МВР

ОД Видин

 

25 фев 2020

Резултатите от работата на РДПБЗН-Видин и оперативната обстановка по линия на пожарната безопасност през 2019 г. бяха обсъдени на годишния отчет-анализ на структурата

В работния формат участва и директорът на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ в ГДПБЗН–МВР

Комисар Стилян Пешев – директор на РДПБЗН-Видин представи подробен анализ за работата на териториалната структура и резултатите през изминалата година. В дискусионен формат огнеборците обсъдиха приоритетите в дейността, целите и задачите, през текущата година. Старши комисар Александър Джартов - директор на дирекция „Държавен контрол и превантивна дейност“ в ГДПБЗН–МВР, поздрави служителите на регионалната дирекция и районните служби за постигнатите резултати прeз 2019 г. и даде висока оценка на съвместната им работа с доброволните формирования в областта.

***

През 2019 г. структурните звена на РДПБЗН – Видин са обслужили общо 1388 произшествия (при 1164 през 2018 г.).

Пожарите с преки материални щети през миналата година са били общо 143.

Количественото разпределение на пожарите с материални загуби е било следното:

 • жилищно стопанство – 74 броя или 53% от пожарите със загуби;
 • транспорт – 34 броя, което е 23 % от пожарите;
 • селско стопанство – 15 броя – 11 % от общия брой;
 • горско стопанство – 12 броя – 8 % от пожарите;
 • сметосъбиране – 5 броя - 3 % относителен дял;
 • енергетика – 5 бр. което е 3 % относителен дял.

Два пожара са възникнали в сектор хотелиерство и ресторантьорство, три в сектор търговия и ремонт, а по един пожар в секторите образование, култура и спорт, финансови и застрахователни дейности.  Шест пожара са класифицирани в други дейности.

Анализът на причините за възникналите пожари през 2019 г. показва, че най-често те са възникнали вследствие на: небрежност при боравене с открит огън – 48 броя; късо съединение – 23 броя; техническа неизправност – 20 броя; неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди – 18 броя; самозапалване – 3 броя; нарушена технология – 2 броя; природни явления  - 2 броя;, строителна неизправност – 2 броя; некачествен ремонт – 2 броя; огневи работи – един пожар.  При осем от пожарите има данни за умишлени действия. В процес на установяване на причините за възникването на пожари са 20 случая. Три пожара са класифицирани в други причини.

Данните за последния 5-годишен период извеждат следните тенденции:

 • Общият брой обслужени произшествия през 2019 г. е по-голям в сравнение със средния брой излизания за миналогодишните периоди, поради увеличения брой пожари в сухи треви и отпадъци, в началото на пролетния сезон в следствие на настъпилото засушаване;
 • Процентното разпределение на пожарите със загуби по отрасли е устойчиво – най-голям е този в отрасъл жилищно стопанство, следван от транспорт и селско стопанство;
 • За разлика от 2018 г., когато няма възникнали горски пожари, през 2019 г. има 12 пожара в отрасъл горско стопанство;
 • Значително е намалял броя на пожарите в отрасъл сметосъбиране; 
 • Късото съединение и проявената небрежност при боравене с открит огън са причина за възникване на значителен брой от пожарите - устойчива тенденция през годините.

 

През 2019 г. служителите, упражняващи държавен противопожарен контрол за осигуряване пожарната безопасност на обектите в експлоатация,  извършили 34 комплексни проверки на обекти и връчили 34 протокола от комплексни проверки; 290 контролни и 865 тематични проверки на обекти; съставили 267 констативни протокола от контролни проверки и 83 справки от тематични проверки; за привеждане на обектите в съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност връчили 30 разпореждания. Общият брой на предписаните мероприятия е 58.
Съвместно с други ведомства и служби на МВР извършили 240 проверки, а по сигнали на граждани 10 проверки. През миналата година извършили и три проверки на дистрибутори на продукти за пожарогасене.
През 2019 г. за нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност са приложени 28 административно–наказателни  мерки.

Актуална информация за улеснение на гражданите при издаване на български лични документи

Справка към 24 февруари за приетите заявления в звената „БДС“ при ОДМВР-Видин

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Видин предоставя актуална информация за броя на приетите заявления от граждани в делничните дни на изминалата седмица - от 17 до 21 февруари 2020 г.: 

сектор БДС Видин  17.02.   18.02.
  19.02.  
          
 20.02. 
 21.02.   общо: 431 
ОДМВР- Видин  85  62 55  29  46 277 
РУ - Белоградчик 15   3 2   -      3    23 
РУ - Кула
 2   2 4  -     3    11 
сектор "Пътна полиция" 30  
      31   
 
 24   13    22   120 Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин, имат възможност да подават и предсрочно заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ в областта:

 • гр. Видин – ОД МВР-Видин,  ул.“Цар Симеон Велики“ №87;
 • гр. Белоградчик – РУ-Белоградчик,   пл.”Възраждане” №3;
 • гр. Кула – РУ-Кула,   ул.”Възраждане” №36.

Мярката е с цел облекчаване на натовареността на служителите и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

Повече информация може да намерите тук.

24 фев 2020

85 нарушения, в рамките на 8-часова специализирана операция по безопасност на движението, установиха полицаите в област Видин

В контролната дейност участваха служители на пътна и охранителна полиция

От 18.00 часа в събота до 4.00 часа тази сутрин на територията на област Видин бе проведена cпeциaлизиpaнa пoлицeйcĸa oпepaция по безопасност на движението. Засилените проверки целяха нaмaлявaнe нa бpoя нa пътнотранспортните произшествия и пътния тpaвмaтизъм; дисциплиниране на водачите; инфopмиpaнe нa oбщecтвoтo зa oпacнocтитe, ĸoитo cлeдвaт нecпaзвaнeтo нa пpaвилaтa зa движeниe пo пътищaтa.

Контролните проверки осъществяваха шест екипа на Пътна и Охранителна полиция от областната дирекция на МВР и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула. Те следяха за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, шофиране на автомобили от неправоспособни или водачи, лишени от правото временно да управляват, недопускане на движение на автомобили с отнета регистрация или на такива, които нямат задължителна полица за застраховка „Гражданска отговорност“ и др. Oпpeдeлeните тoчĸи зa ĸoнтpoл бяха cъoбpaзeни c интeнзивнocттa нa движeниe през тъмната част на денонощието в региона. Πo вpeмe нa акцията полицейските служители използваха и вcичĸи нaлични тexничecĸи cpeдcтвa зa ĸoнтpoл.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин комисар Петър Петров представи на брифинг пред журналисти обобщените резултати от контролните действия. Проверени са 220 моторни превозни средства и  243 лица. Полицейските служители констатираха общо 85 нарушения - по Закона за движение по пътищата, Кодекса за застраховането и Закона за Българските лични документи, съставиха 25 акта и 39 фиша, връчиха 7 заповеди за принудително прилагане на административни мерки (отнемане на свидетелство за управление на МПС – 4 броя и временно спиране от движение на МПС – 3 броя).

Униформените връчиха и 19 електронни фиша.

В хода на проверките е засечен един водач, шофирал след употреба на алкохол (1.03 промила), съставен му е акт. Двама шофьори отказаха да бъдат тествани за наличие на алкохол с техническо средство, след което бяха санкционирани с актове (наказанието за деянието предвижда 2000 лв глоба и 2 години лишаване от правоуправление).

 

Комисар Петър Петров за пореден път апелира към всички участници в движението по пътищата да бъдат дисциплинирани и да спазват правилата за движение. Нашето поведение на пътя, предопределя нашата безопасност, категоричен бе началникът на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин.

23 фев 2020

Областните дирекции на МВР – Видин и Враца работят съвместно с Полицейски инспекторат на окръг Долж - Румъния по проект, финансиран от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), по Програма „Херкулес III”

Директорите на двете териториални структури на МВР - старши комисар Петър Коцин и старши комисар Янко Янколов, участваха в конференция по проект RAISA „Повишаване на осведомеността и подобряване на методите на работа за противодействие срещу измамите при вътреобщностни придобивания (ВОП), засягащи бюджета на ЕС.“.

Първата съвместна дейност по проекта бе проведена в румънския град Крайова за времето от 19 до 21 февруари.

Географската близост на българските области Видин, Враца и румънския окръг Долж допринася и стимулира традиционно доброто сътрудничество и професионалното взаимодействие между полицейските служители от двата бряга на река Дунав, подчерта старши комисар Петър Коцин по време на първия работен модул по проекта. За втори път служители на ОДМВР-Видин участват, като партньори, в проект на Полицейския инспекторат на окръг Долж. През последните 8 години видинската полиция е партнирала по три европейски проекта на Полицейските инспекторати в окръзите Арат, Олт и Долж – Румъния, уточни още старши комисар Коцин.

Дейностите по настоящия проект RAISA ще се реализират до 31 януари 2021 г. с участието на полицейски, митнически и фискални инспектори от Румъния, България и Унгария.

В рамките на съвместни обучения,  служители от шест румънски териториални полицейски структури и инспектори от Регионална митническа дирекция – Крайова ще обменят опит и споделят добри практики с полицаите от областните дирекции на МВР във Видин и Враца, български митнически инспектори от Териториална дирекция „Дунавска“, както и с фискални и митнически служители от Унгария. Основната проектна цел е подобряване на методите и техниките на разследване, както и повишаване на професионалния капацитет на служителите, участващи в борбата с измамите при вътреобщностни придобивания в страните – партньори по проекта.

 

Програма „Херкулес III” има за своя основна цел да подпомага финансирането на дейности в сферите на превенцията и борбата с измамите, корупцията и други незаконни дейности, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Общият бюджет на проекта RAISA е 102 104.02 евро (81 683.21 евро финансиране от ОЛАФ и 20 420.81 евро съфинансиране от Полицейския инспекторат на окръг Долж–Румъния).

21 фев 2020

Резултати от спецоперация, проведена в село Арчар: петима задържани; образувани пет досъдебни производства и пет преписки

Действията са осъществени от служители на РУ-Видин, участък „Арчар”, Пътна полиция–Видин и Зонално жандармерийско управление-Монтана, под надзора на Окръжна прокуратура-Видин

На 19 февруари, за времето от 9 до 18 часа, служителите на реда проведоха специализирана операция за противодействие на битовата престъпност на територията на село Арчар, общ. Димово. Полицейските действия бяха осъществени под надзора на видинската прокуратура.

Униформените провериха 193 души (от тях 20 лица от криминалния контингент) и 142 моторни превозни средства, а за констатираните нарушения съставиха 22 акта и 14 фиша.

В хода на операцията са образувани пет досъдебни производства и пет преписки. Две от досъдебните производства са образувани по чл.278 от Наказателния кодекс (незаконно държане на културно-исторически ценности), а три – по чл. 234 от Наказателния кодекс (държане на акцизни стоки без български акцизен бандерол). Заведени са четири преписки по чл.235 (съхранение на незаконно добита дървесина) и една по чл.234 от Наказателния кодекс.

С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани петима местни жители.

Разследващите иззеха част от античен каменен корниз, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред; четири антични монети и металотърсач; 9 кубика дърва без контролна горска марка и документи за произход и нарязан тютюн без бандерол.

 

Работна среща с Боряна Георгиева – кмет на Арчар, проведоха комисар Петър Петров – началник на отдел „Охранителна полиция“, главен инспектор Мирослав Милков – началник на РУ-Видин, главен инспектор Малин Ницов – началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция и главен инспектор Деян Цолов – началник на полицейския участък в селото. Между полицията и кметството комуникацията е постоянна, подчерта Боряна Георгиева. Тя изрази готовност, в рамките на възможностите на местната власт, да съдейства на служителите на реда по въпросите, свързани с опазването на обществения ред, сигурността и спокойствието на жителите на селото.

20 фев 2020

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО