МВР

Пресцентър

 

16 юни 2019

Производство и разпространение на тютюневи изделия без бандерол е пресечено при акция на ГДБОП и Дирекция „Вътрешна сигурност“

Действията са под надзора на Специализираната прокуратура. Към наказателна отговорност са привлечени 11 души, сред които и полицейски служител

През януари т.г. в Специализираната прокуратура бе образувано досъдебно производство по повод сезираща справка от ГДБОП с достатъчно данни за организирана престъпна група, действаща от началото на 2017 г. на територията на цялата страна, с цел производство, държане и разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. В състава на групата влизат жители на различни населени места в страната, със стройна организация и разпределение на функциите и ролите им. В резултат на проведените оперативно- издирвателни действия е установено, че един от членовете на групата е служител на Дирекция „Жандармерия“- МВР. В тази връзка на 12 юни е проведена мащабна специализирана полицейска операция на територията на няколко области в страната, извършени са претърсвания на над 100 адреса, леки автомобили и обиски на лица. Установени са три нелегални бази със съоръжения и машини за обработка на тютюна, неговото омекотяване, нарязване и пакетиране, като количеството на произвеждания тютюн е около един тон седмично. Всяка база е имала отговорник, който от своя страна е създал мрежа от дилъри, разпространяващи тютюна на крайните клиенти. Установена е и книжарница в Гоце Делчев, където са поръчвани етикети с надписи на известни марки на тютюнопроизводители. При претърсването са иззети над 360 кг тютюн, тефтери, в които се е водело т. нар. черно счетоводство, от които е видно, че в определени периоди печалбата на групата е била над 100 000 лева месечно. Част от членовете на групата са задържани в момент на производство. Транспортирането на обработения тютюн се е извършвало от т. нар. куриери, каквато функция е изпълнявал и полицейският служител. Нарязаният тютюн за пушене се е продавал в разфасовки от по 1 кг на цена от 45 лв/кг. В резултат от дейността на групата нанесената щета на държавния бюджет от избегнат акциз възлиза на 3 млн. лева. Служителят на МВР е задържан вчера при превоз на 30 чувала тютюн за пушене с личния му автомобил. В повечето случаи е транспортирал тютюна униформен, за да не бъде спиран и проверяван от колегите си.

С постановление на водещия разследването прокурор към наказателна отговорност са привлечени 11 души. С определение на Специализирания наказателен съд спрямо петима от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, на двама- „домашен арест“ и на трима- „парична гаранция“. Днес ще бъде внесено искането за задържане под стража и на полицейския служител, посочи прокурор Милева.

Поздравления към служителите на ТСБОП в Благоевград, София град, Сливен, Велико Търново, Перник, Кюстендил и Варна за създадената перфектна организация и координация на действията изказа ст. комисар Стоян Темелакиев. В резултат на проведените целенасочени, упорити и методични оперативно- издирвателвни действия, първоначално придобитата информация за дейността на групата бе разширена и конкретизирана. Бяха установени поименно всички участници и ролята им в престъпната структура, както и участието на служителя на МВР в престъпната дейност. Незабавно след установяването на този факт, работата по случая продължи в активно сътрудничество с колегите от Дирекция „Вътрешна сигурност“, допълни зам.- директорът на ГДБОП.

За пореден път доказахме, че когато работим съвместно и професионално, резултатите са налице, посочи директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“ ст. комисар Румен Ганев. Доказването на подобна мащабна престъпна дейност изисква не само оперативни умения, но и спазване на необходимата дискретност по отношение на провежданите мероприятия. След извършен анализ на събраните данни, изчакахме удобния момент и вчера пристъпихме към задържането на полицейския служител, който работи в системата на МВР от 2015 г. Тревожно е, че има служители на МВР с малък професионален стаж, които все още не са осъзнали, че служат на държавата. Към този момент няма данни за участие на други служители в подобна логистична дейност, каквато е била извършвана от него.

 

 

Министър Маринов: Доброто оборудване и обучение намаляват риска в полицейската работа

Добро оборудване и постоянно обучение са пътят, за да намалим рисковете в работата на полицаите и пожарникарите. Фактът, че подобни благотворителни инициативи събират все повече хора, говори, че доверието на обществото се повишава. Това заяви министър Младен Маринов във Варна. Той откри десетото издание на благотворителния концерт "С обич за децата, в памет на бащите - герои" - инициатива на местната структура на СФСМВР. Гражданите и гостите на Варна имаха възможност да разгледат специализирано оборудване, да наблюдават демонстрации на полицейски техники и бойни спортове и богата програма с изпълнение на талантливи деца.

Сред гостите бяха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, областният управител на Варна Стоян Пасев,  кметът на Варна Иван Портих, директорите на ОДМВР Варна и Добрич Даниел Пашов и Никола Панчев.

15 юни 2019

Комисар Явор Колев: Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права от големи български, национални телевизионни програми, са над 10,5 млн. лева

Проведени са процесуално - следствени действия на територията на няколко града в страната, касаещи незаконно предаване на телевизионни програми, без уредени авторски права, заяви комисар Явор Колев на брифинг в ГДБОП. На него присъства и Тинка Капитанова, директор на Дирекция "Контрол" в КРС. На 13 юни  бяха проведени действия по разследване по образувани досъдебни производства в прокуратурите на Благоевград,  Кърджали, Бургас и Петрич. Те бяха насочени към събиране на доказателства, свързани с извършване на престъпна дейност, а именно - излъчване на телевизионни програми без уредени авторски права. В хода на действията по разследване в градовете  Дупница, Кюстендил, Гоце Делчев, Петрич, Сандански, Кърджали и Бургас бяха иззети множество технически средства, чрез които телевизионен сигнал се разпространяваше до потребителите в съответните градове. Комисар Колев уточни, че тази операция е проведена по сигнали от правоносители, които са установили, че техните програми се излъчват от кабелни оператори, като не се плащат авторски права. Щетите, които за 2 месеца са нанесени на носителите на права от големи български, национални телевизионни програми, са над 10,5 млн. лева, допълни още Колев. Предмет на изземването са били само устройства, които имат отношение към разпространението на телевизионни програми. Легалната дейност на операторите, именно по разпространението на интернет, не е била засегната и не са били изземвани такива устройства. В Бургас и  Сандански са иззети сървъри, имащи отношение към мобилно приложение за разпространение на телевизионни програми.

Разбирам притесненията на гражданите, затова че са останали без тв програми, но обстоятелството, че те са излъчвани от оператори, които не са имали уредени авторски права, е престъпление по смисъла на НК. Беше необходимо да се обезпечат доказателства по наказателните производства и прекратена престъпната дейност", добави той. По думите му, при операцията нито един от управителите на проверяваните оператори не е оказал съдействие.

Комисар Колев обясни, че продължава работата по образуваните досъдебни производства, които са за данъчни, финансови престъпления и за престъпления срещу интелектуалната собственост. Той поясни, че са иззети технически устройства, документация и след извършване на необходимите експертизи ще бъдат повдигнати обвинения срещу управителите на тези дружества. Законът предвижда присъди "лишаване от свобода" до 5 и до 8 г. по посочените текстове, припомни той. Към момента няма пиратско излъчване на телевизионни програми в Сандански, Петрич, Бургас, Кърджали, Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил. В Гоце Делчев, Дупница и Кюстендил се твърди, че разпространената интернет услуга е била спряна.

ГДБОП работи по противодействие на кабелното пиратство от 1998 г. като тогава пиратството в кабелните мрежи беше 100%", припомни комисар Колев. Сега от 2,4 млн. абонати на кабелна телевизия по твърдение на операторите около 50-60% са обхванати от легално разпространение на телевизионни програми“, каза още Колев.

Тинка Капитанова уточни, че Комисията за регулиране на съобщенията няма правомощия по отношение на съдържанието на съобщенията. Задължението на предприятията, които са регистрирани  да осъществяват електронни съобщения, е ежегодно да декларират броя на абонатите. Събраната информация се обработва и анализира и се предоставя ежегодно в годишен доклад на комисията.

 

15 юни 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 14 юни 2019

Велико Търново. За борени часове служители на три области дирекции установиха и задържаха гастрольори, извършили  взломна кражба и опит за такава във Велико Търново. В сряда бил получен сигнал от местен жител за извършена взломна кражба на 535 лв. и златни накити от апартамент в областния град. На местопроизшествието е бил извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство. В резултат на проведените незабавни действия по разследването от служители на областната дирекция, колегите им районното управление, със съдействието на служители от областните дирекции в Габрово и Стара Загора, още същия следобед в района на Шипка бил спрян лек автомобил „Мерцедес“ управляван от 49-годишен мъж от Силистра. С него пътувал и 57-годишният му брат. При извършена проверка в колата са намерени вещи, имащи отношения към извършеното деяние. Двамата родственици били задържани с полицейски мерки до 24 часа, а в  хода на разследването станало ясно, че автор на домовата кражба е по-възрастният. Той е криминално проявен и осъждан, с 15 криминални и съдебни регистрации. Установено е още, че той  е съпричастен и към опит за взломна кражба, извършен същия ден във Велико Търново. След доклад на материалите в прокуратурата 57-годишният силистренец е привлечен като обвиняем и с прокурорско постановление мярката му е удължена за 72 часа. Работата по изясняване на престъпната им дейност продължава.

София. След упорито разследване столични полицаи разкриха извършител на грабеж в автобус. На 24 октомври миналата година помощ в полицията  потърсил 69-годишен пътник в градския транспорт, който обяснил, че докато пътувал непознат  му изтръгнал таблета. По случая било образувано досъдебно производство, а в хода на предприетите оперативно-издирвателни действия служители на Трето РУ, заедно с колеги от сектор „Грабежи“ в СДВР влезли в дирите на извършителя – 18-годишен младеж, и го задържали. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура той е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК, а работата по документирането на случая продължава.

Ловеч. В резултат на проведени оперативно издирвателни действия служители на РУ-Троян установили  38-годишен, криминално проявен мъж от с.Шипково, който на 13 юни е извършил кражба на мъжки портфейл с пари и гръцко свидетелство за управление на МПС от хотел в града. В хода на разследването било установено, че задържаният е работил в хотела., той е разпитан в качеството си на обвиняем пред служебен защитник и е направил пълни самопризнания за престъпното деяние. По случая е образувано досъдебно производство.

Пловдив. Служителите на реда предотвратиха разрастването на скандал в село Старосел. Около 3 часа днес в полицията в Хисаря постъпил сигнал за масово сбиване на адрес в споменатото село. Незабавно натам бил насочен екип на районното управление, който предприел действия за прекратяване на физическата саморазправа, възникнала между домакините и техни гости. При последвалата проверка униформените изяснили, че от 21 часа предната вечер имало голямо семейно тържество, към което се присъединили няколко мъже от друга фамилия и в ранните часове на деня, под въздействие на употребения алкохол, предизвикали конфликта. При сбиването са нанесени материални щети по къщата. Медицинска помощ е оказана на ползвателите й - 62-годишни мъж и жена, и на техен 26-годишен родственик. С наранявания са и тримата инициатори, на 23, 26 и 32 години, които са задържани с полицейска заповед. По случая е образувано досъдебно производство и процесуално-следствените действия продължават под наблюдение на районната прокуратура. Обстановката в селото е спокойна, осигурено е полицейско присъствие до пълното възстановяване на обществения ред.

22-годишен водач на „БМВ“, дрифтирал вчера в Пловдив, е задържан от полицейските служители. Той бил засечен около 11.30 часа от патрулен екип на Първо РУ на кръстовище между бул. „Македония“ и ул. „Кукуш“.  В резултат на бързата намеса на униформените било преустановено опасното шофиране на младежа, с което се създала реална предпоставка за възникване на пътен инцидент. Отведен е за едно денонощие в полицейския арест. След доклад на случая в районната прокуратура е образувана проверка по чл. 325, ал.3 от НК.

Шумен. Снощи, около 22.10 часа, в заведение в града, мъж произвел изстрели с оръжие. На място веднага бил изпратен полицейски екип, който установил, че 47-годишен мъж в явно нетрезво състояние е произвел два изстрела. В хода на първоначалните действия станало ясно, че оръжието е газов пистолет „ЕKOL“. Мъжът е тестватн с техническо средство, като са отчетени 1,36 ‰ концентрация на алкохол в кръвта му.  На основание чл. 72, ал.1 от ЗМВР е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Съставен му е акт по Указа за борба с дребното хулиганство. Работата по случая продължава.

Хасково. Досъдебно производство за производство и съхранение на дрога е образувано в РУ- Харманли. Вчера, към 10 часа, криминалисти предприели претърсване на жилище в града, обитавано от 40-годишен бургазлия. В хода на процесуално- следствените действия, в пристройка в двора те открили 324 грама бяло кристално вещество, реагиращо на метамфетамин, 10 грама марихуана, електронни везни и бутилки с течност. Мъжът не е задържан, поради здравословни причини. Работата по случая продължава. Досъдебно производство за съхранение на дрога е започнало и в РУ-Хасково. Снощи, към 22.25 часа, на кръстовището между улиците „Я. Сакъзов“ и „К.Величков“ в областния град, полицаи спрели за проверка двама младежи - на 16 и 18 години. При вида на полицаите, по-големият изхвърлил торбичка с 14 станиолови сгъвки със суха зелена листна маса, а в него е открита електронна везна. Младежите са с полицейска мярка на задържане. Работата по случаите продължава.

Благоевград. В хода на полицейска операция по линия на „Наркотици“ в   обезлесен участък в местността „Над селото“, землище на с. Рибник,  полицейски служители открили близо 21 зелени тревисти растения,  с общо тегло около 90,8 грама., реагирали положително на марихуана при полевия тест. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

Видин. 3340 къса цигари и 112 литра алкохол без бандерол са иззети в хода на проведена през вчерашния ден специализирана операция по противодействие на разпространението на нелегална акцизна стока. При проверка на частен адрес 69-годишна видинчанка доброволно предала на униформените 2740 къса цигари от различи марки. 600 къса контрабандни тютюневи изделия полицаите иззели от 44-годишен жител на областния град, проверен в района на общинския пазар. Съставени са им актове по Закона за акцизите и данъчните складове, по случаите са заведени преписки. При съвместна проверка, извършена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Видин и сектор „Оперативен контрол“ в отдел „Митническо разузнаване и разследване“ при Митница Дунавска, в частен имот в Ново село, обитаван от 60-годишен мъж, били открити 112 литра алкохол с различен градус. Митническите инспектори иззели алкохола. По случая в областната дирекция е заведена преписка.

Стара Загора. 19 годишен, предизвикал умишлен палеж на автомобил,  е задържан в полицията. На 5 януари бил подаден сигнал за пожар, при който е изгорял лек автомобил "Фолксваген голф", собственост на 43-годишен мъж от Павел баня. По случая бил образувано досъдебно производство по чл.331, ал.1 от НК. В хода на разследването било установено, че се касае за палеж и досъдебното производство било преобразувано по чл.330, ал.1 от НК. В резултат на проведеното разследване криминалистите установили и задържали извършителят на деянието – 19-годишен младеж от с. Турия, общ. Павел баня. Той е привлечен в качеството на обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение "подписка". Работата по случая продължава.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

14 юни 2019

Информационен бюлетин - 13 юни 2019 година

София. Плик с растителна маса, както и друг – с прахообразно вещество, електронна везна и пари, са открити и иззети от полицейски служители на Второ РУ при претърсване на частен имот в столицата. За срок от 24 часа са задържани 26 - годишна от кв. „Люлин“ и младеж на 25 години, също от София. След извършена експертна справка е установено, че иззетите вещества са коноп 63.23 г и амфетамин 26.23 г.  По случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани в Софийска градска прокуратура и на мъжа е наложена мярка за неотклонение  „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Служители от Седмо РУ задържаха  28-годишен мъж  след хулиганство на пътя. На 11 юни малко след  17 часа, в ж.к. „Студентски град“ възникнало леко пътнотранспортно произшествие между два леки автомобила. Между водачите на превозните средства последвал спор, след който единият от тях 28 - годишен мъж, напуснал произшествието. 48– годишна жена, шофирала другата кола подала сигнал в  Седмо РУ. В резултат на предприетите бързи оперативно- издирвателни действия е уставен и задържан напусналият произшествието мъж. Работата по образуваното досъдебно производство, продължава. Предстои доклад в Софийска районна прокуратура.

Столични полицаи издирват извършител на престъпление. Тази сутрин в Пето РУ е получен сигнал, че няколко автомобила, паркирани в ж.к. „Суха река“, осъмнали със спукани гуми. На място са изпратени полицейски екипи и при извършените огледи е установено, че гумите са надупчени с шило. Работа по образуваното досъдебно производство продължава.

 

Двама 19- годишни младежи са задържани във Второ РУ след хулиганска проява. Снощи, около 20.25 часа в полицията е получен сигнал, че в района на бул. „Константин Величков“ посока бул. „Сливница“ младежи размахват оръжие през прозореца на движещ се автомобил „Нисан Микра“. В резултат на незабавно  организираните  заградителни действия, около 20.30 часа,  автомобилът бил локализиран на улиците „Скопие“ и „Подполковник Калитин“.  Непосредствено преди предприетите  действия по задържането на намиращите се в него двама младежи, един от тях размахал оръжие през отворения прозорец на колата. Минути след това на бул. „Рожен“ двамата са задържани с използване на помощни средства - белезници и е установена самоличността им - 19- годишни, от София. В хода на полицейската проверка у единия от тях е намерен пневматичен пистолет, реплика на боен пистолет „Глог“,  у другия – електрошок, а в багажника на автомобила полицаите намерили пневматично оръжие, реплика на автомат „М4“. По случая е образувано досъдебно производство. Предстои доклад на събраните материали в прокуратурата.

 

Плевен. В ранните часове днес служители на Второ РУ – Плевен проведоха операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотици. В хода на акцията на улица "Горталов" е проверен 36-годишен, който хвърлил на земята свитък с жълто прахообразно вещество. В непосредствена близост полицаите намерили и друг плик със същото вещество, по данни на собственика - амфетамин. Наркотиците са иззети за анализ. 36-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 1 от НК. Уведомен е дежурен прокурор в РП - Плевен. Продължават работа разследващ полицай и екип на Второ РУ - Плевен.

 

Операция срещу разпространяването на наркотици е проведена и вчера в областния град. В ж.к."Сторгозия" служители при Второ РУ установили и задържали 24-годишен плевенчанин, у когото при обиск са открити плик с жълто кристално вещество, по негови данни метамфетамин, както и 1160 лева в лева и евро. След санкция на наблюдаващия прокурор е извършено претърсване и изземване в дома му. Намерена и иззета е кутия с бял прах, според собственика - амфетамин. Уведомен е дежурен прокурор при РП - Плевен. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3 от НК. 24-годишният е задържан за срок до 24 часа. Продължава работа разследващ полицай.

 

Хасково. Две досъдебни производства за държане на дрога са образувани в РУ-Хасково. Вчера, служители от участъка в с. Стамболово проверили дом в с. Поповец, обитаван от 36-годишен мъж. В градината на къщата са открити 3 саксии със засято растение, а в една от стаите – 180 таблетки амфетамин. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По същото време криминалисти от хасковското управление проверили имот във вилна зона Кенана. В двор, собственост на 64-годишен мъж, те намерили 3 засадени растения от рода на конопа. Операцията по държане и разпространение на дрога е продължила и в Свиленград. При проверка на автомобил, паркиран пред местен хотел и управляван от 27-годишен младеж, е открит полиетиленов плик със суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест  на марихуана. По случая е заведено бързо производство. Същото производство е стартирало и в РУ-Димитровград срещу 28-годишен хасковлия. При обиск в него са намерени 7 топчета със суха листна маса – марихуана с тегло 5,20 грама. Познатият на полицията ги предал доброволно с протокол.

Кюстендил. Вчера дупнишки полицаи задържали 37-годишен мъж за притежание на наркотично вещество. Проверката извършили на улица в града около 16.30 ч. От него е иззета опаковка с 8.56 грама канабис, видът на  наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

Видин. Извършител на грабеж е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Вчера, около 9.20 часа, в района на видинската западна промишлена зона, от 43-годишен жител на село Кутово били отнети 60 лева след заплаха със сгъваем нож. Авторът на деянието – 27-годишен от Новоселци, бил установен и задържан. Работата на разследващите продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство. 

5.800 кг нарязан тютюн иззели вчера служители на РУ-Видин. Нередовната акцизна стока е открита в чувал, изоставен до дървена барака на ул.“Батальонна“. Униформените извършили проверка в района при  специализирана операция по линия „Акцизи“. По случая е заведена преписка.

ОДМВР-София. Незаконно оръжие и боеприпаси са открити от служители на РУ-Костенец при проверката на автомобил. Около 22 часа снощи, на общински път в местността Бунара, служители на РУ-Костенец спрели за проверка лек автомобил, в чийто багажник открили ловна пушка с неустановена марка и модел и три ловни патрона 12 калибър. За срок до 24 часа е задържан пътуващ в автомобила 37- годишен криминално проявен и осъждан мъж от Долна баня. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339, ал.1 от НК.

Сливен. Служители на РУ-Котел са иззели незаконно ловно оръжие в хода на специализирана операция в селата Ябланово и Малко село. Вчера в Ябланово униформените проверили 3 имота и в един от тях установили неправилно съхранение на законно притежавано оръжие. От дома на 62-годишен мъж в Малко село е иззета незаконна ловна пушка и растение от рода на конопа, което при полевия тест реагирало на канабис.  В резултат на операцията в РУ-Котел са образувани две досъдебни и едно бързо производство.  

Благоевград. Алкохол с неясен произход е открит вчера от полицейски служители в Гоце Делчев при проверка в имот, съвместно с Митница –Югозападна. В дворно място към къща са намерени около 16 бидона  с около 1 080 литра течност с мирис на алкохол. За случая е уведомена РП-Гоце Делчев. Работата продължава.

Ямбол. Служители на РУ-Ямбол разкриха домова кражба. Разследването започнало на 8 май, след постъпил от възрастен жител на града сигнал за непознат мъж, проникнал в дома му през незаключена врата и откраднал  170 лева от портфейла му. По-късно е установено, че от дебитна карта, която също е била в портфейла на възрастния мъж, неправомерно е изтеглена сумата от 100 лева. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия е установен извършителят на деянието – 33-годишен местен жител. Работата по случая продължава.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

13 юни 2019

Информационен бюлетин - 12 юни 2019

Пловдив. Полицаи от Първо РУ задържаха мъж, заплашил ги с газов пистолет.  Около 5.30 часа вчера служителите реагирали на сигнал за силна музика и стрелба с оръжие от жилище на ул. „Славееви гори“.  На адреса входната врата отворил мъж, който насочил пистолет срещу униформените, но в резултат на бързите им и професионални действия той бил обезоръжен, без да има пострадали. С белезници извършителят бил отведен за срок до 24 часа в районното управление. Установена е самоличността му - 40-годишен жител на областния град, пробата с дрегер показала наличие на алкохол над 1,8 промила. Нерегистрираното по установения ред газовото оръжие е иззето. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 144, ал.3, вр. ал. 2 от НК. Процесуално-следствените действия продължават под наблюдение на Районна прокуратура - Пловдив. С постановление на наблюдаващия прокурор 40-годишният мъж е задържан за срок от 72 часа.

Задържан е мъж, нанесъл побой и ограбил възрастен жител на село Белащица. Припомняме, че активните оперативни и издирвателни действия стартираха на 1 януари т.г., след подаден сигнал на тел. 112, че  около 18 часа предната вечер  86-годишният човек бил нападнат с удари в дома си и насила са му отнети 200 лева. Пострадалият беше настанен в болница за лечение с различни наранявания, а в средата на февруари в полицията бе получена информация, че е починал.  В хода на съвместното разследване по образуваното досъдебно производство служители от Първо РУ и отдел „Криминална полиция“ са събрали доказателства, че извършител на престъплението е 34-годишен първомаец. Мъжът е известен за кражби и грабежи. Първоначално е задържан за срок до 24 часа, а с постановление на Районна прокуратура – Пловдив той е приведен в ареста за 72 часа. Цялостното документиране на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

Монтана. Полицаи от РУ-Монтана разкриха опит за грабеж, извършен на 16 ноември 2018 г., когато към около 18.15 часа,. пред входа на магазин на бул. "Трети март" в областния град двама неизвестни нанесоха удар по главата на 66-годишен мъж и опитаха да отнемат торба с пари от оборота на фирма, приготвени за инкасиране. Опитът остана неуспешен заради оказаната от мъжа съпротива. В хода на предприетите по случая оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия служители на РУ-Монтана установиха извършителите - на 31 и 28 години, криминално проявени и осъждани, от Монтана. На двамата са повдигнати обвинения на основание чл. 199, ал.1, т.1 от НК във вр. с чл. 198, ал.1, във вр. с чл. 20, ал.2 и чл. 18, ал.1 от НК. На 31-годишния е наложена мярка за неотклонение "задържани под стража за срок от 72 часа". Работата по случая продължава в РУ-Монтана.

Сливен. Вчера в РУ- Нова Загора е съобщено за намерен в с. Каменово мъж с прострелна рана. Пострадалият, на 27 години от същото село, е настанен за лечение в МБАЛ-Сливен, без опасност за живота. В резулат на проведените незабавни издирвателни действия, за извършеното престъпление е задържан 34-годишен. В дома му в селото са извършени  процесуално-следствените действия под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен. Иззето е ловно оръжие и боеприпаси, за които мъжът не притежава необходимото разрешително. Той е задържан за 24 часа. Работата по случая продължава. Образувано е досъдебно производство.  

София. Полицаи от Шесто РУ задържаха двама криминално проявени след сигнал, получен на 5 юни от млада жена, която се оплакала в полицията, че от автомобила й е открадната дамска чанта с лични документи, дебитни и кредитни карти, мобилен телефон и пари. В резултат на предприетите бързи оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство са установени и задържани двама мъже, на 48 и 49 години. Откраднатите чужди вещи са намерени и иззети. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура, на 49-годишния е повдигнато обвинение по чл.194 от НК и му е наложена мярка за неотклонение подписка.  Другият е разпитан като свидетел и освободен. 

За броени дни столични полицаи разкриха извършител на грабеж. На 6 юни жител на столичния квартал „Надежда“ съобщил в полицията, че около 12.30 часа бил нападнат от непознат, който му отнел малка сума пари. След предприети бързи издирвателни действия, служители на Второ  РУ и техни колеги от сектор „Грабежи“-СДВР задържали извършителя – 26-годишен мъж от село Петърч. Установено е, че той е криминално проявен за престъпления против личността и собствеността. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура, наложена му е мярка за неотклонение  „задържане под стража“ в срок до 72 часа.

Плевен. Полицаи от РУ-Никопол съдействали на медицински екип за извеждане на болен в нестабилно състояние. Вчера, към 15.30 часа в районното управление постъпил сигнал за 46-годишен жител на село Муселиево, който от дни проявявал агресия, повреждал домашно имущество и заплашвал с огнестрелно оръжие. Мъжът е освидетелстван. При пристигането на адреса служители на РУ-Никопол заварили болния заключил се в стая в едноетажна къща. Той не допуснал полицаите и започнал да хвърля предмети и да отправя закани с хладно оръжие. След  разговор с психолози и служители на ОДМВР – Плевен, мъжът излязъл от къщата и бил задържан в двора на имота. Прегледан е от екип на ФСМП - Никопол. По разпореждане на прокурор от РП - Никопол е транспортиран и настанен в психодиспансер в  Плевен. При последвалото претърсване в дома, обитаван от него, са намерени въздушна пушка, неустановена марка, модел и калибър и газ-сигнален пистолет, с един пълнител и с 9 мм патрон в него. Оръжието е иззето с протокол. Няма пострадали. Образувана е преписка.

22-годишен е задържан в Първо РУ-Плевен за незаконно притежаване на наркотик. Мъжът бил проверен от полицейски служители на 10 юни около 21.30 часа на улица „Радецки“. в областния град и доброволно предал пликче с 5 топчета суха зелена тревиста маса. По негови данни, листната маса е марихуана. Дрогата е иззета и е на съхранение в полицията, а притежателят ѝ е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е бързо производство по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс за незаконно придобиване е държане на наркотик. Уведомен е дежурен прокурор в РП – Плевен. Работата продължава разследващ полицай.

Кърджали. 250 грама синтетичен наркотик са открили полицаи от РУ-Кирково. Около 10.30 часа вчера на разклона за село Кирково бил спрян лек автомобил „Опел“ с 40-годишен водач. В рамките на проверката, в багажника на колата, полицаите намерили бяла твърда маса, която при извършен тест реагирала на амфетамин. Наркотичното вещество е иззето и е на съхранение в полицейското управление, а притежателят му - задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс за незаконно придобиване и държане на наркотик. Работата по случая продължават служители от сектор „Криминална полиция“ в управлението и разследващ полицай.

Криминалисти от РУ-Кърджали разкриха грабеж на телефон в парк в града, извършен около 20 часа на 10 юни, когато трима заплашили и нанесли удари на 29-годишен и му отнели айфон. След организирани издирвателни действия са установени нападателите, двама от които на по 29 години, а третият – на 40 г. Задържани са в РУ-Кърджали. Айфонът е намерен в жилището на единия от задържаните и е иззет. Криминалисти продължават работата по образуваното досъдебно производство по чл.198, ал.1 от Наказателния кодекс за грабеж.

Враца. Вчера служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Враца извършили проверки на три лекарски кабинета в две села от община Бяла Слатина и в общинския център, ползвани от двама лекари. В медицинските помещения служителите на реда намерили и иззели 55 амбулаторни листа на пациенти, подписани и подпечатани от двамата лекари, и с положени подписи от пациенти, удостоверяващи  медицински прегледи в дните от 5 до 12 март тази година. Установено е, че в посочения период лекарите са били извън страната,  а пациентите, нанесени  в картоните заявили, че не са ходили на преглед на посочените дати и положените подписи не са техни. Изготвените документи са отчетени пред РЗОК-Враца. Работата по случая продължава.

ОДМВР-София. Благоевградчанин е задържан за хулигански действия  в с. Петърч. Около 21 часа снощи в РУ-Костинброд е получен сигнал за възникнал скандал в казино в с. Петърч. Пристигайки на място, униформените установили, че конфликтът е възникнал между четирима мъже от Благоевградско и двама охранители. Поводът - един от четиримата е настоявал да му бъде изплатена спечелената в казиното сума. Докато полицейските служители изяснявали ситуацията, пред игралната зала един от компанията на спечелилия произвел изстрел със законно притежавания от него пистолет. 29-годишният благоевградчанин е задържан за срок до 24 часа, оръжието му е иззето. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325, ал.1 от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на районната прокуратура.

Пазарджик. Двама, извършили палеж на жилище, са задържани от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Пазарджик. Инцидентът е станал в края на месец май, когато неизвестни залели със запалителна течност входната врата на апартамент в Пазарджик, запалили я и избягали. На мястото бил извършен оглед, а с разплитането на случая се заели криминалистите от РУ-Пазарджик. След близо двуседмична работа те установили, че автори на палежа на жилището, обитавано от 40-годишна от  областния град, са велинградчани - на 33 и 28г. Спряло двамата се води полицейско производство.

Цигари и тютюн са иззети при проверки през изминалото денонощие. Вчера сутринта служители на участъка в Брацигово засекли 62-годишен, съхранявал близо 200 пликчета със саморъчно направени цигари. Иззети са 3990 къса с тютюневи изделия без бандерол. Колегите им от РУ-Септември инспектирали къща във Ветрен. Там били открити 5.5 килограма сух нарязан тютюн и 70 къса с ръчно пълнени цигари, собственост на 48-годишен ветренец. И по двата случая се водят бързи полицейски производства. 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

12 юни 2019

Информационен бюлетин - 11 юни 2019

София. Столични полицаи изясняват факти и обстоятелства около инцидент, станал снощи. Сигналът е подаден около 23 часа в Девето РУ за ранен мъж в столичния  ж.к. „Люлин“. Към адреса незабавно са насочени екипи на полицията и спешна помощ. Пострадалият, 41- годишен, бил откаран в болнично заведение за оказване на медицинска помощ, настанен за лечение, с опасност за живота. На място е задържана 37- годишна жена, с която потърпевшият живеел на семейни начала. На местопроизшествието е извършен оглед, а по случая - образувано досъдебно производство.  Работата по изясняване на всички факти и обстоятелства около случилото се продължава под надзора на Софийска градска прокуратура.

 

София- област. Рецидивист от видинско село е задържан при опит да взломи къща в Елин Пелин. Работата по случая започнала към 22.30 часа на 8 юни, когато разтревожена жителка на Елин Пелин сигнализирала в полицията, че непознат мъж се опитва да проникне през прозорец на къщата й. Към адреса незабавно били изпратени полицейски служители, които задържали на място неканения гост. Планираното от 29- годишния осъждан мъж от с. Дреновец престъпно намерение, красноречиво се потвърдило от намерените у него отвертка, ръкавици и черна шапка. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура криминално проявеният извършител е привлечен като обвиняем и мярката му за задържане е удължена до 72 часа.

 

Сливен. Веднага след получаване на сигнал за кражба, криминалисти задържаха извършителя. Снощи, в 22.50 часа, 28-годишен мъж от Котел сигнализирал в полицията, че на бул. “Хаджи Димитър“ неизвестен откраднал от чантата му пари. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия извършителят бил установен и  задържан - 23-годишен местен жител, с криминални регистрации в полицията. Мъжът, който направил пълни самопризнания и върнал част от откраднатата сума, бил задържан с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

Хасково. 46-годишен симеоновградчанин е задържан за извършена от него кражба. Вчера по обяд мъжът успял да отмъкне портмонето на своя съгражданка, докато тя пазарувала в хранителен магазин. По данни на 74-годишната тъжителка, в портмонето имало 200 лева и лични документи. След подадения сигнал, полицаите влезли в дирите и задържали мъжа, който предал инкриминираните пари и вещи.

 

32-годишен мъж от Хасково е задържан за съхранение на дрога. Вчера в 12.30 часа криминалисти проверили дома му в жк “Бадема“ в областния град. Там те открили грам марихуана и семена от същото вещество, електронна везна и 5 саксии, засадени с канабисови растения. В мазето на къщата били намерени още 100 грама бяло кристалообразно вещество – амфетамин, 3 грама марихуана и електронна везна. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.354а ал.3 от НК.  Същото производство е стартирало и в РУ -Димитровград срещу 36-годишен мъж. Полицаите са го проверили на улица „Захари Стоянов“. В дрехите му са открили плик със суха зелена листна маса с тегло 9 грама, дала характерната реакция на марихуана при направения тест. Задържан до 24 часа.

 

Пазарджик. Служители на РУ – Велинград задържаха мъж  с наркотици. Вчера следобед, на улица в курорта, униформените засекли 27-годишен  велинградчанин и предприели проверка. В опит да я осуети, той внезапно побягнал, но бързо бил настигнат от униформените и задържан. У него било открито полиетиленово пликче с над 9 грама суха марихуана. При последвалите процесуално – следствени действия в жилището му е намерено  количество от същата дрога. По случая е образувано бързо производство.  

 

Кюстендил. В РУ-Кюстендил е образувано досъдебно производство за незаконно притежание на оръжие. В близост до кафене в града, автопатрул,  открил три гилзи, а при последвала проверка в района и заведението полицейските служители установили 28-годишен мъж с пистолет, с 5 патрона в пълнителя му, и 32-годишен, с пистолет с празен пълнител. Мъжете нямали необходимите разрешителни за оръжията, пистолетите са иззети. Уведомена е прокуратурата. Работата по случая продължава.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

11 юни 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018