МВР

ОД Видин

 

22 ное 2017

Видински деца от предучилищна възраст разиграха пътни ситуации. Малчуганите показаха отлични знания и умения

Старши комисар Янколов: Уроците по пътна безопасност в ранна детска възраст са полезни и спомагат за формиране на отговорно поведение и дисциплинираност

„Вече знаем правилата!”. Под този надслов възпитаници на детска градина „Арабела” проведоха открит урок по пътна безопасност. Наред с родители, гости и журналисти, заниманието наблюдаваха директорът на ОДМВР-Видин и началникът на сектор Пътна полиция.

Кръстовище, пешеходни пътеки, светофари и пътни знаци. В среда, идентична с реалната, децата с ентусиазъм показха усвоените с помощта на педагозите  правила за движение.

Старши комисар Янколов поздрави всички за резултатната работа и пожела на учителите да работят все така усърдно, на малчуганите – да бъдат ученолюбиви, а на родитетелите – да са добър пример за децата си. Похвални са усилията на педагозите за изучаване на основните правила за движение и прилагането им в практически занимания с децата от предучилищна възраст. Уроците по пътна безопасност са полезни и спомагат за формиране на отговорно поведение и дисциплинираност, подчерта директорът на ОДМВР-Видин. 

Видинските полицаи подкрепят всяка превантивна инициатива по пътна безопасност в региона, свързана с повишаване на информираността на малки и големи, и фокусираща вниманието на всички към задължението да спазват правилата на пътя.  

22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС – жертви на пътя

Пътните полицаи отново напомнят: Сигурността на пътя зависи от поведението на всички участници в движението, бъдете дисциплинирани и внимателни. Спазвайте правилата!

15485 нарушения установили пътните полицаи при проверки във Видинска област от 1 януари до 30 октомври 2017 г. Униформените съставили 3535 акта и 9050 фиша. Превишената и несъобразена с пътните условия скорост остава най-честото нарушение, извършвано от водачите на МПС. Броят на санкционираните за превишена скорост през първите 10 месеца на тази година е 4566.

За нередовни документи били санкционирани  3192 водачи, за техническа неизправност на МПС – 1962 шофьори, за непоставен обезопасителен колан/каска – 1087 души. Броят на засечените неправоспособни водачи е 357, а на шофьорите, седнали зад волана след употреба на алкохол – 148 (на 75 водачи били съставени актове, а срещу 73 са образувани бързи производства).

От началото на тази година загиналите при катастрофи в област Видин са петима – трима шофьори, пътничка в лека кола и пешеходец.

 

Третата кампания ”Безопасно шофиране през зимата”,  насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците, продължава до края на месеца. 22 ноември е обявен за Ден без водачи и пътници в МПС- жертви на пътя, в рамките на кампанията – финална част на традиционната акция  „ЗИМА”.

 

Важни практически препоръки за водачите на МПС

 

 • Осведоми се за промените в Закона за движението по пътищата.
 • Информирай се за въведените ограничения и за прогнозата за времето по своя предстоящ маршрут.
 • Вземи нужните документи – лични и на моторното превозно средство.
 • Потегляй на път само с изправно превозно средство.
 • Провери изправността на спирачките и светлините.
 • Зареди резервоарчето с миещ препарат за чистачките.
 • Зареди достатъчно гориво.
 • Запаси се с вода и хранителни продукти, ако пътят ти е дълъг.
 • Използвай предпазните средства, предвидени в закона (предназначени) за моторното превозно средство, което управляваш, или с което ще пътуваш.
 • Не шофирай пил.
 • Не шофирай, ако не си правоспособен.
 • Спазвай въведените ограничения, пътните знаци и маркировка.
 • Бъди толерантен към останалите участници в движението по пътищата.
 • Бъди особено внимателен към уязвимите участници в движението по пътищата, каквито са пешеходците, децата и възрастните хора, водачите на двуколесни превозни средства.
 • Ако зад теб се е образувала колона, отбий и я пропусни.
 • Прави по-често почивки, ако пътят е дълъг.
 • На дълъг път нека шофира най-опитният.
 • Използвай светлата част на деня за шофиране.
 • Не предприемай рискови маневри.
 • С поведението си не затруднявай придвижването на спешна или пътна помощ и на контролните органи.
 • Ако станеш свидетел на пътна катастрофа или друго инцидентно събитие, спешно позвъни на тел. 112 или съобщи в най-близкото районно управление на МВР.

 

„Пътна полиция“ напомня, че ако не си платил глобите си по Закона за движението по пътищата, при проверка на пътя може да ти бъде отнето свидетелството за управление на МПС, а моторното ти превозно средство да бъде изведено извън пътното движение до заплащане на дължимите глоби.

22 ное 2017

Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия ще бъде отбелязан в неделя – 19 ноември

Четирима души са загинали при катастрофи от началото на 2017 г. на територията на област Видин

С Резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. През 2017 г. календарният ден за възпоменание е 19 ноември. Нека в неделя почетем паметта на загиналите и изкажем съболезнования на близките им.

Трима мъже и една жена (на възраст от 29 до 68 години) са загинали при катастрофи във Видинска област от началото на тази година. Общият брой на пътнотранспортните произшествия в региона е 439, от тях 65 са били тежки, ранени са 68 души.

ОДМВР-Видин е предоставила на Видинска света митрополия списъка с имената на загиналите, и съгласно канона те ще бъдат споменати по време на  службите в църковните храмове в града на 19 ноември.

*** 

Информация за броя на катастрофите, ранените и жертвите в област Видин от 2010 до 2016 г.


2016 г. - 551 пътнотранспортни произшествия с 15 жертви и 83 ранени.

2015 г. - 582 катастрофи с 3 жертви и 99 ранени.

2014 г. - 496 катастрофи с 10 жертви и 87 ранени.

2013 г. - 434 катастрофи с 9 жертви и 85 ранени.

2012 г. - 429 пътнотранспортни произшествия с 9 жертви и 56 ранени.

2011 г. - 381 катастрофи с 8 жертви и 46 ранени.

2010 г. - 462 пътнотранспортни произшествия с 9 жертви и 57 ранени.

 

17 ное 2017

16 ноември - Ден без пешеходци– жертви на пътя

От началото на 2017 г. на територията на Видинска област са регистрирани 17 катастрофи с пешеходци. Ранени са 13 души, загинали няма. За същия период на 2016 г. пътните произшествия с пешеходци в региона са били 10, с 8 ранени и две жертви (във Видин и Арчар).

В дните на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях, 16 ноември е обявен за ден без пешеходци – жертви на пътя. В рамките на втората кампания от Акция Зима, пътните полицаи осъществяват засилен  контрол върху поведението на пешеходците на пътя. Униформените следят и за толерантното отношение на водачите на моторни превозни средства спрямо пешеходците.

Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  възрастните пешеходци, носещи тъмни връхни дрехи или имащите опасния навик да пресичат  пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака, в тъмната част на денонощието. Злополуки с тях възникват между 17.00 и 20.30 часа, сочи статистиката. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.

Бъди видим през зимата и в тъмното, съветват пътните полицаи и припомнят задължения на пешеходците, съгласно Закона за движение по пътищата:

•Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.

•Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.

•Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл.108, ал.1).

•Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл.108, ал.2, т.1).

Глобата е 20 лв (чл.184, ал.3).

•Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл.112, ал.1).

Глобата е до 30 лв за водача на организираната група пешеходци (чл.184, ал.1, т.1).

16 ное 2017

Пътна полиция към шофьорите: От днес влиза в сила задължителното шофиране с гуми, предназначени за зимни условия

Според  действащия в България Закон за движение по пътищата, през зимата – от 15 ноември до 1 март, е задължително използването на гуми „предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm“ (ЗДвП, чл.138, ал.1, т.4, в сила от 21.04.2017 г.). Препоръчително е използването на гуми, чиито технически характеристики позволяват използването им в зимни условия и съответно са по-безопасни за водачите и движещите се с тях пътници.

За да бъдат намалени произшествията на пътя, Пътна полиция отново припомня седемте важни правила, които всеки от участниците в движението трябва да спазва.

1. ДВИЖИ СЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

•  Пътното превозно средство трябва да е технически изправно (чл.139, ал.1, т.1).

Последици: Временно спиране от движение на ППС до отстраняване на неизправността (чл. 171, т. 2, б. „а”).

•  Велосипедът трябва да е с изправни: спирачки; звънец (чл. 79, т. 1 и 2).

Глобата е между 20 и 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4 (150 лв.); чл. 180, ал. 1, т. 1 (от 20 до 150 лв.) или чл. 183, ал. 3, т. 7 (30 лв.).

 

2. ПОДДЪРЖАЙ ЧИСТАЧКИТЕ ИЗПРАВНИ

Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 4, б. „б”).

Глобата е 150 лв. (чл. 179, ал. 1, т. 4).

 

3. ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ГУМИ

•  Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март (чл. 139, ал. 1, т. 4).

• Ако гумата има разкъсвания, нямаш право да се движиш с това ППС (чл. 101, ал. 3, т. 9).

Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 5).

• ЗАБРАНЕНО Е движението по пътищата с гуми с шипове;

• Вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това (чл. 9, ал. 1).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

 

4. ДВИЖИ СЕ С ЧИСТИ И ИЗПРАВНИ СВЕТЛИНИ И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ

• Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаш право да се движиш с това ППС през нощта (чл. 101, ал. 3, т. 8).

Глобата е от 20 до 150 лв. (чл. 180, ал. 1, т. 1).

• Поддържай устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност (чл. 100, ал. 4, т. 2).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

• При движение с ППС с животинска тяга (каруца) трябва да имаш:

• два бели или жълти светлоотразителя отзад;

• през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво (чл. 71, ал. 1).

• При движение с велосипед трябва да имаш:

•             устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад;

•             бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата (чл. 79, т. 3 и 4).

Глобата е 50 лв. (чл. 183, ал. 4, т. 4).

 

5. ОБОРУДВАЙ МОТОРНОТО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

• Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да имаш:

• обезопасителен триъгълник;

• аптечка;

• пожарогасител и

• светлоотразителна жилетка (чл. 139, ал. 2, т. 1 – 4).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

• За зимата е препоръчително в МПС да имаш:

• антифриз;

• резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;

• вериги за сняг;

• достатъчно гориво;

• зарядно за акумулатор;

• въже за теглене;

• одеало и др.

 

6. ИЗПОЛЗВАЙ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА

• Когато си извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, сложи си светлоотразителната жилетка (чл. 101, ал. 1).

Глобата е до 20 лв. (чл. 185).

• При движение с велосипед си сложи светлоотразителната жилетка:

• в тъмната част на денонощието;

• при намалена видимост и

• извън населени места (чл. 80, т. 1).

Глобата е 10 лв. (чл. 183, ал. 1, т. 5).

 

7. БЪДИ ВИДИМ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО

• Като пешеходец обличай светли връхни дрехи или използвай светлоотразителни елементи.

• Като пешеходец се оглеждай и ослушвай често особено ако си с шапка или качулка.

• Като пешеходец се движѝ по тротоара или банкета (чл. 108, ал. 1).

• Като пешеходец, когато няма тротоар или банкет, се движѝ по платното за движение, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница (чл. 108, ал. 2, т. 1).

Глобата е 20 лв. (чл. 184, ал. 3).

• Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка, и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства (чл. 112, ал. 1).

Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци (чл. 184, ал. 1, т. 1).

 

15 ное 2017

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО