МВР

ОД Плевен

 

05 мар 2021

Пътна полиция стартира поредна операция за безопасност по пътищата

 
 
От днес до 7 март в цялата страна е в ход специализирана операция на пътна полиция. Действията на екипите са с няколко основни акцента: контрол по спазването на скоростните режими по пътищата от републиканската и общинската пътна мрежа; установяване на нарушения, извършвани от пешеходци – неправилно пресичане, движение по или навлизане на пътното платно, неспазване на светлинните сигнали, както и нарушения от водачи, свързани с неосигуряване на предимство на пешеходци.

С оглед постигане на превантивен ефект от контролната дейност видимо полицейско присъствие е осигурено в населените места, в участъците с интензивен трафик и интензивно пешеходно движение, особено в пиковите часове на денонощието.

През месец февруари 2021 година на територията на област Плевен са възникнали 67 ПТП, от тях пет са тежките, с двама загинали и четирима ранени. Сред основните причини за инцидентите е движение с несъобразена и превишена скорост.


Звената „Български документи за самоличност“ ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кметове на 28 февруари 2021 година


Звената „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Плевен, Второ РУ-Плевен, РУ – Долна Митрополия и РУ - Левски ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за кмет на кметства: с.Стежерово, община Левски, област Плевен; с.Николаево, община Плевен, област Плевен и с.Славовица, община Долна Митрополия, област Плевен на 28.02.2021 г.
В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност.
При невъзможност да бъде издадена нова лична карта, по искане на гражданите, ще бъде издадено необходимото им удостоверение, с което да гласуват.
За да бъде издадено удостоверение е необходимо:
Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР-Плевен, Второ РУ-Плевен, РУ – Долна Митрополия или РУ – Левски за дните от 23.02.2021г. до 26.02.2021г. от 08,30 ч. до 17,00 ч. и на 28.02.2021 г. от 08,30 ч. до 18,00 ч.
Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване правото на глас в изборите за кмет, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 28 ФЕВРУАРИ 2021 ГОДИНА.
При произвеждане на втори тур на избори за кмет на 07.03.2021г. ще се издават нови удостоверения от 02.03.2021г. до 05.03.2021г. и на 07.03.2021г., съгласно описания по-горе начин.

24 фев 2021

Внимание! Измами в интернет!

Плевенчанка е изгубила 1000 евро в резултат на измама, заложена от мошеник в интернет


Плевенчанка е изгубила 1000 евро в резултат на измама, заложена от мошеник в интернет. Сигнал за престъплението 45-годишната е подала в полицията вчера. Тъжителката е обяснила, че по интернет се е запознала с мъж, представил се за американец. След кореспонденция той успял да я убеди, че ще и изпрати колет. На 18 февруари по банков път плевенчанката е извършила паричен превод на 1000 евро, след като и е писал по интернет, непознат, представил се за агент от куриерска служба и обяснил, че на международното летище в Истанбул е пристигнала пратка за нея. Парите били необходими за митническото освобождаване на колета и дипломатическото му предаване. След активни полицейски действия потърпевшата е убедена да не превежда още 2500 евро искани от измамниците.
От ОДМВР – Плевен съветват, че практиката да се създават запознанства чрез интернет са вид измами, чиито жертви могат да загубят парите си и да не могат да бъдат защитени. Полицията работи за установяване на мошеника, на който жертвата на измамата в Плевен е превела парите, за да бъде привлечен под отговорност. Сезирана е Районната прокуратура в областния град и по случая е образувано досъдебно производство.
Напомняме, че действията на измамниците винаги са преднамерени и насочени към  експлоатация на жертвите и постигане на финансови облаги. Мошениците използват фалшиви акаунти, чужди лични данни и снимки. Съветваме потребителите да бъдат предпазливи в интернет, защото кореспонденцията с непознати може да има неблагоприятни за тях и непредвидими последици. Тези измами, могат да повлияят и на душевното равновесие на потърпевшите, да предизвикат депресии, в резултат на разбити надежди и дори да ги накара да не се доверяват на никого в бъдеще.
Как да не станете жертва на измама по интернет.
Задавайте колкото може повече въпроси. Не разчитайте само на написаното в нечий личен акаунт.
Използвайте интернет, за да намерите допълнителна информация за човека.
Проверете има ли такава личност в социалните мрежи и какво публикува на страницата си.
Споделете за новото си запознанство с приятели и близки и се посъветвайте с тях доколко реален им се струва въпросният човек. Общувайте на сайта за запознанства. Не давайте на новия си познат /а/ телефона, настоящия или постоянен адрес или личния си електронен адрес, докато не го опознаете добре. Не предоставяйте информация за членове на вашето семейство.
Никога не давайте пари! Ако някой ви иска средства в сайт за запознанства, това е сигнал да се замислите кой се крие зад тази кореспонденция.
Никога не превеждайте пари, особено ако преводите са на трети лица или в други държави.

24 фев 2021

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО