МВР

ОД Хасково

 

Стартира традиционната акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!”

Целта на разпоредената от 15 юни до 31 август т.г. традиционна акция е  ограничаване на нивото на пътно-транспортните инциденти с деца и юноши през рисковия за катастрофи период на лятната ваканция.

Анализът до този момент сочи, че през пролетта и лятото значително нарастват опасностите за тежки пътно-транспортни произшествия с деца и юноши. Статистиката извежда следния извод: до 14-годишна възраст най-често децата стават жертви като пешеходци, когато играят навън, при неправилно и внезапно пресичане на платното и поради движение с превишена и несъобразена скорост на водачи в населените места. Децата и юношите от 10 до 17 години попадат в пътно-транспортни произшествия като водачи на велосипеди, мотоциклети и мотопеди; 15-17-годишните загиват и получават травми най-често като пътници в автомобили и на двуколесни МПС, управлявани от възрастни и младежи. През последните години е високо нивото на пътните инциденти с неправоспособни водачи, включително с непълнолетни юноши. Често важна съпътстваща причина за злополуките е липсващият родителски контрол над децата и юношите. Друг сериозен проблем, изведен от направения анализ, е неизползването на обезопасителните колани от преобладаващата част от пътниците на задните седалки в автомобилите,  както и на обезопасителни системи за превоз на деца.  

От началото на тази година до 31 май, на територията на хасковска област са станали 15 тежки ПТП с деца, в които са ранени 29 малки участници в движението. Тяхното участие е като пешеходци, велосипедисти и мотопедисти и предимно като пътници. За периода 1.6-31.8.2020г. са настъпили 22 тежки ПТП с участие на деца, при които са ранени 34.

В хода на организираната в цялата страна полицейска акция ще се извършва засилен превантивен контрол на местата с повишена опасност за ПТП с деца и юноши. С цел предотвратяване на инциденти униформените ще реагират и ще се намесват при констатиране на рисково поведение и игри на непълнолетни по платното и в близост до него. Акцент ще бъде поставен и на спазването на ограниченията на скоростта в населените места /рискови пешеходни пътеки и кръстовища/; на правилата за отдаване на предимство на пешеходците; на управлението на двуколесни МПС от неправоспособни малолетни и непълнолетни; на използването на предпазни каски и обезопасителни системи за превозване на деца. Същевременно ще бъдат изготвени и връчени писмени предупреждения на фирми, осигуряващи атракции с търговска със задължението да не  предоставят скутери и други МПС на неправоспособни, включително на малолетни и непълнолетни. В този смисъл ще се осъществява и регулярен контрол, а на нарушителите ще се налагат санкции. Санкции по ЗДвП ще бъдат налагани и на лица, предоставили управлението на МПС на  неправоспособни.

 

По време на акцията „Пътна полиция” ще оказва съдействие на училищните ръководства и неправителствени организации при провеждане на превантивни инициативи по безопасност на движението на децата и юношите, включително при обучението им по правилата на движение. Пътните полицаи ще се включват и в превантивните инициативи на училищата по безопасност на движението на децата и юношите, организирани в извънучебно време през летния сезон. На 22 юни в хасковското училище „В.Левски“, пътен полицай ще проведе разговор с децата за това какво да бъде поведението им на пътя в летния сезон и как да се предвижват с велосипеди, ролели и други превозни средства. За целта ще им бъде и показана демонстрация на площадката за безопасност в училището.

 

Практически препоръки за опазване живота и здравето на децата и юношите:

Препоръки към водачите
- Когато забележите деца на и край пътното платно, намалите скоростта, за да бъдете подготвени за евентуално внезапно втурнало се да пресича улицата или тичешком излязло на пътя дете.
- Поддържайте по-ниска скорост в населените места, по оживени улици с търговски обекти и интензивно пешеходно движение, в районите на спирките на обществения транспорт, пешеходните пътеки, покрай паркове, градинки и детски площадки. Съществува вероятност внезапно да се появи дете – пеш, на велосипед, със скейтборд или ролери. Бъдете готови да спрете във всеки един момент.
- Ако видите дете, което иска да пресече улицата на пешеходна пътека, но се колебае, намалете скоростта, спрете и му дайте знак с ръка, за да може да пресече спокойно.
- Бъдете предпазливи при разминаване с товарен автомобил. Съвсем естествено вниманието на децата бива привлечено от по-голямото превозно средство.
- На местата за почивка извън населените места опасността от инциденти е по-голяма. Преминавайте бавно и с повишено внимание покрай тях.
- Когато застигнете деца на велосипеди, които често се движат на групи, или мотоциклетисти без предпазни каски, намалете скоростта значително и ги заобиколете, като спазвате възможно най-голяма дистанция.
- В селата и малките градчета може да срещнете каруца, управлявана от дете или юноша – бъдете предпазливи.

Препоръки към родителите
- Разговаряйте с детето си за опасностите на пътя.
- Насочете вниманието му към най-важното изискване – никога да не пресича платното без да се огледа внимателно и в двете посоки на движение. Дори да му се струва, че автомобилът е още далече, по-добре е да го изчака и да пресече чак когато платното е напълно свободно.
- Проучете къде и с кого ще играе детето ви през ваканционните дни, когато вас ви няма. Огледайте заедно с него и приятелите му най-подходящите и безопасни места в квартала, които са по-далеч от улици с интензивно автомобилно движение.
- Рисковано и недопустимо е дете до 7-годишна възраст да кара велосипед без надзор на възрастен човек. Твърде опасно е и за по-големите – 10-12-годишни. Нека това да става във ваше присъствие.
- Управлението на мотопеди и мотоциклети от непълнолетни юноши е причината за редица злополуки с тежки последици. За управление на скутер също се изисква правоспособност (категория „М”) и използване на защитна каска от водача. Направете всичко възможно да не допускате вашето дете неправомерно да управлява мотопед или мотоциклет. Ако е необходимо, потърсете съдействие от полицията, за да предотвратите нещастен случай.
- Задължително използвайте обезопасителни системи (седалки и столчета) при превозване на малки деца в автомобила.

Препоръки към децата и юношите
- За игра избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интензивно движение.
- Внимателно се оглеждайте и двете посоки на движение и пресичайте само на зелен светофар или на пешеходна пътека, когато платното е напълно свободно.
- На оживени кръстовища не тръгвайте да пресичате веднага щом светне зеленият сигнал на светофара. Огледайте се внимателно дали всички автомобили са вече спрели.
- Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете и внимателно се огледайте за приближаващи автомобили.
- Не пресичайте на места извън кръстовищата и пешеходните пътеки или между паркирани край пътното платно автомобили – това е изключително рисковано.
- Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Поставяйте задължително предпазния колан, като напомняте и на другите пътуващи в автомобила да сторят това.
- Отказвайте да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

18 юни 2021

Информация от сектор „Български документи за самоличност“ за гражданите с изтичащи лични документи

Предвид големия брой лични карти, изтичащи през 2021г. и във връзка с провеждането на избори за Народно събрание на 11 юли, сектор „Български документи за самоличност“ припомня на гражданите, че заявления за издаване на документи могат да се подават и преди изтичане на срока им на валидност. Гражданите могат да подават заявление за лична карта и/или паспорт във всяко районно управление на територията на областта по постоянен адрес и съответно да ги получат в същото звено. Във всички звена на територията е осъществена възможност за извършване на заплащане на административните услуги чрез ПОС терминално устройство.

Създадена е организация по постъпили искания от институции, ведомства, кметства и други да се осъществява организиран прием на заявления по предварително създадена организация и при стриктно спазване на здравни противоепидемични мерки. Предварителна заявка може да бъде направена в сектор „БДС“ на телефон 038/640355 и на имейл: [email protected]

Удължаването на валидността на личните карти и паспорти се отнася само за тези от тях, чийто срок на валидност е изтекъл в периода от 13 март 2020г. до 31 януари 2021г. Срока на удължаването е с 6 месеца.

Граждани, които притежават валиден електронен подпис, могат да ползват и услугата издаване на лична карта и/или паспорт чрез електронните административни услуги и да ги подадат онлайн на адрес: https//e-uslugi.mvr.bg

Крайния срок за подаване на заявления за подновяване на лична карта е 30 дни, след датата на изтичането й.

До края на 2021 година изтича валидността на 24 762лични карти, 17 184 паспорта и 14 252 СУМПС.

За удължената валидността на шофьорските книжки  се прилага Регламент (ЕС) № 267 от 16.02.2021 г. на Европейския парламент и на Съвета за определяне на специални и временни мерки с оглед продължаващата криза във връзка с COVID-19. Според Регламента срокът  на валидност на свидетелствата за управление на МПС (СУМПС),  който е изтекъл или ще изтече между 01. 09. 2020 г. и 30. 06. 2021 г. се удължава с 10 месеца.

От 11 юни до 12.07.2021 г. в МВР ще работи денонощна телефонна линия 02/90 112 98. На нея, както и на e-mail [email protected], гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.  Създадена е организация за непрекъснат режим на обслужване на линиите.
Откриването им е част от предприетите във вътрешното ведомство мерки за обезпечаването на сигурността и обществения ред при провеждането на редовните парламентарни избори.


14 юни 2021

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Профил на купувача