МВР

Пресцентър

 

30 сеп 2020

Началникът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП участва в международната конференция Sofia CyberSec 2020

Във фокуса на форума бяха очертани съвременните заплахи за киберсигурността

 

Началникът на отдел "Киберпрестъпност" при Главна дирекция “Борба с организираната престъпност“ в МВР комисар Владимир  Димитров взе участие в  панел „Устойчивост на хибридни заплахи“ в рамките на организиран дискусионен форум по киберсигурност в Европейския съюз и страните от НАТО. Той  посочи най-често срещаните проблеми в тази посока у нас - компрометирането на служебна кореспонденция и интернет измамите и подчерта, че  злонамерените кибероперации представляват сериозни рискове за институциите, бизнеса и гражданите. В този смисъл комисар Димитров акцентира върху информираността на потребителите.

Представители на Алианса и ЕС, експерти в сферата на киберсигурността, както на местно, така и на международно ниво, обсъдиха съвременните заплахи в областта на киберпространството. Те отчетоха необходимостта от гарантиране на повече сигурност в среда на непрекъснато разширяващ се дигитален свят.

Конференцията се проведе в иновативен формат, съчетал физическо присъствие на открита сцена с експерти в сферата на сигурността, бизнеса и институциите, и участие на чуждестранни лектори с видео връзка на живо.

1800 литра алкохол с неплатен акциз е иззет при операция на служители от ОДМВР-Разград

Акцията е проведена под ръководството на Окръжната прокуратура

 

Близо 1 800 литра безакцизен алкохол са открити и иззети при специализираната полицейска операция по противодействие на конвенционалната престъпност, проведена днес на територията на град Кубрат и селата Савин и Каменово. Под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград са извършени процесуално-следствени действия на пет адреса в трите населени места.

При проверка в частен имот в Кубрат, собственост на 47-годишен мъж, са намерени 1 100 л алкохол. В животновъдна ферма извън регулация в землището на Кубрат, ползвана от него, са открити още 50 л алкохол без акцизен бандерол и документи, а в  притежаван от мъжа имот в село Каменово, са открити още 140 л алкохол. Други 500 л безакцизен алкохол е съхранявал 54-годишен мъж, станало ясно при проверка на адрес в село Савин.  От къщата полицейските служители са иззели два капака и две медни лули от казан за варене на ракия. В недвижим имот в селото, стопанисван от 44-годишна жена, била установена и кражба на вода. Образувани са четири досъдебни производства по чл.234, ал.2 от НК и едно бързо производство по чл.234 В от НК.

Четири контролно-пропускателни пункта бяха изградени на входно-изходните артерии на град Кубрат. Проверени са 142 лица и 125 моторни превозни средства. За констатираните нарушения по ЗДвП са съставени 26 фиша и 9 акта. Връчени са и 22 електронни фиша.

 

30 сеп 2020

Служители от Гранично полицейско управление – Русе разкриха оранжерия с канабис

Задържани са собственичката на претърсения в с. Щръклево имот и 61-годишен местен жител

 

На 29 септември граничните полицаи провели оперативни и процесуално-следствени действия по досъдебно производство, образувано в ГПУ-Русе.

В имот в русенското село Щръклево те установили оранжерия с грижливо отглеждани 38 зелени растения, които при извършения полеви наркотест реагирали положително на канабис. На същия адрес са открити и иззети приспособления за сушене и обработка на наркотичните растения, електронна везна и други вещи и предмети, имащи отношение към досъдебното производство.

В ГПУ – Русе е задържана 60-годишната собственичка на имота и 61-годишен мъж от селото. Работата по случая продължава, разследването се осъществява под ръководството на окръжната прокуратура.

30 сеп 2020

Протоколна среща на министър Терзийски с новоназначения посланик на Кралство Швеция

 

На 28 септември т.г. бе проведена протоколна среща на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски с Н. Пр. Катарина Рангнит, новоназначен посланик на Кралство Швеция в София, със седалище в Стокхолм.

Двете страни споделиха високата си оценка за сътрудничеството в областта на вътрешните работи и обсъдиха възможностите за неговото разширяване.

Бяха коментирани и въпроси, свързани с двустранния обмен по линия на борбата с трафика на хора, в контекста на визитата на министъра на вътрешните работи в Стокхолм през февруари 2020 г.

Представена бе позицията на България по Европейския пакт за убежището и миграцията, публикуван на 23 септември 2020 г. В рамките на срещата бе обменена информация за предприетите мерки срещу разпространението на COVID-19, обсъдени бяха и въпроси от взаимен интерес.

30 сеп 2020

Тестване на системата за ранно предупреждаване и оповестяване на населението

Утре, 1 октомври, 11 часа - Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30 - километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“ Стара Загора и Гълъбово

Утре /1 октомври/, в 11 часа ще бъде реално задействана системата за ранно предупреждаване и оповестяване на населението чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата и съпътстваща гласова информация. Тестът ще се проведе в изградените в градовете Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Враца и в населените места в 30 - километровата зона около АЕЦ „Козлодуй“ Стара Загора и Гълъбово, където е изградена сиренната система, както и на интегрираните локални системи за оповестяване.
Целта на тренировката е проверка на техническото състояние на националната система и обучение на населението в  изпълнение на чл.37, ал.2 от Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност и се случа два пъти годишно.

30 сеп 2020

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 30 септември 2020

София. Столични полицаи разкриха и задържаха извършители на грабеж. Оперативно-издирвателните действия стартирали по сигнал от 35-годишен мъж. Потърпевшият разказал, че около 18.00 часа на 18 август, в парк „Западен парк“, трима го заплашили му отнели сума пари. В хода на разследването служители от Трето РУ влезли в дирите на извършителите. Тримата, двама 17-годишни и един на 20 години, били задържани за срок до 24 часа. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура двамата младежи са разпитани и привлечени като обвиняеми по чл. 198 от НК. Наложена им е мярка „задържане под стража“ за срок до 72 часа. 20-годишният мъж е разпитан в качеството на свидетел и освободен.

 

Ямбол. Голямо количество безакцизни цигари иззеха полицаи от ОДМВР – Ямбол. Специализираната полицейска операция за противодействие на незаконната търговия с акцизни стоки е проведена на 29 септември от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“, колегите им от РУ-Тунджа и отдел „Разследване“ при ОДМВР - Ямбол. В хода на полицейските действия, в близост до кооперативния пазар в областния град, е установено, че 53-годишен жител на село Кабиле предлага за продажба 35 кутии цигари без акцизен бандерол. При последвалите процесуално-следствените действия в имот, ползван от мъжа, са намерени и иззети 1000 кутии цигари (20 000 къса), необлепени с акцизен бандерол. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК. Разследването продължава под наблюдението на Районна прокуратура – Ямбол.

 

Велико Търново. Горнооряховски полицаи иззеха 50 кашона със стоки, носещи логото на различни защитени марки. Вчера, при извършена проверка в складово помещение в Лясковец, ползвано от 37-годишна жена, служители на реда намерили 41 кашона с поставени на тях товарителници и подготвени за изпращане към различни адресати, пълни с дрехи, чанти, бельо, обувки, парфюми, неправомерно обозначени с логото на различни марки. При последвало претърсване в автомобил на куриерска фирма са установени още 9 кашона. 37-годишната е установена в гаражна клетка във Велико Търново, докато разпределяла стока. Започнато е досъдебно производство за престъпление по чл. 172 Б от НК. Работата по документиране на случая продължава.

 

София-област. Петима румънски граждани са задържани след опит за подкуп на полицейски служители. Вчера, автопатрул на РУ-Пирдоп се отзовал на сигнал за хора със съмнително поведение, спрели с лек автомобил на главен път 1-6, в местността „Шарен кол“. На място бил установен „Форд Мондео“ с петима пътуващи в него, всичките румънски граждани. При поискване на документи за самоличност водачът подал своите и тези на един от спътниците си, а когато униформените пристъпили към проверка на багажника на колата, той им подал банкнота от 10 лева. Впоследствие пътуващите опитали да унищожат банкнотата - хвърляли я на земята, мачкали я, а жена от групата я сложила в устата си, изваждайки в шепата си част от нея. Петимата са задържани за срок до 24 часа. Извършен е оглед. По случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават.

 

Множество нарушения са констатирани при съвместна операция на икономическа полиция и Регионална дирекция по горите, проведена вчера на територията на община Самоков. В хода на съвместните действия е извършена проверка в обект за постъпване, преработване и експедиране на дървесина в с. Продановци, където са установени нарушения, свързани с дейността на обекта. На управителя са съставени актове по чл. 211, ал. 3 и по чл. 206, ал.1, т. 3 от Закона за горите. При проверка на лек автомобил, спрян от инспектиращите на ул. „Софийско шосе“, е установено транспортиране на 7 кубика иглолистна дървесина без поставена контролна горска марка. На водача са съставени актове, а незаконно добитата дървесина е иззета по надлежния ред.

 

Кърджали. Криминалисти от РУ-Кърджали разкриха извършител на кражба на техника и кабели. От фирмен фургон в кв. “Възрожденци“ в областния град, след счупване на прозорец, били откраднати акумулатори, радиатор, електрически мотор, токоизправител, 20 метра меден кабел. При организираното издирване бил установен 40-годишен кърджалиец, който е задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети. Извършен е оглед, образувано е досъдебно производство. Разследващ полицай продължава работата по случая по чл. 195, ал. 1, т. 3 във връзка с чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс.

 

Монтана. В рамките на специализирана операция за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с наркотични вещества криминалисти на РУ-Лом претърсили частен дом в града, обитаван от 31-годишен. От помещение в жилището са иззети 13,99 грама амфетамин, 1,08 грам канабис, таблетка екстази и електронна везна. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 а, ал. 1 от НК. Специализирана полицейска операция е проведена вчера и на територията на РУ - Берковица. В хода й е извършен контрол на съхранението на общоопасни средства. При проверка в жилището на 81-годишен берковски жител са иззети 47 боеприпаса, калибър 9x18 мм, които са без надлежно издадено разрешително за придобиване. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

30 сеп 2020

Информационен бюлетин - 29 септември 2020

Бургас. Към 3.20 часа вчера на главната алея в Слънчев бряг, служители от РУ-Несебър подали сигнал със стоп-палка за спиране на лек автомобил «Мерцедес», със старозагорска регистрация, движил се към Несебър. Водачът не се подчинил на полицейските разпореждания и продължил по пътя. Спрян е до входа на близък ресторант, където е установена и самоличността на шофьора  -  27-годишен старозагорец. След като при проверка с дрегер се оказало, че мъжът е седнал зад волана след употреба на алкохол, той бил отведен за кръвна проба. Пред входа на Центъра за спешна медицинска помощ в Несебър, при слизане от служебната кола, той побягнал, след последвало кратко преследване и изстрел във въздуха със стоп-патрон със служебното оръжие, старозагорецът е задържан. По случая е образувано е бързо производство.

 

Към 18 часа вчера служители от Пето РУ–Бургас предприели претърсване на жилище в кооперация на ул. «Македония», наето от 32-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия. В дома са намерени и иззети различни опаковки кристалообразно вещество, реагирало при полевия наркотест на метамфетамин. При последващи действия по разследването - претърсване и изземване в подземно помещение и в помещение под блок в ж.к. «Братя Миладинови» са открити още пликчета със същото съдържание. Общото количество на иззетия наркотик е около 100 грама. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство, а работата по него продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Хасково. Тютюн и цигари без бандерол иззеха полицаи от РУ-Хасково. Вчера те проверили жилище на улица „Балатон“ в областния град. В стая, обитавана от 69-годишна жена, са намерени 11 торбички с нарязан тютюн, с общо тегло 11 кг. Безакцизната листна маса е предадена с протокол на разследващите по заведеното бързо производство. От друго  помещение са конфискували и 180 къса цигари без бандерол. Папиросите са иззети от 19-годишния им собственик, на когото е съставен акт по Закона за акцизите и данъчните складове.

 

Бургазлия и двама хасковлии са задържани за държане на наркотик. Снощи към 20 часа те са проверени от криминалисти от хасковското управление в комплекс край областния град. У мъжете, на 54, 45 и 36 години, са намерени 5 полиетиленови сгъвки с бяло прахообразно вещество - пико. По случая е започнато е досъдебно производство, предстои експертиза.  

 

Сливен. 53 растения канабис са иззети в необитаем имот в новозагорското село Бял Кладенец. Претърсването е осъществено в хода на полицейска операция, проведена вчера на територията на РУ-Нова Загора.  В имота, в процес на сушене, са намерени 53 растения, дали характерната реакция на канабис при поливея наркотест. По случая е образувано досъдебно производство под надзора на Районна прокуратура-Сливен. Криминалисти на участък „Надежда“ са задържали 18-годишен от Сливен, у когото е намерен плик със суха листна маса, реагирала на марихуана. По случая е образувано досъдебно производство.  

 

Шумен. 18-годишен жител на Каспичан е задържан за притежание на наркотични вещества. Около 10.55 часа вчера, по време на полицейска операция за противодействие на наркотични вещества, на ул.“Кирил и Методий“  в града е извършена проверка на младежа. У него униформените намерили 7 топчета със суха тревиста маса – около 7 грама. Предстои лабораторно изследване. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 „а“ от НК, работата по който продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Досъдебно производство за хулиганство на пътя е образувано след скандал между двама водачи в Нови пазар. Около 12.20 часа вчера, на пл.“Раковски“ в града 19-годишен местен, който бил зад волана на лек автомобил Ауди А4 с пловдивска регистрация и водач на лек автомобил „Мерцедес“ с шуменска регистрация - 18-годишен жител на с.Каспичан спрели един зад друг. Слезли от автомобилите си и между тях възникнал скандал - по първоначални данни, за отнето предимство. По време на разправията, 19-годишният произвел изстрели със законно притежаван газов пистолет, а опонентът му го съборил на земята, нанесъл му удар в главата и му отнел оръжието. Предал го е с протокол на полицейските служители. Водачите не са пострадали. Работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325ал. 3 от НК продължава.

 

София. Столични полицаи разкриха извършител на кражба. Работата по разследване на престъплението започнала през октомври миналата година, когато млада жена съобщила в полицията, че от заведение в ж.к. „Студентски град“ е извършена кражба на дрехи, дамска чанта, пари и други вещи. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство, бил установен и задържан извършителят - 21-годишен мъж, живеещ в района. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура, задържаният е привлечен като обвиняем по чл. 194 от НК. Наложена му е мярка „подписка“.

 

София-област. Криминално проявен, превозвал нелегално пребиваващи, е задържан в ареста на РУ-Ихтиман след неподчинение и преследване. Около 1 часа тази нощ, в района на 42 км на автомагистрала „Тракия“, автопатрул на ОДМВР-София подал звуков и светлинен сигнал за спиране на лек автомобил „Опел Синтра“. Водачът не се подчинил и увеличавайки скоростта продължил движението си в посока столицата. След кратко преследване, нарушителят бил спрян от униформените, а при последвала проверка на автомобила, открили 17 мъже, три жени и дете, всичките без документи за самоличност, самоопределили се като сирийци. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство. Незаконно пребиваващите чужденци са отведени в РУ-Ихтиман, където работата с тях продължава от служители от група „Миграция“ при областната дирекция. Водачът, на 28 години от Хасково, криминално проявен и осъждан, е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Действията по разследването продължават.

 

Трима ихтиманци са задържани във връзка с грабеж в Самоков. Около 21.10 часа на 28 септември 18-годишен младеж от с. Марица съобщил в полицията, че на ул. „Христо Максимов“ в Самоков е бил ограбен. Потърпевшият посочил, че след като насила му отнел мобилния телефон, мъжът се е оттеглил с лек автомобил „БМВ“ в посока Ихтиман. След незабавни заградителни действия, предприети от служителите на РУ-Ихтиман, автомобилът бил засечен и спрян. За срок до 24 часа са задържани водачът и неговите двама спътници, единият от които заподозрян като извършител. По случая е образувано досъдебно производство, пълното документиране на което продължава под наблюдението на районната прокуратура в Самоков.

 

Пазарджик. Млад мъж от Пещера е задържан за домова кражба от къща в брациговското село Равногор. В края на миналата седмица 85-годишен местен жител потърсил помощ  в полицейското управление в Пещера. Обяснил, че от къщата му липсва немалка сума пари от негови спестявания по първоначални данни около 10 000 лева. На мястото бил извършен оглед и образувано досъдебно производство. В хода на проведеното разследване полицаите установили  автора на посегателството – на 19 години. Откраднатата сума е възстановена на собственика.  Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

29 сеп 2020

Информационен бюлетин - 28 септември 2020

София. Столични полицаи задържаха трима мъже, непосредствено след извършен въоръжен грабеж.  Сигнал за престъплението в павилион  за алкохол и цигари на пазар „Герена“ бил подаден в полицията вчера към 4.30 часа. Пред пристигналите на място полицейски екипи служителка в обекта разказала, че минути по-рано в магазина нахлули двама, които я заплашили с пистолет и отнели наличните пари от оборота. В резултат на предприетите незабавни оперативно – издирвателни действия, служители от сектор „Грабежи“ при СДВР задържали в непосредствена близост трима мъже, съпричастни към деянието. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура тримата са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 198 от НК и с прокурорско постановление са им наложени мерки „задържан под стража“ за срок до 72 часа. Работата по установяване на съпричастността им към други подобни деяния продължава.

 

Стара Загора. На 27 септември в 2.50 часа бил получен сигнал за сбиване между група лица в централната част на с. Главан, общ. Гълъбово. Изпратеният на място полицейски екип установил самоличността на пострадалия – 40-годишен мъж, който е транспортиран до болнично заведение за оказване на помощ. По случая било образувано досъдебно производство по чл.129, ал.1 от НК. В рамките на предприетото разследване в полицейския арест са задържани двамата извършители - на 21 и на 30 години, от с. Главан. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата.

 

Хасково. За телесна повреда е задържан 20-годишен димитровградчанин. Вчера сутринта бил получен сигнал за сбиване пред дискотека на бул. „България“ в града. Изпратеният полицейски патрул установил, че с прободна рана в гърба е 18-годишен. Пострадалият е транспортиран в болнично заведение, с опасност за живота. При предприетите незабавни действия униформените установили и задържали опонента му, а в дома му открили и ножа, отговарящ на описанието, с който е извършено деянието. Задържания е направил пълни самопризнания. Според първоначалните данни до разпрата се стигнало след изпито количество алкохол и разменени обиди. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

Трима са задържани за притежание на дрога в хода на операция по разпространението и съхранението на наркотични вещества. На 25 септември бил спрян за проверка лек автомобил „ Ауди“, управляван от 20 – годишен жител на с. Въгларово. У него униформените открили 3 сгъвки със суха зелена листна маса и свита цигара със същата дрога, с общо тегло 2 грама. От колата те иззели също електронна везна и метална кутийка тип „гриндер“. Тази сутрин около 2 часа бил спрян и лек автомобил „Форд“, шофиран от 27 – годишна. При претърсване в дамската й чанта полицаите намерили сгъвка марихуана с тегло 1,48 грама, а в дрехите на 24-годишния й спътник - кутийка с идентично съдържание, 0,51 грама. По случаите са образувани бързи производства, работата по които продължава.

 

Видин. 26-годишен видинчанин, седнал зад волана на лек автомобил след употреба на наркотици, е задържан в ареста за срок до 24 часа. Снощи, около 21.25 часа, на ул. "Стара планина" полицейски служители спрели за проверка „Рено Меган“. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на канабис, а при претърсване от него униформените иззели пет топчета зелена суха листна маса, с общо тегло 1,61 грама, реагирала на канабис при полевия наркотест. По случая в РУ-Видин е образувано досъдебно производство. Към 23.35 часа, в района на видинската жп гара, служителите на реда проверили и 16-годишен местен жител. При вида на униформените непълнолетният изхвърлил найлоново пликче с бяло прахообразно вещество. При полевия наркотест белият прах с - тегло 0.38 грама, реагирал на амфетамин. По случая в РУ-Видин е образувана предварителна проверка.

 

Благоевград. Снощи, около 22. 50 часа в с. Рибново, полицейски служители на РУ-Гоце Делчев спрели лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 19-годишен жител на селото. В хода на проверката било установено, че той се е качил зад волана след употреба наркотици, а у него са намерени и иззети около 9 грама амфетамин и около 16,6 грама канабис. Младежът е задържан с полицейска мярка за 24 часа, образувано е бързо производство.

 

Бургас. 36 – годишна жена е задържана за притежание на наркотични вещества. На 25 септември служители на  Четвърто РУ – Бургас предприели претърсване на апартамента й в ж.к. „Меден Рудник“, където открили съцветия от зелена суха тревна маса – канабис,  с общо тегло 500 грама. По случая е образувано бързо производство.

 

София- област. Криминално проявен копривщенец е задържан за хулигански действия.  Около 23 часа на 25 септември в РУ-Пирдоп постъпил сигнал за агресивен мъж, катерещ се по паметник костница в Копривщица, дърпал входната врата на параклиса и преобърнал бетонно кошче за смет. Полицейските служители реагирали незабавно на полученото съобщение, установили и задържали извършителя на хулиганските действия - на 37 години от същия град, с криминалистически регистрации в полицията. Материалите по случая са докладвани в районната прокуратура.

 

Двама рецидивисти са задържани в момент на кражба на медни проводници. Около 18 часа на 26 септември, при извършване на обход, автопатрул на РУ-Елин Пелин засякъл под виадукт на кръстовището за манастира на с. Елешница двама мъже, заети с подозрителна дейност. Служителите на реда установили самоличността им - 33-годишен от с. Елешница и 50-годишен от Елин Пелин, и двамата с криминалистически регистрации в полицията и  осъждани. При огледа на местопроизшествието, в непосредствена близост бил установен лек автомобил, както и чували от зебло с поставени в тях около 60 кв. м изгорени медни проводници. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 194 от НК. След приключване на действията по разследването и доклад на събраните доказателства в районната прокуратура двамата са привлечени в качеството на обвиняеми, като на по-възрастния е наложена 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

Пътен инцидент. Рано тази сутрин, в 3.58 часа, на тел.112 е постъпил сигнал за тежък пътен инцидент на околовръстния път на Видин, в близост до бензиностанция. Според първоначалните данни 32-годишен пешеходец – жител на областния град, е бил ударен от товарен автомобил, а водачът продължил движението си в посока ГКПП-Дунав мост-2.  Дежурна оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Тялото е транспортирано за аутопсия във видинската болница. В хода на проведените незабавни  оперативно–издирвателни действия полицаите установили товарния автомобил -  „Рено“ с прикачено полуремарке. Шофьорът – 23-годишен от Етрополе, е тестван за наличие на алкохол, пробата му е отрицателна. Разследването по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство, под наблюдението на прокуратурата.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

28 сеп 2020

Информационен бюлетин - 25 септември 2020

София. 35-годишен мъж е задържан за грабеж в полицейски арест. На 26 август, жител на кв. „Св. Троица“ сигнализирал в полицията, че около 11.20 часа същия ден бил нападнат на бул. „Сливница“ от непознат, който със сила му отнел сума пари. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия, служители на Трето РУ установили и задържали нападателя – 35-годишен, осъждан. Той е привлечен като обвиняем по чл. 198 от НК. След доклад на материалите в Софийската районна прокуратура му е наложено задържане до 72 часа, впоследствие мярката за неотклонение е изменена в постоянна.

Столични полицаи задържаха 50-годишен, непосредствено след транзакция с крадени дебитни карти. На 21 септември, в хода на полицейска операция за противодействие на престъпленията против собствеността, служители на Четвърто РУ арестували криминално проявения и осъждан мъж. При процесуално-следствени действия, реализирани съвместно със полицаи от Шесто РУ, е установено, че задържаният е осъществил транзакция с дебитни карти, които предишния ден са били откраднати от жилище в кв. „Лозенец“. Последвало претърсване в дома на мъжа, където са намерени множество златни накити, заготовки и ключове, и множество на брой портфейли. Задържаният е  привлечен като обвиняем по чл. 249 от НК. Събраните материали по случая са докладвани в Софийската градска прокуратура,  наложена му е марка „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

Бургас. Криминално проявен мъж е задържан за агресивно поведение към медик. Служители на бургаското Четвърто РУ се отзовали на сигнал, постъпил около 17.00 часа вчера, за възникнал скандал и отправени закани и заплахи за използване на оръжие в болнично заведение. На място полицаите изяснили, че пациентът насочил агресията си към един от лекарите, показвайки демонстративно, че притежава пистолет, след което излязъл извън сградата на болницата. Установена е самоличността му – 58-годишен бургазлия, криминално проявен, който около час по-късно е задържан в района на друга болница със съдействието на служители от Пето РУ и сектор „Специализирани полицейски сили“ при ОДМВР - Бургас. Пред полицаите като причина за поведението си той изтъкнал дълго чакане за преглед и за получаване на медицинска помощ за охлузни рани. Намерен и иззет е и газовият пистолет, който бургазлията укрил в храсти край подлеза между ж.к. „Славейков“ и ж.к. „Зорница“. По случая е образувано бързо производство.

Шумен. 15-годишен е задържан в полицейския арест, след като катастрофирал с краден автомобил на светофар при опит да избегне полицейска проверка. Близо час след полунощ днес, на бул. “Славянски“ в Шумен, полицейски екип, работещ по безопасността на движението в града, подал сигнал със стоп палка към водача на лек автомобил „Рено Лагуна“. Той обаче ускорил, което наложило да бъде последван от полицейски екип. На кръстовището между ул. „Станционна“ и бул. “Мадара“, беглецът катастрофирал. 15-годишният водач и 13-годишната му спътничката, и двамата от Шумен, побягнали в опит да се укрият, но били задържани от униформените. Двамата са прегледани в болница, не са установени наранявания. Момичето е предадено на родителите си, а 15-годишният - задържан за срок до 24 часа в РУ - Шумен, след като станало ясно, че автомобилът бил противозаконно отнет часове по-рано. Кражбата била заявена от 56-годишната собственичката. След  произшествието, освен по автомобила, са нанесени щети по светофарната уредба, пътни знаци и метални предпазни огради. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 346 ал. 1 от НК.

Хасково. По „горещи“ следи е задържан 37-годишен мъж за грабеж в Хасково. Вчера, към 12.23 часа, в полицията постъпил сигнал, че 75-годишна жена била нападната в гръб при отключване на входната врата на жилището си в ж.к. “Орфей“. Непознат издърпал златния й синджир и избягал. В хода на работата по случая, познайникът на полицията е задържан до 24 часа, открито и иззето е откраднатото бижу. Започнато е бързо производство.

Боеприпаси, съхранявани без разрешително, иззеха полицаи от РУ-Ивайловград. Вчера при претърсване на къща в с. Мандрица, обитавана от 38-годишен кърджалиец, служителите на реда намерили 18 ловни патрона, кал. 12. Мъжът не е представил пред проверяващите разрешително за носене, съхранение и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси. В хода на проверката, в дворно място в близост до къщата, е установено, че в култивирана почвена площ са засети две растения от рода на конопа в стадий на зреене. Познатият на полицията е задържан до 24 часа по стартирало досъдебно производство. Отново вчера е задържан и мъж, съхранявал дрога. При претърсване в дома му на улица „Оборище“ в областния град са открити елекронна везна, грам бяло кристално вещество и станиолова сгъвка с идентично съдържание, което е дадено за експертиза.

Кърджали. Домашна наркооранжерия и двама притежатели на дрога са установени при специализирана операция на РУ - Кърджали за противодействие на престъпления, свързани с придобиване, съхранение и разпространение на наркотични вещества. Вчера, при претърсване в къща в село Калоянци, обитавана от 24-годишен, полицаи открили 70 грама суха листна маса, която при извършен тест реагирала на марихуана. В селскостопанска постройка в двора на къщата униформените намерили и наркотични растения, засети в 8 саксии - с общо тегло 3,5 килограма. Наркотиците са иззети, а притежателят им - задържан за срок до 24 часа в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство по чл. 354а, ал. 3, т. 1 и чл. 354в, ал. 1 от Наказателния кодекс. Два вида наркотици били намерени и при обиск на 35-годишен в село Висока поляна – 0,5 грама кокаин и 1,5 грама марихуана. Видът на наркотичните вещества е определен с тест. Мъжът е задържан в полицейското управление. Образувано е досъдебно производство. Работата по двата случая продължават сектор „Криминална полиция“ и разследващи полицаи в РУ – Кърджали, под наблюдението на прокуратурата.

Варна. Полицаи задържаха извършител на грабеж. Сигнал за посегателството постъпил в полицията на 17 септември - в частен дом в Провадия непознат издърпал от ръцете на възрастна жена сумата от 170 лева. След проведени действия по разследване и предприети оперативно-издирвателни дейности е установен извършителят на деянието - 42-годишен мъж, известен на полицията. Той е задържан за срок до 72 часа, повдигнато му е обвинение.

Пазарджик. Пещерец, извършил серия от домови кражби, е установен и задържан от служители на „Криминална полиция“ при РУ - Пещера. От началото на месец септември до момента на територията на родопския град били извършени няколко посегателства – след проникване в жилището на 49-годишен мъж били откраднати мъжка кожена чанта с документи, дебитни карти, ваучер за храна и малка сума пари. По сходен начин негов 70-годишен съгражданин се простил с портфейл с лични документи и сумата от 110 лева, а 76-годишен - без мобилен телефон. След анализ на трите случая криминалистите предприели разследване и не след дълго влезли в дирите на извършителя - 41-годишен мъж от Пещера. У него били открити част от откраднатите вещи и документи. Материалите по случаите са докладвани на районната прокуратура в родопския град. Работата по документирането им продължава под наблюдението на прокурор.

Полицаи от участъка в Ракитово задържаха млад мъж с наркотици. Рано сутринта вчера, на една от улиците в града, екип на местния полицейски участък извършил проверка на 24-годишен. В джоба на якето му открили метална кутия със суха зелена листна маса с общо тегло около 10 грама, която при полеви наркотест реагирала положително на марихуана. Дрогата е иззета, а притежателя й - задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство. 

Плевен. 22-годишен плевенчанин е задържан с наркотици в хода на специализирана операция, проведена вчера на територията на Второ РУ за противодействие на придобиването, държането и разпространението на дрога. Мъжът бил засечен в ранния следобед на територията на ж.к. "Сторгозия". При последвалата проверка той предал на полицаите хартиена опаковка с бяло кристалообразно вещество - метамфетамин, по негови данни за лична употреба. Уведомен е дежурен прокурор в районната прокуратура. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 354 „а“, ал. 1, от НК.

Вчера, към 19.30 часа, в полицията в Червен бряг постъпил сигнал за извършена измама в града. Според първоначалните данни, същия ден в следобедните часове, непознат мъж взел 400 лева от 89-годишната си жертва с обещанието да й достави 7 кубика дърва за оглед. Жената му се доверила, след като непознатият обяснил, че имал уговорка с внука й. Разследващи са посетили жертвата и са провели разговор с нея. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК. Работата продължава под наблюдението на прокуратурата.

Кюстендил. Вчера служители на РУ Бобов дол задържали с полицейска заповед непълнолетен младеж за опит за незаконно проникване. Сигналът за мъж, опитващ се да отключи чуждо жилище, постъпил в полицията в града около 12.50 часа. В резултат на незабавната реакция на служителите, минути по-късно е установен, от него е иззет секретен ключ. Задържаният е известен на полицията с множество противозаконни деяния. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Досъдебно производство за престъпление срещу интелектуалната собственост е започнато в РУ Дупница. Вчера, при предприета проверка на търговски обект в града, униформените открили и  иззели 65 артикула. Установено е, че стоките били предлагани за продажба, без разрешение за търговия  с търговските марки. За случая е уведомен дежурен прокурор.

Сливен. Мъж е задържан в РУ - Сливен за неизпълнение на полицейско разпореждане и оказване на съпротива. Около полунощ днес, служители на група „Охрана на обществения ред“ се отзовали на сигнал за силна музика в сливенския квартал „Дружба“. 26-годишният мъж отказал да се съобрази с полицейското разпореждане и оказал съпротива, пречейки на униформените да изпълнят задълженията си. Задържан е за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

 

25 сеп 2020

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за второто тримесечие  на 2020 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.04.2020 г.- 30.06.2020 г.
1.БТК ЕАД  2 225,92 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД     758,00 лв.
3.Теленор България ЕАД       74,00 лв.
Общо:  3057,92 лв.

 
Архив 2017-2019 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019