МВР

ОД Видин

 

16 окт 2019

Актуална информация за оперативната обстановка в региона представи на месечния брифинг директорът на ОДМВР–Видин

Създадена е организация за обезпечаване на сигурността и обществения ред по време на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври, съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция"

През септември 2019 г. са били регистрирани 17 престъпления против собствеността, 13 кражби, един грабеж, една измама и четири палежа. 42-ма души, извършители на 41 криминални престъпления (в т.ч. и на престъпления от предходни периоди), установили полицейските служители през месеца.  Шест разследвания за наркопрестъпления са започнали през септември. Петима са били задържани, иззетото количество наркотици възлиза на почти 200 грама сух канабис и 150 зелени стръка от същата култура.  В хода на извършени проверки и проведени специализирани полицейски операции в област Видин конфискуваните количества нередовна акцизна стока за един месец възлизат на 2 820 къса цигари и почти 27 кг нарязан тютюн. Данните съобщи старши комисар Петър Коцин по време на редовния брифинг в областната дирекция. 
За времето от 1 януари до 30 септември т.г. са били регистрирани 849 криминални престъпления. През първото деветмесечие на предходната, 2018 г., броят им е бил 899. Налице е намаление с 5,56% при регистрираната криминална престъпност, посочи още директорът. Разкриваемостта през първите девет месеца на тази година възлиза на 54.18%.

През септември 2019 г. броят на катастрофите в област Видин е бил 35 с осем ранени. Само за един месец, при проверки по пътищата в региона, пътните полицаи установили 2 359 нарушения и съставили 420 акта, 557 фиша и 1373 електронни фиша.
От януари до септември т.г. на територията на региона са възникнали 322 пътнотранспортни произшествия с четири жертви и 72 ранени. За същия период на 2018 г. броят на катастрофите е бил 339 със седем загинали и 57 ранени.

Комисар Петър Петров – началник отдел „Охранителна полиция“ в областната дирекция съобщи подробности за създадената организация и предприетите мерки във връзка с предстоящите избори.  Оперативен щаб, сформиран със заповед на ст.комисар Петър Коцин, ръководи управлението на силите и средствата за опазване на обществения ред и сигурността в региона във връзка с провеждането на изборите. Полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще охраняват СИК и ОИК, ще обезпечават реда и безопасността на движение в област Видин. Служителите ще поемат охраната на секциите на 26 октомври, в определения от ЦИК час, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК в ОИК.

Комисар Петров  напомни, че в секциите за гласуване не се допускат въоръжени, в нетрезво или неадекватно състояние, лица. Охраняващите полицаи нямат право да влизат в секциите и при евентуални инциденти ще се намесват само по искане на председателите на СИК.
С цел недопускане на пътни инциденти в изборния ден, ще бъде активизиран и контролът върху движението по пътищата. Служителите, охраняващи изборните помещения, ще осъществяват контрол по ограничаване престоя и паркирането на автомобили в районите на СИК и ОИК.

На телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected]  до 4 ноември се приемат сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове. Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР, уточни началникът на отдел „Охранителна полиция“.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин  ще окажат съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. Гишетата в паспортните служби ще работят и на 27 октомври 2019 година от 8.30 до 19.30 часа. 
Информация за създадената организация може да намерите 
тук.

Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР - Видин ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и кметове

Гишетата в паспортните служби ще работят и на 27 октомври 2019 година от 8.30 до 19.30 часа

В седмицата преди 27 октомври 2019 г., когато ще се проведат изборите за общински съветници и за кметове, е създадена организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 22.10.2019 г. до 26.10.2019 г. от 08.30 до 17.00 часа и на 27.10.2019 г. от 08.30 до 19.00 часа.

2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

При произвеждане на втори тур на избори за кметове /03.11.2019г./ ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г., включително съгласно описания по-горе начин.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 27 октомври 2019 година.

15 окт 2019

МВР открива денонощна линия за сигнали за нарушения, свързани с изборния процес

На телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] ще се приемат сигнали, съотносими към дейността на МВР

От 27 септември до 4 ноември 2019 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02/982 22 32 и имейл [email protected] – за сигнали, свързани с нарушения на изборния процес при подготовката и произвеждането на изборите за общински съветници и кметове.
Подаваните сигнали на откритата линия трябва да са относими към дейността на МВР.

01 окт 2019

В ход е операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

През текущата седмица у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. 
Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL.
В проверките у нас участват и служители на Криминална и на Икономическа полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.
Операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на TISPOL, поради факта, че при възникване на тежки пътнотранспортни инциденти с такива превозни средства, последиците са значително по-големи. Сред основните изведени причини са: неспазване на времето за почивка; движение с превишена скорост; употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози; превоз на необезопасени товари; претоварване на машините.  

14 окт 2019

Продължават уроците по пътна безопасност за средношколци и гимназисти във Видин

Електрическата тротинетка не бива да се възприема като играчка, подценяването й крие рискове

В два поредни дни главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор „Пътна полиция“ – Видин проведе кратки уроци по пътна безопасност в две училища в града – ОУ “Отец Паисий“ и ППМГ “Екзарх Антим I“. 
Заниманията преминаха в дискусионен формат с коментар на различни ситуации, свързани с безопасността на движение по пътищата.
Вниманието на учениците бе фокусирано върху електрическите тротинетки. Те набират популярност като модерно и предпочитано превозно средство, и стават и все по-сериозно предизвикателство за пътната безопасност.
Електрическата тротинетка не бива да се възприема като играчка. Подценяването й крие рискове, подчерта главен инспектор Герасимов. Той уточни, че предстои законова регламентация по отношение на това кой, с каква максимална скорост и по коя инфраструктура ще може да управлява индивидуалните електрически превозни средства.

Видинските полицаи подкрепят всяка превантивна инициатива по пътна безопасност в региона, свързана с повишаване на информираността на малки и големи, и насочваща вниманието към задължението на всички да спазват правилата на пътя.  

09 окт 2019

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО