МВР

ОД Видин

 

Новини

Актуална информация за улеснение на гражданите при издаване на български лични документи

Справка към 26 юли за приети заявления и връчени български лични документи в звената "БДС" при ОДМВР-Видин

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Видин предоставя актуална информация за броя на приетите заявления и връчените български лични документи в делничните дни на изминалата седмица:    

 

19.07.2021 г.

понеделник

20.07.2021 г.

вторник

21.07.2021 г.

сряда

22.07.2021 г.

четвъртък

23.07.2021 г.

петък

 

Общо

 

ОДМВР - Видин

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

приети заявления/

връчени БЛД

 

722/613

Сектор БДС

114/62

94/63

111/91

89/85

81/99

489/400

РУ - Белоградчик

13/6

8/9

8/12

3/6

5/5

37/38

РУ - Кула

4/-

4/3

8/4

3/-

-/2

19/9

Сектор Пътна полиция

44/29

38/28

39/30

29/41

27/38

177/166

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин, имат възможност да подават и предсрочно заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ в областта:

 • гр. Видин – ОД МВР-Видин,  ул.“Цар Симеон Велики“ №87;
 • гр. Белоградчик – РУ-Белоградчик,   пл.”Възраждане” №3;
 • гр. Кула – РУ-Кула,   ул.”Възраждане” №36.

Мярката е с цел облекчаване на натовареността на служителите и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

26 юли 2021

Изборният ден в област Видин премина и приключи в спокойна обстановка

Изборният процес в секциите на територията на региона приключи, полицейската охрана на място продължава. Служителите на МВР ще съпровождат  транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.
Създадена е организация и за ескортиране на представителите на РИК до ЦИК.

Предсрочните парламентарни избори в област Видин преминаха в спокойна обстановка, без нарушения на обществения ред.
Мобилните полицейски екипи работиха на терен и извършиха проверки по общо 15 сигнала - регистрирани през днешния ден, за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Материалите от проверките са докладвани по надлежния ред в Районна прокуратура–Видин. Днес, полицейските служители съставиха 13 предупредителни протокола по чл.65 от ЗМВР. Дежурните екипи остават в готовност за реагиране при възникнала необходимост.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“, след подадени заявления от граждани, издадоха общо четири удостоверения за гласуване.

Продължава съвместната работа на оперативния щаб в ОДМВР-Видин с институциите, ангажирани с изборния процес.

11 юли 2021

Изборният ден в област Видин започна в спокойна обстановка

Денят на вота в региона започна спокойно, а преди началото му няма регистрирани нарушения на обществения ред.

Всички секционни избирателни комисии се охраняват от служители на МВР. Те  нямат право да влизат в помещенията за гласуване, а при необходимост ще се намесват само по искане на председателите на СИК. Охраната ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.

Мобилни екипи, включващи разследващи полицаи, оперативни работници от криминална и икономическа полиция, и представители на охранителна полция, имат готовност незабавно да реагират на сигнали за престъпления против политическите права на гражданите и да извършват прецизни проверки по тях.

В ход е прилагането на всички планирани мерки за охраната на обществения ред и нормалното протичане на предсрочните парламентарни избори. 
Оперативният щаб, ситуиран в ОДМВР-Видин, работи в координация и постоянна комуникация с институциите, ангажирани с изборния процес. 

Днес, гишетата на паспортните служби във Видин, Белоградчик и Кула ще работят от 8.30 до 19.30 часа, а гражданите ще могат да подават искания за издаване на удостовериния до 19.00 часа. Удостоверенията, даващи възможност за упражняване на правото на глас, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава за да послужи пред СИК и е валидно за изборния ден на 11 юли 2021 г. 
В делничните дни на текущата седмица, след постъпили заявления от граждани, са били издадени 10 удостоверения. Вчера, заявления от граждани не се подавани.

Сигнали, свързани с нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес могат да се подават на тел. 112, на откритата денонощна линия 02/90 112 98, имейл адрес: [email protected], както и на място в областната дирекция и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула.

11 юли 2021

Областна дирекция на МВР-Видин е предприела всички необходими мерки за осигуряване на обществения ред при провеждането на предсрочните парламентарни избори на 11 юли

Оперативният щаб в ОДМВР-Видин координира действията си с всички институции и ведомства, ангажирани с изборния процес, и ръководи дейността на структурите на вътрешното министерство в региона.

Продължава прилагането на комплексни мерки – превантивни и оперативни, за предотвратяване и разкриване на престъпления против политическите права на гражданите и осигуряване законосъобразността на вота.

Създадена е организация за обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден.
270 полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари ще участват пряко в охраната на секционните избирателни комисии (СИК) и районната избирателна комисия (РИК). Служителите на МВР ще поемат охраната на секциите в 18 часа на 10 юли, тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали от всички СИК в РИК.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин, РУ-Кула и РУ-Белоградчик ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. Гишетата в паспортните служби ще работят и на 10 юли (събота) от 08.30 до 17.30 часа.
На 11 юли (неделя) г. паспортните служби ще работят от 08.30 до 19.30 часа, а гражданите ще могат да подават искания за издаване на удостоверения до 19.00 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава за да послужи пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 11 юли 2021 г.

На денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на e-mail[email protected], гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

08 юли 2021

142 години от създаването на МВР - на 5-ти юли служителите на министерството отбелязват професионалния си празник

109 полицаи, пожарникари и служители от администрацията на вътрешното министерство в област Видин бяха наградени по случай професионалния празник и 142-та годишнина от създаването на МВР. Старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин и комисар Стилиян Пешев – директор на РДПБЗН-Видин връчиха отличията на наградените служители. На тържествената церемония присъстваха  ръководители на институции и журналисти.
Със заповед на министъра на вътрешните работи, с “Почетен знак на МВР” – ІІI степен, е награден комисар Стилиян Пешев – директор на РДПБЗН-Видин.
86 служители на ОДМВР-Видин са отличени с „Писмена похвала“ за професионализма и постигнатите резултати в работата.
За проявен висок професионализъм 22-ма са служителите на РДПБЗН-Видин, наградени с „Писмена похвала“ по случай професионалния празник.

Поздравление от старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин

Уважаеми колеги,

По случай професионалния празник на служителите на МВР и 142-та годишнина от създаването на вътрешното ведомство, отправям пожелания към всички Вас за здраве, енергия, кураж, резултатен труд и семейно благополучие.
Поели отговорността за спокойствието и сигурността на българските граждани, като своя професионална и житейска мисия, нека продължаваме да я изпълняваме последователно и всеотдайно. С чест и достойнство, изправени ежедневно пред множество предизвикателства, да множим професионалните успехи и да се гордеем с тях.
5-ти юли е ден на признание за значимостта на нашата работа и повод да се поздравим. Честит празник, колеги!

***

С Указ №1 от 5 юли 1879г. на княз Александър I Батенберг се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции.

05 юли 2021

През месец юли мобилните екипи на ОДМВР-Видин ще посетят 19 населени места

Групите, включващи служители от отдел „Охранителна полиция“,  секторите „Противодействие на криминалната престъпност“  и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят през юли населени места в пет от общините на област Видин.

График за срещите:

1 юли 2021 г. – община Ново село

с. Винарово – 13 часа

с. Неговановци  -  14 часа

с. Ясен – 15 часа

с. Флорентин – 16 часа 

 

8 юли 2021 г. – община Димово

с. Костичовци – 13 часа

с. Воднянци  -  14 часа

с. Дражинци – 15 часа

с. Шипот – 16 часа 

 

15 юли 2021 г. – община Грамада

с. Срацимир – 10 часа

с. Тошевци  -  11 часа

гр. Грамада – 13 часа

с. Водна – 14 часа

 

22 юли 2021 г. – община Чупрене

с. Чупрене – 13 часа

с. Горни Лом  -  14 часа

с. Средогрив – 15 часа

 

29 юли 2021 г. – община Макреш

с. Макреш – 13 часа

с. Толовица  -  14 часа

с. Подгоре – 15 часа

с. Раковица – 16 часа

28 юни 2021

Звената „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на предсрочните парламентарни избори на 11 юли 2021 г.

В седмицата преди 11 юли 2021 г., когато ще се проведат предсрочните избори за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа: 

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 09 юли 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо: 

 1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 06 юли 2021 г. до 10 юли  2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 11 юли 2021 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч. В случай, че работното време на съответното звено БДС е различно, удостоверенията ще се издават в рамките на работното време на звеното, като задължително ще се спазва периодът на 10.07.2021 г. (събота) и на 11.07.2021 г. (неделя). Информация за работното време на всяко звено БДС е поставена на входа на помещенията, в които се осъществява административно обслужване на граждани по линия на документи за самоличност и на интернет страницата на СДВР и ОДМВР.
 2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 11  ЮЛИ 2021 Г.

 

Работно време на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин за получаване на лични карти и издаване на удостоверения за гласуване:

 • на 10.07.2021 г. (събота) - от 08.30 до 17.30 часа
 • на 11.07.2021 г. (неделя) - от 08.30 до 19.30 часа

Искания за издаване на удостоверение за гласуване се приемат до:

 • 17.00 часа на 10.07.2021 г. и до 19.00 часа на 11.07.2021 г.

22 юни 2021