МВР

ОД Габрово

 

17 окт 2019

Есенни празници на град Дряново – 2019

Информация за гражданите

Ръководството на Областна дирекция на МВР – Габрово уведомява гражданите:
С цел осигуряване безпроблемно провеждане на ежегодните есенни празници на град Дряново, организирани от Община Дряново и свързаните с тях мероприятия, на територията на града ще има засилено полицейско присъствие. По време на събитието, дните от 18 до 20 октомври 2019 година ще се провеждат специализирани полицейски операции, които ще се осъществяват от съвместни екипи на полицията и на дирекция „Жандармерия“. Плануваните полицейски мероприятия имат за цел да противодействат на престъпността, и охрана на обществения ред и сигурност по време на празниците.
Контролът на движението по пътната мрежа на територията, обслужвана от РУ-Дряново ще бъде оптимизиран, с цел недопускане управлението на моторни превозни средства от неправоспособни и/или от водачи, употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози.
Възможни са временни затруднения в движението на моторни превозни средства и на граждани по улиците на града и в района около площад „Съединение“, поради което следва стриктно да се изпълняват разпорежданията на служителите на МВР.
За времето от 07:30 часа на 18 октомври до 20:00 часа на 20 октомври включително, ще бъде наложена пълна забрана за движение на моторни и пътни превозни средства по улиците на града, по които ще бъдат разположени временни търговски обекти. Ограничението на движението на МПС и ППС е обхваща:

1. улица „Опълченска“ (по цялата дължина);

2. улица „Бачо Киро“ от № 15 до № 39;

3. улица „Поп Харитон“ (по цялата дължина);

4. площад „ Съединение“ (площада на автогарата)

По време на тържествата се очаква струпване на голям брой посетители на града и участници в проявата. Апелираме за Вашата бдителност поради възможно присъствие на криминално проявени лица, и лица склонни към извършване на „джебчийски кражби“. Не оставяйте пари, мобилни телефони и други ценни вещи без постоянен надзор. Носете дамски или други чанти постоянно закопчани и по възможност пред тялото.
При необходимост, не се колебайте да позвъните на ЕЕН 112 или да се свържете с полицията чрез дежурните телефони на РУ-Дряново: 0676/72351 или 0676/72352!

 Ръководството на ОДМВР – Габрово призовава гражданите и гостите на града да не нарушават обществения ред и правилата за движение по пътищата!  

Среща с професията

Инициатива на Национална Априловска гимнация – Габрово

Днес, 16 октомври по покана на госпожа Снежана Рачевиц – директор на Национална Априловска Гимназия – Габрово, инспектор Николай Ников от сектор „Научно-техническа лаборатория“ при Областна дирекция на МВР – Габрово, запозна ученици от 12-те класове на гимназията с професията „експерт“ в научно-техническа лаборатория.

Събитието се провежда по вътрешноучилищна инициатива на НАГ под надслов „Среща с професията“ и е организирано във връзка с отбелязване на „Европейската седмица на професионалните умения“. На формата присъстваха бъдещи зрелостници и представители на три професии – съдия, социален работник и служител в МВР, които запознаха учениците с естеството на своята работа, и им дадоха насоки, относно възможностите за развитие във всяка една от представените професионални сфери.

16 окт 2019

В ход е операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

От днес до 20 октомври у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на товарните автомобили и автобусите. Аналогични действия има на територията на всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция - TISPOL. В проверките у нас участват и служители на Криминална и на Икономическа полиция, както и на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.

Операциите за контрол на товарните автомобили и автобусите са заложени в календара на TISPOL, поради факта, че при възникване на тежки пътнотранспортни инциденти с такива превозни средства, последиците са значително по-големи. Сред основните изведени причини са: неспазване на времето за почивка; движение с превишена скорост; употреба на алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози; превоз на необезопасени товари; претоварване на машините.  

14 окт 2019

Национална програма "Детско полицейско управление"

Откриване на втори обучителен етап в Габрово

На 10 октомври в начално училище „Васил Левски“ – Габрово се проведе тържествено откриване на втория обучителен етап от Национална програма “Детско полицейско управление“. Директорът на Областна дирекция на МВР – Габрово старши комисар Борислав Муеров, в присъствието на служители от областната дирекция, Районно управление – Габрово, представители на БМЧК и училищното ръководство, приветства децата-участници в програмата и им пожела успех и ползотворна учебна година. На децата бяха раздадени работни помагала по програмата.

Учебните занятия стартират още днес, и ще бъдат провеждани веднъж седмично по предварително утвърден график. Доброволците  ще преминат през обучения по оказване на първа  (долекарска) помощ, безопасност на движението по пътищата, детска полицейска лична защита и курс по социални умения и сътрудничество, както и други обществено-значими дисциплини. В края на обучителния период 2019/2020 година ще се проведат състезания на национално ниво.

10 окт 2019

Организация за издаване на български документи за самоличност преди изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври

Информация на Дирекция "Български документи за самоличност"

Уважаеми граждани, уведомяваме Ви, че:

Звената „Български документи за самоличност“ при СДВР и ОДМВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на изборите за общински съветници и за кметове.

Служителите ще работят и на 27 октомври 2019 г. от 08.30 до 19.30 часа

В седмицата преди 27 октомври 2019 г., когато ще се проведат изборите за общински съветници и за кметове е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

  1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването ѝ или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта или личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;
  2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

За да бъде издадено удостоверението е необходимо:

  1. Гражданите лично да подадат искане в СДВР, ОДМВР и РУ при СДВР/ОДМВР за дните от 22 октомври 2019 г. до 26 октомври 2019 г. от 08.30 ч. до 17.00ч. и на 27 октомври 2019 г. от 08.30 ч. до 19.00 ч.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за общински съветници и за кметове, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР, независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

При провеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове (03.11.2019 г.) ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г. включително, съгласно описания по-горе начин и време.

Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинската администрация.

УДОСТОВЕРЕНИЕТО СЕ ИЗДАВА ЗА ДА ПОСЛУЖИ САМО ПРЕД СЕКЦИОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ И Е ВАЛИДНО ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН 27 ОКТОМВРИ 2019 Г.

10 окт 2019

ЗА ОД НА МВР ГАБРОВО

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО