МВР

ОД Плевен

 

11 мар 2019

Криминалисти на Плевен задържаха 59 – годишен участник в телефонни измами

След изтичане на 24 – часовата мярка за задържане му е наложена постоянна и е приведен в Плевенския арест към затвора


 

 

Действията на служителите от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен и колегите им от Първо РУ стартирали след получена информация за две телефонни измами, извършени през ноември миналата година. Сценарият бил идентичен – непознат звъни на домашен телефон, представя се за полицейски служител и убеждава жертвите си – жени на 71 и 76 години, да съдействат на органите на реда при операция за залавяне на мошеници. Така едната хвърлила през терасата на жилището си 1 480 лева и златни накити, а другата - оставила под камбанария пред храм "Свети Николай" 3620 лева и златен накит. По случаите били образувани досъдебни производства. В хода на проведеното разследване криминалистите установили и задържали 59-годишен мъж от петричкото село Гега, който по първоначални данни е изпълнявал ролята на куриер в престъпната схема. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено престъпление по чл. 210, ал. І, т. 4, вр. чл. 209, ал. І, вр. 28, ал. І, чл. 26, ал. І, вр. чл. 20, ал. ІV от НК. При разпита е признал вината си. След изтичане на 24 – часовата мярка за задържане му е наложена постоянна и е приведен в Плевенския арест към затвора.

Работата по документирането на цялостната му престъпна дейност продължава под ръководството на прокуратурата.

Кампания за безопасно шофиране организираха в Червен бряг

В образователния модул участие взеха повече от 100 ученици от 11 и 12 клас от СУ “Д-р Петър Берон“, ТГ“Васил Априлов“, ПГМЕТ“Девети май“ и ПГХТ“Юрий Гагарин“


 
Днес - 11 март 2019 година от 11.00 часа в Ритуална зала - Червен бряг се проведе образователен модул „ШОФИРАНЕ=ОТГОВОРНОСТ“, насочен срещу шофирането в нетрезво състояние и рисковете от употребата на алкохол от лица под 18 годишна възраст.
Мероприятието е организирано от Инспектор Детска педагогическа стая към РУ-Червен бряг и ръководствата на СУ “Д-р Петър Берон“, ТГ“Васил Априлов“, ПГМЕТ“Девети май“ и ПГХТ“Юрий Гагарин“ с подкрепата на Община Червен бряг.
 Проектът е финансиран от Перно Рикар за България и е официално подкрепен от МОН. Актьорите-посланици на кампанията са Александър Сано, Силвия Петкова, Калин, Венсан и Жорони от комедийната група „Нема кво“ и Ники Станоев.
 Посланието на проекта е : „Бъди отговорен – не шофирай пил“ -  необходима е промяна в съзнанието на младите хора, за да бъдат избегнати пътните инциденти и да бъде опазен така ценния техен живот и животът  на приятели им.
 Досега, проектът е реализиран в над 50 населени места, а учениците, преминали през модула, са над 5000.
В Червен бряг взеха участие повече от 100 ученици от 11 и 12 клас на посочените училища.
 За кратко време, в рамките на един учебен час, младите актьори поднесоха информацията по един нестандартен и достъпен начин, така че учениците да запомнят : „Никога не шофирай пил! Опасно е за както теб, така  и за другите!“.

11 мар 2019

Внимание – пожари в сухи треви!

Мерки за пожарна безопасност


С повишаването на дневните температури започва почистването на дворове, вилни имоти, земеделски земи от горими материали и отпадъци. Много често сухата растителност се пали, без да се спазват необходимите мерки за пожарна безопасност и пламъците могат да засегнат сгради, земеделски или горски насаждения, а също застрашават човешки живот. Наглед безобидни на вид запалвания са причина за развитие на големи пожари, които изпепеляват вилни и стопански постройки, горски масиви и насаждения. Често това става с цел почистване, но безконтролно и неорганизирано, без да се отчита пожарната обстановка.
Само за четири дни от началото на месец март (1 март – 4 март 2019 г.) са възникнали 71 пожара в сухи треви и нискостеблена растителност. От тях 26 броя са пожарите в урбанизираните територии, а 45 - в землищата на населените места в област Плевен. При тези произшествия няма пострадали граждани и материалните щети от тях са опожарените стотици хиляди квадратни метра земна площ. Дейността на Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението също е затруднена от големия брой възникнали пожари и продължителното време, нужно за ликвидирането им.
Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” - Плевен се обръща към ръководителите на земеделски кооперации, частните арендатори, юридическите лица и гражданите на територията на област Плевен с призив за недопускане на пожари. Напомняме:
- забранено е палене на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи;
- необходимо е повишено внимание при боравене с открит огън, тъй като една безотговорно хвърлена незагасена цигара или кибритена клечка от пътуващи в автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за пожар с тежки последици, както за околната среда така и за материални щети;
- при извършване на контролирано изгаряне на растителни отпадъци в частните дворове, предварително да се вземат мерки за недопускане разпространението на горенето, никога да не се оставя огъня без наблюдение;
- да не се допуска паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и изгасяването на огъня при реална опасност от пожар;
- да не се пали огън на открито във ветровито време.

На нарушителите на противопожарните изисквания ще бъде търсена административно-наказателна отговорност с размер на наказанието до 2000 лв.

В случай на пожар, задължение на гражданите е да се обадят на тел.112.

06 мар 2019

3 момичета от Възпитателно училище интернат „Христо Ботев” в село Подем закичиха служители от Областна дирекция на МВР-Плевен със собственоръчно изработени мартеници по случай първи март

Заместник директорът на Областна дирекция на МВР – Плевен комисар Петър Енчев прие лично децата

 

 

Днес, 1 март, заместник директорът на ОД на МВР – Плевен прие в кабинета си очакваните гости - Минка на 17 години, Ивона на 17 години и Виолета на 16 години, с техните ръководители Зорница Георгиева и Таня Стоянова. Възпитаничките на Възпитателно училище интернат „Христо Ботев” в село Подем за поредна година поднесоха традиционните мартеници и пожелаха здраве и късмет на служителите на реда. Инициативата е на ръководството на училището и се осъществява за четиринадесета поредна година. Само за една седмица децата са измайсторили 200 мартенички.

01 мар 2019

ОДМВР – Плевен предприема мерки за безопасно движение по пътищата и добър обществен ред по време на Националния празник на Република България

Служители от Охранителна и Пътна полиция в ОД на МВР-Плевен са ангажирани в опазването на обществения ред и мерките за пътна безопасност по време на почивните дни около Националния празник -  3 март.  Засилено ще бъде полицейското присъствие на места с очаквано струпване на хора – автогари, гари, пазари, базари. Полицейски екипи ще охраняват всички публични прояви, свързани с националния празник. В 11-те Районни управления на МВР в област Плевен ще работят дежурни групи за реакция при постъпили сигнали от граждани за произшествия и инциденти. Създадена е организация за опазване на обществения ред преди, по време и след празниците във влакови състави и в районите на ж.п. гари предвид интензивното придвижване на пътници.
Съобразно изиксванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия се завишава контролът при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства с цел недопускане на инциденти. При необходимост ще се взаимодейства с териториалните структури на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Гранична полиция и други компетентни държавни институции.
За дните с очаквана най-висока интензивност на движението по пътищата – 1 март, 3 март и 4 март, са планирани специализирани операции за безопасно движение.  Полицейски сили ще извършват контрол по главния път и на входните и изходните артерии на големите населени места и в районите с концентрация на пътни произшествия в областта.  Полицаите ще извършват проверки за правоспособността на водачите, употреба на алкохол и наркотични вещества. При натоварен трафик ще се подпомага движението на моторните превозни средства, а при крайна необходимост може да се създава временна организация на движение.
За пореден път криминалистите напомнят: Никога не давайте пари и ценности на непознати. Искането на пари в телефонни разговори, под какъвто и да било предлог, е сигурен индикатор за телефонна измама. Незабавно прекъснете разговорите и сигнализирайте на свои близки или в най-близкото полицейско управление. 
При произшествия, инциденти или извършени престъпления да се подава незабавно сигнал на единния европейски номер 112 или в най-близкото РУ на МВР.

27 фев 2019

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО