МВР

ОД Плевен

 

Новини

Екипите на „Пътна полиция“ към ОДМВР - Плевен са в готовност за подпомагане, регулиране и контрол на трафика във връзка с предстоящите Великденски празници

 

Във връзка с очаквания интензивен трафик преди и след поредицата почивни дни е изготвен план и е създадена организация за осигуряване безопасността на движението по основните пътни артерии на територията на област Плевен, извършване на строг контрол над водачите на МПС, неспазващи ЗДвП и неизпълняващи разпорежданията на контролните органи.  
В тази връзка, на територията на област Плевен ще бъдат разположени максимален брой полицейски екипи, които да подпомагат движението и да следят за недопускане на автомобилни колони в участъците с въведена временна организация на движението.
Обръщаме внимание, че санкцията за нарушаване на забраната за движение на МПС над 12 тона е в размер на 300 лева и 1 месец лишаване от правоуправление спрямо водача и спиране на МПС от движение за 1 месец спрямо собственика.
Във връзка с очакваното натоварване на уличните артерии в населените места и по пътищата от републиканската пътна мрежа, особено водещите към православните храмове, с цел осигуряване на безопасността на движението по пътищата, ограничаване на предпоставките за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия и нарушения на Закона за движение по пътищата е създадена организация в 11-те районни управление. В разстановките за контрол и регулиране на движението са включени максимален брой полицейски служители.
Служителите, работещи по контрол на пътното движение, ще бъдат ангажирани приоритетно към подпомагане и регулиране на движението, контрол на водачите с рисково поведение /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство/, както и на водачите с опасно и демонстративно управление без необходимата дистанция, които извършват рискови маневри, изпреварване или преминаване от една лента в друга, създавайки непосредствена опасност за останалите участници в движението. Засилен ще е контролът и по отношение спазването на скоростните режими, управлението на МПС след употреба на алкохол и от неправоспособни водачи. 
ОДМВР – Плевен информира, че ще бъде прилагана нулева толерантност към всички нарушители. Водачите, които с рисковото си поведение на пътя застрашават своята безопасност и тази на останалите участници в движението, ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона!

 

23 апр 2019

Пожарна безопасност и защита на населението - Плевен организира ученически състезания и конкурси в област Плевен

През месец април и май 2019 година предстои провеждането на ученически прояви на районно и областно равнище, чийто организатор са структурите за пожарна безопасност и защита на населението на територията на област Плевен. Графикът и мястото на провеждане на мероприятията са следните :
І. Районни състезания с МПО „Млад огнеборец“:
РСПБЗН – Кнежа - 9.00 часа на 23.04.2019 година РСПБЗН – Кнежа, град Кнежа, улица „Марин Боев” №1;
РСПБЗН – Червен бряг - 9.30 часа на 23.04.2019 година Стадион град Червен бряг;
РСПБЗН – Плевен – 9.30 часа на 24.04.2019 година Стадион „Плевен“, град Плевен;
РСПБЗН – Гулянци  - 24.04.2019 година Стадион „Юри Гагарин“ град Гулянци;
РСПБЗН – Никопол - 10.0 часа на 24.04.2019 година СУ „Христо Ботев“- град Никопол.
ІІ. Областно състезание „Защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации“ - 9.30 часа на 03.05.2019 година РДПБЗН – Плевен, град  Плевен, улица „Св. Св. Кирил и Методий“ №31.

III. Регионално (Областно) състезание с МПО „Млад огнеборец“ – 9.30 часа на 08.05.2019 година Стадион „Плевен“в град Плевен.

22 апр 2019

Внимавайте при продажба на животни!

От ОДМВР - Плевен препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакт с търговци

С наближаването на Великденските празници започва усилена търговия с домашни животни – особено агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите за измами, извършвани при покупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Припомняме, че в редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат и събират информация за имоти и стопанства, които впоследствие атакуват и обират.
За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи:
• Укрепете и осветете стопанските си постройки.
• Опитайте да запомните или да запишете името на купувача, марката, цвета и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай, че сделката се провали или отложи).
• Не оставяйте непознати лица сами в имота под никакъв предлог. Имайте предвид, че молбата -  да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните  - са най-честите  способи, които крадците използват, за да отклонят вниманието ви и да останат сами в помещението, в което държите парите си.
• Не дръжте големи суми пари в дома си. Не разваляйте едри пари в услуга на непознати под никакъв предлог, това е сигурен знак за измама или кражба.
При осъществена сделка проверете парите, които получавате. Неприемайте да ви плащат във валута, която не познавате и можете да бъдете подведени.

Ако сте жертва или свидетел на престъпление сигнализирайте незабавно органите на МВР. 
От ОДМВР – Плевен пожелават на плевенчани и гостите на област Плевен весели и спокойни празнични дни!

 

19 апр 2019

Засилен контрол на пътна полиция за неправоспособни водачи и за използването на обезопасителни средства

 

Стартират проверки на служителите на „Пътна полиция“ и засилен контрол в област Плевен на водачите на моторни превозни средства за употреба на алкохол, правоспособност и използването на обезопасителни средства.
Специален акцент ще бъде поставен към водачите на мотоциклети. При тях ще се следи за правоспособност, използването на обезопасителни средства от самите водачи и спътниците им, и  за правилното поставяне на регистрационни табели. Според изискванията на Наредба № I-45 от 24.03.2000 г., регистрационните табели на мотоциклетите се поставят само отзад, но така, че да се осигури тяхната видимост и осветеност нощно време. Освен това при закрепването не трябва да се нарушава формата на табелата, целостта на графиката и символите на номера (чл. 10, ал. 5 от Наредба № I-45 от 24.03.2000 г.).

При проверките на другите моторни превозни средства специално внимание ще се обръща и на правилното използване на обезопасителни средства при превоз на децата.

В хода на контролната си дейност пътните полицаи ще осъществяват и наблюдение върху състоянието на хоризонталната  пътна маркировка и на вертикалната сигнализация с пътни знаци, както и на еластичните крайпътни предпазни огради(мантинели). Успоредно с това ще има и засилени проверки за спазването на скоростните режими от водачите на МПС.

По пътищата на област Плевен активният контрол, чиято цел е повишаване на сигурността на пътищата и намаляване на пътно-транспортния травматизъм, ще се осъществява от екипи на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Плевен и от служители на 11-те районни управления в състава на областната дирекция, които имат правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.

18 апр 2019

Водач на лек автомобил „Фолксваген“ и две годишно момиченце загинаха в тежка катастрофа на пътя град Долни Дъбник – град Искър

 

Тежката катастрофа е станала днес към 13:15 часа на пътя град Долни Дъбник – град Искър. Ударили са се два автомобила „Фолксваген“ и „Хонда“. На местопроизшествието незабавно са изпратени полицейски служители и автоексперт. Екип на РДБПЗН – Плевен е оказал съдействие за изваждане на пострадалите от огънатите ламарини. При инцидента на място са загинали водачът на „Фолксваген“-а – 21-годишен и момиченце на 2 години, и двамата от град Искър. Тяхната спътничка – 27-годишна, също от град Искър, е настанена за лечение в Плевенска болница в тежко здравословно състояние. В автомобил „Хонда“, са пътували две жени и момченце на 6 месеца, и тримата от село Галиче. След инцидента са транспортирани в ЦСМП – Плевен. 40-годишната водачка на автомобила има травми и фрактури, а другата пътничка – 21 годишна, е с леки наранявания. Момченцето има травми в областта на рамото. На място огледите продължават. Променена е организацията на движението като моторните превозни средства се движат по маршрут Долни Дъбник, село Горни Дъбник през село Писарово за град Искър. Уведомена е прокуратурата.

12 апр 2019

Полицията в Плевен задържа 25-годишен за кражба на лотарийни билети

Извършителят е привлечен в качеството на обвиняем и на 9 април е задържан за срок до 72 часа

На 17 януари 2019 година в 8.20 часа във Второ РУ - Плевен е получен сигнал за разбит офис на фирма в Плевен на улица "Гургулят". Мястото незабавно е посетено от полицейски служители и е извършен оглед. Установено е, че в помещението е проникнато през нощта чрез срязване на метална решетка и използване на неустановено техническо средство. По информация на собственика били откраднати лотарийни билети на обща стойност 81 607 лева. Образувано е досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата. В хода на оперативно-издирвателните и процесуално-следствени действия, осъществени съвместно с криминалисти от Столичното Пето РУ, ГДНП и областната дирекция в Плевен, са проведени разпити на свидетели, извършени претърсвания и изземвания, при които са открити част от билетите, както и устройства, от които са били проверявани за печалба. Служителите на реда изяснили, че по част от печелившите талони са изплатени печалби. След прецизна оперативна работа е установен извършителят – 25-годишен от Плевен. След доклад на събраните материали в районната прокуратура в областния град, мъжът е привлечен в качеството на обвиняем и на 9 април е задържан за срок до 72 часа.

11 апр 2019

Отборът по стрелба на ОДМВР – Плевен отново на призовото място в провелия се Републикански турнир по стрелба с пистолет в град Плевен

 
На 9 април и на 10 април в Плевен се проведе традиционният турнир по стрелба с пистолет в памет на Величко Величков. Майсторството си на стрелбището показаха 20 отбора от различни структурни подразделения на МВР. 
С високи резултати за първото място се пребори отборът на ОДМВР – Плевен в комплексното класиране, Академия на МВР е на второ място, а ОДМВР – Пазарджик е на трето.
Оборът на ОДМВР – Пазарджик при жените е на първо място. Стрелците от СОБТ са първи в надпреварата при мъжете. Индивидуално при дамите, с най-добро представяне е Мария Ботева, а при мъжете Динко Терзийски от СОБТ.
Финалът на съревнованието направи заместник директорът на Областна дирекция на МВР в Плевен, който връчи на победителите медали, купи и грамоти. „Изказвам благодарност на организаторите, които доказаха и този път висок професионализъм. Пожелавам на всички участници достойно представяне и на бъдещи състезания. Очакваме Ви отново в Плевен и на други спортни инициативи! Пожелавам през годината здраве, оптимизъм, воля за победа и реализация и бъдещи спортни успехи!“, каза в заключителното си слово директорът. Турнирът се провежда за 25-та поредна година в Плевен.

10 апр 2019

23 полицейски отбора мерят сили в Републикански турнир по стрелба с пистолет „Величко Величков“ в Плевен

 

Традиционният Републикански турнир по стрелба с пистолет за служители на МВР „Величко Величков“ се открива утре в Плевен. Организатори на събитието са ОДМВР – Плевен с подкрепата и помощта на Спортна асоциация на МВР. Турнирът се провежда за 25-та поредна година. Тази година участниците в надпреварата са 23 отбора от различни структурни подразделения на МВР от цялата страна.

25-рият национален турнир е в памет на Величко Величков, записал името си в олимпийската история на България като носител на първия сребърен медал. Той поставя началото на българската колекция от международни отличия в спортната стрелба в Токио през 1964 година, стреляйки на дистанция 50 метра с малокалибрена пушка от три положения. Величко Величков е служител на МВР в Плевен от 1960 до 1976 година.

 

08 апр 2019