МВР

ОД Видин

 

Новини

Служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“–МВР анкетираха преминаващите през ГКПП-Връшка чука. Инициативата се реализира по проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията!"

Старши комисар Румен Ганев: Противодействието на корупцията изисква системен подход, необходими са мерки по превенция.

Днешното анкетиране на преминаващите през северозападния граничен пункт имаше за цел да проучи впечатленията на гражданите от контактите им със служители на МВР. Доброволци  презентираха възможните канали за подаване на сигнали за корупция и неправомерни действия от страна на служители на вътрешното ведомство. Водачите на автомобили и техните спътници получиха  информационни материали, изготвени по проекта. 

Превантивната инициатива на ГКПП-Връшка чука лично подкрепиха старши комисар Румен Ганев – директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР, старши комисар Петър Коцин – директор на ОДМВР-Видин, комисар Валентин Ванков – началник на ГПУ-Брегово и Лъчезар Попиванов – зам.-областен управител на област Видин.  Участваха и партньори по проекта от сектор „Вътрешен контрол“ при Министерството на вътрешните работи на Република Сърбия.

„Противодействието на корупцията изисква системен подход. Освен разследвания са необходими и мерки по превенция. И този проект е част именно от превенцията“, подчерта старши комисар Румен Ганев. „Без активната позиция на всеки един от нас трудно бихме се справили с корупцията. Слоганът на проекта „Остани чист, кажи НЕ на корупцията!“ е послание към гражданите – да не се поддават на корупционен натиск и с поведението си да не стимулират такива прояви“, категоричен бе директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“.

Освен анкетирането на преминаващите през граничните пунктове и популяризирането на полезна информация чрез флаери и рекламни материали, в ход е и инсталирането на билбордове на територията на страната. На тях са изписани слогана на кампанията и националния телефон  за сигнали за корупция в системата на МВР +359 2 982 22 22. 

Дейностите по проекта "Остани чист, кажи НЕ на корупцията", изпълняван от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, целят да повишат  информираността и доверието на гражданите в дейността на полицията и държавната администрация.
Кампанията стартира през месец юни на ГКПП Дуранкулак-Вама Веке, а през месец юли инициативата продължи на ГКПП Дунав мост Русе-Гюргево. Предстоят инициативи и на други гранични пунктове.
Проектът се реализира в партньорство с Главна дирекция „Антикорупция“-Румъния, Национален антикорупционен център-Молдова, сектор „Вътрешен контрол“ при Министерството на вътрешните работи на Сърбия, сектор „Професионална работа, превенция и почтеност“ на Министерството на вътрешните работи на Северна Македония, Областните администрации в РБългария, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Югозападният университет „Неофит Рилски“ –Благоевград, Академията на МВР, Синдикални федерации на служителите от МВР, Асоциацията на криминолозите в България и други неправителствени организации.

16 авг 2019

Старши комисар Петър Коцин представи резултатите от работата на ОДМВР-Видин през първото полугодие

На редовния месечен брифинг директорът на ОДМВР-Видин представи пред журналисти актуална информация за оперативната обстановка в региона и резултатите от работата на полицейските служители през първото шестмесечие. 

За времето януари - юни 2019 г. нивото на престъпност в област Видин бележи спад - по линия на криминалната престъпност с 3,07 %, а по линия на икономическата - с 41,05 %, съобщи старши комисар Петър Коцин.
През шестмесечието на календарната година в ОДМВР-Видин са регистрирани общо 600 криминални престъпления. Разкрити от тях са 311. Разкриваемостта е в размер  51,83 % (при 52,50 % за аналогичния период на 2018 г.). Намаление с 6,44 % бележат престъпленията против собствеността.  През периода  се наблюдава спад на регистрираните кражби от магазини  с 22,92%  и на кражбите на селскостопанска продукция, домашни животни и птици с 56,82 %. Ръст бележат домовите кражби с 13,43 % и взломните кражби с 10,10 %. Икономическите престъпления, регистрирани от януари до юни, са 62 (за същия период на 2018 г. те са били 106). От тях най-голямо намаление, с  58,75 %, бележат престъпленията против стопанството, финансовата и данъчно-осигурителна система – регистрирани са 33 спрямо 80 за първото шестмесечие на 2018 г. Намаление с 28,07% се наблюдава при престъпленията с акцизни стоки – регистрирани 82 престъпления през 2019 г. спрямо 114 за 2018 г. По отношение на измамите – регистрирани са общо 12,  спрямо 17 за аналогичния период на 2018 г. Три от тях са били телефонни измами. За същия период на 2018 г. телефонните измами са били седем. По линия на икономическата престъпност разкритите престъпления са 19 (спрямо 66 за 2018 г.). Нивото на разкриваемост на ОДМВР – Видин по линия на  икономическата престъпност възлиза на 30,65 % (при 62,26 % за същия период на 2018 г.).
Престъпленията, свързани с посегателства върху културно-исторически ценности запазват тенденцията на трайно намаление от последните години. През първото шестмесечие на тази година е регистрирано едно престъпление, касаещо за незаконни разкопки в защитената зона на паметник на културата „Античен град Рациария“. Извършителите – двама местни жители, са установени. За същия прериод на м.г. има регистрирани три престъпления, извършени на територията на Рациария. 
От януари до юни в областта е извършено едно убийство, авторът на деянието е разкрит. Разкрити са също така извършителите на две полови престъпления и два грабежа. 
От кражбите през текущия период са разкрити 64, а установените извършители са 73-ма. От най-често извършваните кражби – домовите, са разкрити 23, а установените извършители са 30.
През периода са разкрити 10 наркопрестъпления, постигната е разкриваемост от 47,62 %. 
При престъпленията свързани с  продажба и съхранение на акцизни стоки без бандерол са разкрити 74 от регистрираните 82 случая. Разкриваемостта е в размер на 90,12 %.  През първото шестмесечие на 2019 г. на територията на ОДМВР-Видин са иззети  общо 163 116 къса цигари, около 80 кг нарязан тютюн и 1158 литра алкохол и спиртни напитки без бандерол.
В горското стопанство през 2019 г. са разкрити 69 от регистрираните като престъпления 105 случая, при разкриваемост 74,05 %.

От общия брой на разкритите криминални престъпления, регистрирани на територията на ОДМВР Видин, 15 са извършени от малолетни, а 33 от непълнолетни. През шестмесечието са регистрирани и 17 противообществени прояви с участието на  малолетни и непълнолетни лица - бягства от дома, скитничество и просия, употреба на алкохол и наркотични вещества, и прояви на агресия.

***  
На територията на област Видин през първото шестмесечие на 2019 г. са настъпили 196 пътнотранспортни произшествия с три жертви и 46 ранени. За същия период на 2018 г. броят на катастрофите е бил 204 с четири жертви и 32 ранени.
Най-голям брой пътни инциденти са възникнали на територията на РУ-Видин – 133 катастрофи с двама загинали и 39 ранени; следва територията на РУ- Белоградчик, където катастрофите са били 56 с една жертва и седем ранени; броят на катастрофите на територията на РУ-Кула е бил  33 – без загинали и пострадали.
Движението с несъобразена скорост е довело до 85 пътнотранспортни произшествия с трима загинали и 29 ранени.
Отнемането на предимство е предизвикало 26 пътни инцидента с шестима ранени. Употребата на алкохол е довела до пет катастрофи с един пострадал. Неправилно движение назад е причинило 17 произшествия с трима ранени. Неправилно разминаване е било причина за четири катастрофи, а неспазването на дистанция е довело до 13 пътни произшествия. Навлизането в насрещното движение е довело до две катастрофи, а неправилното завиване до 17 произшествия с един ранен. 
В резултат на неправилно изпреварване са станали шест катастрофи с един пострадал.
Общо 11 414 нарушения установили пътните полицаи при проверки в региона за шест месеца. Съставени са били 1765 акта и 9663 фиша. 
За превишена скорост са били санкционирани 5183 шофьори. За неизползване на обезопасителен колан са били санкционирани 743 души. Броят на заловените неправоспособни водачи по пътищата в региона е 127 за шест месеца.

 

13 авг 2019

Мобилните екипи на ОД МВР-Видин ще посетят 16 населени места през месец август

Екипите, включващи служители от отдел „Охранителна полиция“,  секторите „Противодействие на криминалната престъпност“  и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят през август населени места в  четири от общините на област Видин.

 

График за срещите:

6 август 2019 г. - община  Кула

с.Чичил – 10.00 часа

с. Полетковци - 11.00 часа

с. Старопатица – 12.00 часа

с. Коста Перчово – 13.00 часа 

 

13 август 2019 г. - община Видин

с. Иново – 10.00 часа

с. Майор Узуново – 11.00 часа

с. Новоселци – 13.00 часа

с. Буковец– 14.00 часа

 

20 август 2019 г. - община Чупрене

с. Горни Лом – 11.00 часа

с. Долни Лом – 12.00 часа

с. Репляна – 13.00 часа

с. Търговище – 14.00 часа

 

27 август 2019 г. - община Ружинци

с. Ружинци -  11.00 часа

с. Дреновец – 12.00 часа

с. Бело поле - 13.00 часа

с. Динково – 14.00 часа 

31 юли 2019

Внимание: Опасност от пожари!

Видинските огнеборци припомнят основни правила за пожарна безопасност през лятото

С повишаването на дневните температури значително се увеличава и рискът от възникване и бързо разпространение на пожари. Само през последното денонощие екипите на районните противопожарни служби във Видин, Белоградчик и Кула са гасили 14 пожара в отпадъци и сухи треви – в и извън урбанизирани територии.
За да не се допускат сериозни инциденти и за да бъдат опазени селскостопанската реколта, гората и имуществото на жителите от областта, е важно да се спазват правилата за безопасност. 

Основни правила за пожарна безопасност през летния сезон:

  • Недопустимо е изхвърлянето на недоизгасени кибритени клечки и угарки от цигари в горима и леснозапалима среда;
  • Всички моторни превозни средства, които влизат в горите или извършват селскостопанска дейност, трябва да са технически изправни, с уредба, недопускаща отделянето или изхвърлянето на искри;
  • Преди да запалите огън – уверете се, че не е ветровито, че имате достатъчни количества вода или други подръчни средства за гасене;
  • Не оставяйте огъня без наблюдение, а накрая внимателно го изгасете;
  • Не допускайте паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и гасенето при реална опасност от пожар;
  • Разчистването на сухи треви и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места, а не чрез изгаряне;
  • Забранено е унищожаването на сухи клони и отпадъци чрез изгаряне на място в горски участъци и в земеделски земи, забранено е паленето и опалването на стърнищата.

 

На страницата на НИХМ   може да проверите как ще се промени индексът за пожароопасност през следващите 48 часа.

При пожар незабавно потърсете помощ на телефон 112.

24 юли 2019

Мобилните екипи на ОДМВР-Видин ще посетят 16 населени места през месец юли

Екипите, включващи служители от отдел „Охранителна полиция“,  секторите „Противодействие на криминалната престъпност“  и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посетят през март 16 населени места в  шест от общините на област Видин.

График за срещите

 

4 юли 2019 г.

община Видин

с.Долни Бошняк – 10.00 часа

с.Каленик - 11.00 часа

община Кула:

с.  Чичил – 14.00 часа

с. Извор махала – 15.00 часа 

 

11 юли 2019 г.

община Чупрене

с.Репляна – 10.00 часа

с.Средогрив – 11.00 часа

община Димово

с.Шипот – 14.00 часа

с.Лагошевци – 15.00 часа

 

18 юли 2019 г.

община Ново село

с.Ясен – 10.00 часа

с.Флорентин – 11.00 часа

община Брегово

с.Косово – 13.00 часа

с.Ракитница – 14.00 часа

 

29 юли 2019 г.

община Белоградчик

с.Рабиша – 10.00 часа

с.Ошане– 11.00 часа

община Макреш

с.Раковица – 14.00 часа

с.Киреево - 15.00 часа 

11 юли 2019