МВР

ОД Кюстендил

 

24 юни 2021

Министър Бойко Рашков награди служителка в банков офис в Дупница за смелост и гражданска доблест

На специална церемония в сградата на МВР Цецка Цекина и 2 банкови служителки от Варна получиха плакети на МВР

 

На специална церемония в сградата на МВР  Цецка Цекина и 2 банкови служителки от Варна  получиха плакети на МВР

Бих искал да обърнем повече внимание на три жени с качества, които не се забелязват  често.  Очевидно, не са много хората с необходимия кураж в критични моменти да реагират хладнокръвно, да преодолеят опасността и да запазят самообладание, когато срещу тях е въоръжен престъпник. Именно затова ръководството на МВР смята, че трябва да отличи действията им. Такива личности не трябва да бъдат отминавани с мълчание.  Нещо повече – поведението им може да е пример и за други жени, че  има смисъл да проявят смелост и да защитят себе си, а и мястото, където работят. Не знам точно какви качества трябва да притежават жените, за да реагират така, но те са пред нас. Една от тях – Цецка Цекина сама осъществи „граждански арест“ при извършване на престъпление и с правомерното си действие прояви героизъм, оставайки сама с въоръжен човек в затворено помещение. Тя рискува живота си и аз, като министър не мога да остана безразличен. Благодаря й за себеотрицанието, за смелостта и доблестта, за изпълнения граждански дълг.

Като общество можем да сме щастливи, че постъпката й не е единствена. Почти идентично е поведението на други две служителки в банков офис във Варна, където Кристина Костова и Снежанка Йорданова предотвратиха опит за грабеж. Със самообладание и преценени реакции  те успяват да прогонят нападателя, поставяйки живота си в риск.

Оценявам действията им с възхищение, благодаря им и съм щастлив, че имаме такива поводи да отличим достойно и смело поведение. Те са герои, вместо да отстъпят и да се подчинят на нападателя, каквато би била обичайната реакция, с действията трите служителки помогнаха и на МВР нападателите да бъдат заловени и те ще отидат на съд.

Министър Рашков изказа благодарност и към служителите на МВР за професионалните действия, довели до бързото задържане на двамата извършители.

На церемонията присъстваха още заместник-министрите на вътрешните работи Енчо Мирчев и Емил Ганчев, изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, директорът  на Областната дирекция  на МВР в Кюстендил ст. комисар Пламен Стоилов и директорът на ОДМВР - Варна.

 

Припомняме, че  професионалната реакция и подаденият навременен сигнал от служителката на банков клон в Дупница Цецка Цекина доведе до бързото разкриване на извършителя на въоръжен грабеж. На 17 юни в офиса влязъл клиент, но подозрителното му поведение направило впечатление на Цекина – касиер в офиса. Тя веднага натиснала  паник-бутона, заключила вратата и така успяла да възпрепятства действията на нападателя. Мъжът произвел изстрели, изблъскал я, успял да грабне наличните в касата средства, да освободи вратата и да избяга. Благодарение на подадения от служителката сигнал и нейната първоначална реакция, при предприетите незабавни  оперативно-издирвателни действия за по-малко от час и половина от извършеното престъпление мъжът бе установен и задържан.

 

Акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

 

Стартира традиционната  акция на Пътна полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя се провежда в периода  юни – 31 август, а целта е опазване на живота и здравето на децата през ваканционния летен период. По този повод са планирани както превантивни дейности, така и засилване на полицейския контрол най-вече в летните курорти и малките населени места, където обикновено децата прекарват летните месеци. 

Освен провеждането на срещи, беседи и работа с деца в различни формати, целящи да повишат тяхната информираност за безопасното им поведение на пътя, са планирани и множество специализирани полицейски операции с акцент превоз на деца с моторни превозни средства и правилно поведение на пътя с велосипед.

            Справка за възникналите ПТП с участието на малолетни и непълнолетни

 

през периода от 01.06.2020 г. – 31.08.2020 г.:

 

Възникналите ПТП са  3, от тях  2 са тежки, ранени са двама. Трите ПТП са възникнали на територията наРУ Дупница.

 

Като участници в движението пострадалите са били в качеството на : пътник в лек автомобил – 2 –ма ;  водач – 1. 

 

през периода от 01.01.2021 г. – 31.05.2021 г.:

 

Възникнали са 6 ПТП, 5 от тях са тежки с 6-ма ранени. 4 от произшествията са възникнали на територията на РУ Кюстендил, 2 – на територията на РУ Дупница.

1 от пострадалите  е бил в качеството на пешеходец, 4-ма са били пътници, 1 – водач.

 

 

Лятна безопасност

 за ползване от деца и възрастни през летния ваканционен период

 

Пешеходецът 

 1. Да използва тротоарите, подлезите и надлезите
 2. Да се оглежда в двете посоки, преди да пресече платното за движение, дори да е на пешеходна пътека.
 3. Да се движи срещу движението и по банкета, ако няма тротоар.
 4. Да премине, когато се убеди, че шофьорът го е видял и е разбрал, че ще пресича.
 5. Да пресича улицата по най-бързия и безопасен начин.
 6. Да пресича само на зелено.
 7. Да се огледа за приближаващи превозни средства дори светофарът да свети зелено.
 8. Да не гледа в телефона или таблета, когато пресича.
 9. Да намали звука, ако е със слушалки в/на ушите, за да възприема страничните шумове.
 10. Да бута велосипеда си, ако е навършил 12 години и иска да се движи по тротоара или да премине през пешеходната пътека.

Пешеходецът трябва да постави светлоотразителни елементи по дрехите или тялото си, когато върви пеша в тъмното.

 

Велосипедистът

 1. Да управлява велосипеда по тротоара, ако не е навършил 12 години.
 2. Да използва велоалеята, ако има такава. 
 3. Да управлява велосипеда най-вдясно на пътя, по посока на движението, ако е навършил 12 години.
 4. Да използва ръцете си, за да укаже каква маневра ще предприеме (потегляне, завиване, заобикаляне или спиране).
 5. Да използва огледалата за обратно виждане, ако колелото има такива.
 6. Да се оглежда често, за да знае кой още е на пътя.
 7. Да управлява велосипед, който е с работещи спирачки, светлини и звънец и който е оборудван със светлоотразители.
 8. Да използва светлоотразителна жилетка, която е задължителна, когато е тъмно, когато няма добра видимост и ако велосипедистът се движи извън населеното място.
 9. Да държи с ръцете си кормилото, а краката да са на педалите на велосипеда.
 10. Да управлява велосипеда пред или зад приятеля си, а не до него и да не се хваща/държи за друго превозно средство. ако е спряло, то може да потегли внезапно,  а ако се движи, може внезапно да ускори.

За водачите на ховърбордове, скейтбордове, тротинетки и за придвижващите се с ролери, кънки и други подобни средства важат правилата за движение с велосипед.

 

Водачът на моторно превозно средство

 1. Да е правоспособен водач за категорията управлявано превозно средство: автомобил, мотопед или мотоциклет (да притежава свидетелство за управление на тази категория МПС).
 2. Да шофира трезвен и да не се дрогира.
 3. Да носи свидетелството си за управление на МПС и документите на превозното средство, което управлява.
 4. Да управлява МПС, което е:

      - регистрирано,

      - изправно и преминало годишен технически преглед,

      - за което е сключена задължителна застраховка „гражданска отговорност” на автомобилистите;

      - за което има платена пътна такса (при управление извън населените места).

 5. Да използва обезопасителен колан/ защитна каска и да контролира използването на обезопасителен колан/ защитна каска от пътниците.
 6. Да спазва закона за движението по пътищата, да не превишава скоростта, да осигурява предимство на пешеходците и да бъде толерантен към останалите.
 7. Да не се разсейва, докато шофира (чатене, говорене по телефона, настройване на комуникации и др.).
 8. Съобразява поведението си с пътните и с атмосферните условия.
 9. Да не предоставя МПС на неправоспособни водачи.
 10. Ако все още няма свидетелство за управление на мпс, но има навършени години за дадена категория мпс, да се запише на шофьорски курс, да се яви на изпит и да придобие правоспособност.

Не забравяй, че децата не са възрастни! бъди внимателен, когато преминаваш покрай деца, детски площадки, игрища, училища и през жилищни зони.

 

Пътникът

 1. Да пътува в автомобил или на мотопед/мотоциклет, управляван от правоспособен водач (който има свидетелство за управление на МПС).
 2. Да пътува в/на превозно средство, управлявано от трезвен и недрогиран водач.
 3. Да пътува в превозно средство с поставен обезопасителен колан/ защитна каска и да бъде взискателен към водача, ако не си е поставил колан/каска.
 4. Да се качва и слиза отдясно на превозното средство, от страната на тротоара.
 5. Да седи на задната седалка, ако не е навършил 12 години.
 6. Да заема в превозното средство място, което не пречи на водача да контролира ППС.
 7. Да не пречи на водача, да не го разсейва с поведението си (да не говори високо, да не пуска силно музиката).
 8. Да не подава главата, ръцете или краката си през прозореца/люка.
 9. Да изисква от водача да спазва скоростта и да не нарушава други правила.
 10. Да не пътува в теглено превозното средство.

Да пази околната среда и да не изхвърля нищо през прозореца.

 

2021 г.

Главна дирекция „Национална полиция“

Отдел „Пътна полиция“

23 юни 2021

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР ще съдействат на гражданите, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на извънредните избори за Народно събрание


 

В седмицата преди 11 юли 2021 г., когато ще се проведат извънредните избори за Народно събрание, е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. В сектор  „Български документи за самоличност“ в ОДМВР и в районните управления в Кюстендилска област е създадена  следната организация за работа:

 

 1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
 2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 09 юли 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

 

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:

 

 1.  Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР или в  РУ в областта за дните от 06 юли 2021 г. до 10 юли  2021 г. от 08.30 ч. до 17.00 ч. и на 11 юли 2021 г. от 08.30 ч. до 18.00 ч.
 2.  Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
 3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко районно управление в областта  и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

 

 

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

 

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА, ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 11  ЮЛИ 2021 Г.

Напомняме на гражданите да проверят срока на валидност на личните си документи. Служебното удължаване на срока на валидност за личните документи, който е изтекъл в периода 13 март 2020 г. – 31 януари 2021 г., изтича в края на месец юни.

При неспазване на срока за издаване на лична карта или подмяна на вече издадена, но с изтекъл срок на валидност, се налага глоба в размер от 20 до 150  лева.

 

 

16 юни 2021

ЗА ОД НА МВР КЮСТЕНДИЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача