МВР

ОД Силистра

 

18 сеп 2020

Важно за гражданите с изтичащи лични документи през 2020 г.

Информация към 18.09.2020 г.

Гражданите с постоянен адрес на територията, обслужвана от ОДМВР – Силистра, имат възможност да подават заявления за издаване на български лични документи във всяко едно от звената БДС на територията на областта – в гр. Силистра, гр. Дулово и гр. Тутракан.    

Мярката е с цел облекчаване на по-натовареното звено БДС в гр. Силистра, както и за удобство за гражданите, които в рамките на работното време могат да направят избор на предпочитано от тях звено, различно от това по постоянния им адрес.

Готовите лични документи се получават в звеното БДС, където е подадено заявлението.

В тази връзка Ви предоставяме информация за натовареността на сектор БДС при ОДМВР - Силистра, както следва:

 

 

14.09.2020 г.

понеделник

15.09.2020 г.

вторник

16.09.2020 г.

сряда

17.09.2020 г.

четвъртък

18.09.2020 г.

петък

 

Сектор БДС

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

общо:

ОДМВР-Силистра

138
130 107
97

472

РУ - Дулово

49
45
24
37

155

РУ – Тутракан

62
32
31
41

166

 

Адреси на звената сектор БДС:

гр. Силистра, бул. „Македония“ № 175

гр. Дулово, ул. „Васил Левски“ № 6

гр. Тутракан, ул. „Трансмариска“ № 2

Работно време

от понеделник до петък

от 8.30 ч.  до 17.30 ч.

Проветряване и дезинфекция
10:00 ч. - 10:20 ч.
15:00 ч. - 15:20 ч.


Повече информация може да намерите тук

Под мотото „Остани жив! Пази живота!“ България се включва в Дните на безопасността на пътя 16-22 септември 2020 г.

16 септември е обявен за Ден без загинали на пътя

За пета поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция – ROADPOL, организира кампания, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за европейския континент е 70 човешки живота дневно. От 2016 г. до 2019 г. проектът се реализираше под наименованието EDWARD - European Day Without A Road Death – Европейски ден без загинали на пътя. За този период при реализацията на операция EDWARD от TISPOL, по настоящем ROADPOL, се отчита голям успех.

През 2020 г. ROADPOL предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя в периода 16 – 22 септември, когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. Мотото е „Stay alive and save lives“, като за България е  „Остани жив! Пази живота!“.

На официалната интернет страница на ROADPOL на адрес https://www.roadpolsafetydays.eu/ е публикувана информация и са стартирани активности с възможност за присъединяване към проекта на партньори не само от Европа, а и от целия свят. Всеки може да се включи, организирайки свой собствен Ден на безопасността на пътя през тази седмица, кампании, събития и дейности, споделяйки резултатите с организаторите.

Под патронажа на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски Република България ще се включи активно в проекта в съответствие с приетите мерки за ограничаване разпространението на COVID-19, имайки предвид, че страната ни е пълноправен член на  ROADPOL чрез Министерството на вътрешните работи.

В тази връзка за България в Дните на безопасността на пътя с мото „Остани жив! Пази живота!“ 16 септември 2020 г. е обявен за Ден без загинали на пътя.

За успешното реализиране на кампанията в Силистренска област полицейските служители ще засилят контролната дейност на движението по пътищата. Акцент на проверките ще бъде спазването на забраните за използване на мобилен телефон при управление на индивидуално електрическо превозно средство или на МПС без устройство „Свободни ръце“, тъй като разсейването по време на шофиране се превръща в една от основните причини за възникване на пътнотранспортни произшествия. Ще се следи за използването на предпазни колани от водачите и пътниците в моторните превозни средства, използването на защитни каски от водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди, както и на обезопасителни системи при превозване на деца.

 

Призоваваме гражданите да се присъединят към инициативата, като в качеството си на участници в движението проявяват повече внимание, толерантност и дисциплина на пътя, за да бъде постигната общата цел - да няма жертви на пътя.

 

От 01.01.2020 г. до 31.08.2020 г. в Силистренска област са регистрирани 180 пътнотранспортни произшествия, от които 53 тежки. Загинали са 7 и са пострадали 63 граждани. За същия период на предходната 2019 година броят на автопроизшествията е 193, от които 66 тежки. Седем души са загинали, а пострадалите са 86.

15 сеп 2020

Комплекс от мерки за безопасността на децата през новата учебна година предприема ОДМВР-Силистра

В ход е традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”, а дните 16-22 септември са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност

ОДМВР-Силистра предприема комплекс от мерки за безопасността на децата и опазване на обществения ред във връзка с началото на новата учебна година. Проведени са работни срещи с представители на Регионалното управление на образованието, кметовете на общини и директорите на учебните заведения в областта, на които са обсъдени конкретни дейности за предприемане на допълнителни мерки за физическа защита, начините на охрана, пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства. Взети са мерки за подобряване на координацията между институциите и създаване на организация за бърза реакция при проблемни или рискови ситуации. В сградите на детските градини и училищата са извършени проверки с оглед отстраняване на евентуални пропуски в охраната и пропускателния режим. Планиран е системен контрол относно забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца и присъствието на малолетни и непълнолетни в питейните и увеселителни заведения. Предприети са действия за осигуряване на полицейско присъствие с оглед обезпечаване на обществения ред и сигурността в районите на учебните заведения.

Всички дейности са съобразени с обявената извънредна епидемична обстановка и ограниченията срещу разпространението на COVID-19.

Същевременно Пътна полиция провежда традиционната превантивна акция „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която ще продължи до края на октомври т.г. Целта е да се ограничат предпоставките за пътнотранспортни произшествия с деца преди, в началото и по време на учебната година. Съвместно с представители на общините е извършен оглед на сигнализацията, маркировката, уличното осветление и предпазните съоръжения в районите на училищата, за да се отстранят евентуални нередности. Планирани са беседи с ученици от всички училищни степени по безопасност на движението.

В рамките на акцията дните от 16 до 22 септември са обявени са Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 16 септември ще се отбележи като Ден на превенцията под наслов „Остани жив! Пази живота!“ в контекста на Дните на безопасността на пътя на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

 

Статистика: От 01.01.2020 г. до 31.08.2020 г. в Силистренска област с участието на деца са регистрирани 19 пътнотранспортни произшествия, 10 от които тежки. 11 от децата са участвали в произшествията като пътници, 5 – като водачи и 3 като пешеходци.

Няма загинали, но тежко са пострадали 3 деца – две от тях като водачи, едно като пешеходец.

Малко след полунощ на 01.01.2020 г. в село Стефан Караджа 17-годишно момче било ударено от лек автомобил „Ауди“, управляван от 37-годишен, и получило фрактура на единия крак. Алкохолната проба с дрегер на водача отчела 1.9 промила.

При управление на велосипед пострадало 16-годишно момче на 06.07.2020 г. в Главиница. То било ударено от лек автомобил „Фолксваген“, шофиран от 27-годишен мъж. Вследствие на удара момчето получило множество тежки наранявания и било настанено в болница.

С тежки травми вследствие на катастрофа е и 16-годишно момче. На 22.08.2020 г. в село Межден то управлявало мотопед, когато било ударено от лек автомобил „Опел“ с водач мъж на 75 години.

 

С леки наранявания при автопроизшествия в Силистренска област за периода 01.01.2020 г.- 31.08.2020 г. са седем деца – четири като пътници, две като пешеходци и едно като водач на моторно превозно средство.

Девет от пътнотранспортните произшествия с маловръстни са станали на територията на РУ-Силистра, по пет са на териториите на РУ-Тутракан и РУ-Дулово.Практически препоръки за безопасност на пътя

14 сеп 2020

Започва Седмицата на пожарната безопасност

От 14-ти до 18-ти септември в Силистренска област, както и в цялата страна, ще се проведе Седмицата на пожарната безопасност. По традиция през този период огнеборците организират различни инициативи, насочени към повишаване информираността на населението в областта на пожарната безопасност, издигане престижа на професията и популяризиране на дейностите, изпълнявани от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В Силистренска област трите районни служби и участъците обявяват периода 14-18 септември за Дни на отворените врати и канят гражданите да се запознаят на място с работата на служителите, особеностите и характеристиките на техниката за реагиране при пожар. По същото време в регионалната дирекция и противопожарните служби ще функционират приемни за граждани и открити телефонни линии по въпроси на пожарната безопасност. Телефонните номера са в Силистра - (086) 83 23 07 и (086) 886 695, в Тутракан - (0866) 61 160  и в Дулово - (0864) 225 46.

Изложба на детски рисунки, участвали в националния конкурс „С очите си видях бедата“, ще бъде експонирана във фоайето на Младежкия дом в понеделник, а пак там в сряда и четвъртък от 10:00 до 12:00 часа ще може да бъде видяна мултимедийна презентация във връзка с действия при пожари и бедствия.

В програмата на Седмицата са включени още учебни занятия - евакуации, спортни състезания и дарителска кампания в помощ на децата на загинали пожарникари.

Демонстративни занятия по гасене на пожар и аварийно-спасителни дейности ще ознаменуват професионалния празник на българските огнеборци – 14 септември. В Силистра демонстрацията ще се проведе на 16 септември от 16.30 часа зад сградата на Общината, в Тутракан – на 18 септември от 10.00 часа пред сградата на Общината, и в Дулово – на 14 септември от 09.00 часа в центъра на града.


Информация за дейността на РДПБЗН-Силистра през периода от 01.01.2020 г. до
01.09.2020 г.11 сеп 2020

По горещи следи полицията в Силистра задържа мъж, участвал в извършване на телефонни измами

Бъдете особено внимателни, ако получите телефонно обаждане с искане на пари, предупреждават криминалисти

В резултат на незабавни оперативно-издирвателни мероприятия полицията в Силистра задържа 29-годишен участник в телефонни измами на територията на областния град. Акцията на служители от сектор „Криминална полиция“ при РУ-Силистра е стартирала веднага след получен сигнал за реализирана вчера измама. Нейна жертва станала 84-годишна силистренка, която се доверила на телефонно обаждане от непознат, представящ се за полицейски служител. Мнимият полицай поискал съдействие за залавяне на измамници и получил съгласието на жената, която, според дадените ѝ указания, хвърлила от терасата сумата от 1800 лв.

В хода на разследването, проведено по горещи следи, още същия ден криминалисти установили и задържали 29-годишен мъж, участвал в измамата в качеството на куриер. У него била намерена и отнетата от жената сума. Той е задържан за срок до 24 часа. Установени са данни за съпричастността му и към извършената на 5 септември телефонна измама в областния град.

Разследването на случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

Отново от „Криминална полиция” предупреждават: Бъдете особено внимателни, ако получите обаждане с искане на пари. Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите. Затова не хвърляйте пари и ценности през балкона и не ги оставяйте под контейнери, пейки, кошчета или на други места, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията.

Не се доверявайте, не давайте пари на непознати, търсете обратна връзка, свържете се с полицията на тел.112.

Поговорете за телефонните измами с възрастните си близки –  обикновено именно те попадат в капана на престъпниците. Постоянно им напомняйте за престъпните схеми и как да реагират, ако получат обаждане с искане на пари.

09 сеп 2020

ЗА ОД НА МВР Силистра

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО