МВР

Пресцентър

 

23 фев 2020

Служители на ОДМВР – Видин установиха 85 нарушения в рамките на спецакция по безопасност на движението

Спeциaлизиpaнa пoлицeйcĸa oпepaция по безопасност на движението на територията на област Виден бе проведена от 18.00 часа снощи до 4.00 часа тази сутрин. Засилените проверки целяха нaмaлявaнe нa бpoя нa пътнотранспортните произшествия и пътния тpaвмaтизъм; дисциплиниране на водачите; инфopмиpaнe нa oбщecтвoтo зa oпacнocтитe, ĸoитo cлeдвaт нecпaзвaнeтo нa пpaвилaтa зa движeниe пo пътищaтa.

В операцията се включиха шест екипа на Пътна и Охранителна полиция от областната дирекция на МВР и районните управления във Видин, Белоградчик и Кула. Те следяха за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, шофиране на автомобили от неправоспособни или водачи, лишени от правото временно да управляват, недопускане на движение на автомобили с отнета регистрация или на такива, които нямат задължителна полица за застраховка „Гражданска отговорност“ и др. Oпpeдeлeните тoчĸи зa ĸoнтpoл бяха cъoбpaзeни c интeнзивнocттa нa движeниe през тъмната част на денонощието в региона. Πo вpeмe нa акцията полицейските служители използваха и вcичĸи нaлични тexничecĸи cpeдcтвa зa ĸoнтpoл.
В хода на акцията са проверени 220 моторни превозни средства и  243 души. Констатирани са общо 85 нарушения - по Закона за движение по пътищата, Кодекса за застраховането и Закона за Българските лични документи, съставени са 25 акта и 39 фиша, връчени са 7 заповеди за принудително прилагане на административни мерки (отнемане на свидетелство за управление на МПС – 4 броя и временно спиране от движение на МПС – 3 броя). Униформените връчиха и 19 електронни фиша.
В хода на проверките е засечен един водач, шофирал след употреба на алкохол, съставен му е акт. Двама шофьори отказали да бъдат тествани за наличие на алкохол с техническо средство, са санкционирани с актове /наказанието за деянието предвижда 2000 лв глоба и 2 години лишаване от правоуправление/.

Двама мъже - извършители на грабеж, са установени и задържани в Търговище след незабавни действия на полицията

Потърпевшият, от когото е била отнета сумата от 2000 лв., е гражданин на Белгия

На 20 февруари, малко преди полунощ двама маскирани чрез използване на сила са отнели сумата от 2000 лв. от 50-годишен мъж – белгийски гражданин, пребиваващ в странат. Веднага след получаване на сигнал за инцидента са предприети незабавни действия за установяване на извършителите на деянието. Професионалната работа на криминалистите от РУ-Търговище и на техни колеги от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция своевременно е дала своя резултат  -  само за няколко часа извършителите на грабежа са установени и задържани. Това са 26-годишен мъж от Търговище и 21-годишен мъж от с. Лиляк, община Търговище.

При извършени процесуално-следствени действия „Претърсване и изземване“ в условията на неотложност в дома на единия от тях е намерена паричната сума от 2000 лв., която е била отнета от потърпевшия, както и двете маски, които извършителите използвали. Двамата са задържани за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Днес предстои те да бъдат привлечени в качеството им на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 198 от Наказателния кодекс.

По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават и се извършват под ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Търговище.

22 фев 2020

Над 3 тона алкохол без бандерол откри полицията в Пловдив

Спецакция за предотвратяване и пресичане на престъпления, свързани с незаконното производство, държане и разпространение на акцизни стоки без български бандерол, е проведена от служители на Икономическа полиция и сектор “Специализирани полицейски сили” в ОДМВР- Пловдив. Действията са осъществени под наблюдението на прокуратурата. В рамките на операцията е проверен търговски обект в квартал “Тракия”, собственост на 61-годишен пловдивчанин, както и моторни превозни средства в близост до магазина. Открити са общо над 3 тона алкохол без бандерол, пластмасови съдове с различна вместимост, пълни с наливен алкохол, както и празни такива. Видът на намерения алкохол предстои да бъде уточнен след експертиза. Работата по случая продължава под  наблюдението на районната прокуратура.


21 фев 2020

Специализираните операции по противодействие на битовата престъпност дават резултат и те ще продължат

Това  заявиха старши комисар Милен Маринов, директор на ОД МВР-Ловеч и Валентин Вълчев, административен ръководител на Окръжна прокуратура -Ловеч  по повод проведени две специализирани полицейски операции през последните дни на териториите на Троян и Ловеч. Действията на полицейските служители са осъществени под ръководството на прокуратурата.

По време на предприетите действия в Троян и в околните села е разкрит грабеж в с.Орешак. В деня на операцията в РУ- Троян е получен сигнал от жителка на селото, че предния ден в дома й са влезли трима непознати, които чрез измами и заплаха са отнели от нея два златни пръстена. Установени и задържани са извършителите - двама мъже на 19 и 25 години и момиче на 14 години, всички криминално проявени. Отнетите пръстени са открити и иззети от заложна къща. По случая е образувано досъдебно производство, а две от лицата са с постоянна мярка задържане под стража, заявиха още от прокуратурата. В с. Балканец, след получен сигнал и претърсване на къща, служителите на реда са установили и иззели пневматична пушка, преработена за стрелба с патрони и боеприпаси за нея. Старши комисар Милен Маринов допълни, че полицейските екипи са извършили проверка на 464 МПС и на 510 лица, като за установени нарушения са съставили 18 акта по ЗДВП и 70 глоби с фиш. Действията са осъществени от служители на икономическа, криминална и пътна полиция при РУ-Троян и служители на Зонално жандармерийско управление-Плевен и са били насочени към спазването на Закона за движение по пътищата, следене за вещи и предмети обект на престъпни посегателства, търговия  с акцизни стоки без бандерол и др. Участие в полицейската операция са взели и представители на НАП, Комисията за защита на потребителите и на Агенция „Митници“.

В хода на специализираната полицейска операция на територията на  Ловеч и общината са установени извършители на две кражби, образувани са и две досъдебни производства. Друго досъдебно производство е образувано за притежание на наркотици.  Проверени са 5 лица, които имат две и повече висящи досъдебни производства, като за две от тях е установено, че са  обвиняеми и са задържани. Още едно досъдебно производство е образувано за държане на акцизни стоки без бандерол. В рамките на операцията служители на РУ-Ловеч са проверили десетки автомобили и лица.

21 фев 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 21 февруари 2020

Видин. Служители на РУ-Видин иззеха 0.500 кг барут от дома на криминално проявен мъж от Дунавци. Вчера, в хода на проведени процесуално-следствени действия, в частен имот полицаите открили три метални цилиндрични кутии с барут. 42-годишният обитател на адреса е привлечен в качеството му на обвиняем по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.339, ал.1 от НК. С постановление на Районна прокуратура – Видин той е задържан за срок до 72 часа и приведен в следствения арест. Работата на разследващия екип по случая продължава.

Служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в областната дирекция и колегите им от РУ-Белоградчик задържаха извършители на кражба на кошери. На 20 февруари в 11 часа жител на Кула сигнализирал за откраднати 12 пчелни кошера от пчелин в землището на Димово. Разследващите извършили оглед на местопроизшествието, а в хода на проведените оперативно-издирвателни действия по „горещи следи“ събрали данни за съпричастността на двама видинчани към посегателството. Мъжете - на 54 и 56 години, били задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа. В наследствен имот на 56-годишния, в село Жеглица, служителите на реда открили и иззели по надлежния ред откраднатите кошери. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

 На 20 февруари 2020 г. в ОДМВР-Видин е образувано досъдебно производство за длъжностно присвояване - престъпление по чл.201 от Наказателния кодекс. Вчера, след получен сигнал от община Видин, в условията на неотложност полицейски служители извършили претърсване на работното място на касиер на гише в общинския информационен център във Видин. Иззети са документи, относими към разследваното престъпление. Според първоначалните данни, за неустановен към момента период от време през 2019 г., били присвоени парични средства от наеми, заплатени от наематели на общински жилища, с което е нанесена имотна вреда на община Видин. За случая е уведомена прокуратурата. Работата на разследващия екип продължава.

Плевен. Вчера 73 – годишна жена подала сигнал в РУ - Долна Митрополия за кражба на личните ѝ документи. Тъжителката обяснила, че вчера около 12 часа, когато се прибрала в дома си след пазаруване, че личната ѝ карта и дебитната ѝ карта с пин кода, са откраднати. По случая е образувано досъдебно производство. Незабавно е започнало разследване, в рамките на при което било засечено теглене от картата от банкомат в град Искър. В резултат на бързите оперативни действия криминалистите влезли в дирите на  извършителката на деянието -  35-годишна от село Староселци. Задържана е с полицейска мярка за срок до 24 часа. Откраднатите документи са предадени доброволно. Работа по случая продължава.

Монтана. В рамките на проведени оперативни действия, вчера криминалисти предприели претърсване на имот с. Лехчево, обитаван от 40-годишен местен жител. Оттам те иззели: 62 силно корозирали метални предмета с неправилна форма, метална монета със сребрист цвят, с дупка, халка и символи, наподобяващи арабски знаци; 2 кръгли метални предмети, свързани един с друг, 2 керамични предмета, дървен гребен. Открити са още 12,55 грама канабис и саморъчно свита цигара канабис, 3 кг ситно налязан тютюн, поставени в 10 полиетиленови плика и 410 саморъчно свити цигари, без български акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 278, ал. 6, чл.354а, ал. 3 и чл. 234 от НК. Работата по случая продължава.

София – област. Незаконно оръжие, боеприпаси и наркотици са иззети при полицейска акция в Самоков. В следобедните часове на вчерашния ден, при провеждане на полицейска операция срещу наркоразпространението, криминалисти от РУ- Самоков предприели проверка на двама местни жители, на 26 и 28 години. След като и у двамата било открито по едно топче суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис, служителите на реда пристъпили към претърсване на адресите им. В дома на единия са открити и иззети незаконно притежаван боен пистолет, 81 патрона, както и около 2 кг суха зелена тревиста маса канабис. Мъжете са задържани за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура.

Служители на ОДМВР- София установиха и задържаха издирван мъж от Костинброд, осъден в чужбина за участие в организирана престъпна трупа за измами. Служители на група „Издирване“ в ОДМВР- София засекли мъжа на 20 февруари на територията на столицата. Той е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест с цел екстрадиция. 53- годишният е осъден на 4 години „лишаване от свобода“ за участие в организирана престъпна група за извършване на измами, включително и чрез проникване в компютърни системи за електронно банкиране, по френските закони, с мярка за неотклонение „задържане под стража“. За случая са уведомени компетентните органи и изготвени необходимите документи.

Пазарджик. Криминалисти задържаха 28 – годишна жена за източване на чужда дебитна карта. Сигналът подал 76 – годишен мъж в края на декември м.г., когато бил в имота си в село Семчиново и установил  липсата на портфейла си, в който имал документи, дебитните карти на него и съпругата му, заедно с ПИН-кодовете на тях. Няколко дни след това той установил, че от сметката му са изтеглени над 1000 лева от банкомати в Пещера и село Варвара, като покупка от магазин за промишлени стоки. В резултат на проведените оперативно – издивателни действия криминалистите от РУ-Септември, след близо едномесечно разследване, влезли в дирите на извършителя - 28-годишната жителка на село Семчиново. Задържана е с полицейска мярка за 24 часа и срещу нея е образувано полицейско производство. Работата по документиране на престъпната и дейност продължава.

При спецакция  бил задържан 21 – годишен мъж, откраднал документи и пари от микробус на куриерска фирма. Според сигнала, в края на миналата година, неизвестни  издебнали шофьор на микробуса,  собственост на фирма за куриерски услуги, паркиран до офиса в Белово. За броени секунди успели да откраднат оборота, както и раницата на водача на буса с лични документи и пари. В хода на предприетите оперативно – издирвателни действия 21 – годишният извършител на престъплението бил установен и задържан. Установено е, че в качеството си на служител в куриерската фирма той станал съучастник на негов познат, като го улеснил максимално при извършване на престъпното деяние. На мъжа му е повдигнато обвинение. Продължават оперативно-издирвателни действия по установяване и задържане и на другия извършител. Работата по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.   

Перник. Множество нелегално продавани стоки са иззети в рамките на акция, проведена вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при областната дирекция. Полицаите проверили бутик за дрехи в Радомир, от където иззели близо 300 артикула различни стоки от световноизвестни марки, продавани без съгласието на притежателя на изключителното право. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 172 „б“, ал. 1 от НК и действията по разследването продължават под наблюдението на Районна прокуратура – Перник.

Ямбол. 31 нарушения са установени вчера при специализирана полицейска операция за превенция и противодействие на конвенционалната  престъпност, опазване на обществения ред и  незаконната миграция, проведена вчера на територията обслужвана от РУ-Eлхово. В акцията са участвали полицейски сили от РУ- Елхово и от Зонално жандармерийско управление - Бургас. Проверени са 100 души, 64 МПС, 3 зали за хазартни игри и 12 места за подслон. От контролните органи са съставени, 6 акта за различни по вид  административни нарушения и са наложени 26 глоби по фиш. В рамките на операцията полицейски служители са провели 12 срещи с кметове и кметски наместници на населени места, при които е отчетено доброто взаимодействие между полицията и представителите на местната власт и са обсъдени и допълнителни мерки за повишаване сигурността на гражданите.

 

 

        

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

21 фев 2020

Информационен бюлетин - 20 февруари 2020

София. Служители на Първо РУ са задържали над 1 кг наркотици в жилище в ж.к. „Студентски град“. На 13 януари полицейски служители спрели за проверка 28-годишен, у когото при извършения обиск открили  полиетиленова сгъвка с растителна маса, а след претърсване на обитаваната от него квартира - растителна маса, бяло прахообразно вещество и таблетки. Резултатът от направената експертна справка показала, че веществата са амфетамин – 941.40 грама, коноп – 111.41 грама и екстази - 11.81 грама. По случая било образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 354А от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

За броени дни столични полицаи задържаха двама извършители на грабеж. Сигнал за престъпното деяние е подаден в полицията на 4 февруари от 25-годишен младеж, нападнат от двама непознати, които му отнели мобилен телефон. В резултат предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия, служители на Първо РУ установили и задържали извършителите – на 22 и 28 години, известни на полицията, а вторият многократно осъждан. Инкриминираната вещ е намерена и иззета.  Задържаните са  привлечени като обвиняем по чл. 198 от НК. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура и на двамата е наложена марка „задържане под стража“.

Сливен. Полицейски инспектори от Териториална полиция при РУ-Сливен са задържали 34-годишен мъж, който е нарушил заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашното насилие. Заповедта е издадена на 18 февруари тази година от Районен съд-Сливен, с която му е наложена забрана да доближава жената, с която живее на семейни начала и детето й. Мъжът е отведен в РУ-Сливен и задържан за 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

Търговище. Водач на автомобил е задържан за шофиране под въздействието на наркотични вещества, а спътникът му - за притежание на дрога. Снощи при извършена полицейска проверка на лек автомобил „Алфа Ромео“ с търговищка регистрация, собственост и управляван от 34-годишен местен жител, е констатирано с драг тест, че мъжът се е качил зад волана след употреба на метамфетамин. Водачът е отказал кръвна проба за химическо изследване. В хода на проверката полицаите открили у 35-годишния му спътник около 0,33 грама  бяло кристално вещество, което при извършен полеви наркотест дало характерната реакция на метамфетамин. Последвали процесуално-следствени действия и в жилището му, където са намерени и иззети още 0,7 г метамфетамин и 1,2 г марихуана. Наркотичните вещества са иззети по надлежния ред.  По двата случая са образувани случая досъдебни производства по чл. 354а, ал. 3 от НК. Двамата са задържани в РУ-Търговище в рамките на 24-часовото полицейско задържане, а работата по документирането на случая продължава под надзора  на  прокуратурата.

Хасково. Досъдебно производство за телесна повреда е започнало в РУ-Димитровград. Предприети са активни процесуално – следствени действия за установяване на причината за травматични увреждания на 3-годишно момченце, както и за евентуалния извършител. Районна прокуратура – Димитровград наблюдава досъдебното производство. Вчера към 19 часа в полицията е постъпил сигнал от лекар на Детското отделение на МБАЛ-Димитровград. Обяснил, че малко по-рано детето било доведено от 23-годишната си майка. При медицинския преглед медиците установили, че то е недохранено, системно малтретирано и с данни за стара черепно-мозъчна травма. Като причина за травмите майката посочила скорошно падане на детето по стълбите на къщата им. Момченцето е преместено за лечение в пловдивска болница, където медицински екип продължава да се бори за живота му.  Уведомени са социалните служби.

Ямбол. 40-годишен ямболия е задържан за нанесена телесна повреда по хулигански подбуди. Вчера около 11 часа в оперативна дежурна част на ОДМВР – Ямбол е постъпил сигнал, че близо до търговски обект в жилищен комплекс има паднал човек с видими следи от насилие. Пострадалият – 65-годишен мъж, е транспортиран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ, настанен за лечение с различни контузни рани, без опасност за живота. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирватени  действия е изяснено, че мъжът е бил нападнат и бит от 40-годишен местен жител. Нападателят е установен и задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Събраните материали по случая са докладвани своевременно в районната прокуратура. Днес, в хода на разследването на 40-годишния мъж е  повдигнато обвинение за престъпление по чл. чл. 131, ал. 1, т. 12, вр. чл. 130, ал. 1 от НК и с прокурорско постановление  е задържан за срок от 72 часа. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдението  прокуратурата.

Кърджали. Трима са задържани с наркотици в хода на специализирана операция за противодействие на престъпността вчера. Хероин е бил намерен при проверка на 33-годишен около 12.30 часа вчера в областния град. Видът на иззетата дрога е определен с наркополеви тест. Същият вид наркотик, но на таблетки, бил намерен и у 19-годишен, проверен във вилната зона на областния град около 21.30 часа. Петте хапчета реагирали на хероин при извършено тестване. Суха листна маса е иззета от 20-годишен при извършено му проверка около 13.30 часа в Кърджали. Наркотичните вещества са на съхранение в полицейското управление, а притежателите им са задържани за срок до 24 часа. Образувани са досъдебни производства по чл.354а, ал. 3, т.1 от Наказателния кодекс.

Пазарджик. Трима са задържани за притежание на наркотични вещества през изминалото денонощие. Вчера, по време на полицейска акция по противодействие на наркоразпространението , екип от криминалисти на РУ-Септември извършили претърсване в къща в село Ковачево, обитавана от двама мъже  - на 28 и 25 години. В хода на процесуално-следствените действия в имота са открити 7 полиетиленови пликчета със суха листна маса от глави и съцветия - марихуана с общо тегло от близо 67 грама.  На една от улиците в Пазарджик колегите им от полицейското управление в областния град засекли 17-годишен младеж, от когото са иззети три полиетиленови топчета с неголямо количество марихуана. И тримата са задържани в арестите на полицейските управления в Септември и Пазарджик. Срещу тях са образувани бързи производства, работата по документирането на случаите продължава под наблюдението на прокуратурата.

Разград.  Бързо производство за нанасяне на средна телесна повреда е образувано по сигнал за агресия между деца в училище. По първоначални данни, тази сутрин към 7.30 часа в класна стая на гимназия в град Лозница възниква разправия между две 14-годишни момчета и две момичета – сестри на 15 и на 17 години. При последвалото сбиване едно от момчетата ритнало в областта на стомаха по-малката от сестрите, която незабавно е транспортирана в МБАЛ-Разград - оказана й медицинска помощ, след което  е освободена за домашно лечение. Непълнолетните участници са разпитани от разследващ полицай в присъствие на инспектор Детска педагогическа стая. Случаят е докладван на окръжния и на районния прокурор.

ГДПБЗН. В резултат на предприети бързи действия екипи на пожарната в Смолян потушиха пожар, възникнал тази нощ в хотел в Пампорово. Сигнал за горящата покривна конструкция бил подаден в 00.13 часа на тел.112. Незабавно пристигналите огнеборци, заедно с полицейските екипи и служители на хотела, успели да евакуират 400 гости на хотела, за кратко време били потушени и пламъците, унищожили около 70 кв. м. от покрива. Извършен е оглед на място, по първоначални данни огънят е тръгнал от омаслена аспирация на ресторанта.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

20 фев 2020

Информационен бюлетин - 19 февруари 2020


Перник.
При мащабна акция в Радомир е задържан криминално проявен за притежание и разпространение на наркотични вещества. Иззети са над 100 грама марихуана и амфетамин. Полицейските действия са осъществени вчера под наблюдението на прокуратурата. В рамките на започнато досъдебно производство е задържан 46-годишен местен жител. При претърсване на жилището му са намерени и иззети: 77 пакетчета, съдържащи суха зелена листна маса с тегло над 44 грама; плик с около 40 г суха зелена листна маса; 34 прозрачни пликчета, съдържащи бяло кристално вещество с тегло около 20 грама и електронна везна. Направените полеви тестове показали, че веществата реагират на марихуана и амфетамин. Задържаният мъж е осъждан за кражба на моторно превозно средство, унищожаване и повреждане, управление на автомобил в нетрезво състояние и без свидетелство и за прокарване на фалшиви парични знаци. Действията по разследването продължават под надзора на Районна прокуратура – Перник.

София. Изясняват се обстоятелствата около инцидент в столицата. Снощи около 23.00 часа в полицията е получен сигнал за възникнал бой между около 20 мъже в кв. „Христо Ботев“ . По първоначални данни трима са пострадали от побоя, откарани са в болница. В резултат на предприетите незабавни полицейски действия конфликтът е прекратен, задържани са двама от участниците, единият от които също е с нараняване  -  фрактура на два пръста на ръката.  Разследването продължава под наблюдението на прокуратурата, в рамките му  ще се изясняват всички обстоятелства, довели до инцидента.

Сливен.
За по-малко от час криминалисти на РУ-Сливен задържаха извършител на грабеж . В 1 часа тази нощ е получен сигнал за нападнати и заплашени с нож две 19-годишни момчета. Пред служителите на реда те обяснили, че около 23.20 часа снощи, на ул. „Асеновска” в град Сливен, докато са се прибирал към домовете си, непознат мъж ги е заплашил с нож, отнел им е сумата от 40 лева, след което  е избягал в неизвестна посока. В резултат на предприетите незабавни действия 40 минути след получаване на сигнала извършителят  - 30-годишен местен жител, бил установен и задържан. Той  е с богато криминално досие и вече осъждан. За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Сливен.    

Благоевград. За броени часове полицейски служители на РУ-Петрич установиха и задържаха двама извършители на грабеж. Незабавните оперативни действия са предприети по сигнал, получен вчера в РУ-Петрич -  към 2.05 часа двама младежи, ползвали услугата на таксиметров автомобил, нанесли побой над 67-годишния водач и му отнели мобилен телефон. В резултат на предприетите незабавни действия извършителите – на 17 години, са задържани. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава под надзора на РП-Петрич.

Бургас. Вчера служители от РУ-Созопол предприели проверка в района на ж.к. «Миньорски блокове» в с. Атия. При обиск на 38-годишен постоянно пребиваващ у нас украински гражданин, те намерили плик със суха зелена тревна маса марихуана, с тегло около 40 грама. Украинецът е задържан за срок от 24 часа. По случая е образувано бързо полицейско производство. В полицейския арест попаднали и 28-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия и 26-годишната му приятелка.При претърсване на жилището им в Слънчев бряг, служители на Пето РУ-Бургас намерили и иззели две електронни теглилки, кутийки с бяло кристалообразно вещество /метамфетамин/, две пликчета с марихуана. Работата по цялостното документиране на престъпната дейност на бургазлиите продължават служители на Пето РУ–Бургас, под наблюдението на прокуратурата.

Плевен. Служители от РУ–Гулянци задържаха извършител на множество кражби на територията на село Гиген. Действията са предприети след подаден сигнал, че от 2 до 18 февруари, в къща в селото били разбити три врати и отнети различни вещи и проводници. Уведомен е прокурор при РП – Плевен. Извършен е оглед на местопроизшествието. Образувано е досъдебно производство по чл.195, ал.1, т.3 от НК. След проведени полицейски действия е установен извършителят – 52-годишен от областния град. В рамките на разследването е констатирано, че той е съпричастен и към други престъпления - 10 кражби на различно имущество от частни домове в селото Гиген,за които той е направил признания и описал механизма. Привлечен е в качеството му на обвиняем и е приведен в Следствения арест - Плевен. Част от инкриминираните вещи са намерени и са на съхранение в полицията. Продължава работата по документиране на престъпната му дейност.

Кърджали.  Неистински лична карта, свидетелство за правоуправление на МПС и паспорт са открити у 35-годишен мъж, който бил проверен вчера около 19.30 часа в областния град в хода на специализирана операция за противодействие на престъпността. Документите са иззети, мъжът е задържан в РУ-Кърджали за срок до 24 часа. Сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ продължава работата по образуваното досъдебно производство по чл.308 от НК, под наблюдението на прокуратурата.

53-годишен представил образец за трудов стаж с вписани неверни данни в него. Досъдебно производство по чл.316 във връзка с чл.308 от Наказателния кодекс е образувано в РУ-Кърджали с постановление на Районната прокуратура. Сектор „Охранителна полиция“ и разследващ полицай продължават документирането на случая.

Незаконен превоз на 300 кг месо e засечен вчера от полицаи от РУ-Кърджали при специализирана операция за противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места. Около 15.30 часа на КПП „Чилик“ за проверка бил спрян лек автомобил „Опел“. В колата били открити 300 кг месо с неустановен произход, собственост на 50-годишен пътник. Служители на Областната дирекция по безопасност на храните съставили акт по Закона за ветеринарномедицинската дейност. Месото е иззето с протокол. 

Монтана. 51-годишен ломски жител е задържан вчера след като не изпълнил заповед за незабавна защита от домашно насилие, издадена на 78-годишна жителка и връчена му лично преди седмица. Вчера сутринта на ул. "Вакумна фабрика" в Лом той влязъл в саморазправа с жената, независимо от издадената му забрана да доближава жилището и местата за социалните й контакти на разстояние по-малко от 20 метра. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа в ареста на РУ Лом. По случая са разпитани свидетели и е образувано бързо полицейско производство по чл.296 ал.1 НК.

Сливен. Близо 170 спортни артикула с лого на световни марки са иззети при акция за противодействие на нерегламентирана търговия с продукти, обект на интелектуалното право. В рамките на операцията на Икономическа полиция за разпространение на стоки с търговски марки, обект на авторско право в Сливен са проверени търговски обекти, сергии и други места за продажба. От обект на ул. “Булаир“ са иззети 169 спортни артикула, обозначени с марки на световни брандове. По случая е образувано досъдебно производство.

Хасково. Вчера към 16.30 часа в с. Минерални бани, автопатрул от участъка спрял за проверка лек автомобил „Мерцедес“, шофиран от 46-годишен мъж от Кърджали. Полицаите зебелязали, че спътникът му пътувал без да е сложил обезопасителния колан. При справка станало ясно, че шофьорът е санкциониран за техническа неизправност на колата, имал и неплатени глоби. Докато проверяващите предприели действия по съставяне на санкциите, водачът им предложил две банкноти от по 10 лева, за да „забравят за нарушенията“. Веднага е извикан разследващ полицай и е образувано бързо производство. На 45-годишният са съставени актове за двете му провинения, а на пътника – фиш.

Трима са задържани в полицейския арест за държане на дрога. Вчера около 11 часа, на улица „Дунав“, служители от „Териториална полиция“ на РУ-Хасково спрели за проверка 37-годишен мъж, у когото намерили бурканче с грам марихуана. На същата улица бил засечен и 36-годишен мъж от Кърджали, качил се на мотор след употреба на кокаин. От него са иззети 10 грама марихуана При последвало претърсване в обитаваното от мъжа жилище  полицаите открили торба с 22 плика с марихуана и с бяло кристално вещество, бучка от същото кристално вещество и 2 електронни везни.

Шумен. Криминалисти от полицейското управление в Шумен установиха и задържаха 48-годишен мъж, автор на кражби от две жилища в село Новосел, една от които извършена на 16 февруари - тогава неизвестен измъкнал  три телевизора от частен дом в селото. По данни на 30-годишния собственик на имота, в къщата, след счупване на стъкло на прозорец е проникнато в периода 1 февруари до 16 февруари. За извършено престъпление по чл. 195 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство. В друг случай собственик на имот съобщил за кражба на моторен трион и винтоверт.  Проведените действия за установяване на извършителя дали резултат. Извършени са проверки на няколко адреса в селото. В една от къщите, обитавана от 48-годишен местен жител криминалисти намерили част от откраднатите вещи. В съседен необитаем имот били открити още вещи. Мъжът е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от РП- Шумен. Работата по документиране на образуваните производства продължава.

Благоевград. Около 8.15 часа вчера във Второ РУ-Благоевград е съобщено за възникнала физическа саморазправа между двама мъже, на 74 и 34 години, и двамата от гр. Симитли. Пристигналите на място полицейски служители установили, че след скандал в къща в града, 75-годишният е нападнал опонента си, в резултат на което пострадалият е с фрактура на черепа. Извършителят е задържан със заповед за задържане до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Кюстендил. Вчера при проверка на мотоциклет „Кавазаки“, представен за първоначална регистрация, служители на сектор „Пътна полиция“ – Кюстендил установили, че моторът е обявен за издирване чрез Шенгенската информационна система. Превозното средство е иззето с протокол за доброволно предаване, по случая е образувана преписка в ОДМВР – Кюстендил.

ОДМВР-София. Столичанин е задържан за незаконна обмяна на валута в курорта Боровец. Около 13.50 часа вчера, в хода на полицейска операция, служители на полицейския участък в Боровец засекли столичанина, който предлагал на чуждестранните туристи обмяна на валута на висок курс. Минути преди задържането му 59- годишният мъж обменил във фоайето на хотел 100 британски лири, които предал впоследствие на служителите на реда. По случая в РУ- Самоков е регистрирана преписка за извършено престъпление по чл. 252 от НК.

         

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

19 фев 2020

Информационен бюлетин - 18 февруари 2020

София. 27-годишен, с криминални регистрации в полицията, е задържан за грабеж. На 19 януари в полицията бил получен сигнал от 40-годишна жена, която разказала, че докато карала велосипеда си в ж.к. “Западен парк била пресрещната от непознат. Той я съборил на земята, издърпал дамската й чанта, съдържаща лични документи, две дебитни карти, мобилен телефон и портфейл с пари, и после избягал. В резултат на предприетите оперативно - издирвателни действия служители на Трето РУ установили и задържали извършителя -  27-годишен, осъждан. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети. По случая е образувано досъдебно производство. Мъжът е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК, и след изтичане на 72 – часовата му мярка за задържане, му е наложена постоянна. Работата продължава.

Велико Търново. 42-годишен мъж от Враца е обвинен за извършени измами с автомобили. Деянията са извършени в различни части на страната. Ощетени са шестима, с общо около 45 650 лв. В хода на разследването по образуваното досъдебното производство било установено, че в периода от месец май 2018 г. до месец февруари 2019 г. обвиняемият е успял да заблуди 6-ма граждани от Бургас, Созопол и Горна Оряховица, че ще им достави леки автомобили от Италия - различни марки, според желанията на купувачите. За целта той им изпращал снимки на автомобилите, а те трябвало да му изпратят предварително капаро. Кандидат купувачите предавали в срок поисканите пари, но накрая не получили поръчаните автомобили. След доклад на материалите в прокуратурата, мъжът е привлечен като обвиняем и  с прокурорско постановление е задържан за 72 часа. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава под ръководството на Районна прокуратура – Горна Оряховица.     

Стара Загора. Трима са задържани с постоянна мярка за кражба, а други трима, съпричастни към престъпното деяние, се издирват. На 15 февруари 42 – годишна жена подала сигнал в полицията за извършен кражба от склад. При извършения оглед е установено, че в обекта е проникнато чрез взломяване на няколко прозореца на покрива, а по първоначални данни от склада са били откраднати телевизори, 43 тенджери, 4 електрически котлони и 253 тигани. По случая било образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.195, ал.1 от НК. В хода на предприетото разследване криминалистите влезли в дирите на извършителите – четирима мъже на възраст между 25 и 42 г., всички от с. Градец. На трима от тях са повдигнати обвинения и са им наложени мерки „задържане под стража“. Съпричастни към извършените кражби са още трима мъже, които към момента се укриват и са обявени за издирване.

Вчера, 24 – годишен мъж от с. Землен потърсил помощ в полицията, след като установил липсата на паркирания си лек автомобил ''Фолксваген''. По случая било образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 346 от НК, а колата веднага била обявена за издирване. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия, малко по-късно автомобилът бил открит, а в полицейския арест попаднал извършителят на престъпното деяние – 19-годишен старозагорец. Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Плевен. За хулигански действия 33-годишен е задържан в Първо РУ - Плевен. Вчера към 13.40 часа в полицията е получен сигнал за инцидент в заведение в областния град на улица "Климент Охридски". На място незабавно бил изпратен полицейски автопатрул. При пристигане служителите установили пред заведението мъж във видимо нетрезво състояние, който псувал минувачите и ги заплашвал с нож. Изяснена е самоличността му – 33-годишен от Плевен. След задържането му в полицейското управление, мъжът продължил да буйства – увредил бюро, съборил върху него клавиатура и монитор, ритнал в ръката полицейски служител. Полицаят е прегледан в болнично заведение, където е констатирана лека телесна повреда и е предписано домашно лечение. Уведомен е прокурор от РП - Плевен. За престъпление по чл.216, ал.1 от НК и за престъпление по чл.131, ал.2, т.4  от НК продължава работа разследващ полицай.

По „горещи следи“ криминалисти задържаха 24 – годишен извършител на  различни престъпления в плевенското село Бръшляница. До него служителите на реда стигнали в хода на полицейските действия в рамките на операция за противодействие на битовата престъпност, проведена на 16 февруари на територията на община Пордим. Същия ден, към 14 часа постъпил сигнал за опит за кражба от магазин. Екипът на  пристигналия на място автопатрул от РУ - Пордим установил, че през нощта е било счупено стъклото на прозорец в задната част на търговския обект и е имало опит за проникване в магазина, но металните решетки попречили. При проверката е изяснено, че е счупено стъклото на съседен магазин и от него са откраднати неустановено количество дрехи, обувки, чували с кучешка храна, няколко бутилки алкохол и други вещи. По случаите са заведени преписки и при проведените оперативни действия е установен извършителят - 24-годишен от селото. Той направил признания, част от отнетите вещи предал доброволно и те са на съхранение в полицията. В рамките на продължилото разследване е изяснено, че същия ден, към 4 часа той е нападнал 30-годишен свой съселянин близо до дома му, нанесъл му удари по главата с твърд предмет, след което е избягал. На пострадалия е оказана медицинска помощ. 24-годишният признал за стореното. Той е задържан за срок до 24 часа. Работата продължава екип от Полицейския участък – Славяново под наблюдението на прокуратурата.

Хасково. 57 – годишен мъж е задържан в полицията за нарушение на обществения ред. Снощи към 20 часа бил получен сигнал за възпроизведен изстрел в близост до блок в свиленградския квартал „Изток“. Пристигналият на място полицейски екип установил, че мъжът е във видимо нетрезво състояние и е стрелял веднъж с нерегистриран газов пистолет. Оръжието е иззето. По случая е образувано бързо производство, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

Пазарджик. Двама са задържани за притежание на наркотици през изминалото денонощие. Вчера на улица в гр. Септември автопатрул засякъл 14-годишно момче от септемврийското село Ковачево. Последвала проверка, при която у непълнолетния било открито найлоново пликче с неголямо количество зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на синтетичен канабиноид. Няколко часа по-късно на улица във Велинград униформени проверили 34-годишен, у кого намерили плик с канабис. И двамата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, а спрямо тях са образувани бързи производства. С непълнолетния работят криминалисти и инспектор „Детска педагогическа стая“.

Кюстендил. Сигнал за възникнал пожар в спомагателна постройка към частен имот в Дупница е подаден 23.25 часа. На място веднага са изпратени екипи на пожарната и полицията. Огънят е погасен, унищожени са постройка, дърва, инструменти и машини. При първоначалния оглед на място са открити две торби с боеприпаси. 76-годишният собственик на имота  е съобщил за неразположение, настанен е болница. Днес, на мястото се извършва и втори оглед, пристигнали са и служители  на СОБТ – МВР. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата. Работата по установяване на причините за пожара продължава.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

18 фев 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.   сума  получена за период 01.10.2018 -31.12.2018 г.  сума получена
за период 
01.01.2019г.-
31.03.2019г.
сума 
получена за
период
01.04.2019г.
30.06.2019г.  
сума 
получена за
период
01.07.2019г.
30.09.2019г.  
сума 
получена за
период
01.10.2019г.
31.12.2019г 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.  255,73 лв.  3054,51 лв.  5234,07 лв.  1581,20лв.  386,80лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.  91 лв.  6270,00 лв.  1899,00 лв.  1934,00лв.  260,16лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв  95 лв.  6549,00 лв.  1627,00 лв.  1091,00лв.  114,00лв.
                       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019