МВР

Пресцентър

 

24 юни 2021

Старт на ежегодната полицейска кампания „Безопасно лято“ в Бургас

Близо 100 възпитаници на бургаската детска градина в к-с „Славейков” участваха в началото на превантивната полицейска кампания „Безопасно лято“ – част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”. В наситения с игри и песни спортен празник те демонстрираха познанията си по пътна безопасност, безпогрешно определиха вида на различните пътни знаци, рисковите места за пресичане на пешеходци, както и правилната светофарна сигнализация за преминаване по пешеходната пътека.
Специален гост на превантивното събитие бе Константин Вангелов, младши автоконтрольор в моторизирано звено Сигма” към сектор „Пътна полиция” в ОДМВР – Бургас.
Кампанията „Безопасно лято“ – част от ежегодната операция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!” има за цел предотвратяване на пътнотранспортния травматизъм през активния туристически сезон от 1 юли до 31 август, като основната контролна дейност е насочена към установяване на нарушения, пряко влияещи върху травматизма за съответната територия. Проверки се извършват не само на водачите на превозни средства, но и на пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти и водачите на АТВ и на пътни превозни средства с животинска тяга. В населените места контролът е насочен към участъците с пешеходни пътеки и в районите с наблюдавано неправилно и рисково пресичане на пешеходци.


Министър Бойко Рашков: Либерални наказания не могат да окажат възпиращо въздействие върху трафикантите за хора

Специалният представител за борба с трафика на хора към ОССЕ Валиант Ричи и министър Рашков, председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) акцентираха върху превенцията като добра стратегия за справяне с проблема

По думите на Валиант Ричи, България е на прав път и сега е моментът чрез политическа воля да се надгради постигнатото, за да бъде солидна и резултатна борбата с трафика на хора.

България е държава - източник на жертви на трудовата или сексуалната експлоатация, а основна причина е ниският стандарт и бедността на някои слоеве от населението, което се поддава на внушение – отбеляза министър Рашков.

Според Валиант Ричи, предизвикателство остават недостатъчно тежките санкции за извършителите, в т. ч. и големият брой условни присъди. Трафикът на хора е сериозно престъпление, заплаха за сигурността и тежко нарушение на правата на човека. Трафикантите трябва да носят отговорност за причинената вреда с наказания, които отразяват тежестта на престъплението.

Либерални наказания не могат да окажат превантивно и възпиращо въздействие върху дееца. Налагането им не съдейства при възстановяването и преодоляването на психологическите травми на пострадалите, не им дава увереност и чувство на сигурност - посочи министър Рашков. Той открои необходимостта от планиране и провеждане на обучения за представителите на всички институции, ангажирани в противодействието на трафика на хора.

 

Според цитираните на пресконференцията статистически данни, общият брой пострадали за 2020 г. е 458. В него се включват и формално идентифицираните жертви на трафик от предходни години. От тях 359 са жени, 61 мъже и 31 деца. Общият брой пострадали от трафик на хора с цел сексуална експлоатация е 336, от които 333 жени, 3 мъже и 24 малолетни и непълнолетни. Жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация са станали 69 души, от които 54 мъже, 15 жени и 5 деца. В същото време осъдителните присъди са относително малко на брой. 


24 юни 2021

Министър Бойко Рашков награди три служителки в банкови офиси за смелост и гражданска доблест

На специална церемония в сградата на министерството Цецка Цекина, Кристина Костова и Снежанка Йорданова получиха плакети на МВР

Бих искал да обърнем повече внимание на три жени с качества, които не се забелязват  често.  Очевидно, не са много хората с необходимия кураж в критични моменти да реагират хладнокръвно, да преодолеят опасността и да запазят самообладание, когато срещу тях е въоръжен престъпник. Именно затова ръководството на МВР смята, че трябва да отличи действията им. Такива личности не трябва да бъдат отминавани с мълчание.  Нещо повече – поведението им може да е пример и за други жени, че  има смисъл да проявят смелост и да защитят себе си, а и мястото, където работят. Не знам точно какви качества трябва да притежават жените, за да реагират така, но те са пред нас. Една от тях – Цецка Цекина сама осъществи „граждански арест“ при извършване на престъпление и с правомерното си действие прояви героизъм, оставайки сама с въоръжен човек в затворено помещение. Тя рискува живота си и аз, като министър не мога да остана безразличен. Благодаря й за себеотрицанието, за смелостта и доблестта, за изпълнения граждански дълг.

Като общество можем да сме щастливи, че постъпката й не е единствена. Почти идентично е поведението на други две служителки в банков офис във Варна, където Кристина Костова и Снежанка Йорданова предотвратиха опит за грабеж. Със самообладание и преценени реакции  те успяват да прогонят нападателя, поставяйки живота си в риск.

Оценявам действията им с възхищение, благодаря им и съм щастлив, че имаме такива поводи да отличим достойно и смело поведение. Те са герои, вместо да отстъпят и да се подчинят на нападателя, каквато би била обичайната реакция, с действията трите служителки помогнаха и на МВР нападателите да бъдат заловени и те ще отидат на съд.

Министър Рашков изказа благодарност и към служителите на МВР за професионалните действия, довели до бързото задържане на двамата извършители.

На церемонията присъстваха още заместник-министрите на вътрешните работи Енчо Мирчев и Емил Ганчев, изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев, директорите на Областните дирекции на МВР в Кюстендил и Варна.

 

Припомняме, че  професионалната реакция и подаденият навременен сигнал от служителката на банков клон в Дупница Цецка Цекина доведе до бързото разкриване на извършителя на въоръжен грабеж. На 17 юни в офиса влязъл клиент, но подозрителното му поведение направило впечатление на Цекина – касиер в офиса. Тя веднага натиснала  паник-бутона, заключила вратата и така успяла да възпрепятства действията на нападателя. Мъжът произвел изстрели, изблъскал я, успял да грабне наличните в касата средства, да освободи вратата и да избяга. Благодарение на подадения от служителката сигнал и нейната първоначална реакция, при предприетите незабавни  оперативно-издирвателни действия за по-малко от час и половина от извършеното престъпление мъжът бе установен и задържан.

Във втория случай бе предотвратен опит за грабеж от банков офис във Варна. Според подадения в полицията сигнал на 17 юни към 17.32 часа, в офис на банка нахлул неизвестен, който бързо преминал зад бюрата на служителките, доближил касата, застанал плътно до Кристина Костова, която въпреки  заплашителния  тон и „заповедта“ да му даде наличните пари /по данни на банката – 11 500 лв./, отказала хладнокръвно. По същото време в офиса се върнала и втората служителка – Снежанка Йорданова. Тя запазила самообладание и бързо успяла да натисне паник-бутона. Грабнала стойката за клиенти и тръгнала заплашително към нападателя. Той бързо напуснал офиса. При незабавно предприетите действия от служители на Първо РУ-Врана и отдел криминална полиция мъжът е задържан.

 


24 юни 2021

Нова детска площадка по безопасност на движението в основно училище в Пазарджик

Инициативата е в рамките на акцията на пътната полиция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“

 

Детската площадка по безопасност на движението е изградена в двора на основно училище „Проф. Иван Батаклиев” в Пазарджик. На церемонията по откриването й днес присъстваха представители на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР - Пазарджик, ученици, преподаватели, родители. Пожелания за безопасна ваканция към децата отправиха директорът на учебното заведение, както и полицейските служители, които оповестиха предприетите мерки за опазване здравето и живота на подрастващите на пътя. По-големите ученици припомниха основните правила за движение в градска среда, правилното поведение на пешеходците и велосипедистите. Децата имаха възможност на практика да демонстрират - пеша, с ролери, тротинетки и велосипеди - познания за пресичане, даване на предимство, спазване на сигналите на светофарите, маркировката и други.


24 юни 2021

Бъдещи полицаи с поредно занятие с практическа насоченост в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при АМВР

 

Активно продължават занятията с практическа насоченост със стажантите на първоначална полицейска подготовка в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. Този път обучението бе проведено от опитните служители на сектор „Специализирани полицейски сили” при ОДМВР - Пловдив. В него взеха участие и преподавателите от секция „Обща полицейска подготовка” при ЦСПП - Пазарджик. Занятието обхвана стажанти, които ще изпълняват служебните си задължения в Главна дирекция „Национална полиция” и сектор „Метрополитен” при СДВР. Основната тема на обучение бе свързана с опазване на обществения ред при провеждане на масови мероприятия. На обучаемите бяха демонстрирани възможностите на специалното полицейско оборудване, неговото правилно поставяне и използване. Бяха изяснени основните принципи и базови тактически познания при охрана на масови мероприятия от всякакъв вид. Акцент бе поставен и върху стриктното и точно изпълнение на полицейските правомощия, опазване живота и здравето на гражданите и участващите в охраната полицейски служители.  

Провеждането на занятия с реално прилагане на полицейски правомощия имат изключително значение за формирането на практически умения и навици у младите полицейски служители. Те ги поставят в ситуации, близки до реалните, и дават възможност утвърждаване на екипния модел на работа.  


24 юни 2021

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 25 юни 2021

Стара Загора. Към 9.20 часа вчера в РУ-Казанлък е получено съобщение за сбиване в с. Турия, община Павел баня. С пристигането на място полицейският екип установил, че е нанесен побой на 24-годишен мъж. С различни наранявания, той е настанен за лечение в УМБАЛ - Стара Загора, без опасност за живота. В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни действия са установени извършителите - четирима мъже, на възраст между 25 и 34 години. Трима от тях са задържани за срок до 24 часа, а един се издирва. В РУ - Казанлък е образувано досъдебно производство по чл.129, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

 

Кюстендил. Вчера полицаи от районното управление в областния град са установили и задържали извършител на грабеж на златен накит. Сигнал за  случилото се подала пострадалата 59-годишна жена, която  позвънила на тел. 112. Тя разказала, че на ул. „Парижка  комуна“ в града била нападната в гръб от неизвестен, който скъсал и издърпал от шията й верижка с плочка. Полицаите предприели незабавни действия за издирване на извършителя и в късния следобед 26-годишният кюстендилец е задържан. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

 

Варна. 17-годишен варненец е задържан от криминалисти на областната дирекция и колегите им от Трето РУ. На 23 юни, около 17:25 часа бил подаден сигнал за засечено съобщение през интернет приложение със заплаха за палеж на местната синагога. В резултат на предприетите незабавни оперативни действия, разследващите влезли в дирите на подателя. По случая е образувано досъдебно производство и събраните доказателства са предадени на прокуратурата.

 

Към 3 часа след полунощ вчера, при провеждане на специализирана полицейска операция от служителите на Трето РУ в района на жк „Младост“ е задържан 32-годишен местен жител, известен на полицията. Установено е, че секунди преди задържането му, той е взломил входна врата на букмейкърски пункт. По случая е образувано досъдебно производство и е предадено на прокуратурата.

 

Пловдив. В ранните часове вчера, на бул. „България“ в областния град,  автопатрул  на Трето РУ спрял за рутинна проверка лек автомобил „Мерцедес“. Колата управлявал 35-годишен мъж, който, като видял униформените, изхвърлил бучка бяло вещество. Пакетче с подобно съмнително съдържание е намерено при последвалото претърсване в автомобила. Впоследствие е установено, че иззетото вещество е кокаин с тегло над 1,7 грама. В хода на проверката шофьорът бил изпробван с дрегер и апаратът отчел и наличие на алкохол. Направеният му тест за употреба на наркотици също дал положителен резултат. Справка в полицейските регистри показала, че той е с отнето свидетелство за правоуправление след влязло в сила наказателно постановление през март т.г. Срещу него е образувано бързо производство, задържан е за срок до 24 часа.

 

В хода на специализирана операция срещу наркоразпространението, асеновградски полицаи задържали 46-годишен мъж. При претърсване в ползван от него имот в село Орешец, разследващите установили, че отглежда 15 растения от рода на конопа. Срещу мъжа е образувано бързо производство, уведомена е районната прокуратура.

 

Двама мъже се озоваха в полицейския арест като заподозрени в извършване на  домови кражби. Вчера в Първо РУ бил отведен 28-годишен криминално проявен пловдивчанин, влязъл с взлом и отнел телевизор от частен адрес на ул. „Македония“ в областния град. Същия ден в РУ–Труд е задържан 69-годишен жител на Съединение. При проведено разследване са събрани доказателства, че мъжът задигнал два електрически двигателя и множество метални предмети от имот в споменатия град. По случаите са образувани досъдебни производства.

 

Велико Търново. Граждани задържаха солидно почерпен водач на лек автомобил до идването на полицейски екип. Снощи, около 22 часа в Горна Оряховица, двама мъже, на 20 и 26 години, съответно от Горна Оряховица и от с. Първомайци, забелязали криволичещ по пътното платно лек автомобил. С автомобила си двамата препречили пътя му, принудили го да спре и позвънили в полицията. Пристигналите на мястото униформени служители извършили проверка на водача – 45-годишен от същия град и изяснили, че той е правоспособен, но е седнал зад волана, след употреба на значително количество алкохол. Мъжът е отказал кръвна проба. Задържан е с полицейска мярка до 24 часа. Срещу него е започнато бързо производство. 

 

Търговище. Извършител на домова кражба е установен и задържан в РУ-Попово след проведени от служители на управлението издирвателни и процесуално-следствени действия. Установено е, че в ранните часове на 23 юни 52-годишният мъж от поповското с. Зараево е проникнал през незаключена врата в къща в селото и е извършил кражба на сумата от 230 лв. и 15 евро от дамско портмоне. Мъжът е задържан в РУ-Попово за срок до 24 часа. Той е известен на полицията с предишни кражби и грабежи, осъждан. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 194 от НК.

               

Благоевград. Около 20.30 часа снощи, в района на ул. „Гранична“ в Гоце Делчев, полицейски служители от районното управление в града спрели за проверка 25-годишен местен жител. При обиска от него са иззети към 10  топчета, съдържащи общо около 17,9 грама канабис. Младежът е задържан за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

 

 

Хасково. Цигари без бандерол са иззели вчера полицаи от Хасково и Харманли. Към 11.50 часа, на ул. „Люле Бургас“ в областния град за проверка  бил спрян лек автомобил, шофиран от 21-годишен местен жител. В колата с него пътувала и 23-годишна, в чийто личен багаж униформените открили 1200 къса контрабандни  цигари. Териториалните полицаи от Хасково също извършили проверка - на 53-годишна пътничка в автомобил, спрян в с. Стойково В дамската й чанта те намерили 200 къса безакцизни папироси. Тютюневите изделия са предадени с протокол на служителите. Съставени са актове.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 


25 юни 2021

Информационен бюлетин - 24 юни 2021

Водач на лек автомобил, опитал да осуети полицейска проверка, блъскал неколкократно патрулен автомобил, и оказал яростна съпротива при задържането, е установен в резултат на предприети съвместни действия на служители на ОДМВР - Велико Търново и Ямбол. Вчера около 14.30 часа в Прохода на Републиката, малко след с. Вонеща вода, полицейски екип на РУ – В. Търново предприел проверка на паркиран в близост до пътното платно лек автомобил „БМВ“ с британска регистрация. При приближаването на униформените водачът запалил двигателя и потеглил в посока Гурково. Последвало преследване, при което многократно униформените подавали звукови и светлинни сигнали за преустановяване на движението. Шофьорът  не само не изпълнил полицейското разпореждане, но и ударил многократно странично служебния автомобил, опитвайки се да го измести от пътното платно. За щастие няма пострадали, от ударите е спукана гума на полицейската кола. Незабавно лекият автомобил бил обявен за издирване в цялата страна. В издирването се включили и служители на ОДМВР - Ямбол. Малко по-късо автомобилът бил открит изоставен в района сливенското село Крушаре. В хода на оперативните действия е установена самоличността на водача - 28-годишен жител на Ямбол. При предприетите действия по задържането му в Ямбол той е оказал  яростна съпротива, опитал е да избяга и да се укрие. Задържан е в близост до областния град и днес предстои предаването му на ОДМВР - В. Търново По случая е започнато следствено дело под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, а в ОДМВР -  Ямбол е образувано досъдебно производство за оказана съпротива на орган на реда. 

 

Сливен. За броени часове криминалисти разкриха грабеж от малолетно момиче. За посегателството, извършено в Твърдица на 23 юни, в полицията сигнализирала майката - със сила и заплаха непозната жена отнела от 8-годишната й дъщеря златни обици. В резултат на проведените незабавни полицейски действия, по подозрение за извършеното престъпление е установена 25-годишна жена от града. Тя направила пълни самопризнания. Откраднатите бижута са намерени. Извършителката е задържана в РУ - Твърдица за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

 

София. Служители на столичното Пето РУ задържаха извършител на грабеж непосредствено след извършване на престъплението. На 22 юни, малко след 7.00 часа, в района на моста „Чавдар“, столичанка била нападната от непознат мъж, който издърпал дамската й чанта и побягнал. Намиращи се в близост полицаи реагирали мигновено и задържали нападателя - 26-годишен от ловешкото село Дойренци, пребиваващ на територията на София без адресна регистрация. След доклад на събраните материали  по образуваното досъдебно производство в Софийската районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 198 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Плевен. Междусъседска вражда в село Еница ескалира в заплаха за убийство. Около 8.30 часа вчера 30-годишна сигнализирала в полицията, че 28-годишен я е заплашил с убийство, произвеждайки изстрели с оръжие. В хода на предприетите полицейски действия служители на РУ – Кнежа установили, че мъжът е стрелял със законно притежаван газов пистолет. Предал е оръжието доброволно. При огледа в дома му са иззети пет гилзи за газов пистолет. Извършителят е задържан за срок до 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура - Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК, работа по което продължава.

 

Бургас. Две туристки са извършили кражба от магазини, установи разследване на служители от РУ – Приморско. Полицейските действия били предприети във връзка със сигнали за две посегателства - открадната дамска козметика и плажни кърпи, извършени на 23 юни по обяд от два съседни търговски обекта. Извършителките на деянието – две словашки туристки, на 28 и на 51 години, направили пълни самопризнания и възстановили щетите. Работата по случая продължава.

 

Служители на бургаското Второ РУ задържаха 31-годишен криминално проявен мъж от с. Братово. На 29 май, след взломяване, той отнел от два леки автомобила, паркирани в к-с „Славейков“, слънчеви очила, детски скутер и парични суми. Задържаният направил пълни самопризнания и върнал част от откраднатите вещи. Работата по документиране на престъпната му дейност продължава.

 

Варна. Фалшиво свидетелство за управление на МПС е представил на служителите на реда 30-годишен жител на Дългопол, при подадена стоп палка в с. Цонево. Мъжът е задържан за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство.

 

Монтана. Оперативно-издирвателни действия по „горещи” следи предприели вчера служители на РУ – Берковица по сигнал, постъпил към 15.30 часа. Мъж съобщил, че при пазаруване в хранителен магазин в с. Замфирово бил откраднат мобилният телефон на съпругата му. В хода на предприетите действия, с помощта на подателя на сигнала, е установен авторът на посегателството – 55-годишен Пернишка област. Телефонът е открит в него и върнат на собственика. Извършителят е задържан за 24 часа в полицейския арест. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 194, ал. 1 от НК.

 

На 22 юни в 22.57 часа в ОДМВР – Монтана постъпил сигнал чрез тел. 112 за инцидент със счупен телефон в центъра на областния град. Отзовалите се на място служители на реда установили, че е възникнал скандал и побой на паркинга на хипермаркет между 20-годишна столичанка и 21-годишен жител на с. Владимирово, при който бил счупен мобилният телефон на момичето. Извършителят е задържан за срок до 24 часа в полицейския арест на РУ Монтана. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 216, ал. 1 от НК.

 

Благоевград. Досъдебно производство е образувано вчера за въвеждане в заблуда. В периода 18.08.2019 г. - 03.11.2020 г., чрез социалните мрежи, жителка от с. Дамяница била измамена от мъж, представящ се за чуждестранен военен служител. Той я убедил, че ако преведе средства на различни хора в чужбина, ще й изпрати да съхранява и ползва голяма сума пари. На потърпевшата е нанесена щета на приблизителна стойност около 1680 евро. Работата по случая продължава.

 

Кюстендил. Вчера в РУ - Дупница е задържан с полицейска заповед 61-годишен мъж от столицата за подаване на лъжлив сигнал за поставена бомба в управлението. Сигналът е подаден в 13.58 часа чрез тел.112. Малко по-късно подателят е установен в центъра на града. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


24 юни 2021

Информационен бюлетин - 23 юни 2021

София. Извършител на грабеж е задържан от служители на Първо РУ. Действията по разследването стартирали на 24 април, когато в полицията бил получен сигнал за грабеж в бензиностанция в столицата - служителка на обекта обяснила, че около 1.30 часа  непознат я заплашил с нож и отнел наличните пари. В резултат на предприетите оперативно - издирвателни и процесуално - следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство бил установен и задържан извършителят на деянието- 26- годишен, с криминалистически регистрации в полицията. След доклад на събраните  материал в Софийската районна прокуратура задържаният е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.198 от НК. Наложена му е мярка „задържане под стража“.

Столични полицаи предотвратиха разрастване на напрежение, след възникнало сбиване между две компании в района на кв. „Захарна фабрика“. Сигналът в полицията е получен тази сутрин, малко преди 7 часа. В резултат на незабавната реакция на  насочените екипи на полицията и спешна помощ, е възстановен обществения ред. По първоначални данни сбиването между двете групи било предшествано от възникнал спор.  Петима от участниците - леко пострадали, са транспортирани за преглед  в болнично заведение и освободени, а други шестима са задържани в Трето РУ. Работата по изясняване на обстоятелствата около инцидента продължава.

Сливен. Криминалисти задържаха извършители на кражба. Вчера, след като установила липсата на мобилния си телефон,  36-годишна жена потърсила помощ в полицията. При предприетите незабавни действия служителите на реда отвели в полицията две момчета - на 19  и 12 години от село Стоил войвода. Те направили пълни самопризнания и  предали открадната вещ. 19-годишният, който е с криминалистически регистрации в полицията, е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.  

 

Стара Загора. Криминалисти от старозагорското Второ РУ разкриха извършител на кражба. Незабавните оперативно-издирвателни действия били предприети по сигнал, постъпил в полицията вчера - за открадната от лек автомобил кутия с инструменти. В резултат е разкрит авторът на посегателството - 25-годишен старозагорец. Той е задържан за срок до едно денонощие и по случая е образувано бързо производство по чл. 194 от НК.

 

Габрово. При специализирана полицейска операция срещу употребата и разпространението на наркотици на територията на Дряново е задържан 23 – годишен мъж. При претърсване в обитаваното от него жилище криминалистите открили зелена суха листна маса, с тегло 104 грама, реагирала на марихуана при извършения полеви наркотест.  По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354а ал.3 т.1 от НК.

 

Пловдив. Нарушител на обществения ред е задържан от служители на Второ РУ в Пловдив.  Около 13 часа вчера автопатрул на полицейското управление бил изпратен в района на Централна гара по сигнал за агресивно поведение на мъж във видимо нетрезво състояние към служител от БДЖ. Установена е самоличността на извършителя  – 49-годишен от Разградска област. Съставен му е акт по УБДХ и с решение на Пловдивски районен съд му е постановена глоба от 200 лева. Същия ден подобно административно наказание на съда, но в размер на 300 лева, получили други трима извършители на проява на дребно хулиганство в областния град. Глобата ще трябва да заплатят мъже на 31, 35 и 41 години за неуважително отношение и саморазправа със служители на Шесто РУ.

 

След активно разследване асеновградски полицаи установиха извършител на взломна кражба. Работата стартирала по сигнал от тел. 112, че в нощта срещу 19 юни от пенсионерски клуб в село Катуница бил задигнат телевизор. В рамките на образуваното досъдебно производство вчера в полицейския арест бил задържан 33-годишен местен жител. Мъжът е с криминална регистрация и осъждан. Откраднатата вещ е намерена и иззета с протокол.  Работата по цялостното документиране на случая продължава в РУ – Асеновград.

 

Бързо производство е образувано срещу 44-годишен пловдивчанин за причинена телесна повреда по хулигански подбуди. Вчера мъжът бил задържан в Четвърто РУ, след като на ул. „Капитан Райчо“ нанесъл удари на 45-годишна жена. Междувременно в полицията в Раковски попаднал друг извършител на подобно деяние – 31-годишен от село Върбен. Той е заподозрян, че в  понеделник, в местен магазин, той се скарал и сбил със свой съсед. По случая е започнало досъдебно производство. 

 

Плевен. В резултат на предприето упорито разследване криминалисти на РУ-Червен бряг установиха и задържаха водач на автомобил, който след като ударил с колата си 77-годишен мъж, избягал от местопрестъплението. Оперативните действия започнали на 18 юни т.г., след получен сутринта сигнал за намерено безжизнено тяло на местния жител  на улица в с. Сухаче. При извършения оглед експертите установили множество травми по тялото на мъжа, причинени според първоначалните данни от удар с лек автомобил. Веднага стартирали издирвателните действия, в хода на които криминалистите установили и задържали извършителя – 60-годишен местен жител, идентифицирано и иззето е и  превозното средство – „Опел Комбо“. Задържаният  е признал за стореното, разпитан е пред съдия в Плевенски окръжен съд и е привлечен в качеството на обвиняем. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

София област. Около 21.15 часа на 22 юни в РУ-Ихтиман постъпил сигнал за прострелян мъж пред магазин в с. Вакарел. На място веднага били изпратени полицейски служители, които установили пострадалия с рана в областта на долната част на корема. 46-годишният мъж е настанен в болнично заведение, без опасност за живота. В резултат на незабавно предприетите оперативно-издирвателни действия на криминалистите е установен и задържан извършителят- на 59 години от същото село, криминално проявен. Намерени и иззети са и веществени доказателства, съотносими към извършеното престъпление. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават под наблюдението на Районна прокуратура - Ихтиман.

 

Около 12.40 часа на 22 юни в РУ-Своге е получен сигнал от жител на столицата, че в района на жп гарата в града негов познат е стрелял по него и го е обиждал. След незабавни оперативно-издирвателни действия извършителят - на 34 години, криминално проявен и осъждан, от Своге, е установен и задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство за хулиганство.

ГДПБЗН. Сигнал за възникнал пожар в къща в плевенското село Ясен бил получен вчера към 16:35 часа чрез тел.112. Веднага към място  били насочени екипи на регионалната дирекция в Плевен, които бързо погасили огъня, обхванал втория етаж на сградата. При последвалия оглед, в една от стаята служителите открили безжизненото тяло на възрастната стопанка, която живеела сама в къщата. Според първоначалните данни причината за възникналия трагичен инцидент е забравена включена електрическа готварска печка - стаята е изгоряла напълно. Уведомен е дежурен прокурор от ОП- Плевен.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


23 юни 2021

Информационен бюлетин - 22 юни 2021

Видин. Служители на РУ-Кула разкриха и задържаха извършителите на кражби от частни имоти в Бояново. Сигнал за разбити входни врати на две къщи в селото бил получен на 25 март т.г. От единия имот липсвали телевизор, теглич и две автомобилни гуми, битови вещи, от другия – уреди, техника и зимнина.  В хода на проведеното разследване криминалистите  установили авторите на посегателствата - четирима видинчани, двама от тях с криминалистически регистрации. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети по надлежния ред. Вчера, трима от мъжете са задържани за срок до 24 часа и приведени в полицейския арест. Очаква се днес и задържането на четвъртия участник в престъплението. Продължава работата на разследващите по образуваните две досъдебни производства.

 

Плевен. 3.500 килограма контрабанден тютюн е иззет при специализирана операция за ограничаване на разпространението на стоки с незаплатен акциз. При полицейските действия, проведени вчера, са извършени проверки на търговски обекти и пазари. На територията на кооперативен пазар на улица "Александър Батенберг", в контейнер за смет полицаите открили шест плика с жълто - кафява суха тревиста маса, наподобяваща тютюн. Общото тегло на нередовната стока е 3.500 килограма. За намерено количество е съставен констативен протокол.      

 

Бургас. Полицейски служители разкриха две кражби на велосипеди. При първия случай служителите от РУ–Несебър установили извършителката на кражбата на колело на стойност 300 лв., отнето от 63-годишен английски гражданин на 24 май от дома му в с. Кошарица – 38-годишната бургазлийка направила признания и върнала откраднатия велосипед. Работата по случая продължава. Вторият велосипед, на стойност 1200 лв, бил отнет от 24-годишен бургазлия в малките часове на 13 юни. След като било съобщено за посегателството, извършено от партерно помещение на кооперация в ж.к. „Славейков“, полицаите от Второ РУ предприели издирване и установили извършителя – 40- годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, който признал за кражбата и върнал откраднатия велосипед. Работата по документиране на престъплението продължава от служители на Второ Районно управление – Бургас.

 

Търговище. В ареста на районното управление е задържан рецидивист, извършил кражба на пари от вила в местността „Драката“ край Търговище, собственост на 85-годишна жена. 22-годишният жител на с. Бистра е установен вчера в хода на предприети издирвателни действия, след подаден от жената сигнал за липсата на оставените в имота 250 лв. Задържаният е осъждан, известен на полицията с извършени от него предишни кражби.

 

Кърджали. 39-годишен е задържан в РУ-Кърджали за незаконно притежаване на синтетичен наркотик. Проверка на лек автомобил „БМВ“ била извършена снощи около 22.30 часа. Полицейски служители открили у пътника в колата около 4 грама кристално вещество, което при извършен тест реагирало на метамфетамин. Наркотикът е иззет, образувано е досъдебно производство и работата продължават сектор „Криминална полиция“ и разследващ полицай.

 

Две досъдебни производства за използвани неистински официални документи са започнати в РУ-Кърджали с постановления на Районната прокуратура. В Териториалното поделение на НОИ били представени образец за осигурителен стаж и трудова книжка с вписани неверни данни в тях. Сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и разследващ полицай работят по двата случая.

 

Варна. 64-годишен мъж от Провадия е задържан в полицейския арест. Снощи към 22 часа е получен сигнал за възникнал скандал между двама мъже. По първоначални данни, скандалът прераснал в бой, при който задържаният е нанесъл с нож повърхностни прорезни рани в областта на корема на своя опонент. Срещу него е образувано бързо производство, уведомена е прокуратурата.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


22 юни 2021

МВР в медиите

Кампании

Подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Участващите в благотворителната кампания на министерството 89 деца получиха по 400 лева за Великден; на шест от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 800 лева

Каузата да дарим грижа и внимание на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари продължава да ни обединява, независимо от трудностите, пред които обществото ни се изправя през последната година. Благородните жестове в дни на изпитания отново осигуриха възможност за предоставяне на финансова подкрепа на децата, споделящи обща съдба.

Със средствата, набрани в рамките на благотворителната кампания на МВР, 89 деца бяха подпомогнати с по 400 лева по повод Великденските празници. По традиция, част от финансовите средства бяха заделени и за завършващите средното си образование – през 2021 г. шестима зрелостници, момичета и момчета от София, Плевен, Пловдив и Сливен, получиха по 800 лева.

Благодарим на хората, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Със своята безкористност те превръщат загрижеността в действие.

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през изминалата 2020 година, участващите в благотворителната кампания на министерството деца получиха по 1000 лева за Коледа. По случай пролетните празници за тях бяха осигурени по 300 лева, а на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

 


23 апр 2021

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

От благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха по 1000 лева за Коледа

 

Посрещаме Коледните празници в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Тази година, за първи път от началото на благотворителната кампания в подкрепа на децата на загиналите и на пострадалите полицаи и пожарникари, традиционното коледно тържество, което събира ръководството на МВР с момичетата и момчетата, подпомагани от инициативата, няма да се състои.

Независимо от обстоятелствата, имаме силата да превъзмогнем тежестта на ежедневието, обединени от каузата да дарим грижа, внимание и надежда. През 2020 г., с помощта на всички дарители и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха за Коледа по 1000 лева.

Признателни сме на всички, които през годините безкористно ни подкрепят в мисията да съхраним паметта на нашите колеги, загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг, и да бъдем опора за техните деца.

 

 

 

 

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

В рамките на кампанията, благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през 2020 година, децата получиха по 300 лева по случай пролетните празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

В 17-ото коледно издание на благотворителната кампания участват 86 деца от цялата страна (София и областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен). 


07 дек 2020

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие  на 2021 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2021 г.- 31.03.2021 г.
1.БТК ЕАД   548,76 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД   703,00 лв.
3.Теленор България ЕАД   586,00 лв.
Общо:  1837,76 лв.

 
Архив 2017-2019 г.
Архив 2020 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2021 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май


2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019