МВР

Пресцентър

 

22 яну 2021

Над 4.5 тона фалшиво кафе с логото на известна марка са иззети при специализирана операция на служители от Икономическа полиция

Действията са осъществени под наблюдението на прокуратурата

Специализираната операция на служители от Икономическа полиция - ГДНП и колегите им от СДВР и ОДМВР - Благоевград, Бургас, В. Търново, Добрич, Кърджали и Пловдив е проведена вчера. Действията на криминалистите са осъществени под надзора на прокуратурата. 

Целта на полицейските действия е била пресичане на предлагането и разпространението в търговската мрежа в страната на продукти с поставени имитиращи елементи и знаци на известна търговска марка. В рамките на операцията са проверени над 56 обекта – складове и магазини. Намерени и иззети са над 15 000 опаковки от различни видове и грамажи кафе. При претърсвания в склад в Добрич са открити и иззети 520.5 кг кафе -1738 пакета със смляно кафе в разфасовки от 250 грама и още 87 пакета кафе на зърна в разфасовки по 1 кг. Установено е търговското дружество, което стопанисва склада, откъдето е иззета стоката.
При претърсвания в три обекта в Петрич са открити още 191 кг кафе на пакети. Всички те са били имитиращи продукти на известна световна марка, а общото количество на иззетата стока е 4.650 тона.

Образувани са 7 досъдебни производства за престъпления по чл. 172б от НК. Действията по разследванията продължават под ръководството на прокуратурата.        

 


Засилени проверки за спазване на скоростните режими в цялата страна

От днес е в ход нова специализирана полицейска операция с акцент върху контрола на скоростните режими. Това обяви на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП. След анализ на основните причини за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия от началото на годината до този момент се установи, че несъобразената скорост и то в малките населени места, пътищата I, II, III клас и междуселищните шосета е сред водещите. Ето защо бе преценено да се направи операция с акцент спазване на скоростните режими, заяви Крушарски.

Проверките на пътните полицаи ще продължат до сряда, включително. Екипите ще бъдат разположени основно на първокласните пътища и тези от II и III клас.

По време на последната специализирана полицейска операция, която се проведе от 15 до 20 януари, са проверени 37443 моторни превозни средства и 44303 души (водачи и пътници). От екипите са установени 22725 нарушения на скоростните режими и 17754 други нарушения, сред които 1369 за неизползване на обезопасителни системи, 142 за управление на МПС след употреба на алкохол,  53 за управление след употреба на наркотични вещества. Санкционирани са и 934 пешеходци за пресичане на необозначени места, както и 65 водачи за отнемане на предимство на пешеходец.

 


22 яну 2021

Криминалисти на ОДМВР-Пловдив неутрализираха престъпна група, занимавала се с незаконна търговия с фалшиви стоки и с пране на пари

Действията са осъществени под ръководството на прокуратурата

 

Активното разследване е започнало месец август миналата година. В рамките на предприетите оперативни действия служителите на отдел „Икономическа полиция“ стигнали до мащабна схема, свързана с търговия на фалшиви стоки на известни марки маратонки и с пране на пари. Според първоначалните данни, зад нея стояли двама братя, които се занимавали с незаконната дейност от 4 години. Единият, който живеел извън страната, изпращал стоката, а другият организирал дейността в Пловдив. Отговорник за склад получавал поръчките, а чрез подставени лица пратките били изпращани по спедиторска фирма. Парите били  привеждани по сметка, а от там средствата се теглели от физически лица. Групата е имала 4 сайта, през които е продавала фалшивите стоки, а дневният оборот стигал до 20 000 лева.

В рамките на проведената вчера операция, по време на която е била прихваната и нова пратка маратонки, са извършени арести на 10 участници в престъпната група, сред които е и един от организаторите. Претърсени са 10 обекта - 3 жилища, 2 склада, сватбен дом и моторно превозно средство. В помещение, наглед обикновен склад за обувки, зад подвижна стена е открит тайник, където са били съхранявани спортните обувки, предназначени за продажба по интернет. Иззети са близо 4000 чифта маратонки. Открити са лаптопи, мобилни телефони, документи и други веществени доказателства, които ще се анализират в хода на разследването.

Установено е, че средствата от незаконната дейност били вложени в изграждането на ритуален дом в един от пловдивските квартали, организаторите имали много висок стандарт за хора без официални доходи.  Участниците вече са осъждани за търговия с фалшифицирани марки, но не са били разследвани за пране на пари.

Документирането на този тип престъпления с оглед тяхното доказване изисква извършване на сериозен обем оперативна работа - наблюдения на лица и обекти, анализ на информация и добро познаване на нормативната база.

Подробности по разследването бяха дадени днес от директора на ОДМВР-Пловдив старши комисар Йордан Рогачев и Румен Попов – окръжен прокурор на Пловдив.


22 яну 2021

Служители от ОДМВР –Ямбол разкриха извършител на кражба на крупна сума от частен дом

Специализираната операция е реализирана под наблюдението на прокуратурата, с мярка за неотклонение в ареста остава 44-годишен мъж

Разследването започнало на 21 октомври миналата година, след като в ямболската полицията постъпил сигнал за кражба на крупна сума и златни накити от дома на местен жител. По данни на потърпевшия деянието било извършено чрез отключване на входната врата на жилището. На местопроизшествието бил извършен оглед, а по случая - образувано досъдебно производство. За разследването му бил сформиран екип, който предприел редица оперативно-издирвателни действия, насочени към изясняване на цялостната фактическа обстановка по случая. В хода на разследването е извършена голяма по обем работа, в резултат на която, полицаите влезли в следите на извършителя. 

Под надзора на  Районна прокуратура – Ямбол, на 20 януари стартира мащабна полицейска операция на територията на  областите Ямбол и Бургас. Действията са осъществени от служители на ОДМВР-Ямбол, Главна дирекция “Национална полиция“, ОДМВР-Бургас и сектор „Специални тактически действия“ при ОДМВР-Сливен. Извършени са процесуално-следствени действия в 17 обекта /частни адреси и моторни превозни средства/. Намерени и иззети са общо около 54 000 лева и златни накити. За срок от 24 часа са задържани шестима души.  Изяснена е съпричастността и е повдигнато обвинение за извършено престъпление на единия от задържаните - 44-годишен мъж. С прокурорско постановление  мярката му за задържане е удължена до 72 часа. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство в РУ- Ямбол.


22 яну 2021

Информационен бюлетин

Информационен бюлетин - 22 януари 2021

Фалшиви стоки. Значителни количества фалшиво кафе са иззети при спецакции в Благоевград и Кърджали. Специализирана операция срещу разпространението и съхранението на фалшиви стоки проведоха вчера служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Благоевград. На територията на Петрич са проверени три търговски обекта, от които са иззети около 598 опаковки с кафе с различен грамаж, обозначени със запазена търговска марка, без разрешение от правоносителя, с общо тегло около 191,5 килограма. Други 57 опаковки с приблизително общо 15,5 килограма фалшиво кафе били открити в търговски обект в Сандански. Стойността на иззетите стоки е в процес на установяване. Работата по случая продължава.

При проверки в пет търговски обекти в Кърджали и в Кирково са иззети други 143 пакета кафе, неправомерно обозначени със запазена търговска марка. Фалшивата стока е иззета. Образувани са пет проверки.

Текстилни стоки, носещи лого на запазена търговска марка, иззеха и полицаи от управлението в Димитровград. Тази сутрин, в 1.30 часа, на булевард „Д. Благоев“, униформените проверили лек автомобил „Сеат“, шофиран от 22-годишен младеж от Нова Загора. В колата са намерени 51 артикула с надпис на защитена търговска марка без разрешение на правопритежателя, чийто собственик щял да изложи за продажба на неделния пазар в града. Досъдебното производство е по чл. 172-б, ал. 1 от НК.

 

Силистра. По горещи следи служители на РУ-Силистра задържаха извършител на  опит за грабеж. Вчера, около 18.05 часа, по ул. „Одеса“ в областния град, мъжът нападнал в гръб и съборил на земята 57-годишна жена, опитвайки да отнеме дамската ѝ чанта, но виковете на случаен минувач осуетили намеренията му и той избягал. Автопатрул на РУ-Силистра се отзовал незабавно на получения сигнал и успял да установи и задържи грабителя – 45-годишен силистренец с криминално минало, включително и с осъдителни присъди за кражби и наркотици. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство.

 

Хасково. За изкупуване и търговия с отпадъци от черни и цветни метали е образувано досъдебно производство в РУ Харманли. Вчера, полицаи от участъка в Симеоновград задържали двама чирпанлии, извършвали незаконна дейност по изкупуване на металите в квартал „Лагера“. В лекотоварната кола, ползвана от тях, са открити около 200 кг отпадъци, за които мъжете, на 49 и на 47 години, не представили необходимите документи. Мярката им на задържане е до 24 часа.

 

Бързо производство е стартирало в хасковското управление. То е срещу 36-годишен жител на с. Войводово, проверен от териториалните полицаи на булевард „Ст. Стамболов“ в областния град. При обиск от него били иззети 4 станиолови сгъвки със суха зелена листна маса – марихуана, а при претърсване в обитавано от мъжа жилище в Хасково - още 11 сгъвки със същата дрога. Общото тегло на наркотика е около 105 грама. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по образуваното бързо производство.

 

Плевен. Специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност проведоха вчера служители на плевенското Второ РУ, под ръководството на окръжен прокурор. В село Беглеж, в имота на 49-годишен са установени пистолет без документи, както и парична сума в български левове и евро и накити от жълт метал, с общо тегло около 350 г, с неустановен произход и документи. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, работата по досъдебното производство продължава. Образувана е полицейска проверка, а 22-годишен е задържан за срок до 24 часа, след като в хода на спецакцията от дома му в селото са иззети списъци с имена и прякори на лица, на които са раздавани парични суми. Намерена е и фактура за закупен автомобил „Aуди“. В същото село била извършена проверка и в къщата на 41-годишен. Там са немерени два газови пистолета без документи за произход, два боеприпаса - 12 калибър /ловен/ и 22 кал. Образувана е полицейска проверка, а мъжът е задържан за срок до 24 часа. Назначени са експертизи. В хода на специализираната операция са проверени 81 моторни превозни средства и 105 души. Констатирани са 9 нарушения на ЗДвП и 2 нарушения по ЗБЛД. Връчени са 6 ел. фиша, иззети са 2 СУМПС за неплатени задължения.

 

Сливен. 44 нарушения и 5 разкрити кражби по време на специализирана операция в село Градец. В действията срещу конвенционалната престъпност, реализирани на 21 януари, са участвали служители на участъка в населеното място и група „Пътна полиция“ към РУ-Котел, съвместно със сили и средства на сектор „Специални тактически действия“ към ОДМВР-Сливен, под ръководството на Районна прокуратура-Сливен. Извършени са проверки в частни домове, търговски и други обекти, проверени са 132 души и 60 превозни средства. Задържани са извършителите на 5 кражби от частни домове – шест малолетни и непълнолетни момчета и момичета, които в различно съучастие са извършили кражба на пари от частен дом в село Медвен, кражби на хранителни продукти, дрехи, обувки и други вещи от домове в село Градец, както и мъж на 33 и момче на 18 години - за домови кражби в село Градец. Констатирани са 44 нарушения. Съставени са 22 акта за неносене на защитни маски по Закона за здравето и 22 глоби с фиш по Закона за движение по пътищата. Установени са 18 души, обявени за издирване с марка „установяване на адрес“. Работата по случаите продължава в рамките на образуваните досъдебни производства под надзора на Районна прокуратура-Сливен. Специализираните операции на полиция и прокуратура по противодействие на престъпленията срещу личността и имуществото в малките населени места продължават. 

 

Притежание на наркотици установиха полицейски служители на РУ-Нова Загора. На 21 януари, на територията на квартал „Шести“, е проведена специализирана операция за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици. При проверка в частен имот в квартала, 42-годишен мъж доброволно предал 6 пликчета с хероин и 1 пакетче с метамфетамин. Той е отведен в РУ-Нова Загора и задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

Монтана. Кражба от частен дом разкриха служители на РУ – Берковица в хода на полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност. Сигналът за посегателството постъпил в районното управление на 15 януари – от дома на жител на кв. „Раковица“ били отнети 150 лева. По данни на свидетел престъплението било извършено предишния ден, около 2.00 часа, от трима маскирани. Проведените оперативно-издирвателни действия довели до разкриването на трима жители на същия квартал - на 28, на 27 и на 15 години - съпричастни към престъплението. Те са задържани в полицейския арест на РУ-Берковица за срок до 24 часа, направили са пълни самопризнания. Материалите по случая ще бъдат докладвани на Районна прокуратура - Монтана.

 

Вчера служители на РУ – Берковица се отзовали на сигнал, постъпил чрез тел. 112, за възникнала физическа саморазправа между двама местни жители в кв. „Раковица”. На място полицаите установили 34-годишен в безпомощно състояние, с видими следи от нанесен побой. Пострадалият е транспортиран и настанен в болница в Монтана, с опасност за живота. Извършен е оглед и е образувано досъдебно производство по чл. 129, ал. 1 от НК. При проведените оперативно-издирвателни действия по „горещи” следи е установен извършителят – 38-годишен. Той е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава.

 

София-област. Собственик на животновъден обект в с. Свети Спас е санкциониран за извършено нарушение. Вчера, служители на РУ-Костенец и на Областната дирекция по безопасност на храните извършили съвместна проверка на животновъден обект за отглеждане на коне в землището на с. Свети Спас. На място инспектиращите установили, че собственикът на животните отглежда общо 45 коня, без да има регистриран обект съгласно чл. 137 от Закона за ветеринарната дейност. За констатираното нарушение е съставен акт и връчено предписание на собственика, в едномесечен срок да регистрира обекта по законоустановения ред.

 

19-годишен е заловен в момент на среднощна кражба в Елин Пелин. Около 0.20 часа тази нощ в РУ-Елин Пелин постъпил сигнал за опит за кражба на метална решетка на шахта. Веднага към мястото бил насочен автопатрул, който засякъл млад мъж в момент на пренасяне на метална решетка. Извършителят - на 19 години от Нови Искър, остава в полицейския арест за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

 

 

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


22 яну 2021

Информационен бюлетин - 21 януари 2021

Габрово. На 20 януари, в хода на специализирана полицейска операция срещу разпространението и употребата на наркотични вещества, е задържан 36-годишен жител на старозагорското село  Ракитница. В хода на предприетите процесуално-следствени действия служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Габрово установили в обитавано от него жилище дизайнерска дрога. Иззета е зелена суха растителна маса с тегло 140 грама, която при направения полеви наркотест реагирала на амфетамин. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354а ал.1 от НК. Извършителят е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа.

 

 

Стара Загора. На 20 януари в Участък-Мъглиж при РУ-Казанлък бил получен сигнал от 43-годишен мъж -  на същата дата, около 12.30 часа, в Мъглиж, двама непознати, чрез сила и заплахи, му отнели мобилен телефон и кутия с цигари. В резултат на предприетите бързи оперативно-издирвателни действия са установени извършителите на деянието - двама местни жители, на 19 и 21 години. Те са задържани за срок до 24 часа. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.198 от НК.

 

 

Благоевград. След проведени издирвателни действия полицейски служители на РУ-Сандански задържаха двама младежи на 15 и 17 години и мъж на 31 години, и тримата от същия град, във връзка с извършени от тях кражби. Установено е, че в късните часове на 19 януари, от оранжерия в местността Подината, в землището на града, триото е отнело четири охранителни камери, а по-късно задигнало акумулатор от микробус „Мерцедес Спринтер“, паркиран в района на ул. “Илинден“. За случаите е уведомена прокуратурата, а работата по документирането им продължава.

 

 

Кърджали. Незаконно притежавано оръжие е открито в хода на специализирана операция на служители от РУ-Ардино. При проверка, извършена вчера в жилище, обитавано от 81-годишен, полицейските служители открили два пистолета и 32 боеприпаса, за които липсвало необходимото по закон разрешение. Група „Криминална полиция“ и разследващ полицай продължават работата по образуваното досъдебно производство по чл.339, ал.1 от НК. 

 

 

Плевен. Двама са задържани за извършвана от тях търговска дейност с черни и цветни метали без заплатен лиценз. На 20 януари, около 14 часа, в хода на специализирана полицейска операция в с. Брест, е проверен паркиран товарен автомобил "Пежо Партнер". В автомобила са установени мъж и жена на 50 години от с. Ореховица. В багажния отсек са намерени повредени битови ел. уреди, вещи и части от метален произход и ел. проводници. Извършен е оглед на място. Двамата са задържани са срок до 24 часа. Сезирана е прокуратурата за престъпление по чл.234 „б“, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

 

Вчера, към 6.50 часа, в района на централната автогара в областния град, е извършена проверка на 58-годишен. Установено е, че мъжът от село Буковлък държи сак с 37 полиетиленови плика със суха нарязана жълто- кафява листна маса, наподобяваща по вид, цвят и мирис на тютюн. Листната маса с тегло около 16 кг е предадена с протокол за доброволно предаване. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 234 от НК под наблюдението на районната прокуратура. Нередовни акцизни стоки са иззети вчера и при полицейска операция в с. Буковлък. При извършена проверка в къща, обитавана от 33-годишна, полицаите установили 82 кутии цигари без бандерол от различни търговски марки. По случая е образувана преписка.

 

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


21 яну 2021

Информационен бюлетин - 20 януари 2021

Варна. За часове полицаи от ОДМВР - Варна установиха и задържаха мъж, извършил хулигански действия след конфликт на пътя. При спор за отнето предимство, водачът на лек автомобил „Фолксваген“ извадил въздушен пистолет и отправил заплахи към опонента си, след което се оттеглил в неизвестна посока. До физически сблъсък не се е стигнало. В резултат на предприетите незабавни действия, за броени часове полицаите издирили извършителя на хулиганските действия - 26-годишен от Варна, известен на органите на реда. Мъжът бил спрян и задържан, докато шофира фолксвагена след употреба на наркотични вещества. Образувани са две досъдебни производства - за проявеното хулиганство и за управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Работата продължава под надзора на районната прокуратура.

 

Сливен. Служители на РУ - Сливен разкриха три кражби и върнаха голяма сума пари на възрастен собственик, станал обект на едно от посегателствата. Полицейската операция за противодействие на конвенционалната престъпност е проведена на 18 и 19 януари под ръководството на районната прокуратура. В резултат на мащабните действия, за по-малко от 24 часа са разкрити три престъпления. Задържан за срок до 24 часа е криминално проявен 45-годишен мъж, който в края на миналата седмица влязъл през незаключена врата в жилището на 72-годишен мъж в Сливен и откраднал 7400 лева. Направил е пълни самопризнания и върнал открадната сума в пълен размер. Работата по случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство. Междувременно служители на участък „Надежда“ разкрили извършители на кражба на телекомуникационни кабели - криминално проявени мъже, на 21 и на 24 години, от Сливен. Те  предали  част от откраднатите вещи. Установен е и авторът на кражба на велосипед, собственост на жител на областния град – 59-годишният криминално проявен е предал  доброволно колелото. По време на операцията е установен и 37-годишен местен жител, нарушил наложените му карантинни мерки от РЗИ - Бургас. Установени са и деветима, обявени на издирване с мярка „установяване на адрес“.

 

Пазарджик. Петима извършители на кражби са установени в резултат на извършени разследвания на служители от полицейските управления във Велинград, Септември и Пещера. В началото на ноември в РУ-Велинград бил получен сигнал от собственик на кафе-автомат, намиращ се на една от улиците в курорта. Машината била разбита, а от нея - откраднати монети в размер на 350 лева. Служители на група „Криминална полиция” започнали работа по случая и скоро стигнали до самоличността на двамата извършители - на 19 и на 15 години, от същия град. Преди два дни в РУ-Септември 28-годишна жена подала сигнал, че е станала жертва на кражба. От къщата й липсвал смартфон, заедно със SIM карта. Органите на реда бързо успели да установят, че автор на посегателството е 23-годишен мъж от Велинград. Аналогичен случай е регистриран и в РУ-Пещера. Преди около седмица 24-годишен жител на града се оказал без мобилен телефон. Устройството изчезнало от района на спортна площадка, намираща се в двора на местно училище. След няколко дни пещерски криминалисти установили злосторниците - двама непълнолетни, на 14 и на 15 години. С тях работи инспектор „Детска педагогическа стая”. И по трите случая са образувани досъдебни производства или преписки.

 

Хасково. 23-годишен е задържан в ареста на РУ - Хасково. Вчера, в управлението постъпили оплаквания от двама мъже от града – от домовете им били откраднати различни вещи – маратонки, газова бутилка и котлон, въдици и тротинетка. В рамките на предприетите незабавни действия криминалистите влезли в дирите на извършителя, който доброволно предал откраднатите вещи.

 

33-годишен харманлиец, известен на полицията, е задържан за противозаконно отнемане на автомобил. Сигнал за кражбата на „Сеат“ собственикът подал в полицията преди два дни. Обяснил, че оставил колата си отключена  на улица в областния град. В хода на издирвателните действия по образуваното досъдебно производство, колата е открита  в ж.к. “Орфей“ в Хасково. Извършителят е задържан за срок до 24 часа, а колата е транспортирана. Работата по  издирването на други, съпричастни към деянието, продължава.

 

Кърджали. Притежатели на наркотици са установени и задържани при специализирана операция на територията на РУ-Кърджали за противодействия на престъпления, свързани с държане и разпространение на дрога. Около 10 часа вчера, на улица в областния град, полицейски служители спрели за проверка 26-годишен мъж и при обиск от него иззели суха листна маса,  реагирала при наркотест на марихуана. В хода на полицейските действия било извършено претърсване в жилище на 31-годишен, където са намерени около 10 грама от същия наркотик. Двамата са задържани за срок до 24 часа, работата продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.

 

София-област. Полицаи от Сливница заловиха столичанин с птици от защитен вид. Около 9.45 часа вчера, в местността „Бабин дел“, автопатрул на РУ-Сливница предприел проверка на 29-годишен жител на столицата. В носения от него сак униформените открили мрежа за ловене на птици и клетка с четири конопарчета и един щиглец - защитени диви животински видове. Мъжът е задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа, а случаят веднага е докладван в РИОСВ. От компетентните органи е съставен констативен протокол и  акт за извършено нарушение по чл. 38, ал. 1, т. 6 от Закона за биологичното разнообразие.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА
НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!


20 яну 2021

Информационен бюлетин - 19 януари 2021

София. 29-годишен попадна в полицейския арест за притежание и разпространение на наркотици. Служители на Седмо РУ са го проверили на 14 януари в района на ж.к. „Младост“. При последвали процесуално-следствени действия в жилището, обитавано от мъжа, са иззети множество различни по вид опаковки, съдържащи суха тревиста маса, таблетки, кристалообразно и прахообразно бяло вещество и електронни везни. Изготвената експертна справка показала, че иззетите вещества са 340.90 г амфетамин, 2.51 г марихуана, 50.05 г екстази и 3.70 г кокаин. Мъжът, който е с криминалистически регистрации в полицията, бил задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. След доклад на събраните материали по образуваното досъдебно производство в Софийската градска прокуратура той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.354 а от НК и с прокурорско постановление мярката му за задържане е удължена за срок до 72 часа.

 

Стара Загора. Двама са задържани за кражба от търговски обект. Оперативните действия на криминалистите започнали след сигнал на 37 – годишен мъж  -  от незаключен магазин в гр. Крън били откраднати телевизор, кафе-машина и компютър. По случая било образувано досъдебно производство за престъпление по чл.194, ал.1 от НК. В хода на разследването са установени извършителите на престъплението – 18-годишен местен жител и малолетен от гр. Казанлък. Работата по случая продължава под надзора на прокуратурата. 

 

Кюстендил. 35 – годишен мъж от с. Мурсалево е задържан в полицията за отправена заплаха за убийство към член на фамилията. Сигналът бил получен вчера. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

 

Монтана. 59 – годишен мъж е задържан за домашно насилие. Вчера, малко след 13 часа, в полицията бил получен сигнал  за възникнал битов скандал и последвала физическа саморазправа в кв. „Кошарник” в града. Незабавно на място пристигнал полицейски екип, където заварили мъжа, неговата съпруга и дъщеря им. В рамките на предприетите действия станало ясно, че минути по-рано бащата отправил множество обиди и закани, нападнал и бил дъщеря си. По време на разпрата той стиснал ръката й, в която държала джобно огледало, то се счупило и порязало дланта й. Пострадалата  е прегледана и й е оказана медицинска помощ в болница. 59-годишният мъж задържан с полицейска мярка за срок до 24 часа. Съставен му е предупредителен протокол. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 131, ал.1, т. 5а от НК, работата по което продължава под надзора на прокуратурата.

 

Вчера сутринта в полицията бил получен сигнал за пожар в двора на стопанска постройка в с. Буковец, собственост на местен жител - с неустановена към момента запалителна течност бил запален товарен автомобил "Мерцедес Спринтер 313 ЦДИ", ползван от мъжа. Огънят обхванал и унищожил автомобила, стопански постройки, лятна кухня, загинали и 15 животни. След извършения на местопроизшествието оглед, по случая било образувано досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от НК. Последвали незабавни оперативно-издирвателни действия, в рамките на които криминалистите влезли в дирите и задържали извършителя на престъплението – 50-годишен местен жител. Работата по случая продължава.

Бургас. Тази сутрин, около 8 часа в полицията бил получен сигнал за инцидент в частен дом в гр. Карнобат. В резултат на предприетите незабавни действия полицейските екипи задържали на място 61- годишен мъж, пак там било установено и безжизненото тяло на брат му. Според първоначалните данни, след употреба на алкохол и възникнал конфликт, 61-годишният е нападнал брат си и му нанесъл смъртоносни удари. Извършителят на тежкото престъпление е отведен в полицейския арест, по случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

 

 

 

БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ ПОСЕТИХТЕ САЙТА

НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

И ЦИТИРАТЕ КОРЕКТНО ИНФОРМАЦИИТЕ НА ПРЕСЦЕНТЪРА!

 


19 яну 2021

МВР в медиите

Акценти

Листовка, предназначена за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи, се връчва на граничните ни пунктове при влизане в страна

Изготвената брошурата е част от провежданата превентавни дейност на „Пътна полиция“ и цели водачите да са информиран за правилата на движение у нас и въведените санкции при нарушения на ЗДвП

 

Днес стартира поредна превантивна кампания, свързана със спазването на Закона за движение по пътищата. В рамките й, на български, турски, немски и английски език е подготвена листовка, която е насочена най-вече за транзитно преминаващите през страната ни чуждестранни водачи. В нея са описани новите промени в Закона за движение по пътищата, както и глобите за водачите, които не ги спазват. Изведени са и редица указания за закупуване на винетни стикери, за шофиране с включени светлини, за използване на предпазни колани, както и за спазване на всички временни забрани и указания и разпорежданията на МВР. От днес започва раздаването на листовките по най-натоварените гранично-пропускателни пунктове в страната – ГКПП-Калотина, Кулата, Маказа, Дунав мост, поясни Росен Рапчев - гл.инспектор в сектор „Контрол на пътното движение“. Листовката има изключително превантивен  ефект, тъй като летните месеци за изключително натоварени. Тези листовки имат за цел  да информират  особено преминаващите чужди граждани какви мерки и санкции следва да понесат при нарушаване на новите разпоредби в  закона. Основно ги информираме за задължителните разпоредби за движение със залепен винетен стикер, също така с включени постоянни светлини, сложени предпазни колани,  че спирането в аварийната лента на магистралите трябва да става само и единствено при аварирали автомобили и най-новите санкции при шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества и предоставяне на автомобила на водач, който не е правоспособен, обясни Рапчев. Той припомни, че според новите изменения в закона, за подобен вид нарушения санкциите са изключително строги - прекратяване на регистрацията и временно спиране от  движение на колата. В този смисъл е много важно гражданите на чужди държави, които пресичат територията на България, да бъдат информирани. Той уточни, че автомобил, чиито номера се налага да бъдат свалени, не може да се предвижва по територията на България. Единственият начин санкциониран  автомобил  да напусне наша територия е да се качи на репатрак или друго превозно средство. Такива случаи вече имаме и собствениците на тези коли ги оставят  на платени паркинги в страната, посочи още Рапчев. По думите му най-честите нарушения, които чужди граждани правят на наша територия е навлизане след въведена временна забрана за организация за движение по пътищата. Това са забраните за движение на тежкотоварни автомобили по магистралите, каквито има в момента на Витиня. Доста от чуждите товарни автомобили не се съобразяват  с  поставените забрани и заради това търпят тези сериозни санкции. Това е целта на тези листовки - още на самия вход  на страната тези хора да бъдат запознати със законовите промени. 

Създадена е организация и листовките се раздават още при паспортния контрол, като в документа на водача се поставя и изготвената брошура.  На ГКПП –Калотина са оставени 100 000 листовки, уточни началникът на граничния пункт Светослав Костадинов. Той обясни, че бройката е толкова голяма, защото само през неделния ден през пункта са преминали около 40 000 души. През летния туристически сезон - месеците юли, август и септември, през  граничния пункт преминават изключително голям  брой лица и  автомобили. В тази връзка сме взели всички необходими мерки за осигуряване на достатъчно персонал  от  служители и автоматизирани работни места, на които да се извършват сигурни и ефикасни гранични проверки, обясни Костадинов. Той припомни, че граничният пункт е външна граница и контролът  е изключително важен  за всички граждани тук и във вътрешността на страната. По думите му предприетите организационни мерки са достатъчни, за да може преминаващите да не чакат  дълго време.  В момента работят  6  трасета за леки коли, 1 за товарни и 1 за автобуси. Има още три трасета, които ще бъдат отворени, ако се получи струпване на автомобили.

 

 

15 авг 2017

Кампании

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

От благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха по 1000 лева за Коледа

 

Посрещаме Коледните празници в нетипична обстановка, в която ни постави пандемията. Тази година, за първи път от началото на благотворителната кампания в подкрепа на децата на загиналите и на пострадалите полицаи и пожарникари, традиционното коледно тържество, което събира ръководството на МВР с момичетата и момчетата, подпомагани от инициативата, няма да се състои.

Независимо от обстоятелствата, имаме силата да превъзмогнем тежестта на ежедневието, обединени от каузата да дарим грижа, внимание и надежда. През 2020 г., с помощта на всички дарители и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си, подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 86 деца получиха за Коледа по 1000 лева.

Признателни сме на всички, които през годините безкористно ни подкрепят в мисията да съхраним паметта на нашите колеги, загинали и пострадали при изпълнение на служебния дълг, и да бъдем опора за техните деца.

 

 

 

 

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се провежда целогодишно под патронажа на министъра на вътрешните работи. Средствата се набират чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

В рамките на кампанията, благодарение на  дарителите, които ни подкрепиха през 2020 година, децата получиха по 300 лева по случай пролетните празници. По традиция част от набраните средства бяха заделени за завършващите средното си образование – на зрелостниците бяха преведени по 700 лева. Същата сума получиха и всички деца за началото на учебната 2020/2021 година.

В 17-ото коледно издание на благотворителната кампания участват 86 деца от цялата страна (София и областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен). 


07 дек 2020

Финансова подкрепа за децата на загинали и пострадали служители на МВР

Подпомаганите от благотворителната кампания на министерството 92 деца получиха по 300 лева по случай пролетните празници. На седем от тях, завършващи средното си образование, бяха преведени и по 700 лева

 

Средствата са набрани в рамките на Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

По 300 лева получиха всички 92 деца, подпомагани от инициативата към днешна дата. Финансовата помощ по повод пролетните празници стана възможна благодарение на всички дарители, които са опора в ежедневието на децата, споделящи обща съдба.

Традиция е всяка година част от набраните средства да бъдат заделени за децата от кампанията, които завършват средното си образование. През 2020 г. на седем зрелостници – момичета и момчета от градовете Велико Търново, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, София и Стара Загора - бяха преведени по 700 лева.

Благороден жест в дни на изпитания направи служител на Второ РУ – СДВР към децата на своите колеги, жертвали себе си в името на служебния дълг. Полицаят, работещ на първа линия в условията на извънредно положение, дари за кампанията на МВР индивидуалната си награда в размер на 650 лева, осигурена от правителството.

Благодарим на всички хора, засвидетелствали своята подкрепа с SMS-и и финансови дарения, и на служителите на МВР, които ежемесечно даряват средства от заплатите си. Дори и в трудни дни, със своята безкористност превръщат добротата в действие и грижа към момчетата и момичетата на полицаите и пожарникарите, завещали ни пример за доблест.

 

 

Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР се осъществява под патронажа на министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление. Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

04 май 2020

Национална благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР

Средствата се набират целогодишно чрез изпращане на sms на номер 1866 за абонатите на А1, Telenor и Vivacom или чрез гласово обаждане на 090051866 за абонатите на Vivacom. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (без ДДС), а на гласовото обаждане - 0.99 лв. (без ДДС). Средства могат да се прeвеждат и по единната банкова сметка с IBAN: BG71 BNBG 9661 3000 1462 01, BIC: BNBG BGSD, Българска Народна Банка, Централно управление.
Натрупаните суми се разпределят между семействата на пострадали и загинали по време на изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Справка за постъпили суми от мобилни оператори за второто тримесечие  на 2020 г., за дарения в полза на децата на загиналите и инвалидизирани служители на МВР

Мобилен оператор сума получена за период 01.04.2020 г.- 30.06.2020 г. сума получена за период 01.07.2020 г.- 30.09.2020 г.  сума получена за период 01.10.2020 г.- 31.12.2020 г.  
1.БТК ЕАД  2 225,92 лв.  115,83 лв.  121,84 лв.
2.А1-Мобилтел ЕАД     758,00 лв.  149,00 лв.  133,00 лв
3.Теленор България ЕАД       74,00 лв.    91,00 лв.  101,00 лв
Общо:  3057,92 лв.  355,83 лв.  355,84 лв.

 
Архив 2017-2019 г.

Информация за събрани суми по единната сметка на МВР, в полза на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните си задължения служители от системата на МВР , чрез удържане на суми от месечното възнаграждение на служителите

2020 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2019 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2018 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2017 г.

Януари
Февруари
Март
Април
Май
Юни
Юли
Август
Септември
Октомври
Ноември
Декември

2016 г.

Февруари
Март 
Април 
Май 
Юни 
Юли 
Август 
Септември 
Октомври 
Ноември 
Декември 

 

12 дек 2019

МВР е партньор в регионална кампания на ОССЕ за повишаване на осведомеността срещу насилието, основано на пола

 

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) започна кампания в три страни от Югоизточна Европа - България, Румъния и Унгария, срещу насилието над жени. У нас за начало бе избрана датата 25-и ноември 2019 г., когато се отбелязва Международния ден срещу насилието над жени.

Кампанията е с продължителност 3 седмици, а партньори от страна на България са МВР, ГДНП, Националният институт на правосъдието и Върховната касационна прокуратура. Тя е насочена както към полицейските служители, така и към обществото и самите жертви. Целта е повишаване на осведомеността по въпросите на насилието над жени, както и насърчаване на подаването на сигнали.

През последните години се увеличават сигналите за домашно насилие на телефона за спешни повиквания 112. Само през 2018 година те са били 31 166 – отчита МВР. Апелът не само към пострадалите, но и към техни близки, познати, съседи е да сигнализират, когато имат информация за случаи на домашно насилие.

25 ное 2019