, неправилно боравене с огнестрелно оръжие, самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя и употреба на алкохол и упойващи средства.
Полицейските служители стриктно ще съблюдават за спазване на всички правила за безопасност по време на ловния сезон на територията на областта.

DSC_0003 DSC_0006     DSC_0012 DSC_0036     DSC_0023 DSC_0028    DSC_0041

05 окт 2019

ОДМВР – В. Търново с превантивни мерки за безопасно протичане на новия ловен сезон

На 5 октомври се открива ловният сезон 2019/2020 г. за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня. По този повод сектор „Контрол на общоопасните средства“ в ГД „Национална полиция“ инициира извършването на инструктажи на ръководителите на дружинките по места от  съответните областни дирекции на МВР и СДВР. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие.

От извършения анализ сектор КОС-ГДНП извежда най-честите причини за допуснати предишни инциденти:

-          стрелба по шум или неясно видима цел;

-          използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;

-          неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;

-          самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;

-          употреба на алкохол и упойващи вещества

Това е поводът ГДНП да напомни в началото на новия ловен сезон някои от основните правила за безопасно поведение:
Участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят;
Стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети;
Стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.

03 окт 2019