МВР

Пресцентър

 

26 яну 2020

Резултати от акцията по пътна безопасност и засилената патрулна дейност по установяване на водачи, употребили наркотици и алкохол на територията на СДВР

Операцията е проведена за времето от 21 часа снощи до 6 часа тази сутрин

Полицейски служители са следили за опасно поведение на водачи, застрашаващо живота и здравето на останалите участници в движението. Иззети са шофьорски книжки за неплатени глоби, неизползване на обезопасителни  системи за деца, водачи и пътници, неправилно паркиране  - това са част от резултатите на операция по пътна безопасност, проведена от служители на СДВР тази нощ.

Проверени са 272 автомобила и 496 лица. Констатирани са множество нарушения на Закона за движение по пътищата и Закона за българските лични документи. Съставени са 24 акта и 16 фиша по ЗДвП. Иззети са 15 свидетелства за правоуправление за неплатени глоби и едно за липса на застраховка „Гражданска отговорност“. Съставени са 4 акта за шофиране в нетрезво състояние, задържани са 2 лица, образувано е едно досъдебно производство и е дерегистриран един автомобил.

 

 

В резултат на предприети незабавни оперативни действия криминалисти на Пловдив и РУ-Труд задържаха извършител на въоръжен грабеж

 

Тази сутрин в полицията е получен сигнал за извършен въоръжен грабеж  в бензиностанция на територията на РУ - Труд. Според първоначалната информация нападателят е бил маскиран с противогаз и въоръжен с газов  пистолет. След като насочил оръжието към служител на обекта, неизвестният отнел наличните в касата пари и избягал. При извършването престъплението  няма пострадали. На място веднага пристигнали полицейски екипи, които извършили оглед. Веднага стартирали и оперативните действия, осъществени от  служители на РУ -Труд и сектор "Грабежи" към ОДМВР Пловдив.
В резултат на предприетото активно разследване, само за няколко часа, е установен и задържан 44- годишен мъж,  който е с множество криминални регистрации. По случая е образувано досъдебно производство, работата по документирането му продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

24 яну 2020

Вътрешните министри на страните от ЕС обсъдиха перспективите в прилагането на Регламента за европейска гранична и брегова охрана

 

Споделяме виждането, че е необходимо навременно постигане на оперативна готовност на постоянния корпус до 1 януари 2021 г., за да се гарантира готовността на Агенцията за подкрепа на държавите членки в случай на кризи. Тази позиция изрази министър Маринов по темата „Предизвикателства и перспективи в прилагането на Регламента за европейска гранична и брегова охрана“ и благодари на Хърватското председателство за инициираната дискусия.
Маринов сподели виждането на страната ни за ефективното връщане като ключов компонент в управлението на миграцията, който може да окаже положителен ефект както върху системата за убежище, така и върху феномена на вторичните движения. Българският вътрешен министър обърна внимание и върху необходимостта да се работи за подобряване на сътрудничеството на страните на произход и тези на транзит, защото без съдействието на третите страни нито една мярка, приета вътре в ЕС, няма да е приложима.

 

24 яну 2020

Генералният секретар на "Интерпол" оцени високо българското участие в операцията "Тезей"

Мащабната операция на Международната организация на криминалната полиция бе насочена срещу трафика на хора, незаконната миграция и престъпления с оръжие, наркотици и неистински документи

В операцията участваха 8 държави - България, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Босна и Херцеговина, Албания и Молдова. За целта бе сформиран оперативен щаб в централата на "Интерпол" в град Лион, Франция, където са били изпратени представители на различните държави. На територията на България под надзора на тогавашния зам.-главен прокурор Иван Гешев бяха реализирани успешно няколко операции, отбеляза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. В цялата страна бе засилен контролът на границите, бяха извършени проверки в множество стриптийз барове, за които имахме данни, че работят жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация. В резултат на съвместната работа между Прокуратурата, МВР и Интерпол бяха установени 3 жертви на трафик на хора, на които е оказано съдействие. Предотвратени са опити за незаконно преминаване на държавната граница, установени са издирвани лица, автомобили и документи, иззето е огромно количество оръжие, наркотични вещества и четвърт милион неистински евро банкноти, уточни още говорителят на главния прокурор.

Наблюдаващият прокурор Теодора Тодорова от Софийската районна прокуратура допълни, че трите жертви на трафик на хора са български граждани, двамата от тях - млади мъж и жена, подведени, че ще работят легална доходоносна работа в  страна от  ЕС.  В хода на операцията са  установени и съпътстващи престъпления - държане и разпространение на наркотични вещества. На ГКПП "Дунав мост" са открити 36 кг хероин. За обвиняем е привлечен български гражданин. За краткия период на операцията има и две осъдени лица- за незаконно преминаване на границата с неистински документи за самоличност.

Директорът на ГДБОП ст. комисар Ивайло Спиридонов  обясни, че от оперативна гледна точка, операциите, които се разпореждат от "Интерпол", са много полезни с аналитичния си принос за оперативните структури. Той благодари на всички служители от главните дирекции „Гранична полиция“ и „Национална полиция“, както и на областните дирекции на МВР, които са участвали в  операцията. По думите му в хода й е извършена голяма по обем работа, проверени са близо 98 000 лица, над 48 000 моторни превозни средства, нощни клубове.  

Резултатите от проекта с "Интерпол" са впечатляващи, работата на българските правоохранителни органи бяха високо оценени и при посещението на  генералния секретар на "Интерпол" Юрген Щок у нас през декември месец, отбеляза директорът на Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в  МВР старши комисар Валентин Костов.

 

 

24 яну 2020

Младен Маринов: Ключът към успешна и ефективна система на миграция и убежище е тя да е приложима, устойчива и справедлива

Министърът на вътрешните работи участва в Неформалния съвет „Правосъдие и вътрешни работи” в Загреб

В рамките на съвета българският вътрешен министър участва в дискусия на тема  „Пътят напред към пространство на свобода, сигурност и правосъдие“. Той изрази задоволство, че Хърватското председателство на Съвета на ЕС продължава обсъждането по бъдещите насоки за прилагане на стратегическия дневен ред в областта „Правосъдие и вътрешни работи“ за следващите пет години.
Министър Маринов изрази категоричната позиция, че ключът към успешна и ефективна система на миграция и убежище е тя да е приложима, устойчива, справедлива и съобразена с принципите на ЕС и обществения интерес на държавите - членки. В този смисъл отговорността следва да бъде справедливо поделена между всички държави членки на ЕС.
Българският вътрешен министър защити и тезата, че в Общата  европейска система за убежище, интегрираща общи елементи, би следвало да се запазят и национални практики, доказали своята ефективност.
По отношение на дебата по тема „Прилагане на оперативната съвместимост“, министър Младен Маринов  изтъкна провежданата от правителството ни последователна политика за навременното и качествено постигане на оперативна съвместимост. Той припомни, че България отговаря за един от най-чувствителните сектори от външните граници на ЕС, като сме изправени пред предизвикателството да осигурим оперативност на сухоземни, морски и въздушни граници, което изисква и значителен финансов ресурс.
В контекста на това разбиране българският вътрешен министър сподели, че предстои да заработи единен национален координационен механизъм с участието на широк кръг национални органи, който ще осигурява взаимовръзките между отделните системи и ще наблюдава развитието им.

 

24 яну 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 24 януари 2020

Разград. В резултат на предприети целенасочени оперативни и издирвателни действия е установено местонахождението и е задържан избягалият от сградата на полицията рецидивист. 28-годишният бил забелязан снощи около 21.30 часа в покрайнините на село Острово в посока Брестовене. Приведен е в РУ-Разград, където е задържан за срок до 24 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да предприеме необходимите действия по отношение вземане на мярка за неотклонение на лицето и повдигане на съответните обвинения. Припомняме, че мъжът избяга от сградата на ОДМВР-Разград на 14 януари 2020 година, след като му бе повдигнато обвинение за кражба. Веднага след инцидента стартираха активните полицейски действия. Той бе обявен за общодържавно издирване с мярка „принудително довеждане“.

Стара Загора. Вчера към 12.01 ч. в РУ - Казанлък  е получено съобщение, че час по-рано трима неизвестни заплашили възрастна жена в частен имот в местността "Старите лозя", в землището на гр. Казанлък, и успели да откраднат мобилния й телефон, 180 метра ел. кабел, ръчна количка и радио. В резултат на предприетите бързи оперативно-издирвателни действия са установени тримата извършители - 19-годишен и двама малолетни. Малолетните са разпитани и освободени, а 19-годишният е задържан за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство по чл.199 от НК. Работата по случая продължава.

Снощи към 20.05 ч. във Второ РУ – Стара Загора е подаден сигнал от 49-годишна местна жителка. Обяснила, че на ул. "Хаджи Димитър Асенов", непознат мъж я съборил на земята и й откраднал дамската чанта с намиращите се в нея лични документи и пари. В резултат на извършените  незабавни оперативно-издирвателни действия, е установен и задържан извършителят на престъплението – 18-годишен от Стара Загора. По случая е образувано досъдебно производство по чл.198 от НК.

Хасково. Досъдебно производство за подпомагане на чужденци да пребивават страната е образувано в РУ Димитровград. Полицаите са придобили информация, че от товарния отсек на спрял товарен автомобил в с. Радиево са скочили двама мъже. Веднага са извършени заградителни действия, при които мъжете на 24 и 25 години от Ирак са задържани. Те споделили пред разследващите, че се влезли нелегално в страната ни от Турция, с товарна кола „Мерцедес“, шофирана от румънски водач.  В хода на оперативните действия е установен и 50-годишният й водач, обявен за издирване.  След като днес бъдат разпитани пред съдия, иракчаните ще бъдат настанени в център за бежанци. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Кюстендил. Незаконно притежавано оръжие са открили и иззели вчера полицаи от Дупница от имот на 43-годишен жител на с. Баланово. При проведените процесуално-следствени действия са намерени 3 пистолета, пълнител без боеприпаси и пушка. По случая е започнато досъдебно производство в РУ Дупница, уведомен е дежурен прокурор.

София. Столични полицаи иззеха наркотици от 23- годишен мъж, опитал да ги внесе в затворническото общежитие  „Казичене“. На 9 януари, около 17 часа, в Осмо РУ е получен сигнал от дежурен в общежитието, че мъжът, изтърпяващ наказание „лишаване от свобода“, е направил опит да внесе наркотични вещества. На място незабавно били изпратени служители на Осмо РУ, които при процесуално- следствените действия намерили и иззели укрити в маратонките и в устатата му  няколко пакетчета наркотични вещества - 2.56 грама амфетамин. След доклад на материалите в Софийска районна прокуратура той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК.

17-годишна била отведена в Четвърто РУ за притежание на наркотици. На 13 декември, миналата година, около 13 часа, в ж.к. „Стрелбище“ служители на Четвърто РУ спрели за проверка две момичета със съмнително поведение. При последвал личен обиск у една от тях намерили и иззели полиетиленово пликче с растителна маса - 1.21 грама марихуана. След снемане на обяснение девойката е предадена на родител. Събраните материали са подготвени за доклад в Софийска районна прокуратура с мнение за налагане на възпитателни мерки на основание чл.61 от НК.

Пазарджик. Млад мъж, извършил грабеж, е установен и задържан от служители на РУ-Септември. Сигнал за случилото се бил получен в сряда от майката на 17-годишен младеж. Тя съобщила, че на улица в село Ветрен дол непълнолетният й син е станал жертва на грабеж - млад мъж отнел от ръцете му мобилния телефон. В рамките на предприетото разследване и действия по изясняване на случилото се криминалистите стигнали до самоличността на извършителя - 20-годишен от съседното село Варвара. Той е задържан в ареста за едно денонощие, а спрямо него се води бързо производство.

Трима тийнейджъри, извършили дръзка вандалска проява, са установени и задържани от служители на участъка в Ракитово. Вчера в полицейския участък бил получен тревожен сигнал от кметството на град Костандово. Според подадената информация, в сряда вечерта неизвестни счупили и увредили множество пейки, кошчета за отпадъци, както и чешма в детския парк на града, намиращ се в близост до основното училище. Незабавно на мястото бил извършен оглед, а служителите от участъка предприели разследване. Не след дълго те попаднали в дирите на злосторниците - трима младежи от Костандово, на 19, 17 и 15 години. Те са задържани за срок от 24 часа в ареста на РУ-Велинград. Работата с тях продължават криминалисти , разследващ полицай и инспектор „Детска педагогическа стая“.

Ямбол.
20 кг безакцизен тютюн са иззели служители от ОДМВР – Ямбол. Вчера, при полицейска операция,  служители от сектор «Противодействие на криминалната престъпност» извършили проверка в частен имот в Ямбол, собственост на  60-годишен мъж. В хода на инспекцията униформените установили, че мъжът държи в дома си около 20 кг тютюн, без бандерол. Акцизната стока е иззета по надлежен ред. По случая е образувано бързо производство.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

24 яну 2020

Информационен бюлетин - 23 януари 2020

София. Служители на Седмо РУ задържаха 28-годишен мъж за притежание на наркотици. На 20 януари, в района на ж.к „Студентски град“, полицейски служители спрели за проверка мъж със съмнително поведение. В хода на инспекцията у него били открити 12 полиетиленови пликчета с растителна маса. При последвали процесуално-следствени действия в дома му са намерени 76 полиетиленови плика съдържащи растителна маса , 23 таблетки, 32 пликчета с бяло вещество на бучки и прах. Резултатът от направената експертна справка показала, че веществата са марихуана - 87.52 грама, амфетамин – 31.23 грама и 23 таблетки екстази. По случая е образувано досъдебно производство. Събраните материали са докладвани в Софийска районна прокуратура.

Благоевград. Марихуана и канабис са иззели полицейски служители на територията на областта. Вчера, около 16 часа в с. Блатска, общ. Хаджидимово, служители на РУ-Гоце Делчев бил спрян за проверка лек автомобил „Ауди“ с 19-годишен водач от с. Абланица. У пътуващия в автомобила 15-годишен младеж от с. Абланица била намерена около 6,16 грама марихуана. Двамата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, уведомена е прокуратурата. Други 8,2 грама канабис униформените открили и в дома на 27 – годишен мъж в село Церово. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Стара Загора. 32 – годишен мъж е задържан за кражба от лек автомобил. Сигналът в полицията бил подаден вчера около 8 часа. 44 – годишен разказал пред служителите на реда, че след като е счупено стъклото на задната лява врата на личния му лек автомобил "Ланчия", паркиран пред дома му, е извършена кражба на акумулаторна батерия. По случая е образувано досъдебно производство по чл.195 от НК. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия бил установен извършителят на деянието - мъж на 32 г. от с. Горно Сахране. Наложена му е полицейска мярка за 24 часа, работата по случая продължава.

Монтана. Вчера, около 10 часа, 58-годишен мъж подал сигнал, че в близост до стопанисвания от него язовир "Радова бара" в землището на с. Драганица, общ. Вършец, е открил мъртво кучето си, което отглеждал свободно в района на язовира. Местопроизшествието е посетено от дежурно-оперативна група, извършен е оглед. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 325 б, ал. 1 от НК. Тялото на животното е предадено на ветеринарен лекар за извършване на аутопсия. Работа по случая продължава.

След получен сигнал в полицията, служители от група „Противодействие на икономическата престъпност” в РУ- Лом извършили съвместна проверка със служители на РИОСВ -Монтана в складово помещение в крайдунавския град, собственост на ломска фирма. На място е установено нерегламентирано съхранение на близо 360 кубика отпадъци, без съпроводителни документи. Контролните органи са констатирали и случаи на несъответствие и несъотносимост на придружителните документи с вида на отпадъците. На местопроизшествието е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 353 в, ал. 1 от НК. Работа по случая продължава.

Сливен. 23 килограма контрабанден тютюн са иззети в хода на проведена полицейска операция на територията на областния град. Акцизната стока, в 47 торби, е открита при претърсване на дома на 52-годишна в кв. „Надежда. По случая е образувано бързо производство.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

23 яну 2020

Информационен бюлетин - 22 януари 2020

Варна. 23-годишен грузински гражданин е задържан за извършван от него въоръжен грабеж. В нощта на 19 срещу 20 януари, на ул. „Марица” в областния град, неизвестен заплашил с огнестрелно оръжие 24-годишен варненец и отмъкнал мобилния му телефон. След предприети действия по разследване на случая и проведена специализирана полицейска операция, в квартира в централната част на града, грузинецът бил задържан. Телефонът, отнет при грабежа, е намерен заедно с други вещи, за които се предполага, че са обект на престъпление. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство, а работата по документирането му  продължава под надзора на Районната прокуратура в града.

Силистра. 57-годишен е установен с археологически обекти, които не са идентифицирани и регистрирани по законов ред, в дома му са открити два металдетектора. Вчера в Главиница при полицейска проверка у мъжа била намерена старинна монета, а в дома му - други три, както и два саморъчно направени металдетектора. Назначени са експертизи за установяване на културно-историческата стойност на монетите, по случая е образувано досъдебно производство по чл. 277, ал.7 от НК.

София. 55-годишен столичанин е задържан в рамките на проведено разследване от служители на сектор „Детска престъпност и криминален контингент“ при СДВР, за предлагане на помещения за сексуални услуги. По първоначални данни мъжът, управител на стриптийз клуб, предоставял системно част от помещения на заведението, като за „услугата“ той получавал половината от заработената сума. Събраните материали по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура и на задържания е повдигнато обвинение по чл. 155, ал.3 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1500 лева.

Велико  Търново. Служители на полицейското управление в Павликени установиха извършител на кражби. На 4 ноември миналата година е получен сигнал за кражба на два акумулатора от товарен автомобил, собственост на куриерска фирма. На 16 декември последвало съобщение за идентична кражба от товарни автомобили „Скания“, собственост на местна фирма, а на  20 януари е стартирало бързо производство за опит за кражба на месингови батерии и водопроводни кранчета от избени помещения на жилищен блок в Павликени. Престъплението останало недовършено поради намесата на полицейски екип, който установил и задържал извършителя- 29-годишен местен жител, известен на полицията и осъждан. Пред полицейските служители мъжът признал и за извършените предишни престъпления. Вчера той е привлечен, като обвиняем за кражба и опит за кражба  и му е наложена  мярка за неотклонение „задържане за 72 часа“.

Монтана. Към 9,30 часа вчера, след сигнал в сектор „Противодействие на икономическата престъпност” в ОДМВР за нерегламентиран транспорт на отпадъци с произход Италия, е извършена проверка на тежкотоварен камион, с румънска регистрация. В рамките на инспекцията е установено, че камионът е с неизрядни съпроводителни документи, товарът не съответства по вид и получателят не е заявявал и сключвал договор за получаване на отпадъка. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 353 в, ал. 1 от НК в ОДМВР Монтана.

Плевен. Над 110 кг контрабанден тютюн са иззели плевенските полицаи. Вчера служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, специализирани полицейски сили и Базова научно-техническа лаборатория при ОДМВР – Плевен предприели проверка в частен дом в село Буковлък, обитаван от 51-годишен. Там те открили осем полиетиленови чувала, съдържащи нарязана листна маса, с общо тегло около 80 кг. Други 30,500 кг контрабанден тютюн са иззели пътни полицаи, след като спрели за проверка лек автомобил "Ауди А4", шофиран от 27-годишен жител на с. Септемврийци. С него пътувал и 56-годишен мъж от монтанското село Дондуково. Акцизната стока е открита в багажното отделение - три полиетиленови чувала, съдържащи нарязана листна маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн. Други 3,500 кг тютюн без бандерол са иззели униформени при проверка на територията на кооперативен пазар в града. Предстои назначаване на експертизи на иззетия тютюн. По случите са образувани досъдебни производства за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Работата продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

22 яну 2020

Информационен бюлетин - 21 януари 2020

София. Служители на Девето РУ разкриха извършител на кражба. На 10 януари 37-годшен мъж съобщил в полицията за извършеното същия ден престъпление - в автосервиз в ж.к. „Връбница“ била установена липсата на скъпи инструменти. В резултат на бързите оперативно-издирвателни действия, предприети в рамките на образуваното досъдебно производство, е установен и задържан криминално проявен мъж, на 26 години. Откраднатите вещи са намерени и иззети. Материалите са докладвани в Софийската районна прокуратура и на мъжа е повдигнато обвинение по чл. 195 от НК. Наложена му е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Стара Загора. Специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества, е проведена на 15 януари от служители на РУ-Раднево. В хода на полицейските действия, в апартамент в града, обитаван от 40-годишен мъж, е открита и иззета суха, зелена тревиста маса - марихуана, с общо тегло 1,32 грама. Образувано е бързо производство по чл. 354а от НК. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

 

Благоевград. В хода на акция за противодействие на съхранението и разпространението на наркотични вещества, проведена на 20 януари, в района на ул. “Рокфелер“ в Петрич полицейски служители от районното управление извършили проверка на двама мъже, на 38 и 34 години, от града. Намерено и иззето е кафяво прахообразно вещество /към 1,15 грама/, реагирало при полевия тест на хероин. Двамата са задържани за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

 

Кюстендил. Множество вещи, обект на кражби, извършени от октомври миналата година до януари, откриха и иззеха служители на РУ- Кюстендил в два имота в областния град. В хода на акция за противодействие на престъпността полицаите намерили инструменти, домакинска и битова техника, откраднати от гаражи и епизодично обитавани имоти. Полицията в Кюстендил издирва собствениците на вещите, които могат да ги потърсят в местното районно управление.

 

Хасково. Цигари и тютюн без бандерол иззеха териториални полицаи от районното управление в областния град при проверки вчера в две жилища. В първото открили 1160 къса саморъчно свити цигари и 2 кг тютюн, а във второто – килограм жълто-кафявата листна маса. Собствениците им – жена на 53 г. и мъж на 49 г., предали тютюневите изделия с протоколи, съставени са им актове по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

30-годишен хасковлия е задържан за кражба от автомобил. Вчера, около 11 часа, той счупил стъклото на „Опел“, паркиран пред дома на собственика в ж.к. „Орфей“ в областния град. При незабавните издирвателни действия хасковските полицаи задържали познатия им с подобни прояви мъж. Също за кражби, в РУ-Димитровград са доведени 19-годишна и 30-годишният й приятел. В рамките на няколко дена, двамата проникнали в две къщи в селата Малко Асеново и Здравец, откъдето отнели покъщнина. Пред униформените полицаи те признали за кражбите на кабели, килими, часовник и други вещи.

 

Монтана. Вчера към 5.20 часа, 57-годишна монтанска жителка подала сигнал в РУ-Лом за извършена взломна кражба от магазин в с. Септемврийци, община Вълчедръм. Полицейски екип установил, че в обекта е проникнато след взлом на дограмата на прозорец и е извършена кражба на дребна сума. При издирването служители на Участък Вълчедръм установили извършителите – двама местни жители, 56-годишен криминално проявен и 14-годишната му дъщеря. Работа по случая продължава.

 

Досъдебно производство за незаконна лихварска дейност е образувано вчера, след получен сигнал в Участък Бойчиновци. В хода на предприетите действия са установени и разпитани жители на селото и е изяснено, че за периода от средата на 2019 г. до момента в селото са давани заеми срещу лихва от частни лица, които не притежават разрешително за тази дейност. В РУ Монтана е образувано досъдебно производство по чл. 252, ал. 1 от НК.


Разград.  27-годишен мъж от Исперихско е привлечен като обвиняем за извършени блудствени действия спрямо непълнолетно момиче. Самоличността му бе разкрита в рамките на 5 дни от разградски криминалисти. Той бе задържан на 20 януари за срок от 72 часа с постановление на районния прокурор. Случаят нашумя, след като в социалните мрежи се появи публикация от майка на тийнейджърка, чиято приятелка е била потърпевша. От поста и коментарите под него става ясно, че мъжът се навърта в района на Разградска гимназия почти всяка вечер. Полицията се самосезира и за кратко време успя да го установи и задържи.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

21 яну 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.   сума  получена за период 01.10.2018 -31.12.2018 г.  сума получена
за период 
01.01.2019г.-
31.03.2019г.
сума 
получена за
период
01.04.2019г.
30.06.2019г.  
сума 
получена за
период
01.07.2019г.
30.09.2019г.  
сума 
получена за
период
01.10.2019г.
31.12.2019г 
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.  255,73 лв.  3054,51 лв.  5234,07 лв.  1581,20лв.  386,80лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.  91 лв.  6270,00 лв.  1899,00 лв.  1934,00лв.  260,16лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв  95 лв.  6549,00 лв.  1627,00 лв.  1091,00лв.  114,00лв.
                       

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019