МВР

ОД Ямбол

 

16 сеп 2021

Награждаване на отличените детски рисунки в конкурса „С очите си видях бедата“

РСПБЗН – Ямбол бе домакин на церемонията по награждаването на  участниците в областния етап на конкурса за детска рисунка "С очите си видях бедата”.  Гост на тържеството беше областният управител Георги Чалъков. Творбите бяха изложени в двора на пожарната служба, редом с част от наличната специализирана техника.  Директорът на РДПБЗН комисар Кольо Гяуров поздрави всички участниците в конкурса. Той посочи, че на национален етап на канкурса, вече две поредни години, рисунки на деца от областта са спечелили две първи места, а участниците в областния етап на конкурса всяка година стават все повече. Рисунките отразяват познанията на младите хора за  рисковете при възникване на различни бедствия и инциденти, както и способите за защита и самозащита в такива случаи. Комисар Гяуров  благодари на младите хора и им пожела да бъдат здрави, любознателни и много усмихнати.

Авторите на отличените рисунки  в областния етап получиха грамоти и подаръци.

Първа категория - Деца и ученици от всички общообразователни училища и центрове за подкрепа на личностно развитие в системата на училищното образование

Първа възрастова група (от 7 до 10 години)

Първо място: Михаила Михалева  – ОЦИИД „Тунджа“ с.Кабиле
Второ място: Елина Василева – ОЦИИД „Тунджа“ с.Кабиле
Второ място: Красен Жеков   – ОЦИИД „Тунджа“ с.Кабиле
Трето място: Карина Христова – ОЦИИД „Тунджа“ с.Кабиле
Трето място: Димитър Ганев  – ОЦИИД „Тунджа“ с.Кабиле
Трето място: Величка Великова  – ОЦИИД „Тунджа“ с.Кабиле
И две поощрителни награди за: Калоян Славов и Габриела Христова

 

Втора възрастова група (от 11 до 13 години)

Първо място: Донка Илиева – ОЦИИД „Тунджа“ с.Кабиле
Второ място: Мария Тодорова– ОЦИИД „Тунджа“ с.Кабиле
Трето място: Майк Димитров – ОЦИИД „Тунджа“ с.Кабиле
И една поощрителна награда за:  Мария Михалева

Трета възрастова група (от 14 до 18 години)

Първо място: Тони Йорданова – СУ „П.К. Яворов“ – гр. Стралджа
Второ място: Ренета Василева– ОЦИИД „Тунджа“ с.Кабиле

Втора категория - Деца и ученици от профилирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство

Първа възрастова група (от 7 до 10 години)

Първо място: Зоя Стефанова Георгиева –  школа „Седмоцвет“ при ОДК-гр. Ямбол
Второ място: Габриела Мирославова Караджова –  школа „Седмоцвет“ при ОДК-гр. Ямбол
Трето място:Берг Османов Велиев –  школа „Седмоцвет“ при ОДК-гр. Ямбол
И една поощрителна награда за: Касия  Иванова

Втора възрастова група (от 11 до 13 години)

Първо място: Симеон Стоев Стоев -  школа „Седмоцвет“ при ОДК-гр. Ямбол

Съгласно регламента, класиралите се рисунки на призовите места в областния етап ще бъдат изпратени за участие в Националният етап на конкурса "С очите си видях бедата”.


За безопасността на учениците през новата учебна година

15 - 22 септември - Седмица за детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“

Във връзка с откриването и през цялата  учебна 2021/2022 г. от ОДМВР Ямбол са планирани, реализирани и ще продължат да се  изпълняват множество мероприятия за недопускане нарушения на обществения ред, гарантиране сигурността и обезпечаване безопасността на участниците в движението в районите на детските градини и училищата.

Създадена е организация и на 15 септември, полицейски служители да следят за обезпечаване на обществения ред и сигурността в районите на всички училища и детски градини в Ямболска област.

С ръководствата на училищата и детските заведения и с охранителните фирми в областта са обсъдени начините на охрана, пропускателния режим, начините за недопускане на противообществени прояви и престъпни посегателства по време на учебната година. Актуализирани са начините за бърза връзка между училищните ръководства и охранителните фирми и районните управления.

Извършени са охранителни проверки на сградите на училищата и детските градини. Създадена е организация за осъществяване контрол на търговските обекти, намиращи се в близост до детски и учебни заведения за недопускане продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Полицейски екипи ще следят за прояви, свързани с употребата и разпространението на наркотични вещества в районите на детските градини и училищата. Ще се извършват системни проверките в питейни и увеселителни заведения за контрол по спазване изискванията на Закона за закрила на детето, касаещи недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, както и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца.

По график, съгласуван с РУО- Ямбол, служители от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР - Ямбол ще провеждат  на беседи по пътна безопасност с деца и ученици от учебните заведения в региона. Създадена е организация  и през настоящата учебна година да продължи провеждането на беседи в часовете на класа.

Планираните съвместни дейности ще се изпълняват в съответствие в въвежданите към периода противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. 

 

Традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, която се провежда, с цел ограничаване на пътнотранспортния травматизъм и намаляване на предпоставките за пътни произшествия с ученици ще продължи до 31 октомври.  Тази година седмицата 15 - 22 септември е определена за Седмица за превенция на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, като 21 септември е обявен за Ден без загинали на пътя в контекста на Дните на безопасността на пътя и на ROADPOL – Европейската мрежа на службите на пътна полиция.

Статистика за летния период на 2021 г.:

             За периода  от 01.06.2021 г. до 31.08.2021 г. по пътищата на Ямболска област са регистрирани 3тежки  пътнотранспортни произшествия, при които  е загинало едно дете- пътник в МПС ,  като пътници в автомобили са ранени три деца и е пострадало едно дете –пешеходец. 

            За сравнение през същия период на 2020 г.  по пътищата на областта са настъпили 2 пътнотранспортни произшествия,  при които са пострадали 3 деца(две деца – пътници в МПС и едно дете-пешеходец ).

           През отчетния период от контролните органи в областта са установени общо 12483 нарушения на ЗДвП, което е с 2143 повече от констатираните нарушения за същия период на миналата година.


14 сеп 2021

На 14 септември българските пожарникари честват професионалния си празник

20 огнеборци от РДПБЗН - Ямбол са наградени по повод празника

 

В дните от 13 до 19 септември ще се проведе и традиционната "Седмица на пожарната безопасност". С провеждането на планираните мероприятия  се цели популяризиране на дейностите на служителите от структурите за “Пожарна безопасност и защита на населението” в Министерството на вътрешните работи. През седмицата ще има - дни на отворените врати, приемни за граждани и открити телефонни линии, изложба на детски рисунки, демонстрация на противопожарна техника и пожаро-тактическо учение. Инициативите на ямболските огнеборци ще се проведат на територията на цялата област.

За проявен висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения и по повод празника с „Почетен знак на МВР“ – III степен със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков е награден мл.експерт Станислав Михов - началник на Участък “ПБЗН“ – Болярово. Със заповед на главния секретар на МВР, главен комисар Петър Тодоров за съществен принос при изпълнение на конкретни професионални задачи с „Писмена похвала“ е награден един служител на РДПБЗН. Седем служители са отличени с „Писмена похвала“ от директора на ГДПБЗН, главен комисар Николай Николов, а 11 огнеборци са наградени с „Писмена похвала“ от директора на РДПБЗН, комисар Кольо Гяуров.

На 14.09.2021 г. – Кръстовден, се навършват 116 години от Първия пожарникарски събор в София. На този форум 17 пожарни командири от страната за първи път се обединяват, единодушно приемат решение за създаване на пожарно дружество в България и определят бъдещето изграждане и развитие на пожарното и спасителното  дело в страната. Във връзка с това историческо събитие през 1995г. с решение на Министерски съвет датата 14 септември е обявена за професионален празник на специализираните органи за пожарна безопасност и защита на населението в Република България.


13 сеп 2021

Резултати от специализирана операция по противодействие на неправомерна сеч, съхранение и транспорт на дърва за огрев

Проверени са 42 частни имоти

Акцията е проведена вчера (09.09.2021 г.) на територията на село Завой, общ.Тунджа с участието на  полицейски сили от РУ-Тунджа, сектор „Специални тактически действия“ при ОДМВР - Сливен и  служители от Югоизточно държавно предприятие  - Сливен.

В хода на проверките са образувани две досъдебни производства за съхранение на незаконно придобити на дърва за огрев. Работат по случаите продължава. От контролните органи е съставен един констативен протокол и са установени още 20 нарушения, за които са съставени актове за установени административни нарушения по Закона за горите. В рамките на акцията са иззети общо  около 50 кубика (пр.куб.м.) незаконно придобити дърва за огрев.

Специализираните операции от този вид ще продължат да се провеждат периодично.


10 сеп 2021

ЗА ОД НА МВР ЯМБОЛ

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО