МВР

ОД Видин

 

18 май 2021

Полицейските служители предприеха мерки за сигурност, ред и пътна безопасност по време на абитуриентските балове в област Видин

Създадена е организация за обезпечаване на обществения ред, осигуряване на пожарната безопасност и безопасността на движението по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове и празничните прояви, свързани с отбелязването на 24 май. 
Планирано е засилено полицейско присъствие в районите на училищата в областта. 
Всички празнични мероприятия ще бъдат охранявани от полицейски служители.
Питейните и увеселителни заведения ще бъдат обект на проверки, свързани с охраната и осъществяването на пропускателния режим; спазването на изискванията за пожарната безопасност; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; стриктно спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители; спазване на забраните за продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни и непълнолетни, както и продажба на акцизни стоки без бандерол.
Проверките целят и пресичане на разпространението на наркотични вещества, предотвратяване на хулигански прояви и обезпечаване на добър обществен ред. Активен контрол ще се осъществява и по отношение на спазването на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите.

Абитуриентските балове винаги са изпълнени с емоции и вълнуващи преживявания за зрелостниците, техните родители и приятели. С приповдигнато настроение човек е склонен към компромиси. А компромисите, свързани с нарушения на пътя, могат да  доведат до инциденти. Празниците не дават предимство, а спазването на правилата е задължение на всички участници в движението.

Препоръки от експертите в отдел „Пътна полиция“ на Главна дирекция „Национална полиция“ - МВР

1. Празникът и еуфоричното настроение не са застраховка срещу попадане в рискова ситуация или в пътнотранспортно произшествие.

2. Независимо дали си абитуриент, или возиш абитуриент, ако нарушиш Закона за движението по пътищата, ще получиш предвиденото за това наказание.

3. Шофирай само ако си правоспособен водач.

4. Движи се според правилата, не нарушавай Закона за движението по пътищата дори да си абитуриент или ако превозваш абитуриент.

5. Управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества е наказуемо, а и опасно както за теб, така и за останалите участници в движението по пътищата.

6. Превишената и несъобразената скорост са опасни за всички участници в движението по пътищата. Не поставяй себе си, приятелите си и останалите познати и непознати в риск.

7. Не превозвай повече пътници, отколкото е разрешено за съответното превозно средство, което управляваш.

8. Пътниците в автомобилите трябва да са с поставени обезопасителни колани. Не прави компромис с това, не позволявай на пътуващите с теб да се показват през прозорците и люковете. Освен че е предвидена глоба за това нарушение, подобно поведение е опасно и застрашава безопасността на пътниците.

9. Пътниците на мотоциклети и мотопеди трябва да използват предпазни каски. Законът за движението по пътищата предвижда наказание за нарушителите.

10. Ако пътникът е без поставен обезопасителен колан или предпазна каска, се предвижда наказание и за водача на превозното средство.

11. Водачът е длъжен да си постави обезопасителния колан/предпазната каска дори да е абитуриент.

12. В населените места звуковата сигнализация на пътните превозни средства се разрешава само за предотвратяване на пътнотранспортно произшествие. По време на баловете това задължение се нарушава непрекъснато. Бъди толерантен, не пречи на останалите участници в движението по пътищата, които не празнуват.

13. Дори да си в колона от автомобили или мотоциклети, превозващи абитуриенти, не преминавай на забранителен сигнал на светофара, а спри и изчакай. Отнемането на чуждото предимство може да доведе до пътен инцидент.

14. Не предприемай неправилни маневри, не пресичай платното за движение неправилно. Пази себе си и останалите, не рискувай живота.

Ако попаднеш в рискова ситуация, позвъни на телефон 112, обясни случилото се и съдействай на контролните органи. Едва след подаване на сигнала потърси роднини и приятели за помощ.

Актуална информация за улеснение на гражданите при издаване на български лични документи

Справка към 17 май за приети заявления и връчени български лични документи в звената "БДС" при ОДМВР-Видин

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Видин предоставя актуална информация за броя на приетите заявления и връчените български лични документи в делничните дни на изминалата седмица: 

 

10.05.2021 г.

понеделник

11.05.2021 г.

вторник

12.05.2021 г.

сряда

13.05.2021 г.

четвъртък

14.05.2021 г.

петък

 

Общо

 

ОДМВР - Видин

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

 

570/495

Сектор БДС

70/47

68/51

62/77

59/87

53/79

312/341

РУ - Белоградчик

19/4

17/4

12/1

7/8

10/10

65/27

РУ - Кула

3/5

3/3

4/2

8/0

6/3

24/13

Сектор Пътна полиция

39/20

25/18

39/14

38/27

28/35

169/114

 

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин, имат възможност да подават и предсрочно заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ в областта:

  • гр. Видин – ОД МВР-Видин,  ул.“Цар Симеон Велики“ №87;
  • гр. Белоградчик – РУ-Белоградчик,   пл.”Възраждане” №3;
  • гр. Кула – РУ-Кула,   ул.”Възраждане” №36.

Мярката е с цел облекчаване на натовареността на служителите и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

17 май 2021

Започват засилени проверки на товарните автомобили и автобусите

Контролните действия ще се извършват съвместно с ИААА в рамките на операция на ROADPOL

От днес до 16 май ще има засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. Операцията се провежда на територията на цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция.
У нас в проверките ще участват, освен екипи на Пътна полиция и на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Основната причина за провеждането на полицейските операции за контрол над товарните автомобили и автобусите се основава на факта, че при възникване на тежко пътнотранспортно произшествие (ТПТП) с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с други ТПТП.
В календара на ROADPOL подобни операции се провеждат четири пъти в годината. За 2021 г. първата бе проведена в края на зимата – от 8 до 4 февруари. Предстоят още две аналогични операции, като едната е заложена в средата на лятото, а другата - в началото на есента.

По отношение на най-честите нарушения, които са установени при проверки от този тип, са неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.

10 май 2021

ОДМВР-Видин е предприела всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността и обществения ред в деня на парламентарните избори

Оперативният щаб в ОДМВР-Видин - сформиран със заповед на главния секретар на МВР, координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес и ръководи дейността на структурите на дирекцията в региона.

Създадена е организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и законосъобразността на предстоящите парламентарни избори.
Около 350 полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще охраняват РИК и СИК. Служителите ще поемат охраната на секциите в 18 часа на 3 април, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа от всички СИК в РИК.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. Гишетата в паспортните служби ще работят и на 3 април (събота).
На 4 април (неделя) г. гишетата в паспортните служби ще работят от 08.30 до 19.30 часа, гражданите могат да подават искания за издаване на удостоверения до 19.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава за да послужи пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 4 април 2021 г.

На денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на e-mail: [email protected], гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

02 апр 2021

ЗА ОД НА МВР ВИДИН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО