МВР

ОД Видин

 

06 ноември 2020

На Архангеловден българските полицаи отбелязват своя професионален празник

Старши комисар Петър Коцин: 8-ми ноември е ден на признание за обществената значимост на нашата професия

Поздравление от директора на ОД МВР-Видин по случай професионалния празник на българската полиция

Уважаеми колеги,
В навечерието на 8-ми ноември – ден, в който българските полицаи отбелязват своя професионален празник, отправям пожелания за спорен и резултатен труд,  успехи и семейно благополучие.
Да бъдем сърцати и енергични.
Да работим с мъжество и доказан професионализъм.
Да продължим да полагаме усилия за добруването на българските граждани – да бъдат защитени, спокойни и сигурни.
8-ми ноември е ден на признание за обществената значимост на нашата професия и повод да се поздравим.
Честит празник, колеги. 
Св. Архангел Михаил – закрилникът, да бди над всички.
Бъдете здрави!

 

***

Българската полиция отбелязва своя професионален празник на 8 ноември – Архангеловден.  Честван е за първи път през 1924 г., а инициативата е на софийския градоначалник о.з. подполк. Георги Кисьов. Тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев приема идеята и след консултации със Софийския митрополит спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил (21.11. по стар стил).  Писменото мнение на митрополит Стефан изяснява, че „Този празник, който олицетворява и на небето реда на власт и дисциплина и царуването на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел като представител на дадената от бога власт, да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазването на законите в страната, чрез които се гарантира животът, имотът и свободата на гражданите“.
При избора на патрон на полицията натежава аргументът, че Св. Архангел Михаил символизира властта, изпълняваща закона. С телеграма № 7932/24.09.1924 г. министър Русев нарежда на столичния градоначалник и на всички окръжни управители: „За патронен празник на цялата полиция в Царството се определя денят на Св. Архангел Михаил – 21.11. (8.11. - нов стил)“. 
След  55-годишно прекъсване Празникът е възстановен по предложение на Националния полицейски синдикат. С решение на Министерски съвет традицията 8 ноември да се чества като професионален празник на българската полиция е възстановена през 1999 г.

Изображения

 06 ноември 2020 | 11:45