МВР

ОД София

 

Провеждат се активни действия по разследване за незаконно присъединяване към електроразпределителната мрежа в с. Хераково

Престъплението е извършено с цел добив на криптовалута

Около 12.15 часа на 12 декември в полицията е постъпил сигнал от електроразпределителното дружество за кражба на електроенергия, засечена в стопанския двор на бившето ТКЗС в с. Хераково. Оглед на местопроизшествието е извършен от служители на ОДМВР-София и РУ-Сливница. В една от сградите е установена инсталация за добиване на криптовалута, незаконно присъединена към електроразпределителната мрежа. Там са открити майнинг-устройства (ригове), компютърни компоненти, системи за охлаждане с вентилатори, инсталация за електрическо захранване на устройствата и свързаните с тях различни компоненти.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234В, ал.1 от НК. Действията по разследването продължават под ръководството на Районната прокуратура – Сливница. Провеждат се активни издирвателни мероприятия за установяване на извършителите на престъпното деяние. Предстои назначаване на технически експертизи, с оглед установяване на периода на ползване на устройствата, както и изчисляване на точния размер на нанесената щета.

 

 


14 дек 2020

Обръщение от министър Христо Терзийски

По повод Световен ден в памет на жертвите на пътнотранспортни произшествия

На 15 ноември 2020 г. светът за петнадесети път ще се обедини от една и съща кауза - да се съхрани човешкият живот и да се отдаде почит на всички, които са го загубили в катастрофи на пътя. Решението от 2005 г. на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации всяка трета неделя на месец ноември да бъде Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия отговаря на днешните търсения на по-сигурни пътища, по-безопасни превозни средства и по-умели и отговорни водачи, пешеходци и пътници.
Всеки ден по пътищата на страната в движението се включват хиляди участници, за да стигнат до училището, службата, залата за тренировка, мястото за разходка и почивка и за да се върнат у дома. И всеки ден всички ние, забързани и увлечени от трафика, не забелязваме другите бързащи, ставаме невнимателни и се превръщаме в жертва на собственото си поведение. Само за последната 2019 г. в 6730 пътнотранспортни произшествия са ранени 8499 и са загинали 628 участници в движението по пътищата на страната, затова от самите нас зависи да намерим верния път към опазването на здравето и живота.
Ние сме част от света и нашите усилия за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм допълват глобалните решения, насочени към забавяне на скоростта и отделяне на повече време за възприемане на света около нас и в нас. Нека заедно продължим по пътя на отговорния избор за движение със съобразена скорост, извършване на умели маневри, които не поставят хората в риск, и даване предимство на живота.
Нека се обърнем към себе си, към близките си и към вярата и си дадем надежда за дни без произшествия на пътя, за сигурност и за живот.
Нека се движим безопасно!
Нека се учим и възпитаваме да сме внимателни на пътя!
Нека безопасността на движението по пътищата бъде наша отговорност!

06 ное 2020

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО