МВР

ОД Ямбол

 

Служители на ОДМВР-Ямбол задържаха извършител на тежко криминално престъпление

На 61-годишния мъж е повдигнато обвинение по чл. 116, ал. 1, т. 6 във вр. с чл. 115 от НК и с прокурорско постановление е задържан за срок от 72 часа.

Разследването започнало през нощта срещу 11 ноември след постъпил сигнал в полицията, че в къща в областния град е намерено тялото на 35-годишна жена, с видими следи от насилие. На адреса незабавно са изпратени екипи на полиция и Бърза помощ. Сформиран е разследващ екип за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая. На местопроизшествието са извършени процесуално-следствени действия, образувано е досъдебно производство. Своевременно са предприети незабавни оперативно-издирватени действия за установяване на извършителя. В резултат на извършената за кратко време голям обем работа е установена  съпричастността към деянието на 61-годишен местен жител. Той  е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. На 11 ноември, в хода на досъдебното производство е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6 във вр. с чл. 115 от НК и с прокурорско постановление е задържан за срок от 72 часа. Процесуално-следствените действия продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Ямбол.

14 ное 2019

Деца и пътни полицаи заедно за спазване на правилата за пътна безопасност

Днес децата от две детски градини в Ямбол демонстрираха отлично познаване на основните правила за пътна безопасност. Посещението на служители от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Ямбол в ДГ „Пламъче“ и ДГ „Пролет“ предизвика голямо оживление и много коментари сред малчуганите. Под формата на кратки занимателни игри с въпроси стана ясно, че децата знаят едни от най-важните правила за сигурността на пътя, умеят да разпознават грешните решения и рискови ситуации при които някой може да пострада. Децата научиха повече за забранителните и указателните знаците, специално внимание беше обърната на знаците, които се поставят в близост до детски и учебни заведения, паркове и градини. Припомниха си безопасните местата за игра, както и как да се качват и слизат и къде трябва да сядат, като пътници в автомобилите.

В края на занятията весели  песни огласиха залите в знак на благодарност към полицаите, които следят за безопасността на пътя. Най-малките участници в движението искрено заявиха, че ще спазват безусловно правилата и отправиха обръщение към всички да бъдат по отговорни и толерантни.

Срещите с най-малките участници в движението се реализират в рамките на кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя”, съпътстваща традиционната акция „Зима“ в периода от 11 до 20 ноември 2019.

13 ное 2019

Деца от ДГ „Пламъче“ гостуваха в ОДМВР - Ямбол

Децата от подготвителни групи „Ранобудно петленце“ и „Делфи“ на ДГ „Пламъче“ в Ямбол посетиха областната дирекция за да се запознаят с дейността на полицаите от охранителна полиция,  оперативна дежурна част и сектор „НТЛ“. С интерес малчуганите проследиха действията на служителите в оперативна дежурна част от момента на получаване на сигнал от тел. 112 до доклада за извършената проверка. Голямо въодушевление предизвика демонстративното снемане на дактилоскопни отпечатъци и изземване на веществени доказателства, представено от мл.експерт Илиев заедно с един доброволец. Естествено еуфорията се засили при срещата със служители от охрана на обществения ред и възможността всяко дете да се качи и разгледа специализиран полицейски  автомобил.  В края на срещата децата благодариха на служителите на реда и  заявиха,  че с нетърпение очакват следващата среща.

12 ное 2019

8-ми ноември професионален празник на българската полиция

Професионалният празник на българската полиция – 8 ноември бе почетен с тържествено събрание в ОДМВР - Ямбол. Директорът старши комисар Калоян Милтенов поздрави полицаите с професионалния им празник и отбеляза, че призванието на българския полицаи е да осигури спазването на  основния принцип на правовите и демократични общества – върховенството на закона и равенството пред него на всички граждани. „Успехът в работата ни зависи най вече от  нашата професионална компетентност, морални качества, воля и отговорност. Вярвам, че с делата си ще продължим да допринасяме за повишаване  на общественото доверие към българската полиция.“, заключи старши комисар Милтенов и пожела на колегите си и на техните близки крепко здраве, професионални и лични успехи и много споделена радост и топлина.

За съществен принос и проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните задачи, свързани с противодействието  на престъпността и опазването на обществения ред  в региона,  със заповед на директора на ОДМВР – Ямбол  с “Писмена похвала” са наградени 31 полицейски служители от дирекцията, а 11 служители  са преназначени на по-висока степен на длъжност.

 

Преди 95 години по инициатива на Софийския градоначалник – О.З. подполковник  Георги Кисьов е потърсена консултация от Светия синод за определяне на светец, който да бъде патрон на полицията. Тогава в писмено мнение на Митрополит Стефан изяснява: „Всички ангели, които са определени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират, животът, имотът и свободата на гражданите.“

С телеграма № 7932 от 24 септември 1924 година, министър Русев нарежда на столичния градоначалник и окръжните управители: „За патронен празник на цялата полиция в царството се определя  Св.Архангел Михаил“  – 8-ми ноември.

07 ное 2019

ЗА ОД НА МВР ЯМБОЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО