МВР

Пресцентър

 

23 апр 2019

Министър Младен Маринов връчи почетен медал на МВР на Мика Таканаши, втори секретар и офицер по сигурността на Япония в София

Поводът е отпътуването й от страната; Церемонията се състоя на 22 април в резиденцията на посланик Масато Ватанабе

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов благодари на втория секретар и офицер по сигурността на Япония в София Мика Таканаши за цялостната й дейност в България, както и за личния й принос за задълбочаване на сътрудничеството, организирането на съвместни срещи и активния обмен на информация и опит в области като противодействието на киберпрестъпността, трансграничната организирана престъпност и тероризма, сигурността на мащабни мероприятия и други. В отговор г-жа Таканаши изказа сърдечна благодарност за оказаната й чест и сподели впечатленията си за отличното сътрудничество със структурите на МВР, доброто отношение и професионализма на българските колеги.

 

Стартира проект на ИНТЕРПОЛ, свързан с борбата с трафика на хора на Балканите

Първа среща по проект на ИНТЕРПОЛ, свързан с борбата с трафика на хора на Балканите, се проведе днес в София. На нея участваха представители на Международната организация на криминалната полиция от България, Молдова, Босна и Херцеговина, Сърбия и Албания.  В приветствието си главен комисар Георги Арабаджиев , зам.-главен секретар на МВР, и  Кристиан Хензел, офицер за връзка на ФР Германия у нас, изразиха общата позиция, че успешното противодействие на този вид престъпление изисква обединени усилия на правоприлагащите институции и неправителствени сектори. Заложената цел е с практическа насоченост, а целевата група са ръководни служители от Балканския регион. В този смисъл те поздравиха организаторите на проекта, планирали провеждането на специализирано обучение на правоприлагащите органи и агенции, включвайки разследващите на такъв вид престъпления, миграционните служби, националните централни бюра на ИНТЕРПОЛ и правните служби. Амбицията е в рамките на проекта да се подготвят и изградят нови експерти, които да бъдат включени в групата на Международната организация на криминалната полиция за сартифицирани инструктури за борба с трафика на хора.

Организатор на събитието е МОКП „ИНТЕРПОЛ“, проектът е финансиран от Министерството на външните работи на ФР Германия и посолството на ФР Германия у нас.

23 апр 2019

Ученическите състезания за млади огнеборци и спасители ще се проведат на стадион „Г.С.Раковски” в столицата

 

На 24 април от 10 часа на стадион „Г.С.Раковски” ще се проведат ученическите състезания на Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец” и „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”. Организатор на традиционната спортна проява е Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Проявата е включена в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерството на образованието и науката.  Надпреварата се провежда с подкрепата на РУО-София град, Столичната организация на БЧК и Общинска застрахователна компания - АД. 

Тази година, Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” провежда за 20-ти пореден път областния етап на двете състезания. В оспорваната надпревара ще се включат 26 столични отбора (9 отбора на МПО „Млад огнеборец“ и 17 отбора от „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“) и на практика ще демонстрират придобитите знания, бързина, съобразителност и работа в екип за действия при възникване на бедствия, пожари и извънредни ситуации.

Състезанието „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” преминава в два етапа. Първият етап е индивидуален тест от 30 въпроса, свързани с изучавания материал за природните бедствия, правилата за поведение при пожар, промишлените аварии, оказване на първа медицинска помощ и телефон 112. Тестът се проведе на 16 април 2019 г. в сградата на Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Вторият етап е практическа проверка на знанията, като състезателите преминават през четири учебни центъра: „Защита при бедствия”, „Защита при промишлени аварии”, „Пожарна безопасност” и „Първа помощ”. Другото състезание - на Младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец”, е в две дисциплини - „Бойно разгръщане на 75-метрова състезателна пътека” и „400 метра щафетно бягане с препятствия”.

Излъчените на първо място отбори ще представят столицата в Националния етап на ученическите състезания МПО „Млад огнеборец” и „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации”.

Традиционната спортна инициатива е под патронажа на Столична община. Тя е реализирана в партньорство с училищата на територията на Столична община, в подкрепа на „София – Европейска столица на спорта”.

 

23 апр 2019

Гл.комисар Спиридонов: Усилията на МВР са насочени към елиминиране на престъпни групи, които реално тормозят местните жители на различни региони на страната

Организирана престъпна група, занимавала се с трансфериране на хора с цел просия, е неутрализирана при съвместни действия на служители от ГДБОП, ОДМВР- Видин, Дирекция „Жандармерия“. Операцията е осъществена на 20 април в района на с. Дреновец  под ръководството на Специализираната прокуратура.  Установени са седем участници в престъпната схема, които в момента са задържани, поясни и.ф. ръководителят на Специализираната прокуратура Димимитър Петров. Той уточни, че операцията е проведена след разследване, проведено от служители на ГДБОП - членове на бандата, действала на територията на Кралство Швеция,  били засечени в социалните мрежи да демонстрират състоянието си. Според данните до този момент организираната престъпна група е „работила по две линии. При първата бивали набирани хора от социално слабите слоеве на жители на селото. Обещавано им било , че ще получат половината от изкараните пари. Хората живеели в скотски условия, спали са в автобуси, превозвани са били от град на град. Изкарваните пари те предавали на членовете на групата с уверението, че ще им ги пазят и ще ги дадат, като се върнат в България. В крайна сметка получавали нищожна сума от изкараното заради удържани сметки за транспорт и спане. Другата линия, по която е действала групата за вербуване на т.нар. просяци, била  от хора, които са взели от тях пари назаем и не са успели да ги върнат след натрупаните непосилни лихви, допълни още прокурор Петров. Денят на акцията бе изтеглен, тъй като един от участниците в престъпната дейност бе задържан по съвсем друг повод в Швеция, притеснени останалите предприели бързо прибиране в България, коментира директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов. По думите му оперативната работа по случая е продължила изключително кратко благодарение на добре свършената работа от ОДМВР-Видин. Той посочи, че задържаните участници в престъпната схема реално са живеели в луксозни къщи, демонстрирали са социален статус без да имат и един работен ден, на гърба на хора, които са в неравностойно положение. Той подчерта, че усилията на МВР са именно в тази посока – елиминиране на групи, които реално тормозят местните жители на различни региони на страната.


 

22 апр 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 22 април 2019

Хасково. 33-годишен хасковлия е задържан за опит да подкупи полицай. Снощи в 22.45 часа на улица „Правда“ в областния град, полицейски служител забелязал мъж, бутащ с ръце мотопед. При направената справка, служителят на реда установил, че возилото е с регистрационна табела, издадена за друго МПС. За да осуети по-нататъшни действия, хасковлията поставил в джоба на униформения банкнота от 50 лева. Веднага на мястото били изпратена дежурна група, извършен бил оглед. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

35-годишен жител на с. Екзарх Антимово е задържан за подпомагане на чужденци, преминали нелегално границата. В петък, между Любимец и разклона за с. Сива река, криминалисти от Харманли и ОДМВР-Хасково установили в канавката 9 мъже без документи за самоличност. Впоследствие, служители от ГПУ- Ново село попаднали на още 3-ма чужденци, изоставени между Свиленград и Любимец. В хода на работата и проведените издирвателни действия е задържан мъжът, който е осъществил превоза на мъжете, самоопределили се като граждани на Афганистан. Работата по образуваното досъдебно производство по чл.281 ал.2 т.1 и т.5 от НК продължава. Пълнолетните чужденци ще бъдат настанени в СДВНЧ-Любимец.

Пловдив.  Следствено дело е образувано срещу служител на Второ РУ-Пловдив. По първоначални данни той е предизвикал катастрофа на пътя Пловдив – Карлово. Сигналът за произшествието край село Труд е получен към 20.45 часа в петък. На място служители от районното управление установили, че лек автомобил „Фолксваген“, управляван от полицейския служител,  е блъснал  „Шкода“, шофирана от 59-годишна жена. От удара няма сериозно пострадали. При извършения тест с дрегер било установено, че полицаят е шофирал след употреба на алкохол. Случаят е поет от следствените органи, със заповед на директора на ОДМВР-Пловдив е започнала и служебна проверка срещу полицая.


Шофьор се озова в полицейския арест след подаване на невярна информация, за да осуети действия на служители на реда. В петък, по утвърден график за работа в малките населени места, била проведена специализирана операция по линия на безопасност на движението в село Розино. При съвместния обход  служители от РУ – Карлово и пловдивското Зонално жандармерийско управление установили на една от улиците неправилно паркиран автомобил и пристъпили към съставяне на акт за нарушение по Закона за движение по пътищата на 41-годишния водач от София. Докато районният инспектор на селото оформял документите, мъжът  позвънил на тел. 112 и съобщил, че служителят е без униформа и лъха на алкохол. Подадената невярна информация се потвърдила и от отрицателния резултат на теста с дрегер, направен на служителя от пристигналите незабавно на място негови колеги от РУ – Карлово. Случаят е докладван в Районна прокуратура – Карлово. Срещу столичанина е образувано бързо производство по чл. 270 от НК, задържан е за срок до 24 часа. 

Автор на хулиганска проява е задържан в РУ – Карлово. Около 19 часа в петък полицейски екип реагирал на съобщение, че на спирка в село Васил Левски в междуградски автобус се качил мъж, който нападнал с обиди шофьора и му нанесъл удар в лицето. Установена е самоличността на извършителя - 46-годишен жител на селото, във видимо нетрезво състояние. Според първоначалната информация, повод за действията му бил отказът на водача да спре на нерегламентирано място, за да слезе негова родственица. По случая е образувано бързо производство по чл. 325, ал.1 от НК.

Плевен. Криминалисти задържаха жена, участвала в телефонни измами. Полицейските действия под ръководството на прокурор са стартирали непосредствено след постъпил сигнал за телефонна измама от 69 годишна жена. Пред полицаите тя разказала, че след многократни разговори по домашния си телефон с мъж, представящ се за служител на МВР, била убедена, че съдейства на полицията за задържане на телефонни измамници. Следвайки указанията предала на непозната сумата от 3150 лева. По случая било образувано досъдебно производство. В хода на проведените оперативно - издирвателни действия е установена и задържана 50-годишна от село Ореш, област Велико Търново, изпълнявала ролята на куриер в престъпната схема. Тя е привлечена в качеството на обвиняема за извършеното престъпление, по време на разпита пред съдия в Районен съд – Плевен е признала вината си и е възстановила част от взетата от нея сума. Работата по случая продължава.

Велико Търново. Заподозрени в извършен въоръжен грабеж са задържани от  служители на РУ- Стражица. Сигналът в полицията е подаден в 20.44 часа на 20 април. По данни на подателя трима непознати нахлули в дома на 68-годишна жена от с. Камен, заплашили са я с нож и метален бокс, отнели й дамска чанта с пари, два мобилни телефона и лични документи, след което напуснали жилището. От проведените до момента действия по разследването било установено, че съпричастни към извършеното деяние са 32-годишен мъж от с. Нова Върбовка и непълнолетни момче и момиче от с. Камен. 32-годишният мъж е задържан с полицейска мярка до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.  Работата по изясняването му продължава.    

Пазарджик. Двама са задържани за притежание на дрога в Пещера и Пазарджик. На улица в Пещера криминалисти проверили 28-годишен мъж.  У него били открити няколко таблетки “Subutex” , както и станиолово топче с бял прах, който се оказал стрити таблетки от същия вид. Полицаи от участъка в пазарджишкия квартал „Изток“ спрели за проверка 33-годишен, у когото намерили две полиетиленови топчета със синтетичен канабиноид. На двамата им е наложена полицейска мярка за 24 часа, а по случаите са образувани  бързи производства. 

Спортни стоки са иззели служителите от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Пазарджик. В събота екипи от сектора извършили проверки в района на „Градски пазар“ в областния град. На две търговски маси било установено, че 32-годишна жена продава спортни дрехи от световно известни марки, без да притежава необходимото съгласие на правопритежателя за страната ни. Иззети са общо 309 анцузи, тениски и спортни панталони. По случая е образувано полицейско производство.

Враца. Криминалисти разследват случай с опожарен автомобил. Сигнал за горящо „Ауди А 4“, паркирано пред жилищен блок в Козлодуй, е подаден тази сутрин в 1.50 часа в полицията. Огънят е погасен от служители на РСПБЗН - Козлодуй. По случая е образувано  досъдебно производство, в рамките на което ще се изясняват причините за възникналия инцидент.

София – област. Агнешко месо без документи е иззето от автомобил, проверен от служители на РУ- Ихтиман. Около 9.30 часа на 19 април, при извършване на обход, автопатрул на РУ- Ихтиман предприел проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф“, шофиран от местен жител. В колата пътувал и негов съгражданин. В багажника униформените установили 10 заклани агнета, 9 агнешки глави и около 50 кг агнешки субпродукти без задължителната съпътстваща документация. От служители на Българската агенция по безопасност на храните е съставен акт. Водачът и неговият спътник са задържани за срок до 24 часа. По случая е регистрирана преписка.

Специализирана полицейска операция е проведена в събота на територията на Ботевград с участието на служители от районното управление в града, ОДМВР- София, НАП и РЗИ. Около 21.30 часа, на пътя между жк. „Саранск“ и път 2-17, полицейски служители спрели за проверка лек автомобил „Опел Корса“. При вида на униформените 31- годишният водач от същия град изхвърлил от колата найлонов плик, в който впоследствие били установени общо 1000 къса цигари от различни марки без акцизен бандерол. Мъжът е задържан, а по случая е регистрирана преписка. Два часа след полунощ в полицейския арест попаднал и друг 31- годишен ботевградчанин. При извършената му проверка, пред местна дискотека, у него бил открит полиетиленов плик с около 0.35 грама бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин. Междувременно на мъжа бил съставен и акт по реда на Указа за борба с дребното хулиганство заради отправяните от него обиди и ругатни към полицейските служители при изпълнение на служебните им задължения. След доклад на материалите в районния съд извършителят е признат за виновен и му е наложена глоба в размер на 300 лева. По време на полицейските действия са проверени общо 94 души и 62 моторни превозни средства. За срок до 24 часа са задържани петима. Съставени са общо 38 акта и 9 фиша. 8 от актовете са съставени от данъчните инспектори, други 2 - от служителите на РЗИ във връзка с констатирани нарушения от тяхната компетентност.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

22 апр 2019

Информационен бюлетин - 20 април 2019

Пазарджик. Двама криминално проявени са задържани от криминалисти при РУ-Пазарджик заради нанесен побой на свой познат. Преди няколко дни от МБАЛ-Пазарджик подали сигнал в полицейското управление за постъпил за лечение мъж с множество травми и наранявания. По първоначални данни фрактурите по тялото били в резултат на побой. На мястото незабавно пристигнала дежурна група от полицейски служители, които установили, че пострадалият е 52-годишен мъж от пазарджишкото село Огняново. Той съобщил на органите на реда, че двама мъже му нанесли побой в обитаваната от него къща в селото. Екип от сектор „Криминална полиция” при РУ-Пазарджик предприел разследване. От разказа на потърпевшия и предприетите оперативни действия се установило, че побойниците всъщност са двама негови стари познати. За срок от 24 часа са задържани криминално проявен мъж на 38 години от Стамболийски и криминално проявен на  41 години от село Хаджиево. Срокът на задържането им е удължен със 72 часа с постановление на прокурор от районната прокуратура в областния град. Продължава работата по пълното изясняване на случая.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

20 апр 2019

Информационен бюлетин - 19 април 2019

Пловдив. Домашна работилница за преработка на тютюн е разкрита от служители на Трето РУ в Пловдив. Вчера, в хода на специализирана операция униформените предприели процесуални и следствени действия на адрес в Шекер махала. Там, в момент на рязане на тютюнева листна маса, били установени 35-годишен криминално проявен мъж, 44-годишна жена и 17-годишно момче. Иззети са около 40 килограма от контрабандната стока и машина за обработването й. С полицейски заповеди тримата са задържани за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл. 234, ал.1 от НК.

Трима пловдивчани са задържани в Пето РУ за притежание на наркотици. Вчера в полицейския арест попаднал 41-годишен, в чието жилище в ж.к. „Тракия“ разследващите открили 9 пакетчета марихуана и две електронни везни. Ден по-рано две разфасовки с подобно съдържание били иззети от 31-годишен мъж и 25-годишна жена, засечени в района на Ботаническата градина. По случаите са образувани досъдебно производство и две предварителни проверки за престъпление по чл. 354а от НК. Уведомена е Районната прокуратура.

Кюстендил. Вчера в полицията в Кюстендил е постъпил сигнал, че работещи в пицария в областния град ползват наркотични вещества. Извършена е незабавна проверка в заведението и в кош за боклук е открита опаковка с амфетамин. Видът на наркотичното вещество е установен с полеви наркотест. По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Кюстендил, уведомен е дежурен прокурор.

Вчера, при извършени процесуално-следствени действия в къща в местността Дренски рид, служители на РУ-Дупница открили и иззели 176 хапчета – синтетичен наркотик, както и въздушна пушка и метално цилиндрично тяло, пригодено за огнестрелно оръжие. Обитателят на къщата, 45-годишен софиянец, е задържан с полицейска заповед за 24 часа. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Пазарджик. Двама притежатели на наркотици са задържани от служители на полицейския участък в пазарджишкия квартал „Изток“. Вчера, на улица в квартала, полицейски служители забелязали 22-годишен от пазарджишкото село Мало Конаре. При последвалата проверка се оказало, че мъжът носи пет  топчета синтетичен канабиноид. Със същата дрога е засечен и 30-годишен от село Алеко Константиново. Двамата мъже са задържани в ареста на РУ-Пазарджик,  спрямо тях са образувани бързи производства. 

Полицаите от РУ-Панагюрище задържаха мъж, издирван за домашно насилие, който независимо от наложената му забрана за незабавна защита, нападна и би жена, с която преди време е живял на семейни начала. След извършеното нападение той успя да се укрие от органите на властта. Веднага бяха предприети издирвателни действия и късно снощи той бе установен и задържан в ареста на РУ-Панагюрище. Случаят е докладван на прокурор от Районната прокуратура, като предстои срокът на задържането му бъде удължен със 72 часа. Спрямо него се води дознание.   

Благоевград. Акция за противодействие на разпространението на стоки, обозначени със знаците на запазени търговски марки без разрешение на правоносителя, е проведена вчера на територията на Сандански. Служители на сектор „Икономическа полиция“ в ОДМВР-Благоевград и РУ-Сандански проверили търговски обекти и в един от тях намерили и иззели около 150 артикула, обозначени с лого на известен спортен бранд, във втори - около 74 артикула с подобни етикети, а в трети - около 374 артикула, също с марката  на световен производител. За случаите е уведомена РП-Сандански. Образувани са досъдебни производства.

Смолян. Бързо производство е образувано в РУ-Смолян срещу 22-годишен от пловдивското с. Костиево. Към 20.40 часа снощи, на бул."България" в областния град, при претърсване на лек автомобил с пловдивска регистрация, управляван от 71-годишен смолянчанин, в багажното отделение са открити два кашона с жълто-кафява суха тревна маса с мирис на тютюн, единият  - 10,460 кг и втория - 10,730 кг. Мъжът е задържан за срок от 24 часа. Работата по случая продължава. 

Монтана. Към 19 часа снощи, в РУ-Лом 29-годишна жителка на село Станево подала сигнал за намерено в двора на имота куче в безпомощно състояние. Съмненията на стопанката били, че е отровено. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група, извършен е оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 325б, ал. 1 от НК. Работата по изясняване на случая продължава РУ-Лом.

ГДПБЗН. В 23.48 часа снощи, в оперативния център на пожарната в Русе, е съобщено за горящ покрив на къща на ул. “Свищов“ в областния град. Към мястото са насочени 12 пожарникари с 4 специализирани автомобила. Огънят е потушен, но е изгоряла покривната конструкция на сградата - около 300 кв. м, както и домашно имущество на втория етаж на къщата. Не са засегнати  приземният полуетаж и първият етаж, но разчистването е продължило няколко часа след пожара. Според първоначалните данни, причината за пожара е небрежност при боравене с открит огън в имота, обитаван от двама съпрузи, които с години трупали отпадъци в двора и в къщата.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

19 апр 2019

Информационен бюлетин - 18 април 2019

София. Двама 15-годишни, нанесли побой на възрастен мъж, са задържани в Пето РУ. Сигналът в полицията от потърпевшия бил подаден на 25 март. Той обяснил, че нападението се е случило предната вечер в ж.к. „Суха река“. Пострадалият потърсил помощ в болнично заведение за оказване на медицинска помощ. В резултат на предприетите оперативно - издирвателни действия били установени и задържани нападателите - две момчета на 15 години - от Дупница и от ловешкото село Малка Желязна. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура единият от тях е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 131 ал.1, т. 12, вр. чл.129 ал.1,  т.3 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

    

Пловдив. Асеновградски полицаи задържаха мъж, отглеждал канабис. При процесуални и следствени действия във вторник в частен имот в село Конуш били открити седем саксии с растения, реагирали на полевия наркотест  на марихуана. Допълнително били иззети 0,124 грама амфетамин и електронна везна. С полицейска заповед за едно денонощие е задържан 35-годишният обитател на къщата. Срещу него е образувано бързо производство по чл. 354а, ал.3 от НК. След доклад в Районна прокуратура – Асеновград мъжът е привлечен като обвиняем за извършеното престъпление, срокът на задържането му е удължен до 72 часа.    

 

Хасково. 32-годишен димитровградчанин е задържан за съхранение на наркотик. Когато снощи към 21 часа, криминалисти от РУ-Димитровград го спрели за проверка на бул. „Раковски“, той изхвърлил пликче с 2 грама суха листна маса, реагирала при полеви наркотест на марихуана. При последвала проверка в жилището му на същия булевард, в отвор за абсорбатор, униформените открили буркан с 26 грама и торбички с 4 грама марихуана. Криминалистите иззели и бяла бучка амфетамин. Мъжът е предал наркотиците по образуваното по чл.354а от НК досъдебно производство.

 

Пазарджик. 16 – годишен е задържан за притежание на наркотици. Вчера следобед криминалисти провели полицейска акция по противодействие на нелегалната търговия и притежаване на дрога в областния град. В полезрението им попаднал 16-годишен тийнейджър, у когото открили пет полиетиленови топчета, съдържащи суха зелена листна маса, реагирала при  полевия наркотест на марихуана. При проведени процесуално – следствени действия в дома на момчето, са намерени още близо 24 грама суха марихуана и над 5 грама семена на канабис. Наркотиците са иззети, а непълнолетният е задържан с полицейска мярка за 24 часа.  С него работят инспектор „Детска педагогическа стая“ и криминалисти. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Снощи в полицията в Панагюрище бил получен сигнал за пострадала от домашно насилие 46-годишна жена. Според установените до момента данни около 20.30 часа 47-годишен мъж, с който жертвата преди време е живеела на семейни начала, отишъл в апартамента й, разбил входната врата на жилището, проникнал вътре и за пореден път й нанесъл побой. Жената е транспортирана за преглед в местната болница, след което е освободена за домашно лечение. С това си действие, той е нарушил Заповед за незабавна защита, издадена от Районния съд. Предприети са действия за издирване и задържане на мъжа, тъй като той е успял да се укрие след извършеното престъпление. По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на прокуратурата.

 

София – област. След светкавични действия на костинбродските полицаи са задържани трима, опитали да откраднат стадо овце. Около 13.30 часа вчера в РУ- Костинброд постъпил сигнал от земеделски производител, че час по- рано от стопанска сграда в града е извършен опит за кражба на стадо от 30 овце. След незабавни издирвателни действия полицейските служители разкрили и задържали извършителите- криминално проявен и осъждан мъж на 24 години  и двама младежи на 17 и 18 години. По случая е образувано бързо производство.

46 - годишен е обвинен за кражба на портмоне и неправомерно теглене на пари от чужда дебитна карта в Етрополе. В РУ- Етрополе било образувано досъдебно производство по повод извършена кражба на портмоне със сумата от 40 лева и последвало теглене на още 170 лева от намираща се в него дебитна карта, собственост на местна жителка. В хода на проведеното разследване криминалистите установили извършителя на престъпното посегателство. След доклад на събраните доказателства в районната прокуратура, 46- годишният криминално проявен и осъждан мъж от с. Яна е привлечен като обвиняем и делото е приключено с мнение за съд.

 

Кърджали. Превоз на 1 тон риба без необходимите документи са установили джебелски полицаи в хода на специализирана операция за противодействие на престъпността в малките и отдалечени населени места. Тази нощ към 1.20 часа в кв.“Боровец“ в града за проверка бил спрян товарен „Мерцедес“ с разградска регистрация, управляван от 28-годишен. Полицаите установили, че в пластмасови бидони в колата има 1 тон риба, за която водачът не може да представи документи. Уведомени са експерти от местното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Съставен е констативен протокол по Закона за рибарството и аквакултурите.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

18 апр 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Стартира Коледното издание 2018 на Националната благотворителна кампания на МВР

Инициатива е знак за сплотеност, съпричастност и отговорност към децата на служителите, дали живота си за нашата сигурност

Успехът на всяка благородна инициатива са както вярата в нейния смисъл и значимост, така и незаменимите жестове на съпричастност. Благодарим на всички, които застават до нас и със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.  

За реализирането на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, са подготвени видеоклип, радио спот, фотоколаж и банер.

Вярваме, че с помощта на всички медии  апелът ни ще докосне сърцата на повече хора .

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.

05 дек 2018

Най-доброто „оръжие“ срещу наркотиците е информираността

 

Ученическата възраст е времето на утвърждаване на личността. Възраст на изострената чувствителност, на емоционалните кризи, на екзистенциалните въпроси. Време за отричане на норми, правила и авторитети. Време, в което приятелската среда става по-важна от  родителите и учителите. Появяват се отчуждението, въпросите без отговор и понякога наркотиците.

Често хората, засегнати от наркотиците като че ли не разпознават индикаторите или пък ги отричат, поради страх, че няма да бъдат разбрани и дори ще бъдат заклеймени, или от притеснението, че не знаят какво да правят.

Най-доброто „оръжие“ в тази ситуация е информацията. Колкото повече знаем за наркотиците, за това откъде идват, каква е причината хората да ги употребяват, какви са рисковете от употребата им, толкова повече възможности за превенция има.

 

Към родителите

За да разберете дали детето ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Ще ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.       

                        

Признаци, които могат да подскажат на възрастните, че децата им вземат наркотици.

Често отсъстват ясни симптоми на употреба на наркотични вещества, особено когато тази употреба е в начален стадий. Много от възможните симптоми и признаци са нормални за юношеството прояви и поради това, разглеждането им винаги трябва да бъде в контекста на конкретната ситуация.

•        липса на самоувереност;

•        пасивност и липса на независимост;

•        неумение за самоконтрол;

•        трудно създават и задържат приятелства;

•        нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията;             

Още възможни симптоми и признаци при употреба на психоактивни вещества:

•        Бягства от училище, загуба на интерес към приятелската среда или хобито;

•        Поява на нова приятелска компания от по-големи младежи или на приятели, употребяващи наркотици;

•        Промени в настроението, необичайни избухвания, отпадналост или раздразнителност;

•        Прекалена умора без видима причина;

•        Незаинтересованост от външния вид;

•        Липса на апетит или прекомерен апетит;

•        Разширени или свити зеници, които се прикриват със слънчеви очила;

•        Увеличаване на дневните разходи или  заемане на пари. Кражби на пари или вещи.

Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, ако тийнейджърите сами не кажат за нея. Ключът за предотвратяването й е откровеният разговор.

 

Каква е адекватната реакция?

•        Ако имате подозрения, че детето употребява наркотици, опитайте се да запазите спокойствие и преценете фактите;

•        Не се поддавайте мигновено на страховете си и не прибързвайте с крайните оценки и неоснователните обвинения, които могат да отблъснат младежите и да загубите контакт с тях;

•        Поговорете с юношите и се вслушайте внимателно в това, което ще ви кажат;

•        Споделете откровено вашата загриженост и опасения;

•        Уверете ги, че приемате тяхната позиция, макар да не я споделяте;

•        Дайте им възможност да почувстват, че винаги могат да разчитат на вашата подкрепа;

•        Уверете ги, че сте готови и за следващи разговори;

•        Не се изолирайте.

•        Обсъдете проблема с приятели;

•        Споделете информация и опит;

•        Обсъдете възможните начини за изход от кризата;

•        Разграничавайте фактите от многобройните митове за употребата на наркотици;

•        Потърсете компетентен съвет и подкрепа в специализирани центрове или в полицията.

 

09 ное 2018

Европол и Европейската банкова федерация с кампания срещу седемте най-чести онлайн финансови измами

 

Европейският център по киберпрестъпност на Европол (EC3), Европейската банкова федерация и техните партньори от публичния и частния сектор започват днес информационна кампания като част от Европейския месец на киберсигурността.

През следващата седмица, правоприлагащите органи от всички 28 държави членки на ЕС, пет държави, извън Съюза (Колумбия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Украйна), 24 национални сдружения на банки, финансови институции и други ангажирани участници в противодействието на киберпрестъпността обединяват сили за повишаване на осведомеността за това престъпно явление.

Изготвените за кампанията материали са достъпни на 27 езика и включват информация за седемте най-често срещани онлайн финансови измами, както и съвети как хората да се предпазят:

•             Имами „изпълнителен директор“: измамниците се представят за ръководител или висш представител в организация и подмамват жертвите си да направят плащане по фалшива фактура или да извършат неразрешен превод от корпоративна сметка.

•             Измами „фактура“: представяйки се за клиенти/доставчици, измамниците подвеждат жертвите да променят данните за плащане по бъдещи фактури.

•             Измамни имейли/SMS-и/обаждания (фишинг/смишинг/вишинг): чрез тях подмамват жертвата да предостави лична, финансова или друг тип защитена информация.

•             Измами „подправени банкови сайтове“: банковите фишинг имейли включват линкове, които отвеждат до фалшиви уебсайтове на банки (почти идентични с истинските, но с малки разлики). При последване на линка се използват различни методи за събиране на финансова и лична информация.

•             „Романтични“ измами: измамниците се преструват, че се интересуват от романтична връзка. Това обикновено се случва в сайтове за запознанства, но измамниците често използват социалните медии или имейл, за да осъществи контакт.

•             Кражба на лични данни: измамниците събират лична информация чрез социалните медии.

•             Инвестиционни и измами при онлайн пазаруване: измамниците заблуждават жертвите си, че ще направят изгодна инвестиция или отправят „много добра“ фалшива оферта за онлайн покупка.

Интернет се превърна в привлекателно място за киберпрестъпниците. Те често използват трикове и обещания, за да изкопчат пари или ценни финансова информация. Използваните тактики стават все по-иновативни и по-трудни за разкриване.

Както се подчертава в Оценката на заплахата от организирана престъпност, ползваща се от интернет (IOCTA) за 2018 г., социалното инженерство продължава да се развива като двигател на много киберпрестъпления, а фишингът е сред най-често използваните форми. 

Европейският месец на киберсигурността е информационна кампания на ЕС, която насърчава киберсигурността на граждани и организации, посочвайки лесни стъпки за защита на лични, финансови и професионални данни.

 

17 окт 2018

МВР подкрепи децата на загинали и пострадали служители за началото на новата учебна година

Със заповед на министър Валентин Радев деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения служители на МВР получиха финансова подкрепа за първия учебен ден. 100 деца бяха подпомогнати с по 500 лева от средствата, набрани в рамките на Националната благотворителна кампания.

Отправяме искрена благодарност към всички дарители, които подкрепят каузата на МВР. Тяхната ангажираност е безценна помощ в стремежа да изградим атмосфера на приятелство и отзивчивост за децата на наши колеги.

Националната благотворителна кампания в подкрепа на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средства се набират целогодишно чрез кратки номера, специално открити от телекомуникационните компании за целите на благотворителната кампания на МВР, и по банков път. От февруари 2016 г. в полза на децата се набират средства и чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите, които са попълнили съответната декларация за това. Всеки месец на сайта на МВР се публикува финансов отчет за постъпленията.

07 сеп 2018