МВР

ОД Силистра

 

17 юли 2019

59-годишен мъж е задържан за изготвяне на неистински документи

59-годишен мъж е задържан за изготвяне на неистински документи. Вчера при операция на служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Силистра е извършено претърсване в дома на мъжа в областния град. На адреса са намерени и иззети бланки за годишни технически прегледи, стикери за валидна застраховка "Гражданска отговорност", холограмни стикери и др. Установени са компютърна конфигурация в работен режим с визуализирани на екрана документи за регистрация на МПС, ламинатор, гилотина за рязане на хартия и принтери. Иззети са електронни носители на информация. 59-годишният мъж, срещу когото към момента на производство са дела за идентична дейност, е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство. Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Силистра.

Относително устойчива криминогенна среда и намаление на пътнотранспортния травматизъм през първото полугодие на 2019 г. в област Силистра

Анализът на данните от полицейската статистика показва относително устойчива криминогенна среда в област Силистра през първото полугодие на 2019 г., отчете днес на брифинг старши комисар Мартин Недялков, впд директор на ОДМВР-Силистра. По-добри са показателите и по отношения на пътнотранспортния травматизъм, но контролната дейност на полицейските служители в тази посока ще продължи да бъде активна, особено през летния туристически сезон.

Според статистическите данни, изнесени от главен инспектор Пешо Петров, началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“, регистрираните престъпления от 01.01.2019 г. до 30.06.2019 г. са 496, срещу 521 за същия период на  2018 г., т.е. налице е спад с 4.8%. 428 престъпления от регистрираните за периода са криминални, а останалите 68 – икономически. Постигнатият процент разкриваемост е 38.31%. Доминиращи в картината на престъпността остават кражбите – 117 от началото на годината, а само през месец юни - 12, което е с 18 по-малко от предходния период.

През първото полугодие на 2019 г., както и през същия период на м.г., на територията на областта е регистрирано по 1 убийство, което е разкрито. Измамите са 22, докато през предходната година този вид престъпления са били 15. От началото на годината в региона няма регистрирани грабежи, а през предходния период те са били 2.

Към края на месец юни 2019 г. се запазва тенденцията към подобряване на пътнотранспортната обстановка, отчете началникът на отдел „Охранителна полиция“ комисар Димо Василев. От 01.01.2019 г. до 30.06.2019 г. в областта са регистрирани 123 пътнотранспортни произшествия, което е с 18 по-малко от м.г. Тежките катастрофи са 38 – с 9 по-малко от предходния период. Ранените граждани са 46, като и тук е налице спад с 13, загиналите до края на юни т.г. са 3, докато през юни 2018 г. жертвите са били 4.

Независимо от положителните резултати, подобряването на пътнотранспортната обстановка остава приоритет за служителите на „Охранителна полиция“, каза комисар Василев. Всекидневният контрол от страна на пътните полицаи ще продължи, особено през летните месеци, когато се увеличава трафикът по пътищата в областта. Планират се и се провеждат специализирани полицейски операции, включително по метода на широкообхватния контрол и се използват в максимална степен всички технически средства, за да се сведат до минимум предпоставките за тежки пътни инциденти.

12 юли 2019

Служители на ОДМВР-Силистра разкриха престъпна група, занимавала се с изготвяне и използване на неистински официални документи

Предотвратена е продажба на земеделски земи, чужда собственост

Престъпна група, занимавала се с изготвяне и използване на неистински официални документи, е разкрита при специализирана полицейска операция на служители на ОДМВР-Силистра, проведена вчера на територията на областта. Арестите са резултат от предварително разследване и оперативно-издирвателни действия на служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ след подаден сигнал.

Вчера, съвместно със служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ и районните управления, е извършено претърсване и изземване на 6 адреса в Силистра и Тутракан, както и на 4 леки автомобила. Намерена е неистинска лична карта с данни на реално съществуващо лице, както и фалшиво генерално пълномощно от негово име. Иззети са кредитни карти, договори за кредити, записи на заповеди, телефони, СИМ-карти и компютърни конфигурации.

За срок до 24 часа са задържани двама мъже – на 30 г. и на 36 г., известни с извършване на аналогична дейност. В процес на изясняване е съпричастността на други двама, заподозрени като съучастници.

Към момента е установено, че възползвайки се от фалшивата лична карта и пълномощно, групата подготвила документи за продажба на 60 дка земеделски земи, чужда собственост, но сделката била осуетена след намесата на полицията.

Предприети са действия за изясняване на усвоените кредити, както и на други престъпления, извършени от лицата.

Разследването по случая продължава, образувано е досъдебно производство по чл. 308  и 309 от НК.

 

11 юли 2019

Двадесет служители на ОДМВР-Силистра с награди по случай професионалния празник на МВР

На 5 юли т.г. се навършват 140 години от създаването на вътрешното ведомство

Със заповед на старши комисар Мартин Недялков - впд директор на ОДМВР-Силистра, 19 служители на областната дирекция са наградени с „Писмена похвала” за високи професионални резултати и във връзка с професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли.

Наградата получават десет служители на районното управление в Силистра и четирима на това в Тутракан. Сред заслужилите отличиe са също двама служители на група „Миграция” и трима разследващи полицаи от отдел „Разследване”.

С грамота от административния секретар на МВР е наградена и главната счетоводителка на дирекцията.

 

* * *

На 5 юли т.г. се навършват 140 години от създаването на вътрешното ведомство. С Указ № 1 от 5 юли 1879 г. на княз Александър I се създава Министерство на вътрешните работи /дела/ в състава на първото българско правителство. Първи български министър на вътрешните работи е Тодор Бурмов. Основните сфери на дейност на министерството са: вътрешни работи и администрация; народно здраве; ветеринарно дело; управление на пощите и телеграфите. Полицейските функции се осъществяват от административно-полицейско отделение при МВР и свързаните с него институции. В началото на ведомството са възложени и неприсъщи за него задачи: ветеринарното дело, което отпада през 1893; управлението на пощите, което свършва през 1882 г.; а през 1885 г. то се освобождава и от обществените дела.04 юли 2019

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО