МВР

ОД Плевен

 

Новини

Започна операция за недопускане на шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества

Акцията е инициирана от TISPOL , продължава до 15 декември и се провежда на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа

От днес до 15 декември на територията България, както и на всички страни-членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL), се провежда операция за недопускане на управление на моторни превозни средства след употребата на алкохол, наркотични вещества и/или техните аналози от водачите.

Според  статистиката, една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти по пътищата на Европа с голям брой жертви е управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

По време на проверките пътните полицаи ще следят и за задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите, невръчени електронни фишове, както и за неплатени глоби, наложени по ЗДвП.

09 дек 2019

Обобщени данни за операцията за контрол на скоростните режими в област Плевен

 

Приключи специализираната полицейска операция за контрол на скоростните режими. Тя се проведе от 25 ноември до 1 декември. На територията на област Плевен са установени общо 1175 нарушения на скоростните режими. От тях 942 са нарушения на превишаване на максимално разрешената скорост в населени места, а 233 са нарушенията извън населени места. С мобилна камера /TFR1-М/ в населени места са засечени 571 нарушения – всички те са констатирани през деня. Със стационарно преносимо устройство за контрол на скоростта /СПУКС/ са установени 371, от тях през нощта - 87 нарушения, през деня - 284.
От установените нарушения на скоростните режими извън населено място със стационарно преносимо устройство за контрол на скоростта /СПУКС/ са установени 40 нарушения, извършени през деня.
От стационарна камера на първокласен път са установени 193 нарушения, от тях през деня те са 93, а през нощта - 100.
От Пътна полиция при ОДМВР – Плевен отчитат положителен ефект от приложените мерки за контрол върху поведението на шофьорите при спазването на скоростните режими, резултат и от активното съдействия на медиите.

 

06 дек 2019

В област Плевен пътните полицаи извършиха проверки на местата за паркиране

Специализираната полицейска операция беше на тема „24-часов контрол над водачите, използващи местата за спиране, предназначени за лица с трайни увреждания – инвалиди“

 Във връзка с членството ни в европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL, страната ни е поела ангажимент за участие в организирани от нея инициативи. Полицейската операция „24 часа контрол над водачите, използващи места за спиране, предназначени за лица с трайни увреждания (инвалиди)“ освен възпитателен има и превантивен ефект. Акцията се проведе във времето от 6 часа на 3 декември до 6 часа на 4 декември 2019 година, като акцентът бе върху районите на определените за това места, като паркинги, обществени сгради, търговски обекти, пазари и др. предназначени за паркиране и престой на лица с трайни увреждания. В хода на акцията плевенските полицаи провериха 56 водача, а установените нарушения са 15. Бяха констатирани и други нарушения – трима водачи - несключили застраховка „Гражданска отговорност“, трима водачи с отнети СУМПС за неплатени глоби и 25 връчени електронни фиша на водачи на МПС за превишена скорост.

 

04 дек 2019

Засилено полицейско присъствие в областта ще има за студентския празник

Важни препоръки за пътна безопасност - съветват експертите

Активно полицейско присъствие е планирано по време на студентския празник 8 декември в районите на заведение в областта, където ще се провеждат тържества и по трасетата за придвижване. Полицейските инспектори установят контакти с управителите на хотели и ресторанти, където ще празнуват студенти за набелязване на мерки за безопасност. В навечерието на 8 декември, в деня на празника и след него в областта ще се проведат специализирани операции по пътищата за контрол на водачите за правоспособност, спазване на скоростните режими, употреба на алкохол и наркотични вещества. Проверки ще бъдат извършени за спазване на нормативните изисквания по линия на контрола на общоопасните средства и търговията с пиротехнически изделия. На собствениците на заведения, където ще се устройват тържества, ще бъда обърнато специално внимание да осъществяват бърза комуникация с полицията при нарушения или престъпления. Призивът към студентите е да празнуват разумно, да спазват правилата за движение, когато шофират, да не нарушават обществения ред, за да не помрачават празничното настроение. Телефонът за сигнали при произшествия и нарушения е 112.

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ
за студенти – 8 декември 2019 година
 
Поредният студентски празник дава началото на младежките увеселения. Студенти от всички учебни заведения планират почивки, свързани с пътувания до избраните хижи, хотели и други примамливи места в страната или извън нея. Тази година 8 декември е в неделя, което предполага по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно в началото на работната седмица. Времето създава прекрасни условия за комбиниране на студентски празник и с Никулден на 6 декември.
Ако попадате в групата на празнуващите повече от два дни и на пътуващите за купон в планината или на друго приятно и атрактивно място, подгответе се за изживяването, като си осигурите не само храна, напитки и музика, а и безопасно движение по пътищата на страната.
И тази година пътуванията в края на седмицата ще започнат още в петък. В неделя, а и в понеделник много хора ще се отправят с автомобилите си обратно към работните си места, използвайки максимално времето за почивка извън големия град. Времето през последните дни показа, че е вече зима. Започнаха снеговалежи, а на повечето места валят дъждове, като нерядко се образуват и аквапланинги, температурите особено рано сутрин и късно вечер са ниски, има поледици, падат слани и мъгли. Усойните места в планините и в районите с пресечен релеф са „климатични капани“ и за опитни, и за неопитни шофьори.
Студентският празник е особено преживяване особено за първокурсниците. За да бъде празникът незабравим, „Пътна полиция“ съветва всички НАСТОЯЩИ, БИВШИ и БЪДЕЩИ студенти:

ПРЕПОРЪКИ ЗА НАЧАЛОТО:
Планирай пътуването си така, че да не ограничиш нито една от възможностите за забавление!
Пътувай с обществен транспорт до мястото на празненството, като предварително си резервираш билет!
Ако сте група, ползвайте промоциите и пътувайте организирано с обществен превоз.
По пътя във влака или в автобус емоциите и купонът също носят настроение, а и не шофираш ти!
Ако няма да ползваш обществен транспорт обаче, по-добре си намери шофьор с кола за отиване и връщане и си гарантирай, че той няма да пие алкохол!

ПЪТУВАНЕ С ЛИЧЕН ТРАНСПОРТ
НЕ ЗАБРАВЯЙ ДА ВЗЕМЕШ:
- документите си – лична карта, свидетелство за управление на МПС;
- документите на автомобила;
- сключената задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите;
- документ за платена пътна такса;
- документ за преминат годишен технически преглед;
- финансови средства;
- документите за резервация.

ПРЕДИ ПОТЕГЛЯНЕ ПРОВЕРИ:
- автомобилът технически изправен ли е – спирачки, чистачки, светлини;
- гумите подходящи ли са за зимни условия и достатъчно напомпени ли са;
- имаш ли резервна гума и инструменти за смяна;
- има ли достатъчно антифриз;
- има ли достатъчно масло и спирачна течност;
- аптечката напълно ли е оборудвана и медикаментите в нея в срок на годност ли са;
- светлоотразителната жилетка в колата ли е – нека е на леснодостъпно място;
- обезопасителният триъгълник на мястото си ли е – не го оставяй най-отдолу под багажа;
- има ли пожарогасител в колата с преминат годишен преглед;
- парното работи ли – ако не работи, не потегляй с тази кола.

ЗА ПО-ГОЛЯМА СИГУРНОСТ ЗАРЕДИ:
- в резервоарчето незамръзваща течност за чистачки;
- достатъчно гориво;
- храна и вода за из път;
- мобилния си телефон и си осигури зарядно за автомобил;
- постави в багажника вериги за сняг, буксирно въже, може и други подръчни инструменти за чистене на сняг – лопата, метла/четка;
- препарат против замръзване на уплътнители и чистачки;
- сложи и одеяло.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОМИСЛИ:
- по кой маршрут да минеш;
- ако не шофираш ти, правоспособен водач ли ще кара колата;
- по-добре е най-опитният водач от компанията да кара колата – когато се очаква трафикът да е натоварен, не е най-подходящото време новите водачи да се учат да шофират;
- ако си правоспособен и ще шофираш чужд автомобил, познаваш ли особеностите му и сигурен ли си в уменията си да го управляваш при зимни условия;
- за сигурността на всички в автомобила – поставете си коланите;
- който ще шофира на връщане – нека не пие алкохол. Ако е един от вас, може да поемете разходите му в замяна.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ОСВЕДОМИ:
- за прогнозата за времето в областите на маршрута ти;
- за въведени постоянни или временни ограничения по маршрута;
- за спасителни служби в близост до мястото за почивка и за начините на връзка с тях;
- има ли мобилен обхват в района и на мястото на купона;
- има ли бензиностанция наблизо.

ПРЕПОРЪКИ ЗА ФИНАЛ:
 Не шофирай пил или дрогиран!
 Ако чувстваш умора или сънливост, не тръгвай на път, а ако вече пътуваш, отбий и си почини!
 Бъди концентриран, не отклонявай вниманието си при шофиране!
 Не участвай в нерегламентирани състезания (гонки)!
 
Задължително съдържание на аптечката в автомобила:
 Еластична лента за кръвоспиране (по Есмарх – 5 см/1 м) – 1 бр.
 Марлен бинт – 5 см /5 м – 2 бр.
 Марлен бинт – 8 см /5 м – 2 бр.
 Марлен бинт – 10 см /5 м – 2 бр.
 Пакет медицински памук – 25 г – 1 бр.
 Стерилни превръзки за повърхностни рани – 10 см/10 см – 4 бр.
 Стерилни превръзки за повърхностни рани – 40 см/60 см – 1 бр.
 Пластир за рани – 3 см/6 см х 4 бр. – 2 опаковки
 Адхезивен пластир за прикрепване на превръзка – 2,5 см/2,5 м –1 бр.
 Триъгълна кърпа – 96 см/96 см/136 см – 2 бр.
 Стерилни полиетиленови ръкавици голям размер – 2 чифта
 Разтвор на водна основа, подходящ за дезинфекция на ръце и раневи повърхности – 200 мл
 Безопасни игли – 6 бр.
 Ножици с тъпи върхове – 1 бр.
 Уред за обдишване – 1бр.

Телефонът за сигнали при произшествия и нарушения е 112.
Пътна полиция пожелава на всички приятно и безопасно пътуване!

Отдел „Пътна полиция“,
Главна дирекция „Национална полиция”

 

04 дек 2019

Операция срещу паркиране на места за хора с увреждания

Тя е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL)

В ход е акция на „Пътна полиция“ за контрол на водачи, използващи места за спиране на МПС, предназначени за лица с трайни увреждания /инвалиди/. За времето от 6 часа на 3 декември до 6 часа на 4 декември служителите на реда ще извършват проверки на територията на цялата област, с акцент паркинги пред обществени сгради, търговски обекти, пазари и други, предназначени за паркиране и престой места на пътни транспортни средства на хора с трайни увреждания.
Тази операция е част от календара на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция (TISPOL) и аналогични действия се провеждат във всички страни-членки.
От началото на годината до 29 ноември пътните полицаи от ОДМВР  Плевен са съставили 167 фиша по чл.98, ал.2, т.4 от ЗДвП, като санкцията е глоба в размер на 200 лева.

 

03 дек 2019

Продължава операцията за контрол на скоростта

Проверки се осъществяват и в тъмната част на денонощието

 

Продължава започналата на 25 ноември операция за контрол на скоростните режими, като част от него ще се осъществява и в тъмната част на денонощието - във времето между 17 часа  и 07 часа сутринта. Екипите  наблюдават  както междуселищните, така и пътищата в очертанията на населените места.
Статистиката на "Пътна полиция" показва, че от началото на годината до 25 ноември броят на издадените фишове за превишена скорост са 702 604. Близо 1/5 от констатираните скоростни нарушения са засечени в тъмната част на денонощието, когато се регистрират и най-тежките пътно-транспортни инциденти на пътя. Само през месеците септември и октомври са издадени съответно 57 414 и 84 094 фиша за скорост, като между 15 и 20% от всички нарушения  са установени в тъмната част на денонощието.
Най-често водачите на леки автомобили нарушават скоростните режими в населените места, сочи анализът на експертите, извършен за периода от началото на годината до ноември месец. 414 322 от всички констатирани  нарушения са регистрирани именно в населени места, а на междуселищни пътища – те са 282 814. Санкционираните шофьори, осъществяващи обществен превоз на пътници и опасни товари, са 3 062.
От началото на годината до 31 октомври (по данни към 6 ноември) у нас са регистрирани 5 607 тежки пътнотранспортни произшествия с 517 загинали и 7103 ранени. От тях по вина на водача пътните инциденти са 5 431, при които са загинали 502 и са ранени 6 921 души. Поради несъобразена скорост са настъпили 1469 ПТП със 158 загинали и 1 940 ранени.
От началото на годината до 20 ноември на територията на област Плевен са регистрирани 196 тежки ПТП, с 16 загинали и 238 ранени.
Ръководството на ОДМВР - Плевен призовава към толерантност на пътя!

 

29 ное 2019

Старши комисар Веселин Вътов е новият директор на ОДМВР – Плевен

Днес той беше представен пред състава на дирекцията от зам.-главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев

 

 

Новият директор на ОДМВР-Плевен Веселин Вътов беше представен пред състава на дирекцията от заместник главния секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев. Изборът на старши комисар Вътов за директор е свързан с досегашния му опит в системата на МВР и с очакванията на ръководството на вътрешното министерство ОДМВР-Плевен да продължи да утвърждава високите резултати в противодействието на престъпността, заяви Арабаджиев.

Пред служителите старши комисар Вътов благодари на ръководството на МВР за доверието и изрази убеденост, че съставът на ОДМВР-Плевен ще продължи с чест и достойнство да изпълнява отговорностите си.

Старши комисар Вътов е роден на 10 май 1977 година в Плевен. В МВР служи от 1 октомври 2002  година. Преминал е през различни изпълнителски и ръководни нива. От 2016 година до момента е заемал длъжността началник на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция. За добрата си работа е награждаван многократно от министрите на вътрешните работи и директорите на ОДМВР – Плевен. 

Веселин Вътов е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР – Плевен за срок от 1 година със заповед на министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Главен комисар Арабаджиев съобщи, че промяната в ръководството на дирекцията е поради преминаването на старши комисар Начев – досегашен директор, на работа в съдебната система.

29 ное 2019

График за посещения на мобилните екипи от служители на ОДМВР – Плевен за месец декември 2019 година

С цел подобряване на дейността по опазване на обществения ред и противодействие на конвенционалната престъпност за периода юли 2019 год - юли 2020 година в Област Плевен мобилните екипи на ОДМВР – Плевен през месец декември ще посетят 12 населени места.

6 декември - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Ясен – 09.30 часа  – читалището в село Ясен;
Село Дисевица – 10.30 часа – кметството на село Дисевица;
Село Търнене – 11.30 часа – кметството на село Търнене;
Село Къртожабене -12.30 часа – кметството на село Къртожабене.

13 декември - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Къшин – 09.30 часа - кметството на село Къшин;
Село Брестовец - 10.30 часа - читалището на село Брестовец;
Село Тодорово -11.30 часа – кметството на село Тодорово;
Село Горталово – 12.30 часа - кметството на село Горталово;
Село Беглеж – 13.30 часа - кметството на село Беглеж.

20 декември - Населени места към Второ РУ Плевен
Село Ралево - 09.30 часа - кметството на село Ралево;
Село Ласкар – 10.30 часа - кметството на село Ласкар;
Село Николаево - 11.30 часа - клуб на пенсионера в село Николаево.

29 ное 2019