МВР

ОД София

 

18 фев 2019

123 пешеходци са санкционирани за неспазване на Закона за движение по пътищата

За времето от 4 до 15 февруари на територията, обслужвана от ОДМВР- София, се проведе специализирана полицейска операция с акцент спазване на правилата за движение от страна на пешеходците.

Според Закона за движение по пътищата пешеходците също са участници в движението и към тях има разписани редица задължения, като: пресичане само на обозначените за целта места; забрана да прескачат ограничителни пътни съоръжения и да се движат само по тротоара или банкета на пътното платно, ако няма тротоар. В тази връзка са санкционирани общо 123 пешеходци, установени от пътните полицаи в нарушение на правилата.

Освен на пешеходците, специално внимание бе обърнато и на водачите, които са длъжни да дават предимство на пешеходците. Наказаните водачи, отнели предимството на пешеходец, са 12.

Подобни операции се предвижда да се провеждат ежемесечно.

Незаконно ловно оръжие, боеприпаси, контрабандни цигари и незаконно добита дървесина са иззети при спецакции на територията на Ихтиман и Костенец

Задържани са четирима; 36 са съставените актове за установени нарушения

Около 13.20 часа вчера, в хода на специализирана полицейска операция, реализирана съвместно със служители на ОДМВР- София и Дирекция „Жандармерия“, криминалисти от РУ- Ихтиман извършили проверка в частен адрес в с. Стамболово. В къщата са открити и иззети ловна пушка и 11 боеприпаса за нея, без надлежно разрешително за притежаването им. 57- годишният обитател на адреса е задържан за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339, ал.1 от НК. 

При аналогична полицейска операция, проведена на територията на РУ- Костенец, служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР- София са иззели 21 кубика дърва за огрев, съхранявани в частен имот в с. Костенец без контролна горска марка и документи за законен произход. От служители на Регионалната дирекция по горите са съставени три акта за извършено административно нарушение и дървесината е иззета по надлежния ред. При друга проверка, от апартамент в град Костенец, са иззети 26 пакета и 35 кутии, съдържащи общо 1220 къса цигари без български акцизен бандерол. По случая е регистрирана преписка за извършено административно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове.

В рамките на двете полицейски операции са проверени общо 264 души и 187 моторни превозни средства. Съставени са 36 акта, 18 от които по Закона за движение по пътищата, останалите- по Закона за българските лични документи. Наложените глоби с фиш са 36. За срок до 24 часа са задържани четирима.

15 фев 2019

Контрабанден тютюн и цигари иззеха служители на РУ- Костенец от колата и имота на криминално проявен мъж

Извършителят е задържан за срок до 24 часа

Около 15.10 часа вчера, при провеждането на полицейска операция за противодействие на нелегалната търговия с акцизни стоки на обслужваната територия, служители на РУ- Костенец извършили проверка на лек автомобил „Опел Зафира“, управляван от криминално проявен жител на Долна баня. След като в колата униформените открили плик с около 800 грама нарязан тютюн без бандерол и машинка за ръчно пълнене на цигари, била предприета проверка на домашния адрес на водача. В гаража на имота са открити общо 1012 къса цигари, поставени в найлонови пликчета и още около 800 грама нарязан тютюн, всичките без акцизен бандерол, както и втора машинка за пълнене на цигари. Още пликове, съдържащи близо 6 кг безакцизен нарязан тютюн, били открити под навес, а други 2 кг- в мазето на къщата. Нередовните акцизни токи са иззети. 72- годишният мъж е задържан за срок до 24 часа. Материалите по случая са докладвани в районната прокуратура в Ихтиман с мнение за присъединяване към образувано вече досъдебно производство с оглед данни за извършено продължавано престъпление.

14 фев 2019

ЗА ОД НА МВР София

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО