МВР

ОД Силистра

 

16 ное 2020

Важно за гражданите с изтичащи лични документи през 2020 г.

Информация към 16.11.2020 г.

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Силистра, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на областта – в гр. Силистра, гр. Дулово и гр. Тутракан.    

Мярката е с цел облекчаване на по-натовареното звено БДС в гр. Силистра, както и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.

Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Силистра, както следва:

 

 

09.11.2020 г.

понеделник

10.11.2020 г.

вторник

11.11.2020 г.

сряда

12.11.2020 г.

четвъртък

13.11.2020 г.

петък

 

Сектор БДС

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

общо:

ОДМВР-Силистра

81
66
76
57
58
338

РУ - Дулово

36
31
39
12
12
130

РУ - Тутракан

22
13
29
13
6
83

 

Адреси на звената в сектор БДС:

гр. Силистра, бул. „Македония“ № 175

гр. Дулово, ул. „Васил Левски“ № 6

гр. Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 2

Работно време

от понеделник до петък

от 8.30 ч.  до 17.30 ч.

Проветряване и дезинфекция
10:00 ч. - 10:20 ч.
15:00 ч. - 15:20 ч.


Повече информация може да намерите тук

График за посещение на населени места без постоянно полицейско присъствие от мобилни екипи на ОДМВР-Силистра за месец декември 2020 г.

Съгласно график, утвърден от директора на ОДМВР-Силистра, през месец декември 2020 г. мобилен екип, включващ служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и сектор „Пътна полиция“, ще проведе срещи по въпроси на сигурността и реда с представители на местната власт и жители на следните населени места:

 

 

Община Силистра

Село Ветрен – 10.12.2020 г., 10:00 часа

Село Сребърна – 10.12.2020 г., 10:45 часа

Село Майор Ценович – 10.12.2020 г., 13:00 часа

Село Бабук – 10.12.2020 г., 13:30 часа

Село Казимир – 10.12.2020 г., 14:30 часа

  

 

Община Ситово

Село Поляна – 17.12.2020 г., 09:30 часа

Село Попина – 17.12.2020 г., 10:00 часа

Село Гарван – 17.12.2020 г., 10:30 часа

Село Нова Попина – 17.12.2020 г., 11:00 часа

Село Искра – 17.12.2020 г., 13:00 часа

 

 

Целта на изнесените приемни е да се постигне по-добър резултат в противодействието на конвенционалната престъпност и опазването на обществения ред в малките населени места. Те се организират независимо от служителите, обслужващи съответния район. Гражданите и представителите на местната власт имат възможност да подават сигнали във връзка с пътната безопасност, опазването на обществения ред, за извършени престъпления, както и сигнали, налагащи предприемане на действия от други компетентни институции.

30 ное 2020

РДПБЗН-Силистра: През отоплителния сезон опасността от пожари нараства

С понижаването на температурите и всекидневното използване на отоплителни и  нагревателни уреди значително се повишава опасността от възникване на пожари в бита, предупреждават от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Силистра. Подценяването на противопожарните изисквания, свързани с отоплителния сезон, може да причини запалвания, които не само да доведат до сериозни щети, но и да застрашат живота и здравето на хората.

През миналогодишния отоплителен сезон – от средата на октомври 2019 г. до края на март 2020 г., в Силистренска област при пожари в бита са загинали двама и са пострадали четирима граждани. Възникналите пожари с материални загуби през този период са 35, а броят на запалванията на коминни тела е 30. При произшествията са унищожени близо 600 кв.м покривни конструкции. Тревожен е фактът, че през този  период в областта са възникнали четири инцидента, свързани с изтичане на втечнен газ и последвали експлозии в частни домове.

От РДПБЗН-Силистра напомнят на гражданите да бъдат внимателни при използване на отоплителни и нагревателни уреди. За да не се допускат сериозни инциденти и да не се поставят в опасност животът и имуществото ни, е важно да спазваме основните правила за пожарна безопасност през отоплителния сезон:

За отопление използвайте само стандартни и напълно изправни отоплителни печки на твърдо гориво. Под тях задължително поставяйте негорими подложки и ги разполагайте далеч от горими конструкции и материали. Изключително опасно е разпалването им с леснозапалими течности, тъй като това може да доведе до експлозия и пожар.

Димоотводните тръби /кюнци/ трябва да са стандартни, добре укрепени и здрави. Те не трябва да се включват в комините вертикално през подовите конструкции. Не се разрешава и преминаването им през прозорци.

Комините на сградите трябва да се изграждат от негорими материали и да се измазват външно и вътрешно без наличие на пукнатини и паднала мазилка в таванската им част. Недопустимо е вграждането на дървени греди и горими конструктивни елементи в телата на комините.

Работещите електрически отоплителни и нагревателни уреди не трябва да се оставят без наблюдение.

Инсталациите, в които има включени електродомакински и отоплителни уреди, следва да са изправни и да не се претоварват. Не се допуска подсилването на електрическите предпазители, тъй като се нарушава тяхната защитна функция.

Опасности крие и използването на бутилки с газ пропан-бутан за отопление и за битови нужди. Те не трябва да се съхраняват пълни в подземни помещения, тъй като газта е по-тежка от въздуха и при теч се наслагва по пода на помещението. Опасно е около тях да се разполагат съоръжения, излъчващи топлина. Необходимо е редовно да се проверява изправността на редуцир-вентила на бутилката, тръбопроводите и термоклапана на домакинския или отоплителния уред, тъй като при повреда най–често от тях изтича газ.

11 ное 2020

На 15 ноември отбелязваме Световния ден за възпоминание на жертвите на пътнотранспортни произшествия

Обръщение на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски

По решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Тази година, в седмицата от 9 до 15 ноември, хора от целия свят ще отдадат почит към загиналите и ще отправят молитви за здраве и бързо възстановяване на получилите физически или психически травми. В християнските храмове Световният ден ще бъде отбелязан на 15 ноември - ден и за осъзнаване на необходимостта от ново отношение и култура в движението по пътищата. Безопасността на движението е споделена отговорност. Нека обединим усилия в името на живота и всеки от нас даде своя принос.

   

Обръщение на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски:

 

            Уважаеми съграждани,

            На 15 ноември 2020 г. светът за петнадесети път ще се обедини от една и съща кауза – да се съхрани човешкият живот и да се отдаде почит на всички, които са го загубили в катастрофи на пътя. Решението от 2005 г. на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя от месец ноември да бъде Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия отговаря на днешните търсения на по-сигурни пътища, по-безопасни превозни средства и по-умели и отговорни  водачи, пешеходци и пътници.

            Всеки ден по пътищата на страната в движението се включват хиляди участници, за да стигнат до училището, службата, залата за тренировка, мястото за разходка и почивка и за да се върнат у дома. И всеки ден всички ние, забързани и увлечени от трафика, не забелязваме другите бързащи, ставаме невнимателни и се превръщаме в жертва на собственото си поведение. Само за последната 2019 г. в 6730 пътнотранспортни произшествия са ранени 8499 и са загинали 628 участници в движението по пътищата на страната, затова от самите нас зависи да намерим верния път към опазването на здравето и живота.

            Ние сме част от света и нашите усилия за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм допълват глобалните решения, насочени към забавяне на скоростта и отделяне на повече време за възприемане на света около нас и в нас. Нека заедно продължим по пътя на отговорния избор за движение със съобразена скорост, извършване на умели маневри, които не поставят хората в риск, и даване предимство на живота.

            Нека се обърнем към себе си, към близките си и към вярата и си дадем надежда за дни без произшествия на пътя, за сигурност и за живот.

            Нека се движим безопасно!

            Нека се учим и възпитаваме да сме внимателни на пътя!

            Нека безопасността на движението по пътищата бъде наша отговорност!

 

                                                                                    Министър:
                                                                                                            Христо Терзийски

09 ное 2020

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО