МВР

Пресцентър

 

20 фев 2018

39 общини получиха дарение за подпомагане дейността на доброволните формирования от Конфедерация Швейцария

Дарението е израз на установеното дългогодишно партньорства между България и Швейцария

Изключително интензивно е сътрудничеството в областта на пожарната безопасност и защита на населението между България и Швейцария през последните години. Добър пример за това е дългогодишното партньорство между общините Ловеч и Базел – Ланд и съответните пожарни служби, заяви директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов по време на церемонията по приемане на дарението от Конфедерация Швейцария. Той припомни, че по инициатива на българското посолство и Швейцария и лично на посланик Меглена Плугчиева през 2016 г. бе осъществено работно посещение, на което бяха поставени основите на още по-задълбочено партньорство между двете страни. Поставихме начало, което трябва да развиваме и със съвместно обучение и обмен на опит между доброволци от двете страни. Главен комисар Николов със задоволство отбеляза, че днес 39 български общини ще получат различно оборудване, материали, инструменти и гумирано облекло. Полученото дарение е принос към усилията на кметовете от Сдружението на общините в България  за възстановяване на функциите на доброволците при справяне с пожари и бедствия и  в подкрепа на идеята, че професионалистите могат да се справят в кризисни ситуации, подкрепени от обучени доброволци. Той подчерта, че Министерството на вътрешните работи не търси контрол, а израз на подкрепа, желание за сътрудничество с българските общини за създаването на доброволни отряди. 70 пожарни автомобила са прехвърлени на общините и още 33 транспортни средства, уточни главен комисар Николов. По думите му доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 2948 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на ГДПБЗН.

За мен е голямо удоволствие да бъда тук за представянето на дарението. Посолството на Швейцария изказва благодарност на ГДПБЗН и Националното сдружение на общините като наши партньори, заяви НПр. Никол Вирш, заместник – посланик на Конфедерация Швейцария у нас. Тя изтъкна, че най-важното е  чувството на солидарност, а днешното дарение е израз на тази солидарност.

Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините благодари на Конфедерация Швейцария и ГДБПЗН за добрата съвместна работа, за доброто партньорство и сътрудничество.

Служители на столичното Четвърто РУ задържаха участник в телефонна измама

На 7 февруари възрастен столичанин потърсил помощ в полицията. Обяснил, че в следобедните часове на домашния му телефон бил заплашен от непознат с искане за предоставяне на финансови средства. Минути по-късно, последвало второ обаждане – този път от „полицай“, който му обяснил, че в момента тече операция по залавяне на телефонни измамници, по познатата вече схема го убедил да участва с предоставяне на парична сума, която после веднага ще му бъде върната. Столичанинът изразил готовност да съдейства и по предварителна договорка оставил 3 000 лв. и над 10 000 евро на указаните му места.Веднага след сигнала било образувано досъдебно производство. В резултат на предприетите незабавни оперативно-издирвателни и процесуално- следствени действия, криминалистите установили и задържали извършителят на деянието - Х.Ц./35г./, от София. Изяснено е, че той е играел ролята на „муле“ в престъпната схема. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура,  Х.Ц. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 209 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

20 фев 2018

Мъжът, откраднал животни от Градския парк, е установен и задържан след упорито разследване на криминалисти на ОДМВР-Перник

38-годишният К.П. е криминално проявен и осъждан многократно

В началото на месец февруари тази година от Градския парк в Перник бяха откраднати 10 гълъба и заек. След подадения сигнал в Първо РУ бяха предприети действия за установяването на извършителя. В резултат на упорито разследване и проведени множество оперативно-издирвателни действия, днес при претърсване на апартамента на рецидивиста К.П./38 г./ животните са открити на терасата на дома и предадени на общината. Вчера сутринта, той бил засечен в центъра на областния град при опит да открадне алуминиева лайсна от търговски обект. При направения му личен обиск, у него бил намерен малък талон от лек автомобил „Мерцедес“. Допълнителна справка показала, че колата била разбита в нощните часове на на 18 февруари и от нея са откраднати малък талон и СД панел на музикална уредба. Има данни, че К.П. е автор и на други кражби в Перник, една от които е отново са алуминиеви панели от същия търговски обект. Мъжът е познат на полицията с извършени множество кражби, грабежи и употреба на наркотични вещества. Осъждан е многократно с влезли в сила присъди за кражби и грабежи.

К.П. е задържан до 24 ч. с полицейска мярка, материалите по случая са предадени на Районна прокуратура – Перник, работата по документирането на случая продължава под нейно наблюдение.

 

 

 

19 фев 2018

Криминалисти на ОДМВР- Шумен разкриха модерна оранжерия за отглеждане и обработка на марихуана

Иззети са 54 кг суха зелена растителна маса – канабис; трима мъже са задържани в момент на сделка с наркотични вещества

Специализираната операция по противодействие на наркопроизводството е проведена след разследване на  пристъпил оперативен сигнал. Действията са осъществени под надзора на Окръжна прокуратура. В имот край Велики Преслав, обитаван от столичанина А.Н. /42г./, в момент на сделка с наркотични вещества, били установени още двама мъже -  Е.Б./46г./ от Велики Преслав и Т.Г./34г./от Варна. При обиск от Т.Г. криминалистите иззели сумата от 8400 лева, а при продължилите процесуално-следствени действия на адреса те намерили и иззели общо 4 кг марихуана и електронна везна. 

В рамките на операцията служителите предприели и претърсване в имот в село край Велики Преслав, поддържан от А.Н., където открили помещение за отглеждане на марихуана с площ от около 80 кв.м. Системите за осветление, отопление и вентилиране били в работен режим. Оранжерията била оборудвана с модерна система за капково напояване, както и система за преработване на въздуха в помещението, която също била на високо технологично ниво. 700 са намерените саксии в оранжерията. Значителна част от тях били обраните, а останалите – със засят  канабис, достигнал различен стадий на растеж. Криминалистите открили 11 чувала с общо 42.350 кг суха листна маса, както и 11.300 кг  канабисови глави, оставени за обработка върху специални сушилни в помещението. Цялото оборудване за отглеждане на наркотик -климатични системи, съоръжения  за контрол на температурата и влажността на въздуха в помещенията, системите за напояване, колектори и осветление, както и  наличната дрога, са иззети.

Установено е, че  А.Н. е осъждан за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, а Е.Б. - за грабеж, за кражба на моторно превозно средство, за вещно укривателство, кражба на общинско имущество и прокарване в обръщение на фалшиви пари. Т.Г. е с криминалистична регистрация през 2001 г. за грабеж. След 24-часово им задържане, с постановление на прокурор за срок до 72 часа са задържани А.Н. и Е.Б., а на  Т.Г. е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 А ал.2 във вр. с ал.1 от НК. Днес с решение на окръжния съд на двамата мъже е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.

Подробности около проведената операция оповестиха днес директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим и административният ръководител и окръжен прокурор Маргарита  Георгиева. Те дадоха висока оценка за реализираните съвместни действия, довели до разкриването на една от най-модерните оранжерии до този момент в района.


19 фев 2018

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 19 февруари 2018

 Габрово. Полицай е пострадал при задържане на мъж, оказал яростна съпротива. На 16 февруари вечерта в РУ-Габрово бил получен сигнал за сбиване пред магазин в града. На място незабавно бил изпратен полицейски екип. При  проверка на личните документи на трима мъже, установени на адреса, един от тях отказал да ги предостави, отправил обидни думи към униформените, държал се грубо и предизвикателно. Това наложило неговото задържане, по време на което е пострадал 27-годишен полицай /с нараняване на дясната ръка/. Мъжът – 30-годишен габровец,  с криминални регистрации  за престъпления по чл. 354 А от НК, е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава, заведена е преписка. 

София. Служители на Седмо РУ задържаха двама мъже, непосредствено след извършена от тях кражба. На 12 февруари автопатрул забелязал съмнителното им поведение до паркиран лек автомобил „в ж.к. „Полигона“. Установена била самоличността им - Х. И. /30 г./ и С. Н. /39 г./, криминално проявени, от София. В хода на проверката полицаите забелязали до автомобила множество изхвърлени инструменти, предназначени за отключване и взломяване на секретни патрони. Последвали процесуално - следствени действия, при които в колата униформените открили множество вещи /преносим компютър и аксесоари към него, два таблета, кожено яке и други дребни вещи/, за които двамата мъже не дали смислени обяснения. В процеса на разследването било установено, че вещите са предмет на кражба, извършена от двамата малко по-рано от жилище в същия квартал. По случая е образувано досъдебно производство, а двамата мъже са задържани с полицейска мярка до 24 часа. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура задържаните са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.195 от НК. На Х.И. е наложена мярка „задържане под стража“, а на С.Н.- „подписка“.

Плевен. В събота вечерта чрез тел. 112 в Първо РУ в града било съобщено, че в междублоковото пространство в ж.к. "Дружба" две жени са ограбили 36-годишен плевенчанин. Веднага на място бил изпратен автопатрул. Пострадалият разказал, че след  удар в главата бил  повален на земята, а от външния джоб на якето му жените отнели 370 лв., след което избягали. Уведомен е прокурор в РП - Плевен за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК. Образувано е досъдебно производство. От проведените незабавни оперативни действия са установени извършителките –  на 33г. и 25г., и двете от Плевен. Жените са задържани са за срок до 24 часа и са направили пълни самопризнания за случая.

Търговище. Криминалисти на РУ-Омуртаг издирват извършители на взломна кражба. Вчера към 14,30 ч в РУ-Омуртаг бил получен сигнал, че за времето от 15.01.2018 г. до 18.02.2018 г. неизвестен е разбил входна врата и е проникнал в къща в с. Кьосевци, собственост на 48-годишна жена от гр. Омуртаг. От дома са откраднати покъщнина, около 4 кубика дърва за огрев и около 60 м оградна мрежа. Извършен е оглед на място, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 195, ал. 3 от Наказателния кодекс, предприети са оперативно-издирвателни действия за установяването на злосторниците.

Силистра. 20-годишен мъж е задържан за притежание на наркотици. При полицейска проверка на 17 февруари около 17.30 часа в областния град у него били намерени 2.5 грама амфетамин, идентифициран с полеви наркотест. По случая е образувано досъдебно производство.

Кърджали. Двама мъже и жена са задържани с дрога в Кърджали в хода на специализирана операция по противодействие на притежаването и разпространението на наркотици, проведена от служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“. При обиски у 20-годишна жена и 24-годишен мъж са открити общо около 9 грама суха листна маса, която при извършен тест реагирала на марихуана. Същият вид дрога била открита при проверка и на 25-годишен мъж на паркинга пред голяма търговска верига в областния център. Наркотиците са иззети, а притежателите им са задържани за срок до 24 часа в РУ-Кърджали. Образувани са бързи производства и работата продължават разследващи полицаи.

Сливен: Служители на РУ-Сливен задържаха 30-годишен мъж за наркотици. На 16 февруари при извършване на патрулна дейност,  служители от група „Охрана на обществения ред“ спрели за проверка 30-годишния К. П.- местен жител. В него те намерили пликчета, съдържащи около 5 грама марихуана и 2 грама метамфетамин. К.П. е задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

ОДМВР-София. Трима души са задържани за притежание на наркотици при полицейски операции. Първите двама са задържани от служители на РУ- Елин Пелин в следобедните часове на 16 февруари. От 36- годишен криминално проявен от с. Григорево са иззети пет грама суха зелена маса - канабис и около три грама прахообразно вещество - амфетамин. Топче с канабис е иззето и от 19- годишен криминално проявен и осъждан. На 18 февруари, при извършена проверка на лек автомобил, служители на РУ- Своге са задържали 28- годишния водач, след като у него открили пликче с около 1.3 грама амфетамин. По трите случая са образувани досъдебни производства за извършено престъпление по чл. 354А от НК. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата.

Двама мъже са задържани от костинбродските криминалисти в момент на кражба на гориво. Работата по случая започнала след получена информация за извършваща се кражба на дизелово гориво от цистерни, транспортиращи гориво за петролна база в Костинброд. В резултат на проведените бързи оперативно- издирвателни действия полицейските служители установили и задържали двамата извършители на престъпното посегателство - 53-годишен от с. Церово и 57- годишен от Червен бряг. В автомобила, с който били задържани, са открити туби с 250 литра дизелово гориво. Двамата признали за стореното и предали инкриминираното гориво. Материалите по случая са докладвани в районната прокуратура в Костинброд с мнение за прилагане на разпоредбите на чл. 218Б от НК.

Русе. Бързо производство е образувано срещу 30-годишен мъж за извършени хулигански действия. На 16 февруари полицейски екип от Второ РУ е бил изпратен на адрес в града след сигнал от граждани, че мъж руши кола, държи се агресивно и отправял заплахи. Виновният е установен от униформените - 30-годишен мъж от Русе. Последвал е оглед на местопроизшествието. Случаят е документиран и е образувано бързо производство срещу мъжа за престъпление по чл.325, ал.1 от НК.

Пазарджик. Двама братя са задържани за хулиганство в ареста на РУ-Септември. В петък вечерта в близост до бивш стопански двор в септемврийското село Симеоновец възникнал скандал между братята К.Л. /36 г./, Р. Л. /35 г./  и съселянинът им Й.Л./ 39 г./ Разпрата бързо прераснала в сбиване, при което двамата братя нанесли побой над опонента си. Мъжете са задържани в ареста на РУ-Септември, а спрямо тях е образувано полицейско производство за хулиганство.   

Хасково. Цигари и тютюн без бандерол иззеха през почивните дни полицаи от управленията в Хасково, Димитровград и Харманли. При проверки на домове и леки автомобили са иззети общо 46 278 къса цигари и 5,7 кг нарязан тютюн, предаден от собствениците си с протоколи. Съставени са им актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

 Кюстендил. 1856 къса цигари от различни марки и без български акцизен бандерол са иззели служители на РУ- Кюстендил в края на миналата седмица. Започнати са 2 досъдебни производства за престъпления против данъчната система.  Част от акцизните цигари /1400 къса/са открити в лек автомобил, управляван от 45-годишен мъж от с. Слокощица, другите са иззети от дома на 78-годишен кюстендилец.

          

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

19 фев 2018

Информационен бюлетин - 16 февруари 2018

Хасково. Баща и син са задържани в тополовградския арест вчера. В 12.40 часа на пътя Тополовград – село Орешник, автопатрул забелязал лек автомобил „Фолксваген Пасат“ без регистрационни табели. Водачът не се е подчинил на подадения сигнал и продължил движението си към селото. Служебната кола го е последвала със включени светлини и звуци и го е спряла непосредствено преди селото. Установено е било, че автомобилът е управляван от 34-годишен мъж от с. Орешник, а пътник в колата  е 55-годишният му баща. Справка показала, че водачът не притежава свидетелство за правоуправление и е неправоспособен. Бащата и синът, с криминални регистрации в полицията са оказали съпротива, което е наложило употреба на физическа сила и белезници. Срещу младия мъж е образувано бързо производство по чл.345 ал.2 от НК, а на баща му - съставен акт по Закона за МВР за неизпълнение на полицейско разпореждане.

 

Стоки от защитени търговски марки иззеха икономическите полицаи от РУ - Свиленград. Вчера на улица „Камчия“ в града бил спрян за проверка микробус „Мерцедес“, управляван от 49-годишен мъж от София и 38- годишен пътник от Исперих. В товарното помещение на буса са намерени 298 кг, 785,5 литра и 684 опаковки перилни и почистващи препарати от защитени търговски марки без документи за произход. По случая е образувано досъдебно производство по чл.172, б от НК.

 

Русе. Бързо производство за хулиганска проява е образувано срещу 35-годишен русенец, опитал да осуети полицейска проверка. Вчера сутринта пътни полицаи спрели за проверка лек автомобил „Рено Клио“. Докато униформените извършвали проверка на водача на колата, друг мъж влязъл в пререкания с тях, опитвайки се да осуети действията им. Служителите на реда са поискали да установят самоличността му, но когато са му разпоредили да представи документ за самоличност, той побягнал. Бил е настигнат от полицаите, като при последвалото задържане е оказал физическа съпротива, при което единият от униформените е получил нараняване на ръката. Случаят е документиран в Първо РУ, образувано е бързо производство, срещу 35-годишния мъж от Русе, за престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

 

Пловдив. Мъж и жена са били задържани за проявена агресия към полицейски служители. Около 14.10 часа вчера на ул. „Проглед“ в областния град 53-годишна пловдивчанка нарушила обществения ред и отказала да изпълни разпорежданията на екип на Шесто РУ, отправяйки към униформените закани за саморазправа. Близо два часа по-късно подобна ситуация се разиграла на кръстовище в село Ръжево Конаре, където 39-годишен местен жител оказал съпротива при опит да осуети действията на служители от РУ-Хисаря. Двамата нарушители остават в полицейския арест за срок до 24 часа. По случаите са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 325, ал.2 от НК.

 

Дилър на наркотици получи осъдителна присъда, след като бе разкрит от служителите на реда в Първомай. Специализираната операция е проведена в края на януари, под ръководството на окръжната прокуратура. При процесуални и следствени действия от адреса на 33-годишен жител на село Крушево били иззети близо 200 грама марихуана и електронна везна. В рамките на образуваното бързо производство мъжът бил привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. С прокурорско постановление спрямо него е взета 72-часова мярка за неотклонение. След разглеждане на материалите в Пловдивски окръжен съд, на 9 февруари извършителят е осъден на „лишаване от свобода“ за година и 11 месеца с 3-годишен изпитателен срок. Междувременно 27-годишен от Асеновград, занимавал се с подобна незаконна дейност, бе задържан в районното управление в сряда. От дома му криминалистите конфискували над 136 грама марихуана, разпределени в пакетчета, електронна везна и мелачка /гриндер/. Ден по-рано в ареста на Четвърто РУ в Пловдив попаднал 29-годишен, засечен на ул. „Владая“ с около 2,5 грама от същия наркотик. Срещу двамата мъже са образувани бързи производства под наблюдението на районната прокуратура.

 

София. Служители на Трето РУ установиха и задържаха извършител на кражба от жилище. На 8 януари в полицията бил получен сигнал, че от апартамент на ул.„Княз Борис Първи“ е извършена кражба. При последвалия оглед е установено, че в апартамента е проникнато чрез взломяване на балконската врата и са отнети 4 телевизора, златни накити и др. вещи.  В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия е установен и задържан извършителят-И.Ш./35г./ от София, известен на МВР с други подобни прояви. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура мъжът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.195 от НК и му е наложена мярка „задържане под стража“.

 

Велико Търново. Кражба на кашони със захарни изделия от склад предотвратиха великотърновски криминалисти. В сряда, в хода на специализирана полицейска операция, в момент на кражба на кашони с вафли и пасти от складово помещение в областния град, бил задържан 44-годишният Х. В. от Велико Търново, служител в фирмата. В автомобила му – „Фолксваген Голф“, са установени и иззети 15 кашона с вафли и пасти, на стойност 160 лева. По случая е образувана преписка, която е подготвена за доклад в прокуратурата.

 

Служители на полицейското управление във Велико Търново задържаха 51-годишния И.И. от с. Конак в момент на кражба. Вчера при провеждане на специализирана полицейска операция и със съдействието на служители от частна охранителна фирма в момент на извършване на кражба от сервизна база, находяща се в района на кожа база, бил задържан 51-годишен мъж, с криминални регистрации в полицията. В сака му са намерени и иззети различни по вид и размер медни кабели. И.И. е задържан с полицейска мярка за 24 часа. Той е известен на полицията и многократно осъждан. По случая е започнато досъдебно производство.

 

Кърджали. Криминалисти разкриха за часове извършители на кражба от павилион в село Паничково. Сигналът, че от обекта липсват 50 кутии цигари, алкохолни напитки и билети от националната лотария, бил подаден вчера сутринта. В резултат на предприетите незабавни издирвателни действия криминалистите установили извършителите – двама мъже на 23 и 25 години. Снощи те са задържани в полицейското управление  с полицейска мярка за 24 часа. Част от откраднатите стоки са открити и иззети. Образувано е досъдебно производство и работата по случая продължава.

 

София – област. Трима души са задържани в РУ- Елин Пелин след сбиване в заведение. Действията по случая започнали след като собственик на ресторант в Елин Пелин сигнализирал в полицията за сбиване между клиенти, при което са счупени инвентар на заведението и странично огледало на автомобила му, а впоследствие един от тях е напуснал без да плати сметката си. Служителите на реда предприели незабавни оперативно- издирвателни действия, в хода на които бързо установили и задържали участниците в свадата - двама от с. Доганово и ботевградчанин. Те направили пълни самопризнания и възстановили на собственика нанесените щети. По случая е регистрирана преписка за извършено престъпление по чл. 216 от НК, докладвана в районната прокуратура.

 

Близо 8000 къса контрабандни цигари са иззети от къща в Скравена. Около 11 часа вчера, в хода на полицейска операция срещу нелегалната търговия с акцизни стоки, служители на икономическа полиция в областната дирекция и РУ- Ботевград извършили претърсване на частен адрес в с. Скравена. В спалното помещение на къщата са установени и иззети общо 7940 къса цигари от различни търговски марки без български акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал.1 от НК. Уведомена е районната прокуратура.

 

Сливен. Служители на участък „Надежда“ задържали 23-годишен за наркотици. Вчера бил спрян за проверка лек автомобил „Опел Омега“. В един от пътниците криминалистите открили плик, съдържащ зелена листна маса - приблизително за около 30 дози. Направеният наркотест масата е реагирала на марихуана.  Н.Д. е с криминални регистрации в полицията и осъждан за кражби. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство.

 

Пазарджик. Цигари без бандерол са иззети от търговски обект в Батак. Проверката била извършена вчера от служители на местния полицейски участък и инспектори от митническата дирекция в Пловдив. Съвместният екип инспектирал магазин в родопския град, стопанисван от батачанина А.В./50г./. В складовото помещение били открити 1620 къса цигари от различни марки, всичките без бандерол. Тютюневите изделия са иззети а по случая се води преписка.  

 

Шумен. Служители на полицейското управление в Нови пазар установиха двама местни жители, които унищожили и повредили 10 гуми на паркирани автомобили по различни улици в града. Проверката започнала преди няколко дни, когато собственици на автомобили, паркирани по улиците „Цар Петър“, „Балкан“, „Шипка“, „Родопи“ и „Сливница“  в Нови пазар съобщили, че ги намерили с нарязани или спукани гуми. В хода на проверката било изяснено, че авторите на деянието са 24-годишният С.М. и 17-годишен негов приятел. Вчера били разпитани в полицейското управление по образувания заявителски материал. Предстои доклад на материалите в РП- Нови пазар.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

16 фев 2018

Информационен бюлетин - 15 февруари 2018

София. Служители на Трето РУ задържаха извършител на грабеж. На 30 януари около 21.45 часа, 41-годишна столичанка  съобщила в Трето РУ, че малко по–рано същия ден, в сграда на бул. „Александър Стамболийски“ била нападната от непознат, който я ударил в лицето и издърпал дамската й чанта с лични документи, пари и мобилен телефон и избягал. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия в рамките на образуваното досъдебно производство, бил установен и задържан извършителят - П.М./33г./, от София. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, на задържания е повдигнато обвинение за престъпление по чл.198 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Кърджали. 27-годишен е задържан в РУ-Кърджали за противозаконно лишаване от свобода на 39-годишна жена. Потърпевшата успяла да се отскубне вчера сутринта и потърсила помощ в полицията. При незабавни издирвателни действия, мъжът е установен и задържан. По първоначални данни, принудителният плен продължил няколко месеца. Жертвата била държана в жилище в Кърджали, като върху нея било оказвано физическо насилие. По случая е образувано досъдебно производство по чл.142а, ал.4 за противозаконно лишаване от свобода, продължило повече от две денонощия и осъществено по мъчителен и опасен за здравето на пострадалата начин. Работата продължава разследващ полицай в РУ-Кърджали, уведомен е прокурор от Районна прокуратура. Очаква се постановление за налагане на мярка задържане за срок до 72 часа и привличане на 27-годишния като обвиняем.

 

27-годишна жена е задържана в РУ-Кърджали, след като размахала нож при свада с 46-годишен пред бензиностанция в кв.“Възрожденци“ в Кърджали. Инцидентът станал вчера около 13,30 часа. Причините за скандала са в процес на изясняване, ножът е иззет. Работата по случая продължава сектор „Охранителна полиция“ по чл.144, ал.3 от Наказателния кодекс за отправени закани за убийство.

 

Плевен. Полицаи от Второ РУ в областния град изясняват  обстоятелствата около случай на побой. Сигналът в полицията е получен към 17,45 – според информацията, минути по-рано, на ул."Иван Миндиликов" възникнал скандал между 56-годишен водач на таксиметров автомобил и 52-годишен – клиент. Водачът нанесъл удари по главата на опонента си с твърд предмет след забележка от пътника, че пътува бавно и по заобиколен маршрут. Пострадалият е откаран в ЦСМП - Плевен, прегледан е и освободен, без опасност за живота. Уведомен е прокурор за престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК. Образувано е бързо производство.

 

Сливен. 30-годишен е задържан при опит да подкупи полицейски служители в областния град. Снощи, към 22,50 часа, на булевард  "Цар Симеон“ в града, патрулен полицейски екип спрял за проверка лек автомобил „Рено“, управляван от С.С.(30г.) от Сливен. След като е уведомен, че предстои проба за употреба на наркотици и упойващи вещества, С.С. подхвърлил 15 евро в служебния автомобил. Водачът е задържан и изпробван с техническо средство дрегер, който отчел положителна за употреба на канабис. По случая е образувано бързо производство.

 

Хасково. 30-годишен мъж е задържан за опит за подкуп на полицаи. Тази сутрин, около 3 часа, на изхода от Димитровград за Стара Загора, пътни полицаи спрели за проверка микробус Форд „Транзит“. Униформените служители установили, че пътникът до водача е без предпазен колан. За да избегне съставянето на акт по Закона за движение по пътищата, мъжът от сливенското с. Кермен предложил на полицаите от патрула от РУ- Димитровград две банкноти по 50 лева. Последвало е задържането му до 24 часа по образуваното бързо производство.

 

Цигари и тютюн без бандерол иззеха вчера полицаи от РУ-Хасково при проверки за спазване на режима за търговия с акцизни стоки. В три жилища в областния град са намерени общо 1240 къса цигари и 1 кг тютюн. От паркинг край Харманли служители от районното управление иззели 11 л алкохол без акцизен бандерол и 10 чифта спортни обувки с лого на защитена марка, без документи за произход. Безакцизните стоки са иззети с протоколи от собствениците си, съставени са им актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

         

Перник. 18-годишен е задържан за притежаване на наркотични вещества. При акцията, проведена вчера, служителите от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР проверили 18-годишният М.Е.. При претърсване на жилището му на ул. „Русе“ са намерени и иззети две пакетчета с бяло прахообразно вещество, реагирало на амфетамин, над 3 грама кокаин  и кутия от цигари със суха зелена листна маса /11 г/.  М.Е. е задържан за 24 часа с полицейска мярка. Образувано е досъдебно производство и работата продължава.

 

Кюстендил. Вчера служители на РУ-Бобов дол са задържали 26-годишен мъж за притежание на наркотик. При извършена проверка,  у него е открита опаковка с прахообразно вещество, реагирало при направения полеви наркотест на кокаин. Притежателят на високорисковото наркотично вещество ще остане в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

 

Стара Загора. При процесуално-следствени действия, извършени вчера в дома на 50-годишен мъж в с. Ръжена, община Казанлък, органите на реда открили 8 сухи растения от рода на конопа, високи от 100 до 250 см, две незаконно притежавани ловни пушки, 83 ловни патрона и 3,5 кубически м дърва за огрев, без контролна горска марка и документи за произход. Образувани са две досъдебни производства за престъпления по чл.235, чл.354а, ал.3 и чл.339, ал.1 от НК. Мъжът е задържан за срок до 24 часа в РУ-Казанлък.

 

Бургас. 22-годишен от областния град е задържан за посегателство над автомобили. Сигнал за случилото се е получен на 4 февруари, около 8 часа, когато в Четвърто РУ- Бургас е получено съобщение за нарязани гуми на шест автомобила, паркирани до блок в к-с «Меден Рудник». В хода на полицейските действия е установен и задържан извършителят – криминално проявеният Т.Я./22 г./от Бургас, който нарязал четирите гуми на три автомобила «Форд Транзит» и  «Пежо Партнер», предната дясна - на  «Фолксваген Голф» и двете предни гуми на «Дачия Логан», всички с бургаски регистрации. Т.Я. признал за стореното. Работата по случая продължават служители от Четвърто РУ– Бургас.

 

Пловдив. Автор на увреждане на два леки автомобила бе задържан в Първо РУ. Около 22.20 часа снощи служителите на реда реагирали незабавно на сигнали за нанесени материални щети по  „Рено“ и „Пежо“, паркирани пред адрес в село Марково.  При огледа било установено, че на едната от колите са срязани четирите гуми, а на другата – три. В хода на организираните  издирвателни действия същата вечер в районното управление бил отведен 38-годишен пловдивчанин. Срещу него е започнато бързо производство по чл. 216 от НК.

 

Благоевград. Досъдебно производство е образувано срещу 67-годишен от с. Рупите, община Петрич. Вчера, в хода на проверка в обитаваната от него къща в селото, служителите на реда намерили и иззели 14 ловни патрона, притежавани без разрешение, както и бяло прахообразно вещество – 3,15 гр, реагирало на амфетамин.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

15 фев 2018

Информационен бюлетин - 14 февруари 2018

София. При пореден опит за посегателство, столични полицаи задържаха извършител на множество кражби от магазини. На 30 януари служител по сигурността на верига магазини за алкохол, цигари и пакетирани стоки съобщил в полицията за извършени от неизвестен множество кражби на скъп алкохол и шоколадови изделия от различни търговски обекти на веригата на територията на столицата. В резултат на оперативно-издирвателните и процесуално-следствени действия, предприети в рамките на образуваното досъдебно производство, извършителят e установен. На 7 февруари, при опит да извърши поредната си кражба от магазин на търговската верига, служители на сектор „Кражби“ при СДВР задържали криминално проявения и осъждан за кражби Ц.Ц. /53г./ от  с. Сухаче. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, Ц.Ц. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 194 от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

В Четвърто РУ са задържани две непълнолетни момчета за кражба. На 12 февруари, след обед, в магазин за дрехи в столичен търговски център служители от сектор „Улична престъпност“ при СДВР  задържали двамата, непосредствено след кражба на дрехи. Установена е самоличността на момчетата, уведомени са родители им. Ден по-рано,  в същия търговски център, след кражба на стоки от магазин за дрехи, са задържани две малолетни момичета от София. Материалите по образуваните преписки са изпратени в Софийска районна прокуратура с мнение за прилагане на възпитателни мерки съгласно чл.61 от НК.

Столични полицаи задържаха 41- годишен мъж, нанесъл материални щети в търговски обект от верига за хранителни стоки.Тази нощ около 1.30 часа бил получен сигнал, че мъж влезнал в магазин за хранителни стоки в кв. „Драгалевци“ , когато стигнал до стелажите с алкохол започнал да блъска бутилки на земята. Към адреса незабавно са насочени полицейски екипи, които задържали на място 41- годишен мъж, във видимо неадекватно състояние. При инцидента няма пострадали служители  и клиенти на магазина, нанесени са само материални щети. По случая е образувано досъдебно производство, материалите по което предстои да бъдат докладвани в прокуратурата.

 

Търговище. Служителите на реда от областния град разкриха кражба от кметството в с. Мировец, община Търговище. Вчера, след проведени оперативно-издирвателни действия, в районното управление в  града е доведен непълнолетен, за когото е установено, че на 6-ти януари  е проникнал през незатворен прозорец в помещение на кметството и извършил кражба на преносим компютър и рутер, собственост на 55-годишен мъж от селото. Вещите са върнати на собственика им. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Хасково. 34-годишен харманлиец е задържан за съхранение на наркотик. Вчера криминалисти от районното управление в града извършили проверка на имот, обитаван от него. При претърсването са намерени зелена листна маса канабис, 20 гр, реагирало при теста на метаамфетамин и 700 гр смес за приготвяне на дрога, която е изпратена за експертиза. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354-а ал.1 от НК.

Плевен. Служители на сектор "Криминална полиция" при Второ РУ-Плевен извършили проверка по сигнал за съхраняване на тютюневи изделия с неплатен акциз. В жилище, обитавано от 69-годишна, те открили и иззети общо 21 920 къса цигари, без валиден български бандерол. За случая е уведомен дежурен прокурор в Районната прокуратура. Образувано е досъдебно производство по чл.234, ал.1 от НК. Работата по изясняване на случая продължава.

 

Пловдив. Незаконно притежавани автомат и близо 100 боеприпаса от различен калибър са конфискувани от частен имот в село Красново. Процесуално-следствените действия били предприети вчера на адрес на 48-годишен местен жител. Срещу мъжа е образувано бързо производство по чл. 339, ал. 1 от НК в РУ  - Хисаря.

Шумен. 52-годишен мъж от Шумен бил задържан в полицейското управление в късните следобедни часове на 12 февруари, след получен сигнал за възникнал скандал на ул.“Тича“ в града. На място полицейските служители изяснили, че Ф.Ф. не изпълнил заповед за незабавна защита от домашно насилие на Шуменския районен съд. За престъпление по чл. 296 ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

 

Видин. Вчера полицейски служители открили в дома му тялото на самотноживеещ 79-годишен жител на Брегово. Униформените посетили адреса след получен сигнал от служител на общината, който им съобщил, че през последните дни не е виждал човека. При огледа не са установени данни за насилствена смърт. Случаят е докладван в Окръжна прокуратура, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство.

 

 

          

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

14 фев 2018

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г. 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.
2.Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.
       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2018 г.

Януари

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2017

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

 

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 107 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

 

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Своята съпричастност към благотворителната кампания засвидетелства и младо семейство от София. Младоженците преведоха средства по сметката за дарения, набрани по време на сватбеното им тържество. Вместо цветя, те помолили гостите да заделят тази сума за децата на загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг полицаи и пожарникари.

Наскоро, пожарникар от Варна и съпругата му направиха същия жест и, след молба към гостите на сватбата си да помогнат на кампанията, набраха средства за децата на служители на МВР, загубили живота си или пострадали по време на служба.

 

 

През 2017 г. се навършват 14 години от старта на Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР. Традиционно тя се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи.

Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

 

27 сеп 2017

Кампания „Не бъди финансово муле!“

Информационната превантивна кампания е инициирана от Европейския център по киберпрестъпност на Европол

Повече от 90% от транзакциите към банкови сметки на „финансови мулета“ са свързани с киберпрестъпления. Незаконно придобитите парични средства често идват от извършени кибератаки като: фишинг, онлайн измами при пазаруване/електронна търговия, измами при плащане с карта, компрометиране на бизнес електронна поща и други. Т. нар. съвременен феномен „финансови мулета“ е необходим на кибепрестъпниците, за да останат анонимни при прехвърляне на откраднатите финансови средства.

Какво означава „финансово муле“?
Физическо или юридическо лице, което, в поръчение на трети лица, прехвърля незаконно придобити финансови средства между различни финансови акаунти, в различни държави.
„Финансовите мулета“ са предварително набрани от киберпрестъпниците с цел превеждане на откраднати пари. За участието им се обещават комисионни, дават им се пари в брой, с които да регистрират банкови сметки в различни валути.
Дори „финансовите мулета“ да не са замесени пряко в престъпленията, с които нелегално се генерират парични средства (киберпрестъпност, при разплащане и онлайн измами, наркотици, трафика на хора и т.н.), техните действия са незаконни: с прехвърлянето на финансовите средства финансовите мулета извършват „изпиране на пари“ /чл. 253 от Наказателния кодекс на Република България/, които са нелегално придобити.
Ако бъде установено, че извършвате дейност като „финансово муле“, дори да е било в следствие на заблуда, може да бъдете осъден на лишаване от свобода, глоба или обществено полезен труд. Създавате си също лоша банкова репутация, което ще се отрази при кандидатстване за кредит и други взаимоотношения с банковите институции.

Как се набират „финансови мулета“?
Набират става по два основни начина:
1. чрез директен контакт – случайно или целенасочено запознанство, последвано от предложение за печалба на лесни пари;
2. чрез публикуване фалшиви обяви за работа в Интернет.

С развитието на новите технологии и тенденции, организираните престъпни групи разработват нови системи за извършване на престъпления:
- чрез обяви за работа, които на пръв поглед изглеждат законни (напр . "парични преводи");
- чрез онлайн публикации;
- чрез директен подход – личен контакт или чрез имейл;
- чрез социални мрежи (публикации в затворени групи);
- чрез съобщения, изпратени чрез незабавни приложения за съобщения (напр .: Whatsapp, Viber)

Кои лица най-често стават „финансови мулета“?
Търсещи допълнителна работа, безработни, студенти, хора в затруднено финансово положение, туристи. Предимно мъже на възраст 18-45 години.

За какво да внимаваме?
Може да познаете, че се опитват да ви привлекат за „финансово муле“ по следните особености:
Ако комуникацията между вас и лицето, което отправя предложението, протича по електронна поща, писането често включва лоша структура на изреченията с граматически и правописни грешки. Имейл адресът, свързан с офертата, използва уеб-базирани услуги (Gmail, Yahoo!, Windows Live Hotmail и т.н.), вместо да е с домейн, собственост на компанията, която отправя предложението.
Обяви и реклами от името на чуждестранната компания, която търси да наеме на работа "местни / национални представители" или "агенти", с които да работи за определен период от време, с цел избягване на такси и др.
Работните задължения включват основно прехвърляне на финансови средства или стоки;
Конкретните задължения за работно място не са описани;
Работната позиция не изисква притежаване на специално образование или предишен опит;
Всички взаимодействия и транзакции ще се извършват онлайн. Офертата обещава високи приходи с малко ангажименти и усилия;
Основното правило за започване на работата е да се използва вашата банкова сметка, за да се прехвърлят паричните средства.

Как да се предпазим?
Ако една история звучи прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно не е!
Бъдете много внимателни при получаване на нежелани имейли или при случайни контакти в социалните мрежи с лица, обещаващи печалба на лесни пари.
Уверете се, че всяка компания, която ви отправя предложение за работа е реално съществуваща.
Бъдете особено предпазливи при предложения за работа от хора или дружества от чужбина, тъй като ще бъде по-трудно за вас да разберете дали те са реални.
Никога не предоставяйте банковата си сметка или други лични данни на непознати лица.

Какво да правя?
Ако сте получили имейли от този тип, не реагирайте на тях и не кликвайте върху линковете в съобщенията.
Ако след като прочетете тази брошура се съмнявате, че сте станали финансово муле, веднага спрете прехвърлянето на парите, като уведомите банката си и след това се свържете с полицията.

05 апр 2017