МВР

ОД Велико Търново

 

Новини

Мултимедийна зала за работа с деца и семейства откриха в Центъра за обществена подкрепа в Свищов

Мултимедийна зала за работа с деца и родители беше официално открита днес в Центъра за обществена подкрепа в Свищов. Идеята е залата да се използва от представители на различни институции, които работят с проблемни деца и техните родители. В нея ще се осъществява и превантивна дейност по отношение на трафик на хора, зависимости, противообществени прояви, отпадане от училище, здравословен начин на живот и др.
От новата социална придобивка в града ще могат да се възползват полицията, пожарната, прокуратурата и училищата.
Идеята е реализирана съвместно с Община  Свищов и Ротари клуб – Свищов.
На откриването днес присъстваха представители на Община – Свищов, Ротари клуб – Свищов, ОДМВР – В. Търново, РУ – Свищов, РД „ПБЗН“ – В. Търново и РС „ПБЗН“ – Свищов, отдел „Закрила на детето“.

DSC_0007 DSC_0014     DSC_0019

10 дек 2019

Започна операция за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества

Акцията е инициирана от TISPOL , продължава до 15 декември и се провежда на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа

От днес до 15 декември на територията България, както и на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL), се провежда операция за недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите.
Според  статистиката, една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е точно управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.
По време на проверките пътните полицаи ще следят и за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби, наложени по ЗДвП.

09 дек 2019

Предприети мерки по издаване на български лични документи

Поделение

Брой приети заявления за издаване на документи за самоличност за периода

02-06 декември 2019 г.

ОДМВР – Велико Търново

Лични карти

Паспорти

СУМПС

сектор БДС- В. Търново

175

147

------

РУ Горна Оряховица

4

28

17

РУ Елена

Не приема заявления поради преместване в друга сграда

РУ Павликени

22

1

11

РУ Полски Тръмбеш

13

15

1

РУ Свищов

36

30

20

РУ Стражица

8

2

6

Общо:

303

232

55


Уважаеми граждани, уведомяваме Ви, че всички лица с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР - В. Търново имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената на БДС  на територията на областта.
Мярката е с цел облекчаване на по-натоварените звена БДС, както и с цел допринасяне за удобството на гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.
Готовите документи се получават в звено БДС при ОДМВР - В. Търново, където е подадено заявлението.
В тази връзка е и предоставената по-горе информация за натовареността на отделните звена по районни управления.

06 дек 2019

22 тежки пътни инцидента, с 2 убити през ноември в област В. Търново

През месец ноември в област В. Търново са регистрирани 22 тежки пътно транспортни произшествия, с 2-ма убити и 34 ранени граждани. През същия период на миналата година броя на катастрофите е 22, с 31 ранени и без загинали граждани.  От началото на годината до края на месец ноември на територията на ОДМВР – В. Търново са регистрирани общо 1099 катастрофи, от тях 220 тежки, с 20 убити и 315 ранени граждани. През същия период на 2018 г. катастрофите са били общо 1356, от тях 219 тежки, с 21 загинали граждани и 273 ранени.
През месец ноември 2019 г. в област В. Търново са съставени 716 акта, наложени са 4935 глоби по фиш,  издадени са 137 заповеди за налагане на принудителни административни мерки. Изпратени са 27 сигнални писма за осигуряване безопасността на движение по пътищата. Осъществени са 113 превантивни мероприятия по безопасност на движението по пътищата под формата на интервюта, беседи и др.
В този период се проведе традиционната акция на полицията „Зима“. В рамките й са проверени общо 3241 пътни превозни средства, от тях 4-ма велосипедисти, превозни средства с животинска тяга – 17, селскостопанска техника – 1, леки автомобили – 2880, товарни – 329, мотоциклети – 6, мотопеди – 3. Констатирани са 84 неизправности по превозните средства, 77 неизправности по осветителните системи и сигнализацията, разкъсани или износени гуми – 4. Взето е отношение по 2257 случая, от тях съставени актове 374, фишове – 1847. Спрени от движение са 4 превозни средства. В периода са санкционирани 13 водачи на превозни средства с животинска тяга, 222 пешеходци, от тях 7 с акт и 215 с глоби по фиш. Санкционирани са 14 водачи, употребили алкохол до 1,2 промила и 7 над 1,2 промила. За употреба  на наркотични вещества са образувани 7 бързи и досъдебни производства. В периода за превишена скорост са съставени 8 акта и са наложени 2580 глоби по фиш. Издадени са 144 заповеди за налагане на принудителни административни мерки.
От 25.11.2019 г. до 01.12.2019 г. се проведе и специализирана полицейска операция за скорост. Установени са общо 1745 нарушения, от тях в населени места са 945, извън населени места – 800. В светлата част на денонощието в населени места – 781, извън населени места – 641. В тъмната част на денонощието в населени места – 164, извън населени места -159. От направените анализи е видно, че нарушенията за скорост се увеличават в тъмната част на денонощието. В тази връзка в ОДМВР – В. Търново са предприети мерки за засилване на полицейското присъствие и провеждане на повече специализирани операции в тъмната част на денонощието в населените места.
Издадени са 11 предписания за отстраняване на нередности по пътното платно, подмяна на осветителни тела и сигнализация до АПИ и местни структури от тях 4 са изпълнени.
При проведената 24-часова акция за контрол на водачите, използващи места за спиране, предназначени за хора с трайни увреждания са проверени общо 176 водачи на автомобили, установени са 5 нарушения. Отнети са 7 свидетелства за управление на автомобил за неплатени глоби, връчени са 15 електронни фишове на водачи на автомобили и 1 на пътник в автомобил. 

05 дек 2019

Полицията във В. Търново с превантивни мерки за обезпечаване на студентския празник

Поредният студентски празник дава началото на младежките увеселения.  Студенти от всички учебни заведения планират почивки, свързани  пътувания до избраните хижи, хотели и други примамливи места в страната или извън нея. Тази година 8 декември е в неделя, което предполага по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно в началото на работната седмица. Времето създава прекрасни условия за комбиниране на студентски празник и Никулден.
По традиция заведения, хотели и къщи за гости във В. Търново и региона са привлекателна дестинация за празнуващите студенти. За да протече празникът им спокойно и безаварийно и тази година Областна дирекция на МВР във В. Търново е предприела необходимите мерки.
Създадена е организация за недопускане извършването на нарушения на обществения ред в питейни и увеселителни заведения в периода 6-9 декември. Засилено полицейско присъствие ще бъде осигурено в районите около обектите, където ще се провеждат мероприятията.
Планирани са специализирани полицейски операции, в които ще се акцентира върху водачи, управляващи автомобили под въздействието на алкохол, наркотични или други упойващи вещества; неправоспособни водачи; технически неизправни автомобили; гражданска отговорност; съхранение и продажба на акцизни стоки без бандерол и на стоки с неясен произход. 
Студентския празник е особено преживяване особено за първокурсниците. За да бъде той незабравим „Пътна полиция“ съветва всички НАСТОЯЩИ, БИВШИ И БЪДЕЩИ студенти:

Планирай пътуването си така, че да не ограничиш нито една от възможностите си за забавление!

Пътувай до мястото на празненството с обществен транспорт, като предварително си резервираш билет. Ако сте група ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен транспорт. По пътя във влака или в автобуса емоциите също носят настроение, а и не шофираш ти. В случай, че няма да ползваш обществен транспорт обаче по-добре си намери шофьор с автомобил, който гарантирано няма да употребява алкохол.

ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ

   НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ

 • Документите си за самоличност, свидетелство за управление на МПС
 • Документи на автомобила
 • Сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“
 • Документ за платена пътна такса
 • Документ за преминат годишен технически преглед
 • Финансови средства
 • Документ за резервация

 • ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ

 • Автомобилът технически изправен ли е
 • Гумите подходящи ли са за зимни условия и достатъчно напомпани ли са
 • Имаш ли резервна гума и инструменти за смяна
 • има ли достатъчно антифриз
 • има ли достатъчно масло и спирачна течност
 • аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са
 • светлоотразителната жилетка в колата ли е
 • обезопасителният триъгълник на мястото си ли е
 • Има ли пожарогасител в колата с преминат годишен преглед
 • Парното работи ли

   

         ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ

 • С незамръзваща течност за чистачките
 • Достатъчно гориво
 • Храна и вода за из път
 • Мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобила
 • Постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла, четка
 • Препарат против замръзване на уплътнители и чистачки
 • Подготви одеяло

 •      ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ

 • По кой маршрут да минеш
 • Ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата
 • Ако си правоспособен и ще шофираш чужд автомобил дали познаваш особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия
 • За сигурността на всички в автомобила
 • Кой ще шофира на връщане – нека не употребява алкохол

  Опитът показва, че купоните са дълги и „напоени“ с емоции и енергийни и алкохолни напитки! Шофирай само в трезво състояние!

      ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ

 • За прогнозата за времето в областите на маршрута ти
 • За въведени постоянни или временни ограничения по маршрута ти
 • За спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях
 • Има ли мобилен обхват на мястото на купона
 • Има ли бензиностанция наблизо
 •      ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ

 • Не шофирай пил или дрогиран
 • Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път, а ако вече пътуваш отбий и си почини
 • Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране
 • Не участвай в нерегламентирани състезания

Задължително съдържание на аптечката в автомобила:

Еластична лента за кръвоспиране, марлен бинт, различни размери, медицински памук, стерилни превръзка за повърхностни рани, пластир за рани, адхезивен пластир за прикрепване на превръзка, триъгълна кърпа, стерилни полиетиленови ръкавици, разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръцете и раневи повърхности, безопасни игли, ножици стъпи върхове, уред за обдишване.

При нужда от помощ се обади на тел. 112

Пътна полиция пожелава приятно и безопасно пътуване!

04 дек 2019

С пъстър концерт приключи кампанията „Пази децата на пътя“

Инициативата е на ОДМВР – В. Търново, Община В. Търново, Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ и Съюза на пивоварите в България. Тя стартира в края на май и продължи през всички летни месеци. Малчуганите от община В. Търново съвместно със служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – В. Търново си припомняха, учиха нови моменти за пътната безопасност и  апелираха към водачите на моторни превозни средства да бъдат внимателни и да пазят останалите участници в движението.
Инициативата имаше за цел да формира трайни знания и умения за безопасно предвиждане по пътищата, управление на велосипед и запознаване на местата за безопасно игра от най-ранна детска възраст.
В заключителния концерт, който се проведе на 26 ноември в голямата зала на Община В. Търново се включиха деца от детските градини „Соня“, „Слънчев дом“, „Пламъче“ (Дебелец) и „Мечо пух“ (Беляковец) и ученици от с. Самоводене.  За проявеното усърдие всички те получиха грамоти от директора на ОДМВР – В. Търново ст. комисар Димитър Машов. Той поздрави децата, техните ръководители и родители и от името на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.
Гости на концерта бяха още ръководители и служители на сектор „Пътна полиция“ , РУ – В. Търново, РУ – Елена, РД „ПБЗН“ – В. Търново, Община В. Търново, СБА, Областно пътно управление, Община – Елена, Съюза на пивоварите в България, родители и граждани.
DSC_0001 DSC_0011    DSC_0038 DSC_0036    DSC_0027 DSC_0030  DSC_0055 DSC_0069   DSC_0041 DSC_0072   DSC_0045

27 ное 2019