МВР

Пресцентър

 

Министър Маринов: Усмихвайте се, играйте, радвайте се на детството и не забравяйте да правите добри неща

С тези думи вътрешният министър се обърна към малките полицаи, които посрещна в кабинета си днес. Те са възпитаници на две училища в града и са активни участници в детската полицейска академия на ОДМВР-Ловеч. За трета поредна година печелят награди в националните конкурси за детски рисунки. В непринудения разговор министър Маринов се увери, че малчуганите са научили правилата на движението, как да пресичат и да се пазят от пътните превозни средства. Бе засегната и една от любимите им теми – ползването на интернет пространството. Вътрешният министър не пропусна да им напомни, че най-важното е да не се доверяват на непознати и ако имат каквито и да е притеснения веднага да ги споделят с родителите си. Децата споделиха, че са научили много от полицаите, знаят как да се пазят от различни опасности и да помагат на хора, изпаднали в беда. Те седнаха в стола на вътрешния министър, опитаха и от лакомствата, приготвени специално за тях, направиха си много снимки. С пожелания за весели празници, много игри и усмивки, малките полицаи се присъединиха към Коледното тържество за децата на служителите от МВР, организирано в сградата на ведомството.

В приятелската среща участваха главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов, началникът на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директорът на ОДМВР-Ловеч – ст. комисар Милен Маринов и негови колеги от дирекцията, преподаватели на  децата.

 

14 дек 2019

В резултат на упорито разследване криминалисти на РУ-Велинград задържаха извършители на множество кражби и грабежи

Още в края на месец ноември криминалистите от РУ-Велинград започнали разследване на няколко случая на кражби от офиси, автосервизи и автоморги в курортния град. На 4 декември вечерта 63-годишна жена от Батак потърсила помощ в полицията. Обяснила, че в района на кръстовище  при опит да отключи паркирания си автомобил била нападната от двама непознати. Единият издърпал дамската й чанта с лични документи, сумата от над 400 лева и ключове, и избягали. Няколко часа по-късно бил подаден сигнал от охранителна фирма, че е разбит офисът им във Велинград. Дежурните екипи незабавно били насочени към мястото. Те блокирали близкия периметър, установили, че след взломяване на входната врата на помещението, е открадната каса с наличните пари от оборота. При предприетите светкавични действия, криминалистите засекли неизвестните извършители, които за да избягат от униформените захвърлили непокътната металната каса в дере и се укрили.

В хода на близо 10-дневната денонощна работа разследващите предприели множество оперативни действия, включително и преглед на голям обем от записи от охранителни камери на търговски обекти, офиси и домове, и  попаднали в дирите на тримата извършители – двама братя на 19 и 20 г. от  велинградския квартал „Анезица“ и техен 20-годишен съучастник, жител на септемврийското село Семчиново. И тримата са с множество криминалистични прояви, осъждани са, като с най-много присъди се оказал единият от братята.

Всички случаи по разследването са докладвани на Окръжната прокуратура в Пазарджик. След първоначалното им задържани за срок от 24 часа, с постановление на прокуратурата срокът им за задържане е удължен до 72 часа. Продължава интензивната работа по разследването на всички извършени от тях престъпления на територията на Велинград. Изяснява се и съпричастността им към множество кражби от търговски обекти, офиси, дори и от православен храм, намиращ се в единия от кварталите на курорта.   

           

 

 

14 дек 2019

Отличия за Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ и Дирекция „Вътрешна сигурност“ в Конкурса за добри практики в държавната администрация 2019

Наградени два проекта на МВР в Конкурса за добри практики на МВР

На церемонията по връчване на наградите в ежегодния Конкурс за добри практики в държавната администрация, който се организира от Института по публична администрация към Министерския съвет, за 2019 г. бяха наградени два проекта на Министерството на вътрешните работи.

В категория „Технологични решения“ на второ място беше отличена Дирекция „Комуникационни и информационни системи“ за практиката „Интегриране на системите за сигурност на МВР чрез използване на информацията от Интегрираната информационна система за сигурност (ИАСС) и Интегрираната система за управление на структурите с компетенции по предотвратяване и/или овладяване на кризи от различен характер“. Проектите са заложени и съобразени изцяло със Закона за Министерство на вътрешните работи, Закона за защита при бедствия и Програма за управление на правителството на Република България за периода 2017-2021 г. (мерки 176, 197, 198, 218 и 19). Интегрирането на системите за сигурност включва използването на информация от три системи, системи за видеонаблюдение на МВР и Столична община и Географска информационна платформа на МВР.

Практиката е уникална за държавната администрация и разработена така, че може да намери приложение във всички общини в страната и изградените системи да обменят информация с ИАСС“, сподели директорът на ДКИС Младен Петров при приемането на наградата. Той припомни, че проектът за географска информационна платформа спечели 1- во място като международна награда през 2018г.

В категорията „Социална отговорност“ също с втора награда бе отличен проектът „Остани чист, кажи НЕ на корупцията“ на Дирекция „Вътрешна сигурност“. „Традиционните ни подходи са успешни и дават резултат за подобряване на средата, но не са достатъчни, необходими са иновативни методи. Затова през последните две-три години потърсихме международния опит за надграждане на разследванията с нови форми за борба с корупцията и въздействие спрямо служителите на МВР. Най-ефективното лекарство срещу корупцията е превенцията“, отбеляза директорът на „Вътрешна сигурност“ Румен Ганев. Проектът е спечелил и първо място като международна награда между 36 проекта в Европа, през месец декември 2019г.

 

14 дек 2019

Поредно признание за служителите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“

Проект на РДПБЗН – Велико Търново бе отличен като добра практика в сферата на превенцията и работата с деца

 

За поредна година днес в София се проведе церемония по връчване на годишните награди на Института по публична администрация към Министерски съвет за добри практики и иновации от дейността на администрацията. В рамките на церемонията проект на РДПБЗН – Велико Търново за изграждане на „Площадка за пожарна безопасност“ в Центровете за превенция и спорт в малките населени места в областта получи гламота и бе отличен като иновативна практика в категорията „Социална отговорност“.  

„Участието ни в конкурса на ИПА бе мотивирано от идеята да популяризираме работата на Дирекцията в сферата на превенцията и работата с деца, както и да стимулираме служителите да продължават да работят със същото усърдие за изграждане на знания и умения у децата и младежите за правилно поведение и защита при бедствия“, сподели комисар Красимир Кръстев, директор на РДПБЗН – Велико Търново. Той благодари за помощта и съдействието на кмета на община Велико Търново, на Сдружение "Св. Иван Рилски", както и на село Балван, областната дирекция на вътрешното министерство и на Съюза на пивоварите, благодарение на които идеята е реализирана по най-добрия възможетн начин.

 

Институтът по публична администрация към Министерския съвет ежегодно организира конкурси за добри практики и иновации от дейността на администрацията. Целта е да се насърчат администрациите да споделят своите успехи и така добрите решения да се превърнат в общодостъпни инструменти за постигане на по-високо качество в ежедневната дейност. Конкурсът се провежда в 3 категории – Управление на хората, Технологични решения и Социална отговорност.

13 дек 2019

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 13 декември 2019 година

София. Служители на Трето РУ задържаха 47-годишен мъж за притежание на наркотици. На 7 декември около 15.00 часа, в района на ул. „Пиротска“, полицейски служители спрели за проверка мъж със съмнително поведение. У него били открити девет сгъвки с бяло прахообразно вещество, две топчета с бяло вещество и осем пакетчета със зелена тревиста маса. Резултатът от направената експертна справка показала, че веществата са амфетамин и билка. По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на материалите в Софийска градска прокуратура на задържания е повдигнато обвинение по чл. 354А от НК и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа.

 

Стара Загора. Двама мъже са задържани за наркотици в хода на проведени специализирани полицейски операции на територията на Стара Загора. У 20 – годишен полицаите открили 1,25 г марихуана, а при последвало претърсване в жилището му - още 81,40 г от същото наркотично вещество. По случая е образувано досъдебно производство по чл.354а от НК. Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа. На 11 декември вечерта на кръстовището на улиците "Момчил Войвода" и "Мургаш" бил задържан 35-годишен мъж. У него и в жилището му служителите на реда намерили 10 полиетиленови пликчета, съдържащи бяло кристалообразно вещество - метамфетамин, общо 1,5 грама. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354а от НК. След изтичане на 24 – часовата мярка за задържане, с прокурорско постановление му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа. Работата по случаите продължава.

 

Търговище. Трима са задържани за държане на различни количества канабис. В хода на специализирана операция вчера, около 16.30 часа бил проверен 27-годишен мъж от Търговище, у кого е открита 11 грама суха зелена тревиста маса - канабис. При последващи процесуално-следствени действия в дома му полицаите намерили още 62 грама от същата дрога,  разпределена в торбички на дози и предназначени за разпространение. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 354 а от НК. По време на акцията бил проверен и 25-годишен, който носил в себе си грам канабис. Малко повече от грам марихуана бил открит и у 26-годишен мъж от града. Срещу двамата са образувани  бързи полицейски производства по чл. 354 а от НК. Работата по случаите продължава.

 

Бургас. Близо 7 кг канабис, разпределени в десет чувала, са иззели служители на РУ – Поморие. В рамките на акцията те претърсили общо избено помещение на блок в кв. „Свобода“ и попаднали на два чувала с канабис. Последвала проверка и в жилище в блока, обитавано от 42 – годишен мъж, където криминалистите открили още осем чувала със суха тревна маса и четири найлонови плика със съцветия / глави/ марихуана. Иззети са още и ел. везна и центрофуга.  Мъжът е задържан с полицейска мярка за 24 часа, работата по случая продължава.

 

Ловеч. Двама криминално проявени мъже, на 30 и 26 години, са задържани по подозрение на извършване на множество кражби на територията на града. В хода на проведени оперативно-издирвателни действия служителите на РУ- Ловеч установили, че от септември до края на месец ноември двамата поотделно или в съучастие са извършили няколко кражби. Сред откраднатите вещи са дизелово гориво, колани за укрепване на товари, акумулаторни батерии, електрически, дървообработващи инструменти, автомобилни гуми, и др. вещи.  Част от инкриминираните вещи са иззети по надлежния ред. Работата по образуваните досъдебни производства продължава.

Пътен инцидент. 59 – годишен мъж е загинал при пътен инцидент тази сутрин около 6.30 часа. Инцидентът е станал на кръстовището между околовръстния път за Русе и пътя за Шумен край Силистра. По първоначални данни странично са се ударили ТИР, управляван от 43-годишен, и пътнически бус „Мерцедес“, чийто водач – мъж на 59-години, е загинал на място. На мястото е извършен оглед. По случая е образувано досъдебно производство. Причините са в процес на установяване.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

13 дек 2019

Информационен бюлетин - 12 декември 2019

Сливен. Извършители на грабежи са задържани в хода на полицейска операция. Служителите на реда започнали работа по три сигнала за посегателства, извършени по различно време в края на миналата седмица в района на кооперативния пазар в областния град. За по-малко от 24 часа криминалисти от РУ-Сливен и участък „Надежда“ задържали трима от града -  36-годишен криминално проявен, 18 и 24-годишен, които признали за стореното и  върнали част от откраднатите вещи. Изяснено е, че тримата в различно съучастие са отнели от трима души пари, лични документи и други вещи, като са използвали сила и заплахи. Първоначално тримата са задържани с полицейска мярка за 24 часа. За случая е уведомена Районна прокуратура-Сливен. На криминално проявения е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа.  Работата по документиране на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава от служители на сектор „Криминална полиция“ при РУ-Сливен.

София. Служители на Четвърто РУ разкриха извършители на домова кражба. На 30 септември столичанин съобщил в Четвърто РУ, че за  периода от 5 до 30 септември, докато в дома му имало ремонт, установил липсата на три маслени картини. В резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия били установени извършителите - 64-годишна жена и 43-годишен мъж, от София, ангажирани покрай работата. Откраднатите картини са намерени и иззети. След доклад на събраните материали в Софийска районна прокуратура двамата са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл. 194 от НК.

Бургас. На 6 декември в Пето Районно управление в областния град е получено съобщение за кражба на 1 200 лв., извършена дни по-рано от офиси на частна фирма за даване на автомобили под наем на Летище Бургас и в района на паркинга на мол. В резултат на полицейските действия е установен извършителят – 33-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, който направил признания. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

Хасково. Досъдебно производство е започнато вчера в РУ-Хасково след сигнал за кражба. Информацията е получена рано сутринта от охранител на фирма, който съобщил за извършена кражба на немалка сума пари, по данни на собствениците, от каса в помещение на фирмата. При извършения на място оглед е установено, че неизвестните до момента извършители са влезли през изминалата нощ в сградата след като взломили врата на аварийния изход на столова в двора на фирмата, качили се на втория етаж на сградата и срязали  предната част на метална каса с размери 80/60/60 см. Предприети са незабавни оперативно-издирвателни действия в рамките на образуваното досъдебно производство.

Монтана. Служители на РУ-Лом разкриха кражба, извършена преди няколко месеца. На 8 юни 60-годишна жителка на града съобщила в местното районно управление, че същия ден преди обед, докато била в тото пункт в  Лом, неизвестен се възползвал от невниманието й и отнел дамското й портмоне с лични документи, дебитни карти и около 600 лв. Предприети са  оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия в рамките на  образуваното досъдебно производство и скоро е установен извършителят – 43-годишна криминално проявена и осъждана жителка на община Козлодуй. Тя е дала обяснения в РУ Лом, открадната сума е върната на собственичката. Работата по документиране на престъпната дейност на 43-годишната продължава РУ Лом.

Кърджали. Криминалисти от РУ-Кърджали са разкрили за час извършена кражба на 500 лв. В РУ-Кърджали за срок до 24 часа е задържан 24-годишен. Парите били измъкнати от дамска чанта в лек автомобил „Хюндай“. Открадната сума е намерена и иззета. Образувано е досъдебно производство по чл.194, ал.1 от Наказателния кодекс.

Досъдебно производство за причинена смърт на гръбначно животно е образувано в РУ-Крумовград, след като вчера е бил подаден сигнал за отровено куче в село Бараци. Като съпричастен към случая в полицейското управление е задържан 50-годишен. Дежурна оперативна група е извършила оглед. Иззето е вещество, за което се предполага, че е било използвано от извършителя. Причините за престъплението са в процес на изясняване. Работата продължават група „Криминална полиция“ и разследващ полицай.

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

12 дек 2019

Информационен бюлетин - 11 декември 2019

София. Изясняват се обстоятелствата около инцидент, станал тази нощ в столицата. Снощи, около 22 часа в полицията бил получен сигнал за горящи автомобили, паркирани в ж.к. „Света троица“. На място веднага са изпратени екипи на полиция и пожарна, огънят е потушен. Няма данни за пострадали хора, нанесени са само материални щети. По първоначални данни огънят е тръгнал от лек автомобил „Тойота Аурис“, след което се прехвърлил върху паркираните в съседство три автомобила. Вследствие на пожара два от тях са напълно изгорели, другите частично. По случая е образувано досъдебно производство. Предприети са мерки по установяване на всички факти и обстоятелства около инцидента.

Пловдив. Мъж, проявил агресия срещу полицейски служители, е задържан тази сутрин. Минути след полунощ автопатрул на Първо РУ предприел проверка на адрес в кв. „Кючук Париж“. Униформените били посрещнати от 51- годишен мъж, който започнал да ги обижда и заплашва. При задържането пловдивчанинът е оказал съпротива с нож, бързо е неутрализиран, без да има пострадали. Извършителят е отведен в полицейския арест. Допълнителна справка е показала, че мъжът е с криминални прояви и видимо е бил под въздействието на алкохол. Образувано е бързо производство по чл. 325 ал 2 от НК. Работата по случая продължава.

Плевен. Криминалисти задържаха 38-годишен за нанесен побой и причинена телесна повреда.  Снощи, в 21.54 часа автопатрул на Второ РУ Плевен при обход в района забелязал паднал на земята мъж. Установена била самоличността му – 33-годишен от село Ореховица, и откаран в болница,  където е установена фрактура и охлузна рана на дясната му ръка. Пред разследващите мъжът разказал, че бил нападнат и бит от неизвестни. В резултат на предприетите незабавни оперативни действия са установени извършителите – 38-годишен от Плевен и 34-годишен от село Ясен. Уведомена е прокуратурата, работата продължава.

Стара Загора. Двама мъже са задържани за извършена от тях кражба на 7 декември. След получения за престъплението сигнал в полицията било образувано досъдебно производство по чл.195 от НК, а в резултат на проведените оперативно-издирвателни действия криминалистите влезли в дирите на двамата извършители - 36-годишен мъж от Николаево и 31-годишен жител на Казанлък. С прокурорско постановление им е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа. Работата продължава.

Перник. Двама са задържани след полицейско преследване. Вчера към 17 часа на улица в областния град служителите на реда подали сигнал за спиране на лек „Санг Йонг“. Водачът не се подчинил и насочил колата из уличките на Перник. Последвало блокиране на района от полицейските сили и не след дълго, на ул. „Сергей Румянцев“, автомобилът бил принудително спрян. След проверка бил установен шофьорът - 26-годишен и 34 – годишен пътник, и двамата от Перник. В хода й било изяснено, че автомобилът не е регистрирана по надлежния ред в страната ни. Двамата са задържани с полицейска мярка за 24 часа, а колата иззета. По случая е образувано досъдебно производство, действията по разследването продължават.

Кърджали. Лек автомобил „Опел“ е иззет, след като било установено, че е обявен за издирване в Шенгенската информационна система. Моторното превозно средство било представено за регистрация в Пътна полиция-Кърджали вчера около 14.30 часа от 53-годишен. При направена справка станало ясно, че автомобилът е обявен от властите в Италия за откраднат през октомври 2016 година. Иззет е с протокол и е на съхранение в база на областната дирекция. Криминалисти продължава работата по случая.

За отправени обиди и заплахи към служители на Спешното приемно отделение в Кърджали 52-годишен е бил задържан вчера в районното управление. Сигнал за инцидента е подаден в 7.50 часа, след което последвала намеса на полицейски автопатрул. Материалите по случая са били внесени в съда по Указа за борба с дребното хулиганство. На мъжа е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв. с решение на Районния съд в Кърджали.

Хасково. 38-годишен свиленградчанин е задържан за съхранение на наркотик. Вчера криминалисти проверили гараж в местността „Речните лозя“ в града, използван от мъжа.  Там служителите на реда открили две кофи със суха зелена листна маса, реагираща при наркотест на марихуана. Общото тегло на листната маса е 1310 грама, предадена с протокол на разследващите по стартиралото по чл.354-а ал.3 т.1 от НК бързо производство.

Пазарджик. Незаконно притежавани боеприпаси са иззети от служители на полицейския участък в Батак при проверка на жилище на 53- годишен мъж. От адреса са иззети 24 бойни и 75 халосни патрона за автомат, както и три - за пистолет. Мъжът не притежава разрешително за съхранение на боеприпасите. По случая е  образувано досъдебно производство.

Трима тийнейджъри, направили опит за кражба от кафе-автомат, са задържани от служители на участъка в Ракитово. През уикенда неизвестни разбили вратата на вендинг- автомат, намиращ се на улица в родопското градче. Направен бил неуспешен опит за кражба на монетника от машината. След получаване на сигнал веднага са предприети действия за установяване на извършителите. В хода на разследването са установени авторите - трима непълнолетни момчета от Пловдив и Стара Загора. Те са задържани в ареста на РУ-Велинград, а с тях работят инспектори „Детска педагогическа стая“ и криминалисти.

София – област. Водач на тир е задържан в РУ- Правец за хулигански действия на бензиностанция. Около 17.40 часа вчера  водач на микробус сигнализирал в полицията, че с неговия спътник са били нападнати от шофьор на влекач „Ивеко“ на бензиностанция в района на 66 км на автомагистрала „Хемус“. На място незабавно били изпратени служители на РУ- Правец, които установили, че подателят на сигнала е бил нападнат от опонента си с метална палка, ударен по главата и напръскан с лютив спрей. По първоначални данни причина за проявената агресия е възникнал конфликт между водачите при разминаване на двата автомобила. Пострадалият 25 - годишен мъж, е транспортиран в болница и след преглед е освободен с повърхностни рани. След инцидента 46 - годишният извършител напуснал района на бензиностанцията, но след бърза реакция на служителите от група „Контрол на пътното движение по главни пътища и автомагистрали“ при ОДМВР- София същият е установен и задържан в района на тунел „Топли дол“. Срещу него е започнато бързо производство за извършено престъпление по чл. 325, ал.1 от НК. Работата по случая продължава под наблюдението на районната прокуратура в Ботевград.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

 

11 дек 2019

Информационен бюлетин - 10 декември 2019

Варна. В резултат на незабавни действия полицаи задържаха извършител на грабеж. Вчера, около 16.40 часа, в полицията постъпил сигнал, че в близост до автобусна спирка в село Каменар, 52-годишна жена е била ударена и ограбена. При предприетите оперативно-издирвателни дейности е установено, че извършител на деянието е 24-годишен местен жител, известен на органите на реда и осъждан. Той е задържан за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство. Материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна.

Монтана. Вчера, служители на РУ – Лом реагирали незабавно на сигнал, постъпил в 22.50 часа от дежурен лекар на ФСМП – мъж с прободна рана в областта на левия хълбок е потърсил помощ в болницата. Пред униформените пострадалият 43-годишен ломски жител обяснил, че е бил ранен с нож от непознат в района на Дунавския парк в града. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия по „горещи” следи полицаите разкрили, че същата вечер, между мъжа и 47-годишния му брат възникнал спор в дома им, който впоследствие прераснал в сбиване. По-големият брат причинил нараняването с кухненски нож. Двамата са дали подробни обяснения за възникналия инцидент. Пострадалият е настанен в хирургично отделение на ломската болница, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 129, ал. 1 от НК.    

Вчера, служители на РУ – Лом се отзовали на сигнал от 74-годишен жител на Долно Церовене, постъпил в полицията около половин час след полунощ. Мъжът съобщил, че четирима непознати нахлули в двора му, след което разбили входната врата и проникнали в къщата му. При взломяването възрастният човек получил хематом и порезна рана на челото и дясната китка. Единият от неканените гости поискал алкохол, но след като стопанинът отказал, четиримата напуснали дома му без да вземат никакви вещи. Дежурна оперативна група извършила оглед на място и по случая било образувано досъдебно производство по чл. 170, ал. 1 и 2 от НК. В хода на предприетите действия криминалистите установили, че извършител на престъплението е 42-годишен местен жител, който е задържан за 24 часа в РУ - Лом. Той бил със съпругата си, на 36 години, и още двама местни, 42-годишни. По случая са разпитани свидетели. Работа продължава РУ Лом.

Видин. В РУ - Белоградчик, с полицейска мярка за срок до 24 часа бил задържан 17-годишен местен жител за извършена кражба на съобщителен кабел. Вчера тийнеджърът бил спрян за проверка на ул. “Трети март“ в града, а в пренасяния от него чувал униформените открили четири метра кабел, собственост на телекомуникационна компания. Работата по случая продължава.

Пазарджик. Двама млади мъже са задържани за притежание на наркотици.  Вчера по обед екипи от сектор „Криминална полиция“ при РУ - Пазарджик извършили проверки и личен обиск на пазарджиклиите, на 24 и на 21 години. У по-възрастния полицаите открили полиетиленова чанта, съдържаща близо 124 грама суха листна маса – марихуана, видно от направения полеви наркотест. От другия пък било иззето полиетиленово топче с 2.6 грама  амфетамин. Двамата са задържани в ареста за срок до 24 часа. Образувани са бързи производства.  

Пловдив. Мъж е привлечен като обвиняем за разпространение на наркотици. В неделя, при специализирана полицейска операция на територията на пловдивския квартал „Столипиново“, служители на Шесто РУ предприели претърсване в павилион и два частни адреса. Намерени и иззети са два пакета със съмнително прахообразно съдържание. Експертна справка установила, че веществото е хероин с общо тегло около 19 грама. По случая е задържан 54- годишен мъж, срещу когото е започнато бързо производство по чл. 354 а, ал. 1 от НК. След доклад на материалите в Окръжна прокуратура - Пловдив му е повдигнато обвинение. Извършителят е задържан за срок до 72 часа.

Пловдивчанин е заловен в момент на кражба. Към 7 часа вчера, екип на Трето РУ реагирал на сигнал от тел. 112 за разбит прозорец на магазин за алкохол и цигари. Униформените заловили 35-годишен мъж, който е отведен в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство.

Плевен. Голямо количество тютюн без бандерол иззеха плевенски полицаи при специализирана операция вчера. В хода на предприетите действия служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и Първо РУ – Плевен извършили претърсване в необитаем имот в село Буковлък. Под стълбищно помещение те намерили 20 чувала с разпределени в тях 161 кг нарязана и натрошена жълто-кафява листна маса, наподобяваща по вид, мирис и цвят на тютюн. Предстоят експертизи на иззетото количество. За случая е уведомен дежурен прокурор при Районна прокуратура – Плевен, продължава работата по образуваното досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК.

Бургас. Нелегални цигари иззеха служители на РУ – Поморие. Вчера, полицейска проверка била извършена в кафе-сладкарница в с. Страцин, стопанисвана от 47-годишен мъж от селото, както и в дома му. Униформените открили и иззели общо 23 420 къса цигари от различни марки, без акцизен бандерол. По случая е образувано бързо производство.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 

10 дек 2019

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на Mtel, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за първото тримесечие на 2016 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.01.2017г.- 31.03.2017г. сума получена за период 01.04.2017г.- 30.06.2017г. сума получена за период 01.07.2017г.- 30.09.2017г.  сума получена за период 01.10.2017г.- 29.12.2017г.   сума получена за период 01.01.2018 г.-27.03.2018 г.  сума получена за период 01.04.2018 г.-30.06.2018 г.   сума получена за период 01.07.2018 г.-30.09.2018 г.   сума  получена за период 01.10.2018 -31.12.2018 г.  сума получена
за период 
01.01.2019г.-
31.03.2019г.
сума 
получена за
период
01.04.2019г.
30.06.2019г.  
сума 
получена за
период
01.07.2019г.
30.09.2019г.  
1.БТК ЕАД  6 200,33 лв.  7 640,50 лв.  148,95 лв.  182,90 лв.  2936,13 лв.  3059,21 лв.  286,79 лв.  255,73 лв.  3054,51 лв.  5234,07 лв.  1581,20лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД 10 875,00 лв.  1 816,00 лв.  152,00 лв.  44,00 лв.  1583,00 лв.  1405,00 лв.  161,00 лв.  91 лв.  6270,00 лв.  1899,00 лв.  1934,00лв.
3.Теленор България ЕАД 12 172,00 лв.       67,00 лв.    74,00 лв.  13,00 лв.  4851,00 лв.  293,00 лв.  210,00 лв  95 лв.  6549,00 лв.  1627,00 лв.  1091,00лв.
                     

 

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019

Престъпността няма пол: запознайте се с най-търсените жени в Европа

Дали жените са способни да извършват тежки престъпления като мъжете? Жените-бегълци, представени на уебсайта „Най-издирваните в Европа“, доказва, че са. Престъпниците - и от двата пола - в тази нова кампания на правоохранителните органи на ЕС са издирвани за тежки престъпления като убийства, трафик на наркотици, измами, кражби и трафик на хора. Търсим информация, която да ни помогне да ги открием и да ги накараме да поемат отговорност за своите престъпления.

 

Много изследвания са проучвали дали полът играе роля при извършването на престъпления. По-голямата част от тях разглеждат пола на жертвата, но по-рядко - на престъпника. Въпреки това, през последните десетилетия броят на жените, ангажирани с престъпна дейност, се увеличава, макар и с по-бавни темпове от този на мъжете.

Маскарад на престъпността

Общо 22 държави членки на ЕС подбраха едни от най-търсените бегълци, които да бъдат включени в тази кампания. Фокусът е върху историята зад престъплението, като се започне с пълна маска, покриваща лицето на беглеца. Докато историята се развива, части от маската изчезват, оставяйки зрителя да гадае пола на престъпника.

Целта е да се привлекат възможно най-много посетители на www.eumostwanted.eu/crimehasnogender. Опитът ни показа, че колкото повече очи гледат търсените бегълци, толкова по-голям е шансът някой да постави последното парче от пъзела, което ще доведе до намирането и арестуването на издирвания човек. Информацията може да бъде изпратена анонимно чрез уебсайта, директно до разследващите на национално ниво, които търсят беглеца.

Този подход се оказа успешен през последните три години. След всяка голяма комуникационна кампания няколко издирвани бегълци са били арестувани или са се предавали, защото натискът върху тях и/или техните близки е станал твърде голям. От стартирането на проекта са арестувани 69 престъпници, чиито снимки са били публикувани на уебсайта. В поне 21 от случаите това се дължи на информация, получена от широката общественост чрез уебсайта.

Най-търсените в Европа е инициирана от Европейската мрежа на екипите за активно издирване на укриващи се от правосъдието лица (ENFAST) през януари 2016 г. с пълната подкрепа на Европол. Членовете на ENFAST са специализирани в намирането на престъпници - бегълци, които са заподозрени или са осъдени за тежки престъпления и са обект на Европейски заповеди за арест.

Ако разпознавате някои от най-търсените бегълци в Европа, мъж или жена, можете да помогнете на полицията да направи Европа по-безопасна.

18 окт 2019

МВР подкрепя децата на загинали и пострадали служители

Тази година 94 деца получават по 700 лева за първия учебен ден; Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания на Министерството на вътрешните работи

По традиция Министерството на вътрешните работи оказва финансова подкрепа на децата на загинали и пострадали служители за първия учебен ден. Средствата са заделени от сметката на Националната  благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР, която се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи.

С помощта на хората, които засвидетелстват своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, всяко едно от 94-те деца получи сумата от 700 лева за първия учебен ден.

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на A1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

 

05 сеп 2019