МВР

СДВР

 

Новини

На Тодоровден конни полицаи от СДВР показаха майсторска езда

За поредна година домакин на кушиите бе стадионът в столичния квартал „Бенковски”

С традиционните състезания полицаите от група „Конна полиция” от столичната дирекция на МВР почетоха Тодоровден. Пред много гости и колеги участниците в празничното честване, организирано от СДВР с подкрепата на Столична община, бяха поздравени от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и кмета на район Сердика Тодор Кръстев. Тържественото откриване на надпреварата започна на площада в квартал „Бенковски” с празничен ритуал и водосвет. В състезанията и демонстрациите служителите от група „Конна полиция” премериха майсторство в ездата и надскачането на препятствия. След оспорвана надпревара бяха отличени най-добрите ездачи. Главния секретар на МВР Ивайло Иванов връчи отличието на първенеца Светлана Търнева с кобила Аида. Второто място зае Димитър Милушев с кон Аркан, който получи наградата си от директора на ГД „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. На трето място се класира Любомир Златанов с кобила Дагда. Наградата му бе връчена от кмета на община Сердика Тодор Кръстев.

След края на състезанията и демонстрациите деца имаха възможност да се запознаят с полицаите, да пояздят служебните коне, да се снимат с тях и да им се порадват.

16 мар 2019

Столични полицаи задържах 42-годишен мъж за извършено тежко престъпление

Незабавните оперативно-издирвателни действия бяха предприети от служители на СДВР във връзка със сигнал, постъпил в полицията на 12 март, за открита мъртва в дома си в ж.к. „Дианабад” 64-годишна жена. Отзовалите се на място екипи на полицията и на Спешна помощ установили, че смъртта е настъпила по насилствен начин. При първоначалния оглед са фиксирани 15 прободно-порезни рани в областта на корема, гръдния кош и ръцете. В резултат на бързата оперативна работа по случая заподозреният за извършеното престъпление е намерен и задържан в хотел в ж.к. „Люлин”. Според прокуратурата до момента са събрани достатъчно доказателства, че 42-годишният криминално проявен мъж, син на жертвата, е извършителят. По данни на свидетели между него и майка му от доста време съществувал конфликт. Работа по случая продължава.

14 мар 2019

Бъдете внимателни на пътя! - апел на столичната пътна полиция към възрастните пешеходци

От последните анализи по пътна безопасност се забелязва тенденция на зачестяване на пътно-транспортни инциденти с възрастни хора, в ролята им на пешеходци. Това е една от причините служители от отдел „Пътна полиция” при СДВР да инициират срещи и беседи с възрастни хора. Полицейски инспектор Лъчезар Близнаков обясни пред събралите се как безопасно да се движат и на какво да обръщат внимание като участници в движението. Той им припомни, че е добре при възможност да прибавят по някакъв светъл елемент в облеклото си, особено в тъмните часове на деня. Обърна им внимание да са по-бдителни когато вървят по малките квартални улички, най-вече ако забележат автомобил, който извършва маневри на заден ход. Напомни им да пресичат само на обособени за това места /пешеходни пътеки, подлези, светофари/, внимателно, без да бързат. Не на последно място инспекторът ги посъветва, когато пътуват в градския транспорт, винаги да се държат, за да избегнат риск от падане при евентуална рязка маневра. Да избират за качване и слизане най-близката до шофьора врата.

12 мар 2019

Доброволци от Детско полицейско управление получиха награди за рисунки на тема „Аз и детското полицейско управление”

Продължават инициативите на столичните полицаи и доброволците от включените в превантивната програмата „Детско полицейско управление” по училища. Сред основните цели на програмата са ранна превенция на подрастващите, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната, създаване на навици за безопасно поведение, изграждане на активна гражданска позиция, повишаване на доверието към полицията.

През месец февруари се проведе конкурс за рисунка на тема „Аз и детското полицейско управление” на градско ниво, в което участваха ученици, разделени в две възрастови групи.

Финалистите, които ще участват в национален конкурс, бяха определени на 27 февруари от жури - представители на Националното училище по изящни изкуства, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” към Столична община и служители на СДВР.

Днес, в сградата на Столична община, награди получиха класиралите се на първите места, както и всички участници в конкурса, в присъствието на служители на СДВР и заместник-кмета на София доц. Тодор Чобанов.

08 мар 2019

Организирана престъпна група е задържана на територията на столичен квартал

Действията на служители на СДВР и Специализираната прокуратура продължават и в момента

Конкретната операция е предприета в рамките на образувано досъдебно производство, наблюдавано от Специализираната прокуратура, обясни заместник главният прокурор Иван Гешев. Делото е за организирана престъпна група, занимаваща се с широкоспектърна, според  нас, престъпна дейност - от дребни битови кражби до сериозни грабежи и разпространение на наркотици, производство на акцизни стоки без бандерол и разпространяването им, от кражби на релси, чупене на надгробни паметници, до сериозни грабежи и тежки престъпления срещу личността - всичко, с което могат да се изкарат пари. Резултатите, които се надяваме да видите в следващите дни, се дължат на сериозната работа на СДВР, продължила 6-7 месеца. Допълнително в операцията се включи и Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР, защото според нас към този момент, макар и да няма привлечени като обвиняеми, двама служители на Второ РУ - взводни командири, са част от тази престъпна група. По първоначални данни те са осигурявали образно казано чадър на тези престъпления. Към момента са задържани над 15 човека. Голяма част от групата са лица, принадлежащи към така наречения клан на Гольовците. Към момента няма привлечени към наказателна отговорност, предвид че осъществените действия са буквално от преди няколко часа, така че реално колко лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност като обвиняеми ще стане ясно утре сутринта. Дотогава ще се работи сериозно от колегите от СДВР, разследващи полицаи, следователи от Специализираната прокуратура, наблюдаващи прокурори за събиране на конкретни доказателства и в утрешния ден ще има възможност да се оповестят конкретни по случая вторични престъпления, допълни Гешев. 

Разработката е стартирала миналото лято, уточни главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Според събраните до момента данни групата е извършвала кражби от промишлени предприятия, офиси на фирми, няколко грабежа. „Намерихме доста голямо количество оръжие, на което трябва да бъде назначена експертиза, за да се види дали е газово или бойно, ако е газово - дали може да бъде използвано като бойно. Двамата полицаи са от охранителна полиция и предстои да бъде доказана тяхната вина. Дейността им е била да гарантират да няма полиция в момента на кражба”. Главният секретар на МВР посочи, че тези данни са подадени на късен етап и предстои да се докажат. 

По думите на директора на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев е установено и незаконно ползване на ток, като и по тази линия ще се работи.

Продължават процесуално-следствените действия на територията на столичния квартал „Орландовци”.

07 мар 2019