МВР

ОД Силистра

 

19 сеп 2019

Засилени мерки за сигурност през предстоящите празнични и почивни дни в област Силистра

Ръководството на ОДМВР-Силистра разпореди комплекс от мерки за безпроблемното протичане на Деня на независимостта – 22 септември, и свързаните с него почивни дни. С представители на местната власт са обсъдени съвместни действия по опазване на обществения ред и сигурност при провеждане на мероприятия, свързани с празника, и други публични прояви. Проведени са срещи с ръководителите на частните охранителни фирми с оглед подобряване на бдителността и пропускателния режим в охраняваните обекти и са уточнени начини за взаимодействие с полицията в случай на необходимост. Завишен е контролът във връзка с изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия с цел недопускане на инциденти.

Специално внимание е отделено на пътната безопасност, след като в областта от  средата на август до момента петима души изгубиха живота си при пътнотранспортни произшествия. В участъците от републиканските пътища, характеризиращи се с висока аварийност и интензивност на движението, пътни полицаи ще следят за спазване на скоростните режими. За целта ще се използват всички налични автоматизирани технически средства. Проверки ще има и в малките населени места. Планирана е специализирана полицейска операция с акцент върху недопускане на шофиране от неправоспособни водачи, след употреба на алкохол или наркотични вещества. Пътните полицаи ще извършват проверки относно влезли в сила незаплатени наказателни постановления и фишове и при наличие на такива на водачите ще бъдат отнемани свидетелствата за управление до заплащането на дължимите глоби.

От сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Силистра призовават водачите да шофират със съобразена скорост, да проявяват толерантност на пътя,  да пазят себе си и другите участници в движението.

РДПБЗН-Силистра към гражданите: Не палете огън на открито, обстановката в региона е усложнена

Продължителното засушаване и високите температури рязко усложниха пожарната обстановка в област Силистра. В съчетание с небрежността на хората при боравене с огън това доведе до редица критични ситуации през последните дни. Само от 13 септември до днес в областта са възникнали 84 пожара, основно в сухи треви и стърнища, но в част от случаите огънят обхвана горски масиви и полезащитни пояси.

Пожарите в суха растителност се разпространяват бързо, обхващат големи площи, а труднодостъпните и пресечени терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. При наличие на вятър фронтът на пожара бързо променя посоката и може да се разпростре върху големи площи. Това поставя в реален риск съседни земеделски ниви, къщи, стопански постройки, пчелини.

Затова от РДПБЗН-Силистра се обръщат с апел към гражданите: Не палете огън на открито! Не разчиствайте сухата растителност чрез изгаряне. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. Сухата растителност е леснозапалима и това допринася за бързо разрастване на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие могат да причинят произшествия със значителни щети. Затова не допускайте небрежно изхвърляне на неизгасени фасове и клечки, включително и от автомобилите, преминаващи през терени със суха растителност.

Ако забележите признаци на пожар незабавно съобщете на тел.112.

19 сеп 2019

Близо 30% по-малко престъпления през август 2019 година в област Силистра

С 28.57% е намалял броят на регистрираните престъпления в ОДМВР-Силистра през месец август 2019 г. в сравнение със същия период на предходната година. Докато през изминалия месец т.г. са регистрирани 80 престъпления (74 криминални и 6 икономически), то през същия месец на 2018 г. престъпленията са били 112 (94 криминални и 18 икономически). Това бе отчетено днес пред журналисти на редовния месечен брифинг, в който участваха старши комисар Мартин Недялков - впд директор на ОДМВР-Силистра, комисар Димо Василев - началник на отдел „Охранителна полиция“, и главен инспектор Пешо Петров - началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция.

Направеният анализ и оценка на криминогенната среда показват относителна стабилност и устойчивост, посочи главен инспектор Петров, и представи данните от полицейската статистика. От 1 януари до края на месец август 2019 г. на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра, са регистрирани 677 престъпления, от които 598 криминални, а 79 икономически, докато през същия период на 2018 г. броят на регистрираните престъпления е бил 689 – 582 по линия на криминалната престъпност и 107 – по икономическа, т.е. налице е спад с 1.74%. Коефициентът на престъпност е намалял с 11 престъпления на 100 000 души население, достигайки 619.56 през настоящия период (630.54 през предходния). През месец август 2019 г. в областта няма регистрирани убийства, грабежи и палежи, кражбите са 13, престъпленията, свързани с наркотици – 2, регистрирана е и 1 измама.

Същевременно продължава работата на мобилните екипи в малките и отдалечените селища в област Силистра, посочи главен инспектор Петров. По думите му, резултатите от проведените 48 срещи в 26 населени места през месец август показват, че обстановката в региона е спокойна. Няма данни за тежки престъпления и нарушения на реда. Получени са 5 сигнала, основно за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Тридесет и две пътнотранспортни произшествия, от които 10 тежки, са възникнали през месец август 2019 г. в Силистренска област, съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. Загинали са 4 и са пострадали 11 граждани. За сравнение, през същия месец на 2018 г. автопроизшествията са били 28, 11 от които тежки, с 2 жертви и 13 пострадали.

Въпреки активната контролна дейност, в резултат на която само през месец август са съставени 3000 акта и фиша – 1875 от които за нарушения на скоростните режими, шофирането с несъобразена скорост остава основна причина за пътнотранспортните произшествия в областта, отчете комисар Василев и призова водачите към повишено внимание, самоконтрол и дисциплина на пътя.

От началото на седмицата до 22 септември на територията на България, както и във всички страни – членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, се провежда операция за незаконосъобразно използване на мобилни телефони от водачите на моторни превозни средства, съобщи още комисар Василев. Съгласно Закона за движение по пътищата, на водачите е забранено да използват мобилни телефони по време на движение, освен чрез устройство, позволяващо това да става без участието на ръцете. Санкцията за подобно нарушение е глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки, уточни той.

17 сеп 2019

Пожарникари направиха демонстрация в центъра на Силистра в чест на професионалния си празник

Основни видове техника, оборудване и професионални умения за гасене на пожар показаха вчера силистренските огнеборци в централната част на града. Демонстрацията се проведе в рамките на Седмицата на пожарната безопасност и в чест на професионалния празник на българските огнеборци – 14 септември.

Гражданите и гостите на града имаха възможност да наблюдават действия с 30-метрова автомеханична стълба и работа с лафетен струйник – техника, която позволява  гасене на пожари от разстояние. Пред публиката пожарникарите разиграха още професионални действия за гасене на „пожар“ с прахов пожарогасител.

С ентусиазъм от възможността да изпробват умения за работа с пожарникарския шланг се възползваха най-любопитните зрители – децата.

13 сеп 2019

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО