МВР

ОД Плевен

 

10 май 2021

Пътна полиция с акция за опасни шофьори на товарни автомобили и автобуси

Контролните действия ще се извършват съвместно с ИААА в рамките на операция на ROADPOL

От днес – 10 май до 16 май ще има засилени проверки на товарните автомобили и автобусите. Операцията се провежда на територията на цялата страна, както и във всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция. У нас в проверките ще участват, освен екипи на Пътна полиция и на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.
Основната причина за провеждането на полицейските операции за контрол на товарните автомобили и автобусите се основава на факта, че при възникване на тежко пътнотранспортно произшествие (ТПТП) с участието на товарни автомобили и автобуси, последиците и броят на загиналите и ранените е значително по-голям в сравнение с други пътни инциденти. В календара на ROADPOL подобни операции се провеждат 4 пъти в годината. За 2021 година първата бе проведена в края на зимата – от 8 до 4 февруари. Предстоят още две аналогични операции, като едната е заложена в средата на лятото, а другата - в началото на есента.

По отношение на най-честите нарушения, които са установени при проверки от този тип, са неспазване на времето за почивка от водачите, неспазване на скоростните режими, употребата на алкохол и упойващи вещества, превоз на необезопасени товари, както и претоварването на автомобилите.


Засилен контрол на екипи от ОДМВР – Плевен през празничните дни

По разпореждане на главния секретар на МВР е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност на населението, контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки и осигуряване на нормалното придвижване на гражданите през предстоящите празнични дни.

Всички православни храмове и манастири в областта са инспектирани от екипи на РДПБЗН – Плевен във връзка с Великденските празници. По време на проверките е обърнато особено внимание на организацията за пожарна безопасност в храмовете, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, както  и на обезопасеността на местата за палене на свещи. На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Целият състав на Пътна полиция при ОДМВР – Плевен е ангажиран с дейности, насочени към повишаване безопасността на движението по пътищата в областта. Във връзка с очаквания интензивен трафик на 29-ти и 30-ти април 2021 година полицейските екипи ще са насочени към натоварените участъци от пътя, като полицаите ще подпомагат и регулират движението. Всички технически средства за контрол на скоростните режими ще бъдат разположени по пътната мрежа. Апелираме към водачите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта, да шофират спокойно и търпеливо, и да не предприемат рискови изпреварвания. Шофьори с агресивно поведение ще бъдат извеждани от транспортния поток и обстойно проверявани. Идентична е организацията и за 4-ти и 9-ти май, когато се очаква натоварване на движението, обратно към големите градове. В останалите почивни дни и в навечерието на Великден в цялата област ще се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества и неправоспособни водачи, като са включени териториите на малките населени места, курортните селища и комплекси.
От Пътна полиция напомнят на водачите и пътниците в автомобили да спазват правилата за безопасно придвижване, защото всички нарушители, снимани от стационарни или мобилни полицейските камери, ще бъдат глобявани по предвидения в закона ред. Мобилните камери са много ефективни, защото чрез тях може да се снима не само превишена скорост, а и много други опасни нарушения като неправилно изпреварване, отнемане на предимство, движение в насрещното платно или пътници, показващи се от прозорците или люковете на автомобили, по време на движение и т.н. Пътната безопасност е обща отговорност!
В празничните дни младежките събирания и тържества са във вихъра си. Традиционно големите паркинги и площади в градовете са сборен пункт за младежите, празнуващи завършването на средното си образование. Силна музика, клаксони и оглушително броене от 1 до 12 озвучават улиците. Абитуриенти се събират на различни места в кварталите и оттам тръгват към центъра с клаксони и включени аварийни светлини, но преди всичко излезли от прозорците на автомобилите. Полицейското присъствие през почивните дни ще възпира празнуващите за излизане от прозорците или люковете при придвижването им до училищата или заведенията. Пътниците, висящи от прозорците, ще получат актове със санкции след тържествата. 50 лева е санкцията за водач на МПС, ако пътниците се показват през прозорците.

Екипи на Криминална полиция от всички районни управление при ОДМВР – Плевен няма да почиват по празниците, но гражданите също трябва да бъдат отговорни. Нека онези, които няма да пътуват да са бдителни и сигнализират в полицията, ако забележат лица със съмнително поведение.

Екипите на Охранителна полиция също са ангажирани в дните около празниците. Те ще следят основно за спазване на противоепидемичните мерки и на обществения ред.


29 апр 2021

Актуално от сектор „Български документи за самоличност“ при ОД МВР – Плевен натовареността на гишетата за прием на заявления за български лични документи за периода от 19 април 2021 година до 23 април 2021 година

 

Считано от 01.02.2021 година всички лични карти, чийто срок на валидност  изтича, подлежат на подмяна в 30-дневен срок, тъй като съгласно §10, ал. 1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за преодоляване на последиците, удължаването на сроковете на валидност за личните карти и паспортите е валидно само за тези, изтичащи в периода от 13.03.2020 година до 31.01.2021 година.

Информираме гражданите, че не е задължително да подменят паспортите си.

Паспортите с изтекъл срок на валидност подлежат на връщане на органа, който ги е издал, в 3-месечен срок след изтичане на валидността.

            Срокът на валидност на СУМПС, който изтича в периода от 01.09.2020 година до 30.06.2021 година, се удължава със 10 месеца, считано от датата на изтичане на срока, посочен в съответното свидетелство.

Всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта.

Няма удължаване на 30 дневния срок, предвиден в Закона за българските лични документи за подаване на заявления за първа лична карта след навършване на 14-годишна възраст.

Българските граждани, навършили 14-годишна възраст и пребиваващи в чужбина, след завръщането си в страната са длъжни в 30 дневен срок да поискат издаването на лична карта.

В сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР – Плевен е създадена организация за осъществяване на прием на заявления за издаване на български лични документи (лични карти и/или паспорти) по постъпили писмени искания за организиран прием на заявления от институции, ведомства, кметства, фирми и др.

Тези български граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги от „Портал за електронни административни услуги на Министерството на вътрешните работи“, достъпен на интернет адрес: https//e-uslugi.mvr.bg .

 

Сектор „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Плевен предоставя актуална информация за натовареността на гишетата за прием на заявления за български лични документи, за периода от 19.04.2021 година до 23.04.2021 година:

 

Поделение

 

19.04.2021

20.04.2021

21.04.2021

22.04.2021

23.04.2021

Общо за седмицата обслужени граждани

ОДМВР-Плевен

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

Приети заявления

ОДМВР-БДС

78

58

47

53

36

272

01 РУ Плевен

53

55

44

47

35

234

02 РУ Плевен

42

34

26

24

29

155

РУ Белене

12

9

4

1

5

31

РУ Гулянци

9

3

6

7

3

28

РУ Д.Митрополия

10

14

14

10

5

53

РУ Долни Дъбник

11

10

9

7

0

37

РУ Кнежа

7

9

11

14

9

50

РУ Левски

13

7

10

13

10

53

РУ Никопол

4

3

1

3

3

14

РУ Пордим

7

3

7

4

5

26

РУ Червен бряг

14

16

20

11

15

76

Сектор „Пътна полиция“

35

38

29

29

38

169

Общо:

295

259

228

223

193

1198

 


27 апр 2021

Домашна оранжерия за отглеждане на марихуана разкриха криминалисти от РУ Левски

Домашна оранжерия за отглеждане на марихуана разкриха криминалисти от РУ Левски. Действията са осъществени на 23 април. Около 11:10 часа криминалисти от РУ Левски  предприели претърсване в частен дом, обитаван от 43-годишен мъж от града и открили  специално оборудвано помещение с насаждения от рода на конопа, а също продукти и техника за култивиране на растението. При извършените претърсване и изземване с последващо съдебно одобрение в приземен етаж е установено помещение с лампи, вентилация, влагомери и термометри за отглеждане на марихуана. В оборудваната оранжерия са намерени шест растения от рода на конопа с височина 105 см. и 13  растения от рода на конопа с височина 40 см. На втория етаж на къщата в два полиетиленови плика и в печка е открита суха зелена тревиста маса от рода на конопа с общо тегло около един кг. Дрогата е иззета. Предстои назначаване на физико - химическа експертиза. 43-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Сезирана е Районна прокуратура - Плевен. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 „в“, ал.1 от Наказателния кодекс. Продължава работата по документиране на деянието под ръководството на прокурор от Районна прокуратура – Плевен.

26 апр 2021

Деца от детска градина „Снежанка“ лазаруваха във Второ РУ – Плевен. Малките момиченца пяха песни, танцуваха и благославяха полицаите за здраве и късмет

Днес закичени с цветя и здравец, лазарките дойдоха в двора на полицейското управление на улица „Тетевен“ в Плевен

Днес – 23 април, 15 деца от детска градина „Снежанка“, с ръководител г-жа Борисова, пресъздадоха обичая „Лазаруване“ в двора на Второ РУ- Плевен. Малките моми, пременени в традиционни костюми, бяха посрещнати от началника на сектор „Криминална полиция“ главен инспектор Павел Недялков и старши инспектор Ивайло Диков – началник на група „Териториална полиция“. На празничния концерт присъстваха служители от районното управление. Те дариха лазарките с бонбони и шоколадови лакомства. Момите събраха подаръци в кошнички, специално подготвени за празника.


23 апр 2021

ЗА ОД НА МВР ПЛЕВЕН

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО