МВР

ОД Видин

 

Новини

17 ноември 2019 г. - Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

„Животът не е резервна част“ - мото на европейското послание при тазгодишното възпоменание

Ежегодно, третата неделя на месец ноември се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това,  от 26 октомври 2005 г., е на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.

Календарният ден за възпоменание тази година е 17 ноември.

От началото на текущата година при тежки пътнотранспортни произшествия в област Видин са загинали петима души – мъже на възраст от 26 до 63 години. Областната дирекция на МВР-Видин е изпратила списъка с имената им във Видинската света митрополия, за да бъдат споменати, съгласно църковните канони, при службите в храмовете на 17 ноември.

Обръщение на министъра на вътрешните работи Младен Маринов


Европейско послание, с което Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия през 2019 г. се провежда под мотото Животът не е резервна част/Life is not a car part.

Уважаеми жители на област Видин, 
Нека всички заедно, в неделя, почетем паметта на загиналите при катастрофи.
Нека всички бъдем дисциплинирани участници в движението, внимателни и толерантни един към друг. 
Да бъдем разумни и отговорни, обединени в името на живота, призовават служителите на ОДМВР-Видин.

13 ное 2019

Чували с контрабанден тютюн иззели вчера служители на РУ-Видин

В хода на проведена специализирана операция по линия „Акцизи“, на изхода на областния град (преди ТЕЦ-Видин), униформени спрели за проверка лек автомобил „Фиат Пунто“ с пернишка регистрация. Колата шофирал 24-годишен мъж от Перник.
В багажника на превозното средство полицаите установили осем чувала, пълни с нарязан тютюн без бандерол. Общото тегло на иззетата нередовна акцизна стока възлиза на около 53 кг. Дежурна оперативна група извършила оглед на местопроизшествието.
Работата на разследващите по случая продължава, в районното управление е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.234, ал.1 от Наказателния кодекс.

От началото на годината, при извършени проверки и специализирани операции в област Видин, полицейските служители са иззели 170 539 къса цигари и 638 кг нарязан тютюн без бандерол. 

12 ное 2019

На Архангеловден българските полицаи отбелязват своя професионален празник

Старши комисар Петър Коцин: 8-ми ноември е ден на признание за обществената значимост на нашата професия. Бъдете сърцати, енергични и последователни, множете успехите си и се гордейте с тях

22-ма полицейски служители са отличени от директора на ОДМВР-Видин за постигнати високи резултати, за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните си задължения и във връзка с празника на българската полиция.

С „Писмена похвала“ старши комисар Петър Коцин е наградил инспектори от отдел "Разследване"  при ОДМВР-Видин:

 1. инспектор Светлана Веселинова – старши разследващ полицай;
 2. инспектор Мирослава Найденова -  старши разследващ полицай;
 3. инспектор Георги Георгиев -  старши разследващ полицай;
 4. инспектор Станислав Стефанов - старши разследващ полицай.

С "Писмена похвала" директорът е наградил и 13 полицаи от РУ-Видин:

1. инспектор Сергей Йончев; 
2. инспектор Благомир Кънчев;
3. инспектор Петя  Борисова;                 
4. инспектор Бисер Кръстев;
5. младши експерт Иво Якимов ;
6. младши експерт Христо Калинов ;
7. младши експерт Николай Цветков ;
8. младши експерт Любомир  Ставрев;
9. младши експерт Милослав  Марчин ;
10. младши инспектор Емил  Александров;
11. младши инспектор Александър Илиев;
12. младши експерт Георги  Стойков;  
13. младши инспектор Красимир Цекин.


С „Обявяване на благодарност“ старши комисар Петър Коцин е наградил петима полицейски служители от Районно управление - Кула:

 1. главен инспектор Венцислав Витков;
 2. инспектор Момчил Мишов;
 3. инспектор Герасим Тошов;
 4. инспектор Лъчезар Лазаров;
 5. младши експерт Пламен Петков. 

Поздравление от директора на ОД МВР-Видин по случай професионалния празник на българската полиция

Уважаеми колеги,

В навечерието на Архангеловден поднасям на всички Вас пожелания за здраве, спокойни делници, спорен и резултатен труд.
Празникът на българските полицаи е повод да изразя уважение и поднеса благодарност към всички служители за денонощните усилия, за куража, постоянството и професионализма. Този ден е признание за обществената значимост на нашата професия и повод да се поздравим.
Бъдете сърцати, енергични и последователни в делата.
Продължавайте да работите всеотдайно за спокойствието и сигурността на жителите от всеки квартал, село и град в България.  Добрата дума на хората за българския полицай е мерилото за нашия  успех.
Множете успехите си и се гордейте с тях.

Честит празник, колеги!


***

Професионалния празник на българската полиция  се отбелязва на 8 ноември – Архангеловден.  Той е честван за първи път през 1924 г., а инициативата е на  софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и след консултации със Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил (21.11. по стар стил).  Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че „Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуването на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“.
При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. С телеграма № 7932/24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители: „За патронен празник на цялата полиция в Царството се определя денят на Св. Архангел Михаил – 21.11. (8.11. - нов стил)“. 
След  55-годишно прекъсване Празникът е възстановен по предложение на Националния полицейски синдикат. С решение на Министерски съвет традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

07 ное 2019

Активна превенция и контрол, осъществяват видинските пътни полицаи

В хода на проверките днес, извършвани в рамките на провежданата през текущия месец  акция „Зима“, униформените насочваха вниманието на шофьорите към  готовността на моторните превозни средства за движение в зимни условия.
В контролната дейност на Пътна полиция, с превантивни съвети и информационни материали, се включиха представители на СБА-клон Видин и структурата на БЧК в областния град.

До 8 ноември всички автомобилисти могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил за зимата в пунктовете на СБА във Видин и Белоградчик. По системата „отворени врати,” в рамките на обявеното работно време, се извършва безплатна проверка на фаровете, чистачките, състоянието на гумите на автомобила и др., уточниха от СБА - клон Видин.      

Акция „Зима“ продължава до 30 ноември, а засилен контрол по пътищата в региона ще има през целия зимен сезон. Бъдете дисциплинирани и шофирайте внимателно. Погрижете се за подготовката на автомобилите за движение в зимни условия, отново напомнят от сектор „Пътна полиция“ – Видин. 

05 ное 2019

Спокойно започна и втория тур на местните избори в област Видин

Денят на балотажа в региона започна спокойно. 340 служители на МВР (полицаи, граничари, жандармеристи и пожарникари) охраняват СИК и ОИК, грижат се за реда, сигурността и безопасността на движение в областта. 
Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на СИК, до този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите на територията на областта.

На откритата линия в МВР, тел. 02/982 22 32 и имейл [email protected], се приемат сигнали, свързани с нарушения на изборния процес. Подаваните сигнали трябва да са относими към дейността на вътрешното министерство.

В днешния ден, служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Видин, РУ-Белоградчик и РУ-Кула  ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас. Гишетата в паспортните служби ще работят от 8.30 до 19.30 часа. Напомняме, че удостоверения - осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в деня на втория тур на изборите за кметове, се издават само след подаване на заявление за издаване на лична карта. 
В делничните дни на текущата седмица, след подадени заявления от граждани, са били издадени 10 удостоверения, а в събота още четири удостоверения.

ОД МВР – Видин е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване на спокойното протичане на изборния ден в областта.

Припомняме, че в секциите за гласуване не се допускат въоръжени, в нетрезво или неадекватно състояние, лица. Охраняващите служители от МВР нямат право да влизат в секциите, а при необходимост ще се намесват само по искане на председателите на СИК.

03 ное 2019

От 1 ноември започва традиционната акция „Зима“

Тематични полицейски операции и засилен контрол ще има по пътищата в област Видин

Пътна полиция, в партньорство със СБА и БЧК, провежда ежегодно акция „Зима”. Поводът е началото на зимния сезон, а целта – ограничаване на пътнотранспортния травматизъм. 
От 1 до 30 ноември, в рамките на акцията, ще бъдат реализирани три кампании:

Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата” – насочена към водачите на ППС – велосипеди и превозни средства с животинска тяга, ще се проведе  за времето от 1 до 10 ноември.
Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” - насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците, ще бъде в ход от 11 до 20 ноември.
Кампания ”Безопасно шофиране през зимата” - насочена към водачите на моторни превозни средства, техническата изправност на автомобилите и поведението на водачите спрямо пешеходците, ще се проведе от 21 до 30 ноември.

По време на трите кампании, на територията на област Видин, ще бъдат проведени тематични специализирани полицейски операции.
Техническата изправност на автомобилите е много важна. Ако ви предстои дълго пътуване през зимните месеци, задължително следете прогнозата на синоптиците, напомнят от сектор Пътна полиция – Видин.

От 1 до 8 ноември всички автомобилисти ще могат да проверят напълно безплатно готовността на своя автомобил за зимата в пунктовете на СБА във Видин и Белоградчик. По системата „отворени врати,” в рамките на обявеното работно време, ще се извършва безплатна проверка на фаровете, чистачките, състоянието на гумите на автомобила и др., съобщават от СБА - клон Видин.      

Ежегодно, третата неделя на месец ноември се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това е на Генералната асамблея на ООН. Календарният ден за възпоменание тази година е 17 ноември.

*** 

СБА и Пътна полиция съветват всички водачи да спазват следните съвети за безопасност през зимата:

 • Погрижете се за гумите - от 15 ноември до 1 март трябва да са за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм;
 • Сменете водата с антифриз;
 • Проверете изправността на чистачките и подменете перата.
 • Предстоят мъгли, слани, дъжд и сняг;
 • Проверете дали работи парното;
 • На път потегляйте само с изправни спирачки;
 • Поставете в багажника вериги за сняг и въже за теглене;
 • Поддържайте чисти, видими, регулирани и в изправност фаровете, стоповете, габаритите и мигачите;
 • Не подценявайте локвите и рисковете от аквапланинг;

При попадане в пътнотранспортно произшествие или в друга рискова ситуация, сигнализирайте на телефон 112.

31 окт 2019

Сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР - Видин ще съдейства на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на балотажа

За втория тур на изборите за кметове, в населените места където ще се проведат такива, служителите ще работят на 2 ноември 2019 г. от 8.30 ч. до 17.30 ч. и на 3 ноември 2019 г. от 8.30 до 19.30 ч.
Ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г. вкл., тъй като издадените удостоверения за първи тур на изборите на 27.10.2019 г. са невалидни.

В седмицата преди 3 ноември 2019 г., когато ще се проведе втори тур на изборите за кметове, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

 • В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
 • При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 1 ноември 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при ОДМВР за дните от 29 октомври 2019 г. до 2 ноември  2019 г. от 8.30 ч. до 17.00 ч. и на 3 ноември 2019 г. от 8.30 ч. до 19.00 ч.

   

 2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.

   

 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН - 3 НОЕМВРИ 2019 Г.

31 окт 2019