МВР

ОД Враца

 

ПРЕПОРЪКИ КЪМ ПЕШЕХОДЦИТЕ

Най-застрашени да бъдат блъснати  от автомобил през есенно-зимния период са  възрастните пешеходци. В основната  рискова група попадат главно мъжете на възраст над 50 години,  носещите тъмни връхни дрехи, имащите опасния навик да пресичат  пътното платно където и да било , без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода  от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта. Най-много злополуки с тях стават между 17.00 и 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на  несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и  неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.

ПРЕПОРЪКА 1.  НЕ ИЗБЪРЗВАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!
 
Много  улици в населените места са без осветление вечер и вие, по правило, преминавате по неосветени маршрути, когато се прибирате пеш. По възможност пресечете платното там, където е осветено. Ако ви предстои пресичане на място, където няма осветление, и в същия момент виждате фарове на приближаващ автомобил, в интерес на Вашата лична безопасност е ДА ГО ИЗЧАКАТЕ ДА ПРЕМИНЕ и тогава да пресечете. Не забравяйте, че шофьорът на приближаващия автомобил не Ви вижда в същия момент, в който Вие виждате фаровете  на автомобила му, а МНОГО ПО-КЪСНО, когато вече  НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ И ВИ ПРЕДПАЗИ! Предпазливо би трябвало да действате и когато пресичате осветен участък.
 
ПРЕПОРЪКА  2 . ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ!
 
На мнозина се налага да изминават километри пеш вечер, в тъмнината,  защото няма удобен обществен транспорт. Между малките градове и съседните близки села вечер се движат пеш много хора. Те дори не подозират големия риск да бъдат блъснати от застигащи ги автомобили, движещи се в същата посока. В най-голяма опасност са пешеходците, които вървят неправилно -  отдясно и то по платното. Шофьорът на застигащия ги автомобил ги вижда много късно, когато вече не може да направи спасителна маневра или да спре. Рискът е още по-голям, когато  пешеходецът е с тъмни дрехи /трудно забележим/ , а шофьорът има срещу себе си фаровете на насрещен автомобил. Тогава той може да Ви забележи едва когато е на около 25 метра от Вас. Затова, ако се движите  пеш в населено място по улица без тротоари, или извън населено място,  още  при поява в далечината на  на фарове на приближаващ автомобил в една от двете посоки, тогава  НЕЗАБАВНО ИЗЛЕЗТЕ ОТ ПЛАТНОТО и изчакайте отминаването  на автомобила. Не  разчитайте погрешно, че  шофьорът на застигащия ви автомобил ЩЕ ВИ ВИДИ И ЩЕ ВИ ЗАОБИКОЛИ! Жертвите на тази лъжлива увереност са предостатъчно. Приближава ли автомобил - излезте извън очертанията на платното- на банкета и дори по-далече!
 
ПРЕПОРЪКА 3.  НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА СПИРАТЕ АВТОМОБИЛИ!
 
Ако вървите  извън населено място по тъмно, не се опитвайте да спирате автомобили  “на автостоп”. При тези опити, ръкомахайки, Вие несъзнателно навлизате по-навътре в платното и се излагате на опасност да бъдете блъснати от автомобила, който се опитвате да спрете. При това шофьорите не са склонни да спират и вземат случайни  пътници, особено по тъмно.
 
ПРЕПОРЪКА 4. ОБОЗНАЧЕТЕ СЕ, ЗА ДА БЪДЕТЕ ВИДИМ ПО-ОТДАЛЕЧЕ!
 
Ако е неотложно и неизбежно да вървите пеш по-тъмно, направете нещо нестандартно за вашата безопасност. За да бъдете видими  за шофьорите отдалече, по възможност облечете светла връхна дреха. Ако нямате подходяща,  може да носите  светъл, добре забележим лек предмет. Едно нестандартно и рационално предложение: най-добре е, когато се движите пеш по тъмно, да облечете СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА! Така ще бъдете видим достатъчно отдалече. Съвсем правилно е да осигурите такива жилетки и на децата си, за да са в безопасност, когато отиват и се връщат о училище. Жилетките ще са най-полезни и за велосипедистите и каруцарите.
 
ПРЕПОРЪКА 5.БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!
 
Не избързвайте и не започвайте пресичане на заснежено или заледено пътно платно, дори да ви се струва, че приближаващият автомобил се движи твърде бавно. В този момент неговият реален спирачен път е  значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи  непосредствено пред автомобила  си, когато е в  НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ. Не забравявйте и това, че вие пресичате  заначително по-бавно заледено и заснежено платно, а в стремежа си да бързате можете да се подхлъзнете и паднете пред автомобила.Много често пешеходците биват блъскани, когато от десния тротоар внезапно слизат на платното, в опасната зона на застигащ ги автомобил, чийто водач е в невъзможност да спре. 
 
ПРЕПОРЪКА 6. НЕ БЪДЕТЕ ПРИПРЯНИ НА АВТОБУСНАТА СПИРКА!
 
Когато заедно с много други хора  чакате автобуса на спирката, не се втурвайте към него  още  преди да е спрял. Площта за чакане  е най-често заледена. Блъскайки се с останалите, може да се  подхлъзнете и да попаднете под колелата  на спиращия автобус. Същото се отнася и за  опитите за догонване на потеглящ автобус.  Вечер шофьорът на автобуса трудно може да  забележи на огледалото за обратно виждане  опита за качване в последния момент. При слизане от автобуса не се насочвайте веднага да пресичате платното пред него, защото така ще се окажете в опасната зона на автомобил, който в този моменг го заобикаля. Изчакайте автобусът да потегли и тогава потърсете мястото за правилно пресичане, при добра видимост в двете посоки.
 
ПРЕПОРЪКА 7. ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА  ШУМА ПРИ СНЕГОВАЛЕЖ!
 
Дебелите и тежки връхни дрехи правят  пешеходците  по-бавни и трудно повратливи. Това ограничава възможностите им да наблюдават обстановката по пътя  или улицата както, примерно, през лятото. Ушанката и шалът на пешеходеца му пречат  да чуе шума на двигателя на приближаващ автомобил, звукът допълнително се поглъща от обилния снеговалеж. Затова бъдете нащрек и по възможност си осигурете  максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.
 
ПРЕПОРЪКА 8. ПРИ ОБИЛЕН СНЕГОВАЛЕЖ ИЗЛЕЗТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО!
 
Движещите се пеш  при обилен снеговалеж са още по-трудно забележими за шофьорите - и поради снежната пелена  пред фаровете, и поради побелелите връхни дрехи. В такава ситуация за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него  до преминаване на автомобила. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла. Знайте, че шофьорите на приближаващите автомобили Ви виждат далеч по-късно, отколкото предполагате . Затова по-добре бъдете извън платното!