МВР

ОД Ямбол

 

23 апр 2018

Предстоящи срещи и прием на граждани от мобилен екип от служители на ОДМВР-Ямбол, по график за месец април 2018 г.

 

До края на месец април 2018 г. по утвърден график от директора на ОДМВР- Ямбол мобилен екип, включващ служители от отдел „Охранителна полиция“ и секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, ще посети малки населени места и проведе срещи с представители на местната власт и жители по въпросите на сигурността и реда, както следва:

24.04.2018 г. - община Тунджа: от 09:00 часа в село Чарган;

                                                       От 10:30 часа в село Търнава.

24.04.2018 г.община Стралджа: от 13:00 часа в Иречеково;

                                                           От 14:00 часа в село Недялско.

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, които обслужват съответния район. При тези срещи  гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали за  закононарушения, за нарушения на обществения ред, за подготвяни и за извършени престъпления, както и за сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.


Ямболски криминалисти задържаха участник в няколко телефоннни измами

Престъпленията са извършени в края на месец февруари и през месец март т.г. в областния град. Потърпевшите - възрастни граждани,  били измамени по познатата схема - оказване на съдействие на полицейски служители за залавяне на телефонни измамници

 

Действията по разследването започнали на 26 февруари, след като възрастна жена съобщила, че била измамена с 902 лева. Тя обяснила, че опаковала и  хвърлила парите през терасата на апартамента си, убедена, че помага за задържането на престъпници. Същия ден по този сценарий е въведен в заблуждение и друг жител на града. Той  хвърлил през терасата около 420 лева и златен пръстен.

В рамките на предприетите оперативно-издирвателни действия криминалистите влезли в дирите на  Д. Д. /33 г./ от Шумен – участник в измамите. На 16 април той бил задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа, а в рамките на разследването било изяснено участието му в престъпленията и събрани данни за съпричастността му към още четири телефонни измами, извършени в Ямбол. На 17 април т.г.  Д. Д. е привлечен в качество на обвиняем за извършено престъпление по чл. 209 от НК и е дал подробно обяснение за деянията си. Процесуално-следствените действия продължават  под ръководството на Районна прокуратура-Ямбол. Проверява се и съпричастността на 33-годишния мъж към подобни престъпления, извършени в съседни региони.

 

Полицията отново напомня: Полицейските органи, при осъществяване на функциите си НЕ използват парични средства, предоставени им от граждани, и НЕ търсят съдействие в работата си по нито една от прилаганите от телефонните измамници схеми.

18 апр 2018

Служители от ОДМВР - Ямбол задържаха извършител на тежко криминално престъпление

61-годишен мъж е привлечен в качеството на обвиняем за извършеното престъпление

 

На 14 април, малко след 19:30 ч., на тел. 112 в ОДМВР - Ямбол е получен сигнал, че в село Правдино, пред наследствен имот, в безпомощно състояние е намерен 55-годишен мъж. На място е уставовено, че мъжът е починал от огнестрелна рана в областта на главата. В резултат на проведените незабавни оперативно- издирвателни мероприятия е установен и задържан – П.С. /61 г./, съпричастен към деянието. На местопроизшествието и в дома на задържания са извършени процесуално-следствени действия  от оперативна дежурна група, образувано е досъдебно производство. Иззети са веществени доказателства свързани с престъплението.  61-годишният мъж е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. Днес в хода на разследването   е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 116 от НК и с прокурорско постановление  е  задържан за срок до 72 часа. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Ямбол.

 

15 апр 2018

ОДМВР – Ямбол изпълнява поредица от мерки за опазването на обществения ред и сигурността на гражданите по време на Великденските празници

 

    Инициативите  и организираните мероприятия за отбелязване на празниците, както и многобройните богослужения ще бъдат охранявани от служители на полицията. Ще се осъществява контрол, регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране движението и паркирането в подходите и районите на различните мероприятия и масово посещавани църковни храмове.
    В тези дни се очаква значително увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища в цялата страна. Предвид на това, с цел ограничаване предпоставките за пътни инциденти и улесняване пропускателната способност по пътищата е създадена организация за активно присъствие, регулиране и контрол на движението от полицейски служители на натоварените и конфликтни участъци. Очаква се интензивността на движението да бъде най-висока в следобедните часове на 5 април, на 6 април от 08:00 до 18:00 ч. и на 9 април след 10:00 ч.
    През периода ще се проведат планирани специализирани операции по различни направления. При проверките, в хода на полицейските операции по безопасност на движението, ще се акцентира върху: спазване на правилата за движение; шофиране след употреба на алкохол; шофиране от неправоспособни водачи; ползване на обезопасителни колани и системи от водачи и пътници; ползване на предпазни каски от водачите на двуколесни МПС; притежание на задължителна застраховка „Гражданска отговорност”, управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети и мотопеди. Спрямо нарушителите ще се прилагат съответните законови административно-наказателни мерки.

Желаем на всички граждани спокойни празнични дни. Ако все пак нещо помрачи Вашето настроение, знайте, че на тел.112 и в районните управления на МВР и РС “ПБЗН” денонощно дежурят служители, готови да Ви помогнат.

 

Уважаеми съграждани и гости на областта,

Внимавайте за измамници!

     През празничните дни измамниците са особено активни, разчитайки на приповдигнатото настроение и намалената бдителност у хората. За извършването на престъпните си намерения те използват различни начини - по телефона, директно на улицата или в домовете на гражданите. Боравят с богат репертоар от техники за заблуди и се представят за различни хора - близки роднини, лекари, полицаи, социални служители, служители в агенции, банки и други, но във всички случаи искат пари, а целта им е една - да вземат колкото се може повече пари от своите жертви.

Помнете: В никакъв случай не изпълнявайте указания, в които Ви искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането! Не предоставяйте лични и данни на свои близки по телефона! Не предприемайте даване на пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!

При подобни случаи, опитайте веднага да се свържете с близките си, сигнализирайте на тел. 112 или в най-близкото Районно управление на МВР.

 

Пазете се от джебчии
    Добре известно е, че джебчиите използват струпването на хора в търговските обекти, на спирките за обществен транспорт, около пазарите и православните храмове в дните на големите християнски празници. Те се сливат с тълпата и възползвайки се от нашата празнична приповдигнатост, пребъркват джобове и чанти. Джебчиите посягат главно на портмонета и телефони от преметнати през рамо дамски чанти и външни джобове на дрехи със свободна кройка. Жертви на джебчийска кражба стават и мъже, носещи портфейли в задният джоб на панталоните. Може да им се противопоставите с предпазливост, грижливо отношение към парите и дискретност.
• Ако носите в себе си голяма сума пари, по добре я разделете на няколко части и ги сложете на различни места в чантата или във вътрешни джобове на дрехите си. Имайте предвид, че чантите с магнитно закопчаване са по-уязвими. Ако дамската ви чанта е от този вид, погрижете се поне парите да са в преграда с цип.
• Попаднете ли в навалица – на открито или в храма, задължително притиснете чантата до себе си.
• В никакъв случай не слагайте портфейла и/ или телефона си в найлонова торбичка. Така губите директен контрол и е лесно да ви бъдат отнети или издърпани.
• Ако усетите допир до тялото си или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате добре нападателя - ако все пак сте станали жертва на кражба, доброто описание на джебчията ще улесни работата на полицията при разкриване на престъплението.

Внимавайте при продажба на животни!
    В дните около Великден и Гергьовден започна усилена търговия със селскостопански животни – основно агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите за измами, извършвани при прокупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни.
    Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Припомняме, че в редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат и събират информация за имоти и стопанства, които впоследствие атакуват и обират. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
- При осъществяване на контакт с купувач запишете името му, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи);
- Не оставяйте непознати лица сами в имота си по никакъв повод. Бъдете особено бдителни, ако търговците и придружаващите ги лица задават въпроси и искат дребни услуги. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните в стопанството си, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да отклонят вниманието ви и да получат информация и достъп до помещението или мястото, което държите парите си.
- Не споделяйте никаква информация за себе си, семейството и близките си.
- Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или в стопански помещения. Не разваляйте едри пари в услуга на непознати под никакъв предлог, това е сигурен знак за измама или кражба.
- При осъществена сделка проверете парите, които получавате. Не приемайте да ви плащат във валута, която не познавате и може да бъдете подведени.

Ако ще отсъствате от дома
     Ако възнамерявате да отсъствате от дома си по време на празниците, вземете мерки да предпазите жилището и ценните си вещи от престъпни посегателства.
• Не съобщавайте на много хора, че ще отсъствате от дома си по време на празниците. Предупредете и децата си да не правят това.
• Ако ще отсъствате няколко дни, не забравяйте да проверите дали всички врати и прозорци са затворени и помолете съседи да наглеждат дома Ви.
• В никакъв случай не оставяйте в дома си големи суми пари. Семейните ценности и скъпи вещи можете да оставите на съхранение при близки или надеждни познати.
• Преди да потеглите на път оставете на доверен човек телефон, на който може да установи връзка с вас при нужда.

05 апр 2018

Препоръки за безопасно движение по пътищата през Великденските празници

 

 През празничните и почивните дни се активизира движението на всички участници в движението по пътищата. Често по улиците в населените места забързани пешеходци забравят, че не са сами на пътя, че има пешеходни пътеки, подлези или надлези и пресичат неправилно, нерядко и без да се огледат. Отчитат се все повече случаи, при които пешеходците със слушалки на очите и вгледани в мобилните си телефони или други мобилни устройства се изолират от околния свят и с поведението си предизвикват рискови ситуации и за инциденти на пътя.
 Водачите на превозни средства бързат да стигнат до набелязаната цел, като забравят, че цялото им семейство е в автомобила и с безразсъдното си нетърпеливо и нетолерантно отношение подлагат на опасност не само своя живот, но и на близките си, а така също и на други участници в движението по пътищата, с които може да попаднат в сблъсък.
 Все по-често по автомагистралите се движат велосипедисти, без да имат това
право.
 Образуването на колони и задръствания на изходните и входните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове са обичайно явление през последните години. Дългото чакане изнервя водачи, пътници, служители на различните обслужващи ги администрации.
 След зимата и обработването на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности.
 Компромисите, които правим заради празничното настроение, не бива да ни правят опасни за самите нас.
 За предпазване от попадане в риск от пътнотранспортни произшествия отдел „Пътна полиция" при Главна дирекция „Национална полиция" препоръчва:

 ЗА ПРЕВОЗНОТО СРЕДСТВО
- Провери спирачките, маслото, гумите и светлините.
- Провери чистачките и зареди резервоарчето с препарат.
- Не бързай да сменяш зимните гуми с летни.
- Ако превозното средство е неизправно, намери друг автомобил или пътувай с влак или с автобус.
- Зареди повече гориво, в случай че се наложи да пътуваш дълго и бавно.
- Вземи документите на автомобила и  полицата за сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност" на автомобилистите.

 ПЛАНИРАЙ ПЪТУВАНЕТО
- Планирай отрано и практично пътуването.
- Използвай светлата част на деня за придвижване.
- Тръгни по-рано.
- Преди шофирането почини добре.
- Не пий алкохол поне 8 часа преди пътуването.
- Въздържай се от обилно нахранване, преди да седнеш зад волана. Така ще избегнеш сънливостта и забавените реакции.
- Зад волана по дългия маршрут нека е най-опитният водач.
- Не си определяй час на пристигане. Това води до притеснение при закъснение и до рисково управление с превишена скорост и неправилни маневри.
- Карай с разумна и съобразена скорост. Помни, че в населените места се движат много пешеходци, някои от тях в нетрезво състояние. В близост до пътя има и много деца.
- Поставяй предпазния колан и настоявай всички пътници в автомобила да направят това. Запомни, че и ти като шофьор носиш отговорност пътниците да са с поставени колани.
- Не превозвай детето си без обезопасителна система (седалка или столче). Ползването им с задължително съгласно Закона за движението по пътищата.

 БЪДИ СПОКОЕН В ЗАДРЪСТВАНЕ
- Не прави опити за изпреварване, защото няма да се придвижиш много напред.
- Движи се със скоростта на колоната и на по-голяма дистанция.
- При движение зад товарни автомобили и интензивно насрещно движение не губи търпение и не започвай изпреварване. По-добре спри, почини и продължи отново.
- При интензивно градско движение и образували се колони не предизвиквай задръстване, навлизайки в кръстовището при зелен сигнал на светофара.
- Ако си в задръстване, запази спокойствие, бъди търпелив.
- При образувана колона на автомагистрала не заемай аварийната лента, за да има достъп за линейки и автомобили на полицията и пътните органи.
- Ако попаднеш в неподвижна колона в тунел, изгаси двигателя, затвори плътно прозорците и остани в автомобила. Спазвай точно указанията на контролните органи.

БЕЗОПАСНИ ПРАЗНИЦИ
- Изберете кой ще шофира. ако ще празнувате навън и ще сте с кола. Ако няма желаещ за шофьор, отидете с друг транспорт.
- Не прави компромис със себе си и близките си и не предоставяй управлението па автомобила на неправоспособни и/или на употребили алкохол или наркотици хора.
- Прибери ключовете за колата или мотоциклета на сигурно място, ако има опасност неправоспособният ти син или дъщеря да го подкарат без разрешение.
- Възпрепятствай управление на моторни превозни средства от неправоспособни.
- Не допускай шофьорът на колата, в която се движиш, да превишава скоростта и да извършва рискови изпреварвания, защото при злополука потърпевш ще бъдеш и ти.

 ЗА ОПАСНИТЕ УСЛОВИЯ НА ПЪТЯ
- След зимата по пътищата има неравности и дупки, банкетите са изровени. Голяма е опасността от повреди по ходовата част на превозното средство; висок е и рискът от пътни инциденти. Движи се със съобразена с пътните условия скорост. Криволиченето за избягване на неравностите е опасно не само за теб.
- Бъди особено предпазлив при шофиране по време на или след сняг или дъжд, защото неравностите на пътя са «замаскирани», пълни са с вода или са трудно забележими.
- На много места пътната маркировка е заличена и това затруднява ориентацията в тъмното. Увеличи дистанцията, движи се със скорост, позволяваща спиране в зоната на видимостта.
- Ако на платното забележиш пешеходец в нетрезво или неадекватно състояние, спри и го изведи на безопасно място. Сигнализирайте на тел. 112.

01 апр 2018

ЗА ОД НА МВР ЯМБОЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача