МВР

ОД Видин

 

Новини

85 нарушения, в рамките на 8-часова специализирана операция по безопасност на движението, установиха полицаите в област Видин

В контролната дейност участваха служители на пътна и охранителна полиция

От 18.00 часа в събота до 4.00 часа тази сутрин на територията на област Видин бе проведена cпeциaлизиpaнa пoлицeйcĸa oпepaция по безопасност на движението. Засилените проверки целяха нaмaлявaнe нa бpoя нa пътнотранспортните произшествия и пътния тpaвмaтизъм; дисциплиниране на водачите; инфopмиpaнe нa oбщecтвoтo зa oпacнocтитe, ĸoитo cлeдвaт нecпaзвaнeтo нa пpaвилaтa зa движeниe пo пътищaтa.

Контролните проверки осъществяваха шест екипа на Пътна и Охранителна полиция от областната дирекция на МВР и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула. Те следяха за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, шофиране на автомобили от неправоспособни или водачи, лишени от правото временно да управляват, недопускане на движение на автомобили с отнета регистрация или на такива, които нямат задължителна полица за застраховка „Гражданска отговорност“ и др. Oпpeдeлeните тoчĸи зa ĸoнтpoл бяха cъoбpaзeни c интeнзивнocттa нa движeниe през тъмната част на денонощието в региона. Πo вpeмe нa акцията полицейските служители използваха и вcичĸи нaлични тexничecĸи cpeдcтвa зa ĸoнтpoл.

Началникът на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин комисар Петър Петров представи на брифинг пред журналисти обобщените резултати от контролните действия. Проверени са 220 моторни превозни средства и  243 лица. Полицейските служители констатираха общо 85 нарушения - по Закона за движение по пътищата, Кодекса за застраховането и Закона за Българските лични документи, съставиха 25 акта и 39 фиша, връчиха 7 заповеди за принудително прилагане на административни мерки (отнемане на свидетелство за управление на МПС – 4 броя и временно спиране от движение на МПС – 3 броя).

Униформените връчиха и 19 електронни фиша.

В хода на проверките е засечен един водач, шофирал след употреба на алкохол (1.03 промила) съставен му е акт. Двама шофьори отказаха да бъдат тествани за наличие на алкохол с техническо средство, след което бяха санкционирани с актове (наказанието за деянието предвижда 2000 лв глоба и 2 години лишаване от правоуправление).

 

Комисар Петър Петров за пореден път апелира към всички участници в движението по пътищата да бъдат дисциплинирани и да спазват правилата за движение. Нашето поведение на пътя, предопределя нашата безопасност, категоричен бе началникът на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин.

23 фев 2020

Областните дирекции на МВР – Видин и Враца работят съвместно с Полицейски инспекторат на окръг Долж - Румъния по проект, финансиран от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), по Програма „Херкулес III”

Директорите на двете териториални структури на МВР - старши комисар Петър Коцин и старши комисар Янко Янколов, участваха в конференция по проект RAISA „Повишаване на осведомеността и подобряване на методите на работа за противодействие срещу измамите при вътреобщностни придобивания (ВОП), засягащи бюджета на ЕС.“.

Първата съвместна дейност по проекта бе проведена в румънския град Крайова за времето от 19 до 21 февруари.

Географската близост на българските области Видин, Враца и румънския окръг Долж допринася и стимулира традиционно доброто сътрудничество и професионалното взаимодействие между полицейските служители от двата бряга на река Дунав, подчерта старши комисар Петър Коцин по време на първия работен модул по проекта. За втори път служители на ОДМВР-Видин участват, като партньори, в проект на Полицейския инспекторат на окръг Долж. През последните 8 години видинската полиция е партнирала по три европейски проекта на Полицейските инспекторати в окръзите Арат, Олт и Долж – Румъния, уточни още старши комисар Коцин.

Дейностите по настоящия проект RAISA ще се реализират до 31 януари 2021 г. с участието на полицейски, митнически и фискални инспектори от Румъния, България и Унгария.

В рамките на съвместни обучения,  служители от шест румънски териториални полицейски структури и инспектори от Регионална митническа дирекция – Крайова ще обменят опит и споделят добри практики с полицаите от областните дирекции на МВР във Видин и Враца, български митнически инспектори от Териториална дирекция „Дунавска“, както и с фискални и митнически служители от Унгария. Основната проектна цел е подобряване на методите и техниките на разследване, както и повишаване на професионалния капацитет на служителите, участващи в борбата с измамите при вътреобщностни придобивания в страните – партньори по проекта.

 

Програма „Херкулес III” има за своя основна цел да подпомага финансирането на дейности в сферите на превенцията и борбата с измамите, корупцията и други незаконни дейности, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Общият бюджет на проекта RAISA е 102 104.02 евро (81 683.21 евро финансиране от ОЛАФ и 20 420.81 евро съфинансиране от Полицейския инспекторат на окръг Долж–Румъния).

21 фев 2020

Резултати от спецоперация, проведена в село Арчар: петима задържани; образувани пет досъдебни производства и пет преписки

Действията са осъществени от служители на РУ-Видин, участък „Арчар”, Пътна полиция–Видин и Зонално жандармерийско управление-Монтана, под надзора на Окръжна прокуратура-Видин

На 19 февруари, за времето от 9 до 18 часа, служителите на реда проведоха специализирана операция за противодействие на битовата престъпност на територията на село Арчар, общ. Димово. Полицейските действия бяха осъществени под надзора на видинската прокуратура.

Униформените провериха 193 души (от тях 20 лица от криминалния контингент) и 142 моторни превозни средства, а за констатираните нарушения съставиха 22 акта и 14 фиша.

В хода на операцията са образувани пет досъдебни производства и пет преписки. Две от досъдебните производства са образувани по чл.278 от Наказателния кодекс (незаконно държане на културно-исторически ценности), а три – по чл. 234 от Наказателния кодекс (държане на акцизни стоки без български акцизен бандерол). Заведени са четири преписки по чл.235 (съхранение на незаконно добита дървесина) и една по чл.234 от Наказателния кодекс.

С полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани петима местни жители.

Разследващите иззеха част от античен каменен корниз, който не е идентифициран и регистриран по съответния ред; четири антични монети и металотърсач; 9 кубика дърва без контролна горска марка и документи за произход и нарязан тютюн без бандерол.

 

Работна среща с Боряна Георгиева – кмет на Арчар, проведоха комисар Петър Петров – началник на отдел „Охранителна полиция“, главен инспектор Мирослав Милков – началник на РУ-Видин, главен инспектор Малин Ницов – началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция и главен инспектор Деян Цолов – началник на полицейския участък в селото. Между полицията и кметството комуникацията е постоянна, подчерта Боряна Георгиева. Тя изрази готовност, в рамките на възможностите на местната власт, да съдейства на служителите на реда по въпросите, свързани с опазването на обществения ред, сигурността и спокойствието на жителите на селото.

20 фев 2020

Видински криминалисти иззеха канабис, нелегален тютюн и артефакти

При спецоперация, проведена под надзора на прокуратурата, на територията на гр.Димово е задържан местен жител, образувани са две досъдебни производства, заведена е една преписка

В хода на проведената вчера специализирана операция полицаи от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-Видин и колегите им от РУ-Видин предприели действия на територията на Димово.

В условията на неотложност криминалисти извършили личен обиск на 35-годишен местен жител. У него открили 6 грама зелена суха маса и цигара с 0.5 грама трева. При полевия наркотест листната маса реагирала на канабис. Последвали претърсвания на два адреса, свързани с  мъжа – в Димово и в местността „Барата“, в землището на градчето. Във фургон, в земеделския имот,  разследващите намерели и иззели 70 грама зелена суха тревиста маса, която при полевия наркотест също индикирала на канабис. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Случаят е докладван в прокуратурата. Работата на разследващия екип продължава, в областната дирекция е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс.

Малко по-късно, в условията на неотложност, криминалисти извършили претърсване в частен имот, обитаван от 48-годишен жител на Димово. Там, открили и иззели кашон с 2 кг нарязан тютюн без бандерол, електрическа машинка за пълнене на цигари, металотърсач и множество предмети с белези на артефакти – 31 монети и пет пръстена, части от накити, две монети и пръстен от жълт метал. Случаят е докладван в прокуратурата. Работата на разследващите продължава, в ОДМВР-Видин е оразувано досъдебно производство по чл.278, ал.1 от Наказателния кодекс.

Още 0.780 кг нарязан тютюн без бандерол иззели полицаи от дома на друг жител на гр. Димово. По случая в РУ-Белоградчик е заведена преписка с оглед проверка за наличие на достатъчни данни за извършено престъпление по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс.

19 фев 2020

Конкурс за две вакантни длъжности полицай – старши полицай в РУ-Белоградчик

Документи на кандидати ще се приемат до 27 февруари включително

Със заповед на министъра на вътрешните работи е обявен конкурс  за назначаване на държавна служба в Областна дирекция на МВР – Видин на вакантни младши изпълнителски длъжности, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка, както следва:
Районно управление - Белоградчик
- полицай – старши полицай – 2 (две) вакантни длъжности.

Кандидатите следва да подават документи за участие в конкурса до 27 февруари включително в сектор „Координация, административно и правно обслужване и човешки ресурси” към отдел „Административен” при Областна дирекция на МВР – Видин, адрес: гр. Видин, ул. “Цар Симеон Велики” № 87.

Съобщение за конкурса е публикувано във в-к Ние, бр.7/2020 г.

Телефон за контакт с „Човешки ресурси“- 094 694 368

Заповед №8121К-2328/11.02.2020 г.

ВАЖНО: Последващата информация, за хода на конкурса, ще бъде публикувана в електронната страница в интернет на Дирекция „Човешки ресурси” – МВР, в рубриката „Конкурси и обяви”, след заповедта, обявяваща конкурса за ОДМВР-Видин: Д"ЧР"-МВР

18 фев 2020

Актуална информация за улеснение на гражданите при издаване на български лични документи

Справка към 17 февруари за приетите заявления в звената „БДС“ при ОДМВР-Видин

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР - Видин предоставя актуална информация за броя на приетите заявления от граждани в делничните дни на изминалата седмица - от 10 до 14 февруари 2020 г.: 

сектор БДС Видин  10.02.   11.02.
  12.02.  
          
 13.02. 
 14.02.   общо: 391 
ОДМВР- Видин 90  47 48  52  36 273 
РУ - Белоградчик 4  1 4   5      2    16 
РУ - Кула
9   - 1  1     -    11 
сектор "Пътна полиция" 24  
      22    
 
 19   27    14   106 Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Видин, имат възможност да подават и предсрочно заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената „Български документи за самоличност“ в областта:

  • гр. Видин – ОД МВР-Видин,  ул.“Цар Симеон Велики“ №87;
  • гр. Белоградчик – РУ-Белоградчик,   пл.”Възраждане” №3;
  • гр. Кула – РУ-Кула,   ул.”Възраждане” №36.

Мярката е с цел облекчаване на натовареността на служителите и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес. Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

Повече информация може да намерите тук.

17 фев 2020

Голямо количество нелегален тютюн иззели служители на РУ-Видин при проверки, извършени в областния град

При полицейската операция е бил задържан местен жител, образувано е едно досъдебно производство, съставени са три акта по ЗАДС

Полицейските действия били предприети в хода на специализирана операция по линия „Акцизи“. В условията на неотложност криминалисти извършили претърсване в частен имот, обитаван от 57-годишен мъж, във Видин. Там открили и иззели самоделно съоръжение, приспособено и ползвано за нарязване на листна маса, и 18.178 кг нарязан на ситно тютюн. В лек автомобил „Сузуки“, собственост на видинчанина, разследващите установили и иззели три бали тютюн с различни размери и общо тегло около 120 кг. Обитателят на имота е бил задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.

Случаят е докладван в прокуратурата, образувано е досъдебно производство по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс. Работата на разследващите продължава под ръководството на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Видин.

 

Същият ден, при проверки в района на общинския пазар и на ул.“Цар Симеон Велики“ служителите на реда  иззели още 4.991 кг тютюн без бандерол, пакетиран в 19 плика, а на трима видинчани съставили актове по Закона за акцизите и данъчните складове. По случаите в РУ-Видин са заведени преписки.

10 фев 2020

Инспектор Владимир Иванов от РДПБЗН-Видин е сред отличените в заключителния етап на Националния конкурс „Пожарникар на годината - 2019”

Победителите в Националния конкурс „Пожарникар на годината - 2019” получиха отличията си днес, на тържествена церемония в Националния дворец на културата.  Сред тях е Владимир Иванов - инспектор в група „Превантивен контрол и превантивна дейност“ в сектор „Превантивна и контролна дейност“ на РДПБЗН-Видин.

В конкурса, той е отличен като подгласник в Раздел „Г” - Пожарникар на годината от направление „Превенция”, осъществяващи превантивна дейност, обучение на населението или работещ с доброволни формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и за отстраняване на последиците от тях.

Главен комисар Христо Терзийски – директор на Главна дирекция „Национална полиция“-МВР връчи наградата на инспектор Владимир Иванов.

 

 

Инспектор Владимир Иванов е роден през 1965 г. в гр. Грамада. В системата на МВР работи от 2009 г. Седем пъти е бил награждаван за висок професионализъм и постигнати резултати в служебната дейност. Отлична е оценката за работата му през 2019 г. Той е организирал и ръководил подготовката на отбора на видинската ППМГ „Екзарх Антим I“, заел първото място в Националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации 2019 г.” в гр. Стара Загора; организирал е областния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата 2019 година” с участието на  149 деца и 31 класирани рисунки; подготвил е 28 деца от седем училища в региона за участие в областното състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации 2019 г.”; провел е 72 занятия с 410 души за практически действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации, както и три занятия със 101 служители от системата на МОН; участвал е в множество тематични проверки, провеждал е беседи, лекции и тренировки за действия при бедствия в учебни заведения от региона.

07 фев 2020