МВР

ОД Смолян

 

29 апр 2021

Mерки за осигуряване на обществения ред и повишаване на сигурността по време на предстоящите празници и почивни дни

Във връзка с предстоящите православни празници - Великден и Гергьовден, както и свързаните с тях почивни дни в ОДМВР и РДПБЗН- Смолян е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността, повишаване на безопасността на движението по пътищата, пожарната безопасност и защита на населението, както и осъществяване на контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки.

 За осигуряване безопасността на движението в дните с най-интензивен трафик екипи на Пътна полиция ще съблюдават за спазване на Закона за движение по пътищата. Ще се следи за нарушения на най-натоварените участъци в градовете, общинските и главни пътища, както и на местата с повишена концентрация на пътни произшествия, като за целта бъдат използвани всички технически средства за контрол на скоростта.  Ще се проведат  специализирани полицейски операции  по установяване на  неправоспособни водачи, както и за употреба на алкохол и наркотици.

Осигурено е засилено полицейско присъствие в масово посещаваните църковни храмове и в техните райони, с насоченост опазване на обществения ред и указване на  контрол и регулиране на движението и паркирането по пътищата и подходите към тях, за предотвратяване на задръствания и увеличаване на пропускателната способност.

Завишен остава контролът и по спазване на противоепидемичните мерки. Припомняме, на всички, които са поставени под карантина с предписание от РЗИ , че трябва да спазват наложените ограничителни мерки, да не напускат посочените от тях адреси.

Служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“-Смолян, извършиха тематични проверки в църковните храмове на територията на областта. Констатираха, че навсякъде обектите са осигурени с пожарогасители; пътищата за евакуация са проходими и чисти от горими материали и оборудване; крайните евакуационни изходи са в изправно състояние; електрическите инсталации са в изправно техническо състояние. Църковните служители са инструктирани  за ограничаване предпоставките за възникване на пожари в църковните обекти.

 За да не се помрачава празникът пожарникарите съветват за повишено внимание и спазване на някои основни правила по време на празниците:

Когато сте вкъщи:

- Поставяйте горящи свещи само на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали;

- Употребявайте свещи на недостъпни за деца и домашни любимци места;

- Когато излизате от вкъщи, се убедете, че не сте оставили горящи свещи.

На обществени места:

- Мислете за своята безопасност и тази на хората около вас. Пазете косата и дрехите, когато палите или пренасяте свещ;

- Не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит;

- При влизане в обществена сграда, обърнете внимание на схемата за евакуация. Запомнете пътя по който сте влезли и местата на противопожарните уреди;

- При инцидент, запазете самообладание и без блъскане, се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движите ниско до земята.

- При евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи.

- Помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост, окажете първа помощ на пострадалите или уведомете пожарните екипи за тяхното местонахождение.

При инцидент сигнализирайте на тел. 112!

 

ПОЖЕЛАВАМЕ ВИ СПОКОЙНИ И ВЕСЕЛИ ВЕЛИКДЕНСКИ ПРАЗНИЦИ!

 

 

Операция „Скорост“ по линия на ROADPOL

На 21 април за времето от 00.00 до 24.00 часа ще се проведе "24-часов маратон - Скорост"

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението „Скорост“ се провежда от 19.04.2021 г. до 25.04.2021г. на територията на област Смолян. Полицейската акция е по линия на ROADPOL и цели засилен контрол за подобряване на пътно-транспортната обстановка и ограничаване на предпоставките за възникване на тежки катастрофи.

По време на акцията водачите ще бъдат проверявани за спазване на скоростните режими в населените места и по републиканската пътна мрежа, за правоспособност, употреба на алкохол или наркотични вещества, използване на обезопасителни колани, отнемане на предимство, неплатени глоби по закона за движение по пътищата и наличие на сключена застраховка „Гражданска отговорност“.


20 апр 2021

В РУ - Смолян стартира Детска полицейска академия

На Световния ден за борба с тормоза в училище

в РУ - Смолян стартира Детска полицейска академия

 

Двадесет и две деца от VI клас при ОУ “Юрий Гагарин” гр. Смолян ще се обучават в тазгодишната Детската полицейска академия, организирана от РУ–Смолян, с подкрепата на МКБППМН при Община Смолян.

Основната цел на провеждането на Детска полицейска академия, е да се утвърди ценностно отношение на подрастващите към закона и законосъобразното поведение, да се запознаят с дейността на служителите от различните служби в министерството и по този начин да се повиши тяхното доверие към институцията, да спомогне за развиване у децата на умения за справяне в критични ситуации, за работа в екип, за взаимопомощ.

На 24.02.2021 г. - последната сряда от месец февруари, когато се отбелязва Световният ден за борба с тормоза в училище, началникът на РУ-Смолян главен инспектор Костадин Бундов посрещна учениците и даде старт на Детската полицейска академия. На откриването присъства и г-жа Сийка Алексиева - секретар на МКБППМН при Община Смолян.  

Учениците ще се обучават в Детската полицейска академия веднъж седмично до края на учебната година. Занятията ще се водят от инспекторите Детска педагогическа стая, както и от други служители на Районното управление и на ОД МВР-Смолян, съобразно темата на конкретното занятие, като стриктно ще се спазват наложените противоепидемични мерки.

Детската полицейска академия ще предложи на участниците много интересни занимания, атрактивни демонстрации, а наред с това и полезна информация, насочена към личната безопасност и превенция на престъпни деяния. Децата ще се запознаят с различните служби и регионални структури на МВР, ще имат възможност да се срещнат лично с полицейски служители и да научат от тях подробности за дейността им. Ще им бъде разяснено що е това престъпление, видовете наказателна отговорност, как се дава описание на престъпник, как трябва да се реагира, в случай че станат свидетели на престъпление, ще имат възможност да затвърдят основните правила за пътна безопасност. Предвидено е и едно от най-атрактивните занимания в рамките на Детската полицейска академия - стрелбата с малокалибрено оръжие.

24 фев 2021

ЗА ОД НА МВР Смолян

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО